January 17, 2017

31 Kenapa Tun Dr Mahathir Tidak Cadang Langsung Penghapusan Tol Kalau Pembangkang Memerintah?

Mungkin ramai yang pelik apabila Negarawan Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir Mohamed di dalam ucapan perasmian Parti Cap Bunga Raya di Shah Alam, Sabtu lepas tidak langsung menyentuh isu tol. Sedangkan kalau dilihat modus operandi pembangkang, penghapusan tol merupakan agenda utama kalau mereka sekiranya memerintah Malaysia.

Tun boleh membuat 'u turn" dalam isu BR1M. Tun juga boleh berjanji untuk menghapuskan cukai GST bagi mengantikan satu bentuk cukai baru. Walau bagaimanapun, Tun tidak boleh berjanji untuk menghapuskan tol, satu bentuk penindasan yang beliau hadiahkan untuk Rakyat selama berpuluh tahun. Mengapa?

Kalau diselidiki salah satu daripada konsesi pemegang tol (tidak perlu semak kesemuanya), pasti kita akan temui jawapannya. Salah satu syarikat konsesi tol, SKVE Holdings Sdn Bhd, syarikat yang menjalankan Lebuhraya South Klang Valley, dimiliki oleh kaum kerabat beliau. Syarikat berkenaan dimiliki oleh TS Rahmat Abu Bakar sebagai Pengerusi Eksekutif.

Manakala dua anak TS Rahmat juga dilantik sebagai Pengarah di dalam syarikat berkenaan. Siapa pula TS Rakmat dengan Tun? Orang Kedah panggil anak menakan, orang Kuala Lumpur panggil anak saudara. 

TS Rahmat juga merupakan seorang 'founder' kepada Yasmin Group, syarikat yang terkenal sebagai pembekal alat ganti kepada Proton dan Perodua sewaktu Tun masih memegang jawatan nombor satu negara.
31 comments:

Anonymous said...


Kroni dia punya kan? Tak kan nak mansoh!! Silap haribulan naikkan lagi tol

Anonymous said...

kalau mansuh...tak masyukkkk la....

Anonymous said...

TIPAH TERTIPU SELAMA INI. RUPA2NYA BRIM TU HALAL. BUKAN RASUAH.
TERIMA KASIH ATAS PATWA MOPTI MADEY AL KERALA

Anonymous said...

Duit brim boleh beli kereta. Jadi driver uber. KAHKAHKAH..lawak mamak bendahara perbendaharaan kesayangan najib. Brapa ribu sorang dapat? 10k? 20k? Lanciau punya idea bodohkan rakyat..

Anonymous said...

Dh tau skve kroni madey punya, apa lg kasi hapus la tol.
Biar kroni dia bungkus.

Kalau tol xle hapus, kita pakat ramai2 jgn guna skve. Amacam?

Tol gombak dgn lpt sape punye plk?
Tlg dedahkan bro

Anonymous said...

1 jari tunjuk, 4 jari kembali pada kroni najib

Anonymous said...

Yg. si PENJAJAH PARASIT ZIONAZI BerSHIT-DAParasit punya KURANG AJAQ nak JUAL Negara ISLAM kami ni pd. IS-rael-MOSSAD/SOROS-NA*O; TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA aaahhh?!!

OI si TERORIS2 GILA BABI si HOMO2 JIJIK PENYAMAQ ZIONIS PENJILAT2 ANJING2 TERORIS PENJAJAH ZioNAZI CASH-is-KING DAParasit-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA ISrael/ZIONIS ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA Israel/ZIONIS aaahhh??!!

Dan TAK juga si PENJAJAH TERORIS DAParasit ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAParasit RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAParasit yg. diKETUAI si TODI-puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan industri MINYAK/GAS laut dalam yg. berBILLION(“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

DAP Terima Latihan Dari Mossad?

January 4, 2016 By WakeUp Malaya

Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
—–
Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya.....

Jadi, PI MAMPOS lu kat JAMBAN si TERORIS PENJAJAH/PENYAMUN ZIONIS DAParasit KURAP lu tu!!

Anonymous said...

Lancau la lu

tok landak said...

Cibai lu rizal

Anonymous said...

Anak / cucu / cicit/ ipar duai /pak mak penakan / anak cucu penakan / kroni...rakyat = mampuih pi la kat hangpa peduli apa aku...kok3

Anonymous said...

bertambah bebal bengap dan bengong nampaknya macai2 pakatoon nak menjawab isu yg membabitkan kebodohan pengerusi parti cap bunga.

org nyanyuk diangkat jadi penasihat ... kahkahkahkahkahkahkah .. jadi punahsihat bolehlah ..

Anonymous said...

zaman madey mana ade konsesi tol yang dimansuhkan. Semua lebuhraya kena tol.

Zaman najib dah banyak konsesi tol ditamatkan sebelum waktunya. Lebuhraya PAN Borneo pun tarak tol dikenakan... madey tak boleh berfikir sebaik najib ke???

Kata negarawan terulung.. 'kroni aku mesti untung' ade la...

REFORMASI Juboq Anwar Ibrahim said...

Pelaburan Mara Berhad taja TRW atas dasar komersial

KUALA LUMPUR: Keputusan Pelaburan MARA Berhad menaja pasukan bola sepak Kelantan, The Red Warriors (TRW) tahun lepas dibuat atas dasar komersial bagi aktiviti penjenamaan dan pemasaran ke arah meningkatkan jualan dan seterusnya keuntungan syarikat.

Menurut kenyataan syarikat itu pada Selasa, keputusan penajaan TRW itu dibuat secara pentadbiran amalan biasa berdasarkan belanjawan tahunan yang diperuntukkan bagi kegiatan pengiklanan dan pemasaran yang diluluskan oleh lembaga pengarah.

"Penajaan pasukan bola sepak merupakan kaedah pemasaran yang sama seperti pemasaran melalui media elektronik, cetak, atas talian dan kaedah pemasaran 'out of home' yang lain.

"Penajaan ini antara inisiatif bagi memaksimumkan kebolehlihatan jenama syarikat kepada masyarakat umum," menurut kenyataan itu.

Pelaburan Mara Berhad berkata ia mengambil bahagian dalam TRW pada 2016 dengan perbelanjaan RM200,000 dengan membeli pakej pengiklanan komersial yang ditawarkan TRW.

Ia merangkumi sembilan peratus daripada keseluruhan peruntukan syarikat bagi aktiviti penjenamaan dan pemasaran, kata syarikat itu.

Kenyataan itu berkata Pelaburan MARA ialah entiti komersial yang mempunyai peranan berbeza dengan MARA dan sebagai syarikat berasaskan keuntungan, Pelaburan MARA mempunyai strategi perniagaan dan pemasaran tersendiri untuk meningkatkan pendapatan dan keuntungan.

Ia seterusnya berkata Pelaburan MARA Berhad adalah penyumbang terbesar kepada keuntungan MARA iaitu 60 peratus daripada keuntungan keseluruhan MARA bagi tahun kewangan 2016.

Tahun lepas, syarikat itu mencatat keuntungan hampir 300 peratus berbanding 2015.

Jualan dana unit amanah bagi PMB Investment pula melebihi sasaran dengan peningkatan lebih 40 peratus dalam tempoh setahun, dan jumlah perunding unit amanah meningkat 55 peratus pada 2016 berbanding 2015.

PMB Investment merupakan syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad yang menjalankan perniagaan unit amanah dan mempunyai status Syarikat Pengurus Dana Islamik (IFMC).
Dalam pada itu, Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dalam kenyataanya berkata penajaannya dalam pasukan Kelantan telah memberi impak besar kepada penjenamaan universiti itu.

"Pembiayaan program pemasaran dan penajaan ini dibuat secara pentadbiran menggunakan peruntukan yang diluluskan setiap tahun khusus untuk tujuan pengiklanan dan promosi tanpa melibatkan sebarang dana tajaan pelajaran pelajar dari MARA," kata UniKL.

Anonymous said...

kah kah kah kah... sekarang ko boleh la perlekehkan... bila dilaksanakan nanti, ko la orang pertama nak minta BRIM tu.... dasar pembangang tak sedar diri. Perangai sebijik macam ted kentot haram jadah....!!!!!

Anonymous said...

kah kah kah kah.... semalam BRIM rasuah, hari ni BRIM dah halal. Semalam tak mahu duduk dengan pembangkang, hari ni dia la seronok duduk sebelah pembangkang.... madey, madey... memang layak dapat u-tun.... anugerah sultan lim kit sial....

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

lancau ted kentot

Anonymous said...

Apa kena mengena untung PMB, unikl dgn taja TRW? Dah seleweng, bagi alasan merapu. Kalau untung taja TRW, takkan datuk vida cabut. Ismail sabri selaku menteri KKLW sendiri cakap 2 entiti ni dah lari matlamat.

Anonymous said...

8.16, mana ada highway yg tamat konsesi sebelum waktunya?? Kau takyah nak sembang bodoh. Kecuali tamat tempoh konsesi lain la. Federal highway kenapa puluh tahun sampai skrg ada lagi tol? Kenapa plus sampai skrg kutip tol utara selatan? Sebab pemegang saham terbesar adalah kerajaan & laluan tersebut menguntungkan. Kau suruh la tok najib kau bebaskan dari tol. Memang dia takkan peduli apa kau mintak. Ingat lagi manifesto bn pru 2013 berkenaan tol??????

Anonymous said...

Logik ke Brim bagi seribu setahun untuk satu family, ketua PERBENDAHARAAN bagi idea suruh beli kereta jadi driver uber? Kalau idea tu datang dari orang gila atau sekolah tamat darjah 6, aku setuju. Tapi idea ni datang dari KETUA PERBENDAHARAAN..IRWAN SIREGAR. Patut la duit kerajaan banyak habis benda2 tak bermanafaat. Untungkan sesetengah pihak shj.

Anonymous said...

Dalam malaysia ni 2 pihak je sibuk2 tak habis2 cakap, hasut & maki dap. 1, umno penang. 2, umno selangor. Modal lain takde, perkauman. Dap = komunis. Dia tak sedar najib pinjam komunis berbilion. Dia tak sedar komunis dah dapat dekat 60 projek hartanah mampu tengok di malaysia.

Anonymous said...

Macai UMNO bukan main happy, tak sabar terima BRIM. Jangan lupa buat kenduri panggil satu kampung.

Anonymous said...

Mungkin ramai yang sudah terlepas pandang atau terlupa mengenai penutupan awal serta pemansuhan kutipan tol di beberapa plaza tol yang telah dilakukan Najib sejak beliau mengambil alih tanggungjawab daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi.
penutupan tol di zaman najib

Pada 21 Disember 2009, penutupan awal Plaza Tol Teluk Kapas, lebuhraya Pintas Selat Klang Utara (NNKSB) telah dilakukan dimana jika mengikut tarikh penutupan sebenar mengikut perjanjian konsesi adalah pada 29 Disember 2009.
Ia diikuti dengan pemansuhan kutipan bayaran tol di Lebuhraya Hubungan Timur Barat (Metramac) pada 16 Mei 2011 serta di Plaza Tol Batu 9 dan laluan ke Kajang, Plaza Tol Batu 11, Lebuhraya Cheras – Kajang (GRANDSAGA) pada 2 Mac 2012.

Semua itu telah dilaksanakan Najib sejak dari awal beliau memerintah negara.

Anonymous said...

brim bukan duit gaji la bongok... brim tu untuk ko sekeluarga cover balik duit subsidi yang ditarik balik beransur-ansur oleh kerajaan dari pembelian petrol, gula, tepung dan sebagainya. Memang la tak logik bagi 1000 setahun kat satu keluarga kalau ikut pemahaman bongok ko tu.

Dulu vikgu suruh belajar pandai-pandai tapi tetap nak jadi bodoh ikut pembangang jugak, itu yang nampak bodoh sampai bila-bila pun...

Anonymous said...

memang dap tu keturunan cina komunis pun... bukan melayu umno je yang cakap, cerdik pandai keturunan tionghua pun kata begitu... beza komunis dengan dap hanya komunis angkat senjata, dap tak angkat senjata. Yang lain, ideologi sampai geeak kerja sama je macam komunis.... ko ingat dalam perlembagaan dap yang kononnya mendukung perlembagaan malaysia tu ada mengiktiraf Islam sebagai agama persekutuan malaysia ke??? Tarak la bahalol...!!!

Anonymous said...

kah kah kah... ted kentot pun tak sabar nak terima brim, nak beli kereta sorong angkut tulang babi katanya.... eh, dia tu pun macai umno ke???? Cina-cina yang ramai beratur kutip brim pun macai umno juga eh???

Muahahahahahahahaha.... pembangang dengan perangai bahalol mereka tak pernah berenggang...

Anonymous said...

anon 8:37 spesis katak puru bawah tempurung

Anonymous said...

BUKIT BENDERA, – “Sudah-sudahlah ‘kencing merata’, jika janji untuk hapuskan tol Sungai Nyior pun sehingga kini tidak ditunaikan, jangan ingat rakyat akan percaya lagi bila kini buat janji yang sama hanya kerana Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) sudah semakin dekat,” tempelak Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang Rafizal Abd Rahim.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Menteri Lim Guan Eng kononnya pembangkang akan menghapuskan GST dan kutipan tol di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dan jambatan Pulau Pinang pertama jika mereka berjaya mengambil alih Putrajaya.
Setiausaha Agung Dap yang belum disahkan jawatan itu mengeluarkan kenyataan tersebut ketika bercakap di hadapan kira-kira 1,200 orang di majlis makan malam Dap bahagian Balik Pulau baru-baru ini.
“Sampai bila Guan Eng mahu kitar semula penipuan demi penipuan yang dibuat… adakah pada pandangannya, rakyat begitu bodoh sehingga mahu terus mempercayai apa yang dikatakan.
“Jika dia mahu rakyat percaya, maka hapuskan dulu semua tol di Pulau Pinang termasuklah janji semasa PRU-12 untuk menghapuskan tol Sungai Nyior.
“Sudahlah tak hapuskan tol tersebut, kadarnya pula dinaikkan dari 50 sen ke RM1.20… Memang Guan Eng kaki putar belit,” katanya lagi.
Tambah Rafizal, demi mendapat sokongan dan mengaburi minda rakyat, Guan Eng sanggup malukan diri sendiri dengan terus berbohong secara terang-terangan.
“Guan Eng patut sedar, rakyat sudah muak dan mula ‘muntah hijau’ setiap kali dia bercakap mahu hapuskan tol”, ujarnya.

Oleh itu beliau menyeru kepada semua rakyat khususnya di Pulau Pinang, jangan lagi terpengaruh atau tertipu dengan cakap kosong Guan Eng kerana Tol Sungai Nyior masih berdiri megah sebagai lambang bukti penipuan pembangkang

Anonymous said...

Rafizal rahim keling pundek

Anonymous said...

brim bukan lagi rasuah. sesenang jer mopti al madey buat patwa u turn. dah tua kecerdikan pun hilang. sembang lebih. 22tahun memerintah. sabah serawak tiang jambatan pun tak bolih pacak. konon nak selamat rakyat malaysia. rakyat sabah serawak tu rakyat filipin? rakyat indon?

Anonymous said...

pedih ke? hati terbakar ke?

Anonymous said...

Saya cadang batalkan caj parkir di Pulau Pinang dan Selangor

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates