April 20, 2017

92 Parti Bebas Rasuah (PBR) Disaran Ditukar Kepada Parti Jual Jubin (PJJ)

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), Datuk Mohammad Razin Abdullah menunjukkan gambar premis dan bilik pameran menjual jubin tiga tingkat, yang didakwa menjadi lokasi Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) Parti Bebas Rasuah (PBR), melalui telefon bimbitnya ketika satu sidang akhbar.

Maklumat yang tidak sahih mengesahkan bahawa ROS akan mencadangkan Parti Bebas Rasuah (PBR) ditukar kepada Parti Jual Jubin (PJJ) dan Presidennya yang baru merampas parti politik berkenaan, Datuk Ezam Mohd Nor berpeluang mempunyai tempat yang lebih luas untuk menyimpan kotak-kotaknya.


92 comments:

Anonymous said...

Betul le tu alamat parti bebas rasuah. Dorang meeting pun dlm tandas aje, cukup makan taik dan air kencing sendiri.

Itu baru sah takde rasuah namanya ..

Anonymous said...

Ros boleh repot polis...kes tipu..penipu tak beh diberi peluang...tak kira parti mana pon..penipu perasuah dan perompak mesti disiasat dan dakwa...jangan berlindung disebalik kuasa...betol tak?..

Anonymous said...

Ezam dan khairudin bekas umno...kemana pegi pon ciri umno tetap ade..

Anonymous said...

Kalau cai boleh berlindung atas gunung kenapa pulak LGe dan yg sewaktu dengannya tak boleh berlindung sebalik kuasa. Ikut suka LGe lah kalau nak berlindung atau tidak. Orang luar tak boleh buat apa. Malah ayahanda dia sendiri LKs tak boleh buat apa apa cai oii.

Anonymous said...

parti jual taik

Anonymous said...

Patutnya dah lama DeFake (berkas umno) dan yang sewaktu dengannya di tendang dari PH. Baru ada can menang.

Anonymous said...

Kalau ahli lama dan setia macam chekgu Beard tidak dihargai dalam PGR, inikan orang yang baru masuk dan nak rampas kerusi dan meja. Marahlah skot2 lama dalam parti Cop Jubin. Eloknya masuklah Parti Isle. Mana tahu kali ini bintang lebih berkelipan. Kan2

Anonymous said...

Berapalah duit berpindah tangan menerusi bawah meja untuk dapat kebenaran gunakan bilek pameran untuk buat AGM. Ia lucu tapi bukan sinikal. Asmint hampir putus urat kentot kerana beberapa kali ROTFL. Kah5.

ted manoff said...

Hidup khairulryezall..! Mati umno..!!!kikikikikiki😄😅😄😅😄😜

Anonymous said...

Parti Ezam kotak...parti cap jubin.

Anonymous said...

Ooo najib tak berlindung tapi nyorok jee..

Anonymous said...

Dengan umno sekali patut ditendang...

Anonymous said...

Hidup najib ...mati umno...supaya najib boleh dibicarakan dimahkamah...cai boleh dengar ade tak bukti..

Anonymous said...

TABUNG HAJI PERLU JELASKAN KENAPA SYARIKAT BERSEKUTUNYA MENDAPAT RM140 JUTA DARI DANA SRC INTERNATIONAL SDN BHD
_Kenyataan Media_
*RAFIZI RAMLI*

20 April 2017

Saya telah menerangkan bagaimana sejumlah RM140 juta wang dari SRC International Sdn Bhd telah dipindahkan melalui beberapa buah syarikat dalam bulan Julai dan Ogos 2014 sebelum sampai kepada sebuah syarikat bernama Putra Perdana Development Sdn Bhd ("PPD").

Putra Perdana Development Sdn Bhd adalah anak syarikat milik penuh Putrajaya Perdana Berhad ("PPB") seperti carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang saya sertakan bersama.

Dalam bulan Disember 2014, Lembaga Urusan Tabung Haji telah membeli 30% pegangan di dalam PPB. Ini disahkan oleh paparan di laman web PPB yang disertakan bersama.

Walaupun senarai pemegang saham PPB tidak diberikan secara terperinci di dalam dokumen carian SSM yang saya sertakan bersama, perlantikan kepimpinan Tabung Haji ke jawatan-jawatan utama PPB mengesahkan bahawa Tabung Haji adalah pemegang saham utama di dalam PPB. Kepimpinan Tabung Haji yang dilantik ke Lembaga Pengarah PBB adalah:

1) Datuk Seri Azeez Rahim, Pengerusi Tabung Haji telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah PPB yang baru

2) Datuk Rozaida Omar, Ketua Pegawai Kewangan ("CFO") Tabung Haji telah dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah PBB yang baru

Sejurus selepas Tabung Haji membeli 30% pegangan di dalam PPB, dalam bulan Disember 2014 PPD memulangkan kembali RM140 juta yang dipindahkan ke akaunnya empat bulan sebelum itu (seperti yang saya terangkan di atas).

Apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Jamil Khir mengesahkan bahawa Tabung Haju telah menyuntik RM193.5 juta ke dalam PPB ekoran pembelian 30% pegangan di dalam PPB (rujuk jawapan menteri di Parlimen yang saya sertakan), ia menimbulkan tanda tanya sama ada dana Tabung Haji diheret sama dalam siri pemindahan wang yang keluar masuk dari akaun SRC International Sdn Bhd.

Sebagai Ahli Parlimen yang paling rapat memantau hal ehwal kewangan Tabung Haji, saya wajar menanyakan soalan-soalan berikut kepada Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Azeez Abdul Rahim:

1) Apa asas-asas pelaburan yang mendorong Tabung Haji menyuntik sehingga RM193.5 juta dana pendeposit Tabung Haji ke dalam PPB? Kenapa Tabung Haji memilih syarikat ini untuk melabur secara terus sedangkan syarikat ini tidak disenaraikan?

2) Adakah pelaburan sebesar RM193.5 juta oleh Tabung Haji ini telah dibentangkan dan diluluskan oleh Panel Pelaburannya? Apa keputusan Laporan Risiko Pelaburan yang dibentangkan kepada Panel Pelaburan yang menilai risiko pelaburan ini?

3) Firma mana yang dilantik untuk melakukan "due diligence" (penilaian kewangan terperinci) sebelum Tabung Haji membuat keputusan untuk menyuntik dana RM193.5 juta ke dalam PPB?

Soalan (3) adalah sangat penting kerana jika satu "due diligence" telah dibuat oleh Tabung Haji, "due diligence" itu sudah tentu dapat mengesan satu aliran tunai sebanyak RM140 juta ke dalam PPD, iaitu anak syarikat milik penuh PPB.

Maka, rakyat berhak mengetahui sama ada kepimpinan Tabung Haji membeli saham dalam PPB (yang melibatkan jumlah yang besar) dengan mempunyai pengetahuan bahawa sejumlah RM140 juta telah pun masuk ke akaun yang disatukan ("consolidated") PPB dari SRC International Sdn Bhd?

Anonymous said...

jangan menghina !!!
memang nampak macam kedai jubin tapi hakikatnya adalah kedai jubin
ahak

Cik minah said...

Tok Nan, MB Pahang naik basikl dari Dun Pahang balik ke rumahnya.
Saya ingatkan dia jujur nak jadikan dirinya teladan, berjimat cermat
dengan kenaikan minyak sebanyak 14 sen dalam bulan April ni, mungkin
akan naik lagi jadi 20 sen menjelang akhir April.
Najib ingat, kita tka perasan dengna kenaikan mingguan.
Bodoh punya PM.
Berbalik kepada Tok Nan yang naik basikal dari Dun balik ke rumahnya.
Rupa-rupanya cuma GIMIK POLITIK!!!
Berbasikal tengah-tengah jalan, siap ada polis eskot lagi!
Berbatu-batu jam, menyusahkan orang ramai dan menambahkan
lagi penggunaan minyak bila sesak begitu.
Memang bahlol pemimpin umno semua.

Anonymous said...

MASA TERUS BERUBAH :

Isu ketika menghadapi PRU12 tidak seteruk PRU13, hanya kerana PM dikawal oleh "4th floor boy". Dan akhirnya BN menanglah sebanyak 140 kerusi Parlimen untuk memerintah lagi negara Malaysia ini.

Dan ketika PRU13 kemenangan BN jatuh merudum. Hanya menang sebanyak 133 kerusi (campur Pagoh dan Semporna).

*Yang mana kerusi Parlimen yang dimenangi oleh BN adalah seperti berikut :*

25 di Sarawak.
22 di Sabah.
21 di Johor.
12 di Perak.
10 di Pahang dan Kedah
5 di Kelantan, Selangor dan Negeri Sembilan.
4 di Melaka dan Terengganu.
3 di Perlis dan Penang.
2 di Kuala Lumpur.
1 di Putrajaya dan Labuan.

Manakala UNDI POPULAR BN pula hanya 47.38% iaitu MENURUN sebanyak 2.89% ketika PRU12.

UNDI POPULAR Pembangkang pula adalah 50.87% iaitu MENINGKAT sebanyak 4.12%.

Ketika PRU13, isu belum ada yang benar-benar membuat rakyat Malaysia marah.

*Bagi PRU14 akan datang BN akan berdepan dengan segala macam masalah yang dicipta oleh BN sendiri yang akan menjadi satu kepayahan bagi mereka untuk memenangi PRU tersebut.*

Semasa PRU12 belum lagi ada kes :

�� 1MDB
�� GST
�� RM2.6B
�� Harga barangan naik.
�� Harga minyak tak menentu.
�� Matawang merundum.
�� Kepayahan rakyat untuk hidup seharian.
�� Biasiswa MARA tiada.
�� Subsidi pelajaran di potong.
�� Subsidi kesihatan di potong.
�� Aset negara di jual pemilikannya kepada asing.
�� Akta MKN.
�� Kedatangan warga asing yang berjuta jumlahnya.
�� Pembuangan pekerja yang ramai.

Ingat satu perkara. Perjanjian antara PAS dan UMNO bukan boleh menjadi tanda aras untuk BN menang, kerana dari 21 kerusi yang PAS menangi di masa PRU13 antaranya telah bertukar kepada AMANAH.

Dan perlu di ingat juga untuk rekod, kerusi BN terkini bukan lagi berjumlah 133 kerusi, ianya hanya berjumlah 131 kerusi setelah di tolak kerusi Pagoh dan Semporna.

Dan jika rakyat Sabah di dalam PRU14 ini nanti menolak BN maka kerusi pembangkang akan bertambah.

Dan jika rakyat tidak termakan dengan gula-gula serta janji palsu BN terutama orang-orang Melayu dan mereka mengundi PPBM yang akan menentang UMNO walaupun akan diganggu oleh PAS maka ianya akan menjadi satu perubahan kuasa yang amat besar.

Barang diingat juga untuk memerintah negara ini hanya memerlukan kemenangan kerusi mudah sebanyak 112 kerusi sahaja.

*TERPULANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA TERUTAMA ORANG-ORANG MELAYU,* jika masih ingin tersepit hidup dengan ekonomi yang tidak menentu, serta terus-terusan di bohongi maka mereka akan mengekalkan UMNOBN.

*JANGAN TERMAKAN PROPAGANDA UMNO* bahawa negara ini akan diperintah oleh DAP kerana ianya tidak akan berlaku, kerana DAP hanya bertanding 52 kerusi Parlimen dan jika DAP menang kesemua kerusi pun ianya bukan suara majoriti.

Dalam BN, hanya UMNO sahaja membawa suara Melayu.

Tetapi di dalam Pembangkang hanya DAP sahaja mewakili suara CINA.

PPBM Melayu.

Dan juga kena letak dalam fikiran bahawa jika UMNOBN kalah Melayu tidak akan melarat dan menjadi bangsat kerana Kelantan bukan UMNO perintah, Penang bukan UMNO perintah dan Selangor juga bukan UMNO perintah. Steady je Melayu di sana.

*Yang akan menjadi MELARAT adalah pemimpin-pemimpin UMNO yang akan di bawa kemuka pengadilan.*

SAJA NAK BAGITAU UMNO BN kalah, PERDANA MENTERI tetap MELAYU. Agama rasmi negara ini tetap ISLAM. Bahasa kebangsaan tetap bahasa Melayu. RAJA-RAJA tetap bersemayam di singgahsana.

Anonymous said...

Amboi...anon 5:38 pm...senang2 kau cakap..kau ingat perintah negara ni mcm jual nasi lemak...ekonomi negara kita jer k yang ada masalah..Umno jer k yang ada rasuah..sejahat jahat Umno..dia tak roboh gerai orang.Melayu..tak halau orang India dari Kampung..tak halang bangsa lain menganut agama mereka..tapi cuba klau pembangkang.. Yang perintah..semuanya tergadai..semuanya.terhalang..maklumlah pembangkang big bosnyanya sapa..Dap..Dap tu sapa...kafir harbi..so Melayu Islam. Sebelum kamu dihambat dihalau mcm lembu..lebih bsik pilih Umno.sbb.big bosnya masih Islam..masih tahu..dosa pahala..tapi klau big bosnya dah kafir harbi..semuanya disondol..sbb terlebih mkn babi kan kan kan...tak payah tengok jauh...tgok jer kat Penang...

Anonymous said...

Itulah hasutan nak burukkan UMNO
Skrg ni sejak nama Najib dah clean diorang cuba hari2 sebut nama najib lagi.
tp sudah tak jalan skrip basi tu..

kalau Najib rasuah.. tempat Najib skrg dalam lokap. Bukan di Seri Perdana.

FBI pun tak hingin nak jadi bodoh campur tangan dengan macai upahan.

DoJ awal2 lagi dah nafikan nama Najib. Jho Low yg dicanang bagai sampai skrg bebas tak kena tangkap FBI.. Harta Reza kekal ti US tiada sebarang pembekuan

Jadi apa lagi skrip nak bohong macai?

Pusing2 balik.. yg tu je..

UMNO tetap terbaik. UMNO pembela rakyat dan penjaga hak Melayu Islam.

UMNo rosak zaman Madey jd PM. UMNo jd lubuk kontraktor dan kaki rasuah. Punya teruk Najib dan Pak Lah nk cuci UMNO.

Alhamdulillah menjelang PRU14 UMNO sihat dan kembali ke landasan seperti PM sebelum MAMAK Madey

Anonymous said...

Di penang yg jual tanah irang melayu ketua bahagian umno...saman lge konon fitnah...sekerat jalan tarik balik..
Melayu yg jena halau duduk atas tanah tokey cina sejak zaman bn lagi...tokey cina nak buat hotelbkena halau leer...masa bn oerintah kenapa tak bagi tanah...

Anonymous said...

Najib clean?...bila dibicarakan dimahkamah?

Anonymous said...

Auta lagi...bila harta reza dan jho lo dibebaskan dari pembekuan?...hi4..kapalterbang jho lo masih terdadai di singapore kena sita dengan doj..auta kagi..auta lagi..

Anonymous said...

Kalo najib clean tony pua tak berani buat video rompakan 1 mdb...tony pua siap jemput najib suruh saman...hi4...najib clean tapi berani hantar warning jer...kaki auta sampai bila2 pon auta..

Anonymous said...

Gerai yg kena roboh gerai haram tak berlesen...dimana2 pon gerai haram kena roboh...dbkl pon angkut kerusi meja gerai melayu tak berlesen..

Anonymous said...

Chef wan siap puji kerajaan dap pulau pinang...ko jer kuat auta..

Anonymous said...

parti chap boboi bodoh sedang kalut.. mamak madey membisu.. dia takmau derma arab 'gila'.. tp derma kafir tokeh judi takpaa...

kah..kah..kah..kah

Hamidah gesa Muhyiddin segera selesaikan isu ahli keluar parti

Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Datuk Hamidah Osman menggesa Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengambil serius tindakan seorang pengasas parti, Kamarulazman Habibur Rahman yang mengumumkan keluar parti hari ini.

Menurut Hamidah, Muhyiddin perlu menyelesaikan isu berkenaan dengan segera, tambahan pula Kamarulazman bukan ahli biasa.

"Ini adalah sesuatu yang serius, dia (Kamarulzaman) bukan ahli biasa tetapi adalah pengasas tujuh parti awal, dan dia juga seorang MPT (Majlis Pimpinan Tertinggi).

"Kalau orang yang awal-awal pun dah berasa kecil hati dan tidak puas hati, jadi Presiden Tan Sri Muhyiddin tidak boleh berdiam diri dan menganggap perkara ini perkara kecil," ujar beliau ketika dihubungi Antarapos.

Dalam pada itu, Hamidah berkata, perkembangan itu dikhuatiri akan menjejaskan imej parti sekiranya ia tidak diselesaikan.

"Saya khuatir ini menjadi satu permasalahan jika pihak pucuk pimpinan masih berdiam diri dan masih melihat ini sebagai perkara yang tidak penting untuk diselesaikan ia akan merosakkan imej parti," katanya.

Kamarulazman hari ini mengumumkan keluar dari PPBM selepas kecewa dengan krisis dalaman parti tersebut.

Beliau turut menyuarakan rasa tidak puas hati kerana mendakwa parti mengamalkan pilih kasih selain kronisme yang serius.

Beliau merupakan salah seorang pengasas PPBM, yang kemudian memegang jawatan Setiausaha Kerja, yang kemudian dilantik sebagai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi.

Anonymous said...


sapa yg ligat menipu agaknya yer.. terdesak parti dh nak roboh..


harta Reza bleum di arah dibekukan lagi pon tp macai palu kompang mcm Reza dah masuk lokap.

Cerita riuh mcm pariah.. opp kerala

Anonymous said...

semua Cef Wang puji kecuali menantunya saja yang kena macki.

Anonymous said...

Madey pun dianggap kotor belum clean sbb mahkamah mana yg dia dh dibicarakan menyamun 100bilion?

belum citer bab BMF lagi.. kotor mcm tu raja penyamun pon hangpa jilat.. kata baguih.. puiii...

dah nak mampuih.. kah.kah.kah

Anonymous said...

tak pasal2 dia mengutuk menantu dia.. menantu dia tak kutuk dia pun.. org mcm ni mmg macai suka.. org pakatan setan. semua yg bermasalah

Anonymous said...ketar telor macai bila ckp najib Celan.. bersembor berak tak boleh terima hakikat macai tgh terdesak mau kalah PRU14.. macam2 penipuan dibuat Najib still Clean

Clean sbb tiada satu pun kertas pendakwaan atasnya. AG Swiss dh clean kan jgk. MO1 bukan Najib.

DoJ pun ckp M01 bukan Najib. harte Reza tak jaid beku. Jho Low bebas mcm burung terbang x kena tangkap

AS Sgpore pun sahkan Najib tiada kaitan apa2 dlm kes negara itu.

AG France pun tk keluarkan sapina sampai skrg.. kes xwujud.

gila..meroyan lagi macai.. Boboi ke mana ha?

nampk kronik.. Hamidah sudah sound Din Pagoh.. semua pakat layu. Cwgn tutup habis!

hadoi.. bangsa johor menderhaka.. tulah diterima.. Nike Gee dlm tangan mamak..

kah..kah..kah.. 1 kerusi pun belum tentu lepas.. ada hati mau jadi pii emm..

kah.kah.kah.kah

Anonymous said...

SPRM banyak kerja...kes rasuah pembangkang banyak dok tunggu..,
Pakatan Penyamun Rakyat dok gelisah....kes penyamun 22 tahun coming soon....jangan dok kalut.....
Bila jatuh Selangor dan Peneng akan terbongkar rahsia yang disembunyikan.....

INI KALILAH HANCUR PAKATAN PENYAMUN RAKYAT....

Anonymous said...

punya xde modal nk suruh puji lim tokong sial rasuah tu.. trpkse amik la chef wan.
kah.kah.kah.
igt kot jurnal antarabangsa ke artikel unesco ke.. logik jglh nk buat hujah..

puihhh.. taraf najis pun amik makan ckp sedap kenyang.. sah dh le jd babi laa macai oii mcm ni sofea dgn zairil couple happy bangat la.. maksiat xpe jnji jd barua kapir! u takkan dikutuk..

kah.kah.kah

Anonymous said...

Kes Adam Rosly tak disangka Pakatan Haprak akn jd kes.
depa duk buli Bro Jamal.. igt dia main2 ke.. nah maik ko.

nk kenakan Bro Jamal konon serbu rumah urut.. mreka protect rumah urut kaw lepas tu buat tuduhan konon bro jamal langgar undang2. itu je lah modal mereka.. yg pasti pakatn memg sial jahat dan harus dikebumikan PRU14 nnt

jika tidak pasti kita semua akan terima bala yg buruk dr TUhan. moga dijauhi TUhan!

Anonymous said...

Peluang untuk Melaise pembangang (aka: ABU) jadi imamke yang memimpin Daputera adalah satu peluang yang sangat tipis yakni lebih nipis dari sehelai daun upih. kah5

Peluang untuk Daputera jadi imam memimpin Melaise pembangang berbanding peluang Madeputera adalah second to none. Hanya fulus yang dapat menghalangnya. kik5

**kalau Daputera tutup bahagian yang mata duitan, dunia boleh dengan yakin katakan pada Melaise ABU iaitu: go balik kampung tanam kangkong wei. kah5

Anonymous said...

714 ni ape yg dia CERITE??

DAPUTERA tu sape??

Org gji kit siang ke atau tukang kbun??

Pening arrr..
Pening arrr..
Pening arrr..
Pening arrr..

Anonymous said...

Yg keluar parti adalah trojan umno...keluar untuk menunjukkan bersatu lemah...taktik biasa...

Anonymous said...

Ha2 auta lagi...sumber tong sampah mana ko kutip..bila doj umumkan?....bawak sumber tu nak tengok..ko ni syok sendiri...kuat berkhayal..

Anonymous said...

Ha3... Padan muka anak dia nak ngangkang mat salleh sangat...dia ingat melayu punyer tak kaw ker...

Anonymous said...

Ha3.... Polis dan sprm rileks jer...ko plak yg sibuk...kenape?...madey bukan ade kuasa boleh sekat sesiapa pon nak tangkap dia...bongok ko ni...
CIA dah tanyer bila ko nak siasat bmf?...bulan kepas ko heboh CIA ade laporan madey songlap bmf...anehnye tak siasat jugak..ko bongok tak pernah abis...ha4...puuuiii

Anonymous said...

Ko kenal menantu dia?..ko yg setan..

Anonymous said...

Kahkaklh...kaki klentong auta ko dan najib..najib muka selamba..
Tony pua tunggu surat saman yg sampai surat warning...gertak keling...kata ckean..

Anonymous said...

Haaa...next change...dah 15 tahun madey pencen....bengap buat korje..haaa4

Anonymous said...

Heboh rasuah...sprm siasat AMLA..tu pon tak boleh selesai...kena extend...

Kes ratusan jota jabatan air sabah per citer...sprm kata AMLA...tapi sepi jer...boleh ko citer sikit...ko serba tau...citer sikit cukup daa..

Anonymous said...

Ha3 ...ko tau serba serbi...kena jerkah dengan cina mca ko najib tercirit..bisu..angguk2.. Ikut perintah..hi4

Anonymous said...

Lucu dan terhibur pulak aku baca komen macai2 dapigs kat sini. Tak ubah mcm babi kena ketip kerengga, main sondol aje buat komen. janji boleh auta. maklomlah org dah diresap roh kelinga .. kesian ye kalau otak dah diprogram ..

kahkahkahkahkahkahkahkahkah

Anonymous said...

WANG PENCEN DARI SRC INTERNATIONAL DAN WANG TABUNG HAJI DIGUNAKAN UNTUK MEMBAYAR JHO LOW

Pendedahan saya berkenaan dana SRC International Sdn Bhd yang dipindahkan ke akaun Dato’ Seri Najib Tun Razak sebenarnya mahu menumpukan perhatian rakyat kepada isu yang lebih besar iaitu bagaimana wang dari tabung pencen rakyat dan wang dari Tabung Haji akhirnya diselewengkan kepada Jho Low.

Hari ini, saya akan buktikan bagaimana Jho Low menjadi penerima terbesar aliran wang dari tabung rakyat melalui SRC International Sdn Bhd yang mendapat dana dari Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) sebanyak RM4 bilion.


Tumpukan perhatian anda kepada aliran dana dari SRC International Sdn Bhd kepada syarikat-syarikat berikut (seperti paparan carta aliran dana yang ditunjukkan secara tidak sengaja oleh Peguam Negara, Tan Sri Affandi Ali tahun lalu):1. Sebanyak RM170 juta disalurkan terus dari SRC International Sdn Bhd ke Putra Perdana Construction Sdn Bhd, iaitu RM35 juta pada 8 Julai 2014, RM105 juta pada 14 Julai 2014 dan RM30 juta pada 8 Ogos 2014.

2. Pada hari yang sama iaitu 8 Julai 2014, sebanyak RM34.99 juta dipindahkan dari Putra Perdana Construction Sdn Bhd kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak (sebanyak RM27 juta) melalui sebuah lagi syarikat bernama Permai Binaraya Sdn Bhd.

3. Seminggu kemudian pada 14 Julai 2014, RM140 juta dipindahkan ke sebuah syarikat lain iaitu Putra Perdana Development Sdn Bhd iaitu RM105 juta yang dipindahkan terus dari SRC International Sdn Bhd melalui syarikat pengantara Putra Perdana Construction Sdn Bhd pada hari yang sama; dan RM5 juta dari Permai Binaraya Sdn Bhd iaitu penerima sejumlah RM34.99 juta dari SRC International Sdn Bhd seminggu sebelum itu (rujuk pemindahan wang dalam 2).

4. Sebulan kemudian pada 11 Ogos 2014, Putra Perdana Development Sdn Bhd menerima RM30 juta lagi dari SRC International Sdn Bhd melalui Putra Perdana Construction Sdn Bhd.

5. Jumlah RM140 juta yang diterima oleh Putra Perdana Development Sdn Bhd dalam bulan Julai dan Ogos 2014 kemudian dibayar kembali oleh Putra Development Sdn Bhd pada 12 Disember 2014 kepada SRC International Sdn Bhd melalui Putra Perdana Construction Sdn Bhd.

Semakan ke laman web dan carian syarikat Putrajaya Perdana Berhad (http://www.p-perdana.com/index.php) mengesahkan perkara-perkara berikut:

i. Putra Perdana Development Sdn Bhd (juga dikenali sebagai PPD) adalah anak syarikat kepada Putrajaya Perdana Berhad (rujuk carian SSM PPD dan paparan skrin dari laman web Putrajaya Perdana Berhad di bawah):

Anonymous said...

914 yg bawah.

ko buat entri blog ke atau ko buat komen .. ato ko mmg lembab nak menulis hanya setakat copy/paste aje yg mampu buat?

Anonymous said...

Cai 914..

Xpyh TULIS pnjang2 cm NOVEL..
Pegi REPORT SPRM or FBI..

Anonymous said...

kalo nak cepat jgn ngadu kat perancis. sepina yg dulu pun tak sampai2 lagi. elok ngadu aje kat DOJ ke, WSJ ke, atau SR ke. suruh kambing jamnapari juling hantarkan ...

Anonymous said...

Anu War dipanggil beri keterangan kes Forex....j.kuasa siasatan dah mula buat kerja...awat macai dok kalut....depa dok perkemaskan bukti...punggah mamakder....

Anonymous said...

Kaki lawak

Anonymous said...

Ha4.... Cina jho lo kaye free ...melayu bisu...

Anonymous said...
Dap mempunyai kuasa veto dlm PH. Fatwa mufti pun Misti mendapan keluludan Dap.
Anonymous said...

Kenape ko susah hati citer cina jho lo

Anonymous said...

Mamakdey kalo kena panggil dan disoal pasal 'untung' forex nanti pasti akan hanya jawab 'no komen' atau 'tak tau' atau terus bisu.

Raja Salman datang dulu pun walau tak jumpa berhadapan, itu pun dia jadi bisu, langsung takot nak bersuara apalagi nak bertanya.

Turn dia pulak lepas Al-Jubs, sama dgn 4 yg lain ... Pasti dia u-turn ...

Anonymous said...

Sepina tu menatang ape?

Anonymous said...

Panel siasatan siasat dokumen dlm fail jer...bukan RCI...

Anonymous said...

Ko reti ker kuasa panel penyiasat?....

Anonymous said...

agaknya jho lo dah songket jubor ahli keluarga dia kot. tu yg dia jeles dan marah sangat.

dia jeles tak dapat jolok lubang juboq keluarga dia, tetiba jho lo pulak yg dapat ... tu yg gila meroyan pasal jho lo tu ...

Anonymous said...Yang dia jual misti tanah dia. Tanah org lain macam mana dia nak jual ???


Anonymous said...

Ko ni sewel..ape kena mengena dengan salman plak...ko dah jumpe salman?...salman bagi ko surat pengesahan derma?...bongokk sangat...

Anonymous said...

Ha3... Macai bongok..cina ni kebas billion..hutang 1 mdb ko jugak yg kena bayar..ngook ngeek..

Anonymous said...

sepina tu dlm bahasa Melayu 'selingkuh puki betina', laaaa, mcm yg pasangan dua sejoli dapigs buat tu ..

Anonymous said...

aku dah lama bayar dah, sejak tol lebuhraya diperkenalkan dulu2 lagi ..

Anonymous said...

Patut laa bongok sangat...hearsay angguk2 jugak..

Anonymous said...

Bayar tol dapat lalu leboh raye...bayar utang 1 mdb jho lo berjoli hidup mewah free..melayu bodooh tanggong cina..

Anonymous said...


UMNO ada 88 kerusi
MCA ada 7 kerusi
Lu fikir sendiri la !!!


DAP ada 38 kerusi
ppbm ada 1 kerusi
Lu fikir sendiri la !!!


Anonymous said...

ko tak dipanggil masa salman datang dulu?

kesian ko, sama nasib ko dgn mamakdey yg tak dipanggil masa perlantikan agong. suwey tu, kena mandi taik tujuh jamban tu ..

Anonymous said...

UMNO ada 88 kerusi
MCA ada 7 kerusi
Lu fikir sendiri la !!!


DAP ada 38 kerusi
ppbm ada 1 kerusi
Lu fikir sendiri la !!!


Anonymous said...

jho lo tu apa?

Anonymous said...
Habis la tahun ni semua pak2 lebai tak boleh go Makkah.

Duit habis kena curi !!!!!
Anonymous said...

Ade aku kisah...hehehe..

Anonymous said...

Sedara tiri ko pon tak kenal...tak tau plak..

Anonymous said...

Cilako': Arahan presiden supaya memenangkan calon BN!
* Kalau Ghazali ni bohong dan fitnah........tunggulah balasannya
Ini jugalah ungkapan tepisan para wala'un kot?

Apa pun tidak mustahil, di Kota Damansara dan Sungai Acheh pun perkara sama yang berlaku!
Bukit Besi pun disabotaj........korang nak percaya lagi kat manusia macam ni? Biarlah serban besar mana pun, atau segala kitab muktabar dia hafal pun

Aktivis dedah muslihat Pas isytihar sertai Amanah
20 April 2017 | MALAYSIA DATELINE

Anonymous said...
1 mdb melalak
40B forex loss bisuAnonymous said...

Ko sayang sangat sedara tiri ko ni...taik jho lo pon ko sanggup tutup dengan tangan..

Anonymous said...APA pasal FBI & DoJ lepaskan mereka????

Sebab mereka tsk bersalah

Kalo bersalah tentu FBI Dan sumbat mereka ke penjara.


Anonymous said...

Forex dah 30 tahun baru nak melalak...selama ni ko tido?..Masuk akaun saper?
Jho lo kebas bililion ko bisu..
Bmf bila nak suasat...CIA lame nunggu..bongok

Anonymous said...

Yg aku tahu bongok tu nama timang timangan Yudin Cop Bunga. Hearsay tu gigi depan si Pua dan angguk2 tu kalau tak silap kompeni si Boboi. Ish, tak baik hina orang.

Anonymous said...The bodohest awek ever


Anonymous said...

Nuo pernah kata ada ubi ada batas, ada hari ada balas. Dan prosiding Forex adalah ibarat pucuk dicita ulam mendatang buat Nuo. Perang dunia 3 diambangan. Kat luar sana hujan, sediakan payung hai kengkawan semua.

Anonymous said...

Madey meme ko tak kisah. Ko hanya kisah dedak Tokong jer.

Anonymous said...

Buatlah report kalau nampak jho lo berak kat jalan. Melalak buat apa.

Anonymous said...

Komen atau umpat

Anonymous said...

Jho lo tu satu sp macam Lge ... kaki kibas. Tapi jho lo jauh lebih cekap dari Lge. Hi5

Anonymous said...

Wsj dan Sr dah dapat pun pengesahan sebab tu senyap kebelakangan ini. Ketinggalan bot kot.

Anonymous said...

Panel siasat tu hanya tanya khabar jer. Itupun berpeluh dibuatnya.

Anonymous said...

jho lo mampu buat pembangkang haru biru. I loake.

Anonymous said...

Asmint cakap malicious.

Anonymous said...

Baru keluar TR.

Anonymous said...

pakatan harapan dah tidak ada harapan...alamat nak bungkus...di bungkus oleh taik..hi4

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates