January 25, 2017

17 Skandal BMF Terbongkar - Justice For Jalil Ibrahim, Al Fatihah


Semalam, portal Asian Correspondent, baca di sini, telah mendedahkan bahawa Agensi Perisikan Pusat Amerika (CIA) di bawah Presiden Donald Trumph telah 'declassified' 13 juta dokumen sulit termasuk skandal BMF (boleh di baca di akhir posting), skandal kewangan terbesar Malaysia semasa tahun 1980an. Skandal itu juga telah melibatkan kematian juruaudit muda, Jalil Ibrahim, yang menjadi idola kami para juruaudit.


Pada tahun 1986, Ketua Audit Negara, TS Ahmad Nordin Zakaria melaporkan "Pembongkaran skandal BMF hanyalah kecil. Walaupun mereka yang disabitkan kesalahan sudahpun menerima hukuman, dia percaya ada pihak yang lebih penting turut terlibat". Di bawah pula adalah dokumentari memaparkan komentar sahabat karib teristimewa Tun Dr Mahathir iaitu Lim Kit Siang. Mari kita dengar apa yang ingin beliau katakan. Adakah sekarang pendirian beliau berubah mengenai perkara ini?

video


Satu perkara yang menarik daripada laporan CIA tersebut adalah mengenai ayat ini:
"Bank Bumiputera ditubuhkan bagi membantu peniaga Melayu miskin. Kerugian besar bank ini terhadap pinjaman yang diberikan kepada ahli perniagaan Cina Hong Kong adalah memalukan kepada kepimpinan etnik Melayu."
Siapa pemimpin Melayu ketika itu?

Macai-macai Parti Cap Bunga Raya sejak semalam cuba meletakkan Skandal MBF di bahu Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), Mantan Menteri Kewangan pada masa itu. Malah di dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1990, Ku Li juga telah difitnah kononnya terlibat dengan Skandal BMF. Ku Li terpaksa menyaman South China Morning Post dan menang kes dengan ganti rugi. South China Morning Post telah meminta maaf secara terbuka di sini.


Ramai yang tidak tahu bahawa Bank Bumiputera Malaysia Berhad (BBMB) merupakan satu-satunya Bank yang diletakan terus dibawah kuasa Perdana Menteri. 


Selepas 27 tahun Allahyarham Jalil Ibrahim dibunuh, CIA yang menjadi pujaan golongan Mat-Mat Bunga ini telah mendedahkan siapa yang terlibat. Mungkin banyak lagi yang akan terburai, maklumlah 22 tahun memegang tampuk pemerintahan. Teringat kata-kata Allahyarham Presiden PAS, Dato Ustaz Haji Fadzil bin Muhammad Noor,
"Ya Allah, Engkau panjangkan umur Mahathir supaya ia dapat saksikan sendiri kezaliman dan kekejaman yang pernah ia lakukan,"
Buat Allahyarham Jalil Ibrahim, Al Fatihah. In God we trust, others we audit!











17 comments:

ted manoff said...

Yakahh..?kikikikikiki.. Nii semua wayang saja..tppa dh batal pm najib menangis seperti ank kecil..sudahlah ryezall jgn nk alihkn isu..

Anonymous said...

Sudah puluh tahun beb...tup tup keluar..dari CIA pulak..APA CITER!!!
kah..kah..kah..nak malu kan & buruk kan Madey...nak tutup scandal 1MDB, Felda, bla, bla,,bla...
Kalu betul dari CIA, kenapa tak keluar dari awal2..Madey hentam Jibby lama dah...baru sekarang ...
CIA KATA "TIDAK ADA DIRECT CONNECTION BETWEEN TUN DAN BANK..."
Bukan macam kes 1MDB, byk bukti....tak payah CIA lah...mahkamah S'pura dah tunjukkan bukti sipa Jlow & MO1. Kat sini je buat2 bodoh...langsung tak keluar kat tv 3 suku fasal kes ni di Spore...malah negara2 lain pun siasat...

KENAPA CIA bukan DOJ....

Saja nak kenakan Tun Madey...

Oii Madey boleh jawaplah...

Bukan mcm Jibby pembohong besar...

Anonymous said...

ATOK U-TURN akan u-turn pulak dan kata :

"ted kentot .. hang jgn pecaya pada CIA, atau FBI atau sapa saja, termasuk seluruh media antarabangsa dan Soros sekali, kerana mrk ni tidak boleh dipercayai.

Masa yg mrk ni bolehlah kita pecaya sikit, itu masa kita mintak DoJ buat saman sivil kat MO1 saja .. yg lain2 tu semua agenda jahat mrk saja utk burukkan saya ..

Tengok .. depa dah guna hashtag #exMO1, itu rujuk pada sapa tu?"

Anonymous said...

Saudara KhairulRyezal,

kematian arwah juruodit Jalil memang kita kesali. Hati kita sakit bila anak melayu di bunuh kerana menjalankan tugas. Lebih lebih lagi, setelah masa berlalu, baru kebenaran kematian arwah kita ketahui.

Secara prinsipal, apa yang berlaku menunjukkan ada tangan ahli politik yang telah mencemari kehidupan arwah dan mengambil nyawa arwah secara zalim. Saudara tak nampak ke, bila kita agungkan ahli politik secara membabi buta (read that as kita halalkan segala kesalahan ahli politik secara membabi buta, dan kita tak guna akal kita secara sihat, ie kita memilih untuk menjadi orang Islam yang tidak beriman kepada Dia dan RasulNya bila PM Najib menghentikan perkhidmatan Peguam Negara dan Peguam Negara yang baru di lantik PM Najib membuat kenyataan yang tiada kes untuk di adili oleh mahkamah dan akibat langsung perbuatan ini adalah, ramai umat Melayu berkata yang PM Najib tidak bersalah, sebab tiada mahkamah di Malaysia yang menghukum PM Najib bersalah.

Lalu timbul lah website sebegini yang menyokong seorang yang di syaki penzalim dan sokongan seperti saudara juga yang membuat orang itu terus menzalimi orang lain. Kesudahnnya, nyawa orang yang tidak bersalah di ambil.

Kalau dulu, nyawa Arwah Jalil di ambil dan sekarang kita ketahui kebenarannya, apa tidak mungkin, 20 tahun lagi, kisah sebenar Altantuya terkeluar dan terbukti saudara menyokong penzalim?

Apa kata kalau saudara "sudah pulang ke kampung asal" pada masa itu? Bagaimana saudara nak menjawab soalan kenapa saudara menokong penzalim dan membantu menyebarkan fitnah dan kekejaman penzalim?

ini lah pendapat saya. Semuga saudara berlaku adil dan jujur pada diri sendiri

Salam
Anasa

Anonymous said...

Kalau dah salah tangkap je..salah tetap salah..tp perjuangan PPBM akan kami teruskan.

Tetiba pulak puak2 MO1 boleh boleh post berita dari CIA..dulu waktu DOJ buat laporan macam2 dikatakan..double standard..

Anonymous said...

bbrp bulan lalu dah terjadi ada 'penegak benang basah' ATOK U-TUN mati semput depan laptop,

mungkinkah kali ini dgn terbongkarnya kisah pengsonglapan duit Bank Bumiputra milik kerajaan oleh #exMO1 akan menyebabkan berulangnya kejadian tersebut?

jeng jeng jeng ...

Anonymous said...

Xterdedah pun.
Doc cia tu bg kronologi dan assesment report jah.

"Thus far no direct links have been established between mahathir and the corruption at the BMF".

Tp kami rakyat marhaen betul2 berharap kalau ada keterlibatan tolong heret tun m ke mahkamah.
Kerajaan mempunya kuasa. Dari sisi penguatkuasa dan pertuduhan.
Bongkar dimahkamah. Biar rakyat 1 malaysia mengetahuinya seperti mana jho low dan eric tan adalah org yg sama.

Anonymous said...

Uikk ramainya penjilat dubur dapigs ni trying to hijack hihi, tak sia-sia soros bagi duit kat hang, teruskan kan backing keling kutty tp bangkai gajah ko nak tutup camaner????

Anonymous said...

LOL...!!!

Anonymous said...

nak tergelak baca komen2 tiga suku RBA, banyak sgt hadam soroskini otak sewel!!! mai kita ramai2 pi sini http://www.malaysia-today.net/ the truth is out there...

Anonymous said...



Yahoo sukanya aku melihat org2 protun dah meraban taktentu pasal dek kerana segala kemumgkaran zaman tun menjadi poem dulu sudah terbongkar.

Sejuta terima kasih kpd wiki leaks yg telah menyongkil segala benar.

Anonymous said...

Dengan pengesahan CIA...madey layak dengan gelaran...atok lanun.

Anonymous said...

hehehe... macam tu je komen bangang dari cyberberuk 93.4% ??? UMNO ke yang kawal CIA supaya keluarkan dokumen dajjal maha firaun tu????

kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

kisah altantuya tak payah tunggu lagi 20 tahun. Mahfuz bean dah hello-hello dengan sirul tahun lepas dah... bukti takde, tapi terpaksa la berlakon depan wartawan kononnya panggilan tak dapat disambungkan.... hairan bin ajaib.... zaman teknologi canggih ni nak berhubung jarak jauh pun susah ye?? Tapi itu la mahfuz bean... pelawak terkemuka seantero malaya...

Anonymous said...

doj dah tangkap jho low dengan rizal ke??? Sepina belum keluar lagi??

Anonymous said...

Nasib baik la zaman uTUrN dulu takde internet boleh viralkan segala macam kisah begini. Kalau ade, mahu mahafiraun tak senang jubor, ISAkan semua orang yang lawan dia....

Anonymous said...

Bagus la bukti semua dh jelas.
Bila najis opssss pihak berkuasa nk amek tindakan?

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates