July 25, 2016

86 Sandiwara John Mallot Dalam Isu Saman Sivil DoJ

Berkatalah John F Mallot, mantan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, 
"The Federal Bureau of Investigation (FBI) and the Department of Justice (DOJ) filing was meticulous, thorough, and totally professional. The evidence is all there. It even includes the transcripts of wiretapped phone calls of a panicked Jho Low talking to his bankers."
Walau bagaimanapun, hujah Mallot gagal dijawab dengan soalan berikut,
Jika semua bukti ada dan kukuh, kenapa Jabatan Kehakiman AS memilih saman sivil dan bukan terus mendakwa setiap penama di mahkamah?
Seterusnya, Mallot berhujah, 
"Thanks to the FBI and DOJ, it is so clear. We know where the money came from. It was stolen from the Malaysian people, through 1MDB. Your money, not ours."
Buat pengetahuan semua, 1MDB tidak pernah membuat aduan dan laporan polis bahawa wang mereka telah dicuri. Mereka telah membuktikan dengan dokumen dan penyata kewangan diaudit. Sehingga kini yang melaporkan wang 1MDB adalah media dan pengikut Tun Dr Mahathir.

Ironinya, media yang sama, Wall Street Journal, Sarawak Report dan sepertinya, melaporkan bahawa pihak yang mengadu gagal mengesan wang di dalam akaun mereka dan mengadu bahawa mereka kehilangan wang adalah IPIC dan Aabar. Mallot gagal menjawab kenapa Peguam Negara AS Loretta Lynch gagal membuat prosiding yang sama untuk mengesan wang IPIC dan Aabar yang dicuri.

Sepatutnya retorik Mallot dan Lynch adalah untuk mengesan wang yang hilang dicuri daripada rakyat Abu Dhabi dan memulangkannya kembali kepada rakyat Abu Dhabi, terutamanya IPIC dan Aabar supaya mereka boleh meneruskan komitmen mereka sebagai penjamin kepada segala bon, sukuk dan pinjaman kepada 1MDB. Tidakkah AS, Mallot dan Lynch kasihan wang rakyat Abu Dhabi terpaksa digunakan untuk membayar keuntungan dan nilai bon, sukuk serta pinjaman 1MDB ini?

Lagipun, jika melihat segala bukti dan rajah-rajah pengaliran wang yang dikeluarkan, termasuk "rakaman perbualan Jho Low yang sedang panik yang berada dalam simpanan FBI", bolehkah kita cadangkan jalan yang lebih cepat untuk menghukum para pesalah dan memulangkan wang yang kononnya dicuri ini ialah dengan mendakwa mereka di mahkamah. Bukankah dengan segala 'bukti kukuh' yang FBI ada, dakwaan di bawah 'criminal suit' adalah jalan yang lebih mudah dan singkat?

86 comments:

Anonymous said...

" Mallot gagal menjawab kenapa Peguam Negara AS Loretta Lynch gagal membuat prosiding yang sama untuk mengesan wang IPIC dan Aabar yang dicuri.

Sepatutnya retorik Mallot dan Lynch adalah untuk mengesan wang yang hilang dicuri daripada rakyat Abu Dhabi dan memulangkannya kembali kepada rakyat Abu Dhabi, terutamanya IPIC dan Aabar supaya mereka boleh meneruskan komitmen mereka sebagai penjamin kepada segala bon, sukuk dan pinjaman kepada 1MDB. "



CASH king dr Mamak Kerala boleh membeli org AMAREEKAAA... jgn main2 dgn bisa Mamak Kerala 'Mahazalim' ini.. 'kehebatannya' diakui oleh dunia... nk bohong org2 bodoh yg xdicerita sekerat2 boleh la.. yg mengkaji secara ikhlas akn jelas nampak ini semua kerja Mahataik dn DAPiG utk jatuhkan UMNO BN dan naikkan boboi botak??



kah..kah..kah...

Anonymous said...

Mintak2 jgnlah Keturunan Kerala tu menggganas menggila memberitahu Amerika pulak keadaan sudah tidak terkawal dan amat merbahaya krn dah terdapat WMD (weapons of mass destruction) di Malaysia, mintak Amerika cepat bom dan singkirkan kerajaan pimpinan Najib.

Cara dia berbaik dgn pelobi2 politik Amerika ni boleh menjurus kpd tindakan yg sedemikian, kalau dia jadi betul2 tak siuman krn buntu tak dapat nak fikir mcm mana nak letak Boboi Botak dlm buaian PM.

mohd azren said...

Salute pada segelintir rakyat Malaysia yg masih tdak mengaku yg rumahnya telah dirompak walau pun diberitahu oleh jirannya yg pintu rumahnya terkopak dgn barang² dalam rumah berselerak. Tuan rumah masih mengatakan ia tdk dirompak. Kemungkinan tuan rumah memang sengaja mahu rumahnya dirompak sebab bersekongkol sekali utk claim insuran. Teringat cerita arwah P. Ramli "" KALAU ENTE TIDAK MAHU ROMPAK RUMAH ANA. ANA PANGGIL LAIN PENYAMUN UTK ROMPAK RUMAH ANA" ALI Baba Bujang Lapok.

Anonymous said...

amerika ni nak tutup mulutnya senang aje. bagi sekeping tanah untuk tenteranya duduk...senyap la. mungkin itu janji bapa andaian kat amerika. bapa andaian sanggup buat apa saje demi boboi dia.

Anonymous said...

RUMAH KAMU KENA ROMPAK KE?

Anonymous said...

Betul tu, bagi kemudahan penempatan tentera dia kat Malaysia, nanti dia komen yg baik2 saja pasal Malaysia. Tak percaya tengok saja Singapura, Jepun dan Philippines. Di Philippines, bekas President2 nya, pemimpin2 politiknya lagi la banyak skandal tapi Amerika tak pernah ambil pot pun. Sebab Philippines bagi dia guna kemudahan penempatan tentera di Clark Air Base.

Anonymous said...

Kesian Tok Selampit
Dapat CUCU YANG BANGANG.

Kesian Tun Razak
Dapat ANAK KAKI SAMUN

Anonymous said...

KESIAN BAPAK ANON Monday, July 25, 2016 10:19:00 AM

ANAK DIA NI ADALAH HASIL DARI NGENTOT BINI TANPA BACA BISMILLAH PUN TIDAK.

Anonymous said...

Peliklah dengan analogi mohd.azreen.Tuan rumah dah kata tak kena rompak,barang-barang pun tak hilang nak buat macam mana lagi.Polis pun kata tak kena rompak.Tok penghulu,tok imam pun turut sama datang siasat dan mereka pun kata takdak yang hilang.

Yang dok bising ni jiran, yang pergi buat repot yang kata macam2 rumah terkopak la,barang berselerak la tapi tuan rumah siap keluarkan senarai barang lagi dan tok hakim sendiri datang siasat kata memang tiada barang yang hilang pun.

Ini jiran perihatin ke atau jiran pendengki ke pun tak tahu la

Tapi tak percaya kepada institusi dalam negara,tak percaya pada polis,tak percaya pada AG,tak percaya pada audit negara,tak percaya pada PAC nak percaya kepada siapa lagi.Bukan kah itu yang diajar oleh Tun.

Anonymous said...

Pergi buat repot pula pada uncle sam yang terkenal dengan undang2 cowboy dan wrestline mania nya.....ngeri woo

Anonymous said...

DAPigs janji kalau menang bagi tanah buat pangkala tentera kat PD. Bapak andaian mungkin janji kat semporna kerana pemakan dedaknya ada kat sana. Lagi pun stratejik dan dekat ngan spratly.

Anonymous said...

sape yang orang amerika gelar fucking retard? doj ke....pakatoon ke....kah kah kah.......

Anonymous said...

WSJ or SR will never attract the attention. Neither did the term Kleptocrasy Asset Recovery Initiative. It sounded like KARI. Something closely associated with Geng Loceng. When a friend rang to inform that Jho Loh and his Arab associates will be rounded up by FBI, that was an attention grabber.


read more
http://anotherbrickinwall.blogspot.sg/2016/07/alhamdulillah-kleptocracy-revealed.html

Anonymous said...

org amerika sendiri gelar ag doj lynch 'fucking retard' krn terlibat skandal pengubahan wang haram, org malaysia yg puji sanjung dia tu mestilah golongan 'fucking bastards'.

Anonymous said...


https://youtu.be/Apr7-SPaQAE

Ted Manoff said...

Untong Boboi Botak dapat ayah yg bagi Berbilion2

Ted Manoff said...

Kuala Lumpur – President Barrack Obama has instructed Attorney General Loretta Lynch to receive the visit of prominent legal brain from Malaysia, Shafee Abdullah, who shall furnish all documents and evidence on the wealth of former premier Dr Mahathir Mohamad’s sons in the United States.

The wealth of Mahathir’s sons are said to be worth in the range exceeding USD 5 billion.

This is said to be the retaliatory move by Malaysia Prime Minister Najib Razak on Mahathir.

Shafee is scheduled to be in Washington on Tuesday July 26 with five officers from the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC).

Dr Mahathir is desperately making attempts to stop the investigation of his sons assets worldwide. – Reuters



Read more http://www.kualalumpurpost.net/obama-directs-lynch-to-meet-shafee/

Anonymous said...

Macam2 ada...hang pekena aku. Aku pekena hang balik...

Anonymous said...

tindakan balas sebegini perlu bagi betulkan sikit otak kepala mereng mamak kerala tu. biar dia sama2 rasa hasil usaha bodohnya tu. syabas Najib. kalau mamak kerala nak tunjukkan 'kuasa wang' dia, PM tunjukkan pulak kuasa eksekutif dia. buat apa biarkan saja jembalang politik tu bermaharajalela sesuka-hati.

baca dlm blog 'Suara Melayu Baru' kalau nak tau mengapa Mamak Kerala tu mengganas semacam ..

Anonymous said...

ini cerita banyak syiok wo.....mau tunggu apa macam punya game. jangan sampai mamaktun sakit jantung sudah la....

mohd azren said...

Macamna nk percaya, siasat pun x abis. Janji nk siasat tpi tunggu punya tunggu habuk pun tarak. Teringat lagi cerita P.Ramli. " TUNGGU PUNYA TUNGGU, BULAN TAK TIMBUL TIMBUL ", Seninan Bujang Lapuk.

mohd azren said...

Bila dah kantoi mulalah menyanyi lagu gurindan berkenaan Agama dan Bangsa utk menghiburkan hati sendiri yg gundah gulana kononnya pihak lain mempunyai agenda utk campur tangan. Yg hairannya siapa yg lantik pihak asing sebagai penasihat dan beri pinjaman kewangaan. ( APCO & GOLDNAN SACH). Macan tak link je hujah² tu. Pening aar macam lalok minum air ketum.

Anonymous said...

Monday, July 25, 2016
Laporan: Beberapa tokoh Umno bakal lompat parti, sertai Dr M
Bekas editor kanan New Straits Times, Firdaus Abdullah meramalkan beberapa pemimpin tertinggi Umno akan beralih kepada pembangkang ekoran tindakan undang-undang Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat untuk merampas berbilion-bilion aset yang didakwa disalah gunakan daripada dana pelaburan negara 1MDB.

Laporan South China Morning Post hari ini memetik Firdaus sebagai berkata, para pemimpin Umno itu telahpun memulakan perbincangan dengan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Umno dalam keadaan gundah-gulana. Beberapa pemimpin kanan parti itu telah mula 'berbincang' dengan Mahathir," ujar Firdaus, memetik laporan yang sama.

"Di kalangan mereka ialah ahli-ahli Umno kanan, anggota-anggota kabinet dan para pemimpin parti komponen BN," dakwanya tanpa mendedahkan butiran lanjut.

Baru-baru ini, Mahathir mengumumkan penubuhan parti politik baru yang akan membawa agenda 'Selamatkan Malaysia' dan menyingkirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Mahathir yang merupakan ahli veteran Umno akhirnya keluar parti itu pada bulan Februari yang lalu.

Kata beliau, penubuhan parti itu akan menarik mereka yang mungkin tidak menyokong parti-parti pembangkang sedia ada.

South China Morning Post turut memetik kenyataan bekas menteri persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim yang berkata, Umno kini semakin tertekan tetapi ahli-ahli mungkin mengambil sedikit masa untuk melompat parti.

"[Ahli Umno] malu-malu. Ia akan berlaku tetapi perlahan-lahan. Saya rasa Najib akan didakwa oleh Amerika Syarikat, dan kemudian kamu akan lihat orang melompat parti," jelas Zaid.

Malaysiakini sedang cuba untuk menghubungi para pemimpin Umno untuk mengulas mengenai perkara ini.

Anonymous said...

Wang IPIC dan aabar dicuri?siapa pencuri?syukur wang pelaboran 1mdb dlm syarikat diluar negara masih selamat dan tak perlu jual aset rakyat untuk bayar hutang..lepas ni Najib tak lari lagi bila terjumpa Madey..

Anonymous said...

Itulah biasanye cara penjilat najibur berfikir..duit yg dilabor 1mdb dlm syarikat luar negara telah dirompak tetapi dikatakan duit syarikat tersebut yg dirompak..kalau duit syarikat itu yg ilang bukan duit 1mdb yg ilang 1mdb boleh menuntut kembali duit dia dan boleh settle utang..

Anonymous said...

Siasat mana yang tak habis mohd azren oii cuba kau cerita sikit.Orang bercakap pasal isu ni kau pun nak bercakap tapi pengetahuan tidak ada.Itu yang meracau meraban tu.Kau pergi campur aduk dgn apco dan goldman sach buat apa.Mereka tu ada kena mengena tak dengan DOJ.

Anonymous said...

CTS buat amdaian lagi..sandiwara Mallot plak..doJ saman sivil kerana nak cepat sita harta perompak..kalau terus crimesuit kena tunggu perbicaraan berakhir dan keputusan mahkamah dulu..dlm tempoh prosiding perompak dah boleh pindahkan aset dan wang mereka..mereka lebih bijak dari kita..nanti us kata tolol

Anonymous said...

Bapak kamu?

Anonymous said...

Shafee tentu bawak sekali bukti syarikat yg anak madey dah rompak(wang haram)matilaa anak madir kali ni..

Anonymous said...

Anom 1:59:00 semua institusi kerajaan mengatakan duit 1mdb tidak hilang,yang terakhir institusi dwi partisan PAC juga mengatakan yang sama.Yang kata hilang ni ialah Sarawak Report(SR).

Sedangkan diawal lagi Justo yang dihukum kerana mencuri dokuman majikannya itu dan menjual kepada SR dgn harga RM2juta telah mengakui bahawa lapuran yang dijualnya itu telah ditokok tambah oleh mereka.Ini fakta beb.Jadi yang mana satu kau nak percaya institusi kerajaan atau SR

Oleh itu mana boleh kau nak suruh 1mdb tuntut duit tu kerana duit itu bukan duit 1mdb.Itu harta ahmad albab yang punya.Harap kamu buka minda dan faham tentang isu ini.

Anonymous said...

Sehingga sekarang apekah benda yg telah dibuat oleh najib untuk meningkatkan status melaysia?kalau madey semua dah tahu dengan lebuhraya,lrt,klia,proton dan perodua,klcc,pengkopratan,zero defect,stadium bukit jalil dll lagi..Nampaknye najib buat 1mdb sarat utang nak bersaing dengan temasik yg sarat untung dan bukak akaun untuk terima derma..hari ni dlm sejarah

mohd azren said...

Mentaliti. " cash is king" ingat semua boleh beli dgn DEDAK.

Anonymous said...

Ooo..justo..khalid berulang kali ke Bangkok dulu untuk dapat maklumat pindaan email yg dikatakan justo tapi akhirnye entah dimana2.

Anonymous said...

'Malaysia Official 1' tu samalah mcm seorang 'Keturunan Mamak Kerala'.

Anonymous said...

GERAKAN "ANTI NAJIB" MASIH GAGAL

Kehakiman Amerika Syarikat sama seperti modus operandi lobi asing yang pernah digunakan gerakan Bebaskan Bebaskan Anwar (FAC) pada tahun 2000, kata Raja Petra Raja Kamaruddin.

“Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengambil tindakan berdasarkan aduan yang dibuat oleh ANC (Kempen Anti-Najib).

“Saya masih ingat perkara yang sama pernah dilakukan 16 tahun yang lalu pada tahun 2000 (masa itu Kempen Bebaskan Anwar atau FAC).

“Saya pergi ke Washington dan membayar firma lobi Amerika Syarikat untuk membawa isu ‘tahanan politik’ Anwar Ibrahim berdasarkan ‘tuduhan palsu’ dan ‘bukti palsu liwat’ kepada perhatian kerajaan Amerika Syarikat,” katanya dalam artikel terbaharu bertajuk “The US Department of Justice bells and whistles show” hari ini. http://www.malaysia-today.net/the-us-department-of-justice…/

Menurutnya, dengan membayar sejumlah wang tertentu kepada pelobi Amerika Syarikat (AS), mereka boleh menggunakan kepakaran mereka untuk menjayakan niat si pembayar tersebut.
“Inilah cara yang saya lakukan di AS pada masa lepas, di mana anda membayar kepada firma AS sejumlah besar wang dan mereka akan bekerja di koridor kuasa untuk kes anda didengar.

“Pada akhirnya, tidak ada banyak benda yang berlaku (seperti dalam kes Anwar yang saya bawa pada tahun 2000) tetapi anda boleh memastikan bahawa mereka membuat banyak ‘bunyi'(seperti yang kami lakukan pada tahun 2000),” katanya lagi.

Abe ZL pula berpendapat, isu tindakan sivil yang dikaitkan dengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB)yang dilakukan hari ini sama seperti isu Scorpène sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

“Isu 1MDB ni jika mengikut perkiraan pandangan peribadi aku, lebih kurang sama seperti isu Scorpene sebelum PRU13 dulu.

“Membuat ‘personal damage factor’ kepada Datuk Seri Najib Razak, dengan harapan untuk menang undi dari netizen. Namun walaupun pembangkang mendapat majoriti undi, kemenangan masih berada di pihak Najib atas izinNYA, kerana difitnah.

“Hingga kini SEPINA untuk dikaitkan dengan Najib Razak masih belum diterima dari Perancis (isu Scorpene).

“Samalah juga dengan kes 1MDB. Permainan persepsi dimainkan dan diulang cerita tanpa fakta,” katanya

mohd azren said...

Tak perlu ungkit bukti yg lama2 tu. Terbaru. Lgi sekali terbary ni bila SR keluarkab beberapa dokumen berkenaan LAN. KPN lgi skali ye KPN menyataakab akan bertemu KAN Amrin Buang utk mengesahkan adakah dokumen yg di OSA kan. Lagi ssekali di nyatakan LAN yg di OSA kan tu adalah sama dgn dokumen yg di keluarkan oleh SR tu. Apa kesudahannya. Lgi sekali dinyatakan. Apa kesudahannya?. APA CRITA?. Rakyat nk tahu juga adakah SR tu memfitnah. APA CRITA?. Krik...krikk.kriik. Suara cengkerik memecah kesunyian.

Anonymous said...

Laporan PAC nyatakan ribu2juta ringgit wang pelaboran 1mdb tidak dapat dikesan..kenape?bukankah wang itu dilabor dlm syarikat luar negara?masih ade lagikah wang pelaboran 1mdb dalam syarikat diluar negara?sekarang 1mdb bayar hutang dengan jual aset rakyat..kalau pelaboran 1mdb dapat untung tentu takperlu jual aset rakyat..mudah je kan?

mohd azren said...

Tak perlu gusar . Untuk menyedap kan hati. Korang kata je ye yg MO1 tu saudara M ahfuz O mar 1 . Ala org PAS yg korang tuduh SRP pun x lepas tu.

Anonymous said...

beribu-ribu lemon telah tidak dapat dikesan kemana perginya .. tak ada siapa pun bising ..

harap DoJ boleh gunakan drone utk cari tempat dimana disembunyikan ..

Anonymous said...

Pemakan dedak ialah orang yang percaya kepada Sarawak Report(SR).Akibat permakanan tidak berkhasiat otak jadi malas untuk berfikir.Akhirnya mereka sangat mudah digoda oleh berita2 yang sensasi dan penuh persepsi macam cerita2 hantu.Orang Sarawak begitu alergik dengan SR ni tapi tak sangka pulak orang semenanjung boleh menggemarinya hihi.

mohd azren said...

Tak perlu belajar tinggi utk jawab persoalan penyokong Najib. Aku yg x sekolah ni pun boleh beri jawapan pada korang tentang isu ni. Bukan susah pun janji jgn membelit bila bgi alassan dan hujah. Sebab bila bgi alasan yg membelit, nampak kebodohan seseorang tu. Kita perlu nyatakan kebenaran baru ilham tu sampai. Ilmu logika mengatasi ilmu auta. Ingat tu ye....

Anonymous said...

Aku tengok dlm air pinang macm keturunan bugis..

Anonymous said...

Seorang lagi makhluk "genius" ciptaan Keturunan Kerala telah masuk gelanggang. Jaga2 dia cakap dia boleh jawab semua persoalan tanpa auta tapi penuh dgn fakta. "Fakta" ciptaan Keturunan Kerala.

Kita tengok berapa lama isu saman sivil DoJ ni boleh bertahan ...

Anonymous said...

Main2 plak..

mohd azren said...

Bukannya nk percaya sangaat SR tu. Kalau institiusi yg diamanah kan untuk siasat tdk BERSIH , CEKAP & AMANAH mcmna pula. Jgn pilih bulu. Cabut bulu x pe bro terutama bulu kemaluan ( jgn cabut ssebab sakit, di gunting atau di cukur je ). Ssebab itu. Yg dituntut agama

Anonymous said...

Kita perlu tengok cerita lama supaya tak tertipu kali kedua oleh pembangkang..sekali kena tipu takpa la silap...kalau 2 kali dan berkali2....bodoh la nampaknya
Takda apa yang nak digusar..sapa buat salah kasi hukum..tapi puak kau macam ada agenda aja...menyalak siap kata orang yang tak sependapat dengan kau buta hati,persenda orang kampung tak faham la...kalau yakin sangat bapak sam kau tu adil...tunggu la kita tengok...

Anonymous said...

Memang SR dan wsj keje fitnah..tapi kenapa takut nak saman?shafeei kan peguam prominent..besar kemaluan ni kalau penakut dengan pompuan mat salleh

Anonymous said...

Untuk mengelakkan budaya fitnah menular ubatnye saman je..dlm kes Sapina scorpene pun dah 4 tahun kenapa masih tak saman..asyik ungkit Sapina jer..tunjukkan lah sikit kebranian..melainkan ada perkara tersembunyi takut terdedah kalau saman..

mohd azren said...

Amacam kalau kita pakat ramai ramai agar sebuah tribunal di raja ditubuhkan agar penyelesaian isu hingga tuntas. Jgn sorok atau sapu bawah tikar. Kata nk cari KEBENARAN. Tak kira lh siapa pelakunya. Kita mengharap agar kebenaran ditegakkan x kira ianya melibatkan kerajaan atau pembangkang . Yg salah perlu diambil tindakan. Baru rakyat macam kita ni aman dan sentosa. # Berani kerana Benar. Jgn jdi mcm LGE tu. Khir Toyo kantoi pun relax je, tak perlu nk bubar DUN. Salute pada lu brother KHIR.

Anonymous said...

Aku dok kampung juga...kluar IPTA buat kerja kampung...macam kau juga ada akses internet tak da kurang pun..jangan ingat kami bodoh...kelentong aja lebeh....

mohd azren said...

Bukan ke Benggali tu udah kena sapina. Tappi biasalah pembangkang. Suka menangguk di air longkang. Opps silap. Menangguk di air keruh. Yg penting kkita jgn hulur kepala utk di tembak sniper.

Anonymous said...

Kenapa pembangkang tak saman...kerajaan tak da masa nak layan politik kau orang ...report la..saman la...tak yakin ke....

mohd azren said...

Kluar tajuk skit. Wa repek lu bro. Ijazah bukan utk dapat kerja berjawatan tinggi. Tapi ilmu. Walaupun lu kje kmpg je, innsyaAllah lu blh berjaya atas ilmu yg lu ada.# salute sama lu.

Anonymous said...

InsyaAllah......semuanya dah tertulis oleh ketentuan Allah....sekarang Tun Mahadey dan pembangkang seronok sakan kononnya kerana Khairuddin dan Mathias yang diberi amanah untuk membongkarkan semua kesalahan Pm Najib sedang diadili kononnya oleh Uncle Sam...tapi yang kesian tu....mereka2 yang wah melompat sakan tu tak sedar yang Uncle Sam tolong 1MDB dapat keadilan kerana mcm ditipu oleh pihak IPIC dan AABAr...tapi tak sangka2 rupanya dalam diam Pm Najib tahu hal kisah anak TuN Mahadey..yang mana satu tak tahu pulak....dihantarnya peguam terkenal Tan Sri Shafee Abdullah...orang tua tua dah pesan....jangan berumah di tepi pantaikan....so...sekarang...kita tunggu jerlah...kesudahannya ..kita sebagai rakyat biasa hanya mampu berdoa yang terbaik dan selalu memohon pada Allah beri pemimpin yang ikhlas dan jujur....selama setahun berbagai rintangan Pm Najib terpaksa hadapi...Alhamdulillah ..Allah sayang kan beliau...dan kini isu ini kembali panas padahal tiada kaitan pun dengan Pm Najib...untuk kami hanya berharap Pm Najib terus bersabar dan terus memohon pertolongan Allah buktikan siapa yang busuk hati dalam hal ini....

mohd azren said...

Korang ingat semua lawyer bijak ke. Ada gak yg bangang. Sebab belajar hanya utj dpt skroll je. Ilmu pooo ciiik. Sebab itu bila bab saman menyaman ni bukan aku gemar sangat. Tubuh kan aje TRIBUNAL. Agong kan Payung kepada rakyat jelata.

Anonymous said...

Itulah sepatutnye...RCI..untuk keadilan kes berprofil tinggi

Anonymous said...

Ada yang suruh buat tribunal diraja pulak dah.Buat lah apa pun tribunal ke,suruhanjaya diraja ke tapi kalau keputusan tidak menyebelahi mereka menyalak lah jugak jawabnya.Lagikan PAC yang dwi partisan yang dianggotai sekali oleh hardcore pembangkang Tony Pua pun boleh mereka pedajalkan ini nak buat tribunal pulak.

Selagi SR yang jadi kitab suci tak payah buang masa dan buang duit kerajaanlah hadam saja berita dari SR kerana itu sumber yang sahih kepada geng2 kamu.Kelakar puak2 ni

Anonymous said...

Dari buang duit saman WSJ dgn Sr lagi elok buat rumah untuk rakyat....kan kan kan....ada jugak rakyat tempat untuk berteduh....layan saman fitnah dengan pihak yang belakangnya ada Yahudi sampai kiamat atau sampai muflis negara pun tak berkesudahan...ingatlah mereka tu......gajah...kita ni hanya ...semut....nak aman dan damai minta jer pertolongan Allah...lagi....hebat

Anonymous said...

Plak daa dia kata kena fitnah tak pasal2 plok orang lain kena tolong saman..lawak karoot kemedia?buanglah sifat penakut tu baru bangga jadi rakyat 1mesia..

Anonymous said...

Dah ade citer ni yg shafeei bawak bukti sekali syarikat yg kena rompak tu

mohd azren said...

Nak tanya kategori mcm mana yg dikatakan kes berprofile tinggi tu?. Membunuh ke atau curi pisang pak mat tempe?

Anonymous said...

Kami kata fitnah tapi kau kata fakta...saman la..report la...tak yakin ka fakta kau tu...

mohd azren said...

Aku baru baca dari kelab Greenbock.Ini yg buat aku marah kat si Mallot ni. Awak hang dekat kredit kad 🃏 Mama Ros ni. Mcmmna dia nk shopping kat satu dunia. Ini sudah melanggar hak hak asasi seseorang. Meluat lah si mallot ni. Hal org pun nk jaga.

Anonymous said...

Saman la ...report la bang...eee takut

mohd azren said...

Alamak sedih dan hiba pula bila penyokong Najib hilang kata² dan hujah yg selama ini di menafikan 1Mdb ni tiada masalah. Malaslah aku nak komen lagi. Nanti ada yg x lalu makan. Tido x lena. Mans² yg terasa tu , aku minta maaf. Mana hujah yg baik korang fikir²kan lah. Mana yg x baiik tu korang bakul sampahkan. Sebenarnya kita semua ni rakyat yg terhimmpit dgn isu yg x sepatutnya kita hadapi kalau yg berkuasa menjalankan amanah dgn sebaik nya.
P/s nk tanya cikit apa dah jadi dgn projek perumahan generasi ke dua FELDA. Bnyk yg terbengkalai tu. Kontraktir dan peneroka dh berbunyi sebb tdk dpt bayarsn. Jgn pula fix deposit BN ni dirompak oleh pembangkang. ADIOS AMIGOS

Anonymous said...

Nak ubah tiang gol ka bang Mat....

Anonymous said...

Ayoma Ayo pa.....saya mau balik Karala...saya mau balik Karala

Anonymous said...

Orang2 bodo di malaysia ja yg percaya 1mdb hilang duit berbillion tapi tak siasat.. ingat duit bawah bantai ka. Hilang gitu ja.. byk plak tu.. logik la sikit wei kalau nak percaya pon.. agak2 la.. 1mdb tk la sebodoh tu.. apara.. simple

I LOVE ROSMAH. said...

pendedak tak paham bezakan dosa pahala,derma n melanun sume cam haramjadah main tibai je.tu pasal anak dorang pon mcm setan...cian kat ko DOP...kurr..kokoko

Anonymous said...

AMAREEKAA skrg sedang melihat PROKSI mana yg boleh dia support utk bina PENGKALAN TENTERA di rantau ini.

AMAREEKA melihat DS NAJIB bijak wpun 'melayan' AMAREEKA..tp dasar kedaulatan tetap kukuh.. maka AMAAREEKAA dgn spy2 CIA nya pasti sudah hitung kira..

kena pula support Undang RUU Syariah Islam oleh DS Najib.. persefahaman politik kelompok Islam kedua terbesar melalui parti PAS akan membuahkan kekuatan baru di negara ini.. maka AMAAREEKAA lihat DS Najib no more usable bg kepentingan AMAAREKAA..

setakat cerita bab Malaysia 1 Official tapi terketar2 nak sebut nama DS Najib.. ape hal hebat sgt JOC dan FBI selama ini menjadi 'POLIS DUNIA'?
atau AMAAREKAAA pun sbrnya xde apa2 proof of evidence untuk kaitkan DS Najib??

1MDB ditadbir oleh CEO dan Lembaga Pengarah. Minit2 mesyuarat direkod, boleh tentukan siapa yg mentadbir. Tp disbbkan 'kebijaksanaan' REJIM MAHAZALIm MAMAK MADEY.. maka perkara tk betul diulan dan diulang maka ia terus diterima 1MDB= NAJIB!!


So.. sorrylah aku yakin kewajiban mempertahankan DS Najib kali ini lebih berat tarafnya kerana kita berahadapn dengan MUSUH YANG NYATA dari LUAR - AMAAREEKAA!!

jatuhnya Najib (nauzubillah) dgn proksi dan kejahahan mereka ini maka lihatlah politik Malaysia akan dicatur sepenuhnya.. oleh kuasa2 jahat ini.

Lihat lah negara IRAQ.. HANCUR LEBUR LUMAT.. smpai skrg.. apa yg ada? rasanya puas lah ahti pembelot2 Arab suatu masa dulu... !!

Anonymous said...

CUKUPLAH BAGI AKU DAN SELURUH KELUARGA AKU BERPENDIRIAN UNTUK BERSAMA DS NAJIB... MEMPERTAHANKAN KEDUDUKANNYA.. sebagai rakyat yang mengundi dan memilihnya.. itu hak aku dan keluarga untuk terus menyokongnya.. apatah lagi jelas campru tangan asing sedang meranapkan negara ini.. jelas sekali NAJIB di jadikan MANGSA!!

dgn PENGAJARAN tragedi IRAQ.. lagi membuat aku yakin DS Najib mesti dipertahankan..!!! Sekali berjaya AMAAREEKAA dan proksi2nya masuk campur untuk aturkan politik negara ini.. maka lepas ini tunggulah HURA HARA dan PERGOLAKAN... jgn haraplah KEDAMAIAN AKAN DATANG!!
DEMI ALLAH YANG MAHA PERKASA.. satu persatu negara Islam di peta dunia dijahanamkan oleh Munafiqun spt Mahathir bersama kafir Harbi Laknatullah.


kamu kaum2 Mahathir Mohamed Laknatullah bersama gerombolan HARBI DAPiG spt Tony Phua, ejen2 PKR kamu pasti akan terima hukum Tuhan!!

Anonymous said...

Bg yg celik hati.. boleh fikir.. bila DoJ pula terlibat untuk sama2 jatuhkan Najib.. maka jelaslah Najib mmg innocent. Sedangkan perkara ini dimainkan sejak sekian lama.. kenapa setelah plan demi plan gagal baru next proxy - DoJ pulak mainkan peranan.. WSJ dan Sarawak Report begitu gah dgn kuasa2 jht mereka utk jatuhkan pemimpin negara kita sewenang2nya.

apa alasanatau sejahat mana pun Najib.. ia adalah hal negara kita. Tambah pula tidak ada satu sen pun wang negara/ rakyat dilaporkan hilang atau diambil cash seperti ketika Mahadey menyelamatkan kroni2 di zaman lampau.. terang2 wang CASH di ambil dr GLS dan tabung2 dana rakyat.!

tindakan weird hanya civil lawsuit.. bkn pun criminal prosecution/ crimal proceeding.. jika betul kesalahan undang2 money laundering,
lepas tu 4 nama disebut dengan jelas.. 1 nama di sembunyikan.. apa ini?

nampak sgt mainan politik jahat campur tangan asing dan kepala pembelot pengkhianat negara laknatullah ini untuk mencetuskan ciaos, speculation dan menjahanamkan ekonomi..

cukup jahat puak2 ini hanya Tuhan Maha Esa shj layak memberikan pembalasan. mereka tidka putus asa sehingga gadai apa shj janji dendam dan kuasa di perolehi!

SEMOGA ALLAH SWT MEMELIHARA NEGARA INI DARI CAMPUR TANGAN KUASA ASING dan DS NAJIB DIBERIKAN KEBENARAN DAN PEMBELAAN DAN BERJAYA KELUAR DARI SERANGAN JAHAT INI DENGAN BERJAYA.. AMEEN YA ALLAH YA MUTAKKABIR!

Kami tidk rela apa sekali alasan pun untuk membuka pintu untuk campur tangan asing!!

I LOVE ROSMAH. said...

musuh sebenar adalah si setan najib lanun...ko harus sedar DOP..jgn berangan lg...cian ko DOP...kurr...kokoko

I LOVE ROSMAH. said...

ko giler ke DOP..si lanun bg anak tiri duit buat filem lucah yang ko sembah...bertobat la DOP...cian kat ko DOP...kurr...kokoko

Anonymous said...

Kes yg melibatkan orang2 yg berkuasa dlm kerajaan..

Anonymous said...

Haaaa3..padan muka dia..lagak leebih2..flom jadi llom..cai2 turut sediih..

Anonymous said...

Najib dah makin goyah..umno baru sabah dan johor tergugat..

Anonymous said...

Anak madir dah ubah esso kpd petron..ini satu kesalahan besar di US Kerana esso tu milik amerika..bangkali bukti ini dibawa oleh shafeei..

Anonymous said...

Dah bodoh tak mau ngaku..contoh;1mdb ada dlm akaun 100 ringgit duit yg dipinjam ..10 ringgit dia labor dengan IPiC..dlm penyata akaun tetap tulis 100 ringgit kerana 10ringgit tu tetap duit 1mdb..duit sebenar tinggal dengan 1mdb 90 ringgit saje..10 ringgit dlm IPIC kena rompak..fbi datang tangkap perompak pulangkan balik 10 ringgit kpd 1mdb..adakah akaun 1mdb jadi 110 ringgit?..kalau fbi tak dapat tangkap perompak duit tu lesap..yg lesap ni duit sape?duit sebenar 1mdb tinggal hanya 90 ringgit.100 ringgit yg asal dia pinjam.10 dah hilang..1mdb tetap juga kena bayar balik 100 ringgit..tu pasal dia jual aset rakyat..90 ringgit yg ada dengan 1mdb takdak sape2 pun yg curi..lembam betul..

Anonymous said...

Alasan bodoh..pas tu tempik2 fitnah..fitnah..bila DOJ saman baru tau rupenye lebih besar dari yg dikatakan fitnah..patut takut nak saman..sorok2 pun akhirnye pecah jugak..pandai2 situpai..

Anonymous said...

Pandai cai reka citer..amerika dah banyak pengkalan..singapork dan philiphines pun dah ada

Anonymous said...

Cai..ni bukan camportangan asing..amerika tak benarkan duit haram masuk ke negara dia..kalau perompak2 tu beli aset dan simpan di bangladesh dia tak akan siasat dan saman..dah langgar undeng2 negara orang kena dakwa laa..engko tak faham kenapa civil suit rupenye..

I LOVE ROSMAH. said...

buang masa je terangkan kat pendedak sume hati dh hitam makan duit haram melampau sgt.bila bagi fakta dia tuduh kita fitnah sokong pembangkang,camoortangan asing.
isu utama si najib lanun di abaikan.repot najib mencuri,org yg repot kena tangkap.pekejadah nyer manusia cam ni.kembaran syaiton je najib lanun serta pengikut sesat agama dedakisme...hakptuihh...cian ko DOP cam haramjadah...kurr..kokoko

I LOVE ROSMAH. said...

kalo buat citer katon bagi la kat pendedak.teori cam ultraman lampu merah dh berkelip kat dada.ko citer je la mitos tu kat anak bini ko sebelum tido DOP...cian kat ko DOP...kurr..kokoko

BMY said...

Setuju..Ada benarnya I LOVE ROSMAH... DoJ dan FBI siasat, penyokong najib kata campurtangan asing..spin cerita Amerika anti negara islam. Mereka boleh tambah fitnah pulak yg Siasatan DoJ berpunca dr Mahathir..

Yang makan dedak PM tolong pikir elok2.. Amerika siasat sebab harta mewah yg berbillion dibeli oleh Riza dan Jho Low berada dlm negara mereka..Los Angeles, Bavelly Hill, New York tu semua dlm tanah Amerika. Mereka tak siasat pun harta di putrajaya ker, penang dan KL..Amerika tak campurtangan pun hal 1MDB dan Malaysia..tp sebab harta tu di Amerika, rakyat amerika yg nak reputasi US sebagai pusat kewangan dunia yg telus. Mereka juga ada maruah sbg pusat perbankan dan kewangan yg diyakini dunia...

Cuba tya PM, kenapa yg gatal sangat Riza dan Jho low menetap di Amerika dan buat bisnes disana serta buat pengkalan pemindahan wang di sana? PM pun tahu mereka tinggal dan niaga di amerika..so kena patuh undang2 negara Amerika. Bila beli harta di US, kenalah dari sumber yg betul.. Jika DoJ dan FBI salah, Jho Low dan 3 org lg yg dinamakan (serta najib ), ada tempoh 60 hari dr tarikh pendakwaan (20.7.2016) untuk challenge AG Amerika dimahkamah US..

You buat onar di negara org, lu tanggung ler.. Kalau siasatan DoJ di spin campurtangan nak jatuhkan najib, maka Switzerland, Spore yg juga siasat wang 1MDB pun kira campurtangan?

Hak mereka utk siasat demi kedaulatan negara dan ekonomi mereka...Niaga di negara org kena lah patuh dan jgn cuba menipu berbillion2..Yang campurtangan negara Amerika ialah Malaysia..(erti kata lain PM Msia) kerana membenarkan berlaku perniagaan 1MDB menerusi pembabitan Jho low dan Riza di Amerika.

Bg sy, politik bergolak, pecat memecat pegawai kerajaan yg siasat 1MDB, ringgit yg lemah kerana krisis keyakinan, Tindakan gusto, Laporan Sarawak Report, Siasatan oleh swiss, spore dan negara lain, dunia ketawakan Malaysia, Najib dan Rosmah berbelanja mewah melebihi pendapatan dan lain2...ITU SEMUA BERPUNCA DARI PENUBUHAN 1MDB yg di restui oleh Najib. Lebih parah tertubuh 1MDB dengan niat yg tersirat yg melibatkan penasihat bawah meja Jho low dan org tengahnya Riza.

DoJ siasat mengikut perlembagaan US dan secara kebetulan Saman ini melibatkan kleptocracy terbesar dlm sejarah Amerika..Bukan semua kapir harbi itu memusuhi Malaysia..mereka ada nilai diri tentang rasuah dan mencuri wang rakyat..Rakyat Amerika juga sama seperti kita hatta negara islam yg lain...Benci kepada pemimpin yg menipu rakyat dan mengambil duit negara utk kepentingan diri sendiri...

Percaya atau tidak...hutang 1MDB 50 billion..Berniaga tak sampai 5 tahun..(dibawah Najib), hutang sudah 50 billion. Bila hutang, maknanya TIADALAH untung.. sebelum untung hutang perlu dibayar...Siapa bayar..Rakyat Malaysia.
Sbb itulah rakyat yg faham marah..Beli jet bombadier, rumah mewah, berjudi.. itu Riza Jho low dan Najib punya pasal jika guna duit halal kekayaan mereka.. Tp sudah diketahui ramai, mereka adalah key person yg terbabit dgn 1MDB..

Hak rakyat Malaysia untuk meragui Najib.. Ini bukan soal hentaman kpd PM kerana Riza anak tiri Najib yg billioner..tp ini soal integriti Najib Melayu seorang islam.

BMY said...

Setuju..Ada benarnya I LOVE ROSMAH... DoJ dan FBI siasat, penyokong najib kata campurtangan asing..spin cerita Amerika anti negara islam. Mereka boleh tambah fitnah pulak yg Siasatan DoJ berpunca dr Mahathir..

Yang makan dedak PM tolong pikir elok2.. Amerika siasat sebab harta mewah yg berbillion dibeli oleh Riza dan Jho Low berada dlm negara mereka..Los Angeles, Bavelly Hill, New York tu semua dlm tanah Amerika. Mereka tak siasat pun harta di putrajaya ker, penang dan KL..Amerika tak campurtangan pun hal 1MDB dan Malaysia..tp sebab harta tu di Amerika, rakyat amerika yg nak reputasi US sebagai pusat kewangan dunia yg telus. Mereka juga ada maruah sbg pusat perbankan dan kewangan yg diyakini dunia...

Cuba tya PM, kenapa yg gatal sangat Riza dan Jho low menetap di Amerika dan buat bisnes disana serta buat pengkalan pemindahan wang di sana? PM pun tahu mereka tinggal dan niaga di amerika..so kena patuh undang2 negara Amerika. Bila beli harta di US, kenalah dari sumber yg betul.. Jika DoJ dan FBI salah, Jho Low dan 3 org lg yg dinamakan (serta najib ), ada tempoh 60 hari dr tarikh pendakwaan (20.7.2016) untuk challenge AG Amerika dimahkamah US..

You buat onar di negara org, lu tanggung ler.. Kalau siasatan DoJ di spin campurtangan nak jatuhkan najib, maka Switzerland, Spore yg juga siasat wang 1MDB pun kira campurtangan?

Hak mereka utk siasat demi kedaulatan negara dan ekonomi mereka...Niaga di negara org kena lah patuh dan jgn cuba menipu berbillion2..Yang campurtangan negara Amerika ialah Malaysia..(erti kata lain PM Msia) kerana membenarkan berlaku perniagaan 1MDB menerusi pembabitan Jho low dan Riza di Amerika.

Bg sy, politik bergolak, pecat memecat pegawai kerajaan yg siasat 1MDB, ringgit yg lemah kerana krisis keyakinan, Tindakan gusto, Laporan Sarawak Report, Siasatan oleh swiss, spore dan negara lain, dunia ketawakan Malaysia, Najib dan Rosmah berbelanja mewah melebihi pendapatan dan lain2...ITU SEMUA BERPUNCA DARI PENUBUHAN 1MDB yg di restui oleh Najib. Lebih parah tertubuh 1MDB dengan niat yg tersirat yg melibatkan penasihat bawah meja Jho low dan org tengahnya Riza.

DoJ siasat mengikut perlembagaan US dan secara kebetulan Saman ini melibatkan kleptocracy terbesar dlm sejarah Amerika..Bukan semua kapir harbi itu memusuhi Malaysia..mereka ada nilai diri tentang rasuah dan mencuri wang rakyat..Rakyat Amerika juga sama seperti kita hatta negara islam yg lain...Benci kepada pemimpin yg menipu rakyat dan mengambil duit negara utk kepentingan diri sendiri...

Percaya atau tidak...hutang 1MDB 50 billion..Berniaga tak sampai 5 tahun..(dibawah Najib), hutang sudah 50 billion. Bila hutang, maknanya TIADALAH untung.. sebelum untung hutang perlu dibayar...Siapa bayar..Rakyat Malaysia.
Sbb itulah rakyat yg faham marah..Beli jet bombadier, rumah mewah, berjudi.. itu Riza Jho low dan Najib punya pasal jika guna duit halal kekayaan mereka.. Tp sudah diketahui ramai, mereka adalah key person yg terbabit dgn 1MDB..

Hak rakyat Malaysia untuk meragui Najib.. Ini bukan soal hentaman kpd PM kerana Riza anak tiri Najib yg billioner..tp ini soal integriti Najib Melayu seorang islam.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates