January 20, 2017

0 RRC Di Sempadan Thailand Bakal Memberikan Keadilan Kepada Jiran Singapura


Keputusan Kerajaan Malaysia hendak mengenakan Caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC) terhadap kenderaan bernombor pendaftaran asing yang memasuki negara ini melalui sempadan Thailand menjelang Jun ini, dianggap munasabah dan tepat pada masanya.

Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai berkata, ini menegaskan bahawa kerajaan tidak berdiskriminasi dalam menguatkuasakan RRC. Ini berikutan keputusan Singapura untuk tidak mengenakan RRC jika Malaysia memperkenalkan caj itu di sempadan Thailand.

Tindakan ini bakal dilihat Kerajaan sebagai tidak mengamalkan diskriminasi terhadap kenderaan Singapura. Singapura telah membuat keputusan terbaru untuk bersedia menarik balik RRC sebanyak S$6.40 terhadap kenderaan Malaysia yang memasuki Singapura sekiranya Malaysia turut mengenakan caj serupa di sempadannya yang lain.

Sebelum itu, Singapura dikatakan akan mengenakan antara lain caj VEP S$35 (RM109) sehari tidak termasuk caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC-Reciprocal Road Charge) S$6.40 (RM20) mulai 15 Februari ini kepada kenderaan asing yang memasuki republik itu.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates