May 9, 2017

110 Mansuh Dasar Kabotaj - Apa DAP Mahu Sebenarnya?

Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak telah mengumumkan pengecualian dasar kabotaj ke atas aktiviti perkapalan antara Semenanjung Malaysia ke Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan mulai 1 Jun 2017. Ini bermakna Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan tidak lagi terikat dengan dasar yang dikenakan ke atas semua aktiviti perkhidmatan perkapalan kargo dari Semenanjung Malaysia.

Kerajaan membuat keputusan ini setelah mangambil kira isu kabotaj yang dikatakan menjadi antara faktor kenaikan harga barangan di negeri-negeri tersebut. Dengan pengecualian ini, Rakyat di Sabah, Sarawak dan Labuan akan mendapat manfaat dari pengurangan harga barangan dan pembangunan yang lebih mampan.

Dengan pengecualian ini juga, usahawan-usahawan di Sabah, Sarawak dan Labuan akan dapat mengeksport produk-produk mereka ke Semenanjung pada kos yang lebih kompetitif. Terima kasih kepada Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak dan Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai, kerana mendengar dengup nadi Rakyat Sabah dan Sarawak.


Sejak beberapa lama, DAP telah mengesa Kerajaan untuk memansuhkan Dasar Kabotaj yang telah dimulakan oleh Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir Mohamed. DAP berkata Kerajaan mesti berlaku adil kepada Sabah dan Sarawak dan memansuhkan dasar untuk membantu mengurangkan harga di Malaysia Timur untuk meringankan beban rakyat.

Joseph Lim Guan Eng ketika berucap atas kapasiti Setiausaha Agong semasa Kongres Kebangsaan DAP pada 13/12/2012 berkata,
Ensure a massive effort to help the poorer communities in Sabah and Sarawak including wiping out poverty by the end of our first term. And to demand the end of the cabotage policy in Sabah and Sarawak that has been one of the causes of high consumer prices.
Sumber - The Rocket
Apabila DS Najib Tun Razak memansuhkan Dasar Kabotaj untuk Sabah dan Sarawak dua hari lepas, Ketua DAP Sarawak Chong Chieng Jen pula berkata Kerajaan perlu mengkaji semula keputusan untuk memansuhkan Kabotaj. Chong berkata dasar ini akan menyebabkan ramai orang akan kehilangan pekerjaan dan tidak membantu dalam mengurangkan harga di Sarawak. Baca Free Malaysia Today, di sini.

Apa yang DAP mahukan sebenarnya, nak mansuh atau tidak Dasar Kabotaj?

110 comments:

Anonymous said...

DAP mahukan melayul bododh iaitu melayu pembangkang supaya menjilat najis mereka,

Anonymous said...

Inilah Dap cakap berbelit mcm ular..kejap kata ok kejap kata tak.ok..so sapa yang pilih Dap dan sekutunya..mampus kena belit..

Anonymous said...

Dap tu lebih marmark dari marmark ori

Anonymous said...

Dok bagi puak2 dapigs metekedarak berpuluh tahun...patutle bukan main berpelok dan comulot dgn bapak segala babi.

Anonymous said...

bukan sedikit bijak pandai yang telah keluar dari Dap dan terbaru adalah Shamsir Tind (seorang lawyer).

Anonymous said...

Mader duduk kat atas selama 22 tahun. Itupun sudah cukup membosankan. Lks dah duduk di atas lebih 50 tahun, tak dapat digambarkan bagaimana para pengampu dapat sesuaikan diri untuk tempoh selama itu.

Anonymous said...

Rumusan menarik wawancara GHB Media TV dgn Prof Ahmad Atory Hussin:
1. Pas dilihat kuat/kukuh dari segi parti kerana solid menyokong Presiden. Namun belum tentu kuat dlm ruang macro politik Malaysia.
2. Strategi Pas bersendirian, satu strategi yg silap dlm lanskap politik multi racial di Malaysia.
3. RUU355 menjadi faktor secondary dlm memikat pengundi tetapi faktor penentu sama ada Pas bersama PH atau bersama UBN.
4. Pandangan profesional Prof Ahmad terhadap Dap telah berubah yg dulu dianggap ultra Chinese kepada pandangan bhw Dap telah berubah kepada sikap sederhana dan “menerima” kedudukan org Melayu, Islam, bahasa Melayu dan Raja Melayu.
(Prof Ahmad hairan selama lebih 20 tahun berkawan dgn Dap dan dgn bantuan Ku Li dan Anwar Ibrahim, Dap berjaya disederhanakan. Tetapi kini Pas mengganggap Dap sebg musuh utama dalam keadaan byk kerusi yg dimenangi Pas dgn bantuan Dap.
Bagi Prof Ahmad, sikap baru Pas ini merugikan mereka. Dalam keadaan kesederhanaan Dap ini Tun Mahathir memperoleh manafaatnya dgn bekerjasama dgn Dap).
5. 80 kerusi parlimen yg disasarkan oleh Pas, besar berkemungkinan wujudnya kerjasama dgn Umno.
6. Potensi PH menguasai Putrajaya: Prof Ahmad Atory memberi unjuran positif bahawa PH mampu memguasai Putrajaya atas hujah berikut:
a. Pas kerugian kerana bermusuh dgn Dap, kehilangan undi Cina. Dipetik dapatan Rafizi, 40% ahli Pas berpindah sokongan ke pihak lain termasuk Amanah.
b. Faktor penetrasi media baru yg mendedahkan isu² nasional dalam kalangan rakyat Malaysia hatta di pedalaman Sabah dan Sarawak.
c. Umno kini menghadapi masalah integriti yg dipersoalkan rakyat hasil drpd pendemokrasian maklumat tetapi Umno dilihat tidak mahu berubah dan pemimpinnya byk yg tidak “perform”.
d. PH diwakili oleh pemimpin2 yg telah dikenali oleh rakyat Malaysia yg begitu “perform” spt TM, Muhyidin dan Anwar Ibrahim. Kerisauan dan keraguan trhdp kemampuan PH mengambil alih Putrajaya dapat ditolak. Hujah ini selari dgn hujah Datuk Husam Musa.
e. Bagi yang bersikap pesimistik pimpinan dalam Bersatu/PPBM berasal dari UMNO, Prof Ahmad menegaskan tiada pimpinan yg benar² bersih 100%. Yg penting mereka insaf, menubuhkan parti baru utk menentang Umno yg tiada integriti dan menawarkan utk mengambil alih negara. Mereka adalah pemimpin yg wibawa.
7. Prof Ahmad Atory optimis PH mampu menang dlm pru14 nanti.
Nota: Terima kasih pd GHB Media TV. Prof Ahmad ini dulunya peminat tegar UMNO

Anonymous said...

dap taik babi sial haramjadah...

Anonymous said...

https://pinkturtle2.wordpress.com/2017/05/09/pendedahan-prof-ahmad-atory-hussin-part-3/

Anonymous said...

Kenapa professor lari dari umno?...

Anonymous said...

Anon 1:08 kau nak syook sendiri mcm prof ahmad atoruy tu lantak kaulah.. Jgn esok...kau dgn prof tu.kesipuan sendiri cukuplah.. Apapun tunggu jer Pru 14 ok

Anonymous said...

Oooo..umno tiada integriti....tipu melayu...rompak negara

Anonymous said...

Ok...umno beli pas 90 jota kerana terdesak nak menang pru..tp pas pon bocor

Anonymous said...

Anom 1.14 memang lebih bijak dari proffessor...tapi sayang jadi pengemis dedak ketua prompak...professor yg tidak bijak tak jadi pengemis dedak...ha4...

Anonymous said...

Tuesday, May 9, 2017
Peruntukan hal ehwal Islam Pulau Pinang meningkat hampir 100 peratus

Pada 8 Mei 2017
oleh : Pentadbir

SUNGAI DUA, 8 MEI: Peruntukan hal ehwal Islam di Pulau Pinang meningkat hampir 100 peratus sejak tahun 2008 hingga 2016 sebanyak RM457 juta di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) berbanding sewaktu kerajaan Barisan Nasional (BN).
Bagaimanapun, usaha murni kerajaan pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng itu mendapat kecaman sesetengah pihak yang menuduh kononnya kerajaan PH Pulau Pinang telah meminggirkan kaum Cina berbanding Melayu.
“Jumlah peruntukan bagi Hal Ehwal Islam di negeri Pulau Pinang juga naik hampir 100 peratus sejak 2008 berbanding sebelumnya.
“Malangnya, kenaikan ini mendapat kritikan daripada pihak tertentu yang mendakwa kerajaan negeri anti Cina – dapat undi bangsa Cina, tapi bantu Melayu,” kata Guan Eng.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng bergambar bersama wakil-wakil masjid yang menerima sumbangan Ehya Ramadan dari kerajaan negeri.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pemberian Sumbangan Ehya Ramadan kepada seluruh masjid dan surau Pulau Pinang semalam, di perkarangan Masjid Al-Marbawi, Merbau Kudung lapor Buletin Mutiara.
Meski pun dikritik sedemikian rupa, Guan Eng menjelaskan bahawa kerajaan negeri tetap akan meneruskan usaha baik tersebut tanpa pilih kasih dan bersikap perkauman.
“Kita tidak pedulikan kritikan tersebut dan akan meneruskan pemberian sumbangan tanpa sikap cauvinis dan rasis.
“Pemberian sumbangan ini adalah penting sebagai salah satu usaha (supaya institusi masjid) dapat membangunkan rakyat Pulau Pinang secara kerohanian,” katanya lagi.
Kerajaan negeri pada tahun ini memperuntukkan sebanyak RM235,000 bagi sumbangan Ehya Ramadan kepada 226 masjid meliputi masjid kariah, masjid biasa dan surau diri jumaat seluruh negeri.
Turut berucap pada majlis itu ialah Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd Rashid Hasnon dan Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Abul Kassim.
Hadir sama, Yang di-Pertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP), Datuk Mohd Salleh Man; Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP), Datuk Sazali Hussein; Ahli Parlimen Parit Buntar, Perak, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa; barisan Pegawai Penyelaras Kawasan Dewan Undangan Negeri (PPK); kariah Masjid Al-Marbawi serta wakil-wakil pemimpin tempatan

Anonymous said...

Negeri BN kena tunggu sumbangan ehya ramadhan dari negeri cina kominis benera merah 5 bintang...ha4.

Anonymous said...


Dasar kabotaj adalah satu dasar yg menyusahkan rakyat Sabah Dan Sarawak. Semua barang2 yg di import atau import misti melalui P Kelang. Bulan Jun Najib akan buang semua dasar. Dan akan menjadikan harga barang di Semenanjung. Sabah dan Sarawak sama.

Nampak nya DAP lebih suka barang di Sabah & Sarawak lebih mahal dp semenanjung.... Pru14 jangan bagi undi pun pada PH ..,..ingat tu org dabah & Sarawak.

Anonymous said...

https://pinkturtle2.wordpress.com/2017/05/09/pendedahan-part-2/
Proffessor Ahmad Atory..tegar umno.

Anonymous said...

Sabah dah ubah...rakyat sabah miskin
..pemimpin umno kaye rayer...

Anonymous said...

Seorang profesor bercakap berdasarkan fakta. Itu pun ramai yang buat ramalan salah meskipun berdasarkan fakta. Tanpa fakta cakap profesor adalah sama seperti cakap2 ABU: "ini kalilah" jadi lain kalilah! Wakakaka

Anonymous said...

Mana ko tahu prof tu bukan penerima dedak. Bapak ko ker?

Anonymous said...

dap ni betul2 parti yang menyusahkan. mintak buat itu, bila kerajaan buat itu, mintak jangan buat pulak. perangai macam setan betul la...

Anonymous said...

Shafie Apdal Dedah Kepincangan Negeri Sabah?

Shafie Apdal Dedah Kepincangan Negeri Sabah?Bekas menteri luar bandar Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mendakwa walaupun Sabah merupakan negeri paling miskin, ia bukan penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang terbesar di Malaysia.

“Bagi BR1M, satu tahun RM1,000 sahaja, satu bulan RM90. Itu pun tidak semua orang sini dapat. Negeri Sabah negeri yang paling miskin tapi negeri Sabah bukan penerima BR1M yang terbesar di Malaysia,” kata presiden Parti Warisan Sabah itu di sebuah cerama di Pensiangan, semalam.

Shafie Apdal Dedah Kepincangan Negeri Sabah? “Saya difahamkan, saya tidak tahu betul atau tidak… penerima BR1M yang terbesar di negeri Pahang, Kelantan. Tapi Sabah tidak. Kita merupakan negeri paling miskin, paling besar bagi sumbangan kepada negara dan kita paling kurang dapat,” kata Shafie.

Pada 17 Februari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan sebanyak 5,153,238 permohonan BR1M bagi 2017 diluluskan kerajaan.

Selangor mencatatkan kelulusan tertinggi dengan 666,316 permohonan serta Sabah dan Sarawak masing-masing 477,482 dan 537,588 permohonan.

Shafie yang juga ahli Parlimen Semporna berkata partinya lebih berminat mencipta peluang pekerjaan kepada masyarakat luar bandar.

Anonymous said...

Ada gak barua melayu pkr...pan..bunga..syiah..pulralist murrtad yg percaya DAP.... tak ke babi namernyer tu..?

Anonymous said...

Peruntukan untuk sekolah vernakular juga meningkat dari era Mader. Makanya lojiklah kalau peruntukan untuk institusi yang termaktub dalam perlembangan naik seiring. Lagipun kalau tak naik dah lama PR tumbang! Kik3

Anonymous said...

Harga barang kalo dah naik takkan turun lagi...minyak yg di sedut di negeri sendiri pon tak turun bawah 1.70... Kelapa sawit tanam di negara sendiri tp hatga makin naik..

Anonymous said...

Takkan ko lebeh bijak dari proffessor Atori...ko lulus setakat mana?...ato ko ni proffesor lalak...cakap ngalahkan proffessor plak...tak sadar diri tu bodooh...sekolah rendah jer..malas tp nak lagak bijak plak..

Anonymous said...

Anon 1:25. Ko pulak terlebih makan taik cinkominis dan taik ko sendiri pasal tu otak dan hati ko dipenuhi taik kominis yg mengakibatkan ko asyik mengelupur tak tentu pasal..ha4.
.

Anonymous said...

Mana ko tahu proffesor tu terima dedak...kalo dapat dedak mesti sokong prompak punyer macam ko yg bodooh..

Anonymous said...

Cuma kerana anak Limdap beri peruntukan lebih bukan bermakna dia tidak akan seleweng. Dan kalau ada seleweng, ia tidak boleh dikensel dengan peruntukan yang di beri. Sama macam kes lee watt. Peruntukan si lee watt beri tidak melayakkan lee watt di kecualikan oleh Mader dari berdepan dakwaan. Mader tidak keliru. Kah3

Anonymous said...

ABU= Asal Bukan Umno

Untuk
Melayu
No
Otak

Anonymous said...

Kominis dinegeri cina jer yg disembah oleh najib...kominis ni lah yg tipu najib.
.

Anonymous said...

Kalau CEC belum setel macam mana nak setel urusan berkaitan PH?. Apakah Lks akan bertanding bawah parti Pribumi? Muahahaha

Anonymous said...

Kalo ade bukti seleweng panggil sprm...ape susahnye...tak ade orang nak bela orang salah...tapi macai bela ketua prompak demi dedak haram.....hi4

Anonymous said...

Kominis tu bakal jadi terkaya. Maknanya mereka lebih handal dari unle sam dan kominis kat sini. Ko sembah siapa? Tokong?

Anonymous said...

Dihiasa bendera.

Dan senario ini sudah kelihatan di Kelantan kini. Pergilah ke jajahan mana, bendera parti sudah pun mula berkibar. Ia dipasang di pokok-pokok tinggi, di persimpangan jalan serta tempat strategik lain. Setengahnya ada dibina tiang khas, podium yang lumayan. Dalam pemerhatian saya dua tiga hari itu, jelas bendera berwarna Oren setanding dengan bendera warna Hijau. Di sesetengah tempat bendera Oren melebihi bilangan bendera Hijau.  Ini mengkagetkan sebab parti itu baharu. Salah satu kawasan ialah di Meranti.

Dialog di kedai kopi (1).Di sepanjang jalan dari Lubuk Jong menuju ke Chabang Pak Kok bercacangan tiang bendera Amanah. Ia dipasang mengikut jarak tiang eletrik. Kibarannya tidak berhenti kerana dirempuh angin datang dari arah bendang padi kiri kanan kalan.  Keadaan di situ sungguh meriah sekali laksana sebuah pesta sedang berlangsung. Di celah antara lima bendera Amanah itu baharu terdapat bendera Pas itu pun saiz kecil sahaja.
Dialog kedai kopi (2).Secara keseluruhan di Kelantan bendera biru muda (PKR) dan biru tua (BN) kedapatan di kawasan tertentu sahaja. Bendera warna merah (PPBM) sama banyak dengan bendera biru air laut, bahkan di tempat tertentu bendera merah mengatasi bendera biru air laut. Kemunculan atau perang bendera antara tiga parti itu, PKR, PPBM dan BN masih belum rancak. Yang jelas dan ekstremnya bendera Oren berada di mana-mana.

Tegasnya bendera Amanah sama gagah dengan bendera Pas. Kewujudan bendera Orean menjadi satu fenomena dan sekaligus memberi gambaran akan berlaku pertarungan sengit di antara Oren dengan Hijau dua parti asal benih sama dalam pilihan raya akan datang.

Apa yang merujakan saya juga dalam melihat pemasangan bendera ini ialah di kawasan Pengkalan Chepa yang dianggap kubu Pas paling kuat di dunia. Mulanya saya mengira di sini bendera Orean tidak dapat masuk sama sekali. Tetapi ia mengejutkan saya apabila hampir seluruh kawasan di Pengkalan Chepa kedapatan bendera Oren di pasang tinggi atas pokok kayu.

Sewaktu melalui ke jalan Panchor ke Sabak, berhampiran rumah Mohd Amar Nik Abdullah, ternampak sebuah bendera Amanah terpampang gagah di sepohon pokok. Melambai-lambai bendera itu bagaikan memberi isyarat atau mengajak TMB itu bertarung. Walaupun di kawasan itu dipenuhi dengan signboard berlatar belakangkan gambar Nik Amar, namun untuk Orean  mampir di situ tidak sedikit pun menjadi masalah. Apakah ertinya, ertinya Pengkalan Chepa juga susah dicerobohi.

Keadaan di Kota Bharu terutamanya dalam kawasan Kubang Kerian, tidak perlu diceritakan lagi. Dua kawasan ini, Kota Bharu dan Kubang Kerian telah menjadi kawasan tawanan Amanah. Pusat operasi Amanah di Kota Bharu ialah di Dun Bunut Payung. Di sini terdapat belon gas gergasi Amanah yang diangkat menjulang langit. Ia menjadi lambang Amanah sedang membesar.

Anonymous said...

Umno Pas mampos dikelantan...

Anonymous said...

Dah kena dakwa pun. Tapi tetap dibela oleh ABU. Maknanya ABU pun 2x5: tukang bela. Hipokrit tu.

Anonymous said...

Ko mengigau atau meroyan

Anonymous said...

Ingat prof bahri? Apa jadi dengan ramalannya untuk Pru 12 dan 13? Haha ke laut!

Anonymous said...

Bedal adalah ketua pembangkang di Sabah dan dia kaya raya. Bukan aku cakap tapi laman web ABU yang cakap.

Anonymous said...

Betul tu..seperti Ted Pariah Kentut, Mat Gunong Ganang

Anonymous said...

Bn gagal dua pertiga...undi popular merudum 47%..proffessor bahri bukan orang umno...proffeessor Atori orang umno tegar...ramalan berbeza.

Anonymous said...

Sembah kominis lagi baik...pakai yuan plak..

Anonymous said...

Yang sah perompak ikut laman web Dap adalah sepolan sepolan yg terlibat kes forex. Yang lain itu hanya fitnah jer. Awat ko tak percayakan Dap? Your tokong tu, percayalah! Kah4.

Anonymous said...

Auta ko..sape yg bela...kes mahkamah ...ade sape tahan tak bagi masuk mahkamah?...mcm loyar Apandir tak mao dakwa najib..mhi4... Kaki auta ko..

Anonymous said...

So ko setuju ramalan berbeza kerana dedak yang berbeza.

Anonymous said...

Hahaha.

Pegi lah kelantan..tengok pengaruh husam musa..
Hj hadi pon takut nak saman husam
...hi4

Anonymous said...

Tun Mahathir Mohamad sudah beberapa kali menyatakan beliau tidak mahu menjadi Perdana Menteri semula. Alasannya, beliau sudah terlalu tua, selain pernah menduduki kerusi tersebut selama 22 tahun sebelum ini.

Tetapi, melimpahnya sokongan rakyat kepada pakatan pembangkang sekarang ini sebahagian besarnya ialah kerana pengaruh dan aura Tun Mahathir. Ke mana-mana beliau pergi, kehadiran 3,000, 5,000 dan melebihi 10,000 adalah jumlah yang biasa.

Dengan Anwar Ibrahim di penjara dan jika Tun Mahathir tidak bermusuh dengan Najib berikutan skandal 1MDB yang tidak boleh diterimanya, Pakatan Harapan tidaklah segagah seperti yang ada sekarang ini.

Seorang pensyarah UTM, Dr. Mazlan Ali berkata, realitinya Najib akan berhadapan detik getir dalam PRU 14 akan datang disebabkan tsunami Mahathir yang sedang berlaku di seluruh negara sehingga menghadapi kesukaran memilih tarikh yang sesuai untuk mengadakan pilihanraya.

UMNO dan BN ketika ini, jelasnya, berhadapan tentangan kuat dari kalangan orang Melayu yang menyokong perjuangan Tun Mahathir, Bersatu serta bersama Pakatan Harapan untuk menolak kerajaan pimpinan Najib.

Dengan perubahan sokongan Melayu yang sedemikian rupa, di tambah keadaan bukan Melayu yang memang sedia menolak MCA, MIC dan Gerakan, Pakatan Harapan sebenarnya sedang berada di landasan yang betul untuk membentuk kerajaan baru selepas pilihanraya akan datang.

Satu-satunya usaha menonjol Najib untuk menghalang rakyat daripada menyingkirkannya ialah dengan membesar-besarkan perpecahan di kalangan Pakatan Harapan dengan harapan keyakinan rakyat akan goyah dan mereka juga kononnya tiada agenda untuk membangunkan negara.

Najib turut kerap mengulang-ulang kononnya gambaran kedudukan ekonomi dan keadaan negara yang selalu diperkatakan oleh pihak pembangkang adalah tidak benar, mengelirukan dan jauh daripada realiti sebenar.

Namun, di waktu yang sama, Najib terus berhadapan dengan kemarahan daripada pelbagai lapisan rakyat tentang kenaikan kos sara hidup, tiada peluang perniagaan, pengangguran, ekonomi merudum, cengkaman GST, selain deretan skandal dirinya yang berpunca daripada 1MDB.

Pemberian tunai BR1M yang sebelum ini digembar-gemburkan turut tidak lagi berbisa kerana rakyat akhirnya sedar pemberian itu asalnya adalah duit mereka dan daripada GST yang dicukai setiap hari.

Pilihanraya tidak terlalu lama tempohnya lagi. Apa yang Pakatan Harapan perlu lakukan ialah mengekalkan momentum penolakan sedia ada terhadap Najib, di samping menambah keyakinan rakyat kepada gabungan itu.

Keyakinan rakyat pasti tambah mengukuh lagi, di samping terus menghimpit Najib ke dinding jika Pakatan Harapan dapat segera menamakan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri mereka.

Untuk berlawan dan menyingkirkan Najib, bukan saja Tun Mahathir satu-satunya calon paling layak di kalangan pemimpin-pemimpin pembangkang sedia ada, bahkan dengan menonjolkan beliau juga mampu membangkitkan keyakinan yang menyeluruh di kalangan rakyat.

Berdasarkan rekod beliau memimpin negara selama ini, siapa yang tidak yakin dengan Tun Mahathir?

Melayu, Cina, India, kakitangan kerajaan, orang muda, orang bawahan, orang dapur dan segala lapisan rakyat lebih yakin kepada Tun Mahathir berbanding Najib.

Dibandingkan jika BN kekal dan Najib terus menjadi Perdana Menteri, berapa peratus rakyat yang suka dan sedia berketuakan beliau lagi?

Anonymous said...

Ko sapa nak banding diri ko dgn apandir. Ko cuma caidap jer. Kik4

Anonymous said...

Tadi proffesor bagi pandangan sekarang Dr plak....memang nak mampoos umno kali ni..harapkan macai bodoo dan pemoda yg dah kekenyangan..

Anonymous said...

Atory tu pun tak berani ramalkan husam bakal tumbangkan pas. Siapalah ko nak tunjuk lebih terer dari atory? Budus!

Anonymous said...

Antara Mader dan Pas, konfem majoriti percaya pada Pas. KK jadi bukti calon yang di rekomen Mader hilang deposit. Majoriti dah serik da.

Anonymous said...

Dulu pun ceramah Mader dapat sambutan tapi dia tak boleh lawan Pak Lah yang catat sejarah perolehan kerusi tertinggi dlm sejarah.

Anonymous said...

Hahaha...apandir penyelamat najib buat seketika...apandir tak berani dakwa rapizi berkait jenayah fitnah TH kerana apandir ade semua data money trail src yg dikatakan fitnah oleh TH...
Apandir dan najib tunggu umno tumbang dlm pru14 untuk dibicarakan...masa tu ko terlopong diluar mahkamah...ha4...
..

Anonymous said...

Hahaha ..dah terbalik plak..atori dah bagi bayangan pas rugi tinggalkan PH...ko jer bodooh tak paham...

Anonymous said...

Hingga pak lah turun tahkhta...
2.39,sudah boleh confirm calon madey hilang deposit...
Pas dan umno yg makin lemah....ramai dah lari...

Anonymous said...

Angan2 juga...ni bila nak buat kutipan derma mat sabu kalah saman fitnah...70k tau...dulu saman 200k tokey babi dah bayor...malu weh...lelong hussam kambing buat bayor duit saman presiden

Anonymous said...

Mengikut ilmu teropong bomoh malaya yg aku pinjam sekejap dari Mat Gunong, ia memberi isyarat PRU14 nanti gabungan P>emusnah H>arapan akan lumat hancur berantakan sama sendiri dan berkubor dgn sendirinya.

Kerna itu Mat Gunong pun dah malas nak komen apa2 lagi setelah dia tau dgn ilmu teropong sakti tersebut BN akan menang dgn cukup bergaya.

Anonymous said...

Penjilat tegar lari dari topik asal, apasal tetiba naik topik Prof Ahmad lak? blog korang dah tak de sape yang ziarah ker sampaikan nak masuk gak isu dalam komen ni? Pakatan Hancur tetapi menemui kehancuran. DAP memang selamanya ultra kiasu. ingat PAP ingat lah DAP. Jangan pisang berbuah dua kali macam singapore.

Kepada para pemberi komen, tak usah layan penjilat yang divert isu. diorang dah kepanasan dah skrg ni. muahahahaha

Anonymous said...Syarikat perkapalan anak siapalah agaknya yg ber ulang alek dari P Kelang ke Kuching & KK , yg membawa barangan import untuk Sabah Sarawak fan juga barangan export ke luar negara.

Tak tau laj nasib syarikat tersebut sekarang ni.

Anonymous said...

Hahaha...orang tegar umno beri pandangan mengenai Dap jugak ngook...macam bimbang jer...ramai cerdik pandai dari umno dah lari...tinggal yg bodoo2 dlm umno..

Anonymous said...

Kenapa plak ko yg susah hati...bukan syarikat bapak ko..

Anonymous said...

Ko memang bebal...shafei bukan Adun....dia mp...ketua pembangkang Adun saje...kenapa makin lama ko jadi bertambah bongok...kerana makan dedak haram?...ato keran ko kuat Auta?...

Anonymous said...

Ape soklan ko ni?...dedak ape yg berbeza?...atory dah pencen pon...orang umno lebih nampak kelemahan dan kesilapan umno dari dalam.....ngook..

Anonymous said...


Marah sakan nampak!!!

Anonymous said...

Sapa rugi bila kabotaj ni dimansuhkan... .
Atok terlajak tua dan anak2 dia yang rugi...
Hari tu kroni rugi pasal ipp...1 mdb ambil alih
Kendian proton pulak...cari syarikat usahasama
Terkini kabotaj pulak..
Mahu mati terduduk atok tu...
Yerlah selama beberapa tahun dia serang najib...najib senyap jer
Sekali najib kuntau...terlingkup semua...
Dah ckp jgn dijolok sarang tebuan...

D.L.C. said...

Dah berapa kali PRU dah sejak aku mula mengundi, UMNO makin nak dekat pilihanraya makin teruk dibelasah dgn caci nista, maki hamun, dikutuk bagai, difitnah dgn perkara yg bukan2 dan kekadang pelik sangat bunyinya nak percaya, tapi setiap kali PRU, UMNO dan BN jugaklah yg Tuhan anugerahkan kemenangan utk mentadbir negara ini.

Skrg pun makin teruk maki hamun, caci mencaci, dengki mendengki dsbnya, tapi percayalah akhirnya slps kiraan undi PRU nanti PASTI BN jugak yg beroleh kemenangan. Ini pasti.

Camne tu?

Mat Gunong said...

Dap bukan punca peneroka felda sekarang menghadapi masalah ,sudah 2 pusingan hasil sawit yg dihantar belum mendapat bayaran.
Dap bukan punca dividen LUTH semakin susut akibat keputusan pelaburan yg tidak tepat. Lebih kpd keuntungan untuk kroni.
Dap bukan punca kelewatan pembayaran LTAT kepada pesara tentera, akibat masalah aliran tunai,.
Dap bukan punca KWAP menghadapi masalah untuk mendapat semula pinjaman yg diberikan kepada SRC
Dap bukan punca KWSP terpaksa menanggung kerugian atas pembelian saham FGV
Dap bukan punca 3.5 b dana 1MDB yg dilencungkan sehingga kini tiada usaha untuk menjejaki
Dari senarai KeBEJATan yg telah DAP lakukan diatas. ORANG MELAYU sepatutnya mencemuh DAP, Kerana mereka lah punca kemunduran orang melayu dan merosakkan ekonomi orang Islam. Alhamdulillah, UMNO telah berjaya membuka mata orang melayu " siapa perosak bangsa dan agama.
Syabas! Ingat pesan mat gunong ni. MATI UMNO MATI ORANG MELAYU sudah tidak relevan. Yg sebetulnya. MATI UMNO, HIDUP MELAYU.

Anonymous said...

Ni mesti prof ni marah kat Umno..takberi apa apa yang diminta..tunggulah mesti ada yng bocor pasal prof ahmad atory ni...nanti..tunggu

Mat Gunong said...

Tak pe ! Dah biasa Melayu RUGI dan MISKIN dulu.

Anonymous said...

Apa berita terkini tentang gesaan Barisan Bertindak Melayu Islam (BERTINDAK) utk membawa kemahkamah keputusan kerajaan memberi 1.75 juta kerakyatan percuma kpd bangsa cina bagi memastikan ianya tidak bercanggah dgn Perlembagaan negara?

Ada sesiapa tahu.

Anonymous said...


Mati UMNO hidup melayu melarat, mati UMNO hidup DAP gemok gedempol macam anak badak sumbu.

Mat Gunong said...

Bila berada dihujung perjalanan hidup ,memori lama yg indah akan di imbau kembali untuk menceriakan hati yg rawan. Disaat saat ambang kematian.
Tak sabar nak tunggu bintang 14 muncul di langit malam.

Anonymous said...

Bangsa Melayu rugi krn org2 Melayu itu sendiri suka dan megah jadi pengkhianat bangsa spt si 'Kitol', si 'Mandeliar', si 'Aziz Wok' atau si 'Mahathir'.

Bangsa asing tu jadi tukang kipas, tukang simbah petrol dan tukang supply dedak utk jayakan misi jadi pengkhianat bangsa tu.

Very simple to understand.

Anonymous said...

Mader ler marah dan meroyan dgn Najib..hehe

Anonymous said...

mader rekomen anWar, anWar tibai belakang

mader rekomen pak Lez, pak Lez zzzz.

mader rekomen boboboi, Kedahan nampak dia berulang alik jer.

kini mader nak rekomen Lks jadi PM?

Anda nak BET ker tak???

Wakakakaka

Anonymous said...

pandang ke Jepun, Jepun jatuh belakang Cina

pandang NEP, Nep jadi kamsen 10 sen

pandang ke Carian, Bmf gulung tikar

pasang kilang besi, karat lebih berat dari besi

apa sebenarnya yang bagus tentang era dinosor?

oh ya mungkin LGe ada cerita molek-molek untuk jaman itu

atau ada caidap-caidap nak tolong backup dinosor, silakan

kahkahkah

Anonymous said...

DAPig minat kilang arak, kandang ternak babi dan paling syok rumah urut dan pelacuran.
Kalau tengok di penang FDI statik. Hanya saki baki zaman Tan Sri Koh Tsu Khon punya usaha. Zaman itu Penang ckup hebat. Pelaburan, sistem bandaran dan culture penang terserlang dan itulah UNESCO menobatkan Penang sebagai Worl's Heritage

Sejak anak tokong melaka datang, bawak celaka pada penang.. Penang dinobat sebagai KILANG DADAH SINTETIK terbesar rantau ini oleh Thailand. hebat bukan

aktiviti pelacoran di'halalkan' di sebelah kawasan tertentu Georgetown, Pulau Tikus.

So bile citer pasal KABOTAJ of cource dapig akan lihat mana kasi untung puak dia.. so tk untung dia mesti lawan!


Din Pagoh clone dah mampos ke belom??

Anonymous said...

Maderr penyangak terbilang telah memaksa Melayu Mudah Lupa untuk melupakan apa yang dia sendiri telah lupa.. Racist DAPig telah dilupakan oleh seorang penyangak terbilang yang pelupa..

apakah kita mahu ikut si pelupa yang pernah menuduh kita Melayu Mudah Lupa??

bangang namanya kalau ikut si penyangak terbilang ini..kerana beliau mudah lupa!

Anonymous said...

That's a load of hogwash

Anonymous said...

anon 2.30 atas tu sedang berkhayala.. kahkahkah
kerusi lebih banyak dr org yg duduk.. madye telah luput tarikh. kehebatan nuar mengumpul demo jalananan yg pernah mencecah puluhan ribu pun gagal diterjemah ke peti undi.. pembangkang sampai ke penjara..

ini kan pula mamak penyangak terbilang. dulu dia selamat kerana UMNO di doktrin supaya wala' pd pemimpin wpun peminpin itu kotor dengan rasuah dan menjual bangsa..hingga beratus jutawan Cina muncul di zaman kleptokrasi sebenar anak beranaknya selama 22 tahun lepas..

apakah Melayu Mudah Lupa?

ya seperti spesis matgubok.. kasihan pd mereka dlm ilusi dgn bauan septik najis.. Slogan Hidup UMNO ibarat sihir menakutkan buat jiwa mereka.. lalu mereka tk henti berfikir bagaimana mahu mengubati diri.. lahirlah pejuang2 yang menipu diri.

Mat Gunong said...

Siap pengkhianat????. JEBAT YANG DERHAKA MENUNTUT KEADILAN, atau TUAH YANG TAAT SETIA TIDAK BERTEMPAT.

Anonymous said...

Selamat datang ke London’, wartawan herdik Rosmah di pagar
FMT Reporters
ShareTweetPinMail
SR-reporterPETALING JAYA: Dua wartawan Britain semalam menunggu di luar pagar sebuah bangunan di London untuk menyoal isteri perdana menteri, Datuk Seri Rosmah Mansor.

Salah seorang daripada mereka dilihat terus mempersoalkan tindakan pengawal yang cuba mengelak diri daripada jurukamera.

“Hi, selamat datang ke London,” kata salah satu wartawan itu sambil menyindir pegawai Malaysia yang mengiringi rombongan Rosmah ke London.

“Kamu tidak patut datang ke London sekiranya tidak mahu gambar diambil oleh wartawan. Ini negara bebas,” katanya dalam video YouTube dimuat naik penulis blog pro kerajaan, Raja Petra Kamaruddin.

Tidak dapat dipastikan sama ada mereka mewakili Sarawak Report, laman pendedah maklumat berpengkalan di London, yang disekat di Malaysia.


Selepas ditegur untuk berundur daripada memasuki kawasan bangunan, salah seorang wartawan itu terus meneruskan luahannya kepada pegawai itu:

“Kamu tidak patut datang ke sini sekiranya tidak mahu didedahkan dengan kewartawanan yang sebenar dan fokus kepada apa yang merupakan skandal kewangan terbesar dalam era moden,” kata wartawan itu, dipercayai merujuk 1MDB yang kerap dilaporkan Sarawak Report.

Rosmah kini berada di United Kingdom untuk lawatan 7 hari sejak Khamis hingga esok bagi menghadiri program dan perbincangan mengenai Pusat Anak Permata Negara (Permata) yang dinaunginya.

Beliau ditemani Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said bersama 32 pelajar serta 6 orang guru.

Anonymous said...

Siapalah yang bebal sangat ni. Orang cerita Kabotaj dia cerita Prof Ahmad Atory Hussin.

p/s Prof Ahmad Atory Hussin tegar UMNO? Tun M pun dulu tegar UMNO gak. Apa ada heran. So dia bukan tegar UMNO tapi tegar dengan Tun la kot.

Anonymous said...

Bangsa melayu rugi bila lantik najib memimpin....minyak masak minyak petrol jadi mahal...bajet pendidikan dan kesihatan kena potong...barang naik harga...pengangur bertambah..nilai ringgit jatuh tak pulih2..

Anonymous said...

Ape bukti madey rekmen lks jadi pm?
Madey rekmen najib jadi PM...najib rompak negara..

Anonymous said...


Kamu penipulah, Tv1 ,tv2, Tv3 tunjjuk berpuluh2 juru kamera menyambut kedatang Datin tu apa cerita.

Anonymous said...

Najib buat 1 mdb...1 mdb hutang 50 billion..28 billion lesap tak dapat dikesan kata PAC...2.6 billion singgah dlm akaun najib kata fbi....
Najib pi sembah kominis..kominis tipu najib...najib panggil arab salman...arab salman tipu najib...terpaksa najib mengadap pulak presiden benua keling....silap2 nanti keling belit plak najib....
ape malang nasib najib nak pulihkan ekonomi dan nak bayar utang 1 mdb..

Anonymous said...

Memangla bukan punca dari DAP sebab DAP tak berkuasa lagi. Dah berkuasa besok tah apa2 yang jadi. Baru pegang Penang sahaja dah huru hara. Cakap tak serupa bikin.

Tapi dulu DAP cakap Anwar suka meliwat, sekarang lawyer DAP juga yang defend Anwar.

Dulu DAP cakap Tun M skandal forex rugi juta2, tapi sekarang DAP duduk satu meja gelak2.

WTF man.

anakbochek.

Anonymous said...

Bukan takat tegar tapi dah jadi ultra pun. Dan kalau ultra boleh berikan dapig kerusi besar, dapig pun boleh gelap mata. Itu yang prof tak nampak tentang dapig. Mungkin dah rabun malam agaknya.

Anonymous said...

Ko ni kuat auta...ko dah siasat?...pandai benor ko..pandai auta...baru bulan lepas Miti sahkan fdi penang ke4 tertinggi di malaysia
Hutang zaman bn 900 juta dan kurang 100 juta ....

Anonymous said...

Ko kuat merapu ler..

Anonymous said...

Kalau Mader dan Lks tak saman maknanya betullah tu.

Anonymous said...

Kalo madey klepek kenapa polis dan sprm rileks jer..ko plak dok sibok ratib siang malam....

Anonymous said...

Saman saper?

Anonymous said...

Yang tak berhutang bila berniaga hanyalah Mader & Son jer.

Anonymous said...

Duit jatuh dari langit

Anonymous said...

Ko samanlah free malaysia today ..

Anonymous said...

Ko pegi debat dengan proffesor atori ler...melayu cedik dah ramai lari dari umno.

Anonymous said...

Hura hara penang?...umno penang hura hara kot tak dapat nak kalahkan dap...sekarang dah tak ade demo umno penang....hi3

Anonymous said...

Dia bijak ko bodooh...tuduh samun tapi tak berani repot...madey dah 15 tahun tak de kuasa pon takut nak repot..

Anonymous said...

Isu2 kali ini berbeza dari yg lepas2...yg tua2 tegar umno dah ramai kojol...sekarang ade bersatu dengan madey...sabah dah ubah ...johor dan kedah dah goyang2...pas tak boleh bantu umno kerana pas sendiri dah bocor...hu3...menang di sg besar tak kan berulang lagi..

Anonymous said...

Teropong raja bomoh?...teori ko dah tak boleh pakai lagi....lh makin diterima...kawasan felda sblm ni tak boleh masuk sekarang senang2 jer boleh buat ceramah...
Kubu muat pas pon bendera Amanah boleh terpacak dengan banyak...

Sabah pon umno gelabah....sabah dah ubah...hu3.
..

Anonymous said...

Yer yg tua2 ramai dah dijemput Illahi..tapi generasi sekarang semua celik It..so cerita sensasi..k fitnah k..mereka boleh menilai..mana yang temberang auta mana yang berkhidmat.. So jgn.ingat semua generasi muda mcm dyana girl girl zahril ok...tu mmg dah hancuss

Anonymous said...

melayu mudah terhutang budi. tokey cina belanja teh secawan rokok sebatang..dijaja konon tokey cina tu baik bebeno. dalam sedar tak sedar tergadai tanah kat kampung. anak cucu menyerongin. melopong.

Anonymous said...

Bangsa Melayu sgt tuntung bila Najib jadi PM.
Najib dia tak reti nak konar2 mcm Madey. Sebab itu dia mudah kena 'main' dengan barua2 DAPig. Sbb dia buat sesuatu memang jelas.

Tak betul batal. Salah laku tangkap.
Zaman Madey ko jgn tipu aku atau org2 hidup di zamannya.. ade ke Madey nk buka gelanggang utk org bahas apa kerja menyamun secara terhormatnya?

Tiba2 konsesi ini di sign up, tiba2 company ini jadi sole agent, tiba2 company ini shj kita boleh dapatkan bekalan brg2 vendor kementerian

Tiba2 tol naik, tiba2 anak sedara dia spau kontrak Proton, tiba2 duit Petronas dilesapkan untuk bail out.. ada rakyat biasa mcm kita boleh suarakan atau nak jadi JEBAT?

Nuar dianggap 'Jebat' di zaman Madey.

Bersyukur lah sbrnya zaman Najib sgt banyak limpahan nikmat. Dengan ujian kejahatan pembangkang yg sgt dahsyat lepas tu medium fitnah bertubi2 bila adanya smartfon budak sekolah pon boleh tumpang fitnah. di tambah ekonomi dunia yang tak menentuk

Aku sgt syukur sebab Najib tak tinggalkan pembangunan SAR-Pendidikan Agama Islam di peringkat akar umbi, pondok2 ulamak2 dibela. Zaman Madey di asgt benci ulamak dan SAR.

Jgn kita terikut dengan bisikan jahat syaitan2 yg bertugas dalam CTS ini untuk hasut kita.

Lihat kesesakan di shopping2 complex sederhana dan mewah, bezakan dengan zaman Mamak Penyangak dulu.. jalanraya.. kita hanya dipaksa beli keta Proton yg teruk kualiti

tp lihat jln raya sekarang, Ferrari atau Prochea sudah dianggap biasa di KL.

Semoga DS Najib terus dipelihara Allah supaya diberikan kekuatan memerintah Malaysia dan menghalang dari musuh2 Laknatullah ini menggugat kita semua.

Aminn.


#HidupUMNOBNPAS

Anonymous said...

Macai belaan Pakaton, usahlah berbohong.
Minyak masak tu alasan mahabodoh untuk bezakan taraf hidup sekarang dengan taraf zaman Mamak Penyangak

Kalau mcm itu zaman Allahyarham Tun Razak minyak sen sen je. Susu pekat baru 5 sen. Jgn bangang sgt nak menjadi taksub pd Penyangak Tua

Zaman Madey sesuka hati dia umum esok naik harga gula atau tepung atau minyak..mandatori dan tida boleh bahas lagi.

Yg kita mahu ialah Pemimpin mcm Najib dia mahu dengar nadi rakyat. Lepas dia buat satu keputusan, rakyat boleh komen dan beri pandangan. Dan keputusan boleh berubah.

Zaman Madey ko nak cari nahas? Menteri pon dia sepak dengan pakej tuduhan main betina, liwat etc. Ko bukan golongan mamak bangsawan atau taukeh cina opera jgn ko perasan boleh mengadu itu ini pada dia.

Dia ckp nak service bagus rakyat mesti bayar lah (merujuk pada projek penswastaan hospitak kepada Faber-Renong Group sekitar tahun 1998 sebelum Madey terpaksa letak jawatan kerana UMNO akan tumbang teruk jika dia tak letak.

Itu bahasa Madey, dia takde sibuk nak cerita pasal rakyat buat sawah di Kedah..dia pernah bg statement jika tanah tanam padi vs bina kilang lagi untung.. kwsn padi mesti dikorbankan utk beri laluan pembangunan.. pemikiran penyangak mmg mcm tu... Yg dia nampak projek mega kasi kroni makan sana sini, buat penswastaan untung kasi masuk kocek diam2.. pilihanraya masing2 mau paham la kasi derma.

Bila berlaku masalah..no worry, tabung moyang dia punya ada.. Tabung Haji, KWSP, Petronas, Rezab Bank negara boleh dia ATM kan mcm harta bapak dia punya. tiba2 company kroni2 boleh diselamatkan.. bukan GLC kerajaan tpi COMPANY milik kroni!

Aku tak lupa.. jasamu menyamun wahai Madey.. setakat budak2 bodoh dlm CTS nak kencing..bolehlah pd budak2 muda!

budak2 k pop boleh le ko kelentong macai.. org2 lama yg bukan dlm kategori MELAYU MUDAH LUPA akan ingat sampai mati madey menyamun negara secara terhormat.. kemas dan licik..

Wallahualam

Anonymous said...

Sederhana apa? Usaha org Islam utk memperkasakan Akta 355 Mahkamah Syariah ditentang bermati-matian. Jika DAP dah sederhana DAP patut sokong pindaan RUU355 itu.

Anonymous said...

ABCD = asalkan bukan cina dap

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates