June 17, 2016

0 3 Kanak-Kanak Sekinchan Perolehi Kewarganegaraan Hasil Bantuan DS Liow Tiong Lai Dan DS Zahid Hamidi


3 kanak kanak yang mempunyai masalah untuk didaftarkan, telah mendapat sijil kerakyatan mereka dalam masa 3 minggu selepas diberitahu akan masalah ini kepada DS Liow Tiong Lai dengan mendapat kerjasama Timbalan Perdana Menteri, DS Ahmad Zahid Hamidi. 3 kanak kanak yang mendapat surat kerakyatan dikenali sebagai Jing Teng, Yi Tong dan Melvin.

Ketika berkempen di Sekinchan Presiden MCA sempat memberi tahu kepada wartawan betapa masalah kanak kanak tidak mendapat Sijil kerakyatan kerana hasil perkahwinan warga tempatan dengan warga asing. Perkara berkenaan dapat diselesaikan apabila DS Liow dibawa bertemu dengan mereka. 

DS Liow juga turut memberitahu proses untuk mendaftarkan mereka pasti memakan masa kerana perlu lalui pelbagai peringkat.DS Liow berkata, bukan salah kanak-kanak berkenaan tidak mempunyai kewarganegaraan, mereka tidak berdosa malah ketika lahir juga mereka tidak ada kewarganegaraan.

Nampak amat jelas ketara gandingan antara pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) dapat menyelesaikan banyak perkara yang rumit. Ini termasuklah pembebasan nelayan oleh negara Indonesia juga hasil kerjasama antara pemimpin UMNO dan masyarakat Cina.

DS Liow turut berpesan kepada pengundi-pengundi Cina supaya berhati-hati dari mengundi PAS dan PAN, kerana kesilapan mengundi mereka akan menyebabkan masyarakat Cina bakal menerima apa yang mereka tidak suka dan menyusahkan mereka. DS Liow juga berharap orang Cina tidak tersilap pilih dalam kedua-dua PRK ini dengan mengelakkan dari mengundi PAS dan PAN selain memilih BN.

0 comments:

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates