July 8, 2017

46 Pandan Belum Habis Jelajah, Rafizi Ramli Ada Hati Nak Jelajah Malaysia Sebar HasutanAhli Parlimen PKR Pandan, Rafizi Ramli beberapa hari lepas telah mengeluarkan video di atas bagi menyatakan beliau akan mengadakan siri jelajah di seluruh negara mulai bulan ini untuk menerangkan (baca menghasut) kepada penduduk mengenai 3 isu utama siri jelajah beliau iaitu harga barang, cukai barang dan perkhidmatan (GST) serta pekerja asing.

Memandangkan Rafizi Ramli sibuk hendak memperkatakan mengenai tiga perkara ini, maka elok kita teliti satu persatu perkara berkenaan.

Isu gaji 

Rafizi mengulangi saranan supaya menubuhkan Suruhanjaya Perundingan Gaji Negara. Tidak ada mana-mana negara di dunia yang boleh memaksa majikan untuk menetapkan gaji setiap pekerjanya melainkan negara komunis. Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah menambah baikkan struktur gaji pekerja di Malaysia dengan menaikkan gaji minima.

Tarikh kuat kuasa Perintah Gaji Minimum 2016 (PGM 2016) adalah mulai 01/07/2016 ke atas semua majikan tanpa mengira bilangan pekerja. PGM 2016 mengekalkan pemakaiannya kepada semua pekerja di sektor swasta kecuali perkhidmatan domestik seperti terkandung dalam PGM 2012. 

Melalui PGM 2016, kadar gaji minimum bulanan ditetapkan RM1,000 sebulan atau RM4.81 sejam bagi Semenanjung Malaysia dan RM920 sebulan atau RM4.42 sejam bagi Sabah, Sarawak serta Labuan.

Isu kenaikan harga barang

Rafizi Ramli pernah menyatakan sebelum ini harga barang akan turun apabila harga minyak turun di bawah RM2 seliter. Sudah lima minggu minyak turun, ada nampak sebarang harga barangan yang turun? Formula Rafizi Ramli langsung tidak menepati sasaran.

Rafizi juga pernah meramalkan bahawa harga petrol dan diesel dijangka terus meningkat pada beberapa bulan akan datang dengan RON95 boleh mencapai tahap RM2.70 seliter pada Jun 2017. Katanya dalam satu kenyataan medi pada 06/02/2017,

Hari ini saya ingin menambah lagi berita buruk kepada rakyat Malaysia dengan memberi amaran lebih awal bahawa harga petrol dan diesel dijangka terus kekal pada paras yang tinggi (sekitar RM2.30 seliter) dalam beberapa bulan akan datang. 
Malah, saya menjangkakan harga petrol dan diesel akan terus naik pada beberapa bulan akan datang dan berkemungkinan mencecah RM2.70 (seliter) menjelang Jun 2017 sekiranya harga siling tidak diperkenalkan dan subsidi tidak dikembalikan.
Sekarang? Memang ramalan Rafizi "ke laut". Terbaru mahu harga RM1.50 pula. Ini adalah bukti nyata cakap Rafizi tidak boleh dipakai.

Isu GST

Rafizi menyatakan GST perlu dimansuhkan tetapi sudah dua tahun dalam Belanjawan Alternatif pembangkang, masih ada GST.

Mereka cuma menukar rentak dengan "cadangan kadar sifar GST". Ya, sifar, bukan mansuh. Kini Rafizi mahu main wayang kononnya GST akan dimansuhkan.

Cuba buka balik belanjawan alternatif pembangkang. Itu belum lagi masuk Buku Jingga yang kini terus diam sahaja. Banyak janji Buku Jingga dan manifesto di Selangor yang sudah dicampak ke laut.

Dalam video itu juga, Rafizi turut menyentuh mengenai isu pekerja asing. Cuba pergi lihat di kawasan Pandan sendiri, berapa banyak pekerja Indonesia dan Bangladesh yang berada di situ. Dalam parlimen Rafizi sendiri penuh pekerja asing di Pandan Indah dan  Pandan Cahaya.

Bukan semua penduduk tempatan mahu buat kerja 3D iaitu "dirty, dangerous, difficult". Kerajaan juga cuba mengawal pekerja asing ini melalui proses e-card. Mana-mana pendatang asing yang tidak mempunyai kad itu akan ditangkap oleh Imigresen dalam usaha membersihkan pendatang asing haram.

Rafizi Ramli sendiri sedang berdepan dengan kes mahkamah. Mahkamah Tinggi di Shah Alam akan membuat keputusan pada 13 Julai ini berhubung rayuan oleh Rafizi terhadap sabitan kesalahan fitnah jenayah dan rayuan pendakwaan mengenai hukuman itu.

Nasib beliau sendiri belum diketahui, bagaimana Rafizi Ramli mahu bercakap tiga isu ini kepada Rakyat? Bercakap habiskan air liur sahajalah kerana tiga perkara ini belum tentu dipersetujui oleh semua komponen parti pembangkang.

Hal logo pun mereka gagal bersetuju apatah lagi bercakap mengenai tiga hal ini. Rafizi Ramli kena sedar diri, dia bukanlah sesiapa pun dalam pembangkang. Tercalon pun belum tentu dalam PRU14 kerana kes mahkamah. 

Hairan dengan Rafizi Ramli ini, jelajah kawasan sendiri di Pandan pun belum habis, sibuk pula hendak jelajah seluruh negara. Kesian dengan penduduk di Pandan. Terbiar begitu sahaja disebabkan Ahli Parlimen mereka terlalu "sibuk" dengan agenda sendiri.

Elok sekiranya Rafizi Ramli menjelajah Pandan sehingga habis. Tiga perkara yang Rafizi cakap itu banyak ada di Pandan. Kedai judi, rumah urut dan pusat maksiat berlambak di Pandan. Selesaikan dahulu isu pekerja asing di Pandan terlebih dahululah Rafizi Ramli.

46 comments:

Anonymous said...

Gst sifar ato gst kosong...tak kena gst lah...

Anonymous said...

Gst 60 barang makanan lagi telah diluluskan...kangkong masih blm dikenakan gst...

Anonymous said...

Penduduk di Pandan terbiar...Penduduk Pandan bukannye budak2 nak kena tengok hari2...Najib pon bukan duduk di Pekan...Adekah Najib dah jelajah semua kawasan Pekan yg termasuk juga daerah Kuantan?...

Anonymous said...

Printscreen whatsapp tu sape2 pon boleh buat...hehehehe...lanchau luu...bubuh nama grup dan member bubuh nama yg disukai....hehehehe...

Anonymous said...

Rumah urut kedai judi pusat maksiat dlm parlimen Pandan bukan kuasa DBKL dan Ku Nan?...hehehe...

Anonymous said...

CTS..Ketua Pengarah Kastam yg pandai2 umum 60 jenis barang makanan 3 minggu lepas dah di pecat?....jelas india ni nak sanotaj Najib...

Anonymous said...

Dlm posting pada ulang tahun pertama GST CTS kata tak de sape yg kebuluran dan mati bila dikenakan GST...jadi najib patut teruskan GST 60 jenis barang yg telah diluludkan parlimen...

Anonymous said...

Sapa tokey yg dapat lesen bawa pekerja asing?..

Anonymous said...

Rafizi ade kuasa tangkap pekerja asing dlm paelimen Pandan?...setahu aku Zahid komedi yg ade kuasa...

Anonymous said...

Kalo pembangkang nak sifarkan gst kenapa najib tak boleh turunkan kadar GST ...mesia dah banyak jenis cukai...terbaru cukai hotel...itu pon selepas dimarahi serawak dan sabah cukai untuk bajet hotel dibatalkan..
Najib takut jugak serawak dan sabah..

Anonymous said...

Harga minyak mesia sepatutnye lebih kurang Brunei kerana mesia jugak ade telaga minyak dan gas yg tak jadi dicagarkan untuk pinjaman 1 mdb....

Anonymous said...

GST INDIA pon 5% ~ 28%..
Xd masalah pon utk RAKYAT INDIA..

Ni bru kna gst 6% dah klamkakabut..

Kihkihkihkih..

Otak PEMBANGKANG ni cam BUBU TOLOL lg BIOL yg bole plihara anjing dlm rumah..
Kan baik plihara BUAYA dlm RUMAH..


Huahuahuahua

Anonymous said...

218..
ni sorg lg TOLOL lg biol..
ko ni tokkei lori kargo ke??..
xpyah nk SEMBANG hal mnyak kalu pegi kerja naik MOTOR..


huaaaaa

Anonymous said...

Betul sangatlah fitnah Sotong dan pembangang bahawa GST menyebabkan rakyat hidup susah. Contoh terdekat, balik raya baru ni sangkut jem berbelas jam atas lebuhraya, malah pekan2 di kampung asal turut sesak. Bangang, punya lah susah rakyatkan, susah sangat.

Anonymous said...

Ikut Mat Maslan 3 suku harga barang akan turun bila GST dilakanakan...
Tepat ramalan Mat 3 suku..barang Mat Maslan yg turun...

Anonymous said...

Aku ingat hari2 sesak...

Anonymous said...

Kalo rakyat india ade masalah dia bsgi tau kat ko laa..

Anonymous said...

Kutipan GST 42 billion....tapi harga minyak masak yg tak kena gst naik mencanak...subsidi kena tarik...pembangunan baru tiada...

Anonymous said...

Ko pakai basikal...hehehehe...

Anonymous said...

xpayah nk turun kn barang...

ko nak SIMPAN DUIT dlm KUBO ???

ad duit kasi ENJOIII..

Kihkihkih

Anonymous said...

Gaji minimum macai mesti lebih tinggi dari gaji minimum yg ditetapkan...

Anonymous said...

ko ni dh tentu MAT GUNONG pnye kwan..
tu lahhhhh lain kali turun kt "bawah" ni naik MRT..


hehehhehe

Anonymous said...

Balik kg selepas dapat gaji..balik semula kl poket terus kempis...jem dan sesak punyer pasal...

Anonymous said...

Bagus jawapan ko..lebih kurang same dengan tongong...kikikkik..

Anonymous said...

1 tu jer?...kira banyak ler tu yee..

Anonymous said...

Nak buat ecrl dan pelabuhan pinjam dulu banyak2......hihihi..

Anonymous said...

SIAPA PALING BANYAK AIB? ADAKAH ZAHID MAHU LEBIH BANYAK PEKUNG NAJIB DIDEDAH KEPADA UMUM?

Di kampung halamannya sendiri iaitu Bagan Datuk, ketika merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO bahagian yang diketuainya, Ahmad Zahid Hamidi memberi amaran kepada Tun Mahathir Mohamad agar menjaga mulutnya atau segala aib dan kepincangannya selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri akan didedahkan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sebagai manusia biasa, Tun Mahathir pasti ada kelemahan dan kesilapan, namun ia ditutup selama ini demi menghormatinya.

Namun tegas, Zahid, kritikan Tun Mahathir terhadap UMNO dan kerajaan sudah melampaui batas sehingga membuatkan Najib Razak sendiri hilang sabar dengannya.

"Zaman beliau sudah berlalu, duduk diam-diam sudahlah. Duduklah berzikir.

"Beliau buka aib pemimpin sekarang, jangan lupa kita juga pernah tutup aib beliau. Jangan sampai kita pula buka aib dan pekung beliau. Macam-macam kita boleh buka," kata Zahid yang sedang menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden UMNO.

Ekk eleh....nak buka pekung Tun Mahathir konon?

Adakah Tun Mahathir takut?

Kenapa aib dan pekung lama Tun Mahathir yang Zahid lebih peduli sedangkan yang menjadi perkiraan rakyat ketika ini ialah pekung Najib yang sedang bernanah dan berbau hanyir ke seluruh pelusuk dunia?

Adakah Zahid sebagai pemimpin yang tahu lebih banyak perkara mengenai agama, lebih sedia menyingkap kembali pekung yang tidak lagi berbekas semata-mata untuk menutup pekung yang sedang berbau dan menghanyir dengan busuk?

Selain itu, harus juga diperingatkan kepada Zahid, antara Tun Mahathir dengan Najib, siapa yang lebih banyak pekung dan aib mereka?

Jika Zahid fikir Tun Mahathir ada aib dan pekung selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri dahulu yang boleh didedahkan, apakah beliau lupa bahawa Pengerusi Bersatu itu juga mungkin menyimpan lebih banyak aib dan pekung Najib ketika menjadi menteri di bawah kepimpinannya dahulu?

Malah, aib dan pekung Zahid ketika menjadi Setiausaha Politik Najib dan kemudian Ketua Pemuda UMNO dahulu pun mungkin masih tersimpan rapi dalam simpanan Tun Mahathir sehingga sekarang?

Kiranya beliau fikir kerajaan boleh mendedahkannya pada bila-bila masa, adakah Tun Mahathir tidak boleh berbuat tindakan yang sama?

Jangan main-main, takut akhirnya "terbesar kemaluan" sendiri nanti?

Anonymous said...

Setelah lama membisu sejak peristiharan rantai loket berlian pink Zahid baru buka mulut tunjuk bela najib...itu pon selepas di kritik Tajuddin pasir nyalak ...Zahid memeng bersih tak de kotoran...
Tinggal KJ blm bukak mulut bela najib...

Anonymous said...

Budak sotong punya hal pun nak kecuh..
bini sendiri pun tak terjaga ada hati nak jaga warga pandan...
cer tanya ex dia pesal lari....awwwwww

Anonymous said...

http://malaysiandigest.com/frontpage/29-4-tile/685347-be-active-on-social-media-to-defend-umno-grassroots-members-urged.html KUALA LUMPUR: Umno members at all levels must be active and vocal on social media, Cheras Umno division chief Datuk Seri Syed Ali Alhabshee said today.

He said he has noticed a lack of defence from grassroots members when allegations are hurled against the party on the internet.

"It is not the duty of party leaders only, but all members.

"If we keep mum when the party gets ambushed online, we look weak, so make use of your smartphones and be vocal," he said today.

Syed Ali reminded Umno members that as the government's backbone, the party will continue to receive criticism, especially from the opposition.

"Correct what is wrong. Don't let others say false things about us.

"If they destroy Umno, they will destroy Malaysia," he said after opening the Cheras Umno wing’s divisional delegates' meeting at the Berjaya Times Square Hotel here.

Anonymous said...

Ko pandai jaga bini..

Anonymous said...

Seruan alhabshee termasuk untuk menter2 umno..
Lawan jangan tak lawan ...biar sampai ke titisan dedak terakhir....tutup jangan tak tutup tahik najib dan jho lo..

Anonymous said...

Rafizi tidak bertanding pru 14, dap tidak bertanding di kawasan melayu. Macai umno bila takut pada bayang2 sendiri, jadikan mereka yang tidak berkenaan sebagai sasaran. Apa kata umno buat survey berapa jumlah ahli umno yang sudah lari tinggalkan parti keramat mereka..hehehe. Setakat kutuk mengutuk macam ni sampai bila nak habis. Ada berani?

Anonymous said...

pandai.. 4 cukup kuota
ko ada....

Anonymous said...

July 8, 2017
Lawyer: DAP has legal option to challenge RoS directive
V Anbalagan
ShareTweetPinMail
R-Kengadharan-rosPETALING JAYA: The DAP leadership has the option to mount a legal challenge against the Registrar of Societies’ (RoS) instruction for the party to hold a fresh election, a civil lawyer said.

R Kengadharan said the party could file a judicial review since it was an administrative directive by the RoS.

“They have 90 days upon receiving an official letter from the RoS to file the suit,” he told FMT.

He said the party could also ask for a stay order from the court to suspend the RoS directive once leave for judicial review was obtained.

Kengadharan said the other option available was for the party to hold a fresh election to select its central executive committee (CEC) members.

“But that will be seen as an admission of guilt by the present office bearers,” he said.

Anonymous said...

calon PM ke7 tak bertanding?? bior betui
Madey kerala yg dah hujung nyawa tu pun semangat lagi...

Anonymous said...

Tahun lepas macai bising berapa orang ahli bersatu...tahun ni bising lagi ribu2 yg kluar bersatu...dari mana datangnye yg kluar?....
Ade ahli umno tak tahu pon dia ahli..hantu yg daftarkan...adevagli umno istihar kluar bersatu...kad ahli pon tak de...

Anonymous said...

Ko tak de semangat?...ko tahu ker nyawa ko blm di hujung?...silap2 ko dulu yg gol...hik...hik..

Anonymous said...

sentap ke.... hihihihihi
yer lah idola ko maksom..zuhud sesangat.. berak dia pun wangi

Anonymous said...

Kau orang semua sama ada ahli Umno atau ahli PPBM nilailah sejauh mana kekuatan Mahahtir berdasarkan tingkah lakunya sekarang ini.Orang seangkuh ,setegar,dan sekeras kepala seperti Mahathir yg pernah kita kenala menjadi PM selama 22 tahun, tidak akan tunduk kepada sesiappun kalau beliau merasa beliau kuat boleh mengalahkan musuh-musuhnya.Jauh sekali mahu tunduk pada org yg telah menyebabkan beliau terpaksa meletak jawatan sambil menangis teresak esak seperti Anwar.Anwar juga lah yg telah berjaya menipu daya rakyat ,hingga menyebabkan Mahathir di gelar Mahafiraun,Mahazalim,perasuah ,kaki nepotisma dan kronisma dll .Begitu juga lah dgn LKS,apa saja yg LKS tak kata pada Mahahtir,semuanya tidak menyedapkan teling utk mendengarnya.Tetiba ,Mahahtir sanggup berpelukan dan melutut di kaki mereka.Mengapa?.

Jawapannya sudah tentlah ,mungkin kerana beliau merasa diri beliau sudah berada dalam kedudukan yg terlalu lemah ,atau pun beliau mahu mempergunakan musuh lama nya itu.Kikhlasan memang tak ada dalam kamus pemikiran Mahahtir dalam soal ini.Bagi saya saya berpendapat kedua-dua faktor itu yg sedang mendorong tingkah laku Mahahtir sekarang,iaitu beliau sudah lemah dan mahu mepergunakan musuhnya itu.Namun alasan yg paling dominan sekarang ini ialah beliau sudah terlalu lemah kerana tekanan bakal menghadap RCI.Jadi sekarang selain dari mahu menggunakan bekas musuhnya ,Mahathir juga sedang mengharap kesian belas dari mereka.Sokong saya dan bantulah saya ,itulah rayuan dan rintihan secara senyap oleh Mahahtir.

Sama ada penyokong Umno mahu pun penyokong PPBM,jangan pula terkejut nanti,jika sudah tidak mempunyai jalan lain ,Mahathir akan mengistiharkan pula PM Najib lebih baik dari Anwar dan terus menghilangkan diri demi mengelakan RCI,yg bakal meruntuhkan legasi keluarga beliau.Tekanan dari orang seperti Diam-diam dan NMY yg juga bakal menghadapi RCI terhadap Mahahtir jangan juga di lupakan.Mereka tentu gentar utk menghadapi kemungkin harta mereka yg bertimbun timbu akan di sita oleh SPRM atau BNM.Mampus lah mereka.Ini semua gara-gara kerana Mahahtir gila kuasa.Mereka tentu akan mendesak Mahahtir utk melakukan sesuatu yg bakal membantu melembutkan penirian PM Najib dan Kerajaan.

Dengan Mahathir tidak ada sesuatu pun yg musthail ,kecuali utk mengikuti apa yg di saran kerap kali oleh Nik Abduh kepada beliau .Semua faham kan?.Anonymous said...

Agak2 korglah, MADEY ni PAPA KEDANA ker or KAYER??

MADEY kalu KAYER mmng btul2lah sorg PM yg MENTEDARAH duit sorg2..

MADEY kalu MISKIN aku nk cube BANTU dia bukak kdai runcit..


Kihkihkih

Anonymous said...

Peminat fanatik jho lo meroyan..kahkahkah

Anonymous said...

Hanjing 3.19 pandai jaga kandang babi je..hihi

Anonymous said...

Diam2 kj pun dia menteri penuh.kau yang menyalak siang malam cuma jadi hanjing jaga kandang babi je pun.hihi

Anonymous said...

Dah tau macam tu yang kau beria sangat ikut fizi sotong bahalul tu kenape.? Si bahalul je yang sokong bahalul.hihi

Anonymous said...

Sotong pondan tu ape kerjanye..? Tengok je.? Gaji berbelas ribu tido aje.? Bodoh sangat la orang ampang undi dia.hihi

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates