February 15, 2017

0 Pengusaha Dego Ride Perlu Bersedia Menghadapi Tindakan Undang-Undang


Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), TS Dr Syed Hamid Albar berkata kegiatan penyedia teksi motosikal, Dego Ride perlu bersedia menghadapi tindakan undang-undang kerana beroperasi tanpa lesen. Walaubagaimanapun, SPAD kata beliau tidak mempunyai kuasa untuk mengekang kegiatan berkenaan yang semakin popular ketika ini kerana tiada peruntukan undang-undang mengenainya.

Menurut beliau, bagi SPAD, untuk menguatkuasakan peraturan juga sukar kerana ada 13 juta motosikal di seluruh negara dan SPAD tidak boleh memberhentikan setiap motosikal dan bertanya sama ada pembonceng membayar tambang atau tidak.

Beliau menambah, motosikal tidak termasuk dalam senarai kenderaan yang dibenarkan untuk membawa penumpang dengan dikenakan bayaran, ia tidak dalam senarai pengangkutan awam. Isu keselamatan dan perlindungan insurans kepada penumpang untuk perlu menjadi keutamaan, walaupun TS Dr Syed Hamid suka dengan kreativiti yang ditunjukkan, dengan menyatakan bahawa teksi motosikal adalah untuk golongan pendapatan rendah dan idea itu datang dari golongan muda juga.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates