June 21, 2017

51 Don't Try To Overthrow Government By Misrepresenting 1MDB


The Transport Minister, DS Liow Tiong Lai urged all parties to stop trying to overthrow a democratically elected government by politicising 1MDB. DS Liow who is also an MCA President said that the Government has taken all necessary action to look into the sovereign fund, and concluded that its troubles were caused by a poor business model, weak management and an over-reliance on leverage.

The 1MDB issue according to him has been over politicised by irresponsible parties, in their efforts to overthrow a democratically elected government. And now, these irresponsible parties have gone to the extent of willing to work with foreign forces to achieve their agenda which is unfortunate.

DS Liow was referring to the recent spate of attacks on 1MDB which cited a civil lawsuit filed by the United States Department of Justice (DoJ). The DoJ moved last Thursday to seize US$540mil (RM2.3bil) of assets allegedly belonging to 1MDB. He said that DoJ must prove its latest allegations relating to 1MDB in a competent court of law, otherwise it will remain inconclusive.

Malaysia according to DS Liow has conducted multiple investigations into 1MDB as evidenced by the detailed report produced by the bipartisan Public Accounts Committee (PAC) which was in turn based on the findings of the Auditor-General''s Department. He said in addition, Bank Negara Malaysia (BNM) had also conducted an investigation and subsequently imposed fine on 1MDB.

This time last year, US prosecutors filed civil asset-forfeiture suits against more than US$1bil (RM4.27bil) worth of artworks, real estate and other assets owned by several individuals. Minister in the Prime Minister's Department, DS Abdul Rahman Dahlan said the DoJ's manner in announcing its lawsuits related to the 1MDB case was 'heavy handed'.

DS Liow stressed out that the issue could be motivated by politics rather than the law. The manner in which the case was announced is unbecoming. The language that was used was heavy handed. The case has not been brought to court, yet the DoJ according to DS Liow make statements that imply certain facts. He then asked the DoJ, if it is still being investigated, why do they make such irresponsible conclusions?

51 comments:

Anonymous said...

Liow ni bodos patut cina lari dari MCA...isu rompakan 1 mdb ini kan modal politik parti yg nak bertanding dlm pru..

Anonymous said...

Bn lawan ler tunjuk 1 mdb tak hilang duit...untung lebih besar dari temasik holdings...
1mdb tidak dirompak tapi jho lo yg kena rompak....
Najib keluarkan derma 2.6 billion dlm akaun 1 mdb untuk hantar orang naik haji..
Vjina kominis tak beli edra tapi 1 mdb yg beli syarikat tenaga letrik cina kominis...

Anonymous said...

Isu DoJ boleh di tamatkan jika pihak tertentu serious memnjalankan siasatan.Lapuran polis oleh SS dan laporan polis oleh pihak NGO,boleh di jadikan permulaan siasatan.Betul kats RPK,beliau boleh memulakan pendedahan jika di siasat dgn menyebut ,siapa 3 exco PPBM yg dimaksudkan memberi tahu mengenai apa yg di beritahu oleh SS.Dari sini siasatan boleh di kembangkan kepada individu lain yg di sebut oleh SS kepada 3 exco tersebut.Apa salahnya kalau beberpa orang terpaksa tidor di dalama lockup utk beberapa malam utk di siasat,baru ada umpphh.Yg pasti kalau 3 exco berkenaan mengiakan lapurana RPK,satu siasatan mengenai konspiras akan bermula.Memang SS dan beberapa orang yg lain terperangkap sekarang.Mereka kena cepat-cepat menabur dedak kepada 3 serangkai berkaitan.

Anonymous said...

https://www.malaysiakini.com/news/386286

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) berkata saman sivilnya untuk merampas aset yang dikaitkan dengan dakwaan penyelewengan dana 1MDB adalah termasuk semua butiran yang relevan supaya kepercayaan yang munasabah dapat dibuktikan semasa perbicaraan.

Ia menjawab kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mengatakan bahawa DOJ memberi gambaran seolah-olah isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor terlibat dalam salah laku jenayah dengan mengaitkannya dengan berlian yang didakwa dibeli menggunakan dana yang disalahgunakan dari 1MDB, walaupun ia tidak berniat untuk merampas barang kemas tersebut.

DOJ memberitahu Malaysiakini menerusi emel bahawa undang-undang menghendakinya menyatakan fakta yang cukup terperinci untuk membuktikan satu kepercayaan yang munasabah bahawa ia akan menang dalam perbicaraan.

"Ini bermakna kita perlu menyatakan fakta yang mencukupi untuk menunjukkan satu kepercayaan yang munasabah bahawa undang-undang pengubahan wang haram Amerika Syarikat dan undang-undang jenayah yang lain telah dilanggari dan bahawa aset subjek adalah terlibat dalam atau dikesan kepada transaksi haram ini.

"Di samping aduan itu memberikan satu butiran yang mencukupi untuk secara khusus mengenal pasti harta yang tertakluk kepada pelucuthakan dan untuk memperjelaskan asas kes kerajaan sekiranya sesiapa yang mempunyai tuntutan yang sah ingin mencabar kes kami. Mengenal pasti orang dan entiti membantu fungsi itu," tambahnya.

Menurutnya, tiada kesimpulan yang sepatutnya dibuat, dalam apa cara sekalipun, tentang status individu-individu atau entiti-entiti, hanya kerana mereka dinamakan dalam dokumen.

DOJ dalam pemfailan baru minggu lepas mengatakan bahawa AS$4.5 bilion (kira-kira RM19 bilion) telah didakwa dicuri dari 1MDB.

Ia berusaha untuk merampas aset bernilai AS$1.7 bilion (RM7.3 bilion), yang dikatakannya dibeli dengan wang dicuri itu di AS dan di tempat lain, di bawah undang-undang pengubahan wang haram negara itu.

Saman DOJ setebal 251 halaman yang difailkan pada hari Khamis tidak menyebut nama Rosmah, tetapi menyebut bahawa isteri "Malaysian Official 1" (MO1) yang tidak dinamakan, diberi hadiah kira-kira AS$30 juta barang kemas oleh individu yang berkaitan dengan 1MDB, Jho Low.

DOJ memberitahu Malaysiakini bahawa ia tidak akan merampas barang kemas yang diberikan kepada isteri "MO1".

Abdul Rahman semalam menamakan Rosmah dalam hubungan dengan tuntutan DOJ itu. Beliau pada tahun lepas juga mengenal pasti MO1 sebagai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tetapi menegaskan bahawa Najib tidak dinamakan sebagai defendan dalam kes itu.

Najib telah menafikan semua dakwaan salah laku yang berkaitan dengan 1MDB, manakala Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali telah membersihkan Najib dan mengecam DOJ kerana membayangkan PM seolah-olah ada kaitan dengan salah laku jenayah.

Low, yang dinamakan oleh DOJ, adalah sahabat keluarga Najib manakala seorang lagi defendan, Riza Aziz adalah anak lelaki Rosmah.

Sebagai responnya, Low berkata dakwaan DOJ itu tidak berasas.

Anonymous said...

Kah kah kah...anony 10:34:00 AM. temasik holding untung besar? sah RBA ni. dah lama tak keluar dari tempurung ka katak? rugi billion2 beberapa tahun lepas tak ulas ka? eh, bukan ke korang juga ada baca Wall Street Journal kan? tak kan tak tahu. kalau susah sangat, taip je kat pakcik google guna key word 'Temasik Holding loss', bersepah jawapan.

Anonymous said...

Hanjing tu baru kuar kandang babi..tapi nak tunjuk konon dia buat kerja tu yang merapu tunjuk bodossss...

Kehkehkeh

Anonymous said...

Rpk temberang...kalo 3 exco dah tahu awal hafiz yg cabut masuk umno balik tentu tahu dan maklumkan kpd najib dan umno...rpk seluruh dunia dia tahu...hik3..

Anonymous said...

Dah lama sangat kau ni bertapa dalam kandang babi..lain macam je bodoh nye...kahkahkah

Anonymous said...

Bodoh2 dia pun dia menteri kabinet...kau yang kononnye terlebih pandai cuma boleh jadi penjaga kandang babi je ke..??
Kikiki

Jangan meroyan ye jing..

Anonymous said...

Temasik dah jual harta ler..ato dah tutup jerana tugi besar...ooo gitu...

Anonymous said...

Temberang yee..?? Ape tunggu lagi..saman la rpk tu.. Saman cepat2.. Kalau tak saman maknanye betul la kata rpk tu kan.. Kikiki

Itu kan undang2 kandang babi yg kau junjung.. Jangan alih tiang gol tau.. Jangam meroyan tau..
Kehkehkeh

Anonymous said...

Ooo gitu jing...

Anonymous said...

menyalak sakan siang malam.. labur rasuah ke yayasan Klentong..

usd5million duit mader lesap.. last2 xde ape2 impact pun lepas isu doj di mainkan..

najib trus ceria menjalankan tugas negera.. isu FGV juga diselesaikan dengan pantas.. Zakaria pun setuju dgn cadagan.

apa lah macai.. dedak lumayag tp hasil longkang level.. kikiki

Anonymous said...

Suruh rpk balik mesia kalo dia berani..hik 3

Anonymous said...

Takat kutip sampah dari kandang babi nak buat ape..? Dah tak de modal ke jing..? Kikiki

Anonymous said...

Aset temasik masih ade sd 196 billion...1 mdb ade berapa ringgit?...hik2 macai malu ler..

Anonymous said...

Ko jual temberang...kalo madey beli doj kenape najib tak beli doj saman madey
..najib tak reti ker?..

Anonymous said...

Patut isa kena tendang ke spad...sprm panggil isa dan bini bagi keterangan...zakatia kena surat tunjuk sebab.....selesai?

Anonymous said...

Kau nak buat perbandingan aset ye.. Sebelum tu. Jawab soalan ni dlu...Temasek holding dah bisnes berape tahun..?? 1mdb dah bisnes berape tahun..?? Jangan tunjuk sangat bodoh kau tu jing..kikiki

Anonymous said...

Kandang babi milik ko...hik4..

Anonymous said...

Ko jual temberang...kalo madey beli doj kenape najib tak beli doj saman madey
..najib tak reti ker?

Senang je jawapan dia.. Najib tak senyanyuk mader yang giler nak jadi pm semula... Kehkehkeh

Anonymous said...

Jangan alih tiang gol jing.. Kikiki

Saksi ramai ni..

Anonymous said...

Kau sape nak suruh dia balek..kau bapak dia ke..?? Jangan meroyan ye jing...

Kehkehkeh

Anonymous said...

Madey bak tangkap najib...kononnye madey bayar 5 juta dollar supaya doj saman...kenapa doj saman jho.lo tidak saman najib?...doj silap?...kan doj boleh dibeli kata macai bodos dan rpk.raha temberang....

Anonymous said...

Jadi sape yg lebih untung...1 mdb ade brape modal?...temasik rugi pon selepas buat untung besar seblm ni
..tak perlu jual aset...ade berita temasik kena songlap?....hik4...

Anonymous said...

1 mdb baru 1 tahun hagung dah kena romoak..niaga atas angin modal 1 juta....tak payah cai ko nak berlagak pandai plak...pemimpin malaysia tak de integriti berbanding singapore...

Anonymous said...

Kalau temberang sila la saman..tunggu ape lagi.. Kehkehkeh.. Menyalak je tak selesaikan hal ni jing.. Jangan alih tiang gol jing..tu kau punya undang2 tu.. Undang2 kandang babi..

Kehkehkeh

Anonymous said...

Ade bukti kena rompak..?? Kalau ade sila report..nak report polis boleh..nak report sprm pun boleh..sila..silakan..tak ade sape pun halang kau jing..takat menyalak dah tak laku kat sini jing..

Kikikiki

Anonymous said...

Dengan geng sekandang sebabi kau boleh la kau menyalak pandai jing..

Jangan pulak nanti muka selambe babi alih tiang gol...

Kehkehkeh

Anonymous said...

Tiang gol bapak ko?..

Anonymous said...

Bukti tengok dlm seluar ko kalo bodos sangat...

Anonymous said...

Dah tak boleh jawab jangan meroyan jing.. Jangan mencarut.. Bikin malu geng2 sekandang sebabi kau nanti..

Kehkehkeh

Anonymous said...

Mati akal ke jing..?

Dah mula start meroyan la tu..

Kehkehkeh

Anonymous said...

Baginnama dan alamat tel no dan ic no baru boleh saman

Anonymous said...

Dah lame citer pasal rompakan 1 mdb..yg jho lo dan riza kena saman dengan doj itu per kes ngok?..bodos..

Anonymous said...

Kau yang nak saman ape hal aku yang nak buat kerja untuk kau.. Kalau nak jugak aku boleh bagi..bayar dulu 5 juta dollar.. Kehkehkehkeh.. Tulang babi tak mau tau...

Anonymous said...

Kau cakap dah lama citer ye.. Punya la lama awat tak tangkap2 lagi.. Bodoss sangat ke doj tu..?? Ingatkan power sangat doj tu.. Rupanye cap kandang babi jugak..Dah masuk doj3 dah ni.. Nak kena tunggu doj ke berape pulak..??

Kehkehkeh

Anonymous said...

Bodos sangat ko..banyak lagi syer jho lo yg sedang di siasat ...ini kes ko ingat 20, jote ker?...aset prompak dah disita ngok..
Kenapa ko buat2 bongok?..

Anonymous said...

Dah memang bongok..tak tahu aper2 pon...hik4..

Anonymous said...

Ko suruh saman ko...

Anonymous said...

Nak siasat tu siasat je la..ape de hal.. Ade sape2 yang halang ke..??
Yang hanjing mengelupur ape hal..??
Kehkehkeh..

Jangan meroyan jing...kikiki

Anonymous said...

Memang aku suruh saman sangat..sebab kau nak sangat kitaorang ikut undang2 kandang babi kau tu.. Undang2 tu la yang kau ratip 25jam shari.. Skang kau nak belit ape lagi..?

Anonymous said...

Ko yg menggelupur bila cakap 1 mdb diromoak..hik3..ko tak baca laporan PAC?...mana pegi 28 billion lesap?..

Anonymous said...

Kalo ki tak bagi detail maammana nak saman ...bodos sangat ko..ko pajai undang2 kandang babi yek cai...hik3..

Anonymous said...

Sape yg belit ko yg kuat belit...takut bagi detail...takut jena saman?

Anonymous said...

Bila pulak aku mengelupur jing.. Dah terang2 aku cakap kalau ade bukti sila report..sila ke sprm.. Cukup bukti boleh buat kes mahkamah.. Lu sembang ape ni jing..? Dah tercekik tulang babi ke jing.. Sendiri meroyan mau alih tiang gol ka..??
Saksi ramai ni jing...kehkehkeh

Anonymous said...

Kahkahkahkah...hanjing dah tersepit mula la alih tiang gol..

Muka selambe babi je alih tiang gol...kahkahkahkahkah

Anonymous said...

Bayar 5 juta dulu jing baru aku bagi detail.. Kikiki

Tulang babi aku tak nak.. Tulang babi kau boleh amik..sedekah kat kau je.
.kehkehkehkeh

Anonymous said...

Tiang gol aper ...suruh saman tapi posing2 ..ko ni gila ker?...kikik..sape nak layan ko nak 5 jote ropiah?...

Anonymous said...

Ooo aku tersilap layan orang gila babi baru terlepas dari tg rembutan...sorri cai gila
.

Anonymous said...

Pusing apenye..? Kau nak detail kena la bayar bahalul.. Nak free2 je..? Kau ingat tulang babi ke..?? Kikikiki..kencing pun kena bayar tau... Lain la kencing kat kandang babi...yang tu free...kehkehkeh

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates