July 11, 2017

86 Langkah Kajang @NajibRazak vs Langkah Kajang @RafiziRamli



Saya akui Perdana Menteri, DS Mohd Najib Tun Razak mempunyai 'sense of humour' yang baik. Suka atau tidak beliau adalah seorang pemimpin yang mempunyai pengikut media sosial yang paling ramai di Malaysia. Kebelakangan ini beliau amat rajin 'menganjing' atau dalam bahasa orang muda 'troll' macai-macai pembangkang dan pemimpin mereka.

Terbaru, di dalam laman sosial Facebook dan Twitter beliau, beliau meletakkan gambar stesen MRT Kajang dengan 'caption', "The Real Kajang Move - Coming to you in in seven days. #JomNaikMRT". Gelak besar CTS bagaimana Perdana Menteri menganjing si 'sotong' Rafizi Ramli, 'so-called' Ketua Perang Saraf PKR.

Umum mengetahui Langkah Kajang atau 'Kajang Move' yang dipelopori oleh Rafizi Ramli kini menjadi sebuah epik yang gagal yang akan dikenang sebagai satu bahan lawak jenaka dari PKR. Langkah Kajang versi Rafizi Ramli merupakan satu usaha untuk menaikkan DS Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor, menjatuhkan mantan Menteri Besar Selangor ketika itu, TS Khalid Ibrahim serta mempermainkan mandat Rakyat dengan mengarahkan ADUN Kajang meletakkan jawatan.

Manakala Langkah Kajang DS Najib Tun Razak adalah langkah untuk kebaikan Rakyat. Mana hendak dapat seorang Perdana Menteri yang membuat satu projek mega untuk Rakyat di kawasan pembangkang yang tidak memberi undi kepada barisan kepimpinan beliau? Rakyat Kajang penyokong pembangkang di Kajang akan mula bebas dari kesesakan sedikit demi sedikit dengan kenikmatan projek Rakyat yang dibawa oleh Perdana Menteri. Masih adakah yang mengatakan Perdana Menteri zalim?

Nota Kaki: Langkah Kajang DS Najib Tun Razak juga merupakan satu kemudahan kepada ADUN Kajang untuk melawat ahli keluarga di Penjara Sungai Buloh. Tiket MRT dari Kajang ke Sungai Buloh hanya RM5.50 sahaja dengan 'Touch and Go'. 

86 comments:

Aku Bijaksana said...

kah kah kah ...
lawaklah PM ni,
buat marah sakan penyokong al-jubs aje ..

Anonymous said...

makin besar la kipas nek jijah tu nanti...mungkin sebesar kipas yg kat dinding

Pak Cik Din said...

Nek Jijah Kobeng sebok dok teropong bulohjunjung kelapa 2 biji dok cari loga pakatan harapan belum jumpa mungkin lepas raya taun depan.....
Tak senonoh Mader suroh pakai logo kacang Ngan Yin tapi Jijah tak setuju...
Kenapa Najib buat lawak sampai memalukan pakatun harapan yang ditimpa banyak masaalah sekarang ni....kasihan?..kasihan..

Anonymous said...

8 tahun....baru ade satu projek sederhana besar...

Anonymous said...

Suara TMJ luahan hati rakyat terbanyak

Saya membaca dengan tekun kenyataan Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor mengenai keadaan Malaysia hari ini. Apa sudah jadi dengan Malaysia? Walaupun hakikatnya amat perit untuk diakui, namun terasa sedikit terhibur hati saya apabila hal yang saya sering perkatakan dan perjuangkan turut disuarakan oleh seorang tokoh istana.

Saya secara peribadi menjunjung kasih dan merafakkan sembah tahniah di atas keberanian Tunku Mahkota Johor menyatakan kebenaran. Ini membayangkan keprihatinan beliau terhadap keadaan negara dan nasib bukan sahaja rakyat negeri Johor tetapi rakyat Malaysia seluruhnya.

Keluhan Tunku Mahkota Johor mengenai keadaan negara pernah disuarakan oleh institusi Raja-Raja Melayu sebelum ini. Selepas itu, Tunku Mahkota Johor sendiri menjadi antara tokoh istana yang lantang menegur pimpinan negara dan menyeru mereka melakukan perubahan segera untuk kebaikan rakyat jelata.

Namun, teguran-teguran ini dipandang sepi oleh pimpinan negara. Titah Raja-Raja Melayu dan suara istana seolahnya tidak diendah oleh kerajaan.

Dalam sebuah negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan, kerajaan sepatutnya menjalankan urusan negeri dan negara bagi pihak Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan sudah semestilah setiap pandangan dan teguran institusi raja-raja dipandang serius oleh kerajaan.

Apa yang diluahkan oleh Tunku Mahkota Johor bukan sahaja suara hati beliau, tetapi juga suara hari rakyat terbanyak. Ramai orang yang saya temui bertanyakan soalan yang sama iaitu apa sudah jadi dengan Malaysia? Mereka termasuklah sahabat handai, kenalan dan orang ramai yang saya temui di Malaysia dan juga orang asing di luar negara.

Mereka berasa cukup hairan bagaimana Malaysia yang amat dihormati oleh dunia suatu ketika dahulu boleh berubah dengan sekelip mata menjadi bahan cemuhan masyarakat antarabangsa.

Saya diberitahu ada rakyat Malaysia yang pergi ke luar negara malu untuk mengaku mereka adalah rakyat negara ini kerana tidak sanggup dipandang sinis oleh orang luar.

Berlainan sekali keadaannya sebelum ini apabila kita biasanya dengan bangga mengatakan bahawa kita adalah rakyat Malaysia dan rakyat asing dengan pantas memuji Malaysia.

Malaysia tidak lagi dihormati

Pokoknya, Malaysia hari ini bukan seperti dahulu lagi. Malaysia tidak lagi menjadi kebanggaan rakyat. Tidak lagi dihormati oleh dunia.

Puncanya tidak lain kerana pimpinan negara terpalit dengan skandal rasuah, penipuan dan penyelewengan yang berada di tahap yang paling memalukan. Lebih menyedihkan, institusi negara yang sepatutnya berfungsi untuk mengawal kuasa eksekutif, memelihara hak rakyat dan menjamin keadilan gagal berfungsi sama sekali (totally dysfunctional).

Kita tidak dapat bayangkan seorang Perdana Menteri mempunyai wang berbilion ringgit di dalam akaun peribadinya dan wang ini adalah wang yang dicuri daripada syarikat milik negara.

Namun, Peguam Negara tidak mendakwa Perdana Menteri atas alasan Perdana Menteri tidak mengetahui wang itu ada di dalam akaunnya. Sedangkan terdapat bukti yang jelas wang ini telah dibelanjakan untuk kegunaan peribadi.

Undang-undang apakah yang dirujuk oleh Peguam Negara? Di manakah kedaulatan undang-undang? Sudah hilangkah keluhuran perlembagaan?

Jadi bahan jenaka antarabangsa

Anonymous said...

Umno yg ditimpa vanyak masalah...pendedahan rasuah bersiri memalukan..ko tak de kemaluan

Pak Cik Din said...

Jing angguk2 belum komen dok berangan negara impian pakatan bangang..,semua free tol,minyak,gst..milo sardin murah sebab tokey kedai tak ambik untung...bahagianya macai angguk2..

Anonymous said...

so with that PH can already say good bye to Putrajaya. what a sad ending. pitiful is the least ones can say about the ending. kik3

Anonymous said...

ADAKAH KJ BERANI ATAU AKAN TERUS TERKUNCI GIGI?

Selain cabaran Tun Mahathir Mohamad kepada Najib Razak agar berani menangkapnya, ini ada satu lagi cabaran yang sensasi dan ditunggu-tunggu oleh semua.

Kali ini TMJ mencabar KJ pula.

Tunku Mahkota Johor mencabar pasukan polo sukan SEA yang turut disertai oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin agar berlawan dengan Kelab Polo Diraja Johor yang dianggotai oleh Baginda untuk menghentikan spekulasi berhubung kelayakan pasukan tersebut.

Tentunya ramai yang tertunggu-tunggu untuk menyaksikan perlawanan tersebut jika KJ sedia atau berani menyahutnya.

Malah, lebih menarik jika ada mana-mana saluran TV sedia membuat siaran langsung mengenainya.

Dalam nukilan terbukanya sebelum ini, TMJ antara lain menulis kata-kata yang penuh makna, "Ia telah menjadi tempat di mana ahli-ahli politik mahu menjadi selebriti dan ahli sukan.

"Di mana seseorang yang tidak boleh menunggang kuda atau bermain polo boleh dipilih untuk mewakili negara",

Baginda kemudian meneruskan tulisannya, "Di mana individu yang tidak menjalani latihan ketenteraan yang sebenar boleh menjadi seorang Jeneral. Sebuah negara di mana institusi perlahan-lahan kehilangan identitinya."

Selepas menulis ungkapan-ungkapan yang sebenarnya tidaklah sukar difahami ditujukan kepada siapa dan kemudian menyusulinya dengan cabaran berlawan polo, TMJ benar-benar menunjukkan sikap jantannya.

Kalau pasukan TMJ dapat dikalahkan dalam perlawanan itu, barangkali tidak ada sesiapa lagi yang akan mempertikaikan keupayaan pasukan dan penyertaan KJ dalam team polo sukan SEA nanti.

Tetapi, sekiranya berlawan dengan pasukan TMJ pun tidak boleh menang, apatah lagi jika kena 11-0 atau 10-0, bak kata pesanan orang tua-tua zaman sekarang...."anak itik makan pengat, sendirilah mahu ingat".

Apa macam Brigidier Jenderal KJ, ada berani?

Anonymous said...

Tanpa Pas, belum tentu Adun Kejang mampu kekalkan kerusi. Silap hari bulan kena pindah ke Sungai Buloh.

Anonymous said...

Ko ni mabuk...saper yg nak free semua..makin tua makin merapoo ko ni...makin banyak temberang..tapi kalo di beri free ato murah ko dan puak2 bengong yg berebut2 dulu..

Anonymous said...

Kalo najib rasa dah kuat sekarang sila bubar parlimen...tak payah tunggu lame2...

Anonymous said...

tak sampai 3 bilion. tapi kat penang sana laporan atas kertas A4 saja berharga 300 juta tak termasuk kos terowong. dan rakyat dah nampak pun

Anonymous said...

.
Aneh tapi True

Nyawa pembangang bergantung kepada wayang tapi nyawa pemerintah berganting kepada keatifan pembangang.

LKS survive bersama opera kecinaannya sementara Madei survive pm22 tahun kerana keprofilikan LKS.

**LKS telah menulis 10 juta patah perkataan dan sebahagian besarnya di tajakan pada Madei.
.

Anonymous said...

lantak la...janji banglo aku dah booking

Anonymous said...

Hutang banya2 baru 1 projek?...

Anonymous said...

Pas pon tumpang pr...sejarah lepas tak pernah menang di pantai barat..prk sungai besar pas kojol bila tanding sendiri...kalo pas kuat dah menang pon..

Anonymous said...

Hahaha bila nak masuk?...hidup miskin berangan nak beli banglo...melayu dengan angan2 mat jenin...kalo ko nak beli banglo ko belajar cara najib merompak...hehehe

Anonymous said...

Nyawa najib bergantung kpd Ah pandir...

Anonymous said...

Cina takkan lari dari Dap...umno perlu dap untuk talian hayat...

Anonymous said...

cara lama pembangkang lah yang menghalang mereka untuk beralih dari kerusi pembangkang kepada kerusi pemerintah.

kalau cara lama (i.e. cara opera cina) di teruskan maka usah bermimpi untuk pembangkang bergerak dari takuk lama itu.

Anonymous said...

langkah kajang Najib untuk mobiliti rakyat

langkah kajang PKR untuk mobiliti para pembesar

ya jauh berbeza

Anonymous said...

Psk cik fin tua kerrpot bengong ni anak jutawan mana?... Orang tua ni suka beli barang2 yg mahal...ayah pak cik din dulu perompak jugak?..

Anonymous said...

Sabah dah ubah...ramai felda benci umno...pru14 umno goyang2... Kalo tak goyang bubar ler parlimen sekarang...

Anonymous said...

Satu stesen mrt boleh bagi kesan besar kpd ekonomi raktat?...sempit pemikiran ko ...

Anonymous said...

MACC to open new investigation paper on Felda

http://www.thestar.com.my/~/media/onli

KUALA LUMPUR: The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) will open a new investigation paper on the Federal Land Development Authority (Felda), said chief commissioner Datuk Dzulkifli Ahmad.

He said the move followed a new lead in an issue involving Felda received by the Commission recently.

“I have instructed for a new investigation paper to be opened and we will issue a press statement on the matter very soon,” he told a media conference after attending the Anti Corruption Revolution Movement (GERAH) programme at the Kuala Lumpur Hospital here on Monday.

Dzulkifli also said that the investigations into the allegations of corruption and abuse of power at Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) are still ongoing.

In another development, Dzulkifli said only the governments of Penang, Selangor and Kelantan have yet to sign the Corruption-Free Pledge (IBR) introduced by the MACC early this year.

He said the signing of the IBR would show the commitment of the states to ensure that their administration was free from corruption and abuses of power.

“We don't want people to simply talk about how people should say no to bribery and ask the MACC to take action. The state governments should also play their roles and show their commitment to fight corruption and abuse of power,” he said. - Bernama

Anonymous said...

Siasat jangan tak siasat...Jangan jadi mcm siasatan projek ikan sturgeon felda yg dah berbulan2 senyap sepi..
100 jota lesap di KBS pon sepi tak tau ape dah jadi...

anoymous said...

Kehkehkeh...... Itu belum kira lagi masaalah banjir.... Untung betul jadi wakil rakyat pkr.... Tak payah buat kerja kuat2..... modal air lior saja... fitnah..... parti anak beranak pula tu....

Anonymous said...

.
Telan mati anak luah mati emak

Langkah Kajang 13 adalah 'hukuman' buat MB lama kerana enggan hulur duit menjelang PRU 13: kalau mB huloq PR bahagia tapi mantan Khalid berrisiko di cekut sPRM

Ini bermakna untuk PRU 14, MB semasa juga bakal berdepan langkah Kajang 14 dan 'hukuman' yang sama kalau enggan patuh. Kalau patuh, ehem, mungkin kena cekut.
.

Anonymous said...

Ape bukti fitnah?...pakai air lior jer tuduh fitnah...

Anonymous said...

Temberang ko ni...khalid di buang kerana terlalu mesra umno..khalid memikul beban hutang bank kerana beli saham...kemesraan khalid dengan umno bahayakan kestabilan kerajaan PR selangor...
Najib berjsya sekat langkah kajang bila mahkamah rayuan berdidang tergrda2 menghukum anwar...
Sekarang terbongkar najib bayar 9.5 jota kpd mualaf syafeei...hakim mahkakamah rayuan plak disambong kontrak dengan cadangan mualaf...

Anonymous said...

Dari blogger sampailah ke macai biasa..sama2 bodoh. Najib pun bodoh. Sg buloh & kajang milik pembangkang. Kau jadi pak kaduk, menang sorak kampung tergadai. Yang penting, pembangkang pegang selangor. Penyokong najib di kampung dan felda cuma dapat tahi. Kahkahkah....padan muka kau.

Anonymous said...

Sense of humour taik kucing. Kajang, sg buloh sapa pegang? Pembangkang jugak..kahkahkah. Tu baru lawak. Felda apa dapat? MRT? Tunggu lagi 100 tahun laaa..

Anonymous said...

Tak. Ayah dia peneroka cabuk. Dah meninggal pun

Anonymous said...

Merompak berjemaah ...hihihi

Anonymous said...

Kalo umno dah kuat najib sila bubar parlimen sekarang...

Anonymous said...

Macai2 nak tunjuk pandai kununye...kokok kuat taik bersepai...tutup plak dengan tangan...

Anonymous said...

Khalid ingat negeri selangor company mak bapak dia. Tu pasal kena buang. Tadbir negeri bukan tadbir company. Hasil banyak tapi taknak keluar belanja utk rakyat. Gila bodoh.

Anonymous said...

Macai umno di kampung dan felda naik mrt pun tak pernah. Sokong lagi najib..kahkahkah. Projek puluh billion. Rakyat di selangor yg sokong pembangkang jugak untung. Ini baru lawak..najib sebenarnya gelakkan penyokongnya. Padan muka kau.

Anonymous said...

Pekan kawasan najib bersepah melayu hidup miskin...rumah buruk...tak percsya pergi lah round pekan..kuala pahang tg selangor tanah putih pasir panjang nenasi ubai kg sawah telok pulau rusa kiambang pulau keladi hingga paloh hinai hingga tanah merah dn ganchong....

Anonymous said...

Mrt hanye sistem yg bersambong dengan siatem yg dah ade ...orang kg dan felda tak kenal pon mrt...kenal kapcai burok jer proton dan myvi..

Anonymous said...

Pak cik din pencen tua krepot boleh lah round parlimen pekan...lihat penghidupan melayu penyokong najib...kawasan perdana menteri..

Anonymous said...

Najib cuma belanja makan..open house raya pun dah cukup buat rakyat pekan kena tipu. Kesian..

Anonymous said...

ITU KEBANGGAAN PEMBANGANG KERANA DENGAN JAYANYA MENSABOTAJ NEGARA BAIK DARI SEGI EKONOMI DAN POLITIK. HADAPLAH APA YANG TELAH DILAKUKAN. KAN ITU JUGA DENGAN APA YANG TERKANDUNG DALAM LANGKAH KAJANG. PADA PEMBANGANG JIKA NEGARA ROSAK DAN BANGKRAP DIBAWAH PEMERINTAHAN NAJIB LAGI BAIK. SEKURANG2NYA NANTI BOLIH AMBIL ALIH KUASA. DALAM HATI TIADA SATU PUN PERKARA BAIK YANG KERAJAAN BUAT. SEMUA TIDAK KENA. BIASALAH KAPAL LAIN2.

Anonymous said...

Dulu ada Pas maka peluang PR adalah cerah. Kini tolak Pas dan + Mamaktua, PH hanya boleh teruskan mimpi-mimpi lama yang mustahil jadi kenyataan.

Anonymous said...

Pas blah pas mati. Haji hadi bawa pas masuk dlm kuburnya. Suruh ku nan atau najib buat survey berapa ramai ahli umno masih setia dgn parti..ada berani?

Anonymous said...

.
Untuk apa sokong Tokong bulat2 kalau tiada pembangunan

Penang dan selangor dua-dua dibawah telunjuk PH. Bezanya ialah selangor dapat banyak pembangunan untuk warganya tetapi warga penang hanya seringkali menggigit jari. Ini mungkin kerana silap percaturan yakni terlalu banyak kepercayaan diberikan kepada pakatan serba tak tahu. Selangor dapat MRT walhal Penang terlopong sekali lagi. Kalau Penang nak MRT senang jer ... tolak PH ke laut Andaman ... anda gerenti dapat satu peluang keemasan.
.

Anonymous said...

Yang tersurat nampak begitu...hakikatnye nek jah hanyalah pemanas bangku ap dan adun utk atok peliwat.
Keje part-time pun boleh dapat lebih 40k sebulan...mana nak dapat pegi carile seantero dunia belum tentu dapat.
Diucapkan selamat ulangtahun ke9 utk atok liwat kantoi jdi pee em.
Tak lupa juga din sembam ulangtahun kedua gagal jdi pee em.

Anonymous said...

Rezab negeri kedua2 negeri bilion2...negeri bn mana ade rezab setanding selangor dan penang?...hutang pon kecil..

Anonymous said...

Najib tak liwat jubok altonya?...ko nak sorok?...ko jeles dapat ciputm?...najib dapat 2,6 billion...kalo dia bagi ko 1 jota baru lekat celah gigi jer...

Anonymous said...

Pas tak pernah mensng di pantai barat...kerana PR pas dapat kerusi...sekarang pas dah pecah...tanding sendiri fi sungai besarvdan kuala kangsar kojol..umno pon dah pecah...PH yg untung....kalo umno kuat najib dah bubar parlimen...

Anonymous said...

Najib buat jamuan rayer spnnsor oleh tokey2..

Anonymous said...

.
What goes around comes around.

What people do upon you is a reflection of what you do upon others.

The way Khalid is kicked out from the PARTY is reflective of what KETUM recieved from Madei.

That is KARMAK.
.

Anonymous said...

Dalam dunia negara mana yg biarkan perompak bebas...jho lo kayer free hidup mewah...melayu bangsat kedana tukang bayar hutang 1 mdb sanggop biarkan dan bela prompak cina jho lo...melayu umno paling bodoss dlm dunia...

Anonymous said...

This is political world...no foreever friend no forever enemy...

Anonymous said...

Selangor adalah negeri terkaya semenjak dari zaman BN lagi

Kelante negeri terciput sejak dari zaman Madei lagi

Kini Selangor masih terkaya dan Kelante kekal status kuo

Dalam kata lain PR/PH tidak ubah apa-apa dalam konteks tadbiran Selangor/Kelante

Dan kini ABU merasakan Madei mampu ubah status kuo berkenaan kalau diberi peluang?

ABU must be croozy

Wakakaka

Anonymous said...

kini ekonomi lebih teruk dari forex bnm..kali ni bukan guthrie malah felda dijual, tanah bangsa johor dijual, tanah kelantan dijual..kes najib lebih berat dari forex madey..jgn lupa dimana keeling nor yaakob?apakah anwar je sorang sbg saksi? mcm ne dgn lim kit siang? tu yg kj beriya2 suruh 3 stooges ni pencen dari politik..


KUTU BANGKAI

monkey2 najib sekarang ni mana pandai politik..kalo dah yg berpegalaman pun bodoh, apalgi dgn pemudanya..mana ts zeti, mana gabenor2 bank negara yg dulu2..dan mana hilang pak lah...atau kj sudah lupa geng tingkat 4..yg penting sekarang adalah menjatuhkan najib isteri rosmah dari jawatan perdana menteri..dakwa dan penjara mereka kat wet land sepang sb bole berkolah kat paya..lagi lama najib jd pm, makin menjerut lehernya on
BERITA AMAT PENTING

Anonymous said...

Zaman bn berapa rezab?...bila PR ambik alih rizab meningkat...penang berhutang hampir 1 billion...tapi bila DAP ambik alih hutang tinggal tak sampai 100 jota...kelantan bukan lagi PR...tapi masa nik aziz perintah kelantan orang kelantan adelah penyimpan ASB terbesar di mesia...ki pon ade berapa ringgit dlm ASB?..rantau panjang mulanye tiada kastam ..kerana perniagaan maju BN meletakkann kastam...nak tumpang hasil kelantan..malu ler..

Anonymous said...

Ko pon dlm golongan melayu paling bodos dlm dunia...prompak dibiarkan bebas..hehehe..

Anonymous said...

Baca ni macai2 umno :

Bekas editor Kumpulan New Straits Times Mustapha Kamil berkongsi pengalamannya di Facebook membincangkan cara Tun Dr Mahathir Mohamad dan penggantinya dalam berurusan dengan wartawan.

Katanya, bagi wartawan semasa zamannya itu, Tun Dr Mahathir adalah apa yang disebut sebagai pemimpin yang sentiasa menjadi 'sumber berita'.

“Ini bermakna mereka yang membuat liputan ke atasnya, akan mendapat sekurang-kurangnya satu halaman utama berita," tulisnya.

Bagaimanapun, Mustapha mengeluh dengan pengganti yang dipilih oleh Mahathir, iaitu Tun Abdullah Ahmad Badawi.

"Apabila saya membuat liputan ke atas penggantinya, Tun Abdullah, hampir separuh masa saya mengalami kesukaran untuk mula menulis berita. Ada kala, saya fikir Abdullah sendiri tidak faham apa yang dikatakannya," katanya.

Mengenai liputan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, bekas editor akhbar berkaitan Umno itu mendakwa beliau punca dirinya menamatkan kerjaya dalam bidang kewartawanan.

"Dan membuat liputan mengenai Najib, saya terpaksa banyak berbohong dan saya tidak suka berbuat demikian. Jadi saya berhenti," katanya.

Mustapha melepaskan jawatan dari NST pada April tahun lalu susulan laporan Wall Street Journal mengenai skandal 1MDB pada tahun 2015.

Rizal Zainal said...

apa la nk jd , sukan pn blh nk jd isu , blh je klau tmj nk sertai pasukn polo tu , dh tknk sertai tk pyh la nk bising , nama pn sukn klh mng tu biasa la

Anonymous said...

Soalan yg ditanya adalah soalan yg dah dikuluskan oleh najib...najib tak suka ditanye...najib suka bercakap sorang dan wartawan hanye catitkan ape yg dia cakap.....
Najib takut kena soalan cepu mas...memang najib penakut...dengan bini takut dengan madey takut dengan wartawan pon najib takut...

Anonymous said...

http://www.malaysiakini.com/news/38812

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkaitan dengan Pemuda Pakatan Harapan hari ini memfailkan saman terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Selain Najib, NGO Gerakan Anak Muda Tolak Najib (GANT1) itu turut menamakan kerajaan Malaysia dan firma pelaburan negara, 1MDB sebagai defendan.

Menurut peguam yang mewakili NGO berkenaan, Haniff Khatri, saman itu diwakili oleh 10 orang plaintif adalah saman sivil yang bertujuan untuk memaksa kerajaan membuat pengisytiharan serta mendedahkan akaun yang digunakan bagi membayar International Petroleum Investment Co (IPIC).

Antara individu yang dinamakan sebagai plaintif ialah Timbalan Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (AMANAH) Faiz Fadzil, wakil ARMADA Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Mahathir Mohd Rais serta wakil DAPSY, Howard Lee.

"Ini adalah tindakan saman sivil. Dari segi undang-undang tindakan ini ialah tindakan berkumpulan di mana 10 orang yang dinamakan plaintif itu bukan sahaja mewakili nama yang tersenarai tetapi untuk rakyat Malaysia.

"Kita mahu pengisytiharan serta pendedahan akaun yang telah dibuat pembayaran (kepada IPIC)," katanya pada sidang media di lobi Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Saman itu difailkan susulan penyerahan surat tuntutan kepada Najib yang dibuat pada Mei lalu.

Dalam tuntutan berkenaan, GANT1 menggesa penjelasan mengenai 1MDB dan urusannya dengan IPIC.

Surat tuntutan sebelum ini turut menuntut penjelasan mengenai apakah undang-undang yang telah atau akan diambil terhadap IPIC bagi mendapatkan semula AS$3.5 bilion (RM15.5 bilion) yang dibayar 1MDB kepada Aabar Investments PJS Ltd.

Sementara itu, Faiz selaku teraju GANT1 berkata, antara perkara lain yang dituntut mereka dalam saman itu ialah untuk memohon segala wang yang telah dibayar atau akan dibayar kepada IPIC dikembalikan.

Malah, mereka turut memohon perintah injuksi daripada mahkamah agar tiada sebarang pembayaran dibuat.

"Kita minta antara lain ialah memohon deklarasi penyelesaian antara IPIC dan 1MDB, kita juga mohon segala wang yang telah dibayar atau akan dibayar dikembalikan.

"Kita juga mohon perintah injuksi supaya tiada apa-apa bayaran dibuat sehingga keputusan akhir serta mohon dedahkan akaun yang menyelesaikan isu IPIC ini.

"Kita nak tahu dari mana dapat wang untuk bayar IPIC ini. Kita memerlukan perintah ini untuk rakyat tahu perbelanjaan wang negara secara telus dan bersih," kata Faiz.

1MDB dan IPIC telah mencapai proses timbang tara yang dimulakan IPIC pada 2016.

IPIC telah memulakan tuntutan terhadap 1MDB di Mahkamah Timbangtara Antarabangsa di London pada 2016, dengan meminta AS$6.5 bilion daripada syarikat pelaburan negara itu kerana gagal memenuhi tanggungjawabnya kepada IPIC.

Pada April tahun ini, IPIC dilaporkan berkata 1MDB dan MOF Inc telah bersetuju membayar AS$1.2 bilion dan juga memikul tanggungjawab terhadap dua bon yang sebelum ini dijamin oleh IPIC bernilai AS$ 4.8 bilion

Di bawah penyelesaian itu, 1MDB dan IPIC juga memasuki perbincangan mengenai dana 1MDB yang telah dibayar kepada entiti tertentu.

Anonymous said...

Rompak berjemaah....saman pon berjamaah...hehehe..najib akan mintak peguam fail permohonan tolak saman...
najib saman rafixi..rafizi kemukan affidavit balas...najib mintak mahkamah tolak affidavit rafizi...ape punyer bengong najib ni..

Anonymous said...

Bila saman berjalan kita boleh dengar berapa kali 1 mdb/ najib bayar IPIC...kemana duit pergi bayaran yg telah dibuat tidak dapat didenfar kerana tidak termasuk dlm saman...pucat plak muka najib...lambat lagi ler bubar parlimen...

Anonymous said...

Duit bon hilang di sapu oleh jebon secara berjemaah...ini sebahagian dari usd 7 billion yg dilaporkan PAC hilang tak dapat dikesan......

Anonymous said...

Apa2 pun bn/umno yg terbaik, jadi aku akan undi bn/umno, yes!

Anonymous said...

10:23...Sabah dah ubah?...Hehehe...Sabah tak ubah pon....Hakikatnya yg berubah tu adalah kau, dah berubah jadi Taik...kik5...felda benci ngan kau sbb kau tu sudah jelas Taik,...Taik malang tak bertempat. sbb kena halau dari tong taik....kik5..

Anonymous said...

Hehehehe...shafeei apdal dah gempor sabah untuk pru nanti...orang sabah dah tak sabar nunggu najib bubar parlimen...dah banyak cawangan umno bubar...hihihi..ko banyak makan taik jho lo...jadilah melayu terbodos dlm dunia...hahahaha..

Anonymous said...

Walaupun diperli oleh perdana menteri dengan "Langkah Kajang sebenar", PKR melihat apa pun yang berlaku memberi akhirnya memberi manfaat kepada rakyat.

"Komen saya: Saya fikir rakyat yang akhirnya dapat faedah," kata Naib Presiden PKR Rafizi Ramli dalam kumpulan WhatsApp beliau bersama petugas media hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas sindiran Datuk Seri Najib Razak berkaitan "Langkah Kajang Sebenar" yang akan tiba ke kawasan parlimen itu seminggu lagi.

Najib merujuk kepada khidmat kereta api berkapasiti tinggi Transit Aliran Massa (MRT) yang akan dibuka di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail itu.

Najib semalam memuat naik gambar papan tanda MRT Kajang dengan kapsyen "The real Kajang Move. Coming to you in seven days" (Langkah Kajang sebenar. Akan datang kepada anda dalam 7 hari).

Anonymous said...

Lantak ko ler...melayu terbodos dlm dunia...

Anonymous said...

Parti Warisan Sabah (Warisan) menerima kemasukan 1,205 ahli Umno ke dalam parti itu dan menubuhkan 30 cawangan di empat Dewan Undangan Negeri (Dun) membabitkan Kadamaian, Tampasuk, Pintasan dan Usukan di dalam Parlimen Kota Belud, Sabah.

Penubuhan cawangan dan menerima masuk keahlian serentak telah disempurnakan Naib Presiden Warisan Datuk Dr Jaujan Sambakong yang menerima borang keahlian dalam Majlis Bicara Warisan yang diadakan di Kampung Pengkalan Abai, Kota Belud semalam.

" Sebanyak 30 cawangan Parti Warisan ditubuhkan. Di Dun Kedamaian (6 cawangan); Tempasuk (1); Pintasan (5) dan Usukan 18 cawangan.

"N.13 Pintasan adalah salah satu Dun baharu.

"Keseluruhan Dun membabitkan kemasukan keahlian 1,205 orang yang mana sebahagian besarnya adalah dikalangan bekas ahli Umno-BN di Sabah yang kecewa dengan kerajaan pusat yang gagal melunaskan janji-janji pilihan raya oleh wakil-wakil rakyat mereka dalam PRU13 yang lalu," ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Jaujan yang juga Adun Sulabayan berkata, sejak parti Warisan ditubuhkan pada Oktober lalu, hampir 60 peratus jawatankuasa penyelarasan di kawasan Parlimen telah dikenalpasti.

Anonymous said...

Seramai kira-kira 1,500 anggota Umno cawangan dari bahagian Tenom, Sabah mengisytiharkan keluar parti semalam.
Kesemua mereka mengisytiharkan keluar parti pada majlis Irau Rakyat di Tenom sambil disaksikan oleh bekas naib presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal.
Mereka yang keluar daripada parti itu terdiri daripada pelbagai cawangan yang berada di bawah Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dan Kemabung.
Sementara itu, Shafie ketika ditemui pemberita memberitahu, beliau menjangkakan lebih ramai lagi anggota Umno yang akan keluar parti tersebut.
Katanya, tindakan keluar beramai-ramai itu menunjukkan bahawa akar umbi parti di Sabah bukan hanya tidak berpuas hati terhadap pentadbiran Umno Pusat tetapi termasuk di peringkat negeri.
“Ini menampakkan bahawa hati mereka (anggota yang keluar parti) bukan hanya kerana keadaan pentadbiran Umno pusat tetapi juga di peringkat negeri.
“Saya yakin ini petanda bahawa kita boleh ubah (kepimpinan) negeri Sabah. Dan kesanggupan mereka untuk keluar parti itu menunjukkan bahawa mereka tahu, tanpa Umno mereka tak mati,” katanya. – Malaysiakini

Anonymous said...

Kawasan Bung Mokhtar jugak dilaporkan ramai ahl umno kluar parti...hehehe...goyang inul...

Anonymous said...

Ini bukan langkah kajang....tapi langkah Shafeei Apdal...Musa dan Anifah dah tak aman lagi...Salleh dan Rahman akan tamat riwayat...hehehehe...

Anonymous said...

elehh sotong..dah abis pusing la tu
Masa ko tgh belajar plan untuk elak sesak kat kajang dah dirangka lama... so tak payah la nk kredit bagai...tumpang tui
Kalo betul nak tunjuk prihatin..selesaikan masalah trafik ngan perparitan bandar kajang..
suruh rara roro tu buat keje sikit..makan gaji haram jer..berasao kubo....

Anonymous said...

Jaga orang sabah..itu shafie lagi besar boya bedal...

Anonymous said...

Ko kuat berkhayal...kalo betul ape ko cakap najib dah panggil sprm...

Orang Malaysia said...

Atas permintaan dari macai2 ngok pembangang semua, disaksikan oleh pengunjung2 blog CTS, maka dgn ini saya dgn kuasa yg diberikan oleh ngok2 semua:

MEMBUBARKAN PARLIMEN UTK MEMBERI LALUAN KPD SATU PILIHANRAYA UMUM UTK DIADAKAN MENURUT PERUNTUKAN PERLEMBAGAAN.

Pengundian boleh dimulakan skrg ..

Anonymous said...

Ini macsi jho lo....golongan melayu paling bodos dlm dunia...gila kuasa...hihihihi..

Anonymous said...

Umno masih khayal ingat melayu masih beri sokongan...

Anonymous said...

Report: 1MDB-linked ex-banker to plead guilty to money-laundering
FMT Reporters
ShareTweetPinMail
Yeo-Jiawei-1mdb-bandar-malaysia-1KUALA LUMPUR: Ex-BSI wealth planner Yeo Jiawei is expected to plead guilty in a Singapore court tomorrow to money-laundering charges related to 1MDB, according to Edgemarkets.

Last December, a Singapore court sentenced Yeo, 34, to 30 months’ jail on four counts of witness tampering and trying to hamper investigations related to 1MDB transactions.

Edgemarkets reported that it was not clear whether the appeal of Yeo against his conviction and sentencing, scheduled for August 5, would continue if he pleads guilty to money-laundering tomorrow.

Channel News Asia had reported, at the conclusion of the earlier trial, that Yeo faced seven other charges for money laundering, cheating and forgery and that the charges would be filed in 2017.

The money-laundering charge is the heftiest of the charges that have been levied against any banker in Singapore as a result of the 1MDB fiasco.

During the trial, prosecutors had described Yeo as a central figure in a complex web of cross-border fund flows involving money allegedly siphoned from 1MDB.

Yeo received the stiffest sentence out of the five 1MDB-related convictions in Singapore so far.

Prosecutors had presented evidence showing Yeo’s close ties to Low, including that he had accumulated a net worth of S$23.9 million in the 15 months after he left BSI to work for Low in June 2014.

Anonymous said...

.
Menang jadi arang, kalah jadi ABU:

Melayu bertambah berpecah dan impak nikmat paling besar yang mampu dicapai oleh Cap Bunga hanyalah sekadar nombor 4 dalam PH. Satu percaturan yang tidak menguntungkan Melayu amnya dan dan diri mereka (yakni cap bunga) itu sendiri khususnya.

Muahahaha
.

Anonymous said...

Penguasa di malaysia pekakkan telinga dan butakan mata...singapork dah mulakan pendakwaan keatas konco jho lo...jho lo masih dlm siasatan...

Anonymous said...

Nujum lulusan mana ni?...nujum lulusan sekolah temberang RPK kot...

Anonymous said...

Isu siapa yang Melayu akan sokong tidak lagi ada makna bila mana parti baru tumbuh bak cendawan selepas hujan. Hanya kebijaksanaan dapat menghalang Melayu menang sorak kampung tergadai.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates