May 19, 2017

45 9 Tahun Memerintah, Rejim DAP Pulau Pinang Tetap Salahkan Kerajaan Pusat Isu Perumahan Rakyat


Senang sungguh cara Rejim DAP Pulau Pinang memerintah negeri berkenaan. Apa sahaja kekurangan di dalam pentadbiran negeri, hanya perlu salahkan Kerajaan Pusat Barisan Nasional sahaja. 9 tahun Rejim DAP memerintah Pulau Pinang namun mereka masih menyalahkan Kerajaan Pusat isu perumahan Rakyat yang masih gagal dilaksanakan sepenuhnya.

Kita ingin bertanya apakah yang sudah berlaku dengan peruntukan RM500 juta dari Tabung Perumahan Awam dan Mampu Milik yang diwujudkan oleh kerajaan negeri? Kenapa tidak dibina rumah PPR seperti yang telah dijanjikan oleh Rejim DAP pada tahun 2011? Bagaimana pula dengan siasatan terhadap penjualan rumah Kos Sederhana Murah (LMC) kepada golongan kaya yang kemudiannya disewakan? Apa tindakan Rejim DAP?

Permohonan dari agensi kerajaan Persekutuan seperti PERDA, UDA Land dan JKP Sdn Bhd untuk membina rumah mampu milik juga masih lagi belum diluluskan walaupun permohonan telah dimajukan semenjak tahun 2012.

Jangan lupa, kegagalan Kerajaan Pusat melaksanakan projek PR1MA di Pulau Pinang adalah kerana Rejim DAP menyekat 9,999 unit rumah mampu milik projek 1MDB di Air Puteh dan bagi projek 10,000 unit PR1MA di Balik Pulau juga tidak diluluskan Pelan Kebenaran Merancang. Adakah Rejim DAP terlepas pandang perkara berkenaan?

Mengenai tanah di Jelutong yang dikatakan Ketua Menteri Pulau Pinang telah menulis surat kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dengan menawarkan sebidang tanah untuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan tidak mendapat jawapan, apa yang berlaku adalah Rejim DAP hanya membuat tawaran berkenaan pada 20/03/2017 dan tanah tersebut bukan kepunyaan Kerajaan Negeri, sebaliknya milik Indah Water Konsortium (IWK). Baca sumber The Star, di sini.

Rejim DAP Pulau Pinang tidak ada masalah untuk membina 63,400 rumah dengan harga RM100,000 setiap satu dan memberi kepada Rakyat secara PERCUMA sekiranya pembaziran sebanyak RM6.34 billion ke atas Terowong Dasar Laut tidak dilakukan. Begitu juga sekiranya Rejim DAP membatalkan pembaziran projek Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang berjumlah RM50 bilion, maka Rejim DAP boleh membina 500,000 rumah berharga RM100,000 setiap dan memberi juga secara PERCUMA kepada rakyat Pulau Pinang.

45 comments:

Anonymous said...

PAS dijangka kehilangan 5,000 pelbagai jawatan dalam Kerajaan Selangor sekiranya meninggalkan pentadbiran kerajaan negeri itu.

Sebagai perbandingan, bagi PKR, parti itu hanya kehilangan 45 jawatan dalam Kerajaan Kelantan setelah Presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengarahkan semua ahlinya yang menerima lantikan jawatan dalam pentadbiran Kerajaan Kelantan meletak jawatan.

Sumber PKR memberitahu Oriental Daily, di Kelantan, PKR ada 39 ahli majlis daerah, tiga penyelaras Dun dan tiga jawatan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Jumlah keseluruhannya adalah 45.

"Sebaliknya, Pas Selangor akan berada di pihak paling merugikan sekiranya parti itu berhasrat meninggalkan Kerajaan Selangor.

"Setakat hari ini, hampir 5,000 ahli Pas memegang pelbagai jawatan yang dilantik oleh Kerajaan Selangor, termasuklah ketua kampung, ahli jawatan kuasa masjid, ahli majlis perbandaran dan ahli majlis daerah," kata sumber kepada akhbar ini.

Anonymous said...

CM: BN sold 36 times more land in Penang than Pakatan
Susan Loone
18 May 2017, PM 5:22 (Updated 18 May 2017, PM 5:43)
limguaneng

In dismissing claims that he sold off many plots of land in Penang, Chief Minister Lim Guan Eng said the BN sold 36 times more land than his administration, which obtained more economic returns compared to the BN.

Lim said BN sold 3,661 acres for RM1.0586 billion, while his government only sold 106.1 acres - and for RM1.1102 billion...

Anonymous said...

Kalo CTS tulis isu pembangkang ,kena selidiki dulu...banyak putaranye dari citer sebenar...dah banyak kali kantoi...

Anonymous said...

Macai bising lge jual negeri tapi BN yg jual banyak jual tanah...lge jual tanah bayar taik hutang hampir 1 billion yg ditinggalkan oleh bn....bn jual tanah banyak tapi hasil sikit dan buat ape dengan duit tu?...

Anonymous said...

mana Jamal baju merah...pegawai polis negeri melaka dibawah UMNO yang rasuah sindiket judi haram dan pelacuran rumah urut.

Anonymous said...

UMNO...jgn gali kubur sendiri nanti byk lubang terbongkar.

Anonymous said...

Kiah takkan tinggalkan bang Zimin demi nasib 5000 anak kiah yg masih blm pandai cari makan sendiri..tambah plak harga barang sekarang yg sangat nahal angkara bapak Budi PUKI...BAPAK KIAH KUAT SOKONG DASAR BAPAK BUDI PUKI DEMI DEDAK 90 JOTA...
Budi PUKI bukan boleh dipercayai....Bapak Budi PUKI kaki kincin perompak ternama didonia...Budi PUKI pon akan cerai Kiah bila bapak Budi puki berjaya dapat rumah vang Zimin...bapak Budi dan abang2 Budi PUKI mengigau siang malam nakKAN RUMAH Bang Ximin yg besar dan mewah...Bang Zimin pandai jaga rumah...Puak2 Budi Puki pandai rompak...gabus garta dlm rumah...

Anonymous said...

Jamal tak berani raba bontot lagi..

Anonymous said...

Umno dah dapat Samsing baru...Mat Over yg terlebih over...Samsing tua yg kebuloran...lawan bola pon tunjuk samsing jugak...

Anonymous said...

MACAMANA NAK BUAT RUMAH JIKA TANAH PUN TAK NAK BAGI. NAK BUAT ATAS AWAN?
KALAU TAK TIPU BUKAN DAP.

Mat Gunong said...

Salam dari Gunong....
RUMAH MAMPU MILIK. Harga siling yang ditetapkan 400k.
Nampak nya posting CTS ini serupa seperti posting~ posting yg lepas ,dimana ianya tidak menceritakan keseluruhan keadaan yang sebenarnya. Mudah menuduh kerajaan negeri tidak meluluskan pelan PRIMA untuk membina 10000 RUMAH MAMPU MILIK sedangkan syarat syarat yang perlu dipenuhi tidak dipatuhi. Bayangkan harga sebuah rumah yang ditawarkan adalah diantara 800K sehingga 1.85 Juta. Adakah ini yang dikatakan MAMPU MILIK?? MAMPU PANDANG adalah!!!

Mat Gunong said...

Mat Gunong nak tanya pula, apakah tindakan kerajaan terhadap PROJEK PERUMAHAN GENERASI KE 2 FELDA??. Mat Gunong dapati keseluruhan projek ini terbengkalai. Mat gunung juga dapati tapak~ tapak projek dipenuhi semak samun dan sudah ada anak anak pokok tumbuh meliar. Apa sudah jadi???. Umno ingat makcik pakcik Felda gembira ke???. Ingat sikit!!, 54 kerusi parlimen umno adalah kawasan Felda.
** Felda bukan lagi fix deposit buat UMNO.

Mat Gunong said...

MACAMANA NAK BAGI TANAH DAN KELULUSAN, KALAU PROPOSAL TIDAK PATUHI SYARAT RUMAH MAMPU MILIK.

Anonymous said...

Beli lah tanah...tanah 1 mdb pon blm buat rumah lagi...kementerian boleh guna tanah 1 mdb buat rumah...

Anonymous said...

CTS boleh buat rumah MAMPOS MILIK..

Mat Gunong said...

Setuju lagi benar dengan 943

Anonymous said...

Cucu Tok Sekampit kaki kincin....

Anonymous said...

Tahun lepas dah ade isu rumah gen 2 felda....tabonng felda dah kering kerana harga tender yg terlajak mahal...Najib pon sedut billion tabong felda beli ladang sondakh terlajak mahal...

Anonymous said...

Umno anti beli yg murah....terlajak mahal tak pa...

Mat Gunong said...

Tindakan yang hanya memalukan Piem. Tak pasal~ pasal piem dikatakan hanya berdiam diri tanpa mengutuk tindakan diluar kewarasan seorang melayu Islam yang melakukan JENAYAH dihadapan mata beliau sendiri. Khalayak sedang mendesak supaya pendakwaan dilakukan agar piem tidak dilihat sebagai menutup sebelah mata kerana Mat Over adalah ahli Umno. Bagaimana pandang bangsa lain yg sememangnya rakyat Malaysia juga???.

** konsep 1 MALAYSIA sudah masuk longkang kaa.!!!

Mat Gunong said...

Yang penting ," kaa ching $$$$$" masyuuuuuuk,!!!

Anonymous said...

http://www.amenoworld.org/2017/05/penasihat-najib-diserang-raja-petra.html?m=1
RPK jual temberang lagi....blogger harapan najib...

Anonymous said...

KIAH suroh anak2 bersabar tak payah letak jawatan...KIAH dah hampir sangat nak jadik MB ni....

Anonymous said...

Memang senang jadi pembangkang beb. Tak perform tak apa, salahkan orang lain. Macam Rafizi apa kerja dia buat? Takat jadi whistle blower je. Buat tuduhan merata-rata lepas tu suruh orang kena tuduh buktikan dia tak bersalah. Laporan projek gali lubang bawah tanah di Penang tu apa cerita?

Anone...

Anonymous said...

MACAMANA NAK BAGI KELULUSAN, KALAU PROPOSAL PUN LGE BONGOK TAK NAK BACA TERUS MASUK TONG SAMPAH

Anonymous said...

Cerita yg nyata 300 jota dah lesap

Anonymous said...

Feasability study gali lobang pun RM305 jota. Dengan jumlah sebanyak itu kerajaan Penang boleh buat berapa banyak rumah rakyat. Exco yang ada pun bengong, takut sangat dengan tokong tu.

Anone...

Mat Gunong said...

Yang naik gila bapak si Kiah. Buat ancaman nak bakar rumah,kalau Kiah dipaksa keluar. Masalahnya sekarang , si bapak Kiah seperti me RELA kan si Kiah disetubuhi oleh si Zimin dengan syarat, Zimin memakai KONDOM. Tindakan bapak Kiah ini dilihat agar si Kiah terus menikmati nafkah dari Zimin,walaupun sudah bercerai FASAKH .

** fatwa baru ke!!. Sudah bercerai boleh duduk serumah.

Mat Gunong said...

MACAMANA TAK MASUK BAKUL SAMPAH, CAKAP MAMPU MILIK,BUAT MAMPU PANDANG.

Anonymous said...

Tak berani saman...Peguam negara sendiri takot nak dakwa Rafixi jenayah fitnah TH....cakap kena fitnah....saman tarak...

Anonymous said...

Aky tak bersalah...aku tak bersalah...buktikan rafizi fitnah...

Anonymous said...

Cara yang betul ialah award contract lepas buat feasibility studies tapi cara tokong ada lain sikit. Award contract dulu dan buat feasibility studies kemudian. Feasibility study to dah siap ke belum? RM135 juta dah dibayar tapi bendanya tak siap-siap lagi. Untung la camni. Lepas tu tuduh orang lain tak buat rumah.

Anone...

Anonymous said...

Kalo feasibility yg umno buat lebih mahal...umno suka yg mahal kan?....ecrl berapa puluh billion?...

Anonymous said...

Cara najib pinjam dan benarkan pemberi peminjaman tentukan siapa kontraktor....harga markup lebih sikit

Anonymous said...

Bagaimana pemaju projek kondominium itu dibenarkan untuk membina 167 unit rumah bagi 0.4 hektar tanah sedangkan garis panduan sedia ada hanya membenarkan 87 unit rumah.

Majlis pecah tanah projek kondominium Quay West Residence yang dirasmikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng bulan lepas dibina di atas tanah seluas 7.4 hektar dan menawarkan sebanyak 1,235 unit rumah dengan 253 unit adalah rumah mampu milik.

Loo turut mempersoalkan bagaimana 253 unit rumah itu diklasifikasikan sebagai rumah mampu milik sedangkan ia dijual pada harga RM400,000.

-------------
Tu dia definisi mampu milik kerajaan DAP Penang. Kena kat dia boleh pulak dia beli banglo harga terlajak murah. Orang Penang kena tipu hidup2 dengan tokong.

Anone...

Mat Gunong said...

Raja Petra tuduh punai si seregar jahat. Asyik nak mematuk aje kerjanya.
Hehehekikikihahahakahkahkah

Mat Gunong said...

1 MDB tersilap bank in 4 x pun mencecah rm 3.5 b. Banyak rumah boleh buat.

Mat Gunong said...

Itulah harga siling yg kerajaan negeri tetapkan. Kalau PRIMA cadangkan rumah mampu milik mengikut garis panduan yg ditetapkan, tentu tiada masalah untuk kelulusan. Ini tajuk proposal lain , isi kandung lain. Lain kali jelaslah dengan terang.

Anonymous said...

Tokong Lim lebih mementingkan perumahan untuk dirinya berbanding perumahan rakyat (mampu milik). Yang penting dia boleh beli banglo terlajak murah dari harga pasaran dan rakyat pula kena membeli harga rumah mampu milik harga siling.

Banglo tersebut pula telah diubahsuai (renovate) sebelum disewa oleh tokong dan setelah beberapa lama ianya dibeli pula oleh tokong.

Kebetulan pula penjual banglo (masih single) terlajak murah itu adalah sepupu kepada Phee Boon Poh salah seorang exco kerajaan negeri yang terkaya di Pulau Pinang.

Kalau Khir Toyo dengan rela hati melepaskan jawatan MB dan tidak berdolak dalik dalam isu banglo terlajak murah kenapa tokong Lim berdolak dalik dan tidak mahu melepaskan jawatan KM. Adakah tokong Lim maksum?

Tipikal mentaliti pembangkang, apa orang lain buat tak betul tapi kena tang dia boleh pulak.

Anone...

Anonymous said...

Just to refresh the pea brain of all DAPster symphatizer and supporter,

Projek asal tanah di Taman Manggis diluluskan oleh kerajaan BN sebelum PRU 2008 adalah untuk projek perumahan rakyat termiskin, namun selepas Guan Eng mengambil alih jawatan Ketua Menteri, perwartaan itu telah dilupuskan dan ditender semula kepada KLIDC untuk projek hospital swasta dan hotel.

Tang Yong Chew adalah pemegang saham terbesar dalam Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC) dan penjual banglo terlajak murah (Miss Phang) adalah kenalan rapat selama lebih 20 tahun. Phang juga mengaku mengenali tokong Lim sejak 2008 dan menjadi kawan baik Betty Chew (isteri tokong Lim).

What the fuck, sekarang cerita kerajaan tak buat projek perumahan mampu milik untuk Penang.

Anone...

p/s - Diorang ni banyak sangat makan semut kot?

Anonymous said...

Jangan borong semua orang lapaq harta dunia

Anonymous said...

Malu PM? Kenapa nak malu? Dia yg tampar ke? Jangan buat persepsi bangang

Anonymous said...

Orang PKR tau lama dah si Siregar tu Serigala.

Anonymous said...

Itu tandanya mereka tidak tahu memerentah,tikus memang tidak dapat membaiki labu,menjahanamkan lagi boleh lah.Tengok juga di Selangor,apa penambah baikannya?.ye lek.jentera kerajaan yg sama ,sistem yg sama,orang yg sama,lokasi yg sama semuanya sama,yg lain hanya sekarang puak lain yg mendapat habuan,bukan kuncu Umno lag/BN ,tapi rakyat keseluruhannya biasa je.

Yang pasti bagi orang Melayu ,kuasa tidak lagi di tangan mereka,jadi Islam sering di perlekehkan oleh puak Dapigs.Kalau begitu ,lebih baik kita orang Melayu terus bersama UMNO /BN biar pun hidup kita seperti baisa,asalah ugama dan bangsa kita tidak berani di perlekehkan.Tetap Umno. Lagi pun hujah dan idea Mat Gunung dan Ted kat sini langsung tak bernas macama mana nak terpengaruh utk sokong PPBM.No way.

Anonymous said...

Apa ke jadah pulak PM nak buat "kutukan" terbuka terhadap JENAYAH? kena pelempang sikit JENAYAH ke? Benda dah settle dah la. Apa la bengong sangat sapa yang menulis tu. Benda kecik dan dah salam cukup la. Buat apa PM nak tokok tambah dengan "kutukan" pulak. Tu la mentaliti "pariah" puak-puak ni. PM banyak kerja lain la nak buat, bukan kerja dia nak buat "kutukan" bagai.

BTW takde pulak orang-orang besar Pakatan esp DAP yang mengutuk tindakan Anwar selepas kantoi kena penjara sebab melakukan JENAYAH meliwat. Itu baru jenayah. Takat kena lempang lepas tu dah salam2 takde jenayah beb.

Anone...

p/s - Pemakan dedak PH kat sini banyak makan semut.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates