September 27, 2016

5 200 Pekerja Dibuang Kerja Di Penang, @cmlimguaneng Masih Gembira Bermain Buaian


TS Solartech Sdn Bhd, anak syarikat kepada Tek Seng Holdings Bhd mengumumkan akan memberhentikan 200 orang pekerja mereka mulai hari ini. Alasan yang diberikan adalah kilang berkenaan telah mengeluarkan produk melebihi permintaan maka berlaku lebihan pekerja. TS Solartech adalah pembuat sel solar silikon kristal yang berpengkalan di Prai, Pulau Pinang di mana Solartech Technology yang berpangkalan di Taiwan memegang sebanyak 42% peratus kepentingan.

Terdahulu, syarikat pengeluar hard disk, Seagate telah menutup kilang pengeluarannya di Pulau Pinang sebagai sebahagian dari langkah penstrukturan semula. Sejumlah 8,000 orang pekerja telah terlibat dalam langkah pengurangan kos ini. Seagate telah beroperasi di Pulau Pinang sejak 1988. Penutupan operasi mereka ini pastinya akan mendatangkan impak ke atas penduduk Pulau Pinang.

Sementara itu Western Digital turut menutup operasi di Pulau Pinang dengan 400 pekerja tempatan dan 800 pekerja asing telah kehilangan kerja. Mereka juga memindahkan operasi di mana kilang baru akan dibuka di Korat Thailand. Buat masa ini hanya kilang Western Digital di Senai akan dikekalkan.

Adakah Ketua Menteri Pulau Pinang sedih dengan berita ini? Mungkin tidak sebab beliau masih gembira bermain buaian, semalam.


5 comments:

Anonymous said...

lge tu main buaian pasal dia tau sikit masa lagi dia akan join best friend dia jadi banduan, entah utk kali keberapa daaaa.

banduan mana dapat main buaian, kena main bontot mungkin terjadi ... sbb tu dia banyakkan main buaian supaya otot2 punggungnya jadi kuat dan dapat beri kemutan yg memberahikan dipenjara nanti.

Anonymous said...

Ape dia kesah.Bukan dia yg bawa masok pelabur tu....yg menderita rakyat.Die hanya broker tanah..

Anonymous said...

Raja liwat suka bontot putih2 dan anus pink2. Siap Le ko LGE

Anonymous said...

penat letih BN, TS Koh Tsu Koon bangunkan Penang sehingga nama SeaGate jadi nama sinonim dengan pantai Jerjak.

Bayan Lepas FTZ dengan fasa yang banyak itu adalah hasil kerja BN-UMNO-Gerakan. zaman itu developer mewah tak menguasai Penang spt zaman LGE laknatullah ini yg menjadi idola puak Melayo Syiah spt Mat Sabu dan parti ank perompak chap Bunga..

tggu bila Penang jatuh.. mereka penyamun2 penyangak2 DApig ini cabur lari..lepas tu tinggalkan pd BN utk cuci semula tahik mereka..!!

respect TS Koh Tsu Koon.. he's a clean guy, very respectful CM!!

Anonymous said...

Kahkah kah kah...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates