September 24, 2016

51 Matthias Dan Husam Tarik Balik Saman Ke Atas Red Granite

Peguam Peribadi Tun Dr Mahathir Mohamad, Matthias Chang dan ahli parti PAN yang baru, Datuk Husam Musa menarik diri daripada meneruskan saman terhadap Red Granite Pictures dan penerbit yang mengeluarkan filem The Wolf of Wall Street.

Portal hiburan, The Hollywood Reporter melaporkan, Matthis dan Husam membuat keputusan Jumaat lalu dengan mengemukakan dokumen kepada mahkamah bagi menarik diri. Bagaimanapun tiada alasan mengapa mereka tidak meneruskan tuntutan itu, menurut laporan Hollywood Reporter.

Pada 14 Ogos lalu, Matthias dan Husam memulakan tindakan sivil terhadap syarikat Red Granite Pictures bersama prinsipalnya, Riza Aziz dan Joey McFarland dengan mendakwa Red Granite telah menggunakan dana daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi menerbitkan filem The Wolf of Wall Street.

Dalam satu kenyataan Red Granite memberitahu The Hollywood Reporter, penarikan diri itu adalah satu tindakan yang betul. Menurut kenyataan  berkenaan perkara tersebut tidak sepatutnya difailkan pun. Red Granite akan terus mengusahakan pelbagai projek yang menarik.

Kenapa media barat terutama Wall Street Journal dan portal fitnah Sarawak Report berdiam diri dengan berita penarikan balik saman berkenaan? Adakah penarikan saman ini menyebabkan Tun Dr Mahathir sejak beberapa hari lepas telah membawa diri ke London untuk mengubati jiwanya yang luka kerana gagal memburukkan musuh politiknya, DS Najib Tun Razak melalui fitnah 1MDB?


7 Cara Malaysiakini Spin Berita Sendiri @mkini_bm


Semalam portal pro pembangkang yang paling meloyakan telah menyiarkan berita mengenai Mantan Peguam Negara, TS Abdul Gani Patail dengan tajuk atau 'headline' seperti berikut:
Gani finally opens up, says removal as AG was proper
Tidak sampai 30 minit kemudian, tajuk asal artikel berkenaan telah berubah seperti berikut:
Gani finally opens up, says removal as AG was 'up to PM'


Malaysiakini bukan setakat pakar di dalam memutarbelit berita yang mereka perolehi, malah berita dari portal mereka sendiripun seringkali terbelit untuk menyalahkan Kerajaan. Kemungkinan besar apa yang terjadi dalam masa 30 minit itu adalah seperti simulasi perbualan di Whatsapp di bawah:


September 23, 2016

94 Tindakan Terdesak Menaikkan Imej, Suara Sang Kancil Pun Dikatakan Milik Tun Siti HasmahMungkin terdesak dengan peningkatan populariti isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor sejak akhir-akhir ini dengan isu PERMATA, juak-juak ProTun (baca pembangkang) telah berusaha sedaya upaya untuk menaikkan imej isteri Pengerusi Parti Cap Bunga Raya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. Sehinggakan page 'popular' Beautifulnara.com telah mendakwa suara latar (voice over) kartun terkenal negara sewaktu tahun 70an, Sang Kancil milik Tun Dr Siti Hasmah.

Tun Dr Siti Hasmah mempunyai aura dan imej tersendiri. Juak-juak ProTun tidak perlu mencemarkan imej beliau dengan cerita dongeng yang tidak benar semata-mata untuk bersaing dengan DS Rosmah Mansor atau menaikkan imej suami Tun Dr Siti iaitu Tun Dr Mahathir Mohamed. Menurut Hassan Abd Mutalib, pengarah popular filem kartun Sang Kancil dan Silat Lagenda, suara Sang Kancil berkenaan adalah milik Siti Hawa Zain dari RTM. Macam-macam kan minions ProTun ni?

46 Tun Dr Mahathir, Negarawan Yang Patut Dicontohi, Menabung 29 Tahun Nak Buka Kedai Roti


Saya amat terharu membaca keratan akhbar di atas. Waima Negarawan Negara, Tun Dr Mahathirpun terpaksa menabung selama 29 tahun sebelum dapat membuka kedai roti. Jadi tidak perlulah saya merungut. Saya baru bekerja 23 tahun. Kalau saya tunggu 6 tahun lagi, kemungkinan saya juga boleh membuka kedai roti di seluruh Malaysia dengan jenama seakan-akan The Loaf.

Lebih terharu apabila membaca tulisan Tun Dr Mahathir di blog beliau semalam, baca di sini.
9. Saya biasa dituduh juga sebagai perasuah, korup, mempunyai kroni dan lain-lain. Semasa saya Perdana Menteri saya anggap sebagai orang politik tuduhan ini adalah perkara biasa.
Jahat betul orang yang menuduh Tun Dr Mahathir mempunyai kroni. Tun Dr Mahathir hanya mempunyai kawan baik yang membuat parti hari jadi mewah beliau setiap tahun dan sudi meminjamkan jet peribadi beliau untuk kegunaan Tun. Billionaire yang sama juga yang membuat urusniaga menjual Diperdana kepada salah seorang anak Tun dan menjual Pantai Hospital kepada anak Tun yang satu lagi. Bukankah itu sepatutnya dilakukan oleh seorang sahabat baik?

Seperti kata blogger Tun Dr Mahathir yang paling setia di dalam blognya semalam, A Kadir Jasin, baca di sini,
Kata beliau, kawan-kawan yang ketika beliau menjadi Perdana Menteri dulu berlumba-lumba meminjamkan pesawat peribadi mereka, telah menghilangkan diri. Mereka takut dilihat bersama beliau. 
Ya, betullah tu. kawan-kawan kita juga berlumba-lumba untuk meminjamkan jet peribadi mereka kepada kita bukan? Inikan telah menjadi kelaziman untuk kawan baik dan Rakyat Marhaen.

Tun Dr Mahathir berkata lagi di dalam blog beliau,
11. Sebenarnya saya menolak hadiah tanah di Putrajaya di waktu saya letak jawatan. Hadiah-hadiah lain juga saya serah kepada Kerajaan termasuk 24 biji kereta. Saya tidak perlu kekayaan kewangan.
Betul. Tun hidup seperti Rakyat biasa selepas beliau bersara. Tiada banglo mewah di The Mines yang dibeli dengan harga RM1. Tiada 2,000 ekar ladang di Argentina. Tiada 30 kuda-kuda mahal untuk diletakkan dan dibela di ladang Argentina. Hanya memandu kereta Proton dan tidak mempunyai kereta mewah. Tun Dr Mahathir hanya bercuti di Ulu Yam dan tidak melancong ke luar negeri untuk bercuti. 

Kejayaan Tun Dr Mahathir adalah beliau berjaya mendidik dan membimbing dua anak lelakinya menjadi jutawan dan seorang lagi anak lelakinya menjadi billionaire. Saya berharap suatu masa nanti Tun Dr Mahathir sudi untuk menulis di blog beliau petua untuk menjadikan anak-anak sebagai jutawan dan biliionaire untuk dikongsi dengan seluruh Rakyat Malaysia.

0 Go KL City Bus Di Bawah SPAD Telah Mendapat Pengiktirafan Certificate Of Excellence Daripada Trip Advisor


Go KL City Bus adalah perkhidmatan bas percuma di atas initiatif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang diperkenalkan untuk menawarkan alternatif yang berdaya maju bagi penumpang untuk perjalanan dalam Daerah Pusat Perdagangan (CBD) Kuala Lumpur.

Perkhidmatan bas ini diwujudkan sebagai perkhidmatan bas pengantara yang menyediakan kesalinghubungan perjalanan akhir dengan mengintegrasikan mod pengangkutan awam yang lain. Rakyat dan juga pelancong boleh menikmati Go KL sebagai sebagai pengangkutan utama untuk bersiar dan berhenti di pelbagai tarikan utama dan pusat perniagaan untuk kemudahan warga kota.

Go KL City Bus telah mendapat maklumbalas yang baik daripada pengunjung Trip Advisor Malaysia, sebuah portal perlancongan yang terkenal. Daripada 537 maklumbalas yang diterima, 462 atau 86% pengunjung telah memberikan rating Cemerlang dan Amat Baik. Maklumbalas positif juga diterima daripada 962 pengunjung. Oleh itu, tidak hairanlah apabila Trp Advisor Malaysia telah menganugerahkan "Certificate of Excellence" kepada Go KL City Bus.
Nota Kaki: “TripAdvisor,  is an American travel website company providing reviews of travel-related content. It also includes interactive travel forums. TripAdvisor, headquartered in Needham, Massachusetts, claims to be the largest travel site in the world, with more than 60 million members and over 170 million reviews and opinions of hotels, restaurants, attractions and other travel-related businesses.”

14 UNESCO Sudah Malu, Kembali Memuji PERMATA

Setelah malu kerana mengikut telunjuk media antarabangsa yang anti Malaysia seperti New York Times (NYT) dan The Wall Street Journal (WSJ) yang berusaha merosakkan nama baik negara dengan menyerang isteri Perdana Menteri, UNESCO kini kembali menjilat ludahnya. Terdahulu, UNESCO terbabit di dalam kontroversi apabila NYT dan WSJ dilihat memainkan isu mengenai pengeluaran nama DS Rosmah Mansor daripada anugerah "Lead By Example" yang sepatutnya berlangsung semalam.


Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan sebelum ini berkata DS Rosmah Mansor turut menolak menerima anugerah ‘Lead by Example’ yang ditunda ke tahun depan. Ia bagi mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak di Malaysia. Semalam, Director-General UNESCO, Irina Bokova telah mengeluarkan Kenyataan Rasmi memuji Malaysia, PERMATA dan juga DS Rosmah Mansor. Mungkin kerana malu dengan tindakn mereka sebelum ini kot? Petikan kenyataan tersebut adalah seperti berikut:
In this context, Permata, established upon the initiative of Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, the First Lady of Malaysia, stands as an outstanding example of inclusion, reaching the most marginalized, through holistic approaches that start at the earliest age, promote values of peace, non-violence and respect for cultural diversity, and improve lifetime opportunities for children and youth.

0 Kadar Baharu Cukai Lapangan Terbang Bermula Januari 2017 - DS Liow


Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai berkata, dadar baharu bagi Caj Perkhidmatan Penumpang, atau lebih dikenali sebagai Cukai Lapangan Terbang, akan dilaksanakan mulai 1 Januari tahun depan di semua lapangan terbang di negara ini.

Menurut DS Liow, kadar baharu yang akan diumumkan oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) itu  masih munasabah berbanding caj lapangan terbang lain di rantau ini. Caj lapangan terbang di Malaysia kata beliau jauh lebih rendah daripada negara-negara lain, dan boleh dianggap sederhana walaupun selepas kenaikan.

DS Liow berkata, semua ini adalah di bawah MAVCOM. Beliau telah menyerahkan kepada MAVCOM untuk membuat pengumuman itu kerana MAVCOM telah mengemukakan pandangan Suruhanjaya itu dan Kerajaan telah melihat butirannya.

Beliau berkata, Malaysia mempunyai dasar yang sangat jelas dan tidak wujud diskriminasi terhadap caj perkhidmatan di kedua-dua terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2.

September 22, 2016

38 Bekas Editor Kanan Utusan Malaysia Cuba Spin Sumber Kewangan PERMATA Dengan Berita Tahun 2009


Bekas Editor Kanan Utusan Malaysia masih cuba mengambil kesempatan memperlekehkan isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor berikutan keputusan mengeluarkan nama beliau dari senarai penerima anugerah "The Lead By Example" dalam program "A Tribute To Heroes In The Global Campaign Against Violent Extremism" yang diadakan di Muzium Metropolitan of Art, New York.

Beliau secara sinis telah mengambil berita yang disiarkan pada tahun 2009 untuk memberi keraguan ke atas sumber kewangan PERMATA. Di dalam berita yang disiarkan oleh akhbar The Star, baca di sini, DS Rosmah Mansor telah menerima sumbangan sebanyak AS$2 juta (RM7 juta) dari Putera Arab Saudi di atas kejujuran beliau memulangkan kembali barangan peribadi milik Putera berkenaan.

Sumbangan Putera Arab Saudi itu digunakan oleh DS Rosmah dengan memberikan separuh daripadanya untuk Universiti Kebangsaan Malaysia bagi penubuhan sekolah Permata Pintar manakala 13 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan badan-badan kebajikan pula telah menerima RM25,000 setiap satu. Sumbangan telah disampaikan kepada 14 penerima pada majlis yang diadakan di Sri Satria pada 06/11/2009.

Bekas Editor Kanan Utusan Malaysia ini mungkin keliru antara sumbangan dan peruntukan. Bekas Editor Kanan berkenaan cuba mengimplikasikan bahawa sumber pembiayaan PERMATA datang daripada sumber yang tidak sah walhal PERMATA sebenarnya mendapat dana daripada kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Dana yang diperuntukkan kepada PERMATA setiap tahun sejak 2013 adalah 2013 (RM20.59 juta), 2014 (RM32.39 juta), 2015 (RM34.46 juta) dan 2016 (RM36.34 juta).

Dana yang diperuntukkan daripada belanjawan tahunan Kerajaan ini telah digunakan untuk membayar gaji kakitangan, perkhidmatan dan bekalan, pembelian aset atau dalam erti kata lain untuk membiayai operasi PERMATA. Tidak benar untuk mengatakan bahawa sumber dana untuk PERMATA tidak dapat disahkan sedangkan dokumen-dokumen Kerajaan berkenaan perbelanjaan dan butir-butirnya telah dibentangkan, berada di dalam domain awam dan mudah diakses.

Serangan bertali arus, tidak berasas dan tanpa henti ke atas DS Rosmah dan PERMATA oleh sesetengah pihak adalah tidak wajar. Program PERMATA telah membawa banyak manfaat kepada kanak-kanak, remaja, kanak-kanak OKU seperti kanak-kanak autistik dan pelajar pintar di Malaysia dan ia diiktiraf di peringkat antarabangsa.

September 21, 2016

58 Isu Persempadanan Semula Selangor, Siapa Bodoh? @tonypua @limkitsiang Atau @AzminAli

Di dalam Sidang Media selepas Mesyuarat Tergempar di Pejabat DAP semalam, Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua mahukan Pilihan Raya Negeri Selangor diadakan sebelum Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan Persempadanan Semula kawasan pilihanraya di negeri berkenaan. Idea pilihanraya mengejut (snap election) ini telah dikemukakan oleh Penasihat Parti, Lim Kit Siang. Baca di sini.


Rentetan daripada kenyataan tersebut, Menteri Besar Selangor, DS Azmin Ali hari ini menolak cadangan Lim Kit Siang untuk mengadakan pilihanraya mengejut tersebut. Alasan yang diberikan oleh Menteri Besar Selangor adalah beliau tidak mahu mengkianati mandat yang diberikan oleh Rakyat Selangor pada PRU13. Baca di sini.Susulan daripada itu, Tony Pua telah memanggil Menteri Besar Selangor sebagai bodoh kerana tidak mengadakan pilihanraya awal di Selangor. Tony Pua tetap berkeras dengan alasan keputusan telahpun dibuat dalam Mesyuarat Tergempar DAP semalam. Baca di sini.Tidak dapat dipastikan sama ada Tony Pua dan Lim Kit Siang bodoh dalam Akta Pilihan Raya atau tidak. Untuk rekod, setiap persempadan semula samada DUN atau Parlimen perlu dibawa ke DUN dan Dewan Rakyat untuk dibahas dan diluluskan. Perkara ini dibahagikan kepada dua:

1. Jika persempadanan semula yang melibatkan pertambahan kerusi, ianya perlu mendapat majoriti 2/3 ahli-ahli Dewan, sama ada DUN atau Parlimen.
2. Jika persempadanan semula yang tidak melibatkan pertambahan kerusi, ianya cukup sokongan majoriti mudah ahli-ahli dewan DUN dan Parlimen.

Dalam kes di negeri Selangor, jumlah kerusi DUN adalah 56. Barisan Nasional (BN) bukannya menguasai 2/3 atau majoriti mudah. BN hanya mempunyai 12 kerusi saja. Selebihnya dikuasai oleh mereka yang tubuh kerajaan campuran di Selangor, yang dulunya dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Adakah dengan 12 kerusi yg dimiliki BN cukup untuk mereka menyokong meluluskan persempadanan semula itu?

1 Salahkan PBAPP Berikutan Kebocoran Paip Di Pulau Jerjak, @cmlimguangeng Ibarat Meludah Ke Langit


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah mengeluarkan Kenyataan Media menyatakan bahawa Kerajaan Negeri menegur pihak pengurusan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBAPP) kerana gagal mengatasi masalah kebocoran paip besar 900mm di Pantai Jerejak dengan segera serta gagal memberikan maklumat betul bilakah bekalan air akan disambung balik. 

Lim Guan Eng yang merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang telah mengakui beliau adalah seorang yang gagal dan tidak cekap. Ini kerana Pengerusi PBAPP adalah Ketua Menteri Pulau Pinang iaitu beliau sendiri. Seharusnya Lim Guan Eng meletak jawatan kerana gagal menguruskan PBAPP dengan baik serta cemerlang dan memalukan negeri dan Rakyat Pulau Pinang.

Sepatutnya, Kenyataan Media Ketua Menteri Pulau Pinang berbunyi ringkas dan tepat seperti di bawah:
Saya Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang begitu kesal dengan Lim Guan Eng, Pengerusi PBAPP yang gagal di dalam menjalankan tugasnya dengan baik. Saya Lim Guan Eng yang merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang akan mengambil tindakan tegas ke atas Lim Guan Eng, Pengerusi PBAPP.
Nota Kaki:  Peguam Negara mendapat kebenaran Mahkamah Tinggi untuk memulakan prosiding menghina Mahkamah terhadap Lim Guan Eng. Wee Choo Keong (DAP) pernah hilang kelayakan untuk bertanding kerusi Parlimen Bukit Bintang pada PRU 1995 kerana didapati bersalah menghina Mahkamah. Apakah sejarah mungkin berulang?

0 MCA Kemukakan Cadangan Balas Kepada SPR Mengenai Isu Persempadanan Semula


MCA akan mengemukakan cadangan balas terhadap persempadanan semula yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana terdapat beberapa isu yang tidak dipersetujui oleh parti berkenaan. Ini ditegaskan oleh presiden parti DS Liow Tiong Lai.

Beliau berkata butiran syor persempadanan semula yang telah diumumkan hujung minggu lalu itu bukan petanda baik bagi sebuah negara yang berbilang kaum dan agama. DS Liow berkata cadangan balas parti sedia untuk dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional Jumaat ini.

Beliau berkata, cadangan SPR itu telah menjejaskan 26 daripada 40 kerusi Parlimen parti yang akan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang. Sambil menyifatkan kesannya dari segi peralihan pengundi, beliau berkata sembilan kerusi akan menyaksikan perubahan 10,000 pengundi, 5,000 pengundi (lapan kerusi), 3,000 pengundi (tujuh kerusi) dan 1,000 pengundi (dua kerusi).

DS Liow menambah, 14 kerusi selebihnya, akan menerima kesan minima dan beberapa kerusi negeri turut terjejas. Katanya beliau tidak akan mengulas lanjut kerana perbincangan mengenai isu itu masih berjalan. Para pemimpin dari 85 bahagian MCA yang melibatkan kerusi parti itu mengadakan mesyuarat di ibu pejabatnya di sini untuk membincangkan kesan persempadanan semula yang dicadangkan. Timbalan presiden parti DS Dr Wee Ka Siong, yang mengetuai jawatankuasa pilihan raya umum MCA, mempengerusikan mesyuarat itu.

24 Yang Ini Kena Puji Anak Muda Cina DAP, Anak Melayu Bodoh!


'Give credit where credit is due' adalah satu pepatah English yang bermaksud kita seharusnya mengakui perkara yang baik walaupun dilakukan oleh pihak yang tidak kita sukai. Tindakan beberapa anak muda Cina DAP yang membuka kaunter bergerak untuk mendaftar orang awam ke dalam daftar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terutama di kalangan Masyarakat Cina harus dipuji.

Anak muda Cina DAP ini mempunyai kesedaran politik yang tinggi. Tidak mungkin kaum Cina dapat menggunakan kuasa politik demokrasi di Malaysia melainkan menerusi pilihanraya. Mereka amat bijak. Anak-anak muda Cina DAP sedang mendaftar kaum mereka untuk 'menawan' Malaysia. Tidak seperti anak Melayu yang bodoh seperti Adam Adli, Anis Shafiqah Md Yussof dan ramai lagi yang hanya sekadar menjadi 'lembu tunggangan' yang dipergunakan oleh DAP untuk mengadakan demonstrasi bodoh.

September 20, 2016

49 UBAH Lagi! Basikal Pun Kena UBAH Di PenangKerajaan DAP Pulau Pinang setelah dua tahun masih gagal untuk menjawab persoalan dan menjustifikasikan mengapa rejim berkenaan telah membelanjakan sebanyak RM30 juta untuk membina lorong basikal sepanjang 12.5 kilometer di sepanjang jalan pantai Pulau Pinang.

Dengan keadaan lorong basikal yang amat teruk, tidak sesuai dengan harganya, ditambah dengan ketiadaan tempat parkir yang bersesuaian untuk pengguna basikal menyebabkan pengguna terpaksa meletakkan basikal mereka di tepi bahu jalan. Akibatnya, basikal-basikal ini menjadi mangsa kerakusan Majlis Bandaraya untuk dirampas seperti dalam video di bawah. UBAH lah lagi!

September 19, 2016

107 BERNAMA Tersalah Lapor Anugerah 'Lead by Example'? Berita Dari Laman Rasmi UNESCO Ini Apa?
CTS ada membuat posting isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor dipilih untuk menerima anugerah 'Lead by Example' oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO) berdasarkan laporan BERNAMA, di sini. Hari ini, portal hasad dengki dan fitnah, Malaysiakini, telah membuat laporan bahawa DS Rosmah Mansor telah dikeluarkan daripada senarai penerima anugerah. Lapor Malaysiakini,
Difahamkan Bernama yang melaporkan mengenai anugerah itu pada Sabtu lalu membuat kesilapan kononnya anugerah itu diberikan oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO).
Persoalannya, adakah laporan BERNAMA itu silap? Kalau silap, tidak mungkin laman web rasmi UNESCO melaporkan 3 hari lepas seperti yang telah di'printscreen' di atas. Juak-juak ProTun dan minions pembangkang diharap bersabar. Kita tunggu jawapan rasmi daripada wakil tuan punya badan itu sendiri. Tunggu ....

Kemaskini 5.30PM:

Pihak yang ingin memberi anugerah tersebut rupanya telah ditipu oleh laporan media asingh yang kononnya menuduh program PERMATA dibiayai menerusi wang yang meragukan. Sedangkan pada hakikatnya, PERMATA mendapat peruntukan daripada Kerajaan Malaysia secara rasmi. Disertakan sekali seperti di bawah salinan surat dari pihak yang mahu memberi anugerah sebagai rujukan dan panduan kita, siapa benar dan siapa salah.

25 Perkenalkan 'Council Of Elders' Untuk BERSIH 5


Persoalan pertama yang terlintas apabila melihat 'Council of Elders' untuk BERSIH 5 ini adalah mana Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail? Agak pelik apabila Pengerusi parti cap Bunga Raya, Tun Dr Mahathir boleh menjemput Bapa Rasis Negara, Lim Kit Siang, ikon LGBT dan BERSIH, Ambiga S dan Maria Chin Abdullah, Bapa 'Free Thinker' Malaysia Hishamuddin Rais masuk ke dalam rumah untuk bertahluf siasi mencari solusi bagi menjatuhkan Kerajaan tetapi tidak menjemput Dr Wan Azizah?

Bagaimana NGO BERSIH boleh dianggap neutral sekiranya pemimpinnya sendiri mempunyai konspirasi dengan pembangkang. Ini dibuktikan dengan penyebaran gambar di atas di mana Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah berada di dalam satu perjumpaan bersama dengan pemimpin parti Cap Bunga Raya, DAP dan parti Kuali (PAN).

Adakah orang-orang UMNO dan Baraisan Nasional (BN) masih boleh berpeluk tubuh dan berkata "Biaq pi lah kat depa. Depa bukan lagi ahli UMNO." Ya betul, Tun Dr Mahathir bukan lagi ahli UMNO, tetapi sampai bila orang UMNO dan BN masih lagi mahu menghormati beliau secara berlebihan sekiranya beliau secara terbuka dan terang-terangan mahu menjatuhkan Kerajaan yang dipilih secara adil dan demokrasi?


0 MCA Minta Jeff Ooi Minta Maaf Kerana Mengeluarkan Kenyataan Biadab "Adios Harun Din. Let There Be Peace"

Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai kesal dengan posting yang dibuat oleh Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi di dalam laman sosial Twitter beliau yang berbunyi, "Adios Harun Din. Let there be peace", Jumaat lepas.

Beliau berkata pemergian Dr Haron Din merupakan satu kehilangan besar kepada negara dan ini tidak sepatutnya dipolitikkan.

Beliau berkata Jeff Ooi perlu memohon maaf kepada keluarga Dr Haron kerana telah membuat kenyataan sensitif.

Sementara itu, Setiausaha Biro Keharmonian Agama MCA Chris Daniel Wong berkata kelakuan Ooi tidak menepati status seorang Ahli Parlimen, apatah lagi kawasan yang diwakilinya. Beliau berkata agak aneh membalas posting yang tidak sensitif dengan menambah, 'adios' dan 'biarlah kesejahteraan ada'. Ini katanya memaparkan kelakuan kurang matang dan tidak sensitif di pihaknya.

Wong berkata bahawa "RIP atau Rest in Peace" adalah lebih mudah sepatutnya sudah memadai. Beliau menambah sekurang-kurangnya apa yang boleh dilakukan oleh mana-mana kaum atau masyarakat adalah merakamkan ucapan takziah dengan kata-kata yang boleh diterima oleh kaum yang lain. Wong juga berharap bahawa apa-apa tindakan oleh Jeff Ooi ini tidak akan menjadi satu lagi isu perkauman atau agama.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates