January 4, 2017

36 @SPRMsia Wajib Siasat Siasatan Terpilih Datuk Bahri Mohd Zin


Datuk Bahri Mohd Zin, semalam telah mengeluarkan Kenyataan Media seperti di bawah. Baca di sini.
"Menggunakan sumber belum masak orang ketiga dan buat 'judgement syok' sendiri. Tunggulah kenyataan dari mulut saya sendiri. Saya cukup pantang kalau orang pukul curi saya, dulu masa kes SRC Internation tengah memuncak ada sorang bekas ketua menteri membantai saya secara tidak adil. Jangan cabar saya. Saya tahu semua pemberi rasuah dan pengambil rasuah. Ya, pengamal rasuah dan jangan cuba nak jadi juara kepada rakyat di luar sana."
Akta SPRM 2009 memperuntukkan kegagalan melaporkan rasuah merupakan kesalahan seperti berikut:
  • Gagal melaporkan pemberian atau tawaran suapan di bawah seksyen 25 (1) dan (2) Akta SPRM 2009; denda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali;
  • Gagal melaporkan permintaan atau memperoleh suapan di bawah seksyen 25 (3) dan (4) Akta SPRM 2009; denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun atau kedua-duanya sekali.
Dalam kes Datuk Bahri Mohd Zin, sekiranya beliau tahu 'semua' pemberi dan pengambil rasuah tetapi beliau tidak melaporkan, bukankah beliau juga telah melakukan jenayah dan boleh didakwa? Atau sebaliknya, sekiranya beliau 'tahu' tetapi beliau tidak membuat laporan atau membuka kertas siasatan, adakah ini bermaksud beliau lalai dalam tugasan beliau sebagai penjawat awam?

36 comments:

Anonymous said...

pemberi borang 'pink' tahun 1990-an dulu, termasuk tak dalam senarai pemberi rasuah tu???

Anonymous said...

Fuyyoooo..hujah blogger mengalahkan peguam negara. Akta sana akta sini. Tak jumpa ke akta berkaitan penjawat awam terima deposit dari sumber tidak diketahui dalam akaun peribadi?

Anonymous said...

Alang2 siasat ramai yang nak tahu miteri kematian dua saksi dipremis sprm sebelum nih...kok3

Anonymous said...

akta apa tu?? Dah confirm jatuh salah ke??

Anonymous said...

lubang cacing tak jumpa, kena korek lubang kubor pulak....

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

Ramai jugak yang mati lawan mo1. Yang hilang, yang kena pecat, yang kena ugut. Misteri..

Anonymous said...

ramai dah ke yang mati lawan mo1??

Cer senaraikan nama 10 orang... aku nak tengok apa yang misteri sangat tu...

Anonymous said...

bahbiri sembang deraih je

Anonymous said...

Blogger bagi cadangan lepas minum todi..desak sprm siasat sprm. Kahkahkah...

Anonymous said...

laa... tak boleh ke sprm siasat sprm?? Tu namanya siasatan dalaman....

12:25, ko baru lepas minum air ketum satu tong dram ke?? Macam orang gila bagi komen je .. asal boleh..

Anonymous said...

1203
Yang ko maksudkan bekas mo1?, yg mati aku tak tau, tapi yg dipenjara memang ramai.

Anonymous said...

Azalina othman said kantoi lagi..sambut new year minum xxx di hakkasan. Kelab malam milik khadem al qubaisi, tok arab kesayangan najib.

Anonymous said...

Baik kau suruh rosmah je siasat najib kahkahkah

Anonymous said...

Siasat nun, mahathir dan keluarga yg mempunyai kepenting dlm lebih dp 400 buah syarikat.

Lihat blog pakdin.my
( dlm blog INI pun sudah dikeluarkan senarai syasikat berkenàan)

Anonymous said...

Bila dah terdesak, panggil bantuan mufti. Bila nak enjoy, pergi luar negara.

Anonymous said...

memang sah bangkai 12:40 minum air ketum satu tong dram... tak syak lagi

Anonymous said...

tak perlu panggil pun, mufti tahu tanggungjawab dia. Mopti madey al-keyelsisi pulak apa kelayakan keluar fatwa syok sendiri dia tu???

Anonymous said...

akhirnya bangkai 12:03 menjadi misteri kerana tiba-tiba menjadi bisu...

Anonymous said...

Menteri lgbt umno harumkan nama negara bab enjoy

Anonymous said...

ko benci lgbt tapi peliwat, penzina, kaki isap kote dalam jamban, kaki lancap depan laptop ko sokong jugak

Anonymous said...

Enjoy style azalina jom..vegas, hakkasan. Kat malaysia tak boleh, kita enjoy di luar negara.

Anonymous said...

1. Cerita peletakan jawatan Bahri Mohd Zin bukan baru. Cerita ini sudah berlaku Julai tahun lalu. Sebelum pengumuman pelantikan KP SPRM yang baru pada 29 Julai 2016 desas-desus pegawai SPRM pro Shukri dan Bahri meletak jawatan sudah didengari. Mengapa agaknya? takut pegawai dari luar? Atau legasi bakal berakhir.

2. Admin dapat sumber sahih Datuk Bahri Mohd Zin rupanya melobi untuk menjadi KP SPRM. Nampak usaha itu tidak berjaya. Admin sejak beberapa bulan lalu sudah mendedahkan bakal KP SPRM adalah Datuk Dzulkifli Ahmad seorang Peguam dari pejabat Peguam Negara yang punya kepakaran dalam pendakwaan kes.

3. Tentunya kehadiran Dzulkifli memberi nafas baru kepada SPRM yang selama ini lembap dalam bidang pendakwaan. Terkeluarnya Abu Kassim, Shukri bermakna Team A dan Team B serta puak puak dalam SPRM sudah berakhir. Yang tinggal hanyalah Datuk Bahri Mohd Zin Pengarah Operasi Khas.

4. Dzulkifli pastinya memasukkan orang yang sesuai untuk TKP Operasi dan Pencegahan. Ternyata Datuk Azam Baki mengisi peninggalan Dato' Sri Shukri itu. Pastinya juga beliau akan merombak beberapa bahagian agar berfungsi mengikut arahannya. Beliau juga mesti membuang segala duri dalam daging di SPRM.

5. Ini yang ditakuti oleh puak puak Shukri dan Bahri. Pembersihan puak-puak ini sudah dilakukan.

6. Beranikah para pegawai SPRM meletak jawatan? Ternyata lambat atau cepat kini ia sudah dilakukan 3 Januari 2017. Betapa penakutnya Bahri Mohd Zin yang memang agen Pembangkang sejak bersama Dato Sri Shukri dulu.Wayang semakin jelas!

7. Sebelum ini pada 24 JUN 2016 Rafizi mendedahkan bersekongkol dengan SPRM dalam beberapa kes. Bukti dan tindakan beberapa pegawai kanan SPRM yang bias bukanlah baru. Banyak perkara dan tindakan SPRM pro kepada pembangkang sebelum ini. Tindakan pegawai SPRM membocorkan maklumat kepada pihak luar sehingga melibatkan penahanan polis jelas membuktikan SPRM bersekongkol dengan pembangkang.

8. Ini termasuk pengakuan Kenyataan Media Rafizi dan Akmal melalui National Oversight & Whistleblowers (NOW) pada 23 Jun jelas dan terang Rafizi mengaku betapa Pegawai Kanan SPRM sentiasa bersekongkol dengan pembangkang. antaranya;

"Saya bersama Akmal Nasir atas kapasiti National Oversight & Whistleblowers (NOW) telah dihubungi dan berjumpa secara sulit dengan seorang pegawai SPRM #berhubung tekanan yang dihadapi oleh badan tersebut pada awal tahun ini."

"Kami berdua telah dihubungi dan berjumpa dengan seorang pegawai kanan SPRM kira-kira 5 bulan yang lalu dan beliau memaklumkan bahawa kedua-dua pimpinan tertinggi SPRM telah dipaksa meletak jawatan dan jawatan mereka akan digantikan dengan ‘orang luar’ SPRM.

9. Jadi tidaklah menghairan jika Datuk Bahri Mohd Zin yang kecewa membuat kenyataan ketika persaraan beliau. Sandiwara Datuk Bahri Zin muncul semula. Kemana beliau selepas ini? Jadi pembangkang? sama-sama tunggu.

10. Kenyataan Bahri dalam portal Malaysiakini wajar disiasat kerana boleh dilihat memfitnah SPRM dan kerajaan. Walaubagaimanapun Kenyataan SPRM hari ini selepas menghubungi Datuk Bahri menafikan mengeluar kenyataan memburukkan SPRM dan menyatakan persaraannnya berkuatkuasa 30 Disember 2016. Jika benar Bahri tidak berkata demikian wajar Bahri menyaman portal itu demi membersihkan namanya.

sumber Captain M.

ted manoff said...

Kepada Pembacaku Yang Budiman,

Jika anda terpaksa menggunakan "Anonymous" sebagai pengenalan diri, sila letakkan nama anda atau nama samaran pada penghujung komentar anda. Ini adalah sebagai tanda keikhlasan anda memberi komen atau ulasan.

Sebarang cubaan untuk 'cut and paste' artikel bloggers ProTun dan minions pembangkang dalam ruangan komen akan dipadam. Harap maklum.

Terima Kasih.

Anonymous said...

dah tak reti nak backup bahri bahlol, terpaksa la tukar topik ke orang lain pulak. Tipikal perangai pembangang

Anonymous said...

pi mampus dengan ko ted kentot

Ruliros said...

Kalau dato bari cakap pun penjilat pembodek pemimpin rasuah termasuk anjinh2 umno takkan percaya anjing2 ini akan lebih suka makan duit haram beri anak bininya maentekedarah itulah perangai anjing2 umno tu

Anonymous said...

setakat cakap tanpa bukti sahih dan kukuh lebih baik pergi mampus..

Anonymous said...

Najib oh najib, kenapa engkau songlap? Macam mana aku tak songlap, rosmah kaki shopping..rosmah kaki shopping.

REFORMASI Taik Anjing said...
This comment has been removed by the author.
REFORMASI Taik Anjing said...

Cadangan paling WORLD-NGOK dari MP Pokok Sena

MP saran tutup lampu, berhimpun di rumah Bahri


Parti-parti politik dan NGO disaran menggerakkan kempen kesedaran rakyat susulan persaraan awal pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zain.

Anggota parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mencadangkan, paling tidak haruslah diadakan kempen mematikan lampu di malam hari untuk beberapa minit pada tarikh ditetapkan.

Ini, kata wakil rakyat PAS itu lagi, “sebagai tanda keluhan dan keresahan masa depan rakyat dan negara yang gelap akibat rasuah yang menjijikkan”.

Bahri, yang memainkan peranan utama dalam siasatan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB, memilih bersara awal walaupun boleh terus bertugas tiga tahun lagi.

Bahri semalam berkata beliau meninggalkan badan itu kerana 'kecewa' dengan pengendalian kes berprofil tinggi SRC International.

Bagaimanapun, versi SPRM berkata mereka telah menghubungi Bahri yang didakwa menafikan mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Dalam kenyataan malam tadi, Mahfuz juga berkata perjuangan Bahri dalam perang menentang rasuah berprofil tinggi tidak harus berakhir dengan persaraan awalnya.

“Diharap dapat bersama memimpin rakyat untuk memerangi rasuah berprofil tinggi melalui proses demokrasi untuk menghapuskan undang-undang sarang labah-labah demi agama, bangsa dan negara.

“Ayuh Bahri! Rakyat sedang menantimu dan rakan-rakan untuk bebaskan Malaysia tanah air kita dari rasuah dan perasuah yang menjijikkan,” katanya.

Sementara itu, Mahfuz juga berkata seluruh warga SPRM sewajarnya mengadakan pertemuan sokongan dan solat hajat solidariti untuk Bahri di kediaman beliau.

Sedih bercampur kagum dengan tindakan Bahri, Mahfuz berkata bekas pengarah bahagian operasi khas (BOK) itu menggambarkan betapa kes berprofil tinggi tidak lagi menjadi keutamaan dalam institusi perundangan negara ini.

Bahri memainkan peranan penting menyiasat SRC dan menjadi perhatian apabila RM42 juta dananya ditemui pada akaun persendirian Datuk Seri Najib Razak.

Najib berkata tidak tahu menahu wang berkenaan berasal dari SRC walaupun syarikat itu milik kementerian kewangan. Perdana menteri juga menjawat tugas sebagai menteri kewangan pertama.

Anonymous said...

tutup lampu, pasang lilin virgil... macam biasa la. Mopti madey al-keyelsisi bagi fatwa... TU SEMUA HALALLLLL....!!!!!!

Ted Manoff said...

Betui. Jenis Perangai Pariah

Ted Manoff said...

Awat bau hang hanyir si Kentot? Tu lah tak baik churi identiti orang lain.

Ted Manoff said...

Salahguna kuasa Madey berwenang2 berlaku 22 tahun. Bahri buat donno je. Sembang je kuat

Anonymous said...

Nak buat macam mana masa Madey jadi PM 22 tahun Bahri masih main skate board. Bila Madey tubuh parti baru dia pula pencen.

Memang Madey terlepas siasatan lah. Termasuk lah anak pinak Madey yang kaya raya tu.

Anonymous said...

mp pokok sena saran tutup lampu supaya dpt menyembunyikan wajahnya yg hodoh takde seri tu.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates