April 4, 2017

3 Seniman Dan AKAR Mengecam Tindakan Mediacorp Dan Artis Singapura Menghina DS @NajibRazak


Dua persatuan artis Malaysia, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) dan Angkatan Karyawan Nasionalis (AKAR), telah mengeluarkan Kenyataan Media berkaitan tindakan Mediacorp 5 dan artis-artis yang menyertai rancangan OK Choppe, Episod ke 26, yang mempersenda dan mempermainkan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak. 

Presiden Seniman, Zek Zaidi, dalam Kenyataan Media beliau seperti di bawah mendesak penerbit rancangan berkenaan Mediacorp 5 untuk meminta maaf kepada Perdana Menteri dan Rakyat Malaysia di atas keceluparan berkenaan dan jika tidak Seniman akan mengetuai usaha untuk mengharamkan artis-artis biadap ini dari terus berkarya di Malaysia.
Kenyataan Media Seniman
3 April 2017
Seniman mengecam tindakan jijik dan tidak bertanggungjawab stesen penyiaran Mediacorp 5 milik Temasek Holdings yang menyiarkan rancangan OK Choppe, Episod ke 26 yang mempersendakan Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Haji Najib Tun Abdul Razak.
Rancangan bual bicara berkonsep jenaka santai yang dikendalikan oleh pengacara Vernetta Lopez ini yang turut disertai oleh beberapa artis seperti Sam See, Najip Ali, Rishi Budhrani dan Mike Kassim tidak sensitif dengan budaya dan sensitiviti masyarakat majmuk di Malaysia.
Untuk peringatan pelakon - pelakon cetek akal ini, Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan prinsip demokrasi berparlimen di mana Perdana Menteri dipilih oleh Rakyat di negara ini. 
Menyedari bahawa artis - artis Singapura juga tidak mampu "mencari makan" di Singapura, kerajaan Malaysia juga telah mengamalkan dasar pintu terbuka kepada artis Singapura untuk membantu mencari rezeki di negara kita yang bertuah ini. 
Oleh yang demikian, tindakan jijik artis - artis ini menjadikan Perdana Menteri Malaysia sebagai bahan lawak dan kecaman, mungkin merupakan salah satu cara untuk warga dan karyawan Singapura melepaskan bebanan akibat masalah inflasi dan kesuraman ekonomi Singapura yang makin menjerut kehidupan mereka. 
Seniman mendesak penerbit rancangan berkenaan Mediacorp 5 untuk meminta maaf kepada Perdana Menteri dan Rakyat Malaysia di atas keceluparan ini dan jika tidak kami akan mengetuai usaha untuk mengharamkan artis-artis biadap ini dari terus berkarya di Malaysia.
Sementara itu, AKAR mahu kerajaan menghalang selebriti Singapura daripada masuk ke negara ini kerana mendakwa menghina Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak. Timbalan Presiden AKAR, Helme Hanafi berkata, penghinaan artis Singapura terutama Najip Ali itu tidak boleh diterima apatah lagi beliau banyak 'cari makan' di negara ini. Berikut adalah Kenyataan Media penuh AKAR:
Saya mengikuti dengan dekat kemarahan rakyat Malaysia terutamanya penyokong kerajaan terhadap warga Singapura bernama Najip Ali.
Menonton kembali program yang menjadi punya kemarahan tersebut, jelas wujud kesengajaan untuk menghina Perdana Menteri Malaysia.
Samada Datuk Seri Najib Razak atau sesiapa juga, hinaan terhadap PM Malaysia tidak boleh diterima sama sekali terutama dengan orang asing yang 'cari makan' dalam negara ini.
Saya cadangkan KDN melalui Jabatan berkaitan menghalang Najip Ali dan kawan2nya masuk ke Malaysia selamanya.
Kedua panggil Pesuruhjaya Tinggi Singapura dan mendesak republik tersebut mendakwa Najip Ali dan rakan2nya kerana menghina pemimpin negara jiran dalam siaran TV negara itu.
Ketiga mendesak Najip Ali menggantung diri sebagai tanda penyesalan  yang teramat kerana perbuatannya mengeruhkan hubungan rakyat dan pemimpin dua negara.
Sekian
Helme Hanafi
Timbalan Presiden
Angkatan Karyawan Nasionalis
(AKAR)
4 April 2017

3 comments:

Anonymous said...

JOM KEMPEN DI RUANGAN KOMEN
PENSABOTAJ EKONOMI MALAYSIA. ...

...BERAMBUS SINGAPORK....

jom kempen act NOW..!!

Anonymous said...

Kenapa nak hina Perdana Menteri kita...langsung tak hormat negara jiran..boleh blahlah rakyat Singapork..

Hayenadeblue said...

Berani kutuk la PM sendiri! Ke dalam punya lah!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates