May 27, 2017

98 Tun Dr Mahathir Mudah Lupa, Rundingan Proton-Geely Bermula Sejak 2014 Lagi


Mantan Pengerusi Proton, Tun Dr Mahathir di dalam posting blog beliau di sini, melahirkan kekecewaan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely dari China. Beliau berkata,
1. Proton has been sold. It has been sold to foreigners.
2. They say Proton is my brainchild. Now the child of my brain has been sold.
3. Yes. I am sad. I can cry. But the deed is done. Proton can no longer be national. No national car now. We Malaysians are glad to be rid of this pesky car. I am sure Proton will do well. It will be a commercial success. It will be sold all over the world. The Proton name will be everywhere.
Sejarah Geely dan Proton sebenarnya bermula dari mesyuarat rasmi dalam tahun 2014 lagi. Proton diwakili oleh DRB Hicom dan Tun Dr Mahathir sendiri. Pada masa tersebut usaha untuk meminang atau dalam bahasa perniagaannya 'Letter Of Expression Of Interest' hendak dicapai. 

Kerjasama atau pergabungan yang sebenar baru tercapai setelah hampir tiga tahun. Bukan sesuatu yang mudah. Baca Nikkei Asian Review di sini, di mana Tun Dr Mahathir sendiri yang memulakan usaha pergabungan peniagaan dengan syarikat China berkenaan.



Proton bukan lagi syarikat nasional atau syarikat milik Kerajaan sejak saham Proton dibeli oleh DRB-Hicom milik TS Syed Mokhtar Al Bukhary pada tahun 2012. Pada 2005, Tun Dr Mahathir pernah hendak menjual 'anaknya' kepada Volkswagen. Boleh pulak kalau jual anak dekat Mat Salleh?


Oleh itu sebarang penglibatan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely dari China, mana-mana pihak tidak sewajarnya menunding jari kepada Kerajaan. Ini dilakukan sendiri oleh syarikat DRB-Hicom, pemilik Proton untuk mengembangkan perniagaannya.

Kalau Tun Dr Mahathir buat-buat terkejut atau pura-pura sedih dengan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely, mungkin beliau hanya bermain wayang. Al maklumlah semua orang tahu beliau sayang Proton. Hadapan kediaman beliaupun berderet kereta Proton.


98 comments:

ted manoff said...

Ryezall Kalau Spin, Ibu Sendiripun Tidak Kenal Siapa Anaknya..apa lagii nk jual lps nii...🐘🐘🐘

ted manoff said...

Bila ada kritikan tun mesti ada balasan dari fuad zakarshi..tanding dibatu pahat kalah terus jadii macaii...entah apa fungsi mamat nii pun xtau...

Anonymous said...

Mak aihh kereta apa tu ted? Tak pernah nampak Persona jenis terbaru camni ted oi

Anonymous said...

Alhamdulillah syukur nikmat..malaysia dijual, najib selamat.

Anonymous said...

Wah.cantik kereta atok tua tu..tapi lebih cantik duit proton utk proksi atok..kan kan kan..apa cerita dyana girl girl zahril.. Lepas isu minum dan.peluk senyap.mcm cencurut... Malulah tu..dah terbongkar..Dao guna Melayu utk screw Melayu..tapi..hal dyana ni.Dap guna ketampanan.Zahril utk screw perempuan Melayu islam.mcm.dyana..

Anonymous said...

kadang2 yang komen lebih dalam blog ni pun geli nak pakai proton. macam mamak tua tu dan anak2. betul kata anon tu. yang berderet depan rumah tu proton? jenama pesona model baru?

Anonymous said...

La.. India tua yg mula start negosiasi tu rupanya.. tapi lakonannya tak jadi

Anonymous said...

Tu model tahun 2020 nanti, proton simpan kereta tu kat rumah atok madey supaya jangan ada syarikat kereta lain tiru design futuristik proton menjelang tahun 2020 tu ler.....

Alamak, camner terkeluar gambar kat blog ni pulak ni... Habis hilang 'sentimental' atok pada proton nanti... Anak dia sendiri tu...

Anonymous said...

Rakyat kena kencing je. Disuruh beli kereta Proton supaya patriotik dan kroni kaut untung berbilion2. Sendiri pakai jenama eropah...maknanya tak patriotiklah tu. Yg rugi rakyat berbilion2 kerana bailout Proton sejak lebih 30 tahun yg lalu. Selamatkan Malaysia apa benda?

Anonymous said...

Bikin rosak ana punye program...

Anonymous said...

Kakak kau dah meninggal ke belum?

ted manoff said...

Bln puasa pun nk buat entry fitnah ryezall.. Cari duit raya kerr..tun selaku mantan pm berhak mendpt sedikit keistimewaan...kereta tu tun sewa jerr sampai masa pulang balik...nk halalkn perbuatan pm najib terpaksa reka cherita...πŸšΆπŸš€πŸš€πŸš‰πŸš²⛵✈πŸš‘πŸš’πŸš“πŸš•πŸš—πŸš™πŸš’

Anonymous said...

Hik3... Ted kentot mengatakan mat sabu tu.. Presiden parti politik yang asyik kalah bertanding... Apa fungsi dia dalam fuckatan ntah... Jadi tukang jilat tokong je memanjang....

Anonymous said...

Mendiang din pagoh dah mampos pun... Alhamdulillah

Anonymous said...

Pasal itulah orang tua2 dulu pesan:

"Kalau jumpa ular dgn keeling, tibai keling dulu...kalu tidak, nak tibai ular pun susah..."

Lebih2 lagilah kalau keling tua mcm Matdey ni, yg disamakan dgn ular oleh DAP baru2 ini...

mat over said...

Salah satu impian Ketua Penerangan UMNO, Annuar Musa dalam  meniti usianya yang semakin lewat ini ialah agar kematiannya nanti ketika beliau masih kekal bersama UMNO.

Ini kerana katanya, beliau benar-benar yakin bahawa UMNO berjuang untuk agama, bangsa dan negara.

Annuar juga menceritakan bagaimana beliau sekarang ini kerap ditanya mengapa  hampir setiap hari memakai baju sama ada yang berlogo UMNO atau BN.

"Saya kata itu yang hanya nampak pada baju tapi kalaulah anda boleh belah dalam hati saya,  darah yang mengalir dan jantung yang berdenyut ini dalamnya penuh dengan semangat Umno," katanya lagi.

Wahhh....hebat betul gaya "ampu dan bodek" beliau kali ini!!

Sewaktu jadi menteri dulu pun tak pernah begini nada kata-katanya.

Apa lagi yang beliau harapkan agaknya dengan mengatakan ingin meninggal dunia dalam UMNO ini?

Apakah juga yang beliau bangga sangat dapat meninggal dunia dalam UMNO sedangkan tiga bekas Presiden UMNO, termasuk pengasas UMNO iaitu Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman Putra Alhal dan Tun Hussein Onn pun tidak mati ketika bersama UMNO?

Apakah tiga bekas Presiden UMNO itu tidak sedar parti yang pernah mereka terajui berjuang untuk agama, bangsa dan negara?

Dan sekarang, Tun Mahathir Mohamad, seorang lagi bekas Presiden UMNO juga sudah "berpatah arang, berkerat rotan" serta "membakar jambatan untuk selama-lamanya"  dengan parti itu dan mempunyai kebarangkalian yang tinggi juga untuk meninggal dunia di luar UMNO.

Bermakna, kemungkinannya dalam sejarah tujuh Presiden UMNO, empat daripadanya meninggal dunia di luar UMNO.

Jadi, apa hebatnya meninggal dunia di dalam UMNO seperti impian Annuar itu, lebih-lebih lagi jika di dalam UMNO itu sendiri penuh dengan segala macam perkara yang tidak baik dan jijik di hati rakyat?

Lagi pun, bukankah  kerana terlalu banyak perkara jijik dan tidak baik itulah juga menyebabkan UMNO sendiri dalam keadaan tenat dan bakal "meninggal dunia" atau hilang kuasanya  tidak berapa lama lagi?

Sebelum Annuar menghembuskan nafas terakhirnya dan beliau berharap untuk meninggal dunia ketika bersama UMNO, sebaliknya majoriti rakyat lebih mengharapkan UMNO itu sendiri "meninggal dunia"  terlebih dahulu.

Jika UMNO "meninggal dunia"  lebih dulu, masihkah Annuar mahu meninggal dunia bersama UMNO?

Anonymous said...

Apa yang fitnah tu ted kentot???... Cer habaq mai...

Anonymous said...

Hehe... Kebulur betul ted kentot aka din pagoh aka mat over nak copy paste dari blog macai haprak parti munge...

Ko copy paste tu siapa nak baca woiii... Layak masuk tong sampah je....

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

Madey cari rakan kongsi tapi tak dilaporkan nak jualkan stake proton 49.9% dan jual stake lotus 51% kpd Geely...
Kalo ini syarikat milik swasta kenapa plak Johari Ghani sibok umumkan penjualan stake proton kpd Cina?...dan johari jugak komen proton bafai abak sakit..

mat over said...

Ko ni kenapa? Apa yg ada dlm otak kamu ni hah? Itu teknik nuar musang utk bodek najib, maklum pru dh dekat

Anonymous said...

Hehe... Ted kentot dah mula meroyan tu....

Annuar musa bodek najib macam berahim ali bodek atok madey jugak ke??? Ye la, pru dah nak dekat.. Kempunan nak jadi calon pilihanraya lagi.....

Kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Kerana sayangkan umno anuar tidak berani tanye najib mana pegi duit 1 mdb 28 billion yg dilaporkan lesap oleh PAC...kenapa laporan odit 1 mdb di OSAkan...Anuar muso jugak takut tanye najib kenapa tak tangkap Jho lo yg disaman oleh doj...anuar jugok takut tanye najib kenapa bayar hutang IPIC 2 kali....kalo Anuar berani tanye dia pasti akan di pecat dari umno....CTS pon takot...

Anonymous said...

Rileks la macai fuckatan, madey jumpa geely sengaja nak ngeteh je kan... Yang marah sangat dah kenapa??? Bapak ko vendor kepada syarikat proton ke??? Ke kereta proton ko akan jadi buatan china lepas proton kene jual syarikat tu???

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Perundingan untuk menjadikan geely rakan kongsi proton senyap begitu sahaja...sekarang proton mencari rakan kongsi secara tawaran kepada beberapa syarikat termasuk geely...
Geely dan syarikat lain berminat dengan proton kerana proton ade proron city di tg malim..

Akhirnye kilang proton akan mengeluarkan kereta cina..
Geely menarajui volvo tapi volvo tidak mampu bersaing dengan kereta germany...

Anonymous said...

Bapak ko ade syer dengan geely ker...hik3..

Anonymous said...

Sebarang cubaan untuk 'cut and paste' artikel bloggers ProTun dan minions pembangkang dalam ruangan komen atau menghina admin blog akan dipadam. Ini bukan blog tempat cytro cari makan. Harap maklum.

Anonymous said...

Ada... 1 jota lembu kuning bodoh di dataran merdeka..

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

Ploton Geeli

Anonymous said...

Ahlil nujum fuckatan yang syok sendiri...

Anonymous said...

Sebarang cubaan untuk 'cut and paste' artikel bloggers ProTun dan minions pembangkang dalam ruangan komen atau menghina admin blog akan dipadam. Ini bukan blog tempat cytro cari makan. Harap maklum.

Anonymous said...

Ade 3 jota barua cina kominis...

Anonymous said...

Admin CTS... Tolong buang artikel-artikel sampah minion atok madey di sini. Buat sakit mata memandang..

Anonymous said...

Mamak kerala mudah lupa.

Anonymous said...

Sebarang cobaan menjadikan melayu barua cina kominis adelah jijik..kibar bendera merah berbintang2 plak..

Anonymous said...

Yer lah adminn..aku takut dengan kenyataan..

Anonymous said...

Nanti bila presiden cina kominis melawat kl macai pegang dan kibarkan bendera nerah dengan bangganye...

Anonymous said...

Ha3..cina cedik...melayu bodos...cina nak telan ploton..

ted manoff said...

Ko nii dah kenapa...ryezall tk bising ko plk sibuk2..ryezall releks jerr ko plk macham cacing kena goreng...ryezall tgh lyn hindustan nii...πŸ™πŸ™‡πŸ™†πŸ™…

Anonymous said...

Nacai kena nyanyikan lagu kebangsaan cina kominis dengan bersemangat...

Anonymous said...

Melayu bangsat kerana najib dan umno....cina kominis kayer...melayu jual aset...cina kominis sukahati...semua aset melayu jadi harta cina kominis...

Anonymous said...

Din pagoh dah mampos??

Anonymous said...

PROTON, anak kepada buah fikir saya, dan kini saya seolah kehilangan anak”

Syukur, pada 1983 Tun M berjaya lahirkan entiti yang beliau sendiri gelar “anak” pada buah fikiranya.

Tapi kegagalan paling besar Proton dari era Tun M adalah untuk berdikari.

Tun M boleh bangga dengan Proton pada zamannya sebab duit ditabur buat Proton sehingga ia menjadi anak manja lupa daratan seperti Sazali dalam kisah Anakku Sazali karya Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

“Ini semua salah bapak, membesarkan Sazali dengan membabi buta”

Begitulah juga Proton, Tun M bangga dengan Proton, bila gagal sikit, Tun M tabur jutaan ringgit untuk tutup kegagalan.

Bila Proton dilepaskan tanpa ilmu untuk berdikari, melatah ibarat anjing terpanggang ekor. Kerana terlalu manja dengan Tun M. Maklumlah anak kesayangan.

Pernah bangga sebab memiliki Lotus, itu pun semua Tun yang suap. Namun, sebab menjadi anak manja, kelaut juga hala tuju syarikat kerana mengharap terus disuap oleh kerajaan.

Era Proton melenjan duit rakyat kini perlu diakhiri. Proton perlu bergerak dengan kawan baru, belajar dari kesilapan lalu. Tidak hanya menantikan ayah pulang membawa nasi untuk disuapkan. Umur sudah 33 tahun, tidak usah manja seperti anak kecil.

Tun M tidak lihat dunia berubah. Anak kalau umur 33 tahun masih makan disuap ayah maknanya dia sudah tersalah didik.

Sebab itu anak terus manja dan rosak mindanya. Jadi tidak salah andai anak itu dicerdikan oleh rakan yang lebih bijak.

Siapakah gerangan rakan yang lebih bijak?

Sudah semestinya, Geely yang Tun M sendiri pernah jumpa pada 2014 untuk minta pertolongan.

Geely merupakan syarikat konglomerat China yang berjaya menyelamatkan beberapa jenama kereta dunia seperti Volvo.

Tapi kenapa Tun M buat pusingan ingin menolak Geely pula?

Sehingga main sentimen seolah-olah “anak hilang kena jual”.

Takkan sudah lupa. Tidak apalah, benar kata Tun M “Melayu Mudah Lupa”.

Anonymous said...

SHAH ALAM – Langkah penjualan saham Proton Holdings Bhd kepada Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely Holding) bakal membuka ruang kerjasama lebih erat antara dua syarikat itu sekali gus perpindahan teknologi mampu berlaku dengan lebih cekap.

Ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad, Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata, melalui kerjasama itu kapasiti pengeluaran Proton akan digunakan dengan sepenuhnya dan ia menggalakkan penggunaan sumber yang lebih baik.

“Bukan hanya memberi kelebihan kepada ke dua syarikat itu sahaja, malah kerjasama ini juga mampu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

“Seharusnya transaksi ini boleh memberi impak yang positif kepada ekosistem industri automotif memandangkan terdapatnya rantaian industri yang rapat dengan syarikat-syarikat pembekal tempatan,” katanya memetik laporan Sinar harian, semalam.

Menurutnya, pembukaan ruang bagi pasaran eksport juga akan dapat ditingkatkan lagi melalui penggabungan itu di samping dapat merangsang penggunaan kapasiti pengeluaran yang sedia ada dengan lebih cekap.

“Berdasarkan data CEIC (Euromoney Institutional Investor Group), Proton mencatatkan penurunan kepada 72,290 unit pada tahun 2016 berbanding 102,174 unit tahun sebelumnya. Manakala Perodua mencatatkan trend meningkat walaupun jualan pada 2016 sedikit menurun kepada 207,110 unit berbanding 213,307 unit pada 2015.

“Jika dilihat angka jualan Proton berbanding Perodua, kita dapati perbezaan yang ketara meskipun statusnya adalah kereta nasional,” katanya.

Anonymous said...

Wolkswagen Kata Proton Kaput Kerana Kronisme, 'Brainchild' Mahathir Buat Malaysia Sengsara

Bekas rakan strategik Proton daripada Jerman, Volkswagen, dilaporkan menarik diri daripada kerjasama dengan syarikat kenderaan tempatan itu disebabkan oleh amalan kronisme yang begitu tinggi di dalam Proton.

Memetik laporan penganalisis media antarabangsa The Independent, Volkswagen juga pernah meminta untuk mendapatkan saham majoriti ke atas Proton, tetapi ianya gagal disebabkan oleh kapitalisme Proton terlalu tinggi.

"(Kapitalisme) nampaknya telah menyinggung perasaan orang Jerman dengan teruk sekali sehingga mereka menarik diri daripada berunding dan keluar daripada Proton dengan cara paling halus.

"Dilaporkan, budaya minum teh (rehat awal pagi) pada jam 10 pagi, makan tengah hari pada jam 12.30 diikuti dengan waktu solat oleh majoriti pekerja Melayu dan waktu daftar keluar seperti pekerja kerajaan Malaysia yang malas, memaksa syarikat Jerman itu menggelarkan sebagai 'Kaput' (musnah)," lapor media berkenaan.

Kronisme dan kapitalisme di dalam Proton lapor The Independent, berlaku semenjak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kembali meneraju syarikat kenderaan tempatan itu.

"Kepulangan Mahathir ke dalam arena Proton telah membuka pekung kepada idea bernasnya itu - daripada sebuah langkah kecil yang telah mengubah dan malah merevolusi landskap automotif Malaysia - kepada sebuah entiti kleptokrasi," lapor media itu lagi.


Isu ini turut diulas oleh bekas editor eksekutif Malay Mail, Datuk Ahiruddin Attan selepas Dr Mahathir Mohamad mengeluarkan kenyataan sinis terhadap penjualan 49.9% sahamnya kepada syarikat automotif China, Geely Automobile (Geely).

Dr Mahathir menerusi blognya mengakui bahawa Proton merupakan 'brainchild' (idea) beliau kepada rakyat Malaysia memiliki kenderaan buatan tempatan, dan sekiranya Proton berjaya selepas menjalin kerjasama dengan Geely, rakyat Malaysia tidak lagi boleh berbangga ekoran kejayaan tersebut bukanlah 100 peratus usaha syarikat tempatan.

"Dr Mahathir mengeluh 'brainchild' beliau telah dijual kepada warga asing tetapi ianya telah membuat kita sengsara banyak kali. Pilihan lain yang ada adalah menutup operasinya," kata Ahiruddin.

"Tetapi ianya akan menelan belanja tinggi, dan akan ada pihak menuduh (Perdana Menteri) Najib Razak cuba untuk membunuh idea Dr M. Seperti seorang pemerhati pernah memberitahu saya sebelum ini: "Jual kepada China salah. Kurangkan pekerja salah. Beri subsidi salah. Tutup kedai salah. Semua pun salah. How lah?"," ujar menyindir kenyataan Dr Mahathir.

Untuk rekod, kerajaan pada tahun lepas telah menyalurkan RM1.5 bilion pinjaman mudah untuk menyelamatkan defisit akaun Proton dan tiga hari sebelum majlis tandatangan kerjasama dengan Geely, kerajaan sekali lagi bersetuju untuk menyalurkan tambahan RM1.7 bilion bagi tujuan sama.

Tanpa dua pinjaman terbaru berkenaan, jumlah sumbangan kerajaan terhadap Proton semenjak 1985 sebanyak RM24.905 bilion.

Anonymous said...

Tun Dr. Mahathir At Volvo Car’s HQ In Gothenburg – What’s Happening?

SEPTEMBER 08, 2015 06:40 PM


A set of photos depicting Tun Dr. Mahathir paying a visit at Volvo Car’s headquarters in Gothenburg, Sweden was uploaded onto the former premier and Proton’s chairman’s official Facebook page.

The Facebook post did not elaborate any further on the background of the visit, so details are scarce. However, one of the pictures showed an overview of the agenda for Dr. Mahathir’s visit, and there was nothing out of the ordinary.

His half-day visit started off with a welcome by Volvo Car’s President and CEO, Hakan Samuelsson, followed by a series of presentation on Volvo Car’s R&D capabilities, the company’s signature SPA (Scalable Product Architecture) platform, Volvo’s research into autonomous driving – a key part in Volvo’s vision to ‘Drive Towards Zero’ target, which aims to have zero accidents or injuries in a new Volvo car by 2020, and its latest XC90 SUV.

It is worth noting that the low-key Volvo brand has a long history in Malaysia. Many people forgot that Sweden has been a very good friend to Malaysia’s automotive industry.

When Malaysia embarked on the early stages of its industrialisation plan in the ‘60s, it was Swedish car maker Volvo that first to responded to calls by the Malaysian government to setup a car assembly plant in Malaysia.

Setup in 1967, the Swedish Motor Assemblies plant in Shah Alam began producing the Volvo 144 in early 1968. It was the first locally-assembled car in Malaysia.

Today, Volvo is the longest running car assembler in Malaysia and one of the few non-national brands that exports its cars from Malaysia. The Malaysia-produced Volvo V40, S60, XC60 and XC90 are exported to Thailand and Indonesia.

Malaysia is also home to Volvo’s regional technical training centre.

Volvo is also the first car maker to install a laser welding facility in Malaysia, installed in 2013 to support local assembly of the V40. The company was rather quiet of its investments into Malaysia so many didn’t know about it.

What could Proton offer Volvo? Well, Volvo desperately needs additional sales volume. Producing less than 500,000 cars a year (465,866 cars in 2014), the subsidiary of Geely Holding desperately has a long-term goal of selling 800,000 cars per year.

Although the all-new XC90 is already on sale in Europe, the previous XC90 is still sold alongside the all-new model in countries like China, and it actually makes a lot of sense.



Despite being over 10 years old, the previous generation XC90 is still a lot safer than many other new cars on sale today.

As expected of Volvo, the company builds its cars according to its own set of very demanding standards, whose requirements are up to 10 years ahead of many other testing standards from around the world.



Take for example the extremely demanding small frontal overlap protection crash test, introduced by the United States’s Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) in 2012.

The XC90, whose designs date back to 2002, passed the test with the maximum Top Safety Pick+ score.

This was because although it is not yet required by any third-party automobile safety organisations, all Volvo cars since 1992 have already been designed with such considerations. The first generation of Volvo’s SPOC (severe partial overlap collisions) was introduced in the 850 in 1992.



So an aging 10-year old design Volvo XC90 actually outperformed many other newer models in the test.

You can be certain that there is absolutely no way that Volvo Car will allow its flaghip XC90 to be produced by somebody else, but we would love the idea of the previous generation XC90 living on under a different name.

Anonymous said...

Inilah sikap jelik bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang tidak habis-habis melemparkan tuduhan yang tidak berasas dan tidak benar dalam usaha menghasut rakyat membenci kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sejak keluar parti kerana kepentingan peribadi tidak ditunaikan, bekas Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun itu yang kini merangkap Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menjadi pengkritik lantang yang mengkritik Najib.

Apa sahaja yang dilakukan kerajaan di bawah pimpinan Najib kepada rakyat dan negara, pasti akan dikritik dan diburuk-burukkan. Beliau lebih gemar memburuk-burukkan pemimpin negara itu sehingga ke luar negara.

Bekas perdana menteri yang keempat itu sanggup memusnahkan imej dan ekonomi negara sendiri, asal sahaja nafsu politik beliau dapat dilampias.

Terbaru, Mahathir terus membuat tuduhan mendakwa syarikat pembuat kereta Proton dikatakan sudah dijual kepada China dan bukan milik Malaysia lagi dalam tulisan terbaru di blognya.

Demi meraihkan perhatian rakyat, Mahathir kononnya menangis kerana hilang anak. Bagaimanapun, tiada apa yang Mahathir perlu tangisi sebenarnya. Ini kerana Proton tidak hilang, ianya masih ada.

Semasa anak besinya hilang betul betul iaitu Perwaja, mengapa Mahathir tidak menangis? Apakah Mahathir mahu nasib perniagaan Proton senasib dengan Perwaja?

Pembelian saham adalah urusan perniagaan, ianya tidak terbabit pun dengan soal kedaulatan negara. Justeru, tuduhan Mahathir itu boleh disifatkan karut, kerana syarikat yang memiliki Proton DRB-Hicom Berhad (DRB-Hicom) hanya menjual 49.9 peratus kepentingan mereka di dalam syarikat itu.

Ditegaskan bahawa DRB-Hicom masih memegang pegangan majoriti iaitu 51.1 peratus dan ianya secara majoritinya akan tetap menjadi syarikat milik Malaysia. Namun Mahathir berniat jahat dengan menuduh kata kerajaan jual aset negara termasuklah Proton ini kepada negara asing katanya untuk menyelesaikan hutang.

Takkan Mahathir tidak tahu sengsara apa yang Proton tanggung dari segi pusingan modal dan kewangan untuk menampung operasi. Mahathir patut sedar, pembelian saham oleh Geely ini adalah perkongsian strategik untuk membawa masa depan yang lebih baik untuk syarikat Proton dan pekerjanya.

Pada 2 Ogos 2010, syarikat Geely membeli pegangan dalam syarikat Sweden, Volvo dengan harga USD$1.3 billion dari Ford Motor. Selepas itu jualan kereta Volvo naik 27% berbanding tahun sebelumnya. Kilang Volvo masih lagi di Sweden dan Belgium.

Pihak pembangkang di Sweden tidak pula membangkitkan soal penjualan pegangan Volvo ke syarikat Geely sebagai menjual kedaulatan negara Sweden.

Geely juga telah membeli The London Taxi Company di United Kingdom dengan harga £11.04 pada 2012. Ada pihak pembangkang di United Kingdom dakwa pembelian Geely ini seolah menjual kedaulatan negara? Tidak.

Namun malangnya, hanya pihak pembangkang yang bernama Pakatan Harapan di Malaysia sahaja menuduh kerajaan mengadaikan kedaulatan negara bila Geely membeli saham Proton.

Rakyat sudah tahu pada tahun 1985 hingga 2000, Proton mengeluarkan kenderaan kebanyakan berdasarkan rekabentuk dan serta alat ganti termasuk enjin dari Mitsubishi dari Jepun.

Proton mengadakan kerjasama dengan Mitsubishi Motors antara tahun 1983 dan 1984 untuk pengeluaran kereta Malaysia yang pertama. Kereta yang Mahathir pandu di Jambatan Pulau Pinang.

Ia bukanlah keseluruhannya hasil kerja Proton. Ianya kerjasama strategik antara syarikat Jepun dengan syarikat Malaysia, Proton. Apakah pada masa itu kedaulatan Malaysia tergadai kepada Jepun?

Anonymous said...

Proton kini tarafnya adalah sebuah syarikat korporat di bawah kawalan jutawan tempatan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Keputusan yang dibuat adalah keputusan perniagaan kerana Syed Mokhtar tidak mahu lagi menanggung kerugian.

Namun mengapa Mahathir enggan menyelar keputusan Kerajaan Pulau Pinang yang meluluskan Enakmen Pinjaman Kerajaan Negeri (Bank dan Sumber Kewangan Lain) 2017 untuk membolehkan kerajaan Lim Guan Eng meminjam wang tanpa had dari China?

Kenapa bekas Perdana Menteri itu hanya mendiamkan diri dan tidak kritik tindakan yang dilakukan oleh Rejim pimpinan Lim Guan Eng ni? Tiada pula beliau nak buat spekulasi dengan memberikan gambar kononnya jika Rejim DAP tu tak mampu bayar balik hutang mereka kepada China, maka Pulau Pinang terpaksa digadaikan.

Proton tidak ke mana mana. Masih ada. Ianya hanya kerjasama strategik. Syarikat Proton tidak akan rugi kerana menjual sebahagian pegangannya kepada syarikat yang mempunyai potensi dari China, sebaliknya akan lebih berjaya dalam industri pembuatan kereta.

Daripada menuduh benda yang tidak perlu dibahaskan, lebih elok Mahathir tuduh, kutuk dan kritik Guan Eng yang jelas-jelas menindas rakyatnya. Guan Eng terlibat dengan rasuah tetapi enggan melepaskan jawatan.

Pembelian saham Geely adalah urusan perniagaan, ianya tidak menjejaskan pun kedaulatan negara kita. Oleh demikian, usah terpedaya dengan tangisan simpati Mahathir. – Utaranews.com

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

China’s regional dominance worrying, says Dr Mahathir
FMT Reporters

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has warned that China poses the most serious long-term threat to the regional stability of Southeast Asia by placing itself in a position where it can dominate governments without conquering any of them.

The PPBM chairman said the situation had become worrying as China’s new and emerging leaders are ambitious and prone to assert the superpower’s authority over others.

“Without actually conquering the countries they have managed to increase their influence over many countries in Southeast Asia, even in South Asia,” he said in an interview with the Financial Times (FT) published today.

“With the changes in (its) leadership, we see more ambitious leaders coming in and maybe they like to flex their muscles a bit and that is very worrisome,” he says.

Mahathir, who served as prime minister of Malaysia from 1981 to 2003, said he foresees a clash between China, as it keeps growing in power, and the traditionally US-dominated world order.

“They’re not really communist but they are not democratic; they are inclined towards totalitarianism and obviously this conflicts with western ideas about implanting democracy in the countries of the world,” he was quoted as saying in the FT report.

Over the past few months Mahathir has criticised Chinese mega projects in Malaysia as allowing the Communist superpower to gain a strategic foothold in the country and the surrounding sea routes.

He had yesterday bemoaned the agreed 49.9% sale of Proton Holdings Bhd to China’s Zhejiang Geely Holding Group. Zhejiang Geely also agreed to buy a 51% stake in Lotus Cars from DRB-Hicom Bhd.

He said the sale of Proton was but the beginning of Malaysian assets, including land, being sold off to foreigners.

The other projects where he has opposed Chinese investments include the RM43 billion Melaka Gateway project, the RM100 billion Forest City in Johor and the RM55 billion East Coast Rail Link (ECRL) whose main contractor is the Beijing-based China Communications Construction Company (CCCC).

Anonymous said...

Tun M tahu semua masalah Proton, sebab itu dia sendiri berhenti dp menjadi pengurusi Proton pada Mac 2016.... Dia hanya berlakun sedeh supaya orang bersimpati kpdnya...Dan membenci Najib.

Anonymous said...

Mula2 kerjasama...proton miskin...glee kaye...proton yg oerlukan duit glee..proton kena ikut glee..
.glee nak telan proton...PROTON GLEE...HI3

Anonymous said...

Banyak mana proton selamatkan nilai tukaran asing ?

Anonymous said...

Volvo walo dibeli oleh Geely masih tak mampu bersaing dengan kereta german...Geely nak teknoloji volvo unruk najukan kete cins...

Anonymous said...

Penang pinjam duit china tak de aset jual kpd china..

Anonymous said...

Tun Madey nak tangkap Najib yg merompak wang 1 mdb...macai dan umno melindongi najib...

Anonymous said...

Sekarang proton masih ade kerana saham lebih besar dipegang oleh proton...proton yg nak sangat duit geely...proton kena patuh cakap geely...akhirnye jadi PLOTON GELEE...

Anonymous said...

Madey bukan Midas..apa yg disentuh midas menjadi emas,
Madey pula menjadi taik apa yg disentuhinya.
Najib jgn segan2 cuci taik madey.

Anonymous said...

elok bertasbih banyak2 dibulan ramadhan ni. fitnah2 rentikan dulu. kalau kafir lantak ko la....

Anonymous said...



INI bukan fitnah... INI adalah menyatakan perkara yg hak.... Fitnah ialah berbohong
Ko sendiri boleh lihat, siapa yg benar dan siapa berbohong.

Anonymous said...

Anon..1:11 pm...hari jumaat saya dah beri komen..kakak saya dah selamat dikebumikan.. ALHAMDULILLAH semua urusannya dipermudahkan.. So di bulan mulia ini sedekahkan Al Fatihah buat muslimin dan.muslimat..yang telah pergi terlebih dahulu dari kita..lebih lebig lagi kpd..perajurit ..dan pahlawan..yang terkorban ketika menjalani tugas menjaga keamanan negara.. Kenapa tanya..nak kutip derma k...

Anonymous said...

Najib takut madey mcm najib takut rosmah.
..macai cakap besar ...

Anonymous said...

6:00....Najib geli ngan madey sbb madey tu taik..kau tak geli ngan madey sbb kau pun taik..madey kepala taik kau pulak ekor taik..taik ckp besar...hik3

Anonymous said...

Anon 4:18
Kau pula tangkap Tahik madey..Ko dan macai pakatan tahik melindungi tahik madey.

Mat Gunong said...

Salam Ramadhan dari Gunong...
Zaman pemerintahan Dato Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil. APA PUN TAK BOLEH!!. CAMPAK KELAUT JADI TUKUN BOLEH LAH!!..

Anonymous said...

hahaha....cai madey x sedar diri yang depa tu dah jadi barua dap lagi mau sembang pasal kominis....ni laa contoh BODOH PIANG nak tunjuk pandai.....korang isap konek kit siang lagi bagusss.....x reti baca kot sapa yang terhegeh2 gi jumpa geely dulu....memang forever bodoh gamaknya....

Anonymous said...

macai2 Tun dah takde idea... Tun dah kantoi berlakon... ini bukan yg pertama dan terakhir... inilah balasan kerana asyik u-turn semata2 hasrat nak angkat anak jadi PM tak kesampaian... macai2 Tun juga yg bodoh... sudah2 la jadi bodoh tu wahai macai Tun... kan laebih bagus korang pi jilat lobang taik kafir2 DAP

Anonymous said...

Macai najib tak kisah pon jilat taik najib...jilat lobang jobor cina kominis...nanti kena belajar nyanyi lagu kebangsaan negara cina kominis...

Anonymous said...

Jadi barua cina kominis lagi bahaya....cina kominis nak jajah ekonomi malaysia...macai bodos tak nampak...

Anonymous said...

Taik najib taik cina kominis...ko suka jilat taik cina kominus...

Anonymous said...

Tangisan tu ada 2, kerana sedih atau terlalu gembira sebab impian tahun 2014 nak jv dengan Geely akhirnya terlaksana pd tahun 2017. Sepatutnya ucap tahniah pada PM kerana pencapaian ini. Harap2 berakhirlah pergantungan Proton pada kerajaan setelah 33 tahun macam sumpah Mahsuri terlerai setelah 7 keturunan.

Anonymous said...

Adakah adil membuat perbandingan antara anak yg cacat ngan anak sihat?

PROTON < PERODUA

Anonymous said...

MEJAR Zaidi Ahmad, bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), yang ditampar semasa demonstrasi di luar masjid awal hari ini berkata yang dia hanya bertanya kepada pemimpin bantahan itu untuk menjelaskan dakwaannya terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang.

Zaidi, yang merupakan pegawai maklumat Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata pemimpin bantahan itu menuduh kerajaan negeri masuk campur dalam urusan fatwa sewaktu demonstrasi itu.

Jadi dia mendekati ketua demonstarsi itu, Pengerusi Jalinan Muslimin Pulau Pinang Mohamed Hafiz Mohamed Nordin, dan bertanyakan fatwa manakah yang didakwanya kerajaan negeri masuk campur.

“Dia sedang berceramah, menuduh negeri menghalang fatwa. Saya tanya fatwa mana satu. Dia tidak boleh jawab.

“Penyokongnya tiba-tiba menampar saya,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Anonymous said...

Ramainya BarDap dok sibok dgn cina kominih...tapi hari2 dok mentekedarah dedak cina kominih Dapig tak melalak plk kan...hehehe

Anonymous said...

Muka depan Akhbar The Star milik MCA cetuskan kemarahan umat Islam

AKHBAR harian berbahasa Inggeris milik Persatuan Cina Malaysia (MCA), The Star menimbulkan kemarahan umat Islam di negara ini apabila menyiarkan muka depan yang sangat biadap di hari pertama bulan Ramadan tahun 2017.

Tindakan akhbar itu dilihat sengaja menaikkan kemarahan umat Islam apabila meletakkan gambar jemaah dalam masjid sedang bersujud menunaikan solat di bawah tajuk besar "Malaysian terorist leader (Orang Malaysia ketua pengganas)".

Punyalah banyak gambar-gambar lain boleh diletakkan di muka depan Akhbar The Star dengan tajuk tersebut, namun The Star sengaja memilih gambar umat Islam sedang bersolat untuk dikaitkan dengan laporan berita berkaitan keganasan.

Jika tidak diperhatikan dengan teliti, tentu sekali anda akan menyangka bahawa gambar jemaah masjid sedang sujud melakukan solat itulah yang dirujuk sebagai Orang Malaysia ketua pengganas.

Perkara yang sangat sensitif seperti ini pun berani dimainkan oleh akhbar milik parti komponen Barisan Nasional MCA dalam negara berbilang kaum yang majoritinya adalah orang-orang Melayu Islam.

Anonymous said...


Apabila berhadapan dg penduduk asal tidak ada DAP, tidak ada MCA, tidak ada Gerakan, yg ada cuma China Perantauan (diaspora),

Anonymous said...

Ini tuduhan berat akhbar mca rakan umno kpd melayu/islam termasuk pas dan umno..sebagai ketua pengganas...
Takkan Pas dan Umno diam jer.. Mana pegi penanpor2 pas dan umno yg hebat?...pembela melayu dan pembela islam.

Anonymous said...

Msna mat ober?...mana jamal jamban?...mana pak cik penang pembela islam?...samseng taik koo king belake..

Anonymous said...

Atok tua menangis keluor air mata boya gara2 anakku sazali...meraung diujung osia.

Anonymous said...

Syed Saddiq biadap, budak hingusan dalam politik


Penyelaras gerakan Deklarasi Rakyat, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bersikap biadap apabila menggesa naib presiden parti itu, Datuk Hamidah Othman meletakkan jawatan.

Menyifatkan Syed Saddiq sebagai "budak hingusan" dalam politik , Khairuddin berkata cabar mencabar tidak akan dapat menyelesaikan masalah dan kemelut yang melanda BERSATU.

"Reaksi budak hingusan Syed Saddiq ini akan membuatkan lebih ramai rakyat jelata bertambah menyampah dengan parti BERSATU nanti.

"Cabar mencabar bukan caranya untuk selesaikan kemelut terkini dalam PPBM (BERSATU). Budak hingusan ini jangan terlalu angkuh kerana dia terlibat dalam politik hanya setahun jagung saja," kata Khairuddin merujuk kenyataan Syed Saddiq seperti dilaporkan oleh portal Free Malaysia Today.

Antara lain, Syed Saddiq menuduh Hamidah mendalangi tindakan kira-kira 1,000 ahli BERSATU Perak keluar daripada parti itu baru-baru ini.

Berhenti cabar Hamidah

Sambil mengakui sebagai orang luar tidak berhak campur tangan dalam urusan BERSATU, Khairuddin yang dikenali sebagai penyokong kuat Tun Dr Mahathir Mohamad berkata rakyat kini sedang memerhati kemelut yang melanda parti itu.

"Ia mesti ditangani secara profesional dan sebaik mungkin ke arah menyelesaikan segala konflik yang timbul secara positif," katanya.

Khairuddin pada masa sama turut mempertikaikan kemampuan Syed Saddiq menerajui sayap Pemuda BERSATU, terutama dalam menarik golongan muda menyertai parti itu.

"Banyak ilmu politik lagi yang Syed Saddiq harus pelajari. Dia ini hakikatnya tak sehebat mana pun tapi cakap saja pandai," tegasnya.

"Secara jujur dan ikhlas; saya ingin nasihatkan Syed Saddiq agar tidak perlu cabar Datuk Hamidah selaku naib presiden BERSATU.

"Ilmu politik Datuk Hamidah amat tinggi dan terbukti sekiranya dibandingkan dengan Syed Saddiq yang masih terlalu mentah dalam arena politik. Sifat angkuh seperti budak hingusan Syed Saddiq ini mesti dihindari dalam politik," katanya.

Dilaporkan semalam lebih 1,000 anggota BERSATU umum keluar parti diketuai Ketua BERSATU bahagian Ipoh Timur, Azrul Suhadi Ahmad Mokhtar, Ketua BERSATU bahagian Teluk Intan, Jemaat Yaacob dan enam pemimpin bahagian lain.

Menjawab dakwaan Azrul, Pengerusi BERSATU Perak, Faizal Azumu Ahad lalu menafikan sesetengah anggota daripada 24 bahagian di negeri itu menggesa Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan sebagai presiden parti.

Anonymous said...

Hehe.. Budak hingusan yang berlagak macam bagus sangat...

Anonymous said...

The star tak maksudkan pun yng orang Islam sebagai pengganas pun... Kebetulan gambar dan tajuk di muka depan tu, padahal ceritanya berlainan sekali.

Anonymous said...

The Star jika hina Islam ada UMNO sokong ke Chai??

mcm baghal2 macai PAN-PgayR-Chap Munge tu sokong bulat2 dapig hina Islam tu ke?

The Star dh cepat2 mohon maaf, tapi Adun Dapig ada mintak maaf ke hina RUU355 dan undang2 Islam?

Elok sgt le din pagoh ni dibenci. karaktor penagih dadah jd cytro pakaton!

Anonymous said...

org macam ko tu dinpagoh macai pakaton dapig hormat sangat ke Islam?
Silap2 Cina MCA lagi respect Islam berbanding macai2 taik dadah macam ko!

macai cytro pakaton.. nama je mcm Isle dalam IC tp perangai lahanat.. ko boleh kawan dengan Khalid Gereja masa menyalak dalam Parlimen marah RUU355

Anonymous said...

Madey mmg sengaja.. BY DESIGN meninggalkan macam-macam LEGASI masalah untuk diwarisi dan mengenakan penggantinya

Legasi2 rosak-gila yang ditinggalkannya ada sebagai instrumen politik untuk MENEKAN penggantinya supaya satu demi satu tumbang dengan cepat, supaya Boboi Lemau tu cepat meniti jadi Pii Emm.. (Nauzubillah)

Sebagai contoh, mengenakan Pak Lah dengan Jambatan Bengkok.
Dia yg mereng, pegi design projek pelik2 yang boleh mencari pasal dengan Singapura, lepas tu dia kenakan Pak Lah supaya ikut telunjuknya

Sama seperti proton..

Kalau ko ckp itu anak ko madey oi.. ko je lah yg beli saham tu 49.9% dr DRB.

Kenapa ko tks uruh Mokhzani beli Proton? Proton bukan milik Krjn lagi tapi milik DRB. Kerajaan hanya pantau sebb Proton baru ni merayu 'sedekah' RM 1.5 billion dari Kerajaan.

Syaratnya kerajaan mahu proton berubah daripada hanya syok sendiri dlm Malaysia kepada berkawan dan berkerjasama dengan gergasi duni untuk dapatkan pasaran eksport dan juga teknologi

Benda mudha mcm ini pun macai Pakaton tak faham. Harap lapiji bohong je baru nk paham.. memang sah lah PRU14 nanti Pakaton akan kalah teruk!

Insya Allah UMNO BN PAS akan menguasai 2/3. Biar melopong Madey!

Anonymous said...

tHE sTAR MILIK cINA mca TAPI PEKERJANYA MILIK dap.

Anonymous said...

mARAHKAN sTAR KERANA BIADAP ADALAH SEUMPAMA MEMARAHKAN dAP KERANA YANG BIADAP ADALAH PEKERJA YANG CONTONG PADA IDEOLOGI dAP.

Anonymous said...

mmg pon. ade mmber ckp nama je mca punya.. tp cina2 pro dapig yg byk keja dalam tu. Waspada. yg penting cara hadapi situasi.. jgn tiru mcm melayoo pakaton.. asal dr dapig je.. mesti mau jilat..
pijak sejadah masjid pon di katakan 'suci'

Anonymous said...

hARAKAH MILIK pAS TAPI SATU KETIKA MENTALITI PEKERJANYA aDALAH MENTALITI kUALI. bILA kUALI DI sINGKIRKAN, bnARULAH hARAKAH KEMBALI KE aSAL... pAS 100%

Anonymous said...

dALAM 100 cINA, 95 MENGUNDI dAP. DALAM kATA LAIN WAIMA CINA mCA MENGUNDI dAP PADA pRU 13.

Anonymous said...

BILA sIVA pERASAN (KAFIR DAP) MASUK MESJId DAN DENGAN bIADAPNYA BERDIRI DI RUNGAN SOLAT UTAMA NAMUN POLITIK PUNTA PASAL aBU mELAYU BUTAKAN mATA DAN PEKAkKAN tELINGA.

Anonymous said...

Sampai satu tahap saya sebenarnya kesian dengan Tun M. Pada usia sebegini dia patut berehat dan perlu aktif berpolitik. Kalau dia nak komen pun komen lah tetapi sekarang ni dia bagaikan terlalu obsesif dengan politik.

Masalahnya setiap kali dia membuka mulut maka akan terbukalah segala pekung lama beliau.

Pity him.

NoName

Anonymous said...

.
Kdn boleh saja bubuh pasiaq dalam periuk mca dengan menutup The Star namun yang akan kebuloq bukanlah cina Mca tapi cina daP (aka: pembekal tulang-temulang buat ABU).

Kat luar sana kalau mca kebuloq, ABU akan bertepuk tangan tapi kalau daP kebuloq ABu tentunya akan meroyan sakan. Meroyannya ABU, even kdN tak boleh tahan.

Pilihan yang ada ialah "leave the Star alone" yakni biarkan mereka dengan status kuo yang ada. Wakakaka
.

Anonymous said...

Mulut kau sekotor bahasa kau. Mak bapak ajar kau ckp begini kah. Lepas ni kau ajar anak2 kau biar mereka besar mereka cakap seperti bahasa jijik kamu

Anonymous said...

Dajal melayu dah turun dari gunong

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates