December 23, 2016

3 SPAD Telah Mulakan Siasatan Isu Pemandu Teksi Kenakan Tambang RM800 Bagi Perjalanan KLCC Ke Masjid Negara

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) memandang serius terhadap laporan yang diterima baru-baru ini daripada pelancong yang mengadu telah dikenakan tambang RM800 bagi perjalanan daripada KLCC ke Masjid Negara. 

Dalam kejadian berkenaan, dua pelancong Perancis dikenakan tambang RM800 oleh seorang pemandu teksi Sabtu lalu bagi perjalanan kurang enam kilometer. Pelancong wanita berkenaan yang dikenali sebagai Sarah dilaporkan mahu ke Masjid Negara dari KLCC namun dibawa ke Putrajaya. 

Kedua-dua pelancong itu telah membuat laporan di Pejabat SPAD di Pudu selain memberikan maklumat nombor pendaftaran teksi serta gambar pemandu teksi berkenaan. Suruhanjaya telah memulakan siasatan mengenai insiden tersebut susulan daripada pertemuan dengan pengadu di pejabat SPAD.

Sarah bersama rakannya dilaporkan membuat aduan kepada SPAD Ahad lepas selepas tidak berpuas hati dengan insiden pada petang sebelumnya. Pemandu teksi itu dilaporkan tidak menggunakan meter tambang dan wanita berkenaan yang ketakutan akur membayar jumlah yang diminta.

SPAD dalam pada itu memberikan peringatan tegas kepada pengendali teksi supaya mematuhi kesemua syarat-syarat Lesen Pengendali di bawah Akta Pengangkutan Awan Darat 2010. Kenyataan Media penuh SPAD boleh dibaca di bawah.


3 comments:

Anonymous said...

Kalau PELANCONG OMPUTIH mengadudu; CEPATnya nak ambil TINDAKAN! PI BERAMBOS SPAD/KEM. PENGANGKUTAN/JPJ GAGAL!

Sedgkan KEMALANGAN2 jlnraya yg. amat KEJAM oleh BAS2/LORI2 SAMSENG BUAS mcm. GANGSTER2 YAKUZA/MAFIA Penjajah PARASIT/PENYAMUN DAPJUBOQ BABI - terus diBIAQkan MEMBUNUH sampai BERIBU
RAKYAT amat malang kita SETIAP TAHUN, terutamanya PEMANDU/PENUNGGANG MOTOSIKAL/KERETA2 KECIL-MURAH (yg. senang REMUK) di JLNRAYA, terutamanya bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu yg. disyaki MAJORITI mangsa2 yg. diBUNUH ni!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Disyaki ada MO plg DAJAL oleh PENJAJAH PARASIT KAFIR HARBI LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - utk. MENGURANGkan jumlah umat ISLAM/MELAYU kat NEGARA ISLAM kita ini; dari pelbagai JENERASI sekali gus! Maka, ini juga akan MENGURANGkan jumlah PENGUNDI2 Islam/Melayu; dari pelbagai JENERASI; dari yg. MUDA hingga yg. TUA! MO SETAN ZIONIS yg. paling MUDAH ini ialah dgn. KEMALANGAN2 JLNRAYA - yg. sukar diBUKTIkan tanpa KAMERA dan alat KAWALAN HAD LAJU (umat Islam/Melayu senang diKENALI dr. TUDUNG/KOPIAH/BAJU2 ISLAM-MELAYU serta HIASAN ISLAM di Kenderaan)!

Bukan aku nak puji Barat; tapi cthnya di Jerman; LORI2/BAS2/mana2 KENDERAAN2 BERAT spt. 4WD & VAN2, mesti memberi ruang jarak kpd. penunggang2 MOTOSIKAL/kereta2 (TIDAK boleh SEIRING mahupun kenderaan belakang terlalu dekat di BELAKANG); mesti memberi tanda AMARAN yg. amat TERANG & CUKUP dari JAUH lagi, bila mahu MEMOTONG/MEMBELOK; hanya boleh memandu TETAP di SATU lorong, iaitu yg. paling PERLAHAN (bukan ZIG-ZAG sesuka hati); dan dr. 6pm Jumaat hingga 10pm Ahad, lori2 TAK dibenaqkan di jlnraya demi KESELAMATAN/KEBAJIKAN pemandu2 kereta kecil, basikal dan motosikal; terutamanya hujung minggu! Dan sekrg. MO ZIONIS terbaru – LORI2 HARAM JADAH ni asyik tekan BREK tiba2, MEMECUT tiba2 bila ada kereta/motosikal nak POTONG atau “PARKING” kat lorong KECEMASAN – dgn. alasan ROSAK; tapi TANPA tanda2 AMARAN spt. LAMPU2 atas-bawah serta KON2 BESAQ serta TERANG/JELAS, dr. JAUH lagi!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Dan banyak LORI2/BAS2 BURUK/ROSAK terus diBIAQkan beroperasi serta LORI2 TAK menutup MUATAN2 degn. SELAMAT! Juga LORI2 yg. membawa MUATAN berlebihan cthnya LORI2 BALAK di sepanjang jlan dr. KENINGAU/SEPULUT/TAWAU di SABAH, yg. dilapurkan di BERITA baru2 ini - dahlah ramai PEMANDU2 nya TAK dak LESEN; lepas tu juga MEROSAKkan jlnraya, sampai MENYUSAHkan rakyat; tapi lepas tu, terus SENYAP kes2 ni! Patutnya LORI2 BALAK tu diRAMPAS dan syarikat2 BALAK tu mesti dikenakan HUKUMAN amat BERAT termasuk hukuman PENJARA serta membayar PAMPASAN kpd. K'jaan dan RAKYAT terutamanya di atas KEROSAKAN jlnraya2 ini serta utamanya, kerana telah memBAHAYAKan pengguna2 jlnraya!

Tengok KEMALANGAN terbaru Bas Ekspres tu; dah 7 SAMAN dr. JPJ; apa KEJADAHnya syarikat ni TAK diTUTUP dr. lama dulu dan PEMILIKnya diPENJARAkan; bukan hanya dihukum DENDA-mcm. KACANG HARAM JADAH?! Dan PEMANDU KEDUA yg. TAK disediakan oleh sy. BAS ini! Serta disyaki BREK tak berFUNGSI tiba2 sbb. TIADA tanda BREK bila terBABAS!

Dan LORI2 SAMPAH yg. asyik MEMBUNUH pengguna jlnraya atau pekerja2nya dgn. ALASAN pemandu2nya TAK nampak BELAKANG! CERMIN HARAM JADAH apa yg. digunakan ni?!!

Maka SPRM mesti SIASAT habis2an semua keadaan yg. menCURIGAkan ini!

Nek Tempoyak

Nota: Kelas MEMANDU juga mesti banyak “PREVENTION STRATEGY” cthnya MENGAJAQ pemandu2 utk. memikirkan STRATEGI2 yg. boleh MENGHALANG kemalangan2 jlnraya dr. KEMUNGKINAN berlaku cthnya spt. memeberikan SIGNAL dr. AWAL lagi bila mahu ke LORONG lain, berHENTI atau bila buat U-TURN; mahupun mesti di jarak yg. SECUKUPnya di belakang sesebuah kenderaan; yg. SEMUAnya ini selalu diABAIkan oleh PEMANDU2!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates