March 20, 2017

28 Apa Beza PERMATA Dan Eden Firdaus Centre


Ramai yang tersalah anggap isu Dato Menteri Besar Selangor, DS Azmin Ali meluluskan bajet kepada Eden Firdaus Special Need Centre, milik Ahmad Idham, dalam isu sebelum ini, walaupun kelulusan berkenaan hanya di'bentang' dan diumumkan di laman sosial Twitter. 

Berdasarkan laporan MStar, baca di sini, Ahmad Idham Ahmad Nadzri terpanggil membuka sebuah sekolah khas untuk Orang Kelainan Upaya (OKU) yang diberi nama Eden Firdaus Special Need Centre selepas melihat ramai ibu-bapa tidak mendapat pendedahan sebenar dalam menjaga anak-anak istimewa.

Eden Firdaus Special Need Centre dinamakan bersempena anak sulungnya Ahmad Firdaus Ahmad Nadzri, 16, yang mengalami kesukaran berjalan dan bertutur akibat diserang sawan ketika berusia dua tahun.

Eden Firdaus Special Need Centre sudah pun mempunyai seramai tujuh orang pelajar dan lima tenaga pengajar berpengalaman manakala isterinya Amy Aziz bertindak sebagai Pengetua. Pusat ini mensasarkan pengambilan sebanyak 20 kanak-kanak OKU dan menerima pelajar dari usia empat hingga 20 tahun.

Kita tidak mempertikaikan peruntukan yang diberikan oleh Kerajaan Selangor kepada kanak-kanak istimewa. Ianya bagus dan wajar dipuji walaupun peruntukan hanya 'dibentang' melalui Twitter. Ianya bagus dan wajar dipuji walaupun diberi peruntukan RM100,000 untuk 20 orang. Yang kita ralat adalah sikap Ahmad Idham yang sebelum ini beliau kelihatan lantang menghentam Kerajaan Pusat dan membuat pelbagai andaian yang boleh menimbulkan fitnah.

Jika kita hendak membuat andaian atau berfikiran negatif kepada Ahmad Idham, peruntukkan yang diterimanya itu ada melibatkan kepentingannya. Pusat ini sememangnya melibatkan isteri dan anaknya. Namun tidak perlu kita besarkan perkara ini sebab dana berkenaan ada juga untuk kanak-kanak istimewa.

Walau bagaimanapun, layanan yang sama perlu diberikan oleh pembangkang kepada Pusat Permata Negara (PERMATA). PERMATA yang dinaungi oleh DS Rosmah Mansor tidak melibatkan sebarang kepentingannya. Beliau tidak ada anak yang bersekolah di PERMATA. Tidak ada ahli keluarga yang memegang jawatan dalam PERMATA. 

Beliau hanya menjadi Penaung sahaja, tidak menerima sebarang gaji atau elaun. Bajet untuk PERMATA perlu dibentang, dibahas dan diluluskan dalam Parlimen. Bukan melalui akaun Twitter. Kewangannya juga diaudit oleh Ketua Audit Negara dan perlu dipersembahkan kepada YDP Agung sebelum dibentangkan di Parlimen.

DS Rosmah Mansor lakukan semata-mata untuk anak-anak rakyat Malaysia demi untuk hendak menolong kanak-kanak mendapat pendidikan awal yang mantap. Kerana pendidikan awal itu amat penting untuk kanak-kanak Permata juga ada mengendalikan sekolah untuk kanak-kanak istimewa yang dinamakan Permata Kurnia.


Niat, misi dan visi DS Rosmah Mansor dan Ahmad Idham hampir sama. Membantu kanak-kanak Malaysia. Cuma dalam kes Ahmad Idham ianya ada melibatkan kepentingannya iaitu sekolah, isteri dan anak beliau dan DS Rosmah Mansor tidak ada apa-apa kepentingan dalam PERMATA.

28 comments:

ted manoff said...

Pungkoq ko ryezall..ko dh fitnah ahmad idham lagii mau cover plk..beza benar permata dgn eden firdaus bagaii langit bumi..permata utk kanak2 golongan elit ank datuk2 tansri2..manakala eden pula utk golongan kurang upaya..nk cari dana pun mcm mengemis..sedangkn permata dgn senang dpt berjuta2 dri kerajaan..💰💴

Cucu Tok Selampit said...

"permata utk kanak2 golongan elit ank datuk2 tansri2"? Get your fact right Moron. Jangan sekadar menulis untuk claim duit haram.

Anonymous said...

Aku org terengganu..

Di stiap kg akn ada 2 3 kelas tadika..

1 tadika utk org sdrhana/org kaye..

1 tadika PERMATA utk glngan yg KURANG BERKEMAMPUAN/MISKIN..smueny FOC..

Pegi MAMPOS dgan org yg byak CAKAP psal tadika PERMATA..

ted manoff said...

Org ganu konon..entah2 bangla mu jgn nk nyamarlah caii..bangla pun nk pertahankn kakmah..poorraahhh..

dap lan cau said...


Mcmana pembangkang nak menang PRU kalau pemimpin dan penyokong berterusan berfikiran otak sempit. Kalau setakat nak buat tohmahan semata-mata, dah tak laku dah skrg ni ..

Berfikirlah secara matang krn setiap isu rakyat akan dapat kepastian kebenarannya dlm sekelip mata. Internet bukan lagi utk golongan2 tertentu, tapi seluruh rakyat dapat menggunakannya dgn mudah dan mampu, ditelapak tangan.

Zaman kencing rakyat sudah berlalu cai .. kalau rakyat tertipu sekali, mungkin kali ke-2 dan seterusnya tidak akan terjadi lagi. Rakyat Malaysia sudah matang berfikir dgn bantuan kemajuan tenologi canggih masakini.

Cencaluk said...

Hoi ted ..... Aku cukup benci dengan manusia yang mengamalkan double standard.

Kau ted kalau puak kau buat semuanya suci semuanya halal dan semuanya mencapai langit ke tujuh lah katanya.

Kalau puak lain buat semuanya macam bangkai, sampah dan macam2 lagi

Kau ni ted memang dasar mulut anjing yang melolong bukit tau

Aku harap agar ALLAH memberikan balasan agar pabila kau mati kelak jenazah kau akan berubah menjadikan muka kau sebagai anjing sebagai pengajaran kepada keluarga kau supaya mereka tahu rezeki jenis apa kau bagi mereka makan selama hidup mereka dan dalam darah mereka mengalir darah apa halal/haram apabila melihat bangkai kau

Aku bukan jenis nak menyumpah dan mendoakan orang tapi kalau dah sampai pendidikan anak2 pun kau nak pertikaikan baik kau angkat kain baju kau berambus dari negara ini.

Jangan jadi bangkai busuk di negara sendiri

Apa sumbangan kau selain merosakkan umat manusia

Baik kau ingat sikit maut akan tiba bila2 masa sahaja

Jgn kau mampus masa tengah dok fitnah org memang kayu api nerakalah tempat kau

Anonymous said...

Gambo beliau di setiap penjuru antah berantah dan twitter beliau bercerita tentang cek yang diberikan pada pusat persendirian. Selepas ini apakah sesiapa saja boleh dapatkan cak dari MB antah berantah?

Anonymous said...

Keluarnya Pas dari PakaTun membuatkan ABU hilang akal dan meroyan. Jangan hairan kalau berlaku peningkatan bilangan pesakit mental maya dalam waktu terdekat. Wakakaka

Anonymous said...

Hebat tak hebat rosmah pasang blogger..hari2 blogger mengampu pasal permata. Banyak lagi masalah boleh utarakan, permata jugak dia pilih. Berapa banyak duit rosmah habis pada blogger?

Anonymous said...

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor disaran mencontohi isteri Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan meletak jawatan sebagai penaung PERMATA.

ADUN Damansara Utama, Yeo Bee Yin berkata demikian dalam perang mulut berterusan dengan pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor yang menjadikan isteri Lim, Betty Chew sebagai sasaran terkini.

"Rizal sekali lagi mengheret orang yang tidak berkaitan dalam perbincangan PERMATA. Ia adalah lucu membandingkan Chew dengan Rosmah Mansor.

"Bukankah Rizal tahu bahawa Chew menolak cadangan untuk dilantik dalam jawatankuasa Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC)?

"Selain itu, PCCC adalah sebuah organisasi perdagangan, dan bahkan bukan sebuah agensi kerajaan (seperti PERMATA)," kata Yeo dalam satu kenyataan.

dap lan cau said...


Kekadang mmg lucu jugak kalau tengok gelagat pembangkang di Malaysia ni .. Nak kata bodoh, tak, bijak, tapi BIJAK MEMPROMOSI KEBODOHAN DIRI SENDIRI.

Dah ada gabungan parti2 politik pembangkang, PH, guna simbol masing2 utk PRU. Timbul pulak satu lagi gabungan dari parti2 politik yg sama, tanpa nama, utk guna 1 logo bagi PRU. Setiap gabungan akan ada pemimpin yg isytihar diri sendiri secara tak rasmi jadi ketua. Tindih menindih atas satu sama lain. Tu belum masuk lagi gabungan2 yg ada di Sabah dan Sarawak.

Hakikatnya semua gabungan HANYA utk menghadapi dan memenangi pilihanraya. Lepas PRU, balik semula bercakar spt apa yg berlaku slps PrU13 dulu ..

Apa pembangkang ingat rakyat masih lagi berfikiran spt dizaman 60'an ke 90'an. Suka tak suka terpaksa terima krn sumber maklumat hanya berpandu kpd berita mulut kemulut? Tidak ada cara utk mengetahui apa yg berlaku? Krn itu baik kerajaan mau pun pembangkang boleh kelentong rakyat sesuka hati ikut agenda politik masing2.

Dahlah cai, usah penatkan otak tak tentu halatuju perjuangan. Pasti sia2. PASTI TIDAK MENDATANGKAN APA2 HASIL POSITIF pun.

Jadilah pembangkang yg membina, Pasti nanti rakyat akan nilai hasilnya .. Kalau nak menang PRU lah ...

Anonymous said...

Teruskan usaha yang murni..Datin Rosmah..biarlah..orang2 yang dengki dan iri hati..makan hati berulam jantung setiap hari..setiap hari mereka solat mereka beramal..tapi selalu bersangka buruk..kat Datin Rosmah umpama ai membakar daun daun kering amalan mereka..dan saya sokong Permata..kerana dgn adanya permata..mereka yang dari golongan susah pun..dapat mereka gilap hingga berjaya..dlm berbagai bidang..dan saya komen ni ikhlas kerana Allah..tiada imbuhan atau dibayar..sesuatu.yang bermanfaat kepada rakyat patut kita puji..kenapa hendak diperlecehkan sbb kerana..penaungnya Datin Rosmah..kalau mungkin.namanya Elizibeth k..mary k..teressa...k..betty.k..oh..tu semua mulia tu semua bagus...sudahlah..a

Anonymous said...

"Selain itu, PCCC adalah sebuah organisasi perdagangan, dan bahkan bukan sebuah agensi kerajaan (seperti PERMATA)," kata Yeo dalam satu kenyataan"

Yeo Bee Yin harus persoalkan justifikasi Assmin dalam mengeluarkan cek yakni wang rakyat kepada sebuah organisasi perniagaan seperti di atas dan bukannya pertikaikan pelantikan tanpa dibayar imbuhan yang dibuat oleh pihak lawan. Cerminlah diri sendiri.

Anonymous said...

bila filem low kualiti tak laku mula lah dia sasau, seperti menangguk di air keruh.
selalunya org2 seperti ini mengambil untung dari kecacatan org lain. maka lepas ni berpusu2 lah puak2 lgbt, geng soros, tauke pusat urut akan menderma pada hang...modus operandi yg dapat dibaca

Anonymous said...

Mudahnya nak dapat duit menerusi twitter. Ia semudah lontarkan FITNAH, tup-tup dapat 100k. Muahahaha.

Anonymous said...

Tak perlu nak maki hamun.Klu semua org yg ada anak cacat nak buka sekolah cacat mmg haru biru la, ini akan terdedah pada ketirisan, mengambil kesempatan dan kes menyonglap dana. Cukup la ada PERMATA. Si malaun Azmin tu patut fokus pada masalah yg berlarutah sekian lama dikawasan beliau eg judi , maksiat, sampah, masalah air, denggi, terbaru kes YAWAS 500juta.

Anonymous said...

Negeri berkebajikan harus menyediakan sendiri semua perkhidmatan untuk keperluan rakyat. Isu ini mendedahkan banyak kekurangan dan menampakkan kerajaan berkenaan seumpama pahat dan penukul: sekali tukul mengetuk sekali itulah pahat buat kerja. Kalau tak ketuk maka tiadalah kerja. Janji diikrar jadi janji dicapatikan. Klise.

Anonymous said...

Tembelang Teresa Kok kebas dana RM500 juta YAWAS pecah

Video: Isu YAWAS terus hantui Teresa Kok

13 MAC: Penjelasan panjang lebar Teresa Kok bagi menjawab dakwaan kononnya wujudnya penyelewangan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) yang dikendalinya tidak bermakna beliau telah terlepas daripada isu yang sebelum ini didedahkan oleh Pengerusi Gabungan NGO, Datuk Seri Jamal Yunos.

http://snapshot2016.blogspot.com/2017/03/tembelang-teresa-kok-kebas-dana-rm500.html

Anonymous said...

Jamal ketua geng samun berkumpulan pun kau percaya? Kahkahkah...

din pagoh said...

Yawas buto!! Ko tk baca ke bangang! Fitnah yawas ko percaya tanpa baca kenyataan! Bodoh!

Anonymous said...

Penguasa premis tanpa lesen yg report pasal jamal tu cina dap@13may kan? Kalau mcm tu aku percaya pada jamal sebab the only straight abt cina dap@13may is their hair.

Anonymous said...

lancau lu. dah jadi pak belalang. semua tau. mampos la lu masuk longkang.

Anonymous said...

ITULAH...DUNIA APA PUN TAK DAPAT. KAT AKHIRAT GENDONG BALA DAN DOSA.

Anonymous said...

betullllll.....

Anonymous said...

Sah dah mmg ted ni morron tahap gaban kikik

Anonymous said...

Aku tgk skrg ted makin kuat merapu

Anonymous said...

Terbaik tuan... mmg kdg2 kene ajar skit org2 yg tak reti bahasa tu

Anonymous said...

Fitnah ya... hehe whatever

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates