September 15, 2016

0 Perdana Menteri Lancar Projek MRT SSP


Satu majlis pecah tanah telah diadakan oleh MRT Corp bagi Jajaran MRT2 Laluan Sungai Buloh, Serdang, Putrajaya (SSP) pada hari ini. Majlis ini telah disempurnakan oleh DS Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia bertempat di Putrajaya. 

Laluan SSP ini sepanjang 52.2km bermula dari Sungai Buloh dan berakhir di Putrajaya Sentral dimana 38.7km merupakan landasan bertingkat dan 13.5km landasan bawah tanah. Laluan SSP ini akan dilengkapi sebanyak 37 buah stesen, 25 stesen bertingkat dan 11 stesen bawah tanah.

Laluan ini akan memberi perkhidmatan kepada penduduk di koridor yang mempunyai lebih kurang 2 juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, dan merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.

Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 533,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates