February 15, 2017

56 Adakah Benar Duit TEKUN Diseleweng Untuk Projek Putu Bambu?


Dakwaan adik bekas Pengerusi TEKUN, Hamizura Osman, menyeleweng dana pinjaman kecil untuk peniaga, harus dipandang berat. Komen di atas diambil daripada ruang komentar laman sosial Facebook milik Hamizura Osman.

Mengikut pengomentar berkenaan yang menggunakan nama Kassim Masdor, duit pinjaman TEKUN yang diperolehi hanyalah separuh daripada nilai pinjaman yang dipohon. Tambah lagi, peminjam disyaratkan untuk membeli barang-barang daripada Hamizura dan suami sahaja untuk berniaga putu bambu. Putu bambu bukan satu tohmahan melulu. Hamizura Osman sendiri mengakui di dalam posting di laman sosial Facebook beliau bahawa beliau seorang usahawan putu bambu.



Hamizura Osman seharusnya tidak berdiam diri dan harus membuat laporan polis terhadap dakwaan berkenaan untuk membersihkan dirinya. Ini memandangkan kedudukan Kakaknya, Datuk Hamidah Osman sebagai bekas Pengerusi Tekun dan kini menjawat jawatan sebagai Naib Presiden Parti Cap Bunga Raya.


Nota Kaki: Jangan lupa isu pokok tentang Hamizura Osman ini. Di dalam posting beliau, beliau telah membuat fitnah bahawa ubat di hospital adalah tiruan. Beliau tidak tahu membezakan di antara ubat 'Generic' dengan 'Counterfeit'.

56 comments:

Anonymous said...

Lepas lingkup baru nak bising?

Anonymous said...

Mana ada orang pinjam tekun tak dapat duit, dpt brg shj? Tekun bagi cash pada peminjam. Auta

Anonymous said...

Buat repot kat polis le?
CTS bukan polis

Anonymous said...

kakak samseng, adik penipu.

Anonymous said...

kalau tak lingkup, buat apa nak bising

Anonymous said...

projek putu bambu tak jadi, zura bambu duit projek menjadi...

Anonymous said...

Cerita tekun dan putu bambu dpt coverage. Mantap.
Tp sunyi sepi utk jet yg kena sita.
Terbaru ni kerajaan umum buat litar xdpt coverage ke?
Apa zahid buat dkt sabah xdpt coverage ke?
Hebat sgt ke shafie tu?
Takot sgt ke anak2 aman berkawan baim dgn shafie?

Anonymous said...

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pada 30 Jun lalu didakwa di mahkamah atas dua pertuduhan rasuah dan masih lagi memegang jawatan itu.

Jeff Ooi yang menghina kematian Allahyarham Datuk Dr Haron Din tidak pernah dikenakan tindakan. Begitu juga dengan Nga Kor Ming yang menghina sambutan Aidilfitri dan pernah menghina Islam.

Teresa Kok memberi gambaran bahawa rasuah, menghina Islam, menghina kematian seseorang, menghina sambutan Aidilftiri adalah bukan salahlaku dan dibenarkan dalam parti DAP.

Jika anda mahu parti yang menyokong salahlaku, sertai DAP.

Sumber: My Nation News

Anonymous said...

Pasti putu bambu tu tak laku pasal berbulu, sbb batang bambu kan ke berbulu ...

Yg pinjam tekun dan dipaksa buat putu bambu pun dah sama2 berbulu,

Dan sudah semestinyalah yg paksa buat putu tu skrg dah naik berbulu, sbb bulu dia dah diselak, org dah tau, dulu dia 'naik bulu' masa luluskan pinjaman tekun. Tekun naik bulu.

Assmin Ali said...

Benarkah dua lagi pemimpin kanan DAP akan keluar parti Khabarnya mereka tidak tahan lagi Tokong dan parti yang tak berprinsip ini. Cuba ikuti perkembangan

Anonymous said...

kah kah kah kah... kesian hamizura buat lawak sarkas kata ubat hospital kerajaan adalah ubat tiruan....siap ada kualiti rendah tinggi pulak tu. Sejaik bila hospital kerajaan pakai ubat tiruan?? Sejak zaman atok madey ke???

Muahahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

pergi bukak blog sendiri

Anonymous said...

hebat adik kak midah samseng gopeng, kiri kanan depan belakang ko bambu orang eh..

Anonymous said...

Bukan pemimpin kanan dap aje nak keluar parti, ramai lagi ..

ted kentot pun dah kuar blog CTS, tak balik2 sampai skrg .. tapi syukur alhamdulillah, mungkin dia pergi repair sel2 otaknya yg tak berhubung.

yg menempek dgn panggilan manja 'Untie Mah' tu pun dia juga. Mcm hanturaya pulak menyamar bebagai nama dan rupa ..

Ini yg pemimpin kanan dari PKR pun 'mintak nak keluar' tapi tak jugak dapat2 sampai skrg. Dapat kuar pergi bicara dimahkamah aje ..

Dan si Ass tu 'air'nya tak dapat nak kuar langsung, pasti kena sambar utk dijilat mcm aiskerim.

Kira2 ramailah yg nak kuar ...

Anonymous said...

nenek jijah pun dah keluar dari kajang nak jaga pekan pulak. Mana ada kawasan banjir dia nak jaga katanya... boleh guna kipas sakti surutkan banjir, tapi malangnya, si kipas sakti tak pandai mencari barang....

"Jam omega aku mana jijah"...

Anonymous said...

ada sesapa tau apa nama blog ted kentot? atau url nya ..

Anonymous said...

Mmg cts ambik berita ni nak buruk dan fitnah org..kan dia cucu tok selampit..

Tekun bagi 100% pinjaman lah..aku pinjam tekun dapat penuh..mana ada dpt barang...ni mmg auta de paradise..

Anonymous said...

Errr..ubat generic tu tiruan lah..itu pun kalau kau faham terminology farmasi..

Anonymous said...

Kan CTS dah kata kalau auta boleh repot. Ko buta huruf atau tak baca tapi terus komen.

Anonymous said...

Pagi pagi lagi bahalol bahalol umnonok dulu kini dan selamanya bahalol menunjuukkan skil bahalol meghoyan

Anonymous said...

Tiada angin masakan pokok bergoyang. Bila melibatkan duit ramai yang gelap mata tapi licik.

Anonymous said...

CTS bukan polis..CTS bodoh

Anonymous said...

Tak lama lagi mampuslah kau ni.

Anonymous said...

Apa yg Jamal buat ialah sebelum negerinya dilingkupkan oleh tangan2 pakatun tapi ayat yg digunakan untuk perkecilkan usaha Jamal ialah: "kalau belom lingkup bising buat apa" ... pulak dah.

Anonymous said...

Ramai kaki rembat. Lepas rembat lari masuk Pakatun. PakaTun pula bentang karpet merah. Hmm

Anonymous said...

Generic sah
Tiruan haram
Tang mana samanya?

Anonymous said...

tak payah cerita pasal terminology la kalau sendiri pun tak faham apa itu ubat original dengan ubat generic.

Yang hamizura ceritakan pasal ubat counterfeit.

Anus 10:54 sama bahlol je dengan adik midah samseng tu...

Anonymous said...

hehe... malaysia dah lingkup ke belum??

Kalau belum lingkup, para pembangang sila melingkup terlebih dahulu...

Anonymous said...

mangkuk 1054 sembang melalut mengenai terminology, istilah pharmacology kau la belajar ke belum?

Anonymous said...

Habis la...
Ada minah kata Malaysia takde duit dan pakai ubat tiruan. Dah nak bangkrap katanya.
Ubat generic kononnya ubat tiruan.
Ubat original bagus sebab mahal, ubat generic tak bagus sebab murah kononnya.

Ubat generic ni bukan barang tiruan macam jam tangan Petaling Street hoccay. Juga bukan macam gelang Zhulian atau bag tangan LV atau Gucci tiruan yang hanpa eksyen pakai pi kenduri kawin tu.

Ia adalah ubat yang mempunyai struktur kimia yang sama dengan ubat asal dan telah terbukti mempunyai kesan bioequivalent yang sama, selamat dan berkesan. Barulah ia boleh memasuki pasaran.

Jadi kenapa ubat original mahal dan ubat generic murah? Mesti ada yg special kan?

Salah! Ubat original atau inovator product ini adalah ubat yang mula2 dihasilkan oleh syarikat farmasi gergasi.

Mencipta satu ubat baru bukan kerja mudah dan murah. Mereka perlu melakukan R&D berbelas tahun lamanya (biasanya hingga 15 tahun), melakukan pelbagai ujikaji kecil hingga bertaraf raksasa hingga akhirnya terbukti ia selamat utk dipasarkan dan digunakan oleh manusia.

Mencipta ubat baru seperti ini boleh menelan kos hingga berbillion2 dollar sebelum ia boleh mula dijual di pasaran utk kegunaan manusia.

Jadi, usaha syarikat farmasi ini dihargai dengan mereka diberika hak patent selama beberapa tahun. Mereka saja boleh menjual ubat tersebut tanpa persaingan lain bagi membolehkan mereka balik modal dan mendapat keuntungan.

Hak ini dipelihara dan dijaga oleh World Trade Organization bagi memastikan syarikat2 farmasi gergasi ini terus melakukan R&D bagi mencipta ubat2 baru.

Bayangkan berbelanja hingga berbillion dollar dan akhirnya tidak untung dan tidak balik modal. Saintis gila mana yang akan mencipta ubat2an baru? Modal tarak.

Jadi semua akan menunggu hingga hak patent ini habis. Dalam tempoh ini syarikat2 penghasil ubat generik akan mengkaji habis2an komposisi ubat asal ini dan akan replicate ubat ini.

Habis saja patent, mereka dibenarkan jual ubat generik ini yang harganya jauh lebih murah namun ia sama dari segi efektif dan tahap keselamatan.
Kenapa boleh jual murah? Sebab mereka tak terlibat dalam membuat R&D besar2an MENCIPTA UBAT seperti proses yg perlu dilalui ubat asal.

Jadi amat kelakar apabila ada yang kata negara nak bangkrap dan oleh itu, kita pakai ubat generik.
US yang merupakan negara pencipta ubat2 original dengan syarikat2 farmasi gergasi bersemadi di sana juga mempunyai hampir 89% ubat generik di dalam pasaran mereka.
US nak melingkup juga la tu. ��

Penggunaan ubat generik di Malaysia bukanlah baru. Ia telah berlaku sejak zaman Tun memerintah lagi. Ia adalah amalan biasa dan sah di seluruh dunia.

Kalau tak percaya, cuba check ubat2 yang Atok ambil dari IJN. Banyak ubat yang generik dah tu...
Atok masih sihat dan umur panjang.
IJN ni bukan hospital kucing kurap.
IJN ni adalah salah sebuah JCI accredited hospital di negara kita. Kira taraf dunia la.
By the way...akreditasi JCI ini diperolehi pada zaman DS Najib. Kena sebut sebab takut ada orang lain claim kredit

Anonymous said...

Atok --> madey koyakutty

Anonymous said...

Pasal tekun..ni tak faham sangat..sbb bukan bidang kita..so sesapa yng baca blog ni..yng pernah..dpt bantuan tekun boleh beri pencerahan.. Kan..biar orang faham..dan tiada fitnah...dan..utk ubat hospital kerajaan.. Kitavtanya lah..menteri kesihatan.. Biar dia jelaskan...kita ni orang biasa jer...tak mahu lah hari2 dgar fitnah..dosa...tau

Anonymous said...

Thank u anon 12:28 pm..sbb beri pencerahan... Baru faham dan fakta anda mmg jelas...

Anonymous said...

Dh lama tekun ni jdi...ceti berlesen...pinjam dapat duit...bayar ansuran bulanan...projek xbuat pun...patut dijalankan siasatan terperinci...tutup je jika xberfaedah...jgn dibazirkan duit rakyat.

Anonymous said...

Malaysia Laksana Polisi Guna Ubat Gantian Di Hospital Kerajaan, Kata Liow


KOTA BAHARU, 19 Ogos (Bernama) -- Kementerian Kesihatan sudah memulakan polisi untuk menggunakan ubat gantian atau dikenali sebagai "generic drug" bagi menggantikan penggunaan ubat asli atau "patented drug" di semua hospital kerajaan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata terdapat 10 ubat asli yang akan tamat tempoh hak intelektualnya dalam masa terdekat dan kerajaan akan meneruskannya dengan ubat gantian daripada pengeluar tempatan.

"Ia (polisi) mula dilaksanakan sejak kerajaan memperkenalkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam menggalakkan industri perubatan tempatan mengeluarkan ubatan yang diperlukan.

"Amalan penggunaan ubatan generik ini telah dilakukan oleh negara-negara luar kerana ia lebih murah berbanding patented drug," katanya kepada pemberita selepas majlis konvensyen MCA Kelantan yang dirasmikan oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek di sini.

Malaysia merupakan negara yang menyediakan subsidi perubatan kepada 27 juta rakyatnya dengan mengenakan kadar bayaran minimum RM1 bagi satu rawatan di hospital dan klinik kerajaan di seluruh negara.

Liow berkata kebiasaannya ubat asli mempunyai tempoh hak paten dari minimum lima tahun hingga 20 tahun dan langkah kerajaan menggunakan ubat generik didapati dapat menjimatkan kos kerajaan dalam menyediakan bekalan perubatan untuk rakyat yang semakin bertambah populasinya.

Beliau berkata untuk pengeluaran ubat generik, pihak pengeluar perlu menjalani ujian ke atas ubat keluaran mereka yang dinamakan "bio-equivalent test" dan ujian penggunaannya ke atas manusia atau "trial test".

Selain itu, katanya kementerian juga akan mengehadkan preskripsi ubat kepada pesakit dari tiga bulan kepada sebulan sebagai langkah penjimatan.

Liow berkata kementerian juga akan menambah seorang lagi pakar kardiologi dan seorang pakar bius secara berjadual untuk unit rawatan jantung di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), di sini bagi menyediakan rawatan lebih berkesan.

-- BERNAMA

Anonymous said...

kredit dari facebook Dr. Abdul Rahman Abdul Kadir

M.A.Z. said...

Penjelasan 12:28 pm ttg ubat ori dan ubat generic dan mengapa harga keduanya berbeza cukup terang sekali. Terima kasih.

Aku ni merayau keserata blog setiap hari, mana yg sempatlah bila ada masa terluang, kekadang teringin nak tau keadaan politik semasa, kekadang mencari tip2 kesihatan, ada masanya baca blog lawak jenaka, apa saja yg minat.

Terjumpa sesuatu informasi mcm komen ini memberi kepuasan terasa masa tidak terbuang begitu saja. TQ sekali lagi.

I LOVE ROSMAH. said...

kacian pendedak sekalian..pinjaman tekun yg tak seberapa dikokokkan riuh seantaro reban.takde modai lain ke.stahu aku dedak yg diberi penuh vitamin blh bagi kreativiti n genius pd golongan pendedak.lihat je la abam jamai MT ameno puja puji wak jamai tu..
cian la kat ko DOP...kurr...kokoko

M.A.Z. said...

Dr Abd Rahman ni mmg sentiasa peka dgn keadaan semasa,

Dan aku rasa dia cekap menjawab setiap isu yg berkaitan dgn profesennya bila berbangkit dan diviralkan dimedia massa.

Anonymous said...

Woii bahalol 11:32 ..ngko sentap kerr...alahaiiii..kwang kwang kwang

Anonymous said...

Najib --> penyamun kaki kepit

Anonymous said...

info yang takkan ditemui dalam blog celah gelegar
(tagline blogger tu patut campak dalam lubang jamban je)

Anonymous said...

Baik cts xamek komen kt fb najib.
Kalau xkantoi penuh kritikan.
Ada pun sokong penuh fake account

Anonymous said...

betol tu 12.54 pm

kalau setiap kali singgah blog politik, terjumpa pulak komen2 mcm 12.58 pm atas ni, aduuuhhhh .. kita pulak yg rasa kesian bila bayangkan si penberi komen tu .. bengapnya dia ..

cian ko yop !!!

Anonymous said...

Madey penyamun bersiri ...

Anonymous said...

.
niat hendak bantu pendatang baru berniaga terutama apabila ada produk IKS dan kable TEKUN adalah murni. cumanya pastikan dua pihak menang-menang. kalau satu pihak menang dan satu lagi kecundang akhirnya pihak yang menang juga akan dipersoalkan. selebihnya nama parti dan nama bangsa turut terkait.

justeru harus ada perubahan. paling pokok adalah perubahan sikap tapi bukan berubah parti. berubah parti tak mampu mengubah fiil lama terutama apabila parti baru dilihat sebagai platform untuk meneruskan sikap lama yang terkantoi dan terhalang sebelum ini. makanya berubahlah dari sikap pentingkan diri kepada sikap menang-menang.
.

Anonymous said...

kalau nak berniaga kecil-kecilan jangan mintak dengan TEKUN, tapi mintak dengan MB aiskrim...

pastikan si pemohon adalah wanita, usia dalam awal 20-an, rupa paras menarik,dan paling penting masih dara.

MB aiskrim akan turun sendiri memberi anda lesen berniaga dan segala bentuk bantuan yang diperlukan.

Pemohon selain dari syarat yng ditetapkan diatas.... sila meninggal...

Anonymous said...

๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘

Anonymous said...

gelak orang sakit otak

Anonymous said...

Najib Penyamun Takut Bini

Anonymous said...

Cai2 parti cap bunga takut PM Najib ..

REFORMASI Juboq Anwar Ibrahim said...

KENYANYUKAN APAKAH ORANG TUA NI KATAKAN?? UMNO MUNGKIN MENANG PILIHANRAYA??

PUTRAJAYA: UMNO atau Barisan Nasional (BN) kemungkinan akan meraih kemenangan sekiranya PAS enggan menyertai Pakatan Harapan serta meletakkan calon dalam pertembungan tiga penjuru pada pilihan raya akan datang, kata Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Penyokong parti lawan akan berbelah bagi dan ini bermakna PAS menolong UMNO atau BN mendapatkan kemenangan. Mana-mana parti, kalau jadi tiga penjuru, maka niat itu adalah untuk menyokong UMNO dan BN," katanya.

Bekas perdana menteri itu berkata PPBM tidak akan merayu kepada pemimpin PAS untuk menyertai Pakatan Harapan walaupun tempoh sebulan diberikan untuk membuat keputusan itu.

"Kami telah cuba menyelesaikan kebuntuan ini dan kami bersabar... Saya tidak akan merangkak dan mencium kaki pemimpin PAS.

"Tetapi kami terbuka dan masih memberikan PAS masa sebulan walaupun mereka kata ini tidak perlu," kata Dr Mahathir kepada pemberita selepas menyerahkan watikah pelantikan ketua-ketua bahagian PPBM Semenanjung Malaysia di sini hari ini.

Pada 1 Feb lalu, Timbalan Presiden PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengadakan mesyuarat dengan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man di ibu negara bagi merintis jalan ke arah kerjasama antara kedua-dua parti.

Ditanya sekiranya PAS hanya mahu bekerjasama dengan PPBM dan bukan Parti Amanah Negara (PAN) dan DAP, Dr Mahathir berkata:
"Bersatu tidak boleh melepaskan kerjasama dengan DAP, kerana parti itu ketika ini menguasai 36 kerusi di Dewan Rakyat, sementara PAS, bukan merupakan parti pembangkang terbesar, mempunyai kurang daripada 26 kerusi." -- Bernama

Anonymous said...

kakak ratu taik, adiknya pula puteri taik, dua2 taik...haramjadah punya taik.

Anonymous said...

Kikikiki..
Cacai najis bantai mcm tau semua.
Terimalah hakikat ubat generic tu ubat yg ditiru dari pembuat yg berjenama.

Anonymous said...

Betul tu. Bukan setakat taik tp haram jadah.
Rosmah mansor dan rizal mansor

I LOVE ROSMAH. said...

kacian aku nengok pendedak ...depa la peminjam majoriti Tekun,bukan nk niaga tapi sibuk beli kete.dh lingkup,minta kt bang najits.lihat la contoh usahawan broker juai rete negara si najits tu.haper niaga pn tara untung...blom niaga,duit untung masuk kocek.
cian ko DOP manjang kena kincing....kurr...kokoko

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates