August 24, 2016

0 Diskaun 50% Kepada Pengguna LRT Dan Monorel Antara Pukul 6.00 Pagi Hingga 7.00 PagiPerdana Menteri, DS Najib Tun Razak hari ini melancarkan projek rel bandar di koridor barat Lembah Klang, Transit Aliran Ringan 3 (LRT3). Projek melibatkan jajaran sepanjang 37 kilometer dan menyediakan kemudahan penumpang di Klang, Shah Alam dan Petaling Jaya. Ia juga akan mengintegrasikan lima stesen LRT3 dengan menghubungkan pengangkutan baru dan sedia ada dan akan memanfaatkan kira-kira dua juta pengguna. 

Kerja-kerja pembinaan LRT3 dijadualkan bermula awal tahun 2017 dan dijangka siap pada 31 Ogos 2020 dengan kos kira-kira RM9 bilion. Perdana Menteri dalam pada itu berharap projek LRT3 akan dapat disiapkan mengikut jadual yang ditetapkan.

Turut hadir, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali dan Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai. Menteri Pengangutan berkata beliau gembira menyatakan bahawa kemajuan besar terus dibuat ke arah menambah baik rangkaian pengangkutan awam di kawasan Greater Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Klang. Ini telah lama menjadi fokus utama bagi Kementerian Pengangkutan serta Kerajaan Malaysia.

DS Liow menambah, ini adalah projek terkini yang dilancarkan sebagai sebahagian daripada usaha Kerajaan untuk menggalakkan penggunaan pengangkutan awam. Inisiatif lain termasuk peningkatan kapasiti bagi Kelana Jaya dan Ampang LRT sedia ada, GO KL sebagai perkhidmatan bas percuma, Transit Sunway Bas Rapid (BRT), Projek Lanjutan LRT, dan tidak lama lagi menjadi Transit Line operasi Mass Rapid 1 (MRT1 ). Beliau menambah, projek-projek ini telah meningkat saham modal pengangkutan awam bandar dari 10% pada tahun 2009 kepada 20% pada akhir tahun 2015 dengan sasaran 40% pada tahun 2030.

Sementara itu, DS Najib berharap LRT3 akan mencapai standard pembinaan dan keselamatan bertaraf dunia. Beliau juga melahirkan penghargaan kepada kerajaan negeri Selangor atas kerjasama diberikan bagi membolehkan projek LRT3 dilaksanakan.

Apabila siap, projek LRT3 akan mempunyai 26 buah stesen termasuk sebuah stesen bawah tanah. LRT3 boleh membawa lebih penumpang berbanding pengangkutan awam lain di kawasan barat Lembah Klang dengan kadar 36,720 orang penumpang setiap arah dan setiap jam.

Perdana Menteri dalam pada itu turut mengumumkan pemberian diskaun 50 peratus kepada pengguna LRT dan monorel yang menggunakan perkhidmatan itu bermula pukul 6 pagi hingga 7 pagi. Pengguna akan menikmati potongan harga tiket itu bermula 16 September depan. Langkah itu dibuat bagi mengurangkan kesesakan di stesen LRT dan monorel semasa waktu puncak.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates