September 24, 2016

51 Matthias Dan Husam Tarik Balik Saman Ke Atas Red Granite

Peguam Peribadi Tun Dr Mahathir Mohamad, Matthias Chang dan ahli parti PAN yang baru, Datuk Husam Musa menarik diri daripada meneruskan saman terhadap Red Granite Pictures dan penerbit yang mengeluarkan filem The Wolf of Wall Street.

Portal hiburan, The Hollywood Reporter melaporkan, Matthis dan Husam membuat keputusan Jumaat lalu dengan mengemukakan dokumen kepada mahkamah bagi menarik diri. Bagaimanapun tiada alasan mengapa mereka tidak meneruskan tuntutan itu, menurut laporan Hollywood Reporter.

Pada 14 Ogos lalu, Matthias dan Husam memulakan tindakan sivil terhadap syarikat Red Granite Pictures bersama prinsipalnya, Riza Aziz dan Joey McFarland dengan mendakwa Red Granite telah menggunakan dana daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi menerbitkan filem The Wolf of Wall Street.

Dalam satu kenyataan Red Granite memberitahu The Hollywood Reporter, penarikan diri itu adalah satu tindakan yang betul. Menurut kenyataan  berkenaan perkara tersebut tidak sepatutnya difailkan pun. Red Granite akan terus mengusahakan pelbagai projek yang menarik.

Kenapa media barat terutama Wall Street Journal dan portal fitnah Sarawak Report berdiam diri dengan berita penarikan balik saman berkenaan? Adakah penarikan saman ini menyebabkan Tun Dr Mahathir sejak beberapa hari lepas telah membawa diri ke London untuk mengubati jiwanya yang luka kerana gagal memburukkan musuh politiknya, DS Najib Tun Razak melalui fitnah 1MDB?


51 comments:

Anonymous said...

Balik London tolong Mareeena A/P Maddey pilih pokok Xmas dan aksesori2 Xmas supaya keluaega Kerala dapat menyabut Xmas dengan meriah seperti tahun2 sebelumnya...

Ted Manoff said...

Husam Nnt akan kata kalau Tok Guru Nik Ajis ada dia pong setuju Tarek balik

Anonymous said...

kesian mahataik, apa yg dibuatnya semua tak menjadi..hehehe

Anonymous said...

Harapkan spesis kambing Jamnapari buat saman, inilah jadinya. Emmmbikkkk katanya la ... maknanya AMBIK KAU ...

Anonymous said...

Naya buta Irina Bakhalova kena main dengan mahataik

Anonymous said...

pergi London jumpa ..apa nama...claire brown nak plan buat fitnah baru kot.buang masa n buang duit betul lah orang tua dah hilang akal ni. ijam

Anonymous said...

Yg terserlah kebusukan TDM dn orang2nya. Najib dn Rosmah masih disitu, teruskan kerja2 yg baik, untuk rakyat. Inshallah diberkati.

Anonymous said...

PADAN MUKA si BARUA2 HOM/PRN ZIONIS ni!

PADAN juga MUKA si BETINA SUNDAL Unes*o dr. Bulgaria tu yg. bercita2 nak GANTIkan si ki moon-muka-mcm. BABI SONDOL, si JANTAN SIAL Korea Selatan tu, sekutu kuat Barat/ZIONIS! Sekrg. BETINA Zionis DALANG DUA MUKA ni BERPURA nak TARIK balik pengHINAAN pd. YAB WANITA PERTAMA Bumiputera Islam/Melayu TERCINTA kita, YAB DS Rosmah Mansor serta suami beliau, YAB PM DS Mohd. Najib Tun Razak TERCINTA kita - tapi masih ANGKUH; TAK nak memohon MAAF bukan hanya kpd. YAB DS Rosmah dan YAB DS Najib, tetapi juga pd. seluruh RAKYAT di NEGARA ISLAM kita ini, terutamanya BUMIPUTERA Islam/Melayu. Lihat di - http://www.bicara.news/unesco-puji-program-permata-tetapi-tidak-minta-maaf-pada-datin-seri-rosmah/ , UNESCO Puji Program PERMATA Tetapi Tidak Minta Maaf Pada Datin Seri Rosmah, Oleh Editor / dalam Kolumnis / pada Friday, 23 Sep 2016; di -http://theunspinners.blogspot.com/2016/09/sabotaj-mahathir-terhadap-rosmah-hanya.html , Sabotaj Mahathir terhadap Rosmah hanya malukan UNESCO, Posted by SnapShot at 9/23/2016; dan di -http://medan-info-kita.blogspot.com/2016/09/pujian-irina-bokova-kepada-rosmah-dan.html , Pujian Irina Bokova Kepada Rosmah Dan PERMATA Untuk Menutup Malu UNESCO...! , September 23, 2016!

Dah TAKUTlah tu sbb. si BETINA SUNDAL Unes*o dr. Bulgaria tu bercita2 nak GANTIkan si ki moon-muka-mcm. BABI SONDOL, si JANTAN SIAL Korea Selatan tu, sekutu kuat Barat/ZIONIS! Tapi sekrg. dah pecah TEMBELANG latarbelakang ZIONIS dia, setelah begitu rakus BETINA SUNDAL Unes*o ni MENJILAT media2 SETAN ZIONIS PENIPU WSJ dan NYT amat DAJAL (lihat pendedahan tentang media2 ZIONIS ini di - http://www.ifamericansknew.org/media/halsell.html ,
What Christians Don’t Know About Israel, Grace Halsell: Grace Halsell was an award-winning journalist and author. Her books include Journey to Jerusalem and Prophecy and Politics. She passed away in 2000 ; Washington Report on Middle East Affairs, May/June 1998)!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Dan mcmmana boleh Kem. PENDIDIKAN terus nak TAJA si Unes*o CILAKA ni – yg. juga telah mengHINA NEGARA ISLAM kita ni serta ISLAM/umatnya - dgn. memPOLITIKkan dgn. amat DAJAL, Unes*o tu! Sedgkan si rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael boleh diRASUAHkan lagi dgn. $38 BILLION dr. si rejim US HARAM JADAH ni - utk. terus MEMBUNUH bangsa BUMIPUTERA Islam/Katolik, terutamanya ANAK2 KECIL, dlm. GENOSID, di Palestin/Dunia ARAB-ISLAM - utk. MENAKLUK berBILLION MINYAK/GAS-LAUT DALAM di Laut Mediterranean (yg. TERBESAR adalah di GAZA dan SYRIA)! Lihat di - http://maannews.com/Content.aspx?id=773124 , US signs unprecedented deal with Israel for $38 billion in military aid over next decade, Sept. 14, 2016; di - http://www.counterpunch.org/2013/06/28/is-the-us-playing-with-gas-in-syria/ , Is the US Playing With Gas in Syria?, by Evan Taylor; dan di - http://www.voltairenet.org/article168140.html , New offshore gas and oil fields: Arabs, keep out! Israel lays claim to all the resources , by Manlio Dinucci , Voltaire Network | Rome (Italy) | 18 January 2011!

Dan UN juga boleh memBIAQkan rejim2 TERORIS ISrael/US-NA*O/Barat - utk. MENUBUHkan IS (spt. diDEDAHkan oleh bekas PERISIK CIA/NSA; Snowden) serta sewenangnya MENYERANG/MEBUNUH/MEROGOL/MEROMPAK umat ISLAM/Dunia ISLAM; mcm. DUNIA ni BAPA depa punya!

Lihat artikel2 BERNAS ini di - http://www.malaysia-today.net/american-media-behind-rosmahs-unesco-award-removal/ , American media behind Rosmah’s UNESCO award removal, September 20, 2016; dan di - http://www.mykmu.net/2016/09/malaysia-wajar-gantung-semua-kerjasama-dengan-unesco/:

Malaysia Wajar Gantung Semua Kerjasama Dengan Unesco

Editor: amin_yatim | Diterbitkan pada: 20 September 2016

Kerajaan Malaysia harus menggantung semua kerjasama dengan The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) sehingga Ketua Pengarahnya, Irina Bokova memohon maaf secara terbuka dan memberi penjelasan yang masuk akal dalam kontroversi membabitkan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor.

Menteri Pelajaran Malaysia juga perlu menggantung sementara pejabat Unesco Malaysia yang berada di bawah pembiayaan Kementerian Pelajaran Malaysia. Beranikah Datuk Seri Mahadzhir Khalid melakukan?

Tindakan Irina Bokova menjemput Datin Seri Rosmah mengambil anugerah penghormatan khas pada satu majlis yang dianjurkan bersama oleh UNESCO pada 22 September 2016 tetapi kemudiannya membatalkan, hanya kerana pertanyaan Wall Street Journal dan The New York Times mengenai pembiayaan PERMATA, adalah sesuatu yang kurang ajar........ (teruskan membaca)

(Nek Tempoyak)

Anonymous said...

Mat2 bunga harus menyambut wira mereka sekembalinya dari london..
Pakat ramai2 usung dia ke spital
Bukan .... bukan ijn tapi ke spital tg rambutan.....

Anonymous said...

memang botul tu....nak bawak ijn pun panadol dah habis. yang ado paracetamol. susah camni. kena hantar ketampoi atau tanjuk rambutan la pulak. kalau poning hontak2 kepalo kedinding sampai hilang akal....

Anonymous said...

Admin ko paham ke ape dia tarik balik..

Anonymous said...

PENJELASAN PENARIKAN BALIK SAMAN SECARA SUKARELA

Respon segera Dato Salleh Keruak, Menteri Komunikasi dan Multimedia memeranjatkan saya.

Ia menunjukkan saman kami untuk membawa pulang aset dan wang yang diselewengkan dari 1MDB meninggalkan kesan ke atas kerajaan.

Namun begitu, kenyataan bahawa saman kami ditolak adalah tidak tepat.

Apa yang berlaku adalah penarikan balik secara sukarela atau VOLUNTARY DISMISSAL di bawah Rule 41(a)(1)(A)(i) of the Federal Rules of Civil Procedure, Amerika Syarikat, tanpa prejudis.

Ini bermakna kami dibenarkan untuk memfailkan semula kes ini.

Antara lain kerana perkembangan terbaru berkait kes DOJ termasuk Red Granite telah bersetuju memasukkan permohonan bersama DOJ untuk menghadkan pembekuan akaun dan pendapatan Red Granite kepada filem The Wolf of The Wall Street  dan Friends With Kids sahaja.

Akaun keseluruhan Red Granite dan pendapatan Red Granite dari filem lain adalah dilepaskan.

Friends With Kids adalah  pertama kali diketahui ada kaitan dengan wang berasal dari 1MDB, seperti kenyataan dalam permohonan bersama itu.

Permohonan bersama ini menunjukkan Red Granite, untuk satu tahap tertentu mengakui dua filem ini ada sebab untuk dinamakan oleh DOJ dalam saman mereka.

Hakim  Mahkamah Central District of California, Western Division pada 16 Ogos 2016, telah memberikan perintah seperti permohonan bersama itu.

Antaranya, hanya akaun dan pendapatan dari kedua filem itu yang dimasukkan ke dalam akaun khas sementara menunggu keputusan perbicaraan penuh.

Oleh itu, kenyataan Red Granite bahawa saman kami adalah fractious adalah tertolak.

Jika tidak, mengapa Red Granite memasukkan permohonan bersama dengan DOJ selepas DOJ memasukkan permohonan ex parte ke atas Red Granite sebelum itu.

Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB.

Usaha ini sepatutnya DILAKUKAN OLEH KERAJAAN MALAYSIA sebagai pihak yang diamanahkan memelihara kepentingan negara ini.

Malangnya, kerajaan tidak berbuat demikian. Seakan mereka bergembira wang negara ini hilang begitu sahaja dan berharap kes penyelewengan wang negara ditutup begitu sahaja.

Harapan itu adalah sia-sia.

Husam Musa
24 September 2016

Anonymous said...

Nek ko dan umno lagi kurang ajar biarkan Mc D kaut untung bagi yahudi untuk bunuh palestin..

Anonymous said...

Teruskan merompak..

Anonymous said...

Waah..mat keris telanjang hepi sakan nampak....sampai terlupa tak dak teloq ...kalau nak hepi pun pegi lah dulu ambik balik telor ko kat pempuan mat salleh tu..pengecut cakap banyak

Anonymous said...

Cepatnyer berputus asa. Allah pelindung dan pembantu yg menegakkan kebenaran.

Anonymous said...

Orang yg bahLul sahaja menuduh tanpa bukti, semata2 nk dapatkan political mileage. Apa moron sangat grup ANC dan macai2nya ni?

Anonymous said...

Mamak kutty lak gi mengadap ratu sr simpan telurnya krana terlebih berani.

Anonymous said...

Madey kerala jumpa claire tanya telor ko dan najib pengecut masih disimpan atau dah dibuang...berani cakap. fitnah tp takut nak saman...najib berani saman liong sik saje tp setengah jalan jer..

Anonymous said...

Kalo tahu takdak bukti kenapa biarkan? Pengecut takut nak saman..

Anonymous said...

Bila plak sR fitnah madey?..pengecut dayus ko ni biarkan SR fitnah Najis perompak..

Anonymous said...

Ko paham tak ape yg husam kata?
"Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB."

Anonymous said...

Bukan apa la... kat sini bersungguh betul aku tengok pejuang islam umno bencikan yahudi zionis komunis.. terutama nenek tempoyok tu... tapi satu pun takde yg nasihatkan anak kak mah tu pasal filim anjing wall street tu...

Camne boleh anak wosotiyah telibat buat filim penuh blue lgbt hedonisme camtuh? Kenapa tak buat filim melayu berunsur kebangsaan? Kenapa?

Anonymous said...

918...

Tanpa melupuskan usaha kami bawak pulang harta dan wang seleweng dari mdb1... syukur la... paham yg tu dulu pun cukup la...

Anonymous said...

Cai2 umno pelakon tambahan jer..eksyen lebih macam umno jugak..mengada2 lebih..sekali palestin kena serang sekali boikot McD..lepas seminggu penuh semula MCd

Anonymous said...

Oooo..sori bro

Anonymous said...

Kecut perut ke TARIK BALIK SAMAN?? aritu pong pang pong pang...nak saman red granite kononnnn...duit kalu dlm bnk seribu dua baik x payahhh.

Kahkahkah

Anonymous said...

Ko paham tak posting mengenai saman husam kat atas tu..otak lembap..ato nak putar?

Anonymous said...

Cai2 kononnye marahkan cina dapigs tapibiarkan cina jho lo perompak bebas hidup mewah..taik lembu cai2 umno ni

Anonymous said...

Cai2 kononnye marahkan cina dapigs tapibiarkan cina jho lo perompak bebas hidup mewah..taik lembu cai2 umno ni

Carlos Santiago said...

jom exchange bloglist

http://bankami.blogspot.com

Anonymous said...

kalau ada tangan husam jamnapari yang masuk campur dalam sesuatu urusan, tak payah diharapkan kejayaannya...

setakat ni, si husam tu hanya berjaya buatkan tugu untuk nik aziz rasmikan. Itupun kini tugu-tugu tu boleh ditemui dalam semak samun je..

Anonymous said...

Bahasa kamu melambangkan peribadi kamu...so eloklah kamu bukan orang Umno..kamu.memang selayaknya menyertai puak pembangkang yang kebanyakannya moral peribadi mereka ke laut...contoh Asmin...aiskrim.nurul pun aiskrim dan fitnah nong cik...nuar. Lagilah out liwat...mustafar pas big spender...dan mat sabu isteri orang..guan eng banglow no swimming pool..dan terbaru si sembab.. Asoh nika gee...so kamu pun boleh ke laut..

Anonymous said...

mc D kat indonesia, thailand, filipina, singapore pun salah najib dan umno ke bahalol?

Anonymous said...

ko pulak faham ke husam saman apa?

Anonymous said...

ala cakap husam ni hanya pencacai macam ko je yang percaya habis.

dulu saman dia kepada petronas nak minta royalti pun tak jalan langsung.

ni mangkuk lahanat nak buat cerita kartun lain pulak. patut la pas pun humban mangkuk tak berguna niii...

Anonymous said...

apo laei nak dikato...keno buek batu asas kek amereka pulak. cai dah marah. esok2 cai pulak saman. najib bagi dodak la tu....

Anonymous said...

Rompak sapa lah.tu...kau nampak ke dengn kedua biji mata kau sendiri atau kau dengar jer...kesian orang mcm kau..kalau Najib rompak..kau report polis...tapi aku rasa Najib rompak mcm kau ckp tu...tapi bagi saya istilah sebetulnya Ambik...duit tu Najib ambik sbb nak bayar projek buat pan borneo..nak byar projek MRT nak bayr projek rumah satu rakyat..nak bayr projek..keretapi laju...nak byr projek air kat Kelantan.. Hushh banyaklah projek.. Nak tambah anggota keselamatan untuk sapa tu semua.....untuk Najib ngn Rosmah jer ke....atau untuk rakyat Malaysia.. Maka oleh itu...teruslah ambik Najib demi Malaysia kami rakyat izinkan....haaa mcm gitu...bukan asyik tuduh merompak jer...tapi tiada bukti...hushh berat sungguh tuduhan kamu tu...

Anonymous said...

yo la...sokali mamak jumpo betino mat saleh. sokali tolur mamak jumpa semula. ini kali mamak buek apo pula? drama baru pulak eih... buat drama ulangan ko... dah lupo atau memang botul apo sultan johor cakap. memang hilang akal....

Anonymous said...

Husam eluk usahakan untuk dapatkan rm100-200 bilion wang rakyat yg disimpan bawah kroni, proksi dan nominee tu lagi berbaloi. Jumlahnya lagi besar dan yg terlibat orang tempatan. X perlu cari doj ke unesco ke. Cukup di KL je.

Anonymous said...

Lah Mc D pulak...kau tahu tak Mc D yang ada kat Malaysia ramai pemegang francaisnya orang Melayu...beragama Islam...pembekal nya pun orang tempatan..pekerjanya pun ramai Islam...dan keuntungan yng mereka dapt.. Mereka tolong menaja rawatan pembedahan bibir sumbing dan lelangit...tak baik kau fitnah Mc D....weii banyak membacalah... Woi....

Anonymous said...

yang sibuk suruh boikot Mcd bukan atuk tua yang pg jalan makan angin tu ker...sian McD tak pasal2 orang Melayu yang bukak 67 restoran McD kat Malaysia ni terjejas tu belum.lagi yang kerja..Atuk tua apa dia kisah..dia banyak duit..kejap pg Jakarta kejap pg London..kan kan kan

Anonymous said...

Husam adlah seorg pmimpin yg sparuh jalan..nk niage emas lh,nk niage kmbing lh,nk buat hiway lh..smue YILEK YENNADEI poodahh..

Larat ke si husam NAK BELI TIKET turun naik turun naik amerika???

Sembang air liur KENCANGGG.
kahkahkah

Anonymous said...

Tengok.. melayu husam mtk duit utk melayu negeri dia... apa masalah ko? Ko ada kuasa.. tapi ko biarkn orang lain meminta2 hak dia...

Anonymous said...

Betul tu bro 1048...

Kalau melayu buat filim hanjing wall street kita kena tengok... kasi orang kampung felda tengok skali... anak wosotiyah punye filim... baik punya...

Anonymous said...

huse batu asas. kolu nok gi same demo mesti ado asas. demo keno buat dulu batu asas kat amereka tu. jange jadi bodo. gi ikut ore hok ile akal tu buat po.... ke bulih malu ja....

Anonymous said...

Kena ingat...najib tak kejam mcm mahdey dan tak gelabah nak saman mcm anwar.

Anonymous said...

Husam dh pasti ker itu wang 1mdb.
Najib dh cakap...jika DOJ nak siasat..nak tangkap..kerajaan sedia bagi kerjasama andai wang 1mdb disalahguna.
Yang terbaru...mmg tak ada bukti pun spt dilapor DOJ.Husam pegi makan angin jer krn sah tiada bukti.

Oklah...kita tunggulah saman ke2 husam...

Anonymous said...

Itu lah kau boleh ke laut..Allah beri akal..klau dah tahu benda atau perbuatan tu tak elok buat apa kita nak tngok atau buat...kan kan kan..anak tiri Najib buat filem..salah Najib jugak ke..mcm anak pak lebai nak merempet jugak..salah pak lebai ke..kan dah cakap iman tu tak boleh diwarisi.. Hidayah dan petunjuk itu hak Allah... Dalam Quran dah banyak Allah buktikan..anak Nabi Noh...anak Nabi tu...so jangan lah nak guna anak ke cucu ke untuk menghina Najib...Najib hanya manusia biasa jer cuma ditakdir menjadi Pm Malaysia.. Cukuplah. Nak mengaibkan orang..ros dedak mana......

Anonymous said...

dia mintak duit untuk melayu negeri dia??? jangan buat lawak bodoh la... ikut perjanjian petronas, takde hak kelantan nak minta royalti pun.

kalau nak tolong melayu negeri dia, apa dah jadi dengan projek jamnapari dia tu??? ha, pergi tanya sekali duit buat lebuhraya prepaid kat kelantan dulu tu ke mana menghilangnya???

oh ya, masuk kan sekali dalam kepala otak ko yang makin bongok tu, dinar emas projek husam apa dah jadi kat kelantan??? dah jadikan kelantan negeri no. 1 dalam serba serbi di malaysia ni ke???

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates