November 9, 2016

80 Pembangkang Patut Mengadakan Demonstrasi Membantah Projek ECRL Di Medan Tiananmen


18/07/2013, merupakan detik yang bersejarah apabila pembangkang yang dikepalai oleh DAP telah pergi ke Taiwan untuk berdemo dan menyampaikan notis bantahan terhadap projek 'Kuo Kuang Petrochemical Technology Company (KKPTC)' dan 'Refinery and Petrochemicals Integrated Development (RAPID)' yang dicadangkan untuk dijalankan di Pagerang, Johor. Projek berkenaan telah dibatalkan dan DAP telah mendabik dada bahawa pembatalan itu adalah usaha mereka.

Terkini, pembangkang sekali lagi membantah projek East Cost Rail Line (ECRL), satu projek kerjasama di antara syarikat China, China Communication Contruction Company Ltd (CCCC) dan syarikat milik penuh MOF Inc, Malaysia Rail Link Sdn Bhd.

Kita mengharapkan agar pemimpin-pemimpin pembangkang seperti Rafizi Ramli, Dr Hatta Ramli, Wong Chen dan Ong Ka Ming dapat mengetuai demontrasi dan bantahan terhadap projek ECRL di China. Adalah dicadangkan demontrasi dan bantahan berkenaan diadakan di Medan Tiananmen atau berhampiran 'The Forbidden City' di Beijing.

80 comments:

Anonymous said...

lain macam dah baik ngan china skang...kui kui

Anonymous said...

elokle tu buat kat sana...terus boleh apply pr ...jadi warga sana..

Anonymous said...

Suatu hari Najib dan Rosmah terbang naik helikopter utk mninjau keadaan rakyat .
Maka perbualan bermula .

Rosmah : " kalau ayg campak kluar 5 keping duit Rm50 ni kebawah maka 5org yg dpt duit ni akan gembira "

Najib : " kalau abg campak kluar 200keping duit rm50 kebawah maka pasti 200 org yg akan dpt duit ni berasa gembira "

Tiba2 pilot bersuara setelah mndengar perbualan mereka .

Pilot : " kalau saya campak Dato seri n Datin seri kebawah , agak2 berapa juta org rakyat Malaysia yg rasa gembira ? "
#hahahahah.....jangan lupa share ok
�� �� �� �� �� �� ��
#hahaha

Anonymous said...

Nie hou ma..teo na sing..Mao hoo tang...mao lao li..mao chin chin

Anonymous said...

Oooooooo .... rajinnya Datuk Jo pi hubungi Registrar di Cayman untuk mengesahkan pemilik Aabar PJS  ...... bilakah agaknya itu ?  Sebab ... kenapa masa Ketua Audit Negara dan PAC siasat, 1MDB hanya mampu serahkan surat pengesahan dari EJEN Pendaftar di Hong Kong dan bukannya dari Pendaftar itu sendiri ?
Dari Laporan PAC
Dan kenapa pihak Audit Negara mengesahkan bahawa syarikat Aabar PJS Limited itu adalah PALSU, yakni tidak dimiliki oleh IPIC .... kerana dalam akaun IPIC tidak ada Aabar palsu itu ! ? So, macamana Datuk Jo boleh kata dia dah cek dengan Pendaftar di Cayman yang Aabar BVI itu milik IPIC ?
Siapa yang betul ? 
Mengikut DOJ, tidak mustahil untuk wujudkan sebuah syarikat tanpa memberikan maklumat lengkap Pemilik ... atau dengan katalain, tidak mustahil untuk wujudkan syarikat bernama Aabar BVI dan meletakkan nama IPIC sebagai pemilik walaupun IPIC tidak memilikinya . Boleh TIPU  !

Oya, dah alang2 Datuk Jo pi cek dengan Cayman pemilik Aabar BVI, kenapa beliau tidak cek sekali pemilik Goodstar ? Nak tengok juga apakah hasil semakan Datuk Jo sama atau tidak dengan Bank Negara ? Atau cek sekali siapakah pemilik Tanore Finance ? 

Kenapa Peguam Negara tidak mahu beri kerjasama di bawah AMLA dan membenarkan SPRM pergi siasat di luarnegara ?
Satu lagi, Datuk Jo siasat nama Aabar BVI atau Aabar Cayman ? 
Tak berkesudahan jalan cerita kalau begini ..... 
Ginilah .... apakata tunjukkan BUKTI dalam bentuk MONEY TRAIL ATAU JEJAK WANG sebagaimana tercatat dalam penyata bank. Yang ini pasti tak boleh tipu.

Macai akan kata - Bila duit sudah dibayar kepada Aabar BVI, bukan di bawah seliaan 1MDB lagi dah. Ikut pandailah Aabar BVI nak gunakan ikut cara mana sekalipun !

OK, OK .... kita terima itu .... maknakata, kita juga bolehlah terima money trail yang DOJ tunjukkan itu ( tanpa perlu kita salahkan 1MDB sebab money trail itu berlaku selepas duit dibayar kepada Aabar BVI )

TIDAK ADA KAITAN DAH DENGAN 1MDB..... kalau itu kata macai, OKlah kita terima buat sementara. Sementara kita tunggu hasil perbicaraan DOJ.

Tapi .... money trail DOJ itu juga menunjukkan duit masuk akaun Najib ! 
So, apakejadahnya Aabar BVI pi bayar ke Najib bilion2 ringgit ? 

Ingat, untuk kali ini kita terima yang kes sudah tidak ada kaitan dengan 1MDB, so kerajaan atau 1MDB tak perlu masuk campur untuk menjawab. 

YANG KENA JAWAB ADALAH NAJIB ! ! 

Untuk apa Aabar BVI masukkan duit ke dalam akaun Najib ? 

Di MANA NAJIB ? JANGAN LARI ! !  TOLONG  JADI  JANTAN  DAN  JAWAB  ! 
KENAPA  NAJIB  LARI  ? ? ?
Tunjukkan bukti MONEY TRAIL yang Najib ada yang duit itu diderma oleh pak arab. Adakah money trail Najib tidak sama atau sama dengan money trail DOJ ? 
Kalau SAMA ..... tang mana kedudukan Pak Arab itu seperti dalam rajah di atas ?

Kalau TAK SAMA .... tunjukkan dan alhamdulillah, Najib boleh buktikan yang segala tuduhan ke atasnya adalah tidak benar !

Masalahnya ..... NAJIB  LARI .....  Bila2 masa saja sepanjang Parlimen bersidang ini Najib boleh tampil menjawab bagi membersihkan namanya tapi ternyata Najib tidak ada telor. 

Anonymous said...

KOMEN Yaakob Osman -

Jumlah hutang 1MDB setakat 1January 2016 ialah 50.1 billion. Mengikut jawaban bertulis di atas cuma 6.5 billion dari hutang tersebut telah dibayar. 

Ini bermakna ada bagi pokok hutang sebanyak 43.5 billion. INI balance outstanding saja lah dulu. Bunga you all pun tahu kurang lebih 2.6 billion setahun.

Dalam jawaban yang sama juga mereka berkata tiada lagi hutang bank semua nya dah dibayar. Jangan tertipu tuan tuan. Hutang bukan bermaksud dgn bank saja. Memang 1MDB tidak banyak hutang bank.

Yang banyak ialah bonds. Saya senaraikan hutang hutang bond 1MDB di bawah:

1. IMTN 5 b
2. 10 year bond - 7 b (usd 1.75b)
3. 10 year bond - 7 b (usd 1.75b)
4. 10 year bond - 12b (usd 3b)
5. IPIC - 4.4b (usd 1.1b )

Makanya jumlah hutang yang belum berbayar ialah 36.4 billion . Ini pokok saja tau. Bunga lain kira. (Which should come up total to about 44b as of January 1 2016)

Walaupun mereka cuba mengaburi mata kita bahwa dah habis bayar hutang bank.. which is only telling half the story mereka lupa nak bagitau yg saya sebut.

Ini belum kira kesemua tuntutan IPIC tau ( only 4.4b saya tulis) - Kalau IPIC menang timbangtara, 1MDB terpaksa bayar RM26 bilion kepada IPIC

Jadinya apa yang akan diwarwarkan di media masa 1MDB tiada lagi hutang bank hasil dari pelan rasionalisasi. Malah 1MDB kununnya ada lagi baki 2 billion tunai.

Jangan percaya bulat2 tuan tuan. Yang pastinya nya kesemua hutang2 bonds di atas pokok nya sesen pun belum dibayar. Pelan rasionalisasi yang gagal kalau ikut congak saya.

Kenapa? Kerana hasil jualan Edra energy saja yg dapat tunai. Bayaran untuk jualan Bandar Malaysia ialah pada tahun 2022.

Dan yang paling penting kita mungkin tidak akan tahu kesudahan nya. Why? Kerana account 1MDB nampaknya tiada Auditors yang nak jadi pak sanggup.

Memindahkan 1MDB kepada MoF samalah juga dgn SRC..dapat payung besar dan tak perlu nak audit. Siapa pun tidak berani paksa.
Laaa.... tak setel mana pun !  Hutang is hutang. Anda berhutang dengan bank tempatan ke atau dengan bank luar negara ke ..... namanya tetap HUTANG. Rakyat juga kena tanggung. 

Lepas jual aset utama IPP Edra, 1MDB masih berhutang berpuluh2 bilion lagi ! Bila cukup setahun, bunga2 interest yang mekar kembang akan buat apa yang kita bayar sebelum itu jadi sia2 sebab hutang naik balik.... kan ?

Apa yang tinggal pada 1MDB adalah tanah yang dikurniakan oleh kerajaan pada harga murah giler, yang boleh kita anggap sebagai free. Yang itu pun kita nak kena jual sebab nak bayar hutang.

DAN KITA MASIH BERHUTANG LEBIH RM40 BILION  selepas jual IPP dan sebahagian tanah negara ...
Seharusnya rakyat Malaysia jadikan persoalan ini satu keutamaan kepada 1MDB dan kerajaan untuk jawab - KE MANA PERGINYA RM50 BILION DUIT 1MDB ? ?

Akhir kata, baca rumusan dari Yaakob -
Kerana itulah demi Malaysia yang lebih baik, menjadi tanggungjawab kita semua untuk tdk lagi menyokong BN. Selagi mereka masih memerintah tidak mungkin kita akan dpt merungkai kan semua tentang 1MDB dan SRC.

Dalam masa yg sama pimpinan yg sama mahu berhutanng lagi 55 billion utk rail pantai timur yg bukan priority. Ini sangat merunsingkan.

Anda mahu diam dan terus sokong? Not me ..no way. My vote will no longer be for BN. Enough is enough..alll the lies and deciets.

Anonymous said...

apa kata maria chinchau pergi lakukan perhimpunan BERSHIT kat Medan Tiananmen sekali... kat malaysia ni setakat dapat tarik 5,000 peserta tak cukup tu.

Kalau kat sana ambil 10% rakyat china pun dah cecah 100juta... baru la presiden china terbeliak biji mata dan terus batalkan projek usahasama drngan malaysia... ini asyik2 kata BN rompak duit rakyat. Presiden china dengar pun gelak je dakwaan karut para pembangang kat malaysia ni...

kah kah kah kah kah

Anonymous said...

kalau campak peliwat dari atas helikopter, agak-agak berapa billion umat Islam akan tadah tangan ucap syukur dan pergi jahanam dengan peliwat tu....??

#hahahahah.....jangan lupa share juga ok
�� �� �� �� �� �� ��
#hahaha

Anonymous said...

mao lao li ke kedutaan turki ke?? Tak buat salah pun mao lao li?? WTF...!!!

Anonymous said...

ko perasan ko punye lawak tu kelakorke 3.57 baik ko buat lawak citer madey pencetus virus kuttydap...dapat pula anugerah tertinggi dap bapaayam @ ulor ....si kutty tu buat pekak je....tak terasake..

Anonymous said...

biarkan je mamat 3:57 tu.. mengubat hati gundah gulana sebelum dia dan parti sokongan dia bungkus dalam pru-14 nanti. Sementara dia boleh gelak puas-puas biarkan je... dah menangis nanti letak dalam lubang kubur baru dia pandai senyap..

muahahahahahahaha

Anonymous said...

Berapa senang beta punya hati, dimana parti bulan bertanding, disitu parti kuali juga akan bertanding... parti bunga sila mandi bunga dulu sebelum nak mintak kerusi.

MUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA


Parti Amanah Negara (PAN) dilihat sedang merancang untuk bertanding di tujuh parlimen dan 20 DUN di Selangor apabila menubuhkan 27 Pusat Peduli Rakyat (PPR) di negeri itu.

Pelancaran 27 PPR Negeri Selangor telah dirasmikan oleh Timbalan Presiden PAN Salahuddin Ayub di Keramat, malam tadi.

Mengulas tumpuan PAN terhadap 20 DUN itu, Pengerusi PAN Negeri Selangor, Ir Izham Hashim berkata ia bagi meneruskan tradisi kepedulian dan keprihatinan rakyat melalui khidmat yang berterusan.

“Inisiatif ini bertujuan memastikan Pakatan Harapan terus menerajui pentadbiran Kerajaan Selangor dan seterusnya menjadi pemangkin kepada usaha mengambil alih pentadbiran di Putrajaya.

“Ia juga bagi memastikan gerak kerja bersama parti-parti komponen Pakatan Harapan dapat dilaksanakan secara lebih erat dan tersusun dalam usaha memenangi hati rakyat Selangor terutamanya untuk berdepan di dalam PRU14 nanti,” ujarnya dalam satu kenyataan.

20 DUN yang menjadi tumpuan PAN sebelum ini adalah milik PAS iaitu; Hulu Kelang, Gombak Setia, Dusun Tua, Jeram, Seri Serdang, Tanjung Sepat, Paya Jaras, Sungai Ayer Tawar, Sabak, Sungai Burong, lembah Jaya, Chempaka, Morib, Sijangkang, Taman Templer, Bangi, Sungai Panjang, Hulu Bernam, Selat Klang dan Meru.

Manakala 7 Parlimen yang menjadi target PAN adalah; Kota Raja, Shah Alam, Hulu Langat, Sepang, Sungai Besar, Kuala Selangor dan Tanjung Karang.

Izham berkata semalam khidmat pemeriksaan percuma turut dibuka pada pelancaran PPR di Hulu Kelang, Gombak yang telah dihadiri ADUN Saari Sungib.

“Tujuan penubuhan PPR yang dilancarkan di Hulu Kelang, Gombak pada hari ini (semalam) ialah untuk meyakinkan rakyat Selangor berhubung kelangsungan khidmat kerajaan negeri melalui Amanah Selangor sebagai mewakili kerajaan Pakatan Harapan Selangor secara lebih terancang dan berkesan.

“Kami berdoa agar Allah SWT memberkati usaha kami dan mempermudahkan urusan kami dalam merealisasikan konsep Islam rahmatan lil alamin,” katanya lagi.

Sementara itu, Salahuddin Ayub ketika melancarkan 27 PPR Negeri Selangor berkataPAN tetap berpegang pada janji setia bersama Pakatan Harapan untuk memilih Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri jika menang dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Kalau kita lihat kembali sewaktu mengikat janji setia semasa menubuhkan Pakatan Harapan dahulu, Amanah menyatakan kita boleh berpegang dengan perjanjian kita mahu Anwar sebagai perdana menteri.

“Mana-mana parti yang nak masuk dalam rumah baru kita mesti bersetuju dengan dasar umum kita. Kita ada dokumen yang bersetuju Anwar menjadi perdana menteri,” katanya dilapor portal pro PAN, Malaysia Dateline.

Salahuddin juga berkata, PAN merupakan parti yang bersikap setiakawan dan tidak akan mengkhianati janji dalam berpakat.

“Aset paling bernilai yang ada pada kami ialah kesetiaan kita kepada rakan-rakan dalam politik muafakat.

“Kita tidak pernah khianat kepada janji sebab itu kita menubuhkan Pakatan Harapan. Saya punya premis untuk menyatakan perkara ini kerana saya adalah salah seorang daripada pengasas Pakatan Rakyat dahulu.

“Kita berpegang teguh pada janji dengan kawan-kawan sepanjang perjalanan itu kita kenal siapa kawan, siapa musuh walaupun ada orang sudah tak kenal mana kawan mana musuh. Musuh jadi kawan, kawan jadi musuh. katanya lagi.

ted manoff said...

Kahkahkahkahkahkah...kikikikikikiki mmg lawak betul...!๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜น๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ผ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ™€๐Ÿ’ฉ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™‰๐Ÿ™Š☝๐Ÿ‘†๐Ÿ–•๐Ÿ‘‡✌๐Ÿ––๐Ÿค˜๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Š✋✊๐Ÿ–๐Ÿ‘‹๐Ÿ‘๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘ƒ๐Ÿ‘ฃ๐Ÿ’จ๐Ÿ’ฆ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ข๐Ÿ‘‍๐Ÿ—จ

ted manoff said...

Maaf...sekadar bertanya hutang 1mdb sapa mau bayar..?๐Ÿ’๐Ÿ’Ž๐Ÿท๐Ÿ–๐Ÿ–✈๐Ÿ›ฉ๐Ÿ›ซ๐Ÿ”‡☣☢๐Ÿ”ƒ๐Ÿ”„๐Ÿ”™↪↩↔↕↖

ted manoff said...

Suatu hari Najib dan Rosmah terbang naik helikopter utk mninjau keadaan rakyat .
Maka perbualan bermula .

Rosmah : " kalau ayg campak kluar 5 keping duit Rm50 ni kebawah maka 5org yg dpt duit ni akan gembira "

Najib : " kalau abg campak kluar 200keping duit rm50 kebawah maka pasti 200 org yg akan dpt duit ni berasa gembira "

Tiba2 pilot bersuara setelah mndengar perbualan mereka .

Pilot : " kalau saya campak Dato seri n Datin seri kebawah , agak2 berapa juta org rakyat Malaysia yg rasa gembira ? "
#hahahahah.....jangan lupa share ok
๐Ÿ˜€๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜š๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
#hahaha

Anonymous said...

kah....kah....kah.....memanda kutty gunakan bunga tahi ayam supaya berkah....(357 ni dikatakan lawak

Anonymous said...

Anon 4:21:00 PM - kami tahulah kau punya PhD dlm perkara2 sebegini. Tak perlulah jual temberang kat sini salin panjang2 entah dari mana blog atau fb bapak ular yg kau temui dan yakini. Citer ni dah jadi basi dah.

DoJ pun pun dah senyap menyepi pasal 1MDB, kau pulak yg sibuk nak bukak balik kat blog org lain. Bukaklah blog sendiri, tulis apa kau suka. Kau boleh jadi penulis, kau boleh jadi pengulas dan kau boleh jadi hakim terus. Hakim Rakyat. Tak ada sapa boleh halang dan pertikai apa kau nak tulis dan buat.

Ni samalah dgn anon 4:31:00 PM sekali. Atau pun tulisan atau copy-paste dari makhluk yg sama?

Anonymous said...

Nampaknya ted kentot prooottt dah ketandusan ide nak membodohkan org lain. Last2 buat lawak kelakar (kelakarlah konon) menunjukkan kebodohan sendiri.

Bapak Ayam @ (Bapak) Ular (Negara) bagaimana skrg ted kentot? Iyalah slps tersenyum manis manja ke Parlimen smlm konon2nya utk pegi melawat (atau 'meliwat').

Anonymous said...

kah kah kah kah... lawak pembangang sebelum bungkus besar di pru-14.

Belum bertanding pun bakal berebut kawasan nak jadi abang long...

muhyidin sembab, atok peliwat, guan eng, boboi botak dah boleh padamkan mimpi la nak jadi piyem...

Muahahahahahahaha

Anonymous said...

Setakat hari ni, utang 1mdb, ade ko dan atok tiri ko yang tolong bayarkan ke???

Anonymous said...

siapa lagi yang suka copy paste dari blog-blog pembangang tu kalau tak lain tak bukan si ted kentut...

One and only..

ted manoff said...

Haha..bongok mana ada aku copy paste..๐Ÿ˜ธ

ted manoff said...

Pungkoq hang..kenapa perlu takot dgn tun m..kata baling gelas xpecah...๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿฒ๐Ÿ‰๐Ÿข

Anonymous said...

haha... ye la ted kentut... atok tiri ko yang suka copy paste tu kan...

Anonymous said...

juboq ted kentut macam berbunyi lagi tu... ade perkataan 'takot' ke dalam komen anon 6:07..???

Tak nampak pun...

kah kah kah kah kah

ted manoff said...

Caii...hari2 bayarlah melalui gst..๐Ÿท๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ๐Ÿ™Š Shut up

Anonymous said...

setuju bro... para pembangang boleh apply pr China secara berjemaah. Dekat malaysia semua tak bagus, negara china mesti 1000x lebih baik dari malaysia ni...hehe

Anonymous said...

Duit gst bayar 1mdb???

kah kah kah kah kah... laporan auditor mana ko rujuk tu bahalol???

Anonymous said...

Buat bro CTS, tolong padamkan artikel-artikel bodoh dari blog dan FB pembangang di sini. Mari kita tengok siapa yang bakal meroyan tak cukup tanah nanti.... haha.

Aku rasa ted kentut pasti setuju sangat dengan pandangan aku ni....

muahahahahahahaha

Anonymous said...

Guru Utama Seni Silat Gayung Pusaka Malaysia, Majid Mat Isa memberi amaran kepada semua anak muridnya agar tidak menyertai himpunan yang dianjurkan oleh gerakan baju merah.Majid berkata, ini kerana pertubuhan silat itu tidak mencampuri urusan politik demi menjaga nama baik persilatan.

"Mana-mana anak silat yang menyertai mana-mana himpunan mahu pun yang dijadualkan akan datang saya akan balun dan tentang mereka.

"Kita juga telah memberi arahan kepada anak-anak gayung Pusaka jangan sertai himpunan akan datang. Kalau sertai juga dan kita dapat tahu, kita akan panggil dan ambil tindakan kepada mereka," kata Majid kepada Malaysiakini.

Malah, tegas Majid, aksi silat yang dipersembahkan pada himpunan membantah portal berita Malaysiakini Sabtu lalu bukan dari persatuan seni silat itu.

"Kita Persatuan Seni Gayung Pusaka Malaysia tak campur masalah orang lain dan yang pandai-pandai tunjuk silat hari itu pun bukan dari anak silat kita tetapi orang yang mahu busukkan nama silat gayung.

"Ini semua manusia kurang ajar yang hanya mencari kesempatan," keluh Majid dengan nada kesal.

Dalam protes di pejabat Malaysiakini pada Sabtu, beberapa anggota pergerakan baju merah mengadakan demonstrasi seni mempertahankan diri.

Mereka menunjukkan kehebatan dengan membenarkan diri mereka dipukul berulang kali menggunakan keping kayu.

Malah, salah seorang peserta memecahkan batu blok dengan kepalanya.

Baju merah ditubuhkan bagi menentang gabungan pendesak pembaharuan pilihan raya, BERSIH. 

Ketua Umno bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos, yang memimpin baju merah berikrar menghimpunkan 300,000 peserta sebagai himpunan balas bagi membantah perhimpunan BERSIH yang dijadual pada 19 November ini.

Anonymous said...

nampak perbezaan...anak2 ayam dan anak2 ulor....mcm bapa ayam @ ulor xde akai pakai tangkai...tangkai jering patule xkemana....

Anonymous said...

China pun tak nak Cina2 DAP yang dianggap pariah.

Anonymous said...

silat dalam malaysia ni hanya ada persatuan seni silat gayung pusaka je ke??

ted manoff said...

Tahniahh buat DONALD trump...tppa bakal dibakul sampahkan..menangislah mohd najib dan mustapa mohd..๐Ÿ”Š๐Ÿ”Š๐Ÿ”Š

ted manoff said...

PrOoTt.... Arghhh lega baq hang๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’ฎ

Anonymous said...

PAS Umum Tidak Sertai Demo Haram Bersih 5

KUALA LUMPUR – PAS menegaskan parti itu tidak akan menyertai demonstrasi jalanan secara besar-besaran Bersih 5 pada 19 November depan.

Ketua Penerangannya, Nasrudin Hassan berkata, PAS sebaliknya akan menganjurkan Himpunan Fastaqim 2.0 pada tarikh yang akan diumumkan nanti.

“Sementara 14, 15 dan 16 Oktober ini, seluruh ahli PAS akan berkampung di Balai Islam Telok Mas, Melaka bagi menyertai Ijtimak Tarbawi 5.0 dan Munajat Perdana bagi Pindaan Akta 355,” umumnya dalam satu kenyataan.

Bersih 5 anjuran gerakan anti-kerajaan bakal diadakan dengan kerjasama DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (PAN) daripada Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Penganjur perhimpunan itu mendakwa demonstrasi jalanan itu kononnya bagi menegakkan demokrasi, tetapi malangnya ia kelihatan dengan jelas memperjuangkan kepentingan politik pembangkang dan agenda golongan liberal.

Perhimpunan Bersih sebelum ini turut didakwa diresapi kumpulan yang memperjuangkan hak asasi secara melampau termasuk kebebasan mengamalkan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) di Malaysia.

Lebih malang apabila penganjuran Bersih 4 pada tahun lalu menyaksikan peserta demontrasi itu mengadakan acara memijak-mijak gambar dua pemimpin parti terbesar kaum Melayu iaitu Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang

Anonymous said...

selamat najib dah geng awal-awal dengan china. Alhamdulillah...

Anonymous said...

Lynch DoJ US dah hilang jawatan dan itu juga bermakna dia hilang bekalan dedak dari Bapak Ayam @ (Bapak) Ular (Negara).

Saman sivil utk burukkan Najib jadi sia2. Dedak beratus juta USD dah supply, tetiba Clintit kalah, Soros terputus urat kote.

Mungkin Bapak Ayam @ (Bapak) Ular (Negara) boleh tawarkan Lynch kerja jadi sekretari peribadi kpd Mat Din Sembab. Jgn dia lanyak pulak sudahlah, maklumlah kote tak bermata.

Anonymous said...

macai madey dan DAPig lg pening kepala dgn perubahan senario politik dunia dgn perubahan iklim politik Amerika.

cerita Najib jual negara pd China xubah spt budak2 sekolah tadika bercakap pasal Ultramen Taro terbang dtg serang Kuala Lumpur..

bodoh dan bahlolnye kaedah politik membodohkan rakyat. hasil dr politik begini jikalah tumbang skali pun BN.. pengisian bagaimana akan diperolehi oleh rakyat jika awal2 lg puak2 laknatullah Pakatan Haprak ini menggunakan kaedah kotor dan perang fitnah?

Malaysia dan rakyatnya rosakkan dgn mudah hnya dgn ulangan fitnah. Hari2 didendangkan dn diviralkan dgn mcm2 parody utk hakis perasaan taat setia rakyat pd pemimpin.

Apakah jaminan xkn naik sesen pn hrga barang, petrol, minyak masak, tambang pengangkutan, tol dan semua itu jika pakatan haram memerintah?

model ekonomi apakah yg pakatan akan pakai?? mana dia model tersebut dan tunjukkan pd rakyat model tersebut!!

bila nasi susah jadi bubur xguna lagi menyesal. Memilih pemerintah bkn semudah menukar baju. Salah langkah hancur yg dibina selama berpuluhan tahun..


#HidupUMNOBN
#RespectMyPM
#nyahPengkhianat

ted manoff said...

Suatu hari Najib dan Rosmah terbang naik helikopter utk mninjau keadaan rakyat .
Maka perbualan bermula .

Rosmah : " kalau ayg campak kluar 5 keping duit Rm50 ni kebawah maka 5org yg dpt duit ni akan gembira "

Najib : " kalau abg campak kluar 200keping duit rm50 kebawah maka pasti 200 org yg akan dpt duit ni berasa gembira "

Tiba2 pilot bersuara setelah mndengar perbualan mereka .

Pilot : " kalau saya campak Dato seri n Datin seri kebawah , agak2 berapa juta org rakyat Malaysia yg rasa gembira ? "

#hahahahah.....jangan lupa share ok

ted manoff said...

Kenal secara peribadi, Trump gelar Najib 'PM kegemaranku'
Datuk Seri Najib Razak berkata, Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baru Donald Trump bukan asing buat dirinya memandangkan beliau secara peribadi mengenali ahli perniagaan tersebut.
"Saya sendiri mengenali beliau secara peribadi dan beliau bukan asing bagi saya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Persidangan Daya eUsahawan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas soalan pemberita mengenai kemenangan Trump sebagai presiden AS yang baru.
Hubungan rapat mereka berdua turut dilaporkan oleh BBC, yang memetik jurucakap pejabat perdana menteri sebagai memberitahu wartawannya untuk Asia Tenggara Jonathan Head.

“PM Malaysia Najib ialah kawan golf Trump dan ada gambar bertandatangan mereka berdua atas mejanya daripada Donald yang bertulis 'kepada PM kegemaranku',” menurut tweet itu.
 Follow
Jonathan Head @pakhead
M'sian PM Najib is a golfing buddy of Trump and has a signed photo of them both on his desk from the Donald inscribed 'To my favourite PM'
3:10 PM - 9 Nov 2016
   5656 Retweets    2121 likes
Selain itu, mengulas lanjut perdana menteri memberitahu bahawa kemenangan Trump membuktikan pengundi mahukan pemimpin yang baru dan bukan daripada ahli politik.
"Maknanya dia (Trump) konsisten dengan mesej untuk menjadikan Amerika sebuah negara yang kuat dari segi ekonomi dan juga peluang pekerjaan.
"Sebagai seorang usahawan berjaya, bilionair berjaya, mereka (pengundi) nak beri peluang kepada seorang ahli politik yang bukan konvensional.

“Bukan daripada mereka yang biasa ada pengalaman di Washington.
"Maknanya pengundi nak cuba sesuatu yang berlainan dalam konteks Amerika Syarikat," katanya lagi.

Tak boleh ambil mudah pengundi 

Sementara itu dalam kenyataan medianya pula, Najib berkata kemenangan Trump dalam pilihan raya presiden AS menunjukkan para pengundi tidak boleh diambil mudah.
Dalam perutusan tahniah, Najib berkata, 'kemenangan luar biasa' Trump membuktikan amalan pengundian pendapat serta ulasan media adalah salah dengan menumpukan kepada mereka yang terpinggir.
"Kejayaan Trump menunjukkan ahli-ahli politik tidak boleh mengambil mudah pengundi. Undian pendapat dan tokoh-tokoh politik, semua memandang ringan di atas kekuatan sokongan beliau.
"Ikrar beliau kepada rakyat AS yang terpinggir - mereka yang ingin melihat kerajaan lebih menumpukan kepada kepentingan dan kebajikan mereka selain mengurangkan keterlibatan dalam campur tangan asing terbukti bertentangan dengan kepentingan AS - membawa Trump untuk menduduki Rumah Putih," katanya.
Mengulas mengenai kemenangan Trump, Jawatankuasa Pasaran Kewangan (FMC) Bank Negara Malaysia berkata, pihaknya memantau keadaan pasaran dan memastikan kecairan kekal mencukupi untuk menyokong pasaran secara teratur.

"FMC sedang berkomunikasi dengan ahli-ahlinya dan memastikan semua keperluan perniagaan dan transaksi adalah dipenuhi oleh pasaran kewangan seperti yang dikehendaki," katanya dalam kenyataan.
Trump memenangi pilihan raya presiden AS sebentar tadi dengan memperolehi 276 undi menewaskan pencabarnya, Hilary Clinton dari parti Demokrat yang meraih 218 undi.
Memetik laporan AP, kerusi terakhir yang dimenang Trump adalah Winconsin yang memberinya 10 undi electoral.
Dengan kemenangan itu, Trump yang merupakan bekas ahli perniagaan bergelar jutawan dan personaliti program realiti televisyen itu muncul sebagai presiden AS ke-45 selepas Barack Obama selain presiden paling berusia yang pernah dimiliki oleh AS.
Kejayaan pada 70 tahun dengan kempen bertemakan 'Jadikan Amerika Hebat Sekali Lagi' juga membolehkan Trump menafikan hasrat Clinton untuk menjadi presiden wanita pertama AS. - MK

celahgelegar at 9:16 PM

Anonymous said...

ISTANBUL: Perdana Menteri Turki, Binali Yildirim, mengucapkan tahniah kepada calon Presiden Republikan, Donald Trump di atas kejayaannya dalam Pilihan Raya Amerika Syarikat ke-45.

Yildirim berkata, kemenangan Trump itu adalah satu peluang untuk memantapkan hubungan dua hala.

Ketika berucap di Ankara, Yildirim berkata lembaran baharu bakal bermula dalam hubungan Amerika Syarikat-Turki jika Washington mengekstradisi ulama Turki yang merancang rampasan kuasa gagal pada 15 Julai, lalu.

“Peluang terbentang luas untuk presiden baharu untuk memperbaiki hubungan dengan mengambil kira peranan Turki yang turut memerangi pengganas,” kata Yildirim. – Reuters

ted manoff said...

Trump menang, aduuuhh, habislah semua projek tak jalan... mcm ini buat u-turn lah... pit

ted manoff said...

๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡จ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ–• ๐Ÿ–• ๐Ÿ‡จ ๐Ÿ‡ฎ ๐Ÿ‡ง ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฎ

ted manoff said...

๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡จ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฒ
๐Ÿ‡จ ๐Ÿ‡ฎ ๐Ÿ‡ง ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฎ

ted manoff said...


A K U

M E M A N G

C I B A I

Anonymous said...

Wah banyak untung kawan baik boleh export yg buat lapuran palsu ngan mastermind dia sekali...mana mahu lari haaa...
Keduataan India , Argentina Dan ijn take boleh pigi tau...

.

Anonymous said...

ted manoff pulak pagi2 ni kena serang VIRUS BIOL 'CIBAI Kuttydap'.

ted manoff said...

๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฐ ๐Ÿ‡บ

๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ช ๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ณ ๐Ÿ‡ฌ


๐Ÿ‡จ ๐Ÿ‡ฎ ๐Ÿ‡ง ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฎ

Anonymous said...

Ya ted kentot proott, kita mmg percaya kau mmg cibai. CIBAI SEJATI.

Tapi kita tak caya sikit pun kau nak u-turn. Sbb kau mmg anak anjing lgbt dapigs tulen, tapi lidah bercabang. LIDAH ULAR.

Ambabiga makcik kau nak buat demo Beershit versi Amerika kat US pasal dia kata 'pilihanraya tidak adil' kat sana sbb Klintit kalah. Loreeta Lynch kawan baik dia sampai hilang kerja. 'Projek Malaysia' Soros jadi terhalang.

Pelaburan Bapak Ayam @ (Bapak) Ular (Negara) pun sama jadi sia2. Beratus ribu USD tu hangus begitu saja.

Kau dah tahu ke belum? Register cepat2 lah utk ikut serta. Seronok tu berdemo sambil melancong.

Anonymous said...

GEORGE TOWN: Shamsher Singh Thind yang mencetuskan gempar di konvensyen DAP baru-baru ini apabila membidas kerjasama partinya dengan Tun Dr Mahathir mendakwa beliau disokong majoriti ahli.

Wakil DAP Bahagian Taman Chai Leng itu berkata pandangan pengkritiknya yang mendakwa hanya segelintir menolak kerjasama itu adalah tidak berasas.

Shamsher dalam ucapannya kepada perwakilan DAP Ahad lepas menggesa parti supaya menjarakkan diri daripada Dr Mahathir, yang diumpamakan seperti ular dan bapa ayam.

Beliau menarik balik kenyataan itu selepas diminta berbuat demikian oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Menyangkal salah seorang pengkritiknya, Shamsher berkata penganalisis politik Azman Awang Pawi sewajarnya mengkaji sentimen dalam kalangan ahli DAP.

“Azman sepatutnya tidak berganjak daripada ketetatan perkaedahan, bukannya membuat kenyataan sewenangnya dan berbohong kononnya pemimpin DAP dan ahli tidak sependapat dengan saya,” kata pensyarah kriminologi dan undang-undang itu kepada FMT.

Shamsher kemudian menunjukkan 3 peristiwa pemimpin dan ahli DAP mencemuh kerjasama dengan Dr Mahathir.

“Pada 11 Ogos, pengarah pendidikan politik Pemuda Sosialis DAP Chiong Yoke Kong menggelar PPBM (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) klon Umno dan parti baharu yang mengamalkan diskriminasi kaum tidak akan ‘Selamatkan Malaysia’.

“Pada 19 April tahun lepas, Ahli Parlimen Bukit Gelugor (Ramkarpal Singh) dilaporkan berkata kerjasama dengan Dr Mahathir mengundang bencana.

“Tambahan pula, selepas ucapan saya di konvensyen tahunan DAP negeri pada Ahad, beberapa ahli veteran menemui saya dan menjabat tangan, menandakan mereka menyokong kenyataan saya.”

Anonymous said...

dah bergabung dengan lim guan eng, lim kit siang, madey dapat anugerah ular dan bapak ayam lak... ai la nasib badan..

kah kah kah kah

Anonymous said...

kah kah kah... ted kentut dulu, kini dan selamanya... tersalah makan ubat ke??

muahahahahaha

Anonymous said...

Fact :

US picked a billionaire and made him a leader.

Malaysia picked a leader and made him billionaire!

������

Anonymous said...

You are damn right......for 22 years not only he made himself rich ...his 3 sons become billioners...we have done it earlier than us...

Anonymous said...

Stress lama tak dapat batang??

SHAH ALAM – Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi dan Hal Ehwal Pengguna, Elizabeth Wong naik angin dengan Adun Kota Anggerik, Yaakob Sapari dari PKR yang seolah-oleh menuduh kerajaaan negeri gagal menangani masalah pencemaran di Semenyih hingga pencemaran berlaku hampir setiap tahun pada Sidang Dun, tadi.

Pada masa sama, Elizabeth turut mempersoalkan ketidakhadiran Yaakob pada sesi penggulungan semalam berkenaan perkara itu yang telah dijelaskan beliau sendiri pada sesi tersebut.

“Kota Anggerik sepatutnya berada dalam dewan bila saya menggulung semalam.


“Hadir dalam dewan kalau nak dengar jawapan! Kalau tidak jangan hantar soalan, sesi penggulungan hanya 45 minit!,” katanya dengan nada agak keras.

Jawapan yang konotasi keras itu disambut, Dr Xavier Jayakumar (PKR-Sri Andalas) dengan menasihati Elizabeth agar menjawab persoalan yang dikemukakan secara profesional.

“Saya ingatkan exco tak boleh marah, jangan macam itu…orang (Yaakob) tanya jawablah dengan baik, jangan marah-marah.

“Sikap sebagai seorang exco kena jaga juga, kalau nak gaduh kita boleh gaduh, tak ada masalah,” katanya seolah-oleh mempertahankan Yaakob.

Pada masa sama, Yaakob turut menyifatkan Elizabeth 'stress' dengan isu yang menjadi portfolionya itu.

“Nampaknya exco jadi 'stress',” katanya dengan nada sinis.

Bagaimanapun perkara itu dinafikan Elizabeth.

“Saya bukan 'stress', cuma bila kerajaan negeri jawab sila ambil nota, beri sedikit perhatian, kita sediakan semua jawapan semasa sesi soal jawab dan penggulungan.

“Semua pegawai di sini bertungkus lumus beri jawapan tepat, jawapan dah diberi sejak hari kedua tak silap minggu lepas selama 45 minit, apa kerajaan negeri buat, apa masalahya dan lain-lain semua kita dah jawab,” katanya.

Terdahulu, Adun Kota Anggerik, Yaakob Sapari bertanyakan masalah pencemaran di Semenyih yang bukan sahaja berlaku pada tahun ini sahaja tetapi sejak tahun 2008 bahkan pada setiap tahun.

Katanya, pihaknya nampak tiada langkah begitu mantap yang dilakukan kerajaan negeri agar ia tidak berulang, apakah jaminan kerajaan agar ia tidak berulang?

Anonymous said...

Warkah Menarik : 'Jual' negara kepada China

Warkah ini saya hantar kpd rakan2 yg saya kenal termasuk Dr. Mahathir, Tku Razaleigh dan ramai lagi.
ZIMBABWE TODAY IS M’SIA TOMORROW.
Apa yg saya tulis dibawah ini ada dari pengalaman yg saya lalui selama 20 diZbwe. Mungkin banyak kekurangan dari segi ‘facts and figures’ tetapi dari apa yg sdg berlaku disini, banyak persamaannya dengan apa yg dilakukan olih kerajaan China terhadap Zbwe melalui GLC2nya.

Tidak mustahil, tidak lama lagi, perkara yg sama berlaku dinegara kita. Nahuzubillah.

China telah lama “melabur” dalam pelbagai projek infrastruktur di Zimbabwe sejak 1980 dengan nilai sebanyak USD5 Bilion.

Antara puluhan projek China di Zimbabwe, yg menarik perhatian saya adalah pada tahun 2012, yg mana China “membantu” membaikpulih rel keretapi di Zimbabwe.

Selepas 4 tahun projek keretapi itu bermula, pada hari ini, China telah berjaya mengawal 80% dari ekonomi dan pentadbiran negara Zimbabwe dan menjadikan Zimbabwe seperti sebuah koloninya di benua Afrika.

Matawang Yuan, baru2 ini, juga telah di jadikan matawang rasmi di Zimbabwe apabila China mengecualikan pembayaran balik hutang sebanyak USD40 juta kpd negara tersebut.
RAKYAT ZIMBABWE TERPAKSA MENANGGUNG AKIBAT DARI KESILAPAN DAN KELEMAHAN PENTADBIRAN KERAJAAN MRKA YG DI PIMPIN OLEH MUGABE.
Barang dijauhi Allah, Malaysia menjadi seperti Zimbabwe. Tapi dari apa yg sdg berlaku skrg, musibah yg sama akan melanda kita klu kita tidak mengambilnya Zbwe sebagai iktibar dan belajar
dari kesilapan itu.

Zbwe is the only country in the modern world, not having her own currency. Zbwe is a Multiple Currencies Economy country since 2003 where US Dollar is a denominator. Worst part is, not only unacceptable by her neighbouring countries, the Zim$ not even desired by the Zbwean itself.

Ketika inilah China mencurahkan pelaburannya dgn membina airport baru, membaikpulih lebuhraya, bandar baru ber-ala China dan perkampongan China sehinggakan terujud Little Beijing in Harare.

Penduduk cina diseluruh Zbwe lebih kurang 80-90 ribu. Hampir sama dgn the ‘borne and bread whites’ dinegara tersebut.

Rakyat China yg berkerja diZbwe dan org2 tempatan yg berkerja dgn syarikat China dibayar dgn Remimbi atau Yuan. Terdapat juga emas dan logam dari org2 tempatan dibayar dgn Remimbi dan adakalanya dibayar dgn barang2 peralatan rumah buatan China yg inferior kualitinya.

70% rakyat Zbwe adalah terdiri peasant atau kaum tani. Mrka dah jemu utk ambil peduli ‘apa yg betul’ dan ‘apa yg salah’ yg dilakukan olih krjaan mrka.
Tiba masa mengundi, mrka mengundi. Yg mrka perlu ialah air yg cukup bukan Mugabe. Mrka akan menikmati ‘bumper harvest year’ pd bulan Jun klu cukup hujan bulan January.

Mrka bukan tak tahu kezaliman Mugabe yg selama ini merosakkan negara, tetapi mrka dah sampai ketahap benci utk berbuat sesuatu.

Jgn ketawa kan saya. Apa yg saya alami dari 1995 hingga sekrang, 20 tahun lama nya, sdg berlaku dinegara ini.
Our country is beserk. Klu 1MDB tidak di selesaikan kita akan jadi mangsa America. Skrg ni, apa yg Najib cuba lakukan ialah “cuba keluar dari mulut Buaya (amerika) dengan mengunakan kuasa Naga (China)”.
Dalil2 yg negara kita menjejaki Zbwe telah banyak berlaku dan banyak lagi akan berlaku dlm masa yg amat pantas.

Contoh:
•Apabila banyak cawangan bank ditutup, money changer akan mengikuti dan foreign currencies spt USD akan sukar didapati. Black market yg taboo kpd Bank Negara akan muncul.
•budget negara tipu salah satu darinya. Kerap berlaku diZbwe.
•tarik subsidi krjaan meyebabkan barang2 dapur jadi bertambah mahal.
•Tidak mustahil Felda akan dimiliki syarikat China dgn hanya membeli share FGV dan tak mustahil jika minyak sawit didagangkan dgn Remimbi. Peneroka Felda akan dibayar dgn matawang cina. Kedai 1Msia akan dipenuhi dgn barang2 buatan China yg mutunya substandard dan inferior.
• Pelabur dari barat kurang minat melabur di Msia krna tak yakin akan ditawarkan project krna GLC China telah bertapak dgn kuat dan menguasai penjawat2 awam

Sekian pandangan dari saya. – Dr. Hassan Ali.

Anonymous said...

samakan malaysia dengan zimbabwe.... perli mamak madey ke tu??? Bukan ape, dua-dua kawan rapat dulu tu.. balak malaysia madey hadiahkan buat mahligai mugabe... Memang terbaik la atok kerala...!!!

Muahahahahahahahaha

Anonymous said...

East Asia Economic Group (EAEG), satu nama yang suatu ketika meniti bibir ahli ekonomi dan perniagaan di rantau Asia. Ianya satu usaha dalam membina blok esklusif dagangan bebas serantau di Asia Tenggara, dengan turut sama dianggotai oleh gergasi Asia ketika itu; China, Korea Selatan dan Jepun.

Tiga negara tersebut, diharap dapat menjadi barisan hadapan untuk meyakinkan negara-negara Asia Tenggara yang lain.

Blok esklusif ini, melalui idea Dr. Mahathir, dilihat cuba menyisihkan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah serta tidak ketinggalan Australia. Melalui ucapannya yang sangat agresif terhadap Barat, rupa-rupanya ia memberi kesan terhadap negara-negara di Asia Tenggara yang ketika itu perlu bergantung kepada Barat dari segi ekonomi, selain faktor politik yang sangat rumit. Tidak terkecuali Jepun, yang ketika itu sedang pesat membangun dan sedang menyesuaikan diri akibat dari kejatuhan Blok Timur dan perang dingin.

Oleh kerana EAEC gagal disepakati, ia tidak ubah ibarat satu jawatankuasa kecil, atau sekadar persidangan untuk membincangkan idea tersebut tanpa sebarang perjanjian perdagangan.

Melalui EAEG ini juga, tidak mustahil ia adalah sebahagian dari usaha keras Dr. Mahathir untuk membina hubungan yang baik dengan negara China. Bayangkan jika ianya terlaksana dan termaktub, maka pelaburan berbillion ringgit dari China baru-baru ini tentunya hasil jasa Dr. Mahathir, dan bukannya Najib Razak.

Ada motif untuk rasa cemburu atau tidak? Anda nilaikan.

Maka, benarlah cara Perdana Menteri Najib Razak, dalam usahanya untuk membina negara; cari kawan, bukan cari lawan. Hasilnya, China terus menjadi rakan pelaburan terbesar, selain hubungan dagang yang baik dengan negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Eropah.

Tidak guna sering bergaduh, tiada guna sering bermusuh. Bak kata Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah dalam siri ceramah bertajuk “Menerobos Sempadan Diri”, untuk berjaya, kita perlu ramai rakan dan taulan

Anonymous said...

Blok ekonomi yg dicadang Tun M. Bukan untuk berhutang dengan China kominis..berbeza Najib berhutang dengan bank cina 143.6 billion untuk 2 projek keretapi dan lain2 projek di kuantan dan melaka..dengan hutang baru campur htang 1mdb yg sekarang ditanggong oleh kerajaan dan hutang sediada dah menjadi 850 billion...jika najib tak mampu bayar hutang cina akan ambialih aset yg menjana ekonomi sebagai bayaran hutang....ini yg berlaku di zimbabwi...

Anonymous said...

PENGECUTNYA NAJIB & KUNCU2NYA:

Semalam telah diadakan press conference di Dewan Rakyat tapi tak sekor pun beruk2 A/P KERA-jaan termasuk Najib berani menghadhiri kerana takut bersemuka-berdepan dgn seorang tua yg dah berusia 91 tahun. Sila tonton di You Tube - NAJIB & SPEAKER LARI DEWAN, Tun Mahathir 'Serang' Dewan Rakyat Secara Berdepan.
Balas
Balasan

Tanpa Nama10 November 2016 2:13 PTG
Semuanye tak bertelor bila berhadapan orang tua yg baling gelas tak pecah..cakap berdegar2...kalo lawan trump boleh kalah trump

Anonymous said...

Kalo 3 ato 4 ekor tak setuju dah boleh sebut pendirian DAP?..kalao 3 ato 4 melayu bebal dah boleh kata 15 juta melayu brbal?

Anonymous said...

Nak LAYAN orang yg da terkena VIRUS BIOL nk buat apaaaaaa

Anonymous said...

Rakyat Malaysia selama ni pun dah dijajah kroni2 madey melalui konsesi tol dan ipp...tak tahu sampai bila mungkin sampai anak cucu cicit...kerjaan patut keluarkan data pinjaman masa madey dah dijelaskan ke belum....so ape nak diherankan...

Anonymous said...

Wednesday, 9 November 2016
SIKAP PENGUNDI AMERIKA YANG HARUS KITA CONTOHI KEBERANIANNYA

Tidak ramai yang suka dengan Donald Trump. Berwatak keras, suka cakap lepas, ada sejarah buruk terhadap wanita, anti Asia, anti Islam, sudah tua, tidak menarik dan pelbagai ketidakwajaran lainnya, banyak yang tidak mahukan beliau menjadi Presiden Amerika Syarikat.

Lebih-lebih lagi pesaingnya, Hillary Clinton bukan calang-calang ketokohannya. Pernah menjadi First Lady ketika suaminya, Bill Clinton menjadi Presiden Amerika dan kemudian menjadi Setiausaha Negara ketika tempoh awal kepresidenan Barack Obama, ramai penganalisis antarabangsa meramalkan beliaulah yang paling layak memimpin Amerika selepas ini.

Namun Trump dari Republikan akhirnya mengejutkan dunia. Beliau diisytiharkan menang dan akan menjadi Presiden Amerika Syarikat yang ke 45 sebaik berjaya mencecah perolehan 279 undi berbanding Hillary, calon Demokrat sebanyak 218 undi pada petang tadi.

Kemenangan Trump hakikatnya tidak banyak mengubah dasar Amerika. Amerika tetap Amerika. Sikap anti dan curiga kepada orang luar dan Islam tetap ada, cuma barangkali dalam bentuk yang berbeza.

Trump mungkin terlalu berterus-terang memusuhi orang luar, anti Islam dan mahu membina tembok tinggi di sempadan Mexico bagi menghalang kemasukan pendatang, namun Clinton juga sebenarnya tidak jauh berbeza isi hatinya.

Tetapi ada beberapa aspek yang diharap memberi kebaikan kepada kita dengan kemenangan Trumph ini. Trump sebelum ini mengatakan mahu memansuhkan TPPA dan jika kita selama ini merasakan perjanjian itu banyak merugikan negara, terutamanya dari segi peningkatan harga ubat-ubatan dan ketidakmampuan syarikat tempatan besaing dengan syarikat-syarikat besar Amerika, kemenangan beliau sekurang-kurangnya diharapkan ada kebaikannya dari aspek tersebut.

Selain itu, Trump juga seorang yang praktikal, tegas dan keras. Dengan yang demikian, kita tentunya boleh berharap saman Jabatan Kehakiman Amerika berkaitan 1MDB akan dipercepatkan dan kita sama-sama dapat mengetahui kebenaran tentang wang kita yang didakwa disonglap dan dibelanjakan sesuka hati di sana.

Namun, yang paling penting ialah kemenangan beliau itu menunjukkan bagaimana besarnya kuasa pengundi dalam melakukan perubahan di Amerika. Tanpa memperdulikan pelbagai imej buruk yang cuba digambarkan kepada Trump, rakyat Amerika tidak terpikat untuk terus mengekalkan Demokrat menguasai Rumah Putih, sebaliknya lebih ghairah untuk memilih Republikan atas kepercayaan bahawa penggiliran parti mungkin lebih mampu memberi kebaikan kepada mereka.

Begitulah sejarahnya Amerika, sentiasa mudah bertukar ganti parti menguasai Rumah Putih.

Sebelum Obama, Presiden Amerika ialah George W Bush (Republikan) antara 2001-2009, Bill Clinton (Demokrat) antara 1993-2001, George H W Bush (Republikan) antara 1989-1993, Ronald Reagan (Republikan) antara 1981-1989, Jimmy Carter (Demokrat) antara 1977-1981 dan sebelumnya juga demikianlah penggiliran yang telah berlaku antara Demokrat dengan Republikan.

Setelah Obama menguasai Rumah Putih selama dua penggal dan ingin meneruskan penguasaan melalui Clinton, rakyat Amerika nyata lebih mahukan Republikan mengambil alih.

Sikap dan keberanian pengundi Amerika inilah yang seharusnya menjadi contoh ikutan kepada rakyat Malaysia. Tanpa ada skandal besar seperti 1MDB dan kemasukan berbilion wang ke dalam akaun peribadi sesiapapun, iltizam menukar parti mereka tetap tinggi.

Tidak malu dan terasa lekehkah kita, di sebalik skandal beribu juta dan menjadi cecehan seantero dunia, tetapi masih mahu juga mengekalkan parti yang sama sejak sekian lama?

Untuk itu, setidak-tidaknya kita boleh tersenyum dengan kemenangan Trump ini walaupun selama ini kita hanya menonton wajahnya di kaca televisyen saja. (SH 09/11/2016).

Anonymous said...

Jangan layan..ekonomi dan pentadbiran zimbabwi dikuasi china kominis kerana pemimpin2 biol macam ko laa...suka berhutang..mao hoo tang

Anonymous said...

Ni lari sikit dari tajuk...apa ni...syabas...kata hari ni tiada gangguan...habis kami yang duduk kat area Cheras Indah...Taman maju Jaya tak ada air...ni apahal...kami duduk kat hutan ke....kalau...nak buat kerja ke.. Paip pecah ke...update lah kat...website... Lol punya syabas..mcm tuan dia jugak si azmin...sewel tu...kaki songlap punya MB

Anonymous said...

bodoh betul 5:15 ni... itu adalah pelaburan yang china buat di malaysia. 2 projek keretapi yang najib bawa ke sini adalah PFI dalam erti kata lain ia dibiayai oleh syarikat china sendiri. Maksudnya kalau ada hutang itupun antara rakyat china dengan bank china. Bila masa pula hutang projek rakyat china, malaysia kena tanggung ni???

Bila projek dah siap nanti segala perbelanjaan yang syarikat tu tanggung akan diperolehi semula melalui tambang yang dikenakan kepada pengguna. Ko tak guna kerrtapi ko tak perlu bayar, kalau guna bayar je la. Malah kemudahan tu akan menyenangkan penduduk pantai timur yang selama ini terpaksa bersesak balik setiap kali berlaku perayaan dan cuti umum.

Projek-projek dari China tu takkan meningkatkan hutang negara pun sampai menjadi rm850 billion macam ko tulis tu....

Masa laporan bank negara keluar nanti baca betul-betul, bukan rujuk 'pakar ekonomi' tak bertauliah macam a. kadir jasin tu...!!!!

Anonymous said...

anon 6:11 buta ekonomi...

ted manoff said...

Selangor Darul Babi: Penduduk BUKAN ISLAM Selangor HANYA 39.2%, TAPI ada lebih 125 LADANG BABI


Lebih 125 ladang babi yang beroperasi di Kuala Langat memiliki lesen yang sah berdasarkan rekod Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Selangor, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Insfrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian & Industri Asas Tani Negeri, Zaidy Abdul Talib.
Beliau bagaimanapun tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan ‘lesen’ berkenaan.
“Saya tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan lesen itu tetapi saya baru semak dengan JPV dan terdapat 125 ladang ternakan babi memperoleh lesen,” katanya seperti dilaporkan Selangorkini.
Baru-baru ini, terdapat dakwaan menyatakan 127 daripada 132 ladang babi di Kampung Batu Laut tidak mempunyai lesen selain menyebabkan berlakunya pencemaran bau di situ.
Susulan itu, beliau berkata, dakwaan segelintir penduduk Melayu di Tanjung Sepat menjual tanah mereka ekoran pencemaran najis dan bau babi yang menjejaskan penempatan mereka, adalah tidak benar.
Berdasarkan semakan yang dilakukan dari 2011 hingga 2016, hanya satu daripada tujuh pemilik tanah di kawasan berkenaan melakukan pindah milik, katanya.
“Hanya seorang sahaja yang membuat pindah milik daripada pemilik Melayu kepada bukan Melayu dan ia sama sekali bukan disebabkan pencemaran itu,” katanya.
Dilaporkan, kini kerajaan negeri berada di fasa terakhir dalam menjalankan semakan pelaksanaan projek Ladang Babi Moden (MFP) untuk memudahkan pengurusan haiwan berkenaan di Selangor.

celahgelegar at 5:25 PM ๐Ÿท ๐Ÿฝ ๐Ÿฝ

ted manoff said...

Wahhh..ada klon pulak..wahaii khairulryezall osman tlg jgn klon the ori ted manoff..apa yg ko sakit hati sgt nii ryezall..sudahlah ryezall jgn kebudak2kan sgt...cepat buat entry baru..๐Ÿ‘…๐Ÿ™‰๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™Š๐Ÿฝ

Anonymous said...

Eh bebelit korang yek... ccccc ckp camnih ... macai bn ckp camnih... sampai rahman dahan pun merapu bukan2. Tak telli lgsg 1 sama lain...

ted manoff said...

๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ฐ ๐Ÿ‡บ

๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ช ๐Ÿ‡ฒ ๐Ÿ‡ฆ ๐Ÿ‡ณ ๐Ÿ‡ฌ

๐Ÿ‡ฌ ๐Ÿ‡ฎ ๐Ÿ‡ฑ ๐Ÿ‡ฆ

ted manoff said...

Pungkoq hang ryezall...dapat tracelah bongok mmg ko yg hantar komen sendiri..tlg ajar macham mana buat huruf tebal tuu ryezall...[b]bebal

Anonymous said...

Pinjaman soft loan bukan hutang?pinjaman antara najib dengan eXim bank...cccc dilantik melaksanakan projek..ini bukan projek konsessi..projek ini hak milik raillink.bagi pihak kerajaan....ngok..memang tambang merupakan hasil..tetapi mana feasibility study untuk anggaran pulangan setiap tahun?kalo ke pantai timor pulangan tak mungkin tinggi untuk setiap tahun...beraat

ted manoff said...

Pungkoq aku hitam legam... ๐Ÿ‘… ๐Ÿ™‰ ๐Ÿ™ˆ ๐Ÿ™Š ❤ ๐Ÿฝ ❤

Anonymous said...

Ko cai madey yg paling bangang....bukan nak angkut orang saja....pelabuhan2 dipantai timur dihubungkan ngan yg di pantai barat...landasan itu akan dihubungkan ke China melalui Thailand Laos Kampuchea...perancangan masa depan....

Anonymous said...

soft loan goverment guaranteed tak termasuk dalam national debt. Jadi macai mad dey punye anggapan hutang negara bertambah menjadi 850 bilion memang salah sama sekali. Harap maklum.

Anonymous said...

mangkuk 9:32 ingat rel keretapi setakat tumpat je.. tak tau ke tu sebahagian dari projek 'One belt One road' penghubung antara China ke Port Klang.

Orang china nak datang malaysia, thailand, vietnam banyak pilihan yang mereka ada, samaada jalan udara, laut atau darat..

Pulangan tak tinggi?? Ko ingat china berniaga macam ko berniaga nasi lemak buka meja tepi simpang besar traffic light ke?? BONGOK TAK SUDAH pembangang kat Malaysia ni...

Anonymous said...

Ted Menoff tu asalnya anak jalang Lorong Petani.

Madey kutip jadi Tukang Jaga Ayam Serama, hari2 bagi makan dedak. Oleh kerana dia begitu teruja tengaok ayam serama gemar makan dedak maka dia pun curi2 makan dedak. Ted ni dia bijak sikit maklumlah keturunan sebelah mak dia campur dedak dengan, kulit pisang, hampas nyior perut ayam kahasiatnya sungguh menakjubkan.

Selaian kentut umpama BOM! bau pekong!pula boleh buat satu Malaya pengsan.

Riwayat ini disampaikan oleh Pak Mat Beca Simpang Tiga.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates