April 5, 2017

0 Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Bidan Terjun


Lim Kit Siang bukanlah nama baru dalam politik tanahair. Penasihat DAP seumur hidup ini telah memecahkan rekod World Guinness Book of Records apabila beliau telah melepasi 50 tahun menguasai parti chauvinist DAP. UMNO bakal meraikan ulang tahunnya yang ke 71 dan kepimpinan tertingginya juga telah bersilih-ganti sebanyak 7 kali di dalam amalan demokrasinya. 

Bagaimana dengan DAP? Apabila meraikan ulang tahunnya yang ke 60, siapakah yang masih duduk di pentas utama selama lebih 50 tahun jika bukan diktatornya, Lim Kit Siang? Mana ada seorang pemimpin utama parti yang kalah di dalam pilihan raya umum, dilantik menjadi Pengerusi parti? Hanya Lim Kit Siang dapat melakukan semua itu pada tahun 1999.

Jika kita melihat sejarah hayat kepimpinan diktator dunia, Kim Il-sung adalah pemimpin utama Korea Utara selama 46 tahun. Robert Mugabe telah menguasai politik Zimbabwe selama 37 tahun. Ferdinand Marcos digulingkan setelah 31 tahun. Suharto mencengkam kuasa di Indonesia selama 30 tahun. 

Joseph Stalin memerintah Rusia selama 30 tahun. Saddam Hussein mengetuai Parti Ba'ath beliau selama 30 tahun. Franois Duvalier adalah pemimpin negara itu selama 14 tahun. Idi Amin masih berkuasa selama lapan tahun dan di tanah air kita pula, Tun Dr Mahathir adalah Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO selama 22 tahun.

MCA salah sebuah parti komponen Barisan Nasional (BN) MCA menyifatkan Lim Kit Siang adalah wakil rakyat "bidan terjun" dan gagal kerana sering berubah kawasan yang ditandingi. Timbalan Presidennya, DS Dr Wee Ka Siong, berkata sikap berdolak-dalik Kit Siang dalam pemilihan kawasan yang mahu ditandingi juga mengaburi masyarakat di sebalik kegagalannya berkhidmat kepada rakyat di kawasannya.

Sejak dulu pun Kit Siang hanya bertanding sepenggal di kawasan yang ditandingi kecuali Ipoh Timur selama dua penggal. Beliau seperti calon bidan terjun bukan mahu berkhidmat pun. Lim Kit Siang suka berdolak-dalik dan tidak berani pun memberi kepastian sama ada untuk kekal di Gelang Patah atau bertanding di tempat lain.

Masyarakat di kawasannya, di Gelang Patah sudah mula bosan dan mempertikaikan peranannya sebagai Ahli Parlimen yang gagal menjalankan tugas. Oleh sebab itulah Kit Siang tidak berani beri jaminan akan kekal bertanding di Gelang Patah kerana bimbang masyarakat semakin mempertikainya,

Terdapat ura-ura mengatakan bahawa Lim Kit Siang akan bertanding di Kedah. Namun CTS masih percaya Lim Kit Siang akan bertanding di salah satu Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang. Ini memandangkan beliau tahu jangka hayat anaknya, Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri amat singkat dengan perbicaraan dua kes rasuah. Oleh itu, sekiranya Lim Guan Eng dipenjarakan, maka perlu ada pengganti di kalangan ahli keluarga untuk menjalankan tugas sebagai Ketua Menteri.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates