June 18, 2016

2 SPAD Kemuka Cadangan Transformasi Industri Teksi Kepada Kerajaan

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dalam cadangan Program Transformasi Industri Teksi telah mengemukakan cadangan kepada Kerajaan untuk memperincikan penyelesaian bagi meningkatkan tahap mutu perkhidmatan serta menggalakkan persaingan yang sihat di dalam industri teksi negara. Antara lain program berkenaan menjelaskan tentang perlunya membenarkan dari segi undang-undang perkhidmatan Uber dan Grab serta menyamaratakan medan persaingan untuk pemandu teksi. 

Dalam Kenyataan Media yang diedarkan hari ini, cadangan itu bertujuan membenarkan dari segi undang-undang pola permintaan yang dipacu teknologi bagi mengawal selia perkhidmatan e-hailing (e-panggilan) seperti Uber dan Grab, di samping menyamaratakan medan persaingan untuk pemandu teksi sedia ada agar mereka mempunyai peluang secara adil untuk terus berdaya saing.

SPAD juga mengesyorkan agar lesen baharu dikeluarkan kepada pemandu teksi yang mempunyai rekod prestasi bersih bagi memupuk semangat keusahawanan di peringkat individu. Ia juga menyediakan pilihan yang munasabah bagi pemandu teksi yang berkelayakan, untuk keluar daripada belenggu sistem pajak. SPAD juga turut mencadangkan lebih banyak pilihan model kenderaan bagi kegunaan pemandu teksi.

Kenyataan Media penuh SPAD boleh dirujuk di bawah.


156 Keputusan Tidak Rasmi & Rasmi #PRKSgBesar #PRKKualaKangsar #SCS93

Kesimpulan keputusan di PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar adalah kedua-dua calon Barisan Nasional (BN) menang bergaya. Harapan bakal Ketua Pembangkang, Tun Dr Mahathir untuk melihat calon-calon BN hilang deposit tinggal mimpi ngeri beliau. Shame on you Tun.


Keputusan rasmi dari Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR):

66 Calon PAN Tiba Di Pusat Mengundi Keseorangan

Masa senang bersama, masa susah keseorangan. Mana Tun Dr Mahathir? Mana Lim Kit Siang? Mana Mohammad Sabu? Mana penyokong-penyokong? Sedih melihat calon PAN, Dr Termizi Ramli tiba di Pusat Mengundi Taman Bunga Raya berseorangan.

Walaupun beliau tidak boleh mengundi kerana berdaftar dan tinggal di Shah Alam, setudak-tidak iringlah beliau untuk melawat kononnya pengundi-pengundi beliau. Adakah ini tanda PAN akan kehilangan deposit pilihanraya malam ini?

0 SPAD Harap Orang Ramai Jangan Berurusan Dengan Ulat Tiket


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah dan akan meningkatkan pemantauan dan pemeriksaan bagi membanteras 'ulat tiket' terutama pada musim perayaan. Pengurus Besar Kanan Bahagian Penguat Kuasa SPAD, Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad, berkata individu terbabit boleh didakwa mengikut Seksyen 205 Akta Pengangkutan Awam Darat yang membawa hukuman denda tidak lebih RM50,000 dan penjara lima tahun atau keduanya sekali, jika sabit kesalahan. 

SPAD kata beliau akui setiap kali musim perayaan, ulat tiket akan mengambil peluang menjual tiket dengan harga lebih tinggi bagi mencari keuntungan. SPAD akan berusaha menangani masalah ini dan berharap orang ramai tidak terpedaya dengan ulat tiket, Beliau berkata demikian ketika menyertai 'Ops Tegas' di Jalan Sultan Mahmud, semalam.

Ops Tegas membabitkan tiga pegawai dan 70 anggota SPAD, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). Dalam operasi dua jam itu, hampir 280 kenderaan diperiksa dan 20 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan. Datuk Che Hasni juga mengingatkan pengusaha bas supaya memohon Lesen Perubahan Sementara (LPS) jika mahu menggunakan bas tambahan.

14 Kedua-Dua Calon BN Boleh Mengundi, Calon Pan Dan Pas? #PRSgBesar #PRKKualaKangsar #SCS93


Cakap banyak tak mau. Kedua dua-dua calon Barisan Nasional (BN) hari ini, YB Budiman Mohd Zohdi dan Datin Mastura Yazid telah menunaikan tanggungjawab nereka sebagai pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Ini barulah nama calon yang bertanggungjawab. Bertanding di mana tempat mereka sendiri menjadi pengundi. Di mana calon-calon PAN dan PAS. 

Kedua-dua calon BN mengundi pagi ni. Apa cerita 'calon tempatan' jadi-jadian PAS & PAN? Mengundi kat mana?

Hangpa bukan pengundi di sinikah? Bagaimana hangpa boleh mengharapkan untuk menang sebagai calon kalau satu undipun tidak boleh diri sendiri berikan?

25 Fitnah Fasa Terakhir Ke Atas YB #InilahBudiman Di PRKSgBesar #SCC93

Beberapa pamplet telah didapati diedarkan di kawasan Parlimen Sungai Besar. Fitnah fasa terakhir untuk mengakis kepercayaan pengundi-pengundi Sungai Besar ke atas YB Budiman Mohd Zohdi. 

Berikut adalah jawapan yang diberikan sendiri oleh YB Budiman ke atas fitnah tersebut:

1. Tiada DUN Sungai Besar, sebenarnya DUN Sungai Panjang.
2. Tiada Yayasan Penyayang, sebenarnya Yayasan Harapan Budi.
3. Tiada chalet peribadi, sebenarnya rumah tetamu untuk rakan-rakan saya hadir dari luar kawasan.

Para perayu undi pembangkang cuba untuk membuat fitnah tetapi mereka tidak mempunyai fakta yang betul atau cuba memanipulasikan fakta.

Apalah agaknya serangan peribadi untuk tempoh beberapa jam nanti sebelum oengundian ditutup pada pukul 5.00 perang nanti. Diharap #inilahbudiman tenang hadapi fitnah dan Insya Allah kemenangan akan bersama YB.

31 Kehadiran Luar Biasa Masyarakat Cina Dalam Ceramah Perdana MCA #PRKSgBesar Semalam Harap Dapat Diterjemahkan Dalam Bentuk Undi

Kehadiran luar biasa Masyarakat Cina di dalam Ceramah Perdana MCA di Sekinchan, Sungai Besar, semalam diharapkan dapat diterjemahkan dalam bentuk undi hari ini.

Kehadiran Masyarakat Cina semalam amat meyakinkan dan mengatasi mana-mana ceramah DAP dalam kempen Pilihanraya Kecil Sungai Besar hari ini. Aura Budiman terserlah dengan laungan "Ah man Ah man" mengiringi kehadiran Budiman masuk ke tempat ceramah.

Majoriti yang hadir dari kaum Cina. Ini mesej yang jelas bahawa ada anjakan besar undi 13,000 pengundi Cina kepada BN esok. Berbanding ceramah DAP yang hanya dihadiri 300 orang sahaja di hadapan Pejabat DAP Sekinchan.

Masyarakat  tempatan terutama pengundi-pengundi Sekinchan khasnya sudah jemu dengan tipu helah Pakatan Harapan yang tiada pendirian, tang sentiasa berdolak dalik dan sikap ADUN DAP di kawasan berkenaan, Ng Sue Lim yang gagal memberikan perkhidmatan yang terbaik sejak menjadi Wakil Rakyat Sekinchan sejak Pilihanraya Umum yang lepas.

Dengan kembalinya keyakinan Masyarakat Cina ini dapat dijadikan penanda aras adakah Masyarakat Cina di Selangor kembali kepada MCA dan Barisan Nasional.

June 17, 2016

23 Esok Bakal Menentukan Aura Tun Mahathir, Calon BN #PRKSgBesar Hilang Deposit Atau Tidak #SCS93

Bakal Ketua Pembangkang, Tun Dr Mahathir hari ini menghabiskan masa hari terakhir kempen PRK Sungai Besar untuk bersama-sama dengan calon PAN. Beliau yang agak yakin calon PAN (baca DAP) bakal menang dan calon BN, Budiman Mohd Zohdi bakal kehilangan deposit pilihanraya.

Agak pelik juga apabila Mantan Timbalan Perdana Menteri yang turut berkempen untuk calon PAN (baca DAP) di Sungai Besar, tidak duduk semeja dengan Tun Dr Mahathir di dalam majlis hari ini. Apakah berlaku perselisihan faham antara keduanya memandangkan umum sudah lama tidak melihat mereka sepentas.

Sama-sama kita nantikan malam esok sama ada Tun Dr Mahathir masih lagi ada aura untuk mempengaruhi orang ramai atau beliau sekadar kakitangan Kerajaan yang sudah bersara yang inginkan perhatian dan kurang kasih sayang.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates