June 20, 2017

29 Artis Yasin Sulaiman Pula Mahu Menunjuk Pandai Isu DOJ



Bulan Ramadhan ini saja kita hendak nasihatkan artis suam-suam kuku, Yasin Sulaiman yang cerdik pandai ini mengenai apa itu Saman Sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat. Setakat hari ini, DOJ masih belum membuktikan sesiapa yang bersalah dan dan belum tentu aset yang disebut dalam kenyataan (saya ulang kenyataan bukan pertuduhan) ini diperolehi melalui cara jenayah. Perbicaraan belum pun mula lagi. Ini kes Saman Sivil dan bukan Kes Jenayah. Yasin Sulaiman yang bijak pandai pula sudah menjatuhkan hukum. Sekolah tinggi tapi tak cerdik. Elok saja dimasukkan dalam lokap masa raya buat sehari dua. Baru ada akal.

Untuk beliau dan juga minions dan macai pembangkang yang masih belum memahami Saman Sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat:

1. Asas kepada Saman Sivil DOJ untuk mengambil alih sesuatu aset adalah berdasarkan 'ADUAN AWAM' dan bukan 'BUKTI-BUKTI PRIMA FACIE' hasil dari siasatan pihak berkuasa Amerika Syarikat.

2. Jika DOJ mempunyai bukti yang kukuh mengenai sesuatu kegiatan penggubahan wang, sudah tentu DOJ boleh secara terus mendakwa pesalah terbabit di mahkamah Amerika Syarikat dan aset tersebut boleh dirampas menggunakan Akta Penggubahan Wang Haram negara berkenaan.

3. Bagaimanapun, disebabkan DOJ kekurangan bukti prima facie, maka DOJ tiada pilihan melainkan terpaksa menggunakan Saman Sivil bagi mengambil alih aset-aset yang disyaki hasil dari kegiatan jenayah.

4. Melalui Saman Sivil, DOJ tidak perlu mempunyai bukti yang kukuh, cukup sekadar aduan awam. Sebaliknya pihak tertuduh pula yang perlu membuktikan aset-aset yang diperolehi bukan dari hasil jenayah penggubahan wang atau jenayah-jenayah lain.

5. Seperti yang disebut oleh DOJ sendiri "a civil forfeiture complaint is merely an allegation that money or property was involved in or represents the proceeds of a crime. These allegations are not proven until a court awards judgment in favor of the U.S."  Maksudnya, tiada sebarang dakwaan yang telah dibuktikan sebaliknya ia adalah berasaskan aduan awam semata-mata.

6. Bolehkah DOJ membuktikan jenayah telah dilakukan melalui Saman Sivil ini? Tidak. Saman Sivil ini hanya untuk mengambil alih aset yang disyaki diperolehi dari sumber haram. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, walaupun aset beliau dirampas dan dijual oleh DOJ, tetapi tiada sebarang bukti yang membolehkan DOJ mengambil tindakan ke atas beliau.

7. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, aset yang diambil alih adalah hartanah bernilai AS$2 juta pada tahun ia dibeli, iaitu pada tahun 2008. Bagaimanapun selepas 8 tahun, termasuk selepas saman sivil difailkan dan perbicaraan mahkamah, keseluruhannya mengambil masa selama 6 tahun, nilai yang dipulangkan kepada rakyat Taiwan hanyalah AS$1.5 juta. Tidak masuk akal selepas 8 tahun, nilai hartanah tersebut masih tidak meningkat. Lebih tidak masuk akal lagi apabila nilainya menurun kepada hanya AS$1.5 juta.

Jika Yassin Sulaiman dan macai pembangkang masih belum faham isu DOJ ini, harap dapat cetak artikel ini, rebus dan minum selama 7 hari 7 malam. Sekian dimaklumkan.

Nota Kaki: CTS baru terjumpa artikel di bawah. Baca di sini. Rupanya Yassin Sulaiman mengalami tekanan jiwa rupanya. Maafkan dia.

29 comments:

Anonymous said...

Peguam mana yg sahkan artikel ko ni?...

Anonymous said...

Jika DOJ mempunyai bukti yang kukuh mengenai sesuatu kegiatan penggubahan wang, sudah tentu DOJ boleh secara terus mendakwa pesalah terbabit di mahkamah Amerika Syarikat dan aset tersebut boleh dirampas menggunakan Akta Penggubahan Wang Haram negara berkenaan.

Pakai ayat sudah tentu?

Anonymous said...

Adakah benar ia hanya satu tindakan sivil sepertimana yang kita faham di Malaysia sepertimana tindakan sivil untuk kecuaian atau tuntutan gantirugi? Kenapa US Attorney General Criminal Division yang mengetuai tindakan ini?

US Code (USC) adalah Undang-Undang bertulis di Amerika Syarikat.
Di dalam tindakan DOJ ini, mereka telah menggunakan peruntukkan 18 USC 981 (Title 18 Section 981) iaitu Civil Forfeiture atau Penyitaan Sivil untuk menyita harta-harta alih atau tidak alih yang mereka percaya berdasarkan kesalahan 18 USC 1956 (Title 18 Section 1956) yang dalam siasatan mereka adalah hasil daripada kegiatan jenayah ataupun penggubahan wang haram.

Apakah Title 18 US Code? Title 18 US Code adalah Undang-Undang Jenayah dan Prosedur Undang-Undang Jenayah. Di Malaysia kita menggunakan Penal Code dan Criminal Procedure Code. Boleh rujuk di link http://uscode.house.gov/browse/prelim@title18/part1&edition=prelim

§981. Civil forfeiture

18 USC 981: Civil forfeiture Text contains those laws in effect on July 20, 2016
From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 46-FORFEITURE

(a)(1) The following property is subject to forfeiture to the United States:

(A) Any property, real or personal, involved in a transaction or attempted transaction in violation of section 1956, 1957 or 1960 of this title, or any property traceable to such property.
18 USC 1956: Laundering of monetary instruments Text contains those laws in effect on July 20, 2016

§1956. Laundering of monetary instruments

From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 95-RACKETEERING

(a)(1) Whoever, knowing that the property involved in a financial transaction represents the proceeds of some form of unlawful activity, conducts or attempts to conduct such a financial transaction which in fact involves the proceeds of specified unlawful activity-

Walaupun seksyen-seksyen yang disebut tersebut adalah civil forfeiture tetapi tindakan yang diambil oleh DOJ adalah tindakan dibawah Undang-Undang Jenayah Amerika Syarikat. Adakah rakyat masih lagi boleh ditipu dan diperdayakan dengan cara membodohkan minda rakyat yang tidak celik undang-undang.

Tindakan civil forfeiture ini adalah tindakan permulaan sebelum tindakan di bawah peruntukan undang-undang jenayah diambil.

Anonymous said...

Dalam saman sivil pertama peguam negara AS buat kenyataan bersama dengan timbalan pengarah FBI...fbi akui siasat money laundering 1 mdb....macammana ko cakap doj keluar saman berasaskan aduan awam plak?..

Anonymous said...

Kalau aku balik kampung nanti aku nak hebahkan keseluruh kampung kalau ada sesapa yg tanya atau pun tidak tentang kes saman sivil oleh DOJ ini, supaya org2 kampung tidak terkeliru dan tertipu dgn mudah oleh org yg pernah mrk sanjung suatu ketika dulu.

Biar mrk tahu ini adalah perbuatan khianat Mahathir dan 'Kempen Anti-Najib'nya semata-mata utk memuaskan nafsu serakah politik peribadinya saja dan utk menutup segala kemungkaran yg dilakukannya semasa berkuasa dulu.

ted manoff said...

Apa masalahnya ryezall.. Masing2 ada pendapat sendiri..Yg ko sakit hati sgt apakejadahnya..

Anonymous said...

DOJ kesan tiga tahap pengubahan wang haram melalui 1MDB

21 Jul 2016, tengahari 12:19 (Dikemaskini 21 Jul 2016, tengahari 12:31)

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) memperincikan dalam saman mereka apa yang digambarkan sebagai 'tiga tahap' pengubahan wang haram melalui dana bermasalah negara 1MDB.

Peringkat pertama dipanggil 'fasa Good Star', peringkat kedua dikenali 'fasa Aabar BVI' dan peringkat ketiga adalah 'fasa Tanore'.

Di peringkat Good Star, DOJ berkata lebih AS$ 1 bilion secara curang dipesongkan daripada 1MDB.

Najib akan menang PRU-14, kata pakar di forum S'pura
"Antara 2009 dan 2011, di bawah alasan pelaburan usaha sama antara 1MDB dan PetroSaudi International, sebuah syarikat minyak Saudi swasta, pegawai-pegawai 1MDB dan lain-lain menguruskan pemindahan lebih AS$ 1 bilion daripada 1MDB ke akaun bank Switzerland yang dipegang atas nama Good Star Limited," menurut tuntutan itu.

Salah satu cara pegawai 1MDB mencapai lencongan dana ini adalah dengan memberikan maklumat palsu kepada bank-bank mengenai pemilikan Good Star, katanya.

"Berbeza dengan representasi yang dibuat oleh pegawai-pegawai 1MDB, akaun Good Star itu secara benefisial tidak dimiliki oleh PetroSaudi atau usaha sama itu, tetapi oleh Low Taek Jho, atau Jho Low, seorang rakyat Malaysia yang tidak mempunyai kedudukan rasmi dengan 1MDB, tetapi terlibat dalam pembentukannya," katanya.

Low katanya telah 'mencuci' lebih daripada AS$ 400 juta daripada dana yang disalahgunakan dari 1MDB melalui Good Star ke Amerika Syarikat, dan selepas itu dana tersebut digunakan untuk "kepuasan peribadi" Low dan rakan-rakannya.

Peringkat seterusnya adalah Aabar BVI, di mana DOJ mendakwa kira-kira AS$ 1,367 bilion telah disalahgunakan daripada 1MDB.

Jumlah itu adalah sebahagian daripada hasil 1MDB yang diperoleh melalui dua tawaran bon berasingan dan ditanggung oleh Goldman Sachs International pada tahun 2012, menurut tuntutan mahkamah.

Bon ini telah dijamin oleh 1MDB dan International Petroleum Investment Company (IPIC), katanya.

"Sebaik sahaja selepas 1MDB menerima hasil pengeluaran kedua-dua bon, pegawai-pegawai 1MDB menyebabkan sebahagian besar daripada hasil - kira-kira AS$ 1,367 bilion, satu jumlah yang bersamaan lebih 40 peratus daripada jumlah hasil yang bersih yang diperoleh - untuk dipindahkan ke akaun bank Switzerland milik entiti British Virgin Islands yang dipanggil Aabar Investments PJS Limited (Aabar BVI)," tuntutan mahkamah dibaca.

Aabar BVI telah dicipta dan dinamakan untuk memberi gambaran bahawa ia dikaitkan dengan Aabar Investments PJS (Aabar), anak syarikat IPIC, walaupun pada hakikatnya tiada hubungan antara Aabar BVI dengan Aabar atau IPIC, katanya.

"Akaun bank Switzerland yang dimiliki oleh Aabar BVI telah digunakan untuk mengepam hasil daripada jualan bon 2012 untuk faedah peribadi pegawai-pegawai di IPIC, Aabar dan 1MDB dan rakan mereka," katanya.

Dana yang dialihkan itu, katanya, telah dipindahkan ke tempat-tempat lain, antaranya akaun bank Singapura dikawal oleh Eric Tan yang merupakan sekutu Low.

Dana tersebut kemudiannya diedarkan untuk faedah peribadi pelbagai individu, termasuk pegawai-pegawai di 1MDB, IPIC atau Aabar, dokumen itu dibaca.

Selepas itu adalah peringkat Tanore, di mana DOJ berkata beberapa individu termasuk pegawai-pegawai 1MDB, pada tahun 2013 telah melencongkan lebih AS$ 1.26 bilion daripada sejumlah AS$ 3 bilion yang diperoleh 1MDB melalui penawaran bon ketiga dari Goldman Sachs.

Hasil tawaran bon ini sepatutnya untuk membiayai usaha sama antara 1MDB dan Aabar yang kenali syarikat pelaburan Abu Dhabi Malaysia (Admic), kata tuntutan mahkamah itu.

Bagaimanapun, hari selepas jualan bon, sebahagian besar daripada hasil itu sebaliknya dialihkan ke akaun bank Singapura yang dimiliki Tanore Finance Corporation, di mana Tan adalah pemilik benefisial yang direkodkan, katanya.

Anonymous said...

Complex series of transactions'

After that came the Tanore phase, where DOJ said that several individuals, including 1MDB officials, had in 2013 diverted more than US$1.26 billion out of a total of US$3 billion that 1MDB had raised through a third bond offering from Goldman Sachs.

The proceeds of this bond offering were supposed to fund a joint venture between 1MDB and Aabar, called the Abu Dhabi Malaysia Investment Company (Admic), the lawsuit said.

However, days after the bond sale, a significant portion of the proceeds was instead diverted to a Singapore bank account held by Tanore Finance Corporation, in which Tan was the recorded beneficial owner, it said.

"Although the Tanore account had no legitimate connection to 1MDB, the then executive director of 1MDB was an authorised signatory on the account.

"1MDB funds transferred into the Tanore account were used for the personal benefit of Low and his associates, including officials at 1MDB, rather than for the benefit of 1MDB or Admic," the document reads.

The DOJ said that the proceeds of each of these phases were laundered through a complex series of transactions, including through bank accounts in Singapore, Switzerland, Luxembourg and the US.

Numerous assets were acquired with these funds that were unlawfully diverted from 1MDB or could be traced to the state fund, it said.

As such, it explained, the assets are subject to forfeiture under US laws.

The DOJ had earlier filed the lawsuit in Los Angeles, seeking to seize assets located in US and abroad, including in the UK and Switzerland, as they alleged that the assets were involved in money laundering.

The assets include mansions, artwork, a private jet and gambling debt in Las Vegas casinos.

Other than Low, the lawsuit also named Prime Minister Najib Abdul Razak's stepson Riza Aziz and two Abu Dhabi government officials.

The two Abu Dhabi government officials are Khadem al-Qubaisi and Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny.

Najib was not named in the lawsuit.

In an immediate response to allegations, the Prime Minister's Office (PMO) said the government would "fully cooperate with any lawful investigation of Malaysian companies or citizens in accordance with international protocol".

According to Najib's press secretary Tengku Sarifuddin Tengku Ahmad, the prime minister has always maintained that the law would be enforced, without exception, if any wrongdoing is proven.

Anonymous said...

Orang kg ko tak sekolah ker?..

Anonymous said...

John Wain dulu tulis buku tentang rasuah sehingga RM100 bilion yg dilakukan oleh Mahathir, sampai skrg Mahathir tak nak pulak saman John Wain di Ostalia tu. Kita pun nak tengok dia berjaya heret John Wain kemahkamah ke tak dan boleh menang bicara ke ..

RPK mcm2 tulis kemungkaran dia dlm Malaysia Today, mengapa tak suruh peguam2 dia keluarkan saman terhadap RPK di UK tu?

Pasal Soros dan Lim Kit Siang kita tolak tepi lah pasal kedua2nya dah jadi sahabat politik sehidup semati Mahathir skrg ni.

Ini yg lawaknya dia cabar Rosmah saman DOJ! Dah buang tabiat ke dia apa? Nampak sangat dah nyanyuk, tapi dia sendiri pun tak sedar2.. kesian...

Anonymous said...

Ko tak nak citer rosmah blm buat keputusan samada nak saman doj ato nak pulangkan barang kemas?...
Ko patut jugak citer leonardo de caprio pelakon filem titanic nak pulangkan lukisan yg dia terima dari wang haram jho lo...silap2 orang kampong ko tanye ko lebih dulu...

Anonymous said...

John wain ade tulis berapa billion dlm akaun madey?...

Anonymous said...

1. After the forum held by the University of Malaya to discuss the book by Barry Wain entitled "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times", during which I was condemned for all kinds of misdeeds, many have asked me to sue the author. In fact even before the book was allowed to be sold in Malaysia, many who took exception to Barry Wain’s vilification of my stint as the Prime Minister of Malaysia, many, including the Press have asked me to sue the author.


2. My view is that a politician must accept all the opinions for or against him as normal. They go with the job.

3. I am leery of politicians who sue their critics. I suspect that what they want is to make the issue sub-judice so as to prevent the critics from attacking them on the issue. This is a cowardly move and in fact proves that the criticisms are fully justified.



4. A politician who is convinced of his own integrity and innocence should be able to fend off the attacks by proving that they have no basis in fact. It is up to the people, after hearing both sides to decide on the matter. Shutting the mouth of the critics by abusing the authority of the court of law is no better than Governments which censor or shut down papers which are critical of them. Those who resort to this trick to shut the mouths of their critics are in fact showing the kind of leader they would make if they come to power.
5. Malaysians should be discerning enough to recognise such politicians who are fond of accusing others of misdeeds but who are in fact already abusing whatever little power they may have at their disposal.

6. Barry Wain and his people can say what they like. The people in this country can decide whether it is just arrogance or whether their accusations are what they say they are. I will have my say if I think it necessary.

Anonymous said...

Mr Lee Watt pun boleh jadi alon PM 7, so perdohal kalau sedala sendili ada hal. Apa yang den boleh katakan selain ucapkan go to yell, helleluyat!... hik3

Anonymous said...

93 thoughts on “BARRY WAIN”

Log in to Reply hurricanemax Jun 30,2010 6:28 PM
There is always 2sides to 1coin. And we forget that: Many a lie is half truth. Many a truth is outright lie. Pelik tapi benar.

Log in to Reply fadzireen Jun 28,2010 7:02 PM
Salam TUN,
BARRY WAIN’S MISADVENTURE.
As of 2008,Harry Potter books have sold over 400 million copies(various titles included) and have been translated into 69 languages.
It has made V.K Rowling a billionaire by writting books.
Barry Wain’s Malaysian Marverick managed an estimate of 20,000 copies and soon to be translated into Bahasa Malaysia.
The luke warm reception is just like the saying’selling ice to the eskimos.
A business venture that definately went awry.

Log in to Reply lextcs Jun 25,2010 4:06 PM
your actions put most christians to shame…turning the other cheek is truly apostolic.

Log in to Reply parameswara 2 Jun 20,2010 9:38 PM
dearest Tun
May I…
by bobo june 16 2010 11:00 pm
// I acknowledge Tun Dr Mahathir achievements in transforming Malaysia into what it is today,but Malaysia would have been at par with South Korea today or even better if we were more democratic ///
dear bobo,
This is a brief history of South Korea after its formation in 1948.
It started of as a democracy ruled by right wing leader Syngman Rhee during which in 1950 the North Korean invaded South Korea starting the famous Korean War that took the lives of 2.5 million people.The North Korean retreated in 1953 .Syngman Rhee resumed his autocratic rule until 1960 when student’s uprising forced him to resign. In 1961 Park Chung Hee staged a coup d’etat against the weak and ineffectual Govt that succeeded Syngman Rhee.Park ruled until 1979 when he was assasinated.Park was criticised as a ruthless military dictator running a repressive regime.But during his 19 years of iron fisted rule he succeeded in transforming South Korea into a significant and rapid export led economy.Interim Govt of Choi Gyn Ha was immediately taken over in 1980 by another coup d’etat now led by General Chun Doh Hwan a despotic ruler who continued the legacy of repressive regimes that suppressed pro democracy movements violently.He was eventually ousted by a nationwide protest sparked by an incident of a student tortured to death by the regime in 1987.
By this time South Korea has already established itself as a newly industrialised economy and a respected economic powerhouse.In 1982 Tun Mahathir had chosen South Korea (while it is still ruled by a repressve regime)and Japan to be the nations Malaysia want to emulate in its Look East Policy.
South Korea only became a successful liberal democracy since 1987 that is after 27 years of repressive regimes of military dictatorship.The perpetual threat posed by North Korea motivated the Koreans to be strong and the repressive regimes gave them the discipline to work towards that objective. The democracy they are enjoying now is only a luxury they have earned after all the sacrifice and hardwork .
I leave you to your own conclusions.
Thanks Tun.

Log in to Reply parameswara 2 Jun 19,2010 1:33 PM
Dearest Tun,
may I…
Bobo June 16,2010 11.00pm
Dear Umarr/Bobo
Samuraimelayu was there in his late thirties,don’t you think he knows what he is talking about?Does samuraimelayu sound like one who can tolerate repressive regimes without a fight?I was there too in my twenties and very much like samuraimelayu.But I must assure you that Mahathir was anything but repressive.It was that awesome democracy during the UMNO presidency election I have witnessed that reversed all my earlier perception I had of him in my student days.

Anonymous said...

Mahathir lagi lah dah berpuloh2 tahun sampai anak2nya jadi bilionar tak jugak2 nak saman John Wain dan RPK? Mcm mana pulak tu? Semua yg ditulis kedua2 org ni benar belaka?

Kalau sekolah tinggi2 pun jadi mcm kau dan Yasin Sulaiman pulak .. lagi tak berguna .. jadi tukang panjangkan fitnah org.

Anonymous said...

De caprio ni orang kapir...semah dan najib islammm

Anonymous said...

DOJ tu cakap dlm saman sivil bila nak hantar kapal armada pemusnah ke Malaysia krn nak tangkap MO1 dan isteri? Bila? bila ye?

Anonymous said...

Kalo polis tak tangkap manenye ok ler tu...kalo madey salah ikut cakap ompotih ni tentu ko dah repot polis..

Anonymous said...

Ko dah kena sawan babi melalut ..

Anonymous said...

Mr lee watt sodok jubok ko dulu..

Anonymous said...

Lebih odoh bilamana King of Corruption dengan muka tebal 'mencalonkan' diri jadi PM7, so perdohal kalau Nek Rose nak jadi calon kalo dai mahu lagipun Nek Ros jauh lebih bersih dari dua atok2 berkenaan ... kah kah kah.

Makanya adalah jelas bahawa apa yang minion mahukan bukan angels tapi mereka hanya mahukan devil yang dikenali jadi calon PM7. Itu jer matlamat suci mereka ..kik3.. kalau mereka ikhlas nakkan yang clean, sudah tentu minion mintak atok LKS calonkan diri!

Muahaha

Anonymous said...

yep..macam yang us pernah buat masa serang Panama dulu...
tapi demi mengelak kematian warga malaysia... boleh dibuat persiapan secukupnya
1. kumpulan kompang sudah boleh berlatih sekarang dibawah pimpinan madey kerala
2. silat pulut dipimpin lim kit siang
3. bunga mangkar diketuai lim guan eng
4. Jangan di lupa pom pom girl.. yg ni cik siti piji handle la.. ahli pakartun lain pun boleh join

Anonymous said...

9:44....ko ngan mr. lee watt sama je dua2 tua kutuk suka sodok menyodok lubang jubok..ko harus bertaubat sebelum kote bengkok kau jadi hitam legam dibakar oleh api neraka..hik3

Anonymous said...

Peguam guna common sense. Tiada common sense tiada peguam. Yang mengesahkannya bukan peguam tapi common sense atau make sense. Faham ke bahlul.

Anonymous said...

Di mana ada koboi dalam dunia? Hanya di Amrika. Hanya undang2 koboi je ada di Amrika. Nampak koboi baik tapi belakang renchong. Sebuah negara yang memang kuat tapi tiada nilai.

eri said...

wah gegak gempita dunia babi2 negara hari ni...maafkan saya posting ini xda kena mengena ngan yang hidup atau yang mati cuma suka hati aku ja nak maki puak pekembar...babi2 negara yang bodoh piang kuda kayu bangang azali dulu kini dan selamanya pegi la mampos...

Babi2 jangan sentap ek cuma sekadar menghiburkan hati sendiri....

Kikikiki...

eri said...

pom pom girl tu hg letak la mak hang depan skali kot2 gediknya tu mampu memikat hati tuhan hang tu...hg xmau ka bebapak tirikan MO1 nanti boleh buat citer blue ooo....

Anonymous said...

yg kau semanjang mcm haramjadah tak sedor ker..mabuk kepayang kamu nih..toady

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates