June 1, 2017

58 How Dare You Accuse Peel Avenue Land Sale Was ‘One-Man Decision’


The decision to sell a piece of Penang government land to a hospital was made with the consent of the state executive council, Chief Minister, Joseph Lim Guan Eng said yesterday. Joseph Lim was responding to claims that it was a 'one-man show' decision to sell the Peel Avenue land to a private hospital for RM156 million. Read Free Malaysia Today, here.

Lim Guan Eng is The Chief Minister.
Lim Guan Eng is the Land Committte Chairman.
Lim Guan Eng is the EXCO in charge of Land Affairs.
Lim Guan Eng is also the State Planning Committee Chairman.
Lim Guan Eng is also the CEO of CM Incorporated.
In Penang, Lim Guan Eng is Tokong.

So, please do not bad-mouth Joseph Lim Guan Eng to say it is a one-man decision, even though he did break his own much-repeated promise to do open tenders. It is at least a FOUR-men decision, all of whom which is also him.

58 comments:

Anonymous said...

CAT goyang tulor hah

Anonymous said...

Open tender menyusahkan. Lebih senang buat tender tertutup. Yakni kalau ada duit bergerak bawah meja tak adalah sesiapa yang akan nampak. Very smart (arshole).

Anonymous said...

CAT sudah jadi meowwwww....
sembang mau tunjuk suci. lagi banyak jual...lagi banyak dapat %%%%%. masuk akaun bank luar negara. masa depan terjamin. mau lari ostolia kanada hongkong pun bolih. uganda tak bolih sebab tak sesuai dengan kulit. takut jadi hitam.

Anonymous said...

blunders made during two terms this fella sitting at the helm may take 7 generations to be healed and cured. great grand children will be pissing the jiratt as signs of hate and annoyance at their great grand father (aka: Kim Gone End)

Anonymous said...

3 bulan bonus untuk tutup mulut penjawat awam?

Anonymous said...

Berapa billion dah masuk dlm akaun peribadi lim gone end?...

Anonymous said...

Mengada ngada lebih ko ni...buat fitnah....penang negeri paling sikit berhutang....

Anonymous said...

KUALA LUMPUR: Selangor dan Pulau Pinang merupakan dua negeri yang mencatatkan migrasi bersih tertinggi sejak lima tahun lepas.

Merujuk data daripada Laporan Migrasi bagi tahun 2011 hingga 2016, Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming berkata, Selangor mencatatkan migrasi bersih sebanyak 19,400 diikuti Pulau Pinang, 12,000.

“Angka daripada Laporan Migrasi itu jelas menunjukkan rakyat Malaysia mengundi dengan berpindah beramai-ramai ke Selangor dan Pulau Pinang.

“Ini adalah petanda yang jelas bahawa rakyat Malaysia yakin dengan kerajaan negeri Pulau Pinang dan Selangor di bawah Pakatan Harapan (PH),” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Migrasi bersih bermaksud perbezaan antara bilangan mereka yang berpindah masuk dan keluar dari sesuatu kawasan tertentu bagi tempoh setahun.

Kian Ming yang juga Penolong Setiausaha DAP Selangor berkata, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Perak pula merupakan dua negeri yang mencatatkan migrasi keluar terbesar dengan masing-masing berjumlah 163,400 dan 40,000 dari 2009 hingga 2016.

Anonymous said...

tokong taik.

Anonymous said...

12:13,

Melayu telah sejak dari era Mahathir telah berhijrah ke Selangor hingga menjadikan Selangor negeri termaju. Pakatan jadi penerus legasi Mahathir jer.

Anonymous said...

Kia Meng oii,

Selagor tak pernah tak cukup air hinggalah pakatan haram ambil alih.

Jalan raya di Selangor tak pernah berlubang sebanyak itu hinggalah pakatan haram selewengkan wang maintenancenya.

Anonymous said...

satu ketika dulu, tak susah nak cari gerai-gerai Melayu di bahagian pulau di PP, tetapi 5 tahun kebelakangan ini nak cari sebuah gerai masakan kampung pun bukan main susah. ke manakah mereka berhijrah?

Anonymous said...

‘I ANSWER DIRECTLY TO NAJIB’: TRUMP’S EX-AIDE HEALY PAID A BOMB TO HELP NAJIB PUSH HIS AGENDA WITH U.S. PRESIDENT
Politics | June 1, 2017 by | 0 Comments

Closer scrutiny of the documents that the former aide to Donald Trump, Healy Baumgardner-Nardone, filed with the US Department of Justice (DOJ) recently, has shed light on the working relationship between her company and the Malaysian government.

It reveals that the little-known Godfrey Group is supposed to direct the activities of her company, The 45 Group LLC, to enhance US-Malaysia relations, while the Malaysian government will play a consultative role.


Baumgardner-Nardone was required by US law to declare the nature of agreements between her company and foreign interests.

As part of a registration statement filed with the DOJ, she stated that “while the activities of the registrant are in support of strengthening the relationship between the US and the Republic of Malaysia [sic], the foreign principal (the Republic of Malaysia) is not supervising, controlling, or financing the effort.

“The Godfrey Group Ltd is directing all activities. However, Malaysian government officials will be consulted and engaged in outreach efforts within the US.”

The Godfrey Group was described in the DOJ filings as a company incorporated in the British Virgin Islands, but with a registered office and phone number matching that of a Johor Bahru-based charity.

Malaysiakini has been attempting to contact the Johor Bahru-based charity for comment since yesterday and is awaiting a response.

In the documents, it was revealed that the Godfrey Group had agreed to pay The 45 Group US$25,000 per month in exchange for The 45 Group’s assistance in “strengthening bilateral relations between Malaysia and the United States”.

The 45 Group also declared that it had already received US$250,000 from the Godfrey Group on May 9.

Anonymous said...


Open tender susah nak sakau duit negeri.

Anonymous said...

Pegi telok bahang...sepanjang batu feringgi pon ade gerai2 melayu...menjual di pasar mlm di batu feringghi pon ramai melayu...

Anonymous said...

Nasib baik ada NGO yang aktif lagi proaktif dalam mengesan kepincangan yang bakal dilakukan oleh Gone End. Kalau tidak Gone End tentunya telah lama meminjam yuan dari Cina untuk projek jajaran dan j/raya baru.

Setakat ini tindakan NGO amat berkesan. Hasrat Gone End terhalang. Cumanya berapa lama ia dapat ditahan dan ditangguhkan? Mungkin sehingga PRU 14?

Dan selepas itu apa? Tidakkah kalau anda beri mandat baru, pinjaman akan di "on" semula?

Makanya kalau tak mahu berhutang banyak-banyak dari Cina, jalankan tanggungjawab anda dan ia amat mudah: iaitu tolak dinasti Kim.

Anonymous said...

Jalan yg berlobang diselangor jalan persekutuan...najib bagi duit tak cukup kpd jkr...ko semak lah dulu dengan jkr...jangan nak merapoo bodooh..

Anonymous said...

Lu daftar jadi ahli dap..lu tengah jalan pun bolih bikin gerai. lu tak caya? lu tengok diorang punya gerai...ada roboh? ini semua sebab lim guan eng sudah masuk islam. melayu penang semua percaya. kasi support. dulu lee kuan yew makan bersila dan guna tangan...habis melayu singapore percaya. dia pakai songkok...belum potong lancau pun semua jadi setengah sewel. lim guan eng kalau potong lancau...mau diorang potong kerbau. tapi...luorang jangan kecoh2 tau.....

Anonymous said...

Nsjib dah banyak bahi projek jual ast dan hutang dengan cina kominis
..cina komimis akan jajah ekomomi mesia
...

Anonymous said...

kian meng Kepala Taik.

Anonymous said...

Najib lobby trump nak padamkan ked saman perompak2 1 mdb?
..

Anonymous said...

Sama dengan kepala ko

Anonymous said...

Mat auta dah bukak auta...hi3...

Anonymous said...

kasi penang bengklap. mau tengok tokong betul2 jadi meowwwww...
sembang banyak tinggi lagi suci. ini macam punya spicies tak angkat lasuah...wa mau kitawa. har har har...... mulayu banyak baca pun hantam. ini wang lia punya tokong sembah siang malam tak makan lasuah? mau kitawa lagi. har har har.......

Anonymous said...

Dah mula bukak auta mat auta ni.

Anonymous said...

Mat auta dah bukak auta...hi3...

Anonymous said...

1:13. ..kau marah ngan najib dan cina kominis sbb abah ko tak dpt projek, dah bnyk kali kau cuba mengampu dan membodek najib tpi tak kena layan sbb kau tu TAIK..hnya org bodoh je yg layan taik...pasal tu marah kau manjadi jadi...sebenarnya otak kau sudah dijajah oleh taik...kikiki

Anonymous said...

wa sula hidup manyiak lama. maciam2 negala sula bili ini malaysia. amelika blitain jupun kolea ostolia lagi manyiak la.. itu pasat cina punya olang suka sama honda toyota. sebab lulu kalau tatak bili jupun punyia balang..kipara bolih kina potong. sama itu madey punyia famili semua keleta mau pakai import western punya. ini semua otak sula kina jajah. sula kina bili la. sinang celita. jingan malah tau. apek hingat2 itu maciam tau. apek lulu sampai sikalang pakai proton punyia keleta. manyiak syiok wo....

Anonymous said...

1:17...ko terlebih mkn taik kian meng pasal tu muka ko berwajah taik,haramjadah sial punya taik, ko tak pernah tengok cermin ke taik?...hi3...

Anonymous said...

Pulau Pinang Darul Khalifah

Anonymous said...

Penang jadi tumpuan pelancong luar negara...chef wan puji penang...ketua odit negara puji penang...

Anonymous said...

Ko banyak makan taik cina jho lo...hik3... Otak ko otak taik perompak..

Anonymous said...

Pulau Pinang:

Darul 'khalifah omar'

Darul Massage Parlour

Darul Judy

Darul Jual Tanah

Darul anti fatwa

Darul Kronism

bla, bla

Anonymous said...

Pendatang ada banyak kategori. Ada pendatang ekonomi, ada pendatang sosial, ada pendatang kriminal dan ada pendatang spritual. Seperti Kota New York: pendatang yang majukannya dan pendatang jua yang menidakkan peluang untuk anak jati pulau berkenaan.

Anonymous said...

CAT sudah mampos. Sbb itu Adun BN pakai reben PUTIH.

Macai terus menyokong CAT mampos. DAPig akan MATI di Penang. PRU14 jangan tuduh bangla 40K pulak. Yg banyak ialah cina mati tapi IC masih hidop!

Anonymous said...

-

Anonymous said...

Hehehe..paling sikit hutang??? Tapi tokong sibok lulus ruu nak pinjam dgn bank china dan gadai tanah...hehehe babiDap bongok

Anonymous said...

BabiDap tak payah sibok nak tanya bilion2....excel pun tak pandai guna lagi....hahaha

Anonymous said...

Melihat pada demografi kependudukan, pemilikan equiti dan property, orang asing mungkin beranggapan Melaise dan ABU adalah pendatang di Pulau Mutiara sementara Guan Eng and the ilk adalah orang asal pulau berkenaan. What a pitiful scenario isn't it.

Anonymous said...

satu 'piece' kecik pasla Penang di lambung puji mcm melangit sbb macai mmg suka spin. Tapi bila badan2 dunia memuji Malaysia, macam terus kutuk Jibo. Jibo semakin gagah Madey makin lembik.. asimin hanya mampu bertahan dengan DEDAK 2 1/2 bulan untuk tutup penyelewengan rasuah! YAWAS dan SPLASH mana mau simpan??

Anonymous said...

10 tahun tanpa ada apa2 kemajuan..
Yg ada banyak tanah rakyat kena jual ...haha

Anonymous said...

Xpayah auta...semua berlobang jalan kerajaan negeri jer..

Anonymous said...

pelaboran asing menurun, pelaboran ke atas kroni semakin meningkat... ini terang-terang menuju a failed state

Anonymous said...

Yg pasti kekuatan Pakaton untuk tarik undi Melayu semakin lemah. PPBM Perak hilang banyak ahli lalu Syed Sadis macai penjilat Madey berbayar tu cuba divert dan kutuk Hamidah Osman konon tamak kuasa..

jijik.. belum ada apa2 kerusi dah sekotor itu main catur kuasa. Celah mana nak pikir bab rakyat mcm Jibo berhempas pulas siang malam membuat program dan formula untuk kebaikan rakyat??

22 tahun Maderr jd mahafiraun.. satu sistem mcm RTC pun xboleh buat. yg dia tau SWASTA..SWASTA.. TEMBOLOK kroni makin kenyang!!

Anonymous said...

Taik cina guan eng pun sodap gak kan ko jilat...hehehe

Anonymous said...

FDI investment di Penang menjunam teruk. Contoh company besar macam Intel lebih yakin Kulim Hi-Tech di Kedah (negeri UMNO yang dikatakan miskin).

Pelaburan yg ada hanyalah bersifat statik. tokong CAT takde taring. dia hanya menyinga bila bab nk kutuk dan salahkan UMNO. Pelabor sikit pun tak heran dgn tokong dapig!

Kejayaan Penang adalah hasil sistem pentadbiran BN Gerakan oleh TS Koh Tsu Koon. Sama spt Selangor, kekayaan yg dijarah Asimin Bongkak adalah hasil struktur kuat dr zaman UMNO BN.

Anonymous said...

Bajet untuk institusi agama menurun banyak dari segi peratusannya. itupun mukmin macam Malik Itik masih bela bajet sekular berkenaan kerana apa? Oho, demi seketul tulang sebagai imbuhan maka sanggup mereka meletakkan kepentingan saudara sendiri dipergentingan. What the ***.

Anonymous said...

kah kah kah, deposit jualan tanah Feel Avenue yang ada dalam tangan CMI saja dah cukup untuk cover bajet yang CM buat untuk agama negeri tapi dia punya canang macamlah bajet agama tu bajet negeri yang terbesar. Aduh hai.

Anonymous said...

PO1 CEO CMI

MO1 CEO 1DMB

if CMI is not a one man PO1 show

that come to mean that 1DMB is also not a one man MO1 show.

unless a/l Lim (PO1) is wholly responsible and answerable for CMI, MO1 is not totally responsible and answerable to 1DMB. Period.

Anonymous said...

Laut dikambus jadi makin cetek dan sempit: nelayan kecewa tak dapat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ini adalah resipi segera menuju femine state. Muahahaha

Anonymous said...

Tanah rata-rata jadi milik kroni. Kilang2 banyak yang angkat kaki dan tikar digulung-gulung. Bukit tergondol dan tunngu masa untuk terhakis lalu mengalir deras sebagai banjir lumpur. Semua itu risiko bencana dalam penantian bila-bila masa.

Anonymous said...

Teknik mudah nak halau perkampungan melayu kat bawah2 bukit tu...tokong lahanat

Anonymous said...

Penonton tak akan marahkan pemain lawan yang berjaya curi ayam tapi tak dapat dikesan oleh pengadil. Yang akan dimarahai adalah pengadil kerana cuai dan lalai. Bolehkah pemain yang curi ayam tetapi bijak melepaskan diri di dakwa di mahkamah? Ho, ho Atok AKJ must be fuzzy if he ever thought that it should be. Kik3

Anonymous said...

Beza dulu dan sekarang ialah:

Hero dulu-dulu adalah Lee Watt, BiaDap, Celuparan

Hero sekarang-sekarang adalah mereka yang ada keyakinan diri berdiri dikelilingi pihak awam yang bebas menanyakan soalan.

Bila dah dapat status hero, sorry to say, apa yang penjahat (PH) cakap, masuk telinga kiri kuar telinga kanan.

Muahahaha

Anonymous said...

sekor macai meroyan tak habis lagi.. yg aku duk tanye sekian lama bila FBI nak tangkap Jho Low??

Kalo Jho Lo pun xboleh tangkap macam mana nak tangkap Reza.. kalau Reze pon takde kes jauh lagi nak tangkap Jibo?

Macai cmne? Ringgit makin kukuh cepat, PRU14 nak main modal bohong ape kt macai nnt??

aku dgr makin banyak cawangan chap Munge tutup, tambah2 sejak jambu mamak pakistan sed sadis tu tnjuk ampugila pada mader.. lg ramai yg benci muak angkat kaki...

cer ulas ske dinpagoh??

Anonymous said...

Dengan hanya berbekalkan air liur PH dapat sorang lagi calon pm7. Tak tahulah apa pengeras buat Lim & Sons buat kali ini.

Anonymous said...

Apapun kirim salamlah kat Tok Din Pagoh. Kik3

Anonymous said...

Kau nak tipu sape ni..? Tipu geng2 sekandang sebabi dengan kau boleh la..

Kikikiki

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates