March 22, 2017

21 YB @yeobeeyin Harus Menjawab Dakwaan Penyelewengan Wang YAWAS Oleh DS Jamal Yunos


Pengerusi Gabungan NGO Negeri Selangor, Datuk Seri Jamal Md Yunos semalam hadir di Perkarangan IPD Petaling Jaya untuk membuat laporan kepada pihak polis mengenai penyelewengan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS).

DS Jamal yang hadir kira-kira pada pukul 2.15 petang semalam bersama beberapa Badan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan beberapa individu yang lain membuat 6 laporan polis berkenaan penyelewengan dana YAWAS berkenaan.

Menurut DS Jamal, mereka mengesyaki berlaku penyelewengan, ketidakjujuran dan pecah amanah yang dilakukan oleh ADUN Damansara Utama, YB Yeo Bee Yin yang sebelum ini telah disebut olehnya dalam satu sidang media di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Selangor.

DS Jamal berharap ADUN terbabit tampil untuk menafikan kenyataan berkenaan jika ianya tidak benar dan beliau bersedia untuk dikenakan tindakan undang-undang jika perkara berkenaan adalah fitnah.

Dalam kenyataan sidang media pada hari ini, DS Jamal turut mempertikaikan Kad ATM Ambank yang diberikan oleh Pihak YAWAS kepada ADUN Damansara Utama berkenaan yang mengeluarkan wang secara berlebihan dan tidak mengikut tatacara yang ditetapkan. Terdapat lebihan dana YAWAS sebanyak RM35,000 daripada ADUN berkenaan.


21 comments:

Anonymous said...

Kenapa masuk akaun Yb? Kenapa tak k/tang negei saja yang edarkan wang berkenaan.

ted manoff said...

Jamal... Wang masuk akaun pm najib takpe..tkde salah pun....

din pagoh said...

Jamal dah MAMPOS belom?

Anonymous said...

Pembangkang mengomel bila wang Brim dihulur secara peribadi oleh AP pro gov tetapi dalam kes Yawas kenapa pembangang yang sama tak mengomel sedikitpun. Apa? Yawas tu bukan wang rakyat tapi dari kocek PakaTun? Huh kaya depa.

Anonymous said...

YB masyukkkk!!!

kihkihkih..

Bri rm3 ,masyukkkk poket rm7...
Huaaaaaaaa

Duit khairt 3bulan br dpt,BATU NESAN da berlumut...

Kahkahkah

Anonymous said...

YB Masyukkkkk!!!

Kihkihkih

Beri rm3, masyukkk poket rm7..

DUIT khairat 3bulan baru dpt, BATU NESAN da berlumut dahhh..

Kihkihkihkih

Anonymous said...

Kena kat muka sendiri tak pa pulak. Dasar "pariah" pembangkang. Sbb tu lah sampai skrg meroyan nak pegang kuasa.melayu pembangkang jd tukang lap najis lhr fsn lks

ted manoff said...

PRU14 KENA CEPAT NI] Laporan: AS buat persediaan untuk dakwa Jho Low


Pihak berkuasa Amerika Syarikat sedang membuat persediaan untuk memfailkan tuduhan jenayah terhadap jutawan kelahiran Pulau Pinang Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, kerana terlibat dalam apa yang mereka percaya sebagai "salah satu penipuan kewangan terbesar dalam sejarah".
The Wall Street Journal yang memetik sumber-sumber biasa dengan siasatan sebagai berkata, pendakwa AS merancang memfailkan tuduhan jenayah penipuan dan pengubahan wang haram terhadap Low dan beberapa rakan-rakannya yang berpotensi.
Sumber-sumber itu bagaimanapun tidak menjelaskan bilakah tuduhan jenayah itu akan difailkan.
Rancangan itu juga boleh diubah atau digugurkan memandangkan siasatan masih diteruskan, menurut laporan itu.
Menurut sumber itu, Low menjadi tumpuan siasatan jenayah dan beliau juga digambarkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat yang memfailkan tindakan undang-undang sivil Julai lalu sebagai 'pusat yang didakwa menyalurkan berbilion-bilion dolar daripada 1MDB.
Dalam saman sivil yang berasingan daripada siasatan jenayah, WSJ memetik sumber sebagai berkata bahawa DOJ kini sedang menyiasat hartanah baru keluarga Low ke dalam senarai aset untuk disita, termasuk AS$ 165 juta kapal layar bernama Equanimity. - MK
celahgelegar at 12:11 PM

Anonymous said...

Cptlah sikit. Lama sgt tunggu. Bak kata mamak kerala
"Dah lama dah". Ekeke.

Anonymous said...

John low???? Peduli apa aku. Aku nak najib di dakwa. Najib, najib, najib,najib...... ekeke.

Anonymous said...

Sultan Selangor perlu campurtangan hal Yawas...kerana Mb Selangor telah dengan sengaja melantik seorang muflis utk menjadi pengarah Yawas..dan duit Yawas telah disalahgunakan.. Utk kepentingan Dap padahal itu duit rakyat Selangor... Kami rakyat Selangor dajh hilang kepercayaan pada Mb jamban ni..kakau bini pun dia boleh kongsi utk dapatkan..duit dan kuasa..apalagi..kepentingan rakyat Selangor.. Ingat dia fikir ke untuk rakyat..sbb itu bila pilih pemimpin.. Pilih yng berakhlak mulia baru bebas dari pelbagai skandal... Asmin..skandal fia buat apa kat jamban tak jawab..skandal wetland tak jawab..skandal..syabas tak jawab..skandal pintu gerbang tak jawab..so Sultan Selangor wajar panggil Asmin mengadap biar dia jawab semua benda yng dia tak nak jawab...depan Sultan..ni kalau dia jadi Mb johor..dah lama kena sound kaw kaw... Tp untung dia mb Selangor..so rakyat Selangor kat sapa kita nak mengadu...Allah...jom kita mngadu kat Allah

Anonymous said...

DUIT yawas telah DIKENCING oleh YB pnipu dslngor..

Tindakan segera dpelukann..

cc report : u/p YB RFIJI..
(kene bertindak segra)

Pssstt; buatny YB rfiji mnggal, alamatny 3 bulan ler bru dpt DUIT KHAIRAT..

Kihkihkih

Anonymous said...

Pada pengamatan pembangkang jumlah k/tangan awam adalah amat berlebihan. Yakni tenaga kerja mengatasi kerja. Ironinya ialah bilamana wang Yawas mereka sendiri operate seolah-olah tenaga kerja tersangat berkurangan. Aha! ulasan balas YBY ada dinanti-nantikan.

Anonymous said...

Ketua geng cabul & samun berkumpulan menyalak macam anjing takde sapa nak percaya daa...

Anonymous said...

Jamal nih selalu buat gempaq...kecut teloq assmin...pasti prn Selangok mendahului pru14 nampaknya.

Zaharudin Zaharudin said...

Pembangkang harus kekal sbg pembangkang

Anonymous said...

kekal sebagai pembangang selamanya.

Anonymous said...

PETALING JAYA: Adun DAP hari ini menafikan tuduhan Datuk Seri Jamal Md Yunos tentang berlaku penyelewengan terhadap dana Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas).

Adun Damansara Utama Yeo Bee Yin hari ini tampil membawa 10 fail berisi dokumen setebal 60cm berkaitan pembayaran Skim Mesra Usia Emas (SMUE) di bawah yayasan itu, yang dibuatnya.

“Jamal mencabar saya untuk membekalkan bukti bagi menafikan fitnah ini. Inilah buktinya.

“Kami terbuka, telus dan tidak ada apa-apa yang mahu disorok. Bukan saja kami boleh tunjukkan akaun, resit bagi setiap bayaran pun kami boleh tunjuk,” katanya.

Yeo berkata dokumen yang ditunjukkan Jamal adalah dokumen yang dikemukakannya kepada pejabat tanah dan daerah.

“Kolum terakhir ialah tarikh dokumen diterima semula, bermakna kami sudah mengagihkan dana, manakala resit ditandatangani bersekali dengan kad pengenalan pewaris si mati dan sijil kematian diserahkan kepada pejabat tanah dan daerah,” katanya.

Jamal yang juga pengerusi Gerakan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Malaysia membuat laporan polis terhadap Yeo, semalam dan mendakwanya melakukan penyelewengan terhadap dana YAWAS.

Anonymous said...

Tu le ted bongok...lain kali jgn menyalak klw wang tok arab masuk akaun pm najib...lain kali selak jugak kain geng2 adun haprak ko tu yg dok ghairah songlap duit rakyat..bangang...

Anonymous said...

?????..gila ke hape??

Anonymous said...

Jom mengadu kat Allah..lima waktu sehari..kita rakyat Selangor mcm anak di rumah mati kelaparan kera cina dap kt hutan kenyang mkn duit yawas..MB Selangor memang seorang yng tak boleh percayai.. Pas selangor penakut nak jadi Mb..sbb itu Selangor ni cacamarba...beri pada orang yng pandai berlakon mcm asmin..mmg hancur Selangor..kali ini kita mengadu kst Allah..biar Allah..ubah Selangor biar yng pimpin Selangor ni seorang yang amanah dan ikhlas bukan MUNAFIK MCM ASMIN TANGGANG JAMBAN....

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates