July 19, 2017

26 Cerita Kos Projek LRT Bayan Lepas Yang Murah, @n_izzah Pasti Bangga


Dalam bulan April 2015, LRT Bayan Lepas dilaporkan akan dibina dengan kos RM4.5 billion untuk jarak sepanjang 17.5 kilometer. Sumber The Malaymail Online, di sini.

Kemudian, pada bulan Mei 2016, jarak LRT Bayan Lepas telah menjadi sepanjang 30 kilometer dan kini kos menjadi RM7 billion. Sumber The Star, di sini.

Semalam, LRT Bayan Lepas kini telah meningkat kosnya kepada RM8.4 billion untuk jarak 30 kilometer. Sumber Free Malaysia Today, di sini.

Dengan kos semasa, LRT Bayan Lepas adalah RM280 juta setiap 1 kilometer. Perbandingan epal dengan epal mendapati kos LRT Bayan Lepas lebih tinggi daripada kos LRT3 di Lembah Klang.


Kos LRT3 adalah RM9 billion untuk 37 kilometer. Kos satu kilometer LRT3 adalah sebanyak RM243 juta. Untuk macai-macai 'Top Dog', mana lebih tinggi, kos RM243 juta per satu kilometer untuk LRT3 di Lembah Klang atau RM280 juta per satu kilometer untuk Bayan Lepas LRT?

Kesimpulannya, boleh percayakah cakap janda MP Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang mengatakan Kerajaan Pakatan Harapan boleh membina MRT dengan kos yang lebih murah dan jaringan yang lebih luas? Sila jawab macai-macai 'Top Dog'.


26 comments:

Anonymous said...

tu 8.4 billion dah termasuk paperwork lum......

Cucu Tok Selampit said...

Belum rasanya.

Anonymous said...

Apa yg keluar dp mulut puak2 top dog memang temberang belaka.

Anonymous said...

paperwork projek yg orang tak nampak tu pun 300juta...yg ni mesti 1billion sbb nampak....

Anonymous said...

http://thekl-chronicle.blogspot.my/2017/07/all-four-major-kl-public-transportation.html?m=1

srnarai bailout pengangkutan awam mada mamak kutty.... suma rugi... suma 'BAILOUT'

pantekkkk la kuty ni.....!!

Anonymous said...

Nak murah tunggu nurul izzah offer lendir puki dia untuk tampung peruntukan lrt kat penang tu.... Silap-silap boleh turun jadi RM50 juta per satu kilometer untuk Bayan Lepas LRT...

Anonymous said...

Paperwork sebab hantar kertas bersalut platinum... Belum bertulis lagi tu... Kalau dah bertulis mau la jadi rm999 jota... Nak sebut rm 1 billion kang fool dog fuckatan marah kata bohong lak....

Anonymous said...

Takpe... Dosa-dosa top dog hidung besar dah disucikan sejak ogos 2015.... Fool dog takkan ungkit punye....

Anonymous said...

Perbandingan epal dengan epal tu tahun berapa?...

Anonymous said...

Sendiri gelarkan diri anjing, ekeke.DAP=Dog And Pigs.Anjing dah tau. Babi, ..... ekeke.Tokong yg menjadi sembahan melayu pembangkang lah no.

Anonymous said...

Kuala Lumpur: Prasarana Malaysia Berhad (PRASARANA) menjangkakan projek Landasan Transit Aliran Ringan Ketiga (LRT 3) akan dimulakan suku pertama 2016 membabitkan nilai projek sebanyak RM9 bilion.

Pengarah Urusannya Azmi Abdul Aziz berkata, LRT 3 dijangka memulakan operasi pada 31 Ogos 2020, jika ia berjalan seperti yang dirancang.

Katanya, bagaimanapun reka bentuk bagi projek LRT 3 membabitkan jajaran sepanjang 36 kilometer itu akan dimuktamadkan menjelang suku keempat tahun ini.

“Bajet sebenar bagi keseluruhan projek ini termasuk penjajaran belum diketahui dan ia akan diperoleh sebaik saja kami memulakan proses terutama selepas mendapat maklum balas dan pendapat daripada orang ramai.

“Bagi pengambilan tanah jajaran pula, kami sudah mengenal pasti koridor yang terbabit dan untuk itu kita perlu mematuhi kehendak Akta Pengambilan Tanah,” katanya pada taklimat media mengenai LRT 3 di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi PRASARANA Tan Sri Ismail Adam dan Pengarah Kumpulannya Datuk Ir Zohari Sulaiman.

Azmi berkata, mengenai Rakan Pelaksana Projek (PDP), setakat ini tujuh syarikat sudah menghantar borang permohonan yang perlu dikemukakan pada minggu pertama Jun ini.

Anonymous said...

Ooo cts undedog dah kecoh...kos sebenar lrt3 blm muktamad baru anggaran...hihihi...cai undedog pon kepoh bodos...

Anonymous said...

kos mesti rendah lepas PRU ni..sbb geng hidung pulak jadi pembangkang DUN Selangor

Anonymous said...

Tu namanya jangkaan... Mrt yang dijangkakan menelan belanja 23 billion pun jadi 21 billion, pasti jangkaan 9 biilion ni pun akan menjadi lebih rendah dari tu....

Yang lrt bayan baru tu kenapa saban tahun jangkaan asyik naik je... ????? Nurul izzah lupa nak dermakan lendir puki dia supaya harga projek jadi lagi murah ke????

Muahahahahahahaha

Anonymous said...

Salleh Said Keruak kata MRT adalah hadiah Najib kepada rakyat Malaysia. Hadiah-hadiah lain Najib kepada rakyat Malaysia:

1) Hapus elaun pelatih guru
2) Cukai GST
3) Ringgit 4.30 berbanding USD
4) Rizab luar negara 97 billion
5) Hutang negara 907 billion
6) Hutang 1MDB 50 billion
7) Edra jual kepada China
8) Lotus jual kepada China
9) Tutup kementerian yang bertanggungjawab menjaga usahawan Bumiputra
10) Mansuh subsidi minyak masak
11) Mansuh subsidi gula
12) Mansuh subsidi beras
14) Mansuh subsidi petrol
15) Cukai Pelancongan

Anonymous said...

Hehe... Fool dog dah mula alih tiang gol tu.... Tipikal sekali...

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Berhempas pulas fool dog sekor tu alih sana alih sini.. Alih lah kat mane pun.. Kau tetap fool dog bebal..hik5

Anonymous said...

Ulang benda yg sama... Dah bebueh org dok jawsh... Tak mau mengerti

Anonymous said...

Standard fool dog memang begitu... Hanya pandai buat provokasi je... Terang beribu kali pun masih bodoh bahalol..

Anonymous said...

Tu pun dengan muka selamber babi jer claim IQ tinggi.. Ni mesti belajar dari top dog..selamber babi jer uturn...kikiki
Melayu belum lupa...

Anonymous said...

Itu andaiaian ko je...mrt corp pon dah umumkan anggaran mrt3 akan lebih dari 40 billion anggaran asal...pembinaan dlm kawasan kl tak sama pembinaan di luar kl...

Anonymous said...

Panas hati nampak cai underdog bodoos...

Anonymous said...

Hehe... Fool dog terperasan lebih tu... Kononnya power macam top dog dia tu... Padahal taraf anjing jalanan kuat menyalak je..

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Nurul izzah ni kan boleh dikategorikan sbgai..janda Langau...semua kata nya adalah fitnah mcm Pizi langau...noktah..top dog..atok terlajak tua
Touch dog...sapa... teka cepat...pandai..janda langau

Anonymous said...

Anggaran asal tu berapa fool dog??

Anonymous said...

nurul izzah ialah taik dan lendir busuk yg dihurung langau.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates