January 1, 2016

0 JAKIM Iktiraf McDonald's Malaysia Halal Dan Bersih

Menghidang makanan Halal merupakan keutamaan utama syarikat makanan segera nombor satu di Malaysia, McDonald's. McDonald's Malaysia mengambil langkah yang ketat untuk memastikan semua produk yang diproses dan dikeluarkan mengikut undang-undang Syariah. McDonald’s Malaysia menjamin setiap proses dan pemeriksaan yang ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dipenuhi dan McDonald's telah diiktiraf 100% Halal.

Dalam memastikan produk makanan mereka melepasi syarat ketat Halal, McDonald’s Malaysia hanya berurusan dengan pembekal makanan yang diiktiraf Halal. Bahan-bahan tempatan diambil dari pembekal yang bukan sahaja diperiksa secara menyeluruh oleh pihak penguatkuasa yang diiktiraf tetapi telah juga disahkan Halal oleh JAKIM. Pembekal luar negara McDonald's juga melalui proses yang sama oleh badan-badan penguatkuasa Halal di luar negara. Badan-badan ini diiktiraf oleh JAKIM bagi memastikan produk makanan McDonald's di Malaysia memenuhi syarat-syarat Halal yang ditetapkan.

MacFood Services (M) Shd Bhd merupakan pembekal utama McDonald's, dengan lebih 25 tahun pengalaman. Kerjasama antarabangsa serta pengiktirafan daripada pihak antarabangsa dan tempatan, MacFood Services (M) Sdn Bhd mengenakan kawalan dan ujian piawaian yang ketat dalam mengeluarkan produk berkualiti tinggi. MacFood Services (M) Shd Bhd memastikan kemudahan yang digunakan bersih serta memenuhi syarat-syarat Halal yang ditetapkan apabila memproses ke semua bahan-bahan McDonald's.

McDonald's juga mengambil berat dan langkah lebih dalam memastikan premis mereka di tahap kebersihan yang paling tinggi. JAKIM sentiasa menjalankan pemeriksaan berkala bagi memastikan tiada pencemaran najis di tempat penyimpanan, penghidangan, pengendalian dan pembungkusan. Dalam komitmen mengekalkan kualiti dan kebersihan yang tinggi, McDonald's bekerjasama dengan JAKIM ketika pemeriksaan bagi memastikan keselamatan pekerja dan kebersihan dipatuhi setiap masa.

29 Sambutan Hambar #ShutDownSungaiBesi

Demonstrasi pembangkang menjelang tahun baru semakin gagal mendapat sambutan. Demonstrasi malam tahun baru 2016 yang dikenali sebagai #ShutDownSungaiBesi adalah demonstrasi yang paling gagal dan hambar dalam sejarah. Kehadiran Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub juga gagal menarik kehadiran umum.

Hingga detik tengah malam ini tidak sampai 100 orang menyertai demonstrasi haram bagi membantah cadangan kenaikan tol oleh lapan syarikat konsesi pada tahun depan. Tempat berkumpul perhimpunan haram berkenaan adalah di stesen minyak Shell sebelum Plaza Tol Sungai Besi dari arah Bangi mendapati ia kurang mendapat sambutan orang ramai.

Malah, bilangan ratusan polis yang ditempatkan untuk mengawal lalu lintas dan keselamatan di situ adalah berkali ganda lebih ramai daripada peserta demonstrasi haram berkenaan. Orang ramai kelihatan lebih berminat berkumpul di Dataran Merdeka bersama Timbalan Perdana Menteri untuk sama-sama berselawat dan berdoa untuk kesejahteraan Malaysia.

December 31, 2015

12 Harga ERL Ekspress Naik? Ini Cara-Cara Nak Berjimat

Bermula esok 01/01/2016 Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) akan menaikkan kadar tambang bagi ERL KLIA Ekspress, Kadar tambang baharu itu melibatkan perjalanan sehala dari stesen KL Sentral ke KLIA/KLIA2 yang melibatkan peningkatan kepada RM55 berbanding RM35 ketika ini. Ini adalah peningkatan sebanyak RM20 bagi setiap perjalanan sehala. Sudah pastinya apabila pengumuman ini dibuat Rakyat telah berasa marah sekaligus menyalahkan Kerajaan dengan kenaikkan tambang ini.

Terdapat beberapa cara pengguna ERL Ekspress boleh menikmati diskaun ketika menaiki tren KLIA Express, dan seterusnya menjimatkan wang perbelanjaaan, antaranya:

1. Jimat RM 10

Pengguna dapat menjimatkan RM10 apabila pengguna membeli tiket ERL Express pergi dan balik (return trip). Ini kerana pada harga semasa, harga tiket sehala adalah RM35 dan jika dua hala adalah berharga RM70. Dengan rasionalisasi tambang yang baru, harga tiket sehala adalah RM55 dan jika anda beli return tiket sekali tambangnya adalah RM100 berbanding harga sepatutnya RM 110. Anda telah jimat RM 10!


2. Jimat 10% Harga Tambang

Pengguna dapat menjimatkan 10% jika anda membeli tiket secara online, applikasi mobil ataupun di kiosk layan diri di KL Sentral dan KLIA1/2. Cara ini pastinya tidak menjadi masalah kerana kebanyakkan pengguna memiliki telefon pintar atau 'smartphone' dan di KLIA1/2 pula ada wifi percuma. Pengguna dapat menjimatkan RM 5.50 satu tiket! Malah lebih menarik jika pengguna terus beli tiket pergi balik, harga tiket adalah cuma RM 90, iaitu RM 45 satu trip dan anda jimat RM 20!

3. Jimat 20% Harga Tambang Melalui Mastercard

Sama seperti kaedah di atas, tetapi setiap kali pengguna membeli secara online, applikasi mobile ataupun di kiosk layan diri di KL Sentral dan KLIA1/2 dengan menggunakan kad kredit Mastercard., lebih penjimatan akan diberikan. Lebih menarik lagi harga tiket pengguna bagi sehala adalah RM44 dan jika anda beli tiket pergi balik harga hanyalah RM80 sahaja. Beza RM10 dengan harga tiket sekarang!

Dan yang terakhir dan yang paling senang adalah dengan menggunakan Touch & Go. Sekiranya pengguna menggunakan Touch & Go bagi menaiki ERL, pengguna akan diberikan diskaun 10% keatas harga tiket. Bukankah sudah jimat RM5.50 tu bagi satu trip? Tidak perlu memaki hamun di laman sosial apabila berlaku kenaikan tambang ERL Ekspress. Lagipun kenaikan ini hanya melibatkan ERL Ekpress sahaja. Pengguna juga ada alternatif ERL biasa yang tiada kenaikan tambang.

December 29, 2015

33 Its Showtime! Kampung Mutiara Batu Feringgi, Kampung Melayu Penang Yang Bakal Dilenyapkan


Keadaan terkini di Kampung Mutiara, Batu Feringgi, Pulau Pinang. Sebuah lagi kampung Melayu di Pulau Pinang yang bakal dilenyapkan untuk tujuan pemodenan. Penghapusan kampung Melayu ini melibatkan tindakan meroboh 42 rumah (40 rumah orang Melayu dan 2 rumah orang India) yang mengandungi 96 keluarga yang terdiri daripada 350 orang.

Status Terkini 11.00 AM:

Perobohan Kampung Mutiara ditangguhkan. Alhamdulliah. Harap susulan dari dari penangguhan ini dapatlah dilaksanakan dlm kadar segara. Kelihatan Dato Ahmad Ismail, Datuk Musa Sheikh Fadzir serta penduduk dan pejuang pejuang melayu tidak bergerak walau seinci demi mempertahankan perkampungan ini. Tahniah semua. Ketua Menteri menghantar Zairi Khir Johari sebagai wakil dari pihak Kerajaan Negeri.
December 28, 2015

26 Mari Kenali Siapa Pengantin RM2.6 Billion Dan Siapakah Idola Pujaan HatinyaInilah pengantin yang mencetuskan publisiti murahan di laman sosial apabila beliau memuat naikkan gambar di atas yang diambil ketika majlis persandingan beliau. Bertujuan hendak 'troll' Perdana Menteri sehingga sanggup mencemar majlis perkahwinan sendiri.

Dikenali sebagai Muhamad Sufian Jaafar Sidek dan Shira Kintan telah diijabkabul pada 26 Disember, hari Sabtu yang lalu. Yang lelaki merupakan seorang ahli dan pekerja di Pejabat PKR manakala yang perempuan pula bekerja di Bank Simpanan Nasional (BSN).

Saya berfikir positif. Mungkin mereka hendakkan hidup glamour. Ini adalah URL bagi laman sosial Facebook bagi Pengantin RM2.6 Billion.
Muhamad Sufian Jaafar Sidek - https://www.facebook.com/muhamadsufian.jaafarsidek atau klik di sini.
Shira Kintan - https://www.facebook.com/ShiraKintan?pnref=story atau klik di sini.
Sesiapa yang hendak berkenalan bolehlah 'add friend' dengan mereka berdua. Dan buat pengetahuan semua, idola si lelaki yang disanjung tinggi adalah Presiden Amanah, Mat Sabu. Oleh itu tidak hairanlah bagaimana perangai beliau juga turut dipengaruhi dari idolanya.


2 Untuk Apa MP Bukit Katil Bazirkan Duit Belanja Tiket Wayang Star Wars? Bukankah Lebih Baik Beli Peralatan Sekolah?Ketika rakyat dikatakan terbeban dengan belanja persekolahan, adakah berbaloi dan munasabah Ahli Parlimen Bukit Katil berbelanja duit untuk menonton wayang? YB PKR, Shamsul Iskandar membuat tawaran ini kepada bakal-bakal pengundi beliau yang berumur 21 hingga 35 tahun untuk turut bersama beliau untuk menikmati tayangan filem Star Wars yang terbaru di Mahkota Parade pada 30 Disember ini.

Apa manfaatnya menonton wayang ketika ini? Bukankah lebih baik wang yang diperuntukkan untuk membeli tiket-tiket wayang berkenaan digunakan untuk membeli pakaian dan peralatan sekolah untuk kanak-kanak di dalam kawasan parlimennya? Apakah Shamsul Iskandar cuba bertindak memberi rasuah kepada pengundi-pengundi dan bakal-akal pengundi beliau yang berusia 21 tahun ke atas dengan mengula-gulakan tayangan filem 'box office' ini?

Apakah tidak ada kanak-kanak dari keluarga miskin dan kurang mampu di dalam kawasan beliau yang memerlukan bantuan daripada Wakil Rakyat menjelang beberapa hari lagi sekolah yang akan dibuka? Inikah nilai dan mentaliti seorang Wakil Rakyat pembangkang? Apa kata macai-macai pembangkang?
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates