July 18, 2017

191 Kerajaan Selangor Bina Flyover Guna Wang Rakyat Pun 1KM = RM10 Juta, Ada Hati Bina MRT Murah cc. @n_izzah @hannahyeoh


Masih dengan cerita angan-angan Mat Jenin anak perempuan Anwar Ibrahim, Nurul Izzah yang berpendapat bahawa Kerajaan Pakatan Hope boleh membina jajaran MRT dengan kos yang lebih murah dan lingkaran yang lebih meluas.

Kerajaan Pakatan Selangor pernah membina sebuah 'flyover' daripada Tol Sungai Rasah yang terletak di Lebuhraya Persekutuan hinggalah ke I-City di Seksyen 7. Jarak pembinaan jalan raya berkenaan hanyalah 5 kilometer. Kos yang terlibat adalah RM50 juta. Ini bermakna 1 kilometer jalan raya 'flyover' berharga RM10 juta.

Itupun projek untuk membina jalan raya 'flyover' berkenaan tertunggak selama 4 tahun! Kesimpulannya, Kerajaan Negeri Selangor membina 5 kilometer jalan raya 'flyover' dengan mengambil masa 4 tahun dengan kos RM50 juta!!! Baca The Star, di sini.

Ini hanya untuk bina jalanraya. Bukan lingkaran rel MRT dan pembelian koc MRT serta pembinaan stesen-stesen MRT yang mewah dan selesa. Berapa agaknya kalau Kerajaan Pakatan Selangor yang membina MRT? Jangan lupa pula kos mengecat pintu gerbang Selangor yang bernilai RM10 juta. Baru cat belum dibina.


Tidak perlulah kita minta Rejim Pakatan DAP Pulau Pinang untuk membina MRT. Rejim DAP Pulau Pinang menghabiskan RM305 juta hanya untuk kertas kajian pembinaan terowong dasar laut sahaja. Saya ulang kertas kajian sahaja atau dalam English dipanggil 'project paper' atau 'paper work'. Projek entah ke mana. Satu batu bata belum dipasang.

Jangan pula dilupa apabila projek mengecat jalan di Pulau Pinang untuk dijadikan lorong berbasikal bernilai RM4.6 juta untuk 1.1 kilometer. Murahlah sangat!


Nota Kaki: untuk Hannah Yeoh yang mempertikaikan bahawa projek MRT adalah duit Rakyat, di bawah adalah jawapan saya.


Di bawah juga adalah duit pembayar cukai. Bukan duit Hannah Yeoh atau Bapak dia yang punya.

191 comments:

Peneropong Buluh Sakti said...

Birawati Evangelist dah mula bersuara. Org kuat DAPigs kat Subang Jaya tu. Ni mesti ada masalah besar dgn PH ni. Dapigs kan ke 'Abg Besar' dlm PH. Dorang yg tentukan halatuju PH. Semua kena ikut perintah. 3 org diatas dlm org PH tu hanya Melayu2 Skru Berkarat aje.

Anonymous said...

Kah kah kah kah.....

Cat semula gerbang sekangkang kingkong pun sampai rm10 jota bang.... Apa nak harap fuckatan bina mrt murah.....

Pakai lendir puki nurul izzah pun tak lepas.......

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Saya ulang kertas kajian sahaja atau dalam English dipanggil 'project paper'. Projek entah ke mana. Satu batu bata belum dipasang.

-------------------

Babi-babi fuckatan ni faham ke bahasa english?????

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

Persoalan nya kini kosnya 21 billlion untuk 53KM terlajak mahal ....cepat sangat nak kaut untung ke...1 km berape yek?

Anonymous said...

21 billion bukan untuk bina landasan je bahalol woooiiii.....

Anonymous said...

Berapa kos untuk rail saje bahlol?..

Anonymous said...

Mahal satu rim A4 kertas kosong sekarang ni... Kat penang harga melantun jadi rm305 juta. Kalau sambung kertas-kertas tu buat jalan dapat tak 1 kilometer ek????

Aku Tak BODOH Macam Macai Madir said...

Mereka terdesak terjejas teruk dengan kesungguhan DS Najib melaksanakan projek Mega prasarana rakyat tanpa kroni penyangak mcm Atok Gila buat dulu.

Si betina janda tu hanya tahu menghasut..laki dia pun failed untuk dijaga.. Ada hati nk bikin projek mega.. Syaitan pakatan sgt kepanasan dan amat sakit hati dgn projek hebat MRY.

Duit itu tidak dipanggil duit rakyat..tp duit kerajaan.

Rakyat bayar cukai.. Modal cukai rakyat bayar krjn laburkan kpd sektor kewangan supaya bertambah lagi hasil negara..wang itulah utk bina infra..

Klu bodoh bahlul boleh terus kekal jadi macai Pakatan Kuno. Berapa sgt wang rakyat byr gst semua tu nk dibndingkn pembngunan besar. Dn allocation duit negara tak smestinya diarahkan kpd pbngunan infra canggih mcm ni jika kepimpinan negara diberika kpd PENYANGAK dan PENIPU rakyat mcm DAPig dan PAKATOONG

buat kerta kerja saja pun dah samun wang rakyat rm300 juta.. Kertas bersalut emas berapa karat yg dapig pakai utk buat paper work mat jening tu???

Anonymous said...

Pergi suruh rapussy siasat.... Babi tonyok bahalol macam ko memang asyik nak tanya soalan bodoh je....

khairul anwar osman said...

Geli juboq bila macai najib ckp pasal duit rakyat! Baru nk kenal rakyat! Jgn tertipu dgn lakonan najib

Anonymous said...

What You Think
Projek Mega Bawah Tanah, Kerajaan dituntut beri penjelasan — MRT Watch
MARCH 02, 2014


MAC 2 — Bajet projek mega Mass Rapid Transit Lembah Klang (KVMRT) yang sudah mencecah RM60 bilion dijangka akan terus meningkat berikutan cadangan pembinaan sebuah lagi terowong pengguna MRT antara stesen KL Sentral dan Stesen Muzium Negara.

Difahamkan, kos awal projek terowong pengguna yang dicadangkan ini adalah bernilai RM 800 juta tetapi ia telah ditolak oleh kerajaan. Namun demikian, projek yang sama dan lebih berisiko telah dikemukakan kembali kepada kerajaan dengan nilai RM 350 juta.

Pada pertengahan 2013, Gamuda sebagai Project Delivary Partner (PDP) telah memanggil tender untuk memulakan projek tersebut tetapi pada masa yang sama kerajaan masih belum meluluskan projek ini.

Lanjutan daripada itu, pada pertengahan Disember 2013 yang lalu, kerajaan telah menangguhkan projek tersebut atas alasan mahu mengkaji dahulu nilai kos dan aspek-aspek keselamatan projek ini.

Pelbagai persoalan timbul daripada cadangan pembinaan terowong MRT di bawah platform KL Sentral ini.

Antaranya, jarak diantara Stesen KL Sentral ke Stesen Muzium Negara ini adalah sekitar 120m sahaja. Soalanya, adakah berbaloi membuat satu terowong dengan kos RM350 juta hanya untuk sebuah terowong sepanjang itu? Apakah tiada laluan terowong tersebut daripada dibina di bawah platform KL Sentral ke laluan lain yang lebih kos efektif?

Jika diukur nilai kos tersebut, purata nisbah kosnya sekitar RM35 juta untuk setiap sepuluh meter. Apakah nilai ini memberi makna bahawa sistem laluan pengguna MRT itu begitu moden dan cekap?

Jika projek ini dilaksanakan, siapakah yang akan menanggung kos tersebut kelak? Apakah syarikat konsesi akan dapat memberikan kadar caj yang rendah atau berpatutan kepada pengguna (rakyat)?

Jika projek ini diluluskan oleh kerajaan, jelas ia merupaka satu pembaziran yang amat dahsyat oleh kerajaan. Wang pembayar cukai semestinya akan digunakan untuk menampung kos projek ini sedangkan, ia bukanlah projek yang berbaloi untuk rakyat mahupun pelancong.

Projek terowong MRT antara Stesen KL Sentral dan Stesen Muzium Negara ini tidak ada dalam perancangan awal projek KVMRT Sungai Buloh – Kajang. Jadi bagaimana boleh wujud cadangan pembinaan terowong pengguna MRT ini? Begitu juga dengan Stesen MRT Muzium Negara?

Anonymous said...

Macai pakatoong klu bwk bertengkar bab rapid rail.konpom bodoh 10 tingkat..

Puak melayoo PAN penjilat mat sabon bongok tu dan penyembah tokong lim campor mamak kerala otak mereka xbersambung dan tk mampu untuk digest mengenai costing vs complexity vs technology dlm pembanguna sistem mass transit..

Mereka tak tahu Siemen tu company coach system kasi kita latest world tech utk rail.. Maybe mereka ingt company Siemen tu buat kondom dan lendir pelincir umah urut Selangor.

Itu pasal otak.mereka xbersambung utk wow n appreciate produk hebat MRT ni..

Satu dunia kagum dgn costing dn masa perlaksanaan MRT ini.. Tp.macai bahlol tajaan pakatooong terus bodoh dan membodohkan org yg sebodoh mereka dgn mainan cerita costing..

Syukur Alhamdulillah kesungguhan DSN dan prinsinya yg mmbina prasara tidak sambil MENYAMUN berjamaah bersama kroni mcm yg direkodkan Madirr Kerala..

Jd hasil plg maximum dirasai direct pd setiap org rakyat negara ini..Insya Allah.. Pan Borneo, HSR KLSG dan ECRL akan menyusul.. Itu mmg knock out smack down habis2an pakatoong ... modal fitnah jho lo dan reza boleh tanam dlm loji kumbahan.

khairul anwar osman said...

PERBAHASAN AKTA 355 TERTANGGUH LAGI, BAGAIMANA PULA AGAKNYA BILA OKTOBER NANTI?

Selepas beberapa kali tertangguh atau sengaja ditangguhkan, sidang Parlimen Julai ini sepatutnya adalah detik yang dinanti-nantikan untuk menyaksikan perbahasan rang undang-undang Akta 355 menjadi kenyataan.

Perbahasan dan seterusnya pengundian akan menyaksikan bukan saja sejauh mana Pas serius terhadap pindaan Akta 355 itu, tetapi juga untuk melihat sama ada Ahli Parlimen UMNO berani menyokong atau sekali lagi tunduk kepada MCA, MIC, Gerakan serta komponen Sabah dan Sarawak yang sebelum ini terang-terang menolaknya sehingga Najib Razak terpaksa membatalkan untuk menjadikannya sebagai usul kerajaan.

Bagaimanapun, nampaknya perbahasan Julai ini juga sekali lagi akan tertangguh  dan tidak menjadi kenyataan.

Ia berikutan keadaan Presiden Pas, Hadi Awang yang masih belum pulih sepenuhnya selepas melakukan pembedahan injap jantung di IJN, baru-baru ini.

Memetik kenyataan Khalil Hadi yang merupakan Ketua Pemuda Pas, beliau berkata, ayahnya mungkin tidak dapat menghadiri sessi Parlimen Julai ini berikutan masih memerlukan rehat untuk memastikan proses pemulihan benar-benar berjaya.

Dengan kata lain, tiadalah perbahasan Akta 355 pada sidang Parlimen Julai ini dan ia seterusnya mungkin akan dianjak kepada sessi Parlimen Oktober akan datang.

Legalah seketika jiwa dan perasaan mereka yang berkaitan. Jika tidak, peninglah juga mencari alasan, takkan memanjang tak cukup masa sebagai sandaran sedangkan sudah kerap menjajanya sehingga ke London dan berhimpun di Padang Merbok.

Bagaimana agaknya dengan sidang Parlimen pada Oktober nanti? 

Adakah Akta 355 akan tertangguh lagi lagi atau benar-benar akan menjadi kenyataan?

Tetapi, jangan lupa, sidang Parlimen bulan Oktober akan datang, agenda utamanya ialah pembentangan Bajet 2018 yang akan merupakan medan terakhir bagi Najib menabur umpan dan gula-gula kepada rakyat sebelum pilihanraya diadakan.

Maka, sediakah mereka memberi laluan kepada perbahasan dan seterusnya undian Akta 355 sedangkan ia tentu saja boleh menimbulkan konflik yang boleh menjejaskan tahap sokongan pengundi bukan Melayu serta di Sabah dan Sarawak kepada BN?

Mungkinkah juga tidak lama selepas pembentangan Bajet 2018 itu Parlimen akan segera dibubarkan bagi membolehkan PRU 14 diadakan, laku akhirnya isu perbahasan Akta 355 terpadam dengan sendirinya?

Ataukah akan muncul alasan lain untuk menangguhkannya sekali lagi?

Jika begitu, bila sudahnya Akta 355 ada laluan untuk dibahas dan diundi?

Seperti yang pernah disebut beberapa kali sebelum ini, percayalah bahawa Akta 355 ini hanyalah untuk geli-gelian saja, bukan sangat untuk dilaksanakan sebagai undang-undang atau dijadikan hukum dalam kehidupan.

Asalkan dengannya ada yang terasa geli, boleh diajak berdekat, berpakaian sedondon, berjalan-jalan sambil minum teh tarik ke London, berhimpun di padang dan diperguna sebagai tongkat mengekalkan kuasa, ia sebenarnya sudah lebih daripada memadai.

Jika UMNO serius untuk melaksanakan pindaan Akta 355, mereka sendiri sebagai kerajaan yang akan membentangkannya, bukan meminta Pas membawanya sebagai usul persendirian dan kemudian dikembalikan semula kepada kerajaan untuk mengusulkannya.

Mana ada kerajaan suka memilih jalan berliku-liku dan berbelit-belit sedangkan jalan yang lurus memang tersedia di depan mata, kecuali ia hanyalah helah dan untuk mengena serta memperdaya demi kepentingan kuasa.

Anonymous said...

1 m 3.5 jota bukan 1km...hehehe...terowong paling mahal dlm dunia untuk pejalan kaki...

Anonymous said...

Kesian ted kentot... Masih hidup zaman 2014 lagi... Ketinggalan keretapi sungguh...

Anonymous said...

Geli juboog, hg sbb macai penyangak mcm hangg sakit hati duit billion2 tk boleh pakat samun mcm 22 tahun dulu dah.. Kena pulak mockeris bodoh pegi citer hbis dlm mahkamah kedajalan daddy haramjadahnya punya plan..since 2014.. Bkn sbb kes imdb pon.. Mng hng jua spesis haramjadah.. Sbb tu geli lubang tahik sndri dgn kejayaan org yg baik2..

Rugi la mak pak hg ada ank mcm hng.. Kecik2 dulu mau telangkup bg mampoih so besaq2 tk jd setan mcm skrg!!

Anonymous said...

Dah tak mampu berhujah, ted kentot anak babi berahim cuba alih tiang gol pulak....

Anonymous said...

Itu bukan project paper ngok..
Itu kos perunding bagi feasibility sudy ujian tanah dan rekabentuk dan EIA....

Anonymous said...

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Kos runding tu guna air liur untuk direkodkan ke????

Anonymous said...

Mana yg lebih tinggi kos untuk koc sto rail?..

Anonymous said...

Depa syetan kontrak Konsortium babidapig + madirr penyangak + peliwat negara mula jana cerita tahik dah.. Nmpk sgt teejejas terok berpusu2 ribuan rakyat kagum dgn projek.mrt ni.. Jnuh le syetan kontrek kena buat kerja lebih masa utk spread fitnah cover semua ni..

Gud luck la syetan2 pakatooong.. Semuga kamu semua bernanah hati dn gagal segagal2nya!!

Anonymous said...

Kalau tak bodoh bahalol, bukan babi-babi fuckatan namanya....

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Ko bodos...tak tahu ape skop kerja perundingan...

Anonymous said...

Ko bodos...tak tahu ape skop kerja perundingan...

Anonymous said...

feasibility study ujian tanah dan rekabentuk dan EIA buat apa direkodkan... Itu semua untuk syok sendiri cukup... Yang penting hantar kertas kosong boleh dapat jota-jota....

Macai fuckatan... Setuju tak dengan komen aku ni????

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Samun?...bila polis tangkap?

Anonymous said...

Hg tgk.. Betapa paniknya rejim pakatoong..

Macai part time pu dipnggil balik..

Lapussy Lamli kelam kabut gamaknya dipanggil bertugas semua..utk bikin cerita mcm NFC tu.. Kasi blurr macai

depa igt dgn umum barisan kepimpinan baru penyangak dan penipu pakatoong rakyat sgt teruja.. Alih2 Najib potong stim puak bahlol ni dgn simple thing.. Langkah Kajang Sebenar..

Mampoih berok le punasehat Pakatoong nk call adhoc meeting minggu ni utk counter attack najib...

Kahhkahhkahhhh

Anonymous said...

Runding syok sendiri... Mesti la aku tau....

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Panas hayi nampak bila 1 m harga 3.5 jota...hehehe...

Anonymous said...

Soalan macai tgh panik..

Bila fbi nk tngkap mo1??? Bilaaa????

Anonymous said...

Cedik ler tu terowong 1m berharga 3.5 jota...habis duit rakyat...

Anonymous said...

Hahaha ketua prompak berjumaah potong stim...hehehe...

Anonymous said...

Kos untuk madey dan bail out kroni dia lagi tinggi... Rm100 billion

Anonymous said...

Tengah syok citer flyover 1 km harga 10 jota potong stim terowong 1m harga 3.5 jota...terowong pejalan kaki termahal didunia...mana tak marah macai2 prompak jho lo

Anonymous said...

Pengarah SPRM dipinjam ke MRT Corp jadi Ketua Pegawai Integriti

BY: THE RAKYAT POST
Pelantikan itu adalah sebahagian daripada perubahan yang dilakukan ke atas barisan pengurusan kanan MRT Corp.

KUALA LUMPUR, 13 Ogos:
Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Terengganu dilantik sebagai Ketua Pegawai Integriti untuk Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp).

Zainal Adam dipinjamkan daripada SPRM bermula 15 Ogos ini untuk tempoh dua tahun.

Pelantikan itu adalah sebahagian daripada perubahan yang dilakukan ke atas barisan pengurusan kanan MRT Corp.
Syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, Bahagian Hal Ehwal Pihak Berkepentingan & Pengurusan Tanah ditukar nama kepada Bahagian Komersil & Hal Ehwal Pihak Berkepentingan (CSRD), dengan Haris Fadzilah Hassan kekal sebagai pengarah bahagian itu, mulai 16 Julai lalu.

Menerusi bahagian itu, Jabatan Pembangunan Perniagaan ditubuhkan untuk mengendalikan semua urusan perniagaan, sebaik sahaja operasi MRT bermula kelak.

Satu bahagian baru juga ditubuhkan untuk mengendalikan hal ehwal operasi dan pengurusan aset.

Bahagian Operasi & Pengurusan Aset (OAMD) mula beroperasi 17 Ogos ini, untuk memantau pengendali bagi Laluan Sungai Buloh – Kajang (SBK).

Bahagian itu juga akan menguruskan semua aset bagi laluan seperti tren, trek laluan, depot dan sebagainya. Operator bagi Laluan SBK adalah Rapid Rail Sdn Bhd, sebuah anak syarikat Prasarana Berhad.

OAMD juga akan menguruskan khidmat bas perantara bagi Laluan SBK, dengan Mahmood Abdul Razak yang kini mengemudi Bahagian Komunikasi Strategik & Perhubungan Awam (SCPR) akan mengepalai bahagian baru itu.

Tugas Mahmood di SCPR pula akan diambil alih Datuk Najmuddin Abdullah yang pernah menjadi Naib Presiden Kanan Komunikasi Strategik Malaysia Airlines.
Najmuddin akan mula bertugas sebagai Pengarah SCPR pada 1 September ini.

Anonymous said...

Terowong ini dibuat dari emas tulin...

Anonymous said...

Perompak? Bila polis tangkap?

Anonymous said...

Perlantikan ni untuk mengawal kakitangan bawahan...hehehe..

Anonymous said...

Tak boleh celen 1 rim A4 harga rm305 jota... Tersengguk-sengguk nak tunjuk kat orang ramai.... 87% je baru siap.

Dari ogos 2016 ke april 2017 baru naik 3%....?????

Kah kah kah kah kah kah... Kayo dapat jual rim bersalut platinum tu....

Muahahahahahahahahhaha

Anonymous said...

Boleh tak pengarah SPRM siasat kenapa kos terowong pejalan kaki berharga 3.5 jota untuk 1m panjang?...

Anonymous said...

Hehehe... Jadi kes polis, sprm ke tu???

Muahahaahahahahahahahaha

Anonymous said...

Ko bodos tak tahu skop kerja perundingan..mao cakap banyak plak...

Anonymous said...

Mrt dh siap berketul2 canggih termasuk rundingan.. Ko tk puji pulak
.nmpk sgt hati ko jahat.. Hati golongn syaitan.. Apa lg mau??

Anonymous said...

Tokong pun tak berani nak suruh pegawai atasan sprm duduk kat projek terowong bawah tanah syok sendiri dia tu.... Takot kantoiiiii beb....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Org bodoh yg lagak pndai.. Kertasa4 jual ratus juta mat jening ko sembh mcm nk mampos.. Prpjek rundingn yg siap complete ko tk puji plk.. Sewel

Anonymous said...

Masih ade kuasa tak kena ler...tumbang umno masuk sungai buluh leer..hehehe..

Anonymous said...

Suruh la anjing-anjing rapussy buat laporan....

Tapi aku rasa tak payah la,sebab laporan anjing-anjing rapussy layak masuk tong sampah je sebab laporan takde fakta dan bukti sahih pun...

Anonymous said...

Skop kerja perundingan ala fuckatan hanya rekod guna air liur je... Iye tak babi 12:39...???

Anonymous said...

Jgn main2 kertas a4 tokong sial sudah jampiii woooo

Misti mau mahall maa.. Betty Chia punye vacation including package maaa

Anonymous said...

Najib boleh buat undang2 projek mega kerajaan mesti letak pegawai sprm...tak susah pon...

Anonymous said...

Hehehe... Fuckatan mampu tumbangkan umno ke?? Sejak pru-12 aku dah dengar begitu... Menang tak juga...

Anonymous said...

Sign tolok rasuah pon tokong xbrani.. Jgn harap le nk park staff sprm utk projek a4 paper 300million..tokong meti gilaa punyee

Anonymous said...

Kenapa takot plak?...

Anonymous said...

Yang susah tu nak sign IBR dengan pihak kastam pun tokong terketar-ketar... Guna alasan kucing kurap dia lagi berkesan... Selangor dan kelantan takde masalah pun.

Anonymous said...

Sain tak sain tak de ape bezanye...najib dah sain?...najib sain pon ah pandir jadi hakim bebaskan najib...hehehe...

Anonymous said...

Aku pun nk tgk ja cmne sprm nk siasat kertas a4 dicetak 300million tu rupa mcm mnaa..

Woii bodos kt ats ko yg ckp kos rundingan mesti mauhl mcm tokong sial buat.
.. So terowong pjln kaki ko ingt free ke??? Dh siap dgn kos rundingn.. Ok lh tu!!

Anonymous said...

Ko yg suka melalak...rahman dahlan dah diam...hehe

Anonymous said...

Rapussy tarak telor, memang la dia takot..

Anonymous said...

Panic button teeketar2 macai

Plg lewat next week mngkin lapiji akn menyalak... ini sedap ni gasak billion2. Nk kutuk ape lg dh xde mnde nk kutuk.. Main fitnah je lah.. Talian hayat sblm mampos pru14 nnt

Anonymous said...

Ko dah repot sprm?...rahman dahlan dah diam sekarang...

Anonymous said...

Najib dah sign.. Tokong je belum sign. Tokong ada peguam benggali lidah pandai belit pun masih takot-takot lagi....

Anonymous said...

Hahaha...ko merepek ler ..terowong paling mahal dlm sejarah dunia...

Anonymous said...

Yang aku nampak anjing fuckatan yang terlebih menyalak kat sini... Hujah setakat taraf longkang je...

Anonymous said...

Berapa kos rundingan terowong kecik..termahal

Anonymous said...

Anjing-anjing rapussy tak berani nak repot sprm?? Telor dah masuk ke dalam la tu...

Anonymous said...

Terowong paling mahal tu terletak kat penang... Hantar kertas kosong je pun dah mencecah rm305 jota... Satu-satunya kertas mewah salutan platinum dalam dunia...

Azrin Hardy said...

Nanti nak pegi demo Bershit Hapus GST BlackOut tu semua guna MRT jugakkk..tak malu dah time tu nak guna MRT yg duk kutok sekarang..

Anonymous said...

PH = PAKATAN HOPELESS

Baca dan fahamkan... HOPELESS

khairul anwar osman said...

SAYA terkedu membaca sebuah artikel di portal berita Menara.my yang bertajuk, “Jika Islam Boleh, Kenapa Kistian Tidak Boleh – Pensyarah Universiti” di mana “seorang pensyarah universiti tempatan pada Sabtu lalu mempersoalkan jika orang Islam boleh berdakwah kepada orang-orang Kristian, kenapakah orang Kristian tidak boleh berbuat perkara yang sama?”
Menurut Menara.my, persoalan tersebut telah diutarakan oleh Helen Ting yang merupakan salah seorang felo utama di Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia pada satu sesi soal jawab pada forum yang bertajuk “Deceitful? Distracting? Or Dedicated? Evangelicals and Current Controversies in Malaysia” anjuran Kairos Dialogue Network.
“If you think that it is okay to propagate your faith among Christians then, why is it that it is so wrong for Christians to do like that?”
~Helen Ting (Dipetik daripada Menara.my)
Orang bukan Islam dilarang berdakyah kepada orang Islam berdasarkan Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan; Ting hanya membuatkan dirinya dilihat tidak cerdik apabila buat-buat tidak tahu atau memang tidak tahu tentang perkara asas ini.
Halangan ini diperkukuhkan lagi oleh Seksyen 298A Akta Kanun Keseksaan yang melarang perkara yang boleh menyebabkan perpecahan di antara kaum dan agama.
Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan menegaskan:
Undang-undang Negeri dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam.
Menara.my seterusnya melaporkan bahawa felo utama IKMAS itu juga mempersoalkan “kalau Muslim rasa risau dengan kata-kata yang mahu mengadakan ‘Christian State’, bagaimana pula dengan perasaan bukan Islam yang mendengar ahli-ahli politik membincangkan tentang negara Islam dan sebagainya?”
Soalan ini tidak masuk akal dan amat dangkal sekali kerana sebagai felo utama IKMAS, Helen Ting sepatutnya tidak keliru tentang ideologi negara.
Malaysia ialah sebuah negara Islam, dan negeri-negeri yang membentuk Malaysia ini dahulunya adalah merupakan negara-negara kerajaan Melayu Islam yang berdaulat di bawah pemerintahan Raja-Raja Melayu masing-masing.
Jadi adalah tidak logik apabila Ting, sebagai seorang ahli akademik mahu menyamakan kebimbangan umat Islam bila negara Islam Malaysia mahu ditukarkan kepada Christian State yang tentunya mengancam kedaulatan negara dan mencabar kuasa Yang Di Pertuan Agong, dengan perasaan orang bukan Islam yang tidak suka bila disebut negara Islam Malaysia; walhal, Malaysia sememangnya sebuah negara Islam sejak dahulu lagi.
Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan mengatakan:
“Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan.”
Di dalam penghakiman kes Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur v. Menteri Dalam Negeri and Kerajaan Malaysia di Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Persekutuan pada ketika itu, Tan Sri Mohamed Apandi Ali telah menegaskan bahawa tujuan di masukkan kata-kata “dengan aman dan damai” ke dalam Perkara 3(1) adalah untuk melindungi kesucian Isalm sebagai agama negara dan juga untuk melindungi Islam daripada apa-apa ancaman yang dihadapi atau apa-apa kemungkinan dan kemungkinan ancaman terhadap agama Islam.
“It is my judgment that the purpose and intention of the insertion of the words: “in peace and harmony” in Article 3(1) is to protect the sanctity of Islam as the religion of the country and also to insulate against any threat faced or any possible and probable threat to the religion of Islam.”

Anonymous said...

Ko sindir tokong sialke??

Terowong kertas A4 plg mhl dlm sejarah manusia?? Kiki

Anonymous said...

Tudie org gile meroyan panic posting..
Sape nk bace ko posting meroyan?? Kah kah kah

Anonymous said...

Biasa la tu.. Macai pakaton hidung bebal memang jenis muka selamber babi je..konon IQ tinggi..baca pada komen pun dah tau IQ tara IQ babi je pun.. Hik5

Anonymous said...

Puak bodo pakatuung ni mna sedar diri.. Untung le zmn umno bn perintah. Jht + bongok mcm tu pn krjn msh jg.. Klu akule jd pm, kasi tngkp najis2 pakatoong nih buang dlm kolam kumbhn jee..

Kikikiki

Anonymous said...

Babi 1:01pm tu kene jangkitan rabies...

Anonymous said...

PH = Pakatan Haram

Anonymous said...

PH = Pakatan Hantu

Anonymous said...

PH = Pakatan Hampeh

Anonymous said...

Ko bidos....lagak pandai

Anonymous said...

PH = Pakatan Haprak
PH = Pakatan Hipokrit

Anonymous said...

Untuk Melayu No Otak..Barisan Neraka..

Anonymous said...

Anjing Rabies Pakatoong ... kebodohan berpisah tiads..

Lihatlah siapa idola mereka... si boboi bengap, tokong racist, mamak penyangak dan peliwat negara....

Anonymous said...

PH = Pakatan Haramjadah

Anonymous said...

Orang ialam sendiri merompak...orang islam tunjuk bodos...

Anonymous said...

Babi 1:12 kene jangkitan rabies tu... Kesian...

Ikut peliwat boleh cium bau syurga ke?

Anonymous said...

Bidos tu bahasa kandang babi ye..? Kahkahkah

Anonymous said...

Macai PH panic hahaha..

merepek mcm budak2.. Kikiki


PH = Pakatan Huruhara

Anonymous said...

Orang islam bodos tak pandai berhujjah dengan orang kristian...macai pon merapu2..

Anonymous said...

Ko sindir mamak kerala ke?? Jgn..nt terok ko kena balun.. Perompak 100billion.. Isle tu
.

Anonymous said...

Perompak macam mamak madey kerala... Bukan aku cakap, anwar peliwat yang kat begitu dulu pada penyokong-penyokong bengap dia....

Anonymous said...

Orsng islam membela kapir merompak...biarkan cina kapir bebas hidup mewah dengan wang rompakan...islam bodos bayar utang 1mdb yg kena rompak..

Anonymous said...

Babies tong nak bercakap pasal islam pulak..? Hari2 puja jubor babi ade hati nak cakap pasal islam..? Hik5
RUU 355 di tentang..RUU BABI di julang...lagi mau sembang pasal islam..? Puuuiikk

Anonymous said...

PH = Pakatan Harharharharamjadah

Anonymous said...

Kah kah kah kah kah.. Mat al-jubori tu Islam ke kapir?

Anonymous said...

Bahasa babi kapir tonyok yang bongok la...

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Mamak madey merompak tapi polis hormat madey...tak mao tangkap...madey bukan ade kuasa lagi mcm najib...

Anonymous said...

Najib tu islam?..hehe

Anonymous said...

Tak baik sebut PUKI dia..memadai sebut belukarnya usah lama tak diterokai. Manih sikit

Anonymous said...

Alhamdulillah, Najib tu Islam

Anonymous said...

Polis hormat mader kutty..? Kikiki
Najib bukan bodoh nak ikut rentak tua kutuk tu.. Tak di tangkap pun dah mengelupur buat drama airmata..bahalul macai pakaton hidung je yang bodoh ikut rentak tua kutuk tu..

Anonymous said...

Projek rumah rakyat warga kerinchi..apa sudah jadi izzah oiii..yg ikut ko tu duk mahligai mana skarang
ada ati nk handle projek mrt selangor.....

hihihihi dung

Anonymous said...

Dah duduk istana banglo ala disneyland tu...

Anonymous said...

Ko kata madey samun...panggil laa polis tangkap...temberang ko ni..hearsay jer..

Anonymous said...

Ko ulang tayang citer basi...nasib 35 keluarga lawan..
Yg lain dapat rumah...kalo tidak bertaboran ler cari rumah...

Anonymous said...

Flyover 10 jota 1 km 4 lorong...1 km 2 lorong kos 5 jota...kos 1 m baru 5000... Terowong mrt 1 m panjang harga 3.5 jota....ape punyer harga ni tuan CTS ooi?...berapa plak kos 1 km rail mrt?...gerenti terlajak mahal...hehehe...

Anonymous said...

ko pun sama .. hearsay madey cabar polis tangkap dia... suruh madey gi mana2 balai la serah diri kalo betul pun
jangan tersalah balai pulak. gi .balai bomba..balairaya.. maklum la dah nyanyuk

Anonymous said...

Kenapa najib lari bila jumpa nadey?...najib fobia hidong madeey?...hihihihi...

Anonymous said...

Madey ajak debat pon takut...

Anonymous said...

Najib boleh cium syurga?...hentam altonya belakang depan...rompak 1 mdb berjemaah...islam...islam...

Anonymous said...

Orang nyanyuk masih dijemput berucap di oxford...tempat femes...najib di jemput perompak...hehehem.

Anonymous said...

banggang kann ko ni...
Flyover tu flyover lah..korek terowong ke..bina stesyen 13 tgt bawah tanah ke.. perlu beli tren ke ..ada ke bina stesyen sepanjang flyover tu...
simpan la banggang tu sikit..malu kalo org kg tau

Anonymous said...

jadinya nasib 34 keluarga tu kira dah basi la ..tak perlu izzah ambik berat ??
negeri kebajikan la sangat.......

Anonymous said...

Tunggu je la rci forex tu settle kerja dia.. Tak payah nak kalut alih tiang gol jing oii..

Anonymous said...

Ade bukti ke jing..? Yang dah terbukti main jubor ni nuar aljubori...kikiki

Anonymous said...

Hanjing 2.33 nak sembang pasal islam..? Orang yang junjung ruu babi hari ni berdegar2 sembang pasal islam..?? Hik5.. Menyalak berjemaah ye jing..?

Anonymous said...

PH = Pakatan Hidung

Baca dan fahamkan. Rujuk logo baru mereka.

Anonymous said...

Eleh kos buat flyover memang murah sikit dari kos terowong tapi bukan sampai 10 kali ganda...lagi pon bukan terowong besar dan dibawah laut...hehehe..

Anonymous said...

Barisan Neraka...Untuk Macai Najib Only..

Anonymous said...

PH = Pakatan Hawauu

Anonymous said...

Orang putih oxfort tu sebenornya nak tahu teknik madey sakau lebih 100 billion tanpa disedari ..menukar agensi milik mesia ke milik anak beranak... camana teknik meliwat parti milik peliwat.. cara camana guna proksi beli lotus

Anonymous said...

Train sampai 1 billion harga nye?...hehehe...

Anonymous said...

Pakatan Hancing manyak kencing wooo

Anonymous said...

PH... Punah Harapan hehehe

Anonymous said...

PH = pakatan hao...habuk pun tarak

Anonymous said...

Harga terowong mrt boleh masuk dlm buku guiness stout...rekod rompakan terbesar oleh Najib pon boleh masuk dlm buku guiness stout...Najib pegang 2 rekod di alaf baru...

Anonymous said...

Mrt dah dilancarkan...boleh lah najib bubar Parlimen...ade brani?...hehehe..

Anonymous said...

PH Pilihan Hingusan. Amacam, tgk ler posting mcm budak2 depa tu.

Anonymous said...

Hanjing pakatoon dengan tolol berpisah tiada.. Tengok pada logo pun tau dah...kahkahkah

Anonymous said...

PH Posting Hingusan
Strategi najib lambatkn PRU biar pembangkang dgn budak2 hingusan mrk mengelupur lg lama

Anonymous said...

Apa kata kau sendiri yang jumpa najib suruh bubar parlimen.. Ade berani..?? Kehkehkeh..
Menyalak kat sini buat ape jing oii.. Nak cukupkan kuota claim tulang babi je ke..?

Anonymous said...

Pakartun Hidung dah dilancar..boleh bubar la DUN Selangor assmin...errr nek jijah..madey ..err ketum...
Oiiiii saper ada kuasa nak bubar DUN nihhh

Anonymous said...

Xpyh citer la..budak2 kencing xlurus mcm 3.12 tu mana phm politik der

Anonymous said...

PAKATAN HAPRAKKKKK... kihkihkih

Anonymous said...

Daripada menyalak suruh bubar parlimen baik kau menyalak suruh tokong pujaan kau tu buat cec semula.. Ade berani..??

Anonymous said...

Sebut bubar parlimen ketakotan...marah betol2... Hehehe..

Anonymous said...

Flyover konon..baru lancar pukul.10 pagi kan..saya ada di Bangi ad urusan pukul 11 pagi lebih kurang tapi tak ada aebuah kenderaan pun guna flyover tu...maksudnya apa..flyover tu dirasmikan tp belum siap sepenuhnya...mcm mana tu....dah rasmi tp belum boleh guna lagi..tolong.komen sikit pwmbangkang..mcm nak lawan pembukaan MRT kajang sg buloh jer...tp dari segi konsep orang Bangi dah gelak sakan...maklumlah Mb asmin jamban.mcm tak sesabar nak rasmi projek flyover tu...kan kan.kan

Anonymous said...

Terowng mrt 3,5 jota 1 m panjang...kayer rayer tokey terowong...kalo bagi aku buat 10 jota pon dah untung besar....habis duit rakyat...pstut ler bajet kesihatan dan pendidikan kena potong...elaun cikgu kena stop...subsidi ditarik b@lik...
Hotel kena cukai...ringgit demam kuat tak kebah2... Hutang negara meningkat
..

Anonymous said...

Bubar la dun selangor tu.. Sembang kencang la jing..menyalak lapar tulang ke..?
Kau sape nak arahkan bubar parlimen..? Parlimen tu bapak kau punya..?? Tolol punya hanjing..

Anonymous said...

Ape masalahnye...harga berpstutan..

Anonymous said...

Ulang lagi skrip bodoh tu..kahkahkah..
Memang sah la komen semata2 kejar target tulang babi.. Almaklum la..dah tengah bulan ni..

Anonymous said...

Tang mane yang patut tu.. Habaq mai sat...hik5

Anonymous said...

Hahaha...anjing jho lo makin tension....umno dah kuat...mrt dah ssiap...bubar jer lah parlimen...dun pon ikut bubar...kita beradu ....hehehehe..pakatun tak kuat...tak perlu takut...hahahahaha....

Anonymous said...

1000 1 m panjang 4 lorong harga standard...rujuk jkr...

Anonymous said...

Sory 10000 1 m panjag

Anonymous said...

Hahaha...ko dah kering modal nak lawan?...ato ko ni bodos jenis keras kepaala..hihihi...

Anonymous said...

Mane 1 yang betul ni..? Kalut sungguh la hang ni.. Hik5..

Anonymous said...

Takat ulang2 statement banggang tu kau cakap idea baru.?? Kahkahkahkah.. Biar keras kepala..jangan keras hidung.. Hidung keras tu yang menyondol tak sudah2...kahkahkah

Anonymous said...

Bukan hanjing pakaton hidung yang kepanasan ke..?? Hik5.. Bangga sungguh kau yek dapat menunjukkan kebengapan kau..hik5..

Anonymous said...

Lagi lama tangguh lagi bagus...biar hanjing2 cap hidung mengelupur kepanasan...kikiki

Anonymous said...

Hidong madey najib takut...

Anonymous said...

No Further Action Re-Gopi - On Orders Of PM!
17 July 2017 0 comments
IGP Khalid Abu Baker said to be preparing to continue past mandatory retirement date in September
IGP Khalid Abu Baker said to be preparing to continue past his mandatory retirement date in September

Investigations into the vast criminal police protection racket, which was netting huge sums of cash from dirty prostitution and gambling businesses in Malacca and beyond, have been brought to a shuddering halt.

Sarawak Report has learned that this was on the orders of the Prime Minister, who was in turn contacted by police chiefs alarmed by the MACC investigation.

Few Malaysians are likely to be suprised, since the trail of evidence had already arrived straight to the door of numerous extremely senior police officers, including the Head of CID and the IGP, both found to have been in close and regular phone contact with the ring leader known as Gopi.

None of these senior officers have denied the evidence published by this site showing that the phone calls took place and that some 20 top police officers were linked to Gopi’s phone call network.

However, not one of them has been prepared to come up with a reasonable explanation for the calls, unless you count the response of the IGP himself. His excuse was that hundreds of people like Gopi ring him every moning to wish him well.

“Good morning, how are you today Sir?” these callers are apparently in the habit of asking the Head of Police and, if his call with Gopi is anything to go by, the IGP then chats with them all for a minute or two!

Najib summoned MACC Heads To His House
Sources have now confirmed to Sarawak Report that after the scandal became public the Prime Minister himself, supported by his cousin the Defence Minister Hishamuddin, moved to stop the MACC investigations.

“Datuk Dzulkifli and Dato Azam Baki both were summoned to a meeting at Najib’s house and told to close the case”

reported an informant, referring to both the head of Malaysia’s Anti-Corruption Commission (MACC) and his deputy.

According to our information, the file on the case is due to be referred to the Deputy Public Prosecutor next week, who will then order No Further Action, on the official recommendation of the MACC.

Anonymous said...

Anak punahsihat ekonomi Selangor gaji 1 hengget klaim elaun perjalanan 15 juta.... bekas menteri kewangan klas 3 genral degree lulusan sejarah... bukan lulusan ekonomi ... no wonder cakap banyak goreng dari fakta...

Anonymous said...

Takat hidung madey kutty tu budak tadika pun guling2 ketawa...kahkahkah

Anonymous said...

Kes ditutup.....hihihi...umno tumbang kes akan dibuka semula...

Anonymous said...

Bila agaknye nak tumbang tu..? Hik5

Anonymous said...

Tak pernah dengsr pon..ade bukti?..
Macai kuat auta..
.

Anonymous said...

Bubar parlimen boleh tau..huhuhu

Anonymous said...

Kau dengar pakai hidung..pasal tu bengap..kahkahkah

Anonymous said...

Kes rumah urut dan pusat judi kena jamal jamban yg siasat...polis rasuah...

Anonymous said...

Bagi bukti...ko kuat auta...

Anonymous said...

Tunggu ape lagi..? Pi la menyalak berjemaah depan opis najib tu..suruh dia bubar cepat.. Menyalak kat sini buat ape..

Anonymous said...

Ko sape nak bukti bagai..? Loyer..? Hakim..? Polis..? Cia..? Fbi..? Doj..? Lenkali dengar pakai telinga..bukan hihihihi duungg

Anonymous said...

Tu pasal najib lari tengok madey...hahahaha

Anonymous said...

Tak payah ribot2... Najib takut...

Anonymous said...

Tak payah kalut2.. Kau menyalak je la macam biasa..hik5

Hihihihi dunngggg

Anonymous said...

Hahahaha...temberang auta claim elaun jota2..

Anonymous said...

Bukti eleks...

Anonymous said...

Hahahsha...trndion benor nampak...hihihihihohi..

Anonymous said...

Cap idung nak lawan sama cap keris ke ?? Ropung kut !!

Anonymous said...

Keris karat sarong hilang
..

Anonymous said...

Nak bukti ke..? Cer selak kat lobang hidung punaisihat tu...oppss..lupa..punaisihat tengah berehat kat sg.buluh..kikiki

Anonymous said...

Ape tu jing. ? Bahasa babi ke tu..? isshh.. Tak faham la.. Kau sembang dengan geng skandang sebabi ke jing..? Hik5

Anonymous said...

Tentu la lari..hidung babi tu..najis berat wooo...kahkahkah.

Anonymous said...

Ko rak baca SD PI balasubramaniam?...najib hentam jubo altonya...hehe...

Anonymous said...

Hihihihi duuunnngg.. Kikiki

Anonymous said...

RacI bukan majkamah...tak kemana pon...mcm RCI IC sabah...

Anonymous said...

Keris najib dah tak naik. Rosmah kena lancap pakai dildo

Anonymous said...

Hihihihi duunggg dah mula mencarut...kahkahkah

Anonymous said...

Suruh mak kau isap konek najib betina sundal. Babi hanjing anak peneroka pukimak haramjadah

Anonymous said...

Dah tu pasaipa kalut sangat uturn 24jam bila rci di tubuhkan..? Pasaipa..? Pasaipa..?? Hik5..

Anonymous said...

Bila Dinasti berdepan persaingan, para2 SIDA akan diarah bersuara. Tak pasti kenapa kebelakangan ini Emperor Lim tidak lagi mengeluarkan kenyataan2 sendiri. Mungkin sakit mulut atau mungkin satu strategi Art of War. Apapun para2 SIDA kenalah bercakap dari otak dan bukan dari lidah semata2.

sida said...

Pale bapak ko,kahkahkah

don juan said...

Rosyam nk tumbuk menteri,padan muka!! Kikikikikiki

Anonymous said...

Nak baca SD bala ahlil neraka yang ke berapa tu?? Yang pertama ke, kedua ke atau ketiga??? Yang keempat dah takde sebab bala dah mampus banyak minum todi....

Anonymous said...

Kikikiki.. Macai babi fuckatan tak habis syok sendiri... Sama macam atok madey. La ni sanggup peliwat jadi PM... Dah menang pru ke tu????

Tanah Melayu Kini said...

Double standard pembangkang ni..
Project lim guan eng diam jer ker?

Anonymous said...

Teruk sgt macai madiiiir penyangak cari panic button.. Next week mgkin kuar le patwa lapiji lapussy punye matematik..

Tgguu... pru14 pakatoong akn saling membaham sesama sendri.. Biar lg lmbt pru lg menggelupor macai.. Lembik dlm kandang sendri... kikikikk

Anonymous said...

Hngpa tgk macai tedbarua guna mcm2 nickname.. Pasaipa? Pasai panic laa tuuu... kikiki

Anonymous said...

Company SPV tokong lim jual tanah rm3 billion tanah milik krjn penang.. Tp seketul bata pun xnmpk lg hgway mat jening tokong lim.. Tanah rkyat dh lesapp.. Macai kena kencing brgnda2 dgn tokong..

Anonymous said...

Astaghfirullah.. Bahasa budak2 upahan madiirrr.. Keji dn seburuk ketua mereka..

Anonymous said...

Hayi tu bahasa kandang babi ye..?kikiki

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates