July 17, 2016

2 Penjenayah MH17 Akan Dibawa Ke Muka Pengadilan - DS Liow

Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai berkata Malaysia berharap akan menerima laporan muktamad mengenai penyelidikan forensik berkaitan pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH17 yang ditembak jatuh di Donetsk, Ukraine dua tahun lepas, menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata laporan siasatan yang dijalankan Pasukan Penyiasatan Bersama (JIT) dianggotai Australia, Brazil, Belgium, Belanda dan Ukraine itu juga akan mengandungi jenis senjata yang digunakan serta maklumat penting lain secara terperinci.

Katanya Kerajaan Malaysia juga berharap masyarakat antarabangsa akan terus memberi sokongan mereka dalam memastikan pihak yang bertanggungjawab dalam tragedi itu dikenakan tindakan atas perbuatan mereka.

Dalam Kenyataan Media semalam bersempena ulang tahun kedua tragedi MH17, DS Liow berkata, "Dua tahun lepas, 298 nyawa hilang dalam jenayah tidak berperikemanusiaan dan tidak adil yang mengakibatkan Penerbangan MH17 terhempas." Pesawat Boeing B777 itu, yang dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur bersama 298 penumpang dan anak kapal, ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai 2014.

DS Liow berkata, melalui sisatan jenayah yang sedang dilakukan, pasukan JIT terus komited dan berazam untuk memastikan penjenayah yang bertanggungjawab menyebabkan begitu banyak manusia tidak bersalah kehilangan nyawa, akan dikenakan hukuman setimpal.

Beliau mengulangi seruan agar langit di seluruh dunia dipastikan berada dalam keadaan lebih selamat. Kerjasama antarabangsa perlu dipertingkat bagi meningkatkan standard keselamatan penerbangan awam. Ini termasuk pelaksanaan pengesanan jejak secara tepat masa global bagi semua pesawat komersial dan menangani risiko yang dihadapi penerbangan awam di zon dilanda konflik.

Beliau seterusnya berkata di saat Rakyat Malaysia memperingati ulang tahun kedua tragedi MH17, doa dan harapan Kerajaan Malaysia sentiasa mengiringi waris mangsa. Kerajaan Malaysia katanya tidak akan berputus asa dengan usaha untuk memastikan keadilan akan terlaksana.

2 comments:

Anonymous said...

Dahlah MCacing ni! Mana Russia - kenapa TAK terlibat dlm. Pasukan Penyiasatan Bersama (JIT) tu?! Aku syak nanti RUSSIA kan diPERSALAHkan si puak Barat-diKUASAI-Zionis/IS(IS)rael ni!

Maka, PERTAHANkan SPAD kita! JANGAN biaqkan disalahkan dan ambil-alih oleh KemGAGAL yg. diKETUAI oleh MCacing-DALANG-DUA-MUKA yg. TAK peduli lansung jumlah KEMATIAN yg. paling KEJAM akibat KEMALANGAN2 JLNRAYA (yg. MAJORITI mangsa disyaki adalah dr. BUMIPUTERA Islam/Melayu), oleh LORI2 BUAS-mcm-BABI HUTAN seolah INDUSTRI2/PEMILIK2 LORI HARAM JADAH yg.ambi PEMANDU2 BUAS-mcm BABI HUTAN ni diLINDUNGI! Maka, JANGAN biaqkan lagi hanya POLIS kwsn. MENYIASAT - biaq semua kes diPANTAU polis PERSEKUTUAN dgn. KERJASAMA dr. SPAD dgn. "CENTRAL TRAFFIC ACCIDENTS DATA BURO" cthnnya! Dan beri peluang pd. RAKYAT terutamanya yg. MISKIN utk. mendpt. maklumat dan bantuan GUAMAN percuma utk. MENYAMAN sampai BERJUTA bukan hanya PEMANDU tetapi juga PEMILIK kenderaan Berat terutamanya LORI/BAS/VAN/4WD BUAS-mcm-BABI HUTAN (baru depa takut mcm. kat Barat)!! Serta PEMILIK dan PEMANDU ni diKENAkan HUKUMAN PENJARA amat BERAT!

Tengok KemGAGAL ni - kenapa hanya dikenakan HUKUMAN pd. BAS; tetapi TIDAK juga pd. LORI2 BABI HUTAN ni! Lihat di http://www.utusan.com.my/berita/nasional/wajib-pasang-alat-kawalan-had-laju-1.354872http://www.utusan.com.my/berita/nasional/wajib-pasang-alat-kawalan-had-laju-1.354872 , Wajib pasang alat kawalan had laju, Arahan kepada semua bas ekspres berkuat kuasa serta-merta.

Disyaki ada MO plg DAJAL oleh PENJAJAH KAFIR HARBI LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - utk. MENGURANGkan jumlah umat ISLAM/MELAYU kat NEGARA ISLAM kita ini; dari pelbagai JENERASI sekali gus! Maka, ini juga akan MENGURANGkan jumlah PENGUNDI2 Islam/Melayu; dari pelbagai JENERASI; dari yg. MUDA hingga yg. TUA! MO SETAN ZIONIS yg. paling MUDAH ini ialah dgn. KEMALANGAN2 JLNRAYA - yg. sukar diBUKTIkan tanpa KAMERA dan alat KAWALAN HAD LAJU (umat Islam/Melayu senang diKENALI dr. TUDUNG/KOPIAH/BAJU2 ISLAM-MELAYU serta HIASAN ISLAM di Kenderaan)!

Lihat di - http://thekl-chronicle.blogspot.com/2016/07/sebab-mengapa-spad-bukan-dibawah.html

Sebab mengapa SPAD bukan dibawah @MOTMalaysia

Baru - baru ini ada satu persatuan "ikan bilis" yang telah mendesak kerajaan mengambil tindakan terhadap Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berikutan kes kemalangan di Terowong Menora yang melibatkan Ekspress Qistina dengan hampir 10 buah kenderaan. Antara tindakan yang persatuan ini mahu diambil terhadap SPAD ialah dengan meletakkan SPAD di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT).

Bagi kami di #KLChronicle, desakan kurang bijak persatuan sebegini sebenarnya tidak menyelesaikan apa - apa masalah. Ini hanya merupakan desakan pemimpin persatuan yang mungkin tidak puas hati dengan SPAD atas sebab - sebab tertentu. Tidak lebih dari itu. Malah, adakah punca kemalangan ini disebabkan oleh SPAD? sudah pastinya tidak kerana fungsi SPAD adalah hanya menggantung lesen operator semasa siasatan ini dijalankan mengikut proses undang - undang sedia ada. Isu saman dan cukai jalan bukan terletak dibawah bidang kuasa SPAD.

Lagi satu, memetik kata - kata Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar:

Let me make it very clear. We are not the one that will decide kita di bawah siapa. It does not matter. Yang paling penting ialah kita dapat menjalankan tugas dan amanah dan tanggungjawab yang diberikan.

Sekiranya kerajaan merasakan SPAD patut diletakkan di bawah MOT, itu ada prerogatif Kerajaan. Not ours.

Because at present SPAD is under the Prime Minister because the Akta provides for it.......

.....Namun kini, sebagai sebuah suruhanjaya SPAD perlu bebas dari pengaruh mana - mana ahli politik dan businessman, sebab itu mereka hanya menjawab kepada Perdana Menteri.

Bagi kami di #KLChronicle, dari bergaduh SPAP patut diletakkan dibawah MOT, baik pembaca tanya kepada JPJ macam mana bas yang ada 63 saman boleh renew road tax mereka? Kan pelik tu. Renungkanlah.

(Nek Tempoyak)

Anonymous said...

Bukan aku nak puji Barat; tapi cthnya di Jerman; LORI2/BAS2/mana2 KENDERAAN2 BERAT spt. 4WD & VAN2, mesti memberi ruang jarak kpd. penunggang2 MOTOSIKAL spt. kereta (TIDAK boleh seiring); mesti memberi tanda AMARAN yg. amat TERANG & CUKUP dari JAUH lagi, bila mahu MEMOTONG/MEMBELOK dan bila BERHENTI kerana ROSAK; hanya boleh memandu di SATU lorong, iaitu yg. paling PERLAHAN; dan dr. 6pm Jumaat hingga 10pm Ahad, lori2 TAK dibenaqkan di jlnraya demi KESELAMATAN/KEBAJIKAN pemandu2 kereta kecil, basikal dan motosikal; terutamanya hujung minggu!

Tapi MCacing BANGANG ni sibuk bukan main nak HENTAM PAS memanjang psl. KONSERT HARAM JADAH si BETINA SUNDAL LUCAH Barat ni, di media ZIONIS KEMBAQ DAPJUBOQ BABI depa! Lihat di -http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/07/18/mca-youth-slams-pas-youth-over-selena-gomez-concert/ , MCA Youth slams PAS over Selena Gomez concert, Monday, 18 July 2016!

Nek Tempoyak.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates