July 20, 2017

181 Apabila 'Top Dog' Bersuara, Mursyidul Am Pakatan Hope Bagi Amaran

Semakin menarik jalan cerita Pakatan Hope. Sebelum ini Pengerusi Pakatan Hope, Tun Dr Mahathir telah mengelarkan diri beliau sebagai 'Top Dog' dalam Pakatan Hope.


'Top Dog' Pakatan Hope bukan sahaja mahu jadi Yang Utama, Nombor Satu dan sebagainya, malah beliau juga mahu menjadi jurucakap Tuhan.


Namun, dengan majoriti 37 kerusi Parlimen yang dipegang oleh DAP, kita sebenarnya tahu siapa Tuan kepada 'Top Dog' di dalam Pakatan Hope.


Itulah sebabnya, Tuan kepada 'Top Dog' memberi amaran keras seperti di bawah:


Juga tonton video TS Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden Pakatan Hope di bawah untuk menjelaskan lagi siapa Tuan dalam Pakatan Hope dan juga 'Top Dog'. 'Dogs' yang di bawah tidak perlulah komen lebih-lebih.

video

Nota Kaki: Hampir terlupa untuk memperkenalkan siapa Mursyidul Am Pakatan Hope. Beliau adalah Shahibul Samahah Lim Kit Siang. Sebabnya, beliau mampu memutar belitkan ayat-ayat Al Quran mengikut tafsirannya. 'Dogs' di bawah mengangguk-angguk tanda setuju.

181 comments:

Anonymous said...

Madey jurucakap tuhan?...temberang cts...alpundek takut tuhan....hehehehe..

Anonymous said...

Mahathir: Allah tahu Apandi bohong

ULASAN l Ya, AG (Peguam Negara) tidak perlu takut kepada saya. Dia perlu takut kepada Allah SWT. Tetapi yang jelas dia tidak takut kepada Allah.

Jika benar tidak ada apa-apa kesalahan yang telah dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, apa sebabnya laporan-laporan oleh Bank Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan laporan Ketua Audit Negara disembunyi daripada orang ramai.

Menyembunyi laporan dari orang ramai tentulah kerana kenyataan yang dibuat oleh Apandi tidak benar. Ini bermakna Apandi membohong dan Allah SWT tahu Apandi bohong.

Tuhan tahu Apandi cuba lindungi Najib daripada dihadapkan ke mahkamah setelah melakukan jenayah. Ini adalah suatu penipuan dan pemecahan amanah oleh seorang Peguam Negara. Perbuatan pecah amanah berdosa.

Tetapi Apandi tidak takut buat dosa; iaitu tidak takut Allah SWT. Pengakuan bahawa dia hanya takut kepada Allah Ta’ala tidak benar. Ini juga berdosa.

Junjung al-Quran

Apandi membuat banyak dosa dalam kes ini; dosa kerana membohong, dosa kerana melindungi perlakuan jenayah oleh Najib, dosa kerana menyatakan hanya takut kepada Allah sedangkan perbuatan, kenyataan dan pembohongannya menunjuk yang ia tidak takut buat dosa, tidak takut Allah.

Tetapi Apandi boleh bersihkan dirinya dengan mengambil wuduk, menjunjung Al-Quran dan bersumpah dalam masjid bahawa tidak ada apa-apa dalam laporan-laporan yang diterima olehnya dari Bank Negara, SPRM dan laporan Ketua Audit Negara yang menyatakan Najib bersalah berkenaan wang sebanyak RM2.6 billion dalam akaun banknya datang dari 1MDB dan penyerahan balik RM2.3 billion kepada seorang Arab Saudi adalah tidak benar.

Semasa bersumpah Apandi perlu disertai dengan beberapa imam masjid dan saksi lain supaya sumpahnya dan pengakuan niatnya tidak berbeza antara mulut yang menyebut dan hatinya.

Dan dianya mengaku bahawa akan berdosalah dia jika sumpah yang dilafaz itu adalah pembohongan kepada makhluk dan dia akan terima balasan di akhirat dalam api neraka.

Anonymous said...

DSAI hentam bontot lagi tak takut Allah

Anonymous said...

Kah kah kah kah kah.... Top dog bukan suara terakhir dalam fuckatan...

Kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Madey boleh ke sumpah laknat yg dia tak tau apa2 pasal kes memali dulu.....

Anonymous said...

Pengerusi pakatan hidung ni ibarat ketua darjah la...
Suruh bangun ..bagi ucap selamat. .
pas tu baca ..cikgu suka main bola..hari2 cikgu main bola....

hihihihi dung

Anonymous said...

Setuju. Disahkan lagi oleh Sahibul Samahah Abang Mat Sapu.

khairul anwar osman said...

Jgn ambil 100% apa yg ditulis oleh ryezall ni! Saja jer nk jadi batu api,adudomba dsb, sebab tu kalau jumpa ular dgn rizal,cepuk rizal dulu!

Anonymous said...

Najib hentam bontot altonya takut tuhan?..

Anonymous said...

Dah lame dia buat kerja ni...

Anonymous said...

Pembela3 prompak memang takut tuhan...sebab dia tak nampak tuhan.

Anonymous said...

Najib boleh ke angkat sumphah lahanat dia bukan prompak.

Anonymous said...

Madey ni mmg sesat. Sgt menyesatkan.. Suka hati macai lah bk sembah kerala sekor ni.. Yg pasti dia dh nazak akal.. Makin hina. Kerja Tuhan pun dia nk ambil.. Ank betina dia sesat lgbt dia tk sebut pula Allah murka ???

Madey Laknatullah

Anonymous said...

Ape ko merepek ni.. Macai Top Dog
Xyh lh tuduh org lain pulak.. al Jubory tu award dr sapa ye

Anonymous said...

Meroyan panic macai fukatong sejak pelancaran MRT

Anonymous said...

Macai Top Dog ni rasa terjejas terok.. Panic siang mlm sejak rakyat berpusu pusu MRT

Lepas geram kt cts.. Hahaha

Anonymous said...

Hehehe 100% tepat.. The Puppet Dog!!
kah kah kah

Anonymous said...

Kit Siang bacakan 2 ayat Quran kepada Apandi
FMT Reporters

limkitsiiang-apandi-aliiPETALING JAYA: Pemimpin DAP Lim Kit Siang hari ini memetik 2 ayat Al-Quran untuk menasihati Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali supaya sentiasa berpegang kepada kebenaran dan melawan kebatilan.

Ia selepas Apandi semalam berkata beliau hanya takut kepada Allah dalam menjalankan tugasnya, sebagai respon kepada kritikan Tun Dr Mahathir pada Isnin yang mendakwa peguam negara itu gagal mengambil tindakan ke atas mereka yang bersalah dalam isu melibatkan 1MDB.

Lim dalam kenyataan hari ini memetik 2 ayat daripada Surah al-Baqarah: “Janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi” (2:60) dan “Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya” (2.42).

“Sekiranya Apandi seorang yang takutkan Tuhan, dia tidak boleh menjadi peguam negara untuk sebuah kleptokrasi global,” kata Lim menggunakan istilah yang digunakan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dalam laporan siasatannya terhadap dakwaan salah guna dana 1MDB.

Lim berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih belum menjawab desakan supaya ditubuhkan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) untuk skandal 1MDB, seperti mana RCI yang diumumkan bagi menyiasat kerugian Bank Negara Malaysia “yang berlaku suku abad yang lalu”.

Isnin lalu, berucap pada ceramah di Shah Alam, Dr Mahathir yang juga pengerusi Pakatan Harapan berkata kerajaan baharu di bawah gabungan itu akan menyoal Apandi.

Anonymous said...

Najib blm bersihkan dirinye..
Sefool tak melawan kena rogol tanpa ugutan ...ko pon tak melawan jugak?

Mualaf syafeei terima 9.5 jota dari najib..mualaf bayar siapa untuk pastikan penjarakan anwar?...mahkamah dah perintahkan syafeei dan najib bentangkan akaun..

Anonymous said...

Kena batang hidong panik daa..tak de ape pon MRT nak dibanggakan...bapak pengangkutan awam dan bapak pengangkut harta awam..

Anonymous said...

Khalipah lim dah jadi ularmak fuckatoon fool dog pulak dah..
Fool dog bodoh sekalian kena taat pada cakap khalipah lim kit sial.. Caca merba betul fuckatoon hidung fool dog ni..kikiki
Yang peliknye awat ruu355 kemain kalut lagi bangkang..
Ruu babi pulak yang di julang..
Kikiki

Anonymous said...

Apundek baca quran yg tak de terjemahan dan tafsiran.. Mana dia paham maksud quran....najib pon same jugak... lobai pas blm bacakan tetjemahan ...

Anonymous said...

Prneroka felda ulu pahang lantik lim kit siang jadi khalipah plak..

Anonymous said...

Lah apek kit sial yang tak percaya Allah tak percaya Rasulullah tak percaya pada isi Al Quran..apahal nak suruh Ag Apandi faham maksud Al Quran surah Al Baqarah...Apek kit sial nak sekolahkan k pulak AG tu..pelik orang kafir tak tahu hukum hakam Islam nak ajar Ag yang mmg beragama ISLAM.. Mesti ada yng mengajar si apek kit sial tu kan...kan kan kan sapa agaknya...MAT Sabu syiah kot tak pun Husam Janpari..

Anonymous said...

Semua jenis dog Misti ada tuan, tak kira topdog ke bottom dog Misti ada tuan ... Kalo tidak mereka jadi wild dog yg sedang di buru oleh jabatan vertirina kerana wild dog membawa penyakit anjing gila.

Anonymous said...


Sumpah laknat perlu diada untuk kedua belah pehak yg bergaduh... Bukannya sebelah pehak saja....
Berani topdog bersumpah sama??

Anonymous said...

Suruh apek tu minta jawatan pensyarah di UITM.

Parti cap idung dah tungging terbalik.

Anonymous said...

Sendiri punya top dog malu mau mengaku ka fool dog kurap oiii.. Kikiki..sudah pening ka fool dog..?? Kikiki

Anonymous said...

Pasal nak berkuasa siap nak sumpah laknat dan junjung Quran memang kerja Lubang Puki Haramjadah namanya. Kalau nak sumpah laknat biarlah perkara mempertahankan aqidah dan maruah chontohnya Anuar ditudoh merodok butohnya dalam lubang taik yang busok. Baru lah kena tempat. Tapi Anuar tak nak bersihkan maruah dirinya maknanya faham2 sudahlah.

Anonymous said...

25. During this discussion and in an attempt to persuade me to continue my employment with him, Abdul Razak Baginda informed me that :-

He had been introduced to Aminah by Datuk Seri Najib Tun Razak at a diamond exhibition in Singapore.
Datuk Seri Najib Tun Razak informed Abdul Razak Baginda that he had a sexual relationship with Aminah and that she was susceptible to anal intercourse.
Datuk Seri Najib Tun Razak wanted Abdul Razak Baginda to look after Aminah as he did not want her to harass him since he was now the Deputy Prime Minister.
Datuk Seri Najib Tun Razak, Abdul Razak Baginda and Aminah had all been together at a dinner in Paris.
Aminah wanted money from him as she felt she was entitled to a USD$500,000.00 commission on a submarine deal she assisted with in Paris.

Anonymous said...

kong kong kong koooooggggggg (sama mcm assalamualaikum bagi FULL KURAP DOG semua).

apa kabor TOP 'PUPPET' DOG skrg.
sdg menyalak sakan marah Apandi 'tak takut Tuhan' katanya ye ..

yg dia takut Tuhan ke bila,
1. ARAHKAN POLIS TEMBAK MAT LIBYA DAN PENGIKUT2NYA semata-mata dia penyokong tegar PAS.
2. MEROMPAK WANG BANK NEGARA DGN BERSELINDUNG PADA MAIN FOREX. Mentekedarah duit yg spttnya dibelanjakan utk kemudahan rakyat.
3. MENGGELAPKAN WANG BMF dgn membuat pelaburan berisiko tinggi di HK, sehingga mengakibatkan kematian percuma kpd akauntan Jalil Ibrahim.
4. Dan bermcm2 lagi songlapan, rompakan, dan samun menyamun wang negara, yg membawa maksud 'mengambil hak org lain yg bukan miliknya'.

semoga TOP 'PUPPET' DOG tidak terus panik dan melatah berlebih-lebihan ye ..

bukan apa, bingit dengar salakan gila FULL KURAP DOG semua. konon2nya nak bagi sokongan. tapi yg ternampak FULL KURAP DOG tambah taik berak bersepahan.

Anonymous said...

ntah...mungkin madey kerala yg ngajor kot...
elok la tu..mula2 ngajor lks jgn dilupu plak ngajor la sekali anak pompuan sendiri si idola lgbt tu...dah makin senget nampaknya

Anonymous said...

Anak sendiri pun tak betul.. MEROSAKKAN MUKA BUMI ALLAH HABIS BUKIT DIGONDOL KAT PENANG DAN ISU RASUAH TENTANG PEMILIHAN SYARIKAT YANG NAK BUAT TEROWONG TU...tapi dia sembunyikan kemas kemas kenapa syarikat yng tiada pengalaman dipilih..nampaknya APEK KIT SIAL DIA TUNDING JARI KAT AG APANDI sedangkan terkena anak dia sendiri gone end

Anonymous said...

Perasan tak bila DiPertuan Agung perkenan tubuh RCI....makin merapu si madey kerala ni...
patutnya dia lah yg paling happy nak dedahkan kepincangan isu forrex tu kan...
tunggu jugak ni kalo2 madey buat kenduri doa selamat hajat dia tercapai nak turun naik mahkamah....kannn

Anonymous said...

Kalo dah rompak 25 tahun dulu kenapa tak repot polis...

Anonymous said...

Anwar: Jangan guna RCI untuk serang Dr M
Jul 20 2017 / Suara Keadilan
KUALA LUMPUR 20 JULAI: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada Putrajaya agar tidak memperalatkan Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) terhadap kerugian besar perniagaan mata wang asing sewaktu pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menganiaya bekas perdana menteri.

Menurutnya, beliau akan "memberikan fakta telus" tetapi tidak akan sesekali “diheret untuk diperalatkan dalam gelanggang politik”.

“Peringatan saya agar jangan ia dijadikan momok politik untuk menyerang musuh tertentu, khususnya Tun Dr Mahathir Mohamad,” katanya dalam kenyataan.

Katanya lagi, beliau mengalu-alukan kesediaan kerajaan menubuhkan RCI yang akan dipengerusikan oleh pengerusi Petronas Tan Sri Mohamed Sidek Hassan itu.

“Selaku menteri kewangan yang meredakan masalah tersebut dan menerima peletakan jawatan pegawai yang bertanggungjawab iaitu Tan Sri Nor Mohamed Yakcop serta Gabenor Bank Negara pada ketika itu, Tan Sri Jaafar Hussein, saya akan memberikan kerjasama penuh kepada RCI ini,” katanya.

Kerajaan pada 18 Julai mengumumkan penubuhan RCI itu yang berkuat kuasa pada 15 Julai lalu.

Anonymous said...

kena ISA...saper nak bagi anak bini makan...ko?

Anonymous said...

Imam wanita masjid 'liberal' di Jerman rupanya anak bekas wakil rakyat Umno


SEBUAH masjid 'liberal' dilaporkan baru dibuka di Berlin, Jerman sejak minggu lalu. Namun apa yang mengejutkan, salah seorang imam wanita yang dilapor menjadi imam kepada jemaah lelaki dan wanita ketika bersolat merupakan anak perempuan kepada seorang bekas Wakil Rakyat Umno, Tan Sri Abdul Khalid Awang Osman.


Perbuatan Ani Zonneveld atau juga dikenali sebagai Zuraini Tan Sri Abdul Khalid mengimamkan jemaah yang bersebelahan dan bercampur lelaki dan wanita di Masjid Ibnu Rushd-Goethe itu mendapat kecaman pelbagai pihak.

Anonymous said...

mudahnya banduan peliwat buat kenyataan... senang keluar masuk jail ke

Anonymous said...

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop bersda dlm kem najib..

Anonymous said...

15 tahun madey pencen...tak de kuasa..kenapa tak repot?..

Anonymous said...

Datuk Seri Najib Tun Razak informed Abdul Razak Baginda that he had a sexual relationship with Aminah and that she was susceptible to anal intercourse.

Anonymous said...

Underdog pon ade tuan..

Anonymous said...

Kalo anwar bersumpah adekah dia tidak didakwa?...hehehe..bodoss..sumpah hanye untuk kes tidak ade pendakwaan

Anonymous said...

Alida..sudah2lah tu. Hahaha

Anonymous said...

Apundek tak payah susah2.. Apundek boleh mintak pengesahan dari ambank dari mana wang 2.6 billion masuk keakaun najib di ambank...adekah dari bank singapore yg telah ditutup sebagaimana siasatan polis singaporev an fbi ato dari bank lain dari derma raja arab?...rasanye raja arab tu Almalik sheikh Kho lo..

Anonymous said...

JIKA CABARAN BERSUMPAH KEBUDAK-BUDAKAN, ADAKAH NAJIB YANG PERNAH BERSUMPAH JUGA MASIH BUDAK?

Kenapa Peguam Negara, Apandi Ali hanya mampu menjawab dengan menyifatkan cabaran Tun Mahathir Mohamad untuk bersumpah bohong di masjid mengenai skandal 1MDB, sebagai kebudak-budakan?

Itukah saja jawapan yang mampu diberikannya sebagai Peguam Negara?

Kenapa tidak berani menjawab ya atau tidak terhadap cabaran itu atau tampil membentangkan fakta undang-undang untuk menolak cabaran bersumpah oleh Tun Mahathir?

Jika masih takutkan Tuhan, hanya itukah jawapan yang terbaik bagi seorang Peguam Negara?

Bukankah cabaran Tun Mahathir itu berikutan pengakuan Apandi sendiri bahawa beliau hanya takutkan Allah dan tidakkah bersumpah merupakan salah satu cara untuk mengetahui sama ada seseorang itu benar-benarkan takutkan Allah atau sekadar kata-kata yang basah di bibir saja?

Jika benar takutkan Allah dan tiada apa yang disembunyikan, kenapa takut dengan cabaran bersumpah?

Dalam pada itu, adakah tindakan Tun Mahathir mencabar bersumpah di masjid suatu perbuatan kebudak-budakan?

Jika ia perbuatan kebudak-budakan, apakah Najib Razak yang pernah bersumpah di masjid menafikan hubungannya dengan Altantuya Sharibu beberapa tahun sebelum ini juga bersifat kebudak-budakan?

Atau di mata Apandi, Najib sebenarnya lebih kebudak-budakan lagi?

Anonymous said...

Akhirnya Mahathir mengaku dia anjing, dan tuan dia adalah Lim Kit Siang...

Anonymous said...

Cesar si penjinak anjing yang terkenal tu pun tak mampu menjinakkan anjing tua ni...

Anonymous said...

Oleh kerana sistem MRT di Malaysia menggunakan sistem yang terbaru dari segi teknologinya berbanding New York dan London yang telah lama beroperasi sudah tentulah sistem MRT di Malaysia lebih baik dari kedua-dua bandaraya itu kata mereka lagi.

Bagaimanapun, belum sampai dua hari beroperasi pun, MRT telah pun mendapat kritikan di laman sosial. Ia susulan kerosakan yang berlaku pada mesin Touch N Go yang akhirnya membuatkan ramai orang terpaksa beratur panjang untuk menambahnilai kad masing-masing.

## kemudahan kelas dunia taik babi namanya

Anonymous said...

Oleh kerana sistem MRT di Malaysia menggunakan sistem yang terbaru dari segi teknologinya berbanding New York dan London yang telah lama beroperasi sudah tentulah sistem MRT di Malaysia lebih baik dari kedua-dua bandaraya itu kata mereka lagi.

Bagaimanapun, belum sampai dua hari beroperasi pun, MRT telah pun mendapat kritikan di laman sosial. Ia susulan kerosakan yang berlaku pada mesin Touch N Go yang akhirnya membuatkan ramai orang terpaksa beratur panjang untuk menambahnilai kad masing-masing.

## kemudahan kelas dunia taik babi namanya. 2 hari dah rosak. Kahkahkah

khairul anwar osman said...

Anjing najib yg berbayar ni kita nk panggil apa?

Anonymous said...

2 hari pelancaran dah rosak????? Banyak sangat makan babi ke najib????? Suwey bebenor segala kerja2 najib. Niat nak berniaga, kroni cina bawak lari duit rakyat, niat nak sediakan kemudahan awam sampai digelar bapa kemudahan awam..tak sampai 2 hari mesin touch & go pulak rosak. Menyusahkan rakyat. Suweyyyyyyy

Anonymous said...

Stray dogggg....hanjing kurap

Anonymous said...

Anjing yang 'Top' bernama Mahathir suka dibelai dan digeletek perutnya. Dia juga suka di bawa bersiar-siar didalam kereta bersama tuannya sambil dia menjongoskan kepala diluar tingkap dan mengeluarkan lidahnya.

Anonymous said...

Anjing bernama Mahathir berasa sangat cemburu kepada anjing-anjing lain belaan tuannya Lim Kit Siang kerana dia memberi lebih tumpuan pada mereka.

Anjing bernama Mahathir memikirkan cara yang sangat 'awesome' untuk menarik perhatian tuan Lim, sekaligus mengangkat dirinya sebagai 'Top Dog'.

Setiap hari anjing bernama Mahahthir menyalak dan melompat-lompat didepan tuan Lim. Setelah cukup 30 hari 10 minit, tuan Lim pun bertumpu pada Mahathir dan dia berkata... "CILAKA punya anjing! gua mau buat kilija pun tatak sinang. Manyak mising punya anjing tua!".

Anjing bernama Mahathir terpinga-pinga sebab tidak faham kenapa dia akhirnya dihalau dari rumah tuan Lim sambil diperhati anjing-anjing lain kegembiraan...

Good Boy!

Anonymous said...

Eh.....sejak bila mahafiraun melantik dirinya jadi tuhan fuckatan?

Anonymous said...

Kerajaan bodoh yang tak mampu nak jaga nilai matawang negara. Ringgit merudum dah dekat setahun tapi puak UMNO masih nak berbangga lagi. Subsidi dah dihapuskan dan GST sudah dikenakan, keadaan ekonomi negara masih lagi gawat. Dok sibuk bertelagah dengan pembangkang tapi hal ehwal negara lintang pukang. Rakyat sendiri boleh menilai kebodohan UMNO, tak perlu nak banding dengan pembangkang pun.

Anonymous said...

Trmberang..ko yg mengaku...bodooss

Anonymous said...

Bapak Pengangkut harta awam..

Anonymous said...

Apundek Ketakutan....nak lindungi prompak..

Anonymous said...

Suatu hari 'Top Dog' bernama Mahathir, berang sangat!. Dia terlalu marah kerana semua usaha dia untuk menjatuhkan Najib tidak berjaya. Buat itu tak jadi, Buat ini tak jadi... sebab terlalu marah, dia telah memanggil semua pengikut dia untuk menyuarakan kemarahannya itu. Dia berdiri dipodium dan mula untuk berucap... 'Wuf!'...."Wuf! Wuf! Wuf!...", "Auuuuu....", "Wuf! Wuf!..."
Itu sahaja bunyi yang keluar daripada mulut dia. Semua yang hadir hanya terkebil-kebil dan akhirnya menyedari inilah penangan 'TOP DOG!".

Anonymous said...

Najib underdog cedik angkut harta awam

Anonymous said...

Karangan macai uderdog bladifool untuk dipersembahkan kepada tuan underdog...

Anonymous said...

Kesian anun kat atas sekeru satu sama lain.
Melayu Baru berjuang menggunakan bahasa kesat dan lucah.

Anonymous said...

Orang beratur panjang kat Touch N go..wah seronok dengar..yerlah dari cerita komen pembangkang Mrt ni membazirlah tak ada sapa nak naiklah..ohh rupanya baru tahu ramai yang naik...mesin rosak k bertaraf dunia k..dah kamu tak iktiraf Mrt buat apa menyibuk..orang yang tahu hargai kemudahan Mrt jer naik..kan dan yang beratur panjang tu ada tak mereka membebel...tak kan..kalau suka cari pasal itu DAP atau cina Dap pemakan babi

Anonymous said...

Baru 2 hari...kalo 2 bulan mcm2 lagi problem...mrt yg dibanggakan macai underdog..

Anonymous said...

Kalo nak bebel kena bagi tau ko dulu?...baru 2 hari...blm 2 bulan...

Anonymous said...

Kau hidup baru berapa tahun..tahun 1980 an..waktu Bank Negara teruk..sbb main forex....matawang lagi teruk jatuh..so atok tua kena tambat matawang tu..waktu..tu sapa main saham bnyak yang rugi ramai gak yang bunuh diri sbb tak mampu nak byr hutang...sekarang pun matawang rendah juga tp ada tak orang bunuh diri..tak.kan.maksudnya apa..kita di landasan betul cuma ramai yng tak faham.ekonomi semborono ckp Malaysia nak bangkrap lah...Pm tak tahu urus lah...bodoss... Matawang jatuh pasal harga komoditi jatuh.. Tu jer..kalau susah jgn pg kluar negara terutamanya Singapore.. Big brother Dap...

Anonymous said...

Billion habis, 2 hari dah rosak. Made in china ka?

Anonymous said...

Biasalah..dah namanya mesin..dan mesin tu bukan Pm Najib yang buat..so fikir guna otak..kalau dah busuk hati..pendengki.. Isu kecil nak diperbesarkan...utk apa utk malukan Pm Najib..itu tujuan sebenarnya kan..kat mana mesin Touch N go yang rosak tu...kakak aku guna tarikh 18hb..Julai..dari Pusat Bandar Damansara k Kajang ok jer guna Touch N go..atau kau buat fitnah...tak kisah lah apa pun..itu semua dah nak brrlaku...ada hikmahnya..rupanya pembangkang kat sini busybody gak yer pasal Mrt..ingatkan dah tak suka.. Benci..meluat nak pandang pun jijik rupanya...

Anonymous said...

Rupanya...BUSYBODY.. At least MRt tu siap boleh guna... TEROWONG DASAR LAUT...kau dapat apa...TANAH dah tergadai.. Bayaran dah buat..tapi SATU BATANG BESI pun tak NAMPAK... sapa tukang propa tu made in manalah tu...OH gone end BAKA FROM KWANTONG

jaafar onn said...

Bagusnya khairul ryezal ni,duit byk peliaq pun besar

Anonymous said...

Apa yg rosak bro? Kepala butuh kau ke yg rosak?

Anonymous said...

Apa tujuan kau copy n paste ni..nak malukan Umno..konon..weii kita orang Umno...tak kisah lah hal Anni ntah sapa ni..sbb kita yng beragama Islam faham sangat hidayah dan petunjuk adalah hak Allah..sapa kita nak pertikaikan..Iman tu tak boleh dijual beli tak boleh diwarisi..Habis Marina Mahathir..tu sokong LGBt..anak sapa anak bekas Pm Malaysia kan..so kat sini bukan salah orang tua..tapi diri sendiri..

Anonymous said...

Ahli Parlimen British lancar usul 1MBD

ANGGOTA Parlimen United Kingdom (UK) melancarkan "Early Day Motion" (EDM) untuk membahaskan skandal 1Malaysia Development Bhd di Dewan Rakyat.

Menurut notis usul yang diterbitkan pada Rabu, EDM mengenai 1MDB diletakkan sebagai perkara No. 212 dan kini mempunyai satu penyokong.

EDM iaitu cadangan usul yang diserahkan tanpa sebarang tarikh ditetapkan, dibuat Ahli Parlimen Parti Buruh Welsh Ann Clwyd, yang mewakili Lembah Cynon.

"Dewan ini bimbang mengenai tuduhan penyalahgunaan bermilion dolar daripada 1MDB, sebuah firma pelaburan milik negara yang bertujuan mempromosikan pembangunan ekonomi di Malaysia, termasuk Perdana Menteri Malaysia Najib Razak," kata Clywd dalam EDM.

"EDM sedar penyiasatan berterusan di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat dan Switzerland dan menyatakan kenyataan Timbalan Pengarah FBI Andrew McCabe, berkaitan tindakan tunggal terbesar setakat ini oleh Inisiatif Aset Kleptokrasi Jabatan Kehakiman AS, yang rakyat Malaysia ditipu dalam skala cukup besar.

"EDM ingin membangkitkan sekatan berterusan terhadap kebebasan bersuara dan persatuan di Malaysia, serta penyalahgunaan Akta Hasutan, yang disasarkan terutamanya kepada pengkritik kerajaan, termasuk ahli politik pembangkang dan ahli Parlimen, seperti Anwar Ibrahim, yang dipenjarakan berikutan prosiding undang-undang jauh daripada piawaian antarabangsa, dan Ahli Parlimen Rafizi Ramli.

"Ia juga menggesa kerajaan Malaysia untuk membenarkan pemerhati antarabangsa, termasuk dari pelbagai negara Komanwel, pada pilihan raya umum akan datang, bagi menunjukkan komitmennya terhadap pilihan raya yang bebas dan adil, terutamanya memandangkan Malaysia akan mempengerusikan mesyuarat Komanwel pada 2020."

EDM itu juga mendesak Malaysia untuk memastikan dakwaan penyalahgunaan dana daripada negara itu yang digunakan untuk membeli aset di UK disiasat dengan terperinci.

Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) memfailkan saman untuk menyita penthouse, bangunan pejabat dan pangsapuri di Stratton Street di London pada 7 Jun.

DoJ berkata ahli perniagaan Malaysia Low Taek Jho atau Jho Low membiayai pembelian itu bernilai kira-kira £77 juta (RM416 juta) daripada wang yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

Pejabat di Mayfair yang dibeli pada harga £42 juta pada 2014 ialah ibu pejabat Myla, syarikat pakaian dalam British yang dimiliki Jho Low, kata DoJ.

DoJ juga memfailkan saman pada Julai 2016 memohon untuk menyita aset bernilai kira-kira AS$1 bilion (RM4.4 bilion) termasuk hasil karya seni dan hartanah di New York dan Los Angeles – yang dibeli dengan wang didakwa dicuri daripada 1MDB.

EDM ialah usul yang dibentangkan untuk dibahaskan di Dewan Rakyat Britain di mana tiada hari ditetapkan. Memandangkan tidak ada masa yang dikhususkan untuk EDM, terlalu sedikit usulnya yang dibahaskan.

Menurut laman web Parlimen UK, EDM sering digunakan untuk merekodkan pandangan individu ahli Parlimen atau bagi menarik perhatian kepada acara atau kempen tertentu dengan topik EDM sangat luas.

Anonymous said...

Kau tu nafsu je besaq, peliaq besar kelingking je.

Anonymous said...

Macai underdog bodos masih melalak pasal terowong penang....Rahman dahlan dah senyap lepas di beri penjelasan oleh ecco penang...macai bodos nak tunjuk lebih pandai Rahman dahlan plak...

Anonymous said...

Kita orang sokong Najib hanyalah rakyat biasa.. Kami beri komen tidak berbayar..cuma sebagai orang Islam tahu mana yang baik mana yang buruk..kami diajar agar bersangka baik pada setiap manusia apalagi seorang PEMIMPIN Islam..di sini ada lah PM Najib..kami tak nampak apa kesalahan yng Pm.Najib telah buat..yang kami nampak beliau telah sedaya upaya nak membantu rakyat...so kalau orang panggil kami anjing Najib kamu dah silap besar...sbb kami bukan anjing..kami manusia dan kami pun tak tergamak nak gelar atok terlajak tua tu anjing tp dia sendiri gelar dia TOP DOG.. Habis mcm mana tu..

Anonymous said...

Berita terbaru dari Prasarana memberitahu sebab mengapa secara tiba2 sebuah mesin TnG MRT rosak adalah krn didapati beberapa ekor FULL KURAP DOG yg dipercayai dilepaskan oleh tuannya TOP 'Puppet Melayu Screw Melayu' DOG atas arahan rasmi MURSYIDUL AM 'Pakatan Hulla-Hope' DOG menggigit, menjolok ekor dan kote mrk kedlm lubang mesin serta mengencingkan mesin sehingga hancing dan mesin tersebut telah protes tidak mahu beroperasi spt biasa.

Diharap kalau marah sangat dgn MRT krn ia merupakan satu kemudahan bertaraf dunia yg disediakan oleh kerajaan BN utk rakyat, tolong jangan biarkan anjing2 FULL KURAP DOG anda berkeliaran membuat kerosakan disepanjang laluan MRT.

Anonymous said...

Copy n paste lg..biasalah ni strategy trbaru Atok terlajak tua...uolls ingat dia sesajaa jer k beraya kat London tu..ni lah yng dia bincang dgn empunya Sr..maklumlah dgn Doj tak jln skrang dia suruh pulak Empunya Sr besarkan isu 1 mdb kat London.. Kita tunggu jer lah...kesiankan..Semoga Allah tunjukkan kita kebenaran..dan pelihara Pm Najib dari fitnah yang mcm tak berkesudahan..ni..Ameen

Anonymous said...

Lawak...sebenarnya mereka tu yng lebih busybody dari kita yng bangga dgn Mrt ni..kan kan kan..mengaku jerlah... Terowong dasar laut pun tak terbina...Rahman Dahlan dah senyap sbb skrng dia bukan menteri kerja raya kan..ganti sapa..lupa lak

Anonymous said...

Dah sah..ada agenda nak jemput campurtangan asing k dlm negara kita..Yang Dipertuan Agung boleh melancarkan tangkapan kerana dgn jelas mereka PENGKHIANAT NEGARA...KHALID ABU BAKAR BOLEH MENASIHATI AGUNG..NI KES BERAT NI

Anonymous said...

Ganti Datuk Seri Fadhillah Yusof....

Anonymous said...

Dah ganti orang mestilah senyap..dulu Rahman menteri kerja raya sekarang tak lagi so sapa yng bodoss

Anonymous said...

Pakai duit curi atau duit judi buat MRT? 2 hari dah rosak.

Anonymous said...

Hoi......korang banyak sgtla termakan...termakan...termakan DEDAK

Anonymous said...

Tengok lah nanti ape nasib undedog....bagaimana nasib ketua jumaah prompak...

Anonymous said...

TOP DOG kata Apandi tak takut Tuhan. Tapi TOP DOG kata lagi Allah tahu Apandi bohong. Jadi apa maknanya tu?
Macam mana TOP DOG tau Apandi bohong? Melainkan TOP DOG berlagak Tuhan lah ..
Kesimpulannya betullah apa Apandi cakap - dia tak takut pada tuhan TOP DOG.

Wuf wuf wuf ..

# DOJ dah tak aktif lagi pasal tak topup prepaid. skrg TOP DOG cuba perguna ahli parlimen Britain utk bawak citer 1MDB (guna pengaruh SR le tu). Dan utk PRU144 mau bawak pemerhati Komanwel dan antarabangsa, utk elak kejadian spt 40K Bangla kot!

Anonymous said...

Temberang merapu...

Anonymous said...

Mesin T n G rosak pun puak beruk berketua bapak anjing bising

Anonymous said...

Apundek tak bohong dia cuma tipu sunat......

Anonymous said...

Beli yg murah dengan harga mahal...biasalah....

khairul anwar osman said...

SETAKAT YANG ADA, MACAMANA BOLEH KATA, KERAJAAN AKAN LEBIH BAIK DARI PEMBANGKANG..
Apa sebenarnya yang nak dibanggakan sangat dengan kerajaan
sekarang,  apa sangat yang dibuatnya sampai kita terharu,  terkejut,  tak sangka begitu hebat. Sebut satu pemimpin yang luar biasa hebat.

Sebut satu pemimpin yang cakapnya boleh pakai,  geliga.. Atau kebanyakan memang cikai, maharaja lawak. 

Maaf,  aku tak nampak apa sangat yang nak dibanggakan di era najib dalam ertikata umum rakyat lebih selesa,  senang,  aman dan menyeronokan hingga tak sanggup tukar kerajaan. 
Kalau satu demi satu pengumuman yang menyakitkan hati adalah.. 
Jangan pula ada badigol yang senaraikan pembangunan era Najib,  itu bukan pencapaian,  itu proses biasa negara,  di sri lanka pun pembangunan terus berjalan.. 

Banding dengan 100 hari janji PH,  walaupun disindir janji manis,  nyata PH berani berjanji, dan aku percaya ia langsung tidak mustahil. Tun bangunkan negara 22 tahun tanpa gst malah tidak ada cukai yang membebankan.. Untuk mengulangi semula oleh PH tidak langsung mustahil... 

Yang terpinga dan ternganga terkejut adalah pemimpin umno sebab memang otak mereka tidak tercapai ke arah itu.. 

Kalau ok,  sudah tentu mereka boleh lakukan apa yang dijanjikan PH. 
Kalau hari ini gst mansuh, esok aku sokong umno.



Sebagai Melayu dan Islam,  adakah sesiapa yang merasakan tanpa umno dia akan mati?
Ada sesiapa yang merasakan umno makin kuat,  makin berani... Cakap dengan realiti,  tak sama kan?  Kan? 













: Hari ni kita sembang biasa2 je.. Pemimpin umno masih meroyan,  mereka sendiri sebok dengan struktur PH,  sendiri sebok sendiri pening,  sendiri spin  ada hati pula nak hasut rakyat.. Paling kelakar lim kit siang yang akan caturkan semua kihkihkih

Anonymous said...

Kebanyakan projek penswastaan menggunakan dasar BOT (Built & Transfer). Selepas habis masa konsensi, asset tersebut perlu diserahkan kepada kerajaan secara percuma. EPU & Syarikat konsensi akan berbincang tentang kadar tambang/tarif yang perlu dikenakan supaya syarikat konsensi boleh mendapat kembali modal mereka laburkan berserta dengan keuntungan yang diramal. Istilah Bail-Out tidak langsung relevan dalam konteks ini. Ianya hanya sekadar kerajaan membeli asset tersebut sebelum tempoh matang perjanjian tersebut bilamana kerajaan tidak mampu untuk mengotakan syarat perjanjian iaitu untuk menaikkan tarif sejajar dengan tempoh perjanjian. Saya sendiri terlibat dengan salah satu perjanjian konsensi syarikat penswataan. Jadi diharap tidak perlulah memanipulasi fakta hanya untuk bermain politik. Berbeza dengan MRT SBK yang menggunakan dana kerajaan sepenuhnya. Maksudnya, kalau istilah bail-out boleh digunapakai, ianya bailout dari mula lagi. Agaknya kalau pelaburan RM21B, berapa lama masa yang diambil untuk mendapat balik pelaburan tersebut? Tak mungkin ada syarikat konsesi yang sanggup untuk membina infra tersebut dan mengharapkan tamnbang pengguna untuk mengembalikan modal tersebut. Fikirlah secara matang dan lupakan sekejap hal politik. Lagipun, kerajaan mendapat kembali LRT Star & Putra dengan harga yang sangat murah berbanding dengan MRT2 & 3.

Anonymous said...

Touch n go yg bermasalah bukan mrt yg rosak.. apa bodoh punya orang.

Anonymous said...

Laa... Mesin touch n go je rosak.. Ingatkan tren mrt tak boleh bergerak ke....

Tapi macam biasa la fool dog-fool dog fuckatan akan menyalak lebih kuat dari selalu... Lepas mesin touch n go dah elok, fool dog-fool dog takde idea nak menyalak lagi... Setakat guna jho lo, 1 mdb je la... Isu basi takde bukti apa pun.....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Laa... Mesin touch n go je rosak.. Ingatkan tren mrt tak boleh bergerak ke....

Tapi macam biasa la fool dog-fool dog fuckatan akan menyalak lebih kuat dari selalu... Lepas mesin touch n go dah elok, fool dog-fool dog takde idea nak menyalak lagi... Setakat guna jho lo, 1 mdb je la... Isu basi takde bukti apa pun.....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Betul tu bro... Mesin touch n go tu syarikat tempatan yang punye iaitu syarikat rangkaian segar sdn bhd. Tapi fool dog fuckatan sembang macam tren mrt yang diimport mahal-mahal dari oversea yang tak bergerak....

Kesian fool dog fuckatan, melalak bagai anjing menyalak bukit.... Bodoh nak mampus...

Anonymous said...

Seorang aktivis hak asasi veteran menggambarkan pelantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi Pakatan Harapan, atau dalam kata-kata bekas perdana menteri itu - "top dog" gabungan itu - sebagai pengkhianatan terbesar gerakan reformasi.

Kua Kia Soong berkata sudah cukup buruk apabila HARAPAN bersekongkol dengan "bekas autokrat yang belum bertaubat" itu.

"Sekarang pula Mahathir menjadi pengerusi gabungan itu, HARAPAN akan menjawab semua skandalnya.

Pilihan Editor

Ziyad: Saya orang Malaysialah!
"HARAPAN perlu bersedia berhubung kerugian mata wang asing sebanyak RM30 bilion yang berlaku semasa tempoh Mahathir," kata penasihat Suaram itu dalam satu kenyataan.

Gerakan reformasi lahir selepas Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri pada tahun 1998.

Anwar, yang kini menjalani hukuman penjara lima tahun, bersetuju untuk bekerjasama dengan Mahathir, yang kini adalah pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Anonymous said...

Seorang aktivis hak asasi veteran menggambarkan pelantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi Pakatan Harapan, atau dalam kata-kata bekas perdana menteri itu - "top dog" gabungan itu - sebagai pengkhianatan terbesar gerakan reformasi.

Kua Kia Soong berkata sudah cukup buruk apabila HARAPAN bersekongkol dengan "bekas autokrat yang belum bertaubat" itu.

"Sekarang pula Mahathir menjadi pengerusi gabungan itu, HARAPAN akan menjawab semua skandalnya.

Pilihan Editor

Ziyad: Saya orang Malaysialah!
"HARAPAN perlu bersedia berhubung kerugian mata wang asing sebanyak RM30 bilion yang berlaku semasa tempoh Mahathir," kata penasihat Suaram itu dalam satu kenyataan.

Gerakan reformasi lahir selepas Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri pada tahun 1998.

Anwar, yang kini menjalani hukuman penjara lima tahun, bersetuju untuk bekerjasama dengan Mahathir, yang kini adalah pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Anonymous said...

Tengok celah jubor mak ko nanti ye...

Anonymous said...

Kepala konek al-juboori dah rosak... Lama tak caj dengan cipap chinadoll.. Made in china gitu la...

Anonymous said...

Rosak kat celah jubor fool dog fuckatan le tu...

khairul anwar osman said...

SETAKAT YANG ADA, MACAMANA BOLEH KATA, KERAJAAN AKAN LEBIH BAIK DARI PEMBANGKANG..
Apa sebenarnya yang nak dibanggakan sangat dengan kerajaan
sekarang,  apa sangat yang dibuatnya sampai kita terharu,  terkejut,  tak sangka begitu hebat. Sebut satu pemimpin yang luar biasa hebat.

Sebut satu pemimpin yang cakapnya boleh pakai,  geliga.. Atau kebanyakan memang cikai, maharaja lawak. 

Maaf,  aku tak nampak apa sangat yang nak dibanggakan di era najib dalam ertikata umum rakyat lebih selesa,  senang,  aman dan menyeronokan hingga tak sanggup tukar kerajaan. 
Kalau satu demi satu pengumuman yang menyakitkan hati adalah.. 
Jangan pula ada badigol yang senaraikan pembangunan era Najib,  itu bukan pencapaian,  itu proses biasa negara,  di sri lanka pun pembangunan terus berjalan.. 

Banding dengan 100 hari janji PH,  walaupun disindir janji manis,  nyata PH berani berjanji, dan aku percaya ia langsung tidak mustahil. Tun bangunkan negara 22 tahun tanpa gst malah tidak ada cukai yang membebankan.. Untuk mengulangi semula oleh PH tidak langsung mustahil... 

Yang terpinga dan ternganga terkejut adalah pemimpin umno sebab memang otak mereka tidak tercapai ke arah itu.. 

Kalau ok,  sudah tentu mereka boleh lakukan apa yang dijanjikan PH. 
Kalau hari ini gst mansuh, esok aku sokong umno.



Sebagai Melayu dan Islam,  adakah sesiapa yang merasakan tanpa umno dia akan mati?
Ada sesiapa yang merasakan umno makin kuat,  makin berani... Cakap dengan realiti,  tak sama kan?  Kan? 













: Hari ni kita sembang biasa2 je.. Pemimpin umno masih meroyan,  mereka sendiri sebok dengan struktur PH,  sendiri sebok sendiri pening,  sendiri spin  ada hati pula nak hasut rakyat.. Paling kelakar lim kit siang yang akan caturkan semua kihkihkih

Anonymous said...

Syarikat tempstan yg punyer...komponen mesin beli dari cina kominis kerana murah...

Anonymous said...

Pihak berkuasa Perancis dijangka mengenakan lebih banyak pertuduhan berhubung unsur rasuah dalam jualan dua kapal selam kelas Scorpene kepada Malaysia pada tahun 2002, dakwa NGO Suaram dan C4.

"Kami difahamkan oleh peguam Perancis kami bahawa beberapa lagi pertuduhan dijangkakan, sebelum siasatan selesai dan dibawa ke mahkamah secara terbuka," kata Pengarah Suaram Sevan Doraisamy dan pengarah C4, Cynthia Gabriel dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Pertuduhan mengikut undang-undang Perancis tidak sama dengan pertuduhan atau dakwaan yang difahami mengikut undang-undang Amerika Syarikat atau British.

Perancis mempunyai sistem mahkamah dua peringkat, dan menurut Gabriel, kes Scorpene berada pada peringkat pertama, di mana seorang majistret sedang menyiasat kes itu.

Apabila siasatan selesai, majistret berkenaan kemudiannya boleh mencadangkan pendakwaan ke atas mereka yang dituduh dalam kes itu.

Seorang pendakwa raya akan mengambil-alih kes yang dipindahkan dari majistret berkenaan ke mahkamah terbuka di mana perbicaraan akan diadakan.

Semalam dilaporkan bahawa dua bekas eksekutif kanan dituduh terpalit dengan dengan rasuah.

Agence France-Presse (AFP) melaporkan kedua-dua mereka adalah Phillippe Japiot, bekas ketua unit kapal dermaga laut Perancis DCNI dan Jean-Paul Perrier, bekas ketua eksekutif firma pertahanan dan gergasi elektronik Perancis, Thales.

Adalah dilaporkan bahawa sumber juga memberitahu bahawa Japiot juga dituduh kerana "menyalah-guna aset sosial" dan Perrier untuk "terlibat dalam menyalah-guna aset sosial.

Dua lagi, termasuk bekas presiden Thales, bahagian Asia, Bernard Baiocco dan bekas presiden DCNI Dominique Castellan juga telah dituduh sebelum ini.

Sehubungan itu, Suaram dan C4 juga menggesa Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membuka semula siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung skandal Scorpene.

Mereka juga mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - yang adalah menteri pertahanan semasa perjanjian itu dimeterai - menjelaskan transaksi tersebut kepada Parlimen.

Kedua-duanya berkata bahawa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) juga harus ditubuhkan bagi menyiasat perkara itu.

Siasatan itu dimulakan pada tahun 2010, selepas aduan difailkan oleh Suara Rakyat Malaysia (Suaram) di Perancis pada bulan November 2009.

Siasatan adalah untuk menentukan sama ada bekas presiden kumpulan pertahanan Perancis, Thales International Asia, membayar sogokan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui bekas rakan karibnya, Abdul Razak Baginda, untuk kontrak membekalkan dua kapal selam Scorpene kepada Malaysia.

Anonymous said...

Umno tumbang 2:RCI....1 mdb dan scorpene..
Siasatan semula pembunuhan aminah @altonya...kes liwat2 anwar...
Siasatan peguam negara ketua polis negara dan ketua pengarah imigresen
Pening ler najib...

Anonymous said...

Touch n go rosak macam mana nak naik mrt? Bodoh punya macai

Anonymous said...

Kah kah kah kah kah... Sepina dari perancis dah sampai ke belum???

Bila fbi nak tangkap najib pulak???

Pening kepala top dog fuckatan nak tunggu dua-dua mimpi tu berlaku... Dah mampus masuk kubur pun mimpi tak jadi nyata...

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Naik kepala kote ko pun mesti boleh sampai jugak.... Fool dog fuckatan bodoh...!!!!

Anonymous said...

7:59...Yg pening tu ialah ko, pening nak mampos akibat kuat makan taik hanjing gila madey dan jilat lendir hanjing betina gila peliharaan dapig...kik5..

Anonymous said...

Patut la tokong pun pinjam duit dari bank exim china, sebab nak beli sparepart barang terowong yang murah... Claim kertas kosong pun sampai rm300 jota....

Muahahahahahahahahahaha.... Kertas salut platinum cap cina kominis la tu.....

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Cec dapig tak diiktiraf kerana cina pundek dalam dapig tak reti kira guna tangan. Yang mereka tau guna hanyalah excel... Tapi malangnya excel salah kira juga... Beli software made in cina kominis ke tu?????

Muahahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

sejak bila nama dia aminah..bukan khalthom ke

Anonymous said...

disebab kan sebutan C tu suwey..versi depa disebut ehhel

Screw Melayoo said...

Larilah hai kuda tuaku
Larilah ayuh lari
Larilah hai kuda tuaku
Larilah ayuh lari
Gerakkan keretaku
Kawanku telah menunggu
Ayuh lari … uh

Haaaa … …. a … a… a…
Kuda tuaku lari gagah berani
Ayuh lari hai kuda tuaku lari
Haaaa … …. a … a… a…

Kuda tuaku lari gagah berani
Ayuh lari hai kudak tuaku lari
Kuda tuaku lari kencang
Rasa hatiku girang
Kawan kawanku riang... uh

Haaaa … …. a … a… a…
Kuda tuaku lari gagah berani
Ayuh lari hai kuda tuaku lari
Haaaa … …. a … a… a…
Kuda tuaku lari gagah berani
Ayuh lari hai kuda tuaku lari
Kuda tuaku lari kencang
Rasa hatiku girang
Kawan kawanku riang
Ah … ha …

https://www.youtube.com/watch?v=vGRnOsFFTKU

Anonymous said...

Diberi kesempatan minum pagi bersama dengan orang-orang lama politik, penulis tidak melepaskan peluang untuk bertanya beberapa soalan. Apa yang menarik, minum kopi pagi hari ini bersama dengan mereka-mereka yang pernah “berlaga angin” dengan Mahathir, lantas memilih untuk bersama dengan Semangat 46 pimpinan Ku Li.

Tergelak mereka apabila penulis bertanya, sejauh mana perlu Datuk Seri Najib Razak menyahut cabaran Mahathir dalam Nothing To Hide 2.0. Penulis lantas bertanya “Kenapa gelak?”

Pertama, mereka mempersoalkan mengapa perlu dilayan Mahathir, yang jelas tidak pernah mahu mendengar keluhan dan pendapat orang lain. Jika bersandarkan kononnya kebebasan bersuara, mereka mengajak penulis lihat kembali zaman 22 tahun dulu. Menurut mereka, jangankan untuk berdebat, untuk mengadakan ceramah sahaja tidak dibenarkan sambil menceritakan sedikit kejadian yang berlaku Felda Jengka, yang mana Polis telah mengarahkan pimpinan Semangat 46 untuk bersurai. Akhirnya, seramai kira-kira 2 ribu orang yang sudah berkumpul kecewa kerana Ku Li tidak dibenarkan untuk berucap.

Sedang program yang tidak melibatkan Mahathir pun tidak dibenarkan, apatah lagi jika program berkenaan ingin menjemput Mahathir untuk berdebat dengan Ku Li!

Penulis mencelah “Ini zaman orang muda, debat adalah cara orang muda”. Cikgu Haron, paling senior antara mereka, tersenyum lantas menjawab “Cuba anak lihat siapa yang bersuara itu, anak muda atau orang tua-tua?”.

Benar juga jawapan itu, kerana setahu penulis, Mahathir bukan berumur 29. Andai tidak, manakan Mahathir dan Kit Siang layak dipanggil antik politik Malaysia.

“Apa yang perlu anak lihat ialah, bagaimana sekumpulan orang tua yang rakus, menggunakan alasan anak muda untuk mencapai cita-cita mereka.”

“Jika benar suara anak muda, suruh Mahathir jawab soalan dari anak-anak muda Armada dahulu tentang kekayaan anak-anaknya itu” tambah seorang pakcik yang dari tadi asyik dengan rokok lentengnya.

“So, debat tidak relevankah untuk menjawab persoalan?” tanya penulis.

“Bukan tidak relevan, tetapi lihat motif mereka. Hampir semua tuduhan telah dijawab, jadi apa lagi yang mereka mahu selain usaha untuk memalukan Perdana Menteri di khalayak ramai?” tambah Cikgu Haron. “Ini soal hati yang sudah hitam, tidak mahu menerima jawapan dan hakikat. Jangan dilayan, terus bangunkan bangsa dan negara lagi bagus” tambahnya lagi.

Seperti kata seorang sahabat, lebih baik jadi pengkaji dari pendebat, yang kebanyakkan bercakap dahulu sebelum berfikir. Tidak mustahil, Nothing To Hide 2.0 ini hanyalah cara untuk kitar semula isu-isu yang telah dijawab, semata-mata untuk memanjangkan tempoh hayat isu-isu berkenaan.

Sebelum beredar, sempat penulis bertanya “Rasa-rasanya, apa yang sedang Mahathir lakukan?”

“Dia kan ‘topdog’, perlu menyalaklah untuk tuan dia..!” kata seorang yang pakcik yang dari awal perbualan hanya diam, sambil disambut dengan gelak tawa semua.

Anonymous said...

Dah lama dah..

Anonymous said...

Sooklan anak muda armsda?...anak muda ni dah cabut masuk umno..
Soklan yg dah disusun oleh umno...hehehe...

Anonymous said...

Top dog sendiri takut dengan soalan ahli armada.... Ketua armada hanya jadi pak turut, ngekor bontot top dog je...

Anonymous said...

Kikiki..alih tiang gol ye fool dog..?

Anonymous said...

utk pengulas yg tak faham,

TOP DOG = n idiom 4 boss or leader. in a competition,it is also d favourite 2 win n d opposite of d under dog.
Underdog punyer peluang tipis untuk menang..

tak tahu lah apa nak d kata kalu masih keliru lagi.
Dalam pru umno underdog...peluang nak menang tipis..hehehehe

Anonymous said...

Ko tak jaga tiang gol?...underfog pemalas
..hehehe

Anonymous said...

Kesian fool dog setim sorang2 melancap depan laptop..kahkahkah..

Anonymous said...

Madey top dog tu maksudnya madey tu boss dalam fuckatan ke???

Boss pala bana ko ???

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Sendiri punya tiang gol mau orang lain jaga ka fool dog kurap oii..kikiki

Anonymous said...

Tiang gol jubor nenek jijah mesti la al-juboori je yang jaga... Kalau tiang gol cipap chinadoll, anwar yang balun merata...

Anonymous said...

Fool dog kalau komen memang nampak bodoh..
Bila alih tiang gol lagi la nampak bahalul...hihihidung dog

Anonymous said...

Mrt bukan dah ade berbulan ke sebelum ni??? Ko mabuk ketum top dog ke tu??

Anonymous said...

Yang keluar perkataan top dog tu dari mulut mamak madey kerala... Fool dog asyik nak spin je... Bodoh nak mampos...

Anonymous said...

Ketua umum --> ketum
Pengerusi --> top dog
Presiden --> mama dog ler gitew...

Boss atas ketum ke bawah ketum???

Ke fool dog yang terlebih mabok ketum....????

Kah kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Fool dog fuckatan tengah selak internet nak copy paste cerita bongok-bongok dia tu....

Tak dapat selak internet cari isu sensasi, fool dog fuckatan selak web porno lal... Lepas tu apanamaaaa lancap depan laptop....

Anonymous said...

Apanamaaa... Top dog atas ketum.... Sebab ketum tengah berehat luar padang....

Wakakakakakakakakakakaka... Apanamaa over..

Anonymous said...

9.31.. Kenapa ko sibok tiang gol orang plak?...jaga laer gol sendiri...

Anonymous said...

Nampak sangat fool dog tak pernah naik mrt, lrt, monorel dan seangkatan dengannya... Ke fool dog tu tak pernah dengar perkataan 'token'... Token beli tak pakai kad touch n go le anjing bengap oooiii...!!!!

Anonymous said...

Fool dog fuckatan bengapppp...

Anonymous said...

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan
ULAS ISU

Para pemimpin UBN terus mempertikai dan mengkritik pembentuk kepimpinan Harapan. Ketiadaan Lim Kit Siang dalam saf kepimpinan itu menjadi isu utama yang diperolok-olokkan. Pemimpin UBN cuba menimbulkan tanggapan buruk bahawa pemimpin "kerohanian" DAP itu diketepikan atau dijadikan mangsa.

Dalam masa sama juga mereka membuat serangan, ketiadaan Kit Siang itu sebagai tektik untuk mengelirukan rakyat dengan memberi gambaran Harapan dibentuk dengan tidak adil atau praktikal. Pengarah sebuah pusat provokasi Umno pula menyinis mencadangkan agar Kit Siang dilantik menjadi Mursyidul Am.

Yang jelasnya ketiadaan Lim Kit Siang itu memeningkan kepala para pemimpin UBN kerana ia menafikan tunduhan mereka selama ini, kononnya DAP menguasai pembangkang. Sebelum ini para hulubalang dan PB Najib galak menjual kepada rakyat kononnya DAP mendalangi pakatan pembangkang.


Bagaimana pun dari sisi lain ketiadaan Kit Siang dalam saf utama Harapan itu secara tidak langsung menunjukkan pemimpin Harapan mempunyai idea kemas bagaimana untuk menghuruharakan pemikiran para pemimpin BN serta meletakkan mereka dalam keadaan gear mati.

Najib Razak seakan terkilan dengan cara pembentukan itu apabila Lim Kit Siang tidak diletakkan sama taraf dengan Dr Mahathir Mohamad atau Dr Wan Azizah Ismail. Katanya pembentukan itu pelik dan tidak sama dengan BN, dimana dalam BN parti besar (majoriti) berpandukan kerusi menjadi kepalanya macam Umno. Katanya sepatutnya pemimpin DAP itu dilantik menjadi pengerusi bukan Dr Mahathir mewakili parti kecil PPBM.

Pendapat Najib itu mahu mencerminkan BN disusun dengan adil dan saksama, bahawa Umno medominasikan suasana. Tetapi beliau terlupa bahawa apabila Lim Kit Siang tiada dan DAP tidak diberi keutamaan kandati mempunyai kerusi lebih, di sinilah bijaknya politik pembangkang di kalangan Melayu. Ia juga menunjukkan sikap toleransi tinggi daripada DAP, rela memberi laluan kepada Melayu mendominasi pakatan berkenaan. DAP berfikir lebih waras daripada cara Najib berfikir.

Apa yang menjadi keutamaan DAP ialah menjatuhkan Najib dan melenyapkan kerajaan kleptokrasi bukannya tergila-gila untuk menjadi pemimpin. Inilah kemunasabah politik orang Cina. Politik orang Cina senantiasa rasional dan realistik.

Kritikan dan "ogehan" para pemimpin Umno berhubung pembentukan kepimpinan Harapan itu tidak perlu dilayan sangat oleh pemuka Harapan. Hatta para cyber troopernya pun tidak perlu terpanggil dengan isu itu. Cukuplah para pemimpin Harapan memberi respon secara sistemetik terhadap apa yang mereka ungkitkan. Yang penting rakyat dan orang ramai sangat memahami keadaannya dan pembentukan itu diterima orang ramai. Tiada komplen daripada orang ramai khasnya dari kalangan penyokong parti-parti komponen Harapan.

Anonymous said...

Hehehe... Fool dog bodoh copy paste artikel takde sape nak baca....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Top dog nyanyuk musuh dibuat kawan

PULAU PINANG 20 Julai - Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr. Mahathir Mohamad mengakui Penasihat DAP, Lim Kit Siang merupakan musuhnya.

Tanpa menjelaskan status terkini permusuhan mereka, Pengerusi Pakatan Harapan itu berkata, kerjasama politik yang terbentuk ketika ini hanya sekadar untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.


Dr. Mahathir berkata, ekoran kerjasama dengan DAP yang bermula pada tahun lepas, beliau kehilangan sokongan daripada penyokong setianya selama ini.

“Saya dengan Kit Siang bukan kawan baik, kami memang musuh tapi apabila datang desakan melalui Deklarasi Rakyat, saya bersetuju untuk bekerjasama dengan beliau,” katanya ketika berucap dalam majlis rumah terbuka Aidilfitri anjuran PPBM negeri di sini hari ini.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP yang belum disahkan jawatannya, Lim Guan Eng berkata, pakatan pembangkang yang ketika ini terdiri daripada DAP, PKR , PAN dan PPBM mempunyai banyak perbezaan.

“Ya kita ada banyak pandangan berbeza tetapi kita boleh bersatu untuk menjatuhkan Barisan Nasional (BN),” katanya.

Dalam masa sama, Guan Eng yang juga Ketua Menteri berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak akan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) yang diperkenalkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurut Guan Eng, ini kerana polisi yang diperkenalkan kerajaan negeri selama ini sudah mencukupi untuk membanteras rasuah.

Anonymous said...

Apanamaa...

Dah lama dah..

Over..

Anonymous said...

Wa pun skip je der

Anonymous said...


Mahathir sama LKS berebut nak jadi driver PH..

Mahathir: kasi gua bawa ini PH

LKS: tatak boleh le...lu selalu bikin u turn punya orang. Kalo org cina tak caya sama DAP, habis la , diarang habis masuk BN

Anonymous said...

Apanamaa... Top dog nak lawan mirsyidul am PH?? Dah buang tebiat ke...??

Apanamaa over....

Anonymous said...

Apanamaaaa...tiang gol tu...eh..apanamaaa..owww...lama dah tiang gol tu alih sana sini...
Apanamaaaa... Kahkahkahkah...

Anonymous said...

bila hati dah hitam kelam... top dog tido mata celik oooo

Anonymous said...

Terdapat empat projek pengangkutan awam utama Kuala Lumpur yang dimulakan oleh Mahathir telah bankrap

Projek tersebut adalah:

1. KL MONORAIL

– Projek Monorel diswastakan telah diluluskan pada mesyuarat kabinet Jun 1989. Kos pada masa itu dianggarkan RM 143 juta. Apabila akhirnya siap dan dibuka pada tahun 2003, kos menjadi RM1.18 bilion.

– Jatuh bankrap.

– Diselamatkan dan diambil alih oleh Prasarana milik Kerajaan pada tahun 2007 dengan nilai RM882 juta.

2. PUTRA LRT

– Diswastakan dan mula beroperasi pada tahun 1998.

– Jatuh bankrap.

– Diselamatkan dan diambil alih oleh Prasarana milik Kerajaan pada tahun 2002 dengan nilai RM5.3 bilion.

3. STAR LRT

– Diswastakan dan mula beroperasi pada tahun 1996.

– Jatuh bankrap.

– Diselamatkan dan diambil alih oleh Prasarana milik Kerajaan pada tahun 2002 dengan nilai RM3.3 bilion.

4. Perkhidmatan Bas INTRAKOTA.

– Perkhidmatan-perkhidmatan bas diswastakan mula beroperasi pada tahun 1998.

– Jatuh bankrap.

– Diselamatkan dan diambil alih oleh Prasarana milik Kerajaan pada tahun 2003 dengan nilai RM177 juta.

Keempat-empat projek pengangkutan awam utama Kuala Lumpur yang dimulakan oleh Mahathir akhirnya menjadi muflis.

Kerajaan terpaksa ‘bail-out’ kesemua projek pengangkutan awam oleh Mahathir.

Bandingkan dengan projek pengangkutan Perdana Menteri Najib sambungan LRT1, sambungan LRT2 dan kini MRT 1 SBK yang baru dilancarkan, yang semuanya dimiliki oleh kerajaan, tidak mempunyai perjanjian konsesi yang memerlukan kenaikan tambang berkala.

Semuanya siap tepat pada masanya atau lebih awal daripada masa dan di bawah kos anggaran.

Anonymous said...

Top dog susah hati mengenangkan fool dog belaan semua nye bodoh tak reti buat kerja..asik melancap depan laptop je...kahkahkah

Anonymous said...

SEPANJANG yang penulis tahu, di Malaysia atau di dunia ini tidak ada pemimpin yang membangunkan infrastruktur rakyat dengan wang poket mereka sendiri. Semuanya menggunakan wang kerajaan atau secara harfiahnya dipanggil wang rakyat.

Termasuklah dalam hal ini, infrastruktur seperti PLUS, LRT, ERL dan bermacam projek mega lain di zaman Mahathir dulu, semua itu menggunakan duit rakyat juga. Cuma beza, dalam konteks Mahathir, ketika semua projek itu dibina, ia dengan modal kroni-kroninya, bila rugi, kerajaan (bukan guna duit poket Mahathir) ambil alih dengan hutang-hutang sekali. Cerdik kan?

Yang pentingnya, duit rakyatlah juga. Kerajaan Azmin repair jalan berlubang di Selangor pun tak keluar duit dari wallet masing-masing, semuanya pakai duit rakyat.

Pembinaan MRT ini selain bukti keprihatinan Datuk Sri Najib Tun Razak terhadap masalah pengangkutan dan kos sara hidup rakyat (ya, MRT mampu mengurangkan kos kehidupan rakyat), ia juga adalah bukti kerajaan kita hari ini berduit, mampu bina projek bernilai berpuluh billion. Berbeza dengan pandangan Pakatan konon kerajaan kita ni nak bankrap walaupun dalam masa yang sama mereka bermati-matian mahu merampasnya dari BN.

Ramai mungkin tidak sedar bahawa projek MRT ini bebas konsesi (selain kroni). Tidak ada keperluan untuk menaikkan tambang pada sekian-sekian masa atau kerajaan perlu membayar pampasan seperti mana projek-projek infrastruktur “berkonsesi” zaman Mahathir dulu. Kalau nak naik tambang, naik tambang sajalah, bukan naik tak naik atau pampasan terpaksa dibayar kepada pemegang konsesisnya.

Semua perkara berat sebelah dan menyusahkan rakyat ini, tidak wujud dalam projek MRT atau apa juga projek infrastruktur skala Mega di bawah tangan Najib.

Pakatan pulak sebaliknya yang dulu kutuk perjanjian konsesi, kini mula meniru konsep tersebut seperti mana yang boleh dilihat dalam projek Terowong Bawah Laut Pulau Pinang oleh DAP. Beratus juta wang rakyat dah habis untuk kos kertas kerja dan perundingan tapi apa benda pun di tapak projek tak bergerak lagi.

Anonymous said...

Fool dog fuckatan haprak kata tu untuk yuran perundingan, cakap guna air liur dah boleh dapat rm305 jota... Cerdik tak, cerdik tak....???

Anonymous said...

jangan la keluar fakta banyak sangat...meratip macai2 top dog nak hadam....
maklum la majoritinya diorang ni tak wujud pun masa top dog menganas dulu

Anonymous said...

Kopipes dari tong sampah..

Anonymous said...

Fool dog sakit hati tak dapat terima kenyataan...kahkahkah... Pegi sambung melancap la fool dog bengap oii.. Kahkahkah...

Anonymous said...

Bukan tak wujud lagi... Tapi macai top dog masa tu tengah sedap jilat lubang jubor al-juboori, lazat kata mereka... Sekarang dah berkarat... Mamak kerala punye pulak yang padu lagi berzat, tu sebab dia mengaku jadi top dog....

Wakakakakakakakakakakaka

Anonymous said...

Tong sampah hanya untuk cerita macam deklarasi rakyat tajaan top dog dan apek tua rasis... Dua-dua tu dinasour yang masih wujud zaman moden ni....

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Patut la macai PH kata anwar dah relevan lagi, dah berkarat rupanya

Anonymous said...

Patut la macai PH kata anwar dah tak relevan lagi, dah berkarat rupanya

Anonymous said...

Nuar Al Jubori....dah Insaf....He...He...He....Sikalang...dia gunakan anak dia si Nurul Izzah Mak jan tu lak Meroyan....Bapak Borek...anak kaki geletek...He...He...He...Si Jijah Kipas Kuat Mengipas....yang aku geli hati musim banjir kilat kat kajang dulu pun bawak kipas....kepanasan kotttt.....

Anonymous said...

Fool dog bahalul dah lari balik masuk kandang babi ke..? Ke tengah sambung melancap depan laptop...? Kikiki

Anonymous said...

Fool dog 7.07 kuat melancap depan laptop...kahkahkah

Anonymous said...

Tu dulu semasa mereka maseh jadi babi tpi skrng meraka dah jadi tahik, lari balik masok tong tahik...kehkehkeh..

Anonymous said...

kepanasan sbb terlampau bnyk mkn taik aljuburi almunafik...hik5..

Anonymous said...

T n G sapa punya kroni ...
Siapa pandai jawab dapat hadiah

Anonymous said...


LGE beli satu rim A4 kosong 305 jota.... Apa pasal murah sangat???

Anonymous said...

Bodoh babi ko.macai maderr.. Touch n go tu mmg company keparat yg dilahirkan kroni Maderr. Disbbkn konsesi PLUS yg di lahirkan Madirr Firaun Touch n go no mkn kenyang smpai skrg. Nk tknk intergrasi sistem asal dr lebuhraya mamak penyangak touch n go terpksa dimasukkan dlm sistembrel. Nnt ckp krjn zalim pulak buat mcm2 sistem prepaid..

Taik babi itu ialah mknan ko macai Maderr
Isu mcm tu pun dh klimaks sronok sakan mcm esok pakatonn dh boleh duduk putrajaya??

Babi pon boleh terbang wooo

Anonymous said...

Najib masih pening nak bubar parlimen..

MRT1 dah siap RCI dah ditubuhkan...cukup modal untuk pru
..datang plak parlimen british dan rasuah scorpene...

Anonymous said...

Lembab betul mahkamah Perancis ni, hantar sapina guna kura-kura ke? Dah 6 tahun najib tunggu sampai habis beruban rambut najib, masih tak sampai lg sapina tu. Cap ayam punya mahkamah Perancis ni.

Anonymous said...

iyer ke pening.... orang pening tak ngaku jadi hanjing ..tak pepasal nak jadi tuhan... tak sibuk si kafir nak ngajar Quran ...megah nak rasmi jambantan ...

Anonymous said...

Submarine pun dah selesai proses refit..sapina mana...mana sapina
nak tunggu sub reput ke ....

Anonymous said...

Pihak berkuasa Perancis dijangka mengenakan lebih banyak pertuduhan berhubung unsur rasuah dalam jualan dua kapal selam kelas Scorpene kepada Malaysia pada tahun 2002, dakwa NGO Suaram dan C4.

"Kami difahamkan oleh peguam Perancis kami bahawa beberapa lagi pertuduhan dijangkakan, sebelum siasatan selesai dan dibawa ke mahkamah secara terbuka," kata Pengarah Suaram Sevan Doraisamy dan pengarah C4, Cynthia Gabriel dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Pertuduhan mengikut undang-undang Perancis tidak sama dengan pertuduhan atau dakwaan yang difahami mengikut undang-undang Amerika Syarikat atau British.

Pilihan Editor

'Sudahkah Mahathir minta maaf?'
Perancis mempunyai sistem mahkamah dua peringkat, dan menurut Gabriel, kes Scorpene berada pada peringkat pertama, di mana seorang majistret sedang menyiasat kes itu.

Apabila siasatan selesai, majistret berkenaan kemudiannya boleh mencadangkan pendakwaan ke atas mereka yang dituduh dalam kes itu.

Seorang pendakwa raya akan mengambil-alih kes yang dipindahkan dari majistret berkenaan ke mahkamah terbuka di mana perbicaraan akan diadakan.

Semalam dilaporkan bahawa dua bekas eksekutif kanan dituduh terpalit dengan dengan rasuah.

Agence France-Presse (AFP) melaporkan kedua-dua mereka adalah Phillippe Japiot, bekas ketua unit kapal dermaga laut Perancis DCNI dan Jean-Paul Perrier, bekas ketua eksekutif firma pertahanan dan gergasi elektronik Perancis, Thales.

Adalah dilaporkan bahawa sumber juga memberitahu bahawa Japiot juga dituduh kerana "menyalah-guna aset sosial" dan Perrier untuk "terlibat dalam menyalah-guna aset sosial.

Dua lagi, termasuk bekas presiden Thales, bahagian Asia, Bernard Baiocco dan bekas presiden DCNI Dominique Castellan juga telah dituduh sebelum ini.

Sehubungan itu, Suaram dan C4 juga menggesa Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membuka semula siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung skandal Scorpene.

Mereka juga mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - yang adalah menteri pertahanan semasa perjanjian itu dimeterai - menjelaskan transaksi tersebut kepada Parlimen.

Kedua-duanya berkata bahawa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) juga harus ditubuhkan bagi menyiasat perkara itu.

Anonymous said...

Hahahaha...king of cash suap peguam jangan perancis keluarkan sapina...peguam mesia pon kena suap...hehehe...jangan emo sangat...tunggu...tunggu..

Anonymous said...

Orng japir ngajar quran kerana islam tak pandai baca dan tak ikut quran...

Anonymous said...

Sapina untuk saksi beri keterangan jer..

..

Anonymous said...

MALAYSIA TERUS GLAMOUR DI MATA DUNIA

Seorang ahli politik United Kingdom mengemukakan usul mengenai 1MDB di Parlimen negara itu berikutan kebimbangan terhadap pelbagai dakwaan salah laku yang dikaitkan dengan syarikat pelaburan kerajaan itu.

Usul yang dikemukakan wakil Parti Buruh, Ann Clwyd itu turut menyatakan gesaan agar kerajaan Malaysia membenarkan pemerhati antarabangsa memantau PRU 14 akan datang bagi memastikan ia dijalankan dengan bebas dengan adil.

Usul yang dikemukakan itu juga mengambil kira bahawa Malaysia akan menjadi Pengerusi Negara-Negara Komanwel pada 2020 akan datang.

Fuhhh...terserlah satu lagi kehebatan Malaysia di era Najib Razak ini.

Hanya melalui 1MDB yang ditubuhkan Najib, selain menjadi paparan berita ke seluruh dunia dan beberapa negara seperti Amerika Syarikat, Singapura, Switzerland, Australia dan Luxembourg telah menjatuhkan hukuman, mendenda dan bakal merampas banyak harta, kehebatannya terbukti lagi sehingga memasuki Parlimen UK pula.

Selama 22 tahun Tun Mahathir Mohamad berkuasa, tidak pernah sama sekali beliau mampu menjulang nama negara sehingga sejauh itu glamournya.

Hanya Najib satu-satunya yang "terbaik dalam menaikkan nama negara" di mata dunia.

Agaknya, dengan hampir seluruh dunia memperkatakan mengenai 1MDB dan Malaysia sejak dua tiga tahun kebelakangan ini, sudah tentulah ia suatu promosi pelancongan yang paling berkesan buat negara.

Nazri Aziz barangkali antara yang gembira kerana secara tidak langsung telah meringankan kerjanya sebagai Menteri Pelancongan dan Kebudayaan.

Antara kaitan skandal 1MDB dengan UK ialah bilamana DOJ turut menyenaraikan sebuah penthouse, bangunan pejabat dan pangsapuri di London milik Jho Low bernilai RM416 juta untuk tujuan penyitaan bersama pelbagai aset dan hartanah yang lain yang kebanyakannya di Amerika.

Bagaimanakah agaknya rupa wajah Malaysia andainya usul tersebut diterima untuk dibahaskan di Parlimen UK nanti, sedangkan di Parlimen Malaysia usul 1MDB ditolak mentah-mentah untuk dibincangkan?

Bagaimanakah juga pandangan negara anggota yang lain jika di ketika Malaysia mempengerukan Komanwel pada 2020 nanti, kepimpinan negara masih yang sama dengan yang ada hari ini yang terkait dengan skandal 1MDB dan diperbualkan di seluruh dunia?

Tidakkah kita akan turut terasa tempias malunya?

Anonymous said...

Ape nak malunye....kita memang tak ade kemaluan...roti canai kosong....
.

Anonymous said...

makin pening pakartun hidung nk cari isu...1mdb tak jalan ..parlimen british tak berapa menyengat.. petik submarine pulak..macam la org tak tahu apa tujuan madey kerala beraya kat sana hari tu...takut nampk ketara jolok la org lain suruh buat ...sayangnya dia lupa suharam tu pertubuhan haram bukan berdaftar pun....sama lah macam PH..bukan daftar ros pun...
Takleh ka nak guna lambang hidung pru ni

hihihihi dung

Anonymous said...

Dulu sembang sepina untuk 3 orang rakyat malaysia ke mahkamah perancis. Salah sorangnya ialah najib, tapi rupanya satu sepina pun takde. Tapi itulah isu yang anjing dalam fuckqtan mainkan tiap hari... Hari ni anjing-anjing tu berubah nada... Sepina tarak, hanya untuk saksi je...puuiiii...

Anonymous said...

Tapi peliwat tegar pandai mengajar alquran, ikut tak jugak... Alquran kata jangan berzina, peliwat tu berzina... Alquran tulis jangan meliwat, si haram jadah al-jubiori meliwat juga....

Kemudian punya la bangga bila bukan Islam sebut ayat quran, sampai buat surah sendiri... Al-aura... Kepala hotak babi punye pemimpin fuckatan....,!!!!

Anonymous said...

Yang tak malu tu namanya top dog... Anjing utama.. Woof, woof...

Anonymous said...

Allah Tahu keluarga Tun M dan Tun M sendiri kaki perompak membolot kekayaan negara. Nanyi da lemas najis pun dia akan paut.

Anonymous said...

Aauuwwww .... kong kong kong... top dog menyalak... sekali tersepit telur da.... kencing berdiri.. angkat kaki satu macam anjing.. aauuwww top dog menyalak lagi.. ingat kan betul top... sekali meletop... hahaha.. gua top dog

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates