January 17, 2017

13 Saman AES Membebankan Rakyat, Bagaimana Dengan Saman Parking MPPP Dan MPSP?


Kenyataan terbaru Ketua Menteri Pulau Pinang amat kelakar. Beliau berkata, Kerajaan Negeri tidak akan membenarkan Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Pengangkutan untuk memasang kamera AES di Pulau Pinang. Katanya, Kerajaan Negeri DAP Pulau Pinang tidak mahu membantu Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai untuk membebankan Rakyat dengan saman ekor. Baiklah, Ketua Menteri Pulau Pinang adalah seorang yang prihatin. 

Kalau beliau melihat saman ekor sebagai membebankan Rakyat walaupun kamera AES bertujuan untuk mengesan memandu yang memandu laju dan tidak mengikut peraturan, bagaimana pula dengan saman parking? Adakah saman parking yang dikenakan oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Prai menguntungkan Rakyat?

The World Health Ranking 2011 telah meletakkan Malaysia di nombor 20 dalam senarai negara dengan kematian yang paling banyak disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Kemalangan jalan raya juga telah dikenal pasti sebagai punca utama kematian di Malaysia, selepas penyakit koronari / jantung, strok, influenza dan pneumonia. Penyelidikan oleh Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) menunjukkan bahawa purata 18 orang terbunuh di jalan raya Malaysia setiap hari. Jumlah itu dijangka meningkat kepada 29 pada tahun 2020. Sumber di sini

Joseph Lim Guan Eng masih mahu menyalahkan kemalangan yang berlaku disebabkan oleh kegagalan Menteri Pengangkutan. Dalam masa yang sama Joseph Lim Guan Eng menolak satu cara penyelesaian kemalangan melalui pengesanan kamera AES? Senang sungguh hidup Lim Guan Eng. Semua yang berlaku adalah disebabkan oleh kegagalan orang lain. Banjir berlaku salah Kerajaan Persekutuan. Tanah runtuh salah Kerajaan Persekutuan. Kemalangan berlaku di Pulau Pinang, salah Kerajaan Persekutuan. Mungkin pembelian banglo tanpa kolam renang oleh Lim Guan Eng juga salah Kerajaan Persekutuan.

13 comments:

Anonymous said...

Bagi LGE 5 biji kamera n suruh dia jage..saman n collection smue under LGE..

mmng laju bila masyukkkk..

Anonymous said...

bangkang untuk rakyat atau bangkang bagi pihak taugeh-taugeh lori-lori hantu dan tonto-tonto yang menyumbang melalui bawah meja di tingkat 84 Komtar? muahahaha

Anonymous said...

Yang kena saman parkir kat Penang adalah juga orang dari luar. Bulan December yang lepas Penang bergantung harap dari kerjasama Federal bagi membantu mereka pungut hasil saman parkir yang dikenakan terhadap orang luar yang singgah sebentar. Tanpa kerjasama banyak kerja tak menjadi. Makanya tidak adillah kalau Penang nakkan Federal tolong mereka sementara mereka pula berkeras menolak kerjasama yang Federal perlukan. Nampaknya bukan saja Melayu mudah lupa, rupa-rupanya parti cauvinist lebih kuat kelupaan mereka: lupa bahawa mereka adalah sebahagian kecil yang bergantung pada bahagian yang lebih besar. kik kik kik

Anonymous said...

Dua solan ini dan jawapannya akan memperbodohkan diri dan cai-cai:

1. "adakah anda mahukan saman ekor?" ... khalayak sebulat suara kata: "tidakkkk!" ... haha ini menunjukkan saya mendapat sokongan bulat-bulat untuk menolak saman ekor.

2. "anda mahukan saman parkir di teruskan di Pulau Mutiara?" .... cai-cai sebulat suara jawab: "setuju diteruskan!" ... ini menunjukkan saya mendapat sokongan cai-cai untuk teruskan saman parkir.

kah kah kah

Anonymous said...

Akauntan kepala bana...305jota dibazirkan utk kajian terowong...duit bapak dia kot...saman pakir lebih dri 305 jota kot...mangkok ayun mcm nih pun melayu boleh ikut...kok3

Ted Manoff said...

Kata2 orang yg sudah kehilangan LANCHAU

Ted Manoff said...

Kata2 orang yg sudah kehilangan LANCHAU

Ruliros said...

Saman Aes tu memamg anjing bn yg buat itu dia pubya pasallah sebab anjing2 bn nanti dpt untung beli Aes menekala saman mppp mpsp itu nak ajar anjing2 bn yg tak reti bahsa sebab samam majlis perbandaran ini seluruh kawasan perbandaran ada itu akta kpkt ajing2 umno bn ini bukan tahu apa pun yg nalaysia ada undang2 itu org umno bn ini tahu makan duit haram brim itu saja sekolahlah sikit wahai pembodek umno

Anonymous said...

Dapigs mmg dari azali bangkang dari longkang Saluran Kumbahan Babi.

Anonymous said...

Hello..mcm tu tak yah pg Penang...cuti pg langkawi or Melaka or Pd...mana tak..dah lah nak parking tak cukup tempat kt penang dah tu..silap sikit terus saman..nampak sgt tak ada duit dah penang ni..cukai katil pun ada...so kat sini..Umno yang bodoh ke atau Dap yang bangang..nak tadbir satu negeri pun tak mampu...AEs tu kau tak nak tak pe..esok2 bila keluarga kau mampus sbb accident pandu laju2.. .jgn salahkan.kerajaan pulak..ok anon.12:36 pm...

Anonymous said...

lain kali tak payah AES. kita pakat speed 200kmj. lebih pun tak apa. cepat sikit gol. bolih main pancaragam dong dong ceng. bolih bakar kereta kertas. cepat pegi heaven.
itu kalipah lge punya patwa. patwa al madey al keralalala cakap...brim bukan rasuah. brim tu dedak. halal.

Anonymous said...

Ted Manoff a.k.a. pembina tamadun a.k.a. peramal kematian (sendiri declare)

Hmmm..bila Pariah bg komen ..ulang 2 kali..mmg soheh

p/s: jgn smpi hilang maruah menelan dedak sudah la..

Anonymous said...

bayangkan kalau Parti Isle Kelante tanya soalan ini: "mahu tak RUV355" ... lantas dijawab oleh hadirin dengan tegas dan gempitanya ..."mahuuuuu!!!!!" ini menunjukkan rakyat mahukan RUU355.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates