June 17, 2017

46 DOJ For Dummies - Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Saman Sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat?


1. Asas kepada saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) AS untuk mengambil alih sesuatu aset adalah 'ADUAN AWAM' dan bukan "BUKTI-BUKTI PRIMA FACIE" hasil dari siasatan pihak berkuasa AS. 

2. Jika DOJ mempunyai bukti yang kukuh mengenai sesuatu kegiatan penggubahan wang, sudah tentu DOJ boleh secara terus mendakwa pesalah terbabit di mahkamah AS dan aset tersebut boleh dirampas menggunakan Akta Penggubahan Wang Haram AS.

3. Bagaimanapun, disebabkan DOJ kekurangan bukti prima facie, maka DOJ tiada pilihan melainkan terpaksa menggunakan saman sivil bagi mengambil alih aset-aset yang disyaki hasil dari kegiatan jenayah. 

4. Melalui saman sivil, DOJ tidak perlu mempunyai bukti yang kukuh, cukup sekadar aduan awam. Sebaliknya pihak tertuduh pula yang perlu membuktikan aset-aset yang diperolehi bukan dari hasil jenayah penggubahan wang atau jenayah-jenayah lain.

5. Seperti yang disebut oleh DOJ sendiri “a civil forfeiture complaint is merely an allegation that money or property was involved in or represents the proceeds of a crime. These allegations are not proven until a court awards judgment in favor of the U.S.”. Maksudnya, tiada sebarang dakwaan yang telah dibuktikan sebaliknya ia adalah berasaskan aduan semata-mata.

6. Bolehkah DOJ membuktikan jenayah telah dilakukan melalui saman sivil ini? Tidak. Saman sivil ini hanya untuk mengambil alih aset yang disyaki diperolehi dari sumber haram. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, walaupun aset beliau dirampas dan dijual oleh DOJ, tetapi tiada sebarang bukti yang membolehkan DOJ mengambil tindakan ke atas beliau. 

7. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, aset yang diambil alih adalah hartanah bernilai AS$2 juta pada tahun ia dibeli, iaitu pada tahun 2008. Bagaimanapun selepas 8 tahun, termasuk selepas saman sivil difailkan dan perbicaraan mahkamah, keseluruhannya mengambil masa selama 6 tahun, nilai yang dipulangkan kepada rakyat Taiwan hanyalah AS$1.5 juta. Tidak masuk akal selepas 8 tahun, nilai hartanah tersebut masih tidak meningkat. Lebih tidak masuk akal lagi apabila nilainya menurun kepada hanya AS$1.5 juta.

46 comments:

Mat Gunong said...

Salam dari Gunong.....
Demi untuk Maruah Pemimpin dan Negara, UMNO harus mendesak Kerajaan membuat bantahan kepada kerajaan Amerika,atas tuduhan dan pendakwaan yang tidak berasas. Sepatut nya Dato Jamal Sekincit sudah mula memobilasikan GENG BAJU MERAH untuk membuat BANTAHAN di hadapan KEDUTAAN AMERIKA. Boleh jemput sekali GENG SERBAN LILIT 18 X. Geng serban ni pun sudah dijangkiti VIRUS SINDROM BISU ,yg menjadi EPIDEMIK di PUTRAJAYA .
Pada Mat Gunong, walaupun tanpa pendakwaan,bukan bermakna tiada jenayah dilakukan. BERUNDURLAH!!!

Anonymous said...

Salam dari celah Gunong.....
Demi untuk Maruah Pemakan dedak.. kerajaan PH harus membuat kenduri hoyeh hoyeh kepada kerajaan malaysia atas tuduhan dan pendakwaan yang power. Sepatut nya rba dan bersih sudah mula memobilasikan GENG BAJU KUNING untuk membuat BANTAHAN di hadapan Komtar. Boleh jemput sekali GENG BUNGA. Geng ni pun sudah dijangkiti VIRUS SINDROM BISU ,yg menjadi EPIDEMIK di BUKIT BINTANG .
Pada Mat Celah Gunong, walaupun cuma menunggu tarikh perbicaraan, bukan bermakna tiada jenayah dilakukan. BERUNDURLAH LGE !!!

Anonymous said...

Jika najib berundur dn pengganti najib juga tidak mahu mengikuti arahan mader adakah ade jaminan dari mader tidak akan buat onar untuk mejatuhkan pula pengganti najib tersebut.

Anonymous said...

letih la puak tun mahadey ni nak jatuhkan najib....najib tetap mcm tu jugak...rakyat biasa pulak makin cerdik dgn kitaran isu basi ni kecuali yang totok bahalol minion pembangkang...apa lagi cara nak buat ya...??? nak bagi jatuh najib ni...??

Anonymous said...

Bro..aku kalo nampat je posting mat gunong mmg pening kepala..
pening bukan apa.. content posting dia tu mcm penagih dadah bru habis nak habil khayal..

bagus lagi tedngok posting sbb nmpk jelas la cara die mencacai menjilat tu mmg 100% true macai.

tp si mat gunong ni posting mcm orang yg 'otak tak cukup seinci'
entah apa mende dia nk highlight pon tk paham!

hehehee

Anonymous said...

anwar tumbang.. bkn sekadar ditumbangkan malah di penjarakan..dihina..
Pak Lah selamat sebab akur arahan maderr

Najib..ini sgt liat.. Mader buat macam2 dia tak tumbang2 jugak..

masuk skrip DoJ v3.0.. skrip movie kali ni lebih panjang.. ditambah plot baru.. dengan senarai barang kemas yg macam2 jenis..

nk mcm filem hindustan pun ada..

cuma genre nya sama.. genre nak kaitkan jho low money laundering najib rosmah curi duit beli brg kemas.. hidup mewah..

hehehe.. laku ke filem ni?

tibe2 je dekat nak raye.. box opis pecah panggong raye?

hadoi macai.. kesiann!

Anonymous said...

AKU TAU MEMANG MACAI TAKKAN PAKAI CAKAP AG..SELAGI AG TAK JOIN MEREKA..AG PASTI DIMAKI CACI..

Tiada bukti penyalahgunaan wang 1MDB – Apandi
Jabatan Kehakiman AS tidak maklumkan tindakan fail saman sivil
Norlizah Abas
17 Jun 2017 3:00 AM

PUTRAJAYA 16 Jun - Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali (gambar)berkata, tidak ada bukti daripada mana-mana penyiasatan yang dijalankan oleh agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang bagi pelbagai bidang kuasa menunjukkan adanya penyalahgunaan wang da­ripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).


Mohamed Apandi Ali
Beliau turut menyatakan kekecewaan kerana sekali lagi pihaknya tidak dimaklumkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) berhubung tindakan jabatan itu memfailkan saman sivil berkaitan 1MDB.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/

Anonymous said...


kenapa tak namakan dengan jelas MO1?
pelik kan..

main sindir nama..
kalau ada jenayah apa pasai boleh sindir alias nama lain?
DoJ pakai undang2 rimba raya..? Atau Matthias dibekal dengan dedak lagi lumayah dr DoJ V2?

mungkin juga ini hikmah dr Allah.. cara mader akan habiskan wang simpanannya.. 22 tahun dia menyamun dengan macam2 bentuk.. diusia mcm ni dia resah dan terpaksa melabur banyak untuk melawan org yg dia benci..

umur 90 sellaunya sifat bermusuh dan membenci org itu ini sudha makin luput kerana dekat dengan kematian..

tp hebat MahaFiraun Maderr ni.. special dna.. harap2 lah dia masih sempat bertaubat

kekekeke

Anonymous said...

Hallo mat gunung..hallo mat..hallo hallo
cari tulang lagi ka mat.... hallo mat hallo

Anonymous said...

Bile bace pertuduhan DoJ versi ke3 aku.. Semakin tinggi simpati..pada DSN DSR..

bila makin byk versi makin byk nmpk fabricated.. Sudah xnmpk real lagi mcm versi asal dulu..
Nmpk nya keterdesakan Mader dan Pakatoon tk.mustahil boleh smpai ke tahap upah pembunuh utk bunuh PM..

Semoga Allah SWT pelihara DS Najib. Senoga matthiaa dn 3 ekor lg syaitan trsebut gagal lagi utk DoJ v3 ini.

Anonymous said...

Hehehe pdn muke ko matgunok.. Rse megah sgt le tew jd macai pakatoon... yg sana buat salah ko bisuuuu..

Anonymous said...

Cucu Bahalol Tok Selampit

..hanya pendedak bahalol macam ngko yg percaye 1MDB tidak bermasalah!!!..

Anonymous said...

Cukupkah dengan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali, dan Setiausaha Akhbar Najib, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad sekadar mengulangi penafian mereka?

Kenapa tak Najib sendiri sebagai PM?

Anonymous said...

penjilat kitol pencen. ngape kitol pencen busok hati sangat.

Anonymous said...

diorang tak dapat tanduk telinga dipulas. dibulan ramadan penuh berkat semoga Allah jer yang membalas segala fitnah2 ini. kepada Allah saje tempat kita berdoa agar pembawa fitnah ini mendapat pembalasan.

Mat Gunong said...

Punya terperinci maklumat yang DOJ kemukakan, Mengapa tiada pihak dari Kerajaan Malaysia berusaha untuk mendapatkan maklumat dari DOJ itu sendiri ,agar boleh dibuat penilaian. Mat Gunong rasa nak terkentut bila AG Apandi merasakan kekesalan kerana beliau tidak dirujuk sebelum tuduhan dibuat, tak perlu berlakun jadi BINGAI,sedang kan permohonan AG Swiss ( 2X )kamu langsung tidak memberi kerjasama. Paling BANGSAT pun Umno harus DESAK DUTA AMERIKA membuat penjelasan.
** takkan Umno hanya memandang lesu ,KERIS KERAMAT DIHINA KARAT . Hello! Dato Jamal..Hello Mat Over...Hello!...Hello!...Heeeeeeeeellooooooooo.........Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

UMNO sentiasa hidup dalam penafian. Rakyat sendiri tak puashati dengan penjelasan kerajaan. Lagi diterangkan, lagi jelas timbul penyelewengan. Tak habis-habis salahkan orang lain pula. Kalau nak berpolitik pun, janganlah sampai sanggup membela penjenayah. DOJ hanya baru bertindak atas kesalahan Money Laundering yang sememangnya berlaku tanpa was-was lagi.

Anonymous said...

https://rilek1corner.com
https://theonlinecitizen.com

Blog Pembangkang Parti Singapura SDP Dr Chan Boon Chye.. Dr Chua Joon Chuan Mr Damanhuri Abas dapat sambutan beratus ribu "LIKE" di laman FB.. Tweets dan media sosial yg lain di Singapura..
Like kerana Parti Super Kroni Kiasu Super Nepotisma anak beranak Lee Kwan Yew ( LKY) sedang berantakan.... Rakyat Singapura beri respond diluar jangkaan LIKE bila anak beranak berantakan...
Jom di Malaysia kempen LIKE support Pembangkang Singapura ... kasi barai Kerajaan kuku Besi PAP Singapork...

BERJALAN JALAN DI KOTA SINGAPURA
RAMAINYA SI TUA BANGKA MASIH BEKERJA
KERAJAAN PAP KUKU BESI MENCENGKAM MEREKA
HUTANG KRONI SINGAPURA MEREKA YG KENA

BRRAMBUSSSS BARUA DAP@SINGAPORK DI SINI BARUA PLURALIST PKR.. BUNGA .. SYIAH PAN BARUA TOKONG PARIAH...

INI KALI LAH

JOM VISIT LINK DI ATAS SUPPORT "LIKE" LSNGKAH PEMULA KASI BARAI KERAJAAN PAP SINGAPORK PENSABOTAJ EKONOMI DAN PUSAT FITNAH YAHUDI ASIA TENGGARA. ..

JOM "LIKE"

INI KALI LAH....

Anonymous said...

bongok nya ko ni mat...
AG nak mintak nama saper.. Doj pun tak berani letak nama..ko boleh ?
kalo boleh ko sendiri la dakwa...jgn bising bising kat sini..
pastikan dulu dah cukup duit nak bayar loyar

Tanah Melayu Kini said...

Nanti kalau kita menang lepas jatuhkan najib..
Sapa jadi Perdana Menteri ek?
Sapa pendana menteri yg boleh kita harapkan ek?
Anwar penjenayah liwat bole kot?

Anonymous said...

1:53.....mat sabu lah yg paling layak jadi pm sbb dia boleh buat suara beruk..kih5

Anonymous said...

mat gunong taik....Keris Keramar Dihina Karat tu le yg akan menusuk lubang jubo haramjadah ko tu secara ghaib hingga ko tak lgi boleh berak merata rata..ada faham.

Anonymous said...

RAHMATAN FIL ALAMIN PALA OTAK MENGKOMER
TOKONG IFTAR SEDULANG DI MASJID & LGBT GILA
PAN PKR SYIAH DAN PLURALIST MME DURJANA
CAP BUNGA JUGA LIBERALIST DIBINASAKAN BLAKA


BERAMBUS BARUA DAP@SINGAPORK
JOM "LIKE" SOKONG WEB .. BLOG.. TWEETS PEMBANGKANG DI SINGAPURA
KASI BARAI "SINGAPURA SPRING" BARU BETMULA

PROMOTE LINK

theonlinecitizen.com
relek1corner.com

BERAMBUSS BARUA DAP@SINGAPORK PENSABOTAJ EKONOMI DAN PUSAT FITNAH YAHUDI ASIA TENGGARA

INI KALI LAH BARUA DAP@SINGAPORK. ...!!!

JOM UBAH

Anonymous said...

Penafian kepala bapak ko..ko tu bodoh ape ko tau.hangguk2 bahalul 7 keturunan

Anonymous said...

Kenapa najib yang nak nafikan..? Nama dia pun doj tak berani sebut..bodoss la kau ni..anak hanjing tak ade yang pandai ke..hangguk2 bodoss nak mampus

Anonymous said...



Mentality Mahathir ialah org lain semua salah dia saja yg betul

Najib salah
Pak Lah salah
Anwar Salah
Musa Hitam salah
Ghafar Baba salah
Ketua Hakim Negara salah
Org Britain salah
Amarika salah( srkarang dah U turn)
Mufti salah......
Dan semua org lain salah


Anonymous said...

Lubang jubo ketat pon boleh di longgonya so ikut logik ekonomi longgo boleh juga diketatkanya

Anonymous said...


Sebab anak mander sudah kena tendang keluar dp kerusi MB Kedah oleh Pahlawan Nusantara.

Anonymous said...


Kenapa Mahathir tak nafikan anak2 nya billionaire mi segera.

Anonymous said...

Kalo tak puas hati jangan undi BN....ada faham.... Rakyat berpuas hati saja undi BN

Anonymous said...


Apa yg UMNO buat tak semistinya dihebahkan.... Rosak la program kalo hebahkan.... Mungkin Hisham dh berunding dg counter part nya untuk...penkalan tentera untuk me neutralize kan Armada ( ini betul2 punya armada bukan armada korang tu ) Amarika di laut China Selatan.

Nanti tercirit le Amarika... Baru le dia nak respect sikit kat org Asia nih...

Anonymous said...

Memang lah Amarika sengaja naik bagi puak pakaTun terkinja2 seronok, mereka pun tau Najib Misti menang. Memang puak Yahudi tak senang tengok negara lain a man damai..... Lihat lah dah berapa banyak negara Islam musnah akibat perpecaham.... Cuma yang tinggal stabil empat Lima buah saja lagi.


keris berayon said...

FuCcKkk.......kikikikikiki

Anonymous said...

lagi satu bang mat dah basuh ke muka tu. tak sior teman. berlendir kena air burit mah.

Anonymous said...

wei bodossss....sohih ke citer tu? atau ko tukang sambung fitnah? bulan posa ni wei....

Anonymous said...

berapa jota kali ni kitol pencen bayar orang luar nak jatuhkan najib? bertabahlah najib....in sya allah di bulan baik ni semoga Allah permudahkan segala urusan kita. semoga manusia berhati busok mendapat balasanya. berserah saje kepada yang maha esa.

Anonymous said...

itulah kalau geng pakatun rasa dah kuat..bolih menang pru..mereka tak akan fitnah dan serang najib. sebab tak yakinlah diorang tabor fitnah, serang dan sabotaj ekonomi negara. cuma Allah jer tau niat diorang.

Anonymous said...

kenape madey tak nafikan segala tuduhan dulu? dan tak saman? bodossss bertingkat tingkat.

keris berayon said...

Yahooo! Makin teruk najib ni!!

Satu formula bagi menentukan harga bahan bakar akan diumumkan minggu depan dalam usaha menstabilkan industri minyak negara, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Beliau berkata pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan syarikat minyak minggu depan untuk membincangkan formula tersebut bagi kepentingan semua pihak.

"Rakyat kena simpati kepada pengusaha stesen minyak yang alami kerugian apabila harga minyak turun.

Pilihan Editor

PM mahu kemelut FGV selesai sebelum Aidilfitri
Pengusaha stesen minyak juga mengalami kerugian apabila harga minyak turun dan mereka merasakan menjadi mangsa," katanya kepada pemberita selepas Majlis Agihan Zakat Bank Rakyat kepada asnaf Parlimen Larut semalam.
Pada majlis itu, seramai 1,530 asnaf menerima zakat dengan nilai RM150 setiap seorang.

Di majlis itu, 1,530 asnaf menerima zakat dengan nilai RM150 setiap seorang.

Hamzah berkata ketika ini terdapat 3,500 stesen minyak beroperasi di seluruh negara.

Berkuatkuasa April lalu harga siling bahan api diumumkan setiap minggu bagi memastikan pengguna mengetahuinya serta mengelak daripada berlaku keraguan.

Sementara itu Hamzah juga berkata isu beras plastik yang tular baru-baru ini merupakan isu lama yang disensasikan semula.

"Mana ada beras plastik kerana Padi dan Beras Negara (Bernas) yang mengimport beras. Ia sepatutnya dihentikan kerana boleh mencetuskan kebimbangan rakyat," katanya.

Mat Gunong said...

Anak beranak makan harta rakyat. Haram jadah punya keluarga.

Anonymous said...

Admin harap blok posting budak2 hingusan.. mcm mat apakebenda atas ni langsung takda value

Unknown said...

Hoi bodoh...bingai..yg lim guan eng buat salah takde sampai aku kena gst bangang...ko si najibon ko ni dah kaco periuk nasi aku bingai

Anonymous said...

Mentality Najib ialah org lain semua salah dia saja yg betul

DR M salah
LGE salah
Anwar Salah
Muhyiddin salah
Peguam negara lama salah
Ketua audit negara lama salah
Amerika DOJ salah
PAS salah( srkarang dah U turn)
GABENOR bank negara lama salah......
Dan semua org lain salah...dia je betul dan baik

Anonymous said...

Ada cara lain...sepuk muka ko..

Anonymous said...

Diam la kimakk

Anonymous said...

Kalo dah macai umno..ckp ape pun tak jalan..pegi mampus sama ko nye umngok...janji pru aku dan keluarga ku akan vote harapan...hahaha kimak mak lu

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates