May 30, 2015

32 KETUM Anwar Kian Uzur, Najis Berdarah - Skrip Lama Diberi Nafas Baru


Ahli politik berpengalaman dan lama seperti Anwar Ibrahim sepatutnya lebih kreatif di dalam mencipta alasan dan sebab untuk orang bersimpati dengan beliau. Beliau sepatutnya tidak mengkitar semula alasan-alasan yang sama sewaktu beliau dipenjarakan dahulu. Bagi yang baru memasuki usia remaja pasti tidak tahu dengan alasan-alasan ciptaan Anwar Ibrahim dan keluarga sewaktu beliau dipenjarakan. Masih segar alasan-alasan seperti sakit belakang hampir lumpuh, disuntik HIV, diracun dengan racun arsenik dan mati pucuk. 

Sekarang, baru empat bulan merengkok dalam penjara, mulalah buat drama baru. Dimulakan dengan turun berat badan, najis berdarah dan tekanan darah tidak menentu. Selepas ini apa pula? Buasir, barah kolon? Terkena racun di dalam penjara? Kalau diikutkan simptom najis berdarah, mungkin kah Anwar Ibrahim diliwat? Kenapalah watak-watak politik di dalam negara menggunakan skrip yang sama? Sehinggakan Negarawan Tun Dr Mahathir turut mengkitar semula skrip dan lakon layar yang hampir sama. Cuba jadi kreatif sikit.

May 29, 2015

27 Rahman Dahlan Bogelkan Pembohongan Shafie Afdal Isu 1MDB


Menteri Kesejahteraan Bandar Dan Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan, menafikan dakwaan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, DS Mohd Shafie Apdal bahawa anggota kabinet tidak dimaklumkan mengenai masalah syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Datuk Rahman Dahlah telah memuat naik muka hadapan buku '1MDB factsheet' ke laman sosial Twitter beliau. Buku ini telah diedarkan dalam mesyuarat kabinet termasuk info mengenai status terkini pelaburan, harta dan hutang 1MDB turut juga dimasukkan. Datuk Rahman Dahlan menulis,
"Sebenarnya isu 1mdb banyak kali dibincangkan dalam kabinet. Banyak info yang dimaklumkan oleh MK2. Buku factsheet juga ada diedarkan. Pandangan saya, tidak ada sebab kenapa isu tak cukup penerangan, tak ada penerangan atau tidak dimaklumkan dalam kabinet menjadi polemik. Buku 1MDB Fact Sheet itu diedarkan, kalau tak silap saya, lebih kurang dua bulan lalu dlm kabinet."
Nampak sangat DS Shafie Afdal telah berbohong apabila beliau berkata di dalam lidah pembangkang, Malaysiakini semalam, "Kita anggota kabinet yang bertanggungjawab. Itu sebabnya kita tanya soalan. Kita mahu tahu kabinet juga tidak jelas berhubung sesetengah isu berkaitan syarikat itu, justeru, kami tidak boleh dipersalahkan". Baca di sini. Letak jawatan sahajalah DS Sahfie kalau tak boleh bekerja dengan pimpinan yang ada sekarang. Baru anak jantan.

May 28, 2015

25 Tun Dr Mahathir Kata Lagi, Orang Yang Membuat Laporan Polis Telah Dimufliskan, Betulkah?

Dalam posting blog Tun Dr Mahathir bertajuk "Siapa Bertanggungjawab", baca di sini, Tun ada menulis seperti berikut:
11. Sesuatu yang aneh dan salah ialah keengganan jabatan-jabatan Kerajaan yang bertanggungjawab mengambil tindakan berkenaan dengan dakwaan yang telah dibuat dan laporan polis berkenaan kehilangan wang 1MDB, syarikat milik Kerajaan. Sebaliknya orang yang membuat laporan polis telah dimufliskan, rumahnya dirampas dan siasatan dibuat keatasnya kononnya dia terlibat dengan membiayai gerakan keganasan dan money laundering.
Adakah Tun Dr Mahathir maksudkan orang berkenaan adalah Khairuddin Abu Hassan, suami Umie Aida, seorang dramatis terkenal? Ini kerana orang ini menepati ciri-ciri yang ditulis oleh Tun Dr Mahathir iaitu seorang yang telah dimufliskan, seorang yang membuat laporan polis ke atas 1MDB dan rumahnya dirampas.

Untuk pengetahuan Tun Dr Mahathir, sesebuah Bank (dalam kes ini adalah CIMB Bank) tidak boleh merampas rumah yang dibiayainya kepada pelanggan melainkan pelanggan tersebut telah gagal membayar ansuran bulanan sehingga akaun berkenaan diklasifikasikan sebagai "Non Performing Loan (NPL)". Proses ini mengambil masa yang lama dan berperingkat-peringkat sehinggalah tarikh lelongan rumah berkenaan dibuat pada 10 Januari 2015.

Begitu juga dengan proses untuk memufliskan seseorang yang gagal menguruskan kewangan dengan baik. Beberapa langkah berdasarkan undang-undang perlu diambil oleh Jabatan Insolvensi Malaysia sebelum membolehkan mereka untuk memufliskan seseorang. Ianya bukan mengambil masa yang singkat. 

Dakwaan Tun bahawa orang berkenaan dilelong rumahnya dan dimufliskan selepas membuat laporan polis adalah tidak benar sama sekali. Fakta yang sebenar adalah Khairuddin Abu Hassan bukan dimufliskan oleh Kerajaan Malaysia atau oleh 1MDB. Khairuddin Abu Hassan dimufliskan oleh rentetan tindakan saman oleh pihak bank kerana gagal membayar pinjaman rumah yang beliau hadiahkan kepada isterinya sewaktu perkahwinan dahulu. 


18 Tun Dr Mahathir Dakwa Malaysia Antara 10 Negara Rasuah Berleluasa, Benarkah?


Hari ini Negarawan Negara menulis lagi di blognya. Tajuk "Siapa Bertanggungjawab" boleh dibaca di sini. CTS tertarik dengan dakwaan Tun Dr Mahathir seperti berikut:
15. Amatlah menyedihkan apabila ternampak ada pilihkasih dalam siasatan jenayah. Hari ini Malaysia sudah disenaraikan sebagai antara 10 negara yang rasuah berleluasa.
Betulkah dakwaan Tun Dr Mahathir ini? Dari mana beliau mendapatkan fakta bahawa Malaysia antara sepuluh negara rasuah paling berleluasa? Amat sedih apabila Chedet meletakkan kenyataan tanpa merujuk kepada fakta yang sahih. Sebagai seorang tokoh negarawan, beliau tidak seharusnya menulis seperti Red Bean Army (RBA). 

Bayangkan seorang negarawan menyatakan secara bertulis untuk memberitahu dunia bahawa negara sendiri adalah "negara sepuluh teratas paling korup di dunia"? Petikan kenyataan ini akan sampai ke media antarabangsa di mana ia akan diulang-ulang hingga menyebabkan kerosakan kepada reputasi Malaysia. Mengapa Tun Dr Mahathir mahu menyakiti UMNO, BN dan Malaysia?

Bagi yang dahagakan fakta, carilah sendiri atau rujuk di bawah:
  • Ini 10 negara paling korup dalam Forbes. Baca di sini.
  • Ini 10 negara paling korup ikut indeks persepsi oleh Transparency International dan Singapura saja dalam Top 10. Sayangnya Malaysia tidak masuk Top 20 pun. Baca di sini.

2 Selamat Ulang Tahun Ke 3 Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu - Kuala Krai


Esok 28 Mei 2015 genaplah 3 tahun perasmian Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu ke Kuala Krai. Rakyat Kelantan pastinya berbangga dengan ilham terbaik daripada EXCO Kelantan pada masa tu, Datuk Husam Musa. CTS sudah lama tidak membuat tugasan audit di Kelantan. Ingat di hati tahun ni nak pergi ke sana. Senanglah perjalanan kerja nanti ada Lebuh Raya yang serba maju dan percuma pulak tu.

Ohh! Mengikut sahabat CTS di Kelantan, masih belum wujud rupanya Lebuh Rakyat yang percuma itu. Teringat pula CTS pada gambar di bawah. Ketika itu Datuk Husam Musa telah meminta sumbangan dari orang ramai untuk membina Lebuh Raya berkenaan. Gambar berkenaan adalah sumbangan yang dihantar oleh NGO Tukar kepada Datuk Husam Musa. Puak-puak PAS memaki hamun pemberian NGO berkenaan.

Hari ini genap 3 tahun, ternyata apa yang dibuat oleh NGO berkenaan adalah tepat. Mana hilangnya duit orang ramai yang dikutip untuk pembinaan Lebuh Raya berkenaan? Khabarnya syarikat yang mengutip derma adalah Rowstead Systems Sdn Bhd. Cubalah semak kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Kita boleh tahu siapa salah seorang pemegang saham syarikat berkenaan. Mungkin kita kena minta tolong Ayahanda Abdul Rani Kulop untuk membuat laporan polis. Kipidap!!

May 27, 2015

4 Hoi @RafiziRamli Kau Sendiri Kutip Wang Haram Bawah BNM, Ada Hati Nak Bercakap Pasal 1MDBRafizi Ramli sejak beberapa minggu dikesan telah mengutip wang daripada orang ramai melaui akaun National Oversight & Whistleblowers (NOW). Carian ke atas laman Suruhanjaya Syarikat Malaysia mendapati, NOW bukanlah sebuah NGO sebaliknya adalah Syarikat Sendirian Berhad di bawah nombor pendaftaran 1009154-U dan di bawah nama Oversight And Whistleblowers Sdn Bhd. Rafizi Ramli mempunyai saham sebanyak 50% di dalam syarikat berkenaan.

NOW bukanlah koperasi berdaftar dan ianya pasti tidak mempunyai lesen sah untuk mengutip derma daripada orang ramai untuk apa-apa jenis dana. Di bawah peraturan Bank Negara Malaysia, transaksi mengutip derma oleh NOW akan dianggap sebagai pengambilan deposit secara haram (illegal deposit taking). Pengambilan wang ini juga menyalahi Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 (Anti Money Laundering Act 2001).

Selain itu, syarikat itu telah ditubuhkan pada 9 Julai 2012 dan sudah hampir 3 tahun, syarikat itu tidak pernah memfailkan apa-apa akaun yang telah diaudit dengan SSM. Ini bersalahan dengan Akta Syarikat. Suruhanjaya Malaysia dan Bank Negara Malaysia boleh mendakwa Rafizi Ramli di mahkamah. Badigol!!!

4 DS @liowtionglai Telah Pun Membayar 3 Saman Trafik, Bagaimana Dengan MP Pembangkang Yang Lain? cc. @PDRMsia


Menteri Pengangkutan DS Liow Tiong Lai telah membayar saman trafik selepas ia didedahkan oleh seorang ahli parlimen DAP yang menggesa polis supaya menangkap menteri itu. Dalam satu kenyataan semalam, Setiausaha Akhbar, Liow Lim Chau Leng mengesahkan bahawa DS Liow telah membayar samannya.

Mengenai dakwaan MP DAP Segambut, Lim Lip Eng yang menteri itu mempunyai tiga saman yang belum dibayar, Chau Leng menyatakan bahawa Liow telah membayarnya semalam. Antara tiga saman itu, kata Chau Leng, satu adalah berkaitan cermin gelap (kereta DS Liow), manakala dua lagi saman telah dihantar ke alamat lama, di mana Liow telah pun berpindah.

Memandangkan MP DAP Segambut, Lim Lip Eng begitu sibuk menjaga tepi kain orang, Ketua Pergerakan Pemuda MCA Pulau Pinang dan Bendahari Pemuda MCA Pusat, Micheal Lee Beng Seng, telah membuat pendedahan jumlah saman-saman trafik yang telah dimiliki oleh Ahli-Ahli Parlimen pembangkang. Baca di sini.

- Timbalan Setiausaha Agung DAP dan MP Beruas, Ngeh Koo Ham - 76 saman tertunggak semenjak 2004!!!
- Pemangku Pengerusi DAP Cheras dan MP Cheras Tan Kok Wai - 70 saman!!!
- MP Petaling Jaya Utara, Tony Pua  - 16 saman!!!
- Pengerusi DAP Perak dan MP Taiping, Nga Kor Ming - 12 saman!!! 
- Bendahari DAP dan MP Bukit Bintang, Fong Kui Lun - 5 saman.
- Naib Pengerusi DAP Pusat dan MP Seputeh, Teresa Kok - 3 saman.
- MP DAP Kepong, Dr Tan Seng Giau - 3 saman.
- Naib Presiden PKR dan MP Batu, Tian Chua - 53 saman!!!
- Naib Presiden PKR dan MP Lembah Pantai, Nurul Izzah - 14 saman!!!

Bagi mengambil seruan MP DAP Segambut yang mahukan Menteri Pengangkutan ditangkap kerana mempunyai 3 saman (yang mana beliau sudahpun membayarnya semalam), apa kata pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) membuat sekatan untuk menahan serta menangkap ahli-ahli parlimen di atas yang mempunyai saman tertunggak yang tidak masuk akal. Sudah pastinya mereka akan hadir di Sidang Parlimen bukan?

0 Jabatan Peguam Negara Harus Merayu Keputusan Mahkamah Tinggi Kuching Bagi Pihak SPR


Mahkamah Tinggi Kuching pada 15 Mei 2015 telah mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melakukan semula proses persempadanan negeri Sarawak kerana draf pertama dan kawasan yang terlibat tidak mempunyai butiran yang lengkap. Hakim Datuk Yew Jen Kie dalam penghakimannya berkata terdapat kekurangan maklumat yang penting dalam notis bertarikh 5 Januari bagi orang ramai yang terlibat untuk membuat keputusan. Baca Astro Awani, di sini.

Semalam, BERSIH 2.0 sebuah badan haram yang membantah keras persepadanan semula Negeri Sarawak, melalui lidah pembangkang, The Malaysian Insiders, baca di sini, membuat tohmahan dan 'spin' yang mengatakan "Hakim Yew Jen Kie yang memutuskan proses persempadanan semula yang sudah dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah batal dan tidak sah (null & void)."

Sementara itu SPR dalam Kenyataannya berkata, keputusan sama ada keputusan Mahkamah Tinggi Kuching akan dirayu atau tidak bergantung kepada Jabatan Peguam Negara. Baca laporan Bernama di bawah.
SPR: Keputusan Merayu Diketahui Minggu Ini

Keputusan sama ada Jabatan Peguam Negara akan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuching berhubung arahan semakan semula persempadanan bahagian pilihan raya negeri Sarawak dijangka diketahui minggu ini, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.
Beliau berkata SPR menyerahkan kepada Jabatan Peguam Negara sama ada untuk merayu keputusan pada 15 Mei lalu, yang mengarahkan SPR mengeluarkan semula notis tentang persempadanan kawasan pilihan raya di Sarawak dengan mematuhi peruntukan dalam Jadual 13 Perlembagaan Persekutuan.
"Peguam Negaralah akan tentukan untuk rayu atau tidak ... beliaulah yang akan berhujah. Mungkin esok atau petang ini kita akan tahu (keputusan merayu atau tidak)," katanya kepada pemberita selepas majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2014 dan Hari Inovasi SPR 2015 di Putrajaya semalam. Beliau berkata tindakan SPR selanjutnya bergantung kepada keputusan sama ada rayuan akan difailkan atau tidak oleh Jabatan Peguam Negara.
Dalam pada itu, Abdul Aziz berkata jumlah representasi bantahan sebanyak 86 yang diterima adalah yang tertinggi dalam sejarah mengendalikan proses kajian semula persempadanan di Sarawak. Beliau berkata representasi bantahan itu diterima pada pameran kali pertama dan kedua dari pengundi di seluruh negeri termasuk kawasan pedalaman seperti Baram, Serian, Simunjan, Saratok, Mukah, Kapit, Hulu Rajang serta Sarikei.
Daripada jumlah itu, Abdul Aziz berkata, 51 representasi bantahan memenuhi peruntukan seperti dalam notis Syor-syor Persempadanan Semula, masing-masing bertarikh 5 Januari dan 30 Mac. Proses kajian semula persempadanan mengambil masa kira-kira enam bulan sejak Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak meluluskan pindaan Undang-undang Perlembagaan Negeri Sarawak untuk pertambahan bilangan kerusi DUN daripada 71 kepada 82, katanya.
"Kita sangat puas hati kerana ini menunjukkan notis yang dikeluarkan oleh SPR difahami oleh orang ramai dan mesej pada notis itu sampai kepada penduduk di kawasan terpencil yang terpaksa menaiki bot untuk sampai," katanya. Di majlis itu, sebanyak 58 warga kerja SPR menerima APC 2014, 65 memperoleh sijil kepujian manakala 31 lagi yang akan bersara tahun ini menerima sijil persaraan.
- Bernama
CTS merayu kepada Jabatan Peguam Negara agar membuat rayuan tentang keputusan Mahkamah Tinggi Kuching, bagi pihak SPR di atas alasan-alasan yang diberikan di bawah. BERSIH 2.0 cuba menangguk di air yang keruh apabila cuba memutar belitkan isu persepadanan semula Negeri Sarawak ini.

Pertama, sepanjang proses persepadanan semula ini, SPR telah mematuhi kesemua undang-undang dan Perlembagaan Malaysia. Kita mengharapkan SPR dibenarkan merayu ke Mahkamah Rayuan agar kebenaran akan terserlah. Tidak akan ada unsur pembaziran sekiranya SPR dibenarkan merayu. Sebaliknya, jika tidak merayu akan lagi membazir kerana SPR perlu keluarkan belanja yang besar untuk melakukan semula persempadanan di Sarawak.

Kedua, Selama ini Mahkamah tidak pernah mgeluarkan arahan supaya SPR mghentikan proses persempadanan. Ini bermakna SPR berhak utk meneruskan kerja-kerja mereka. Di manakah dikatakan SPR meghina mahkamah seperti yang didakwa oleh BERSIH 2.0?


Ketiga, BERSIH 2.0 dan PKR yang selama ini hanya mengugut untuk mgambil tindakan injunksi ke atas proses psempadanan tidak pula memfailkan ugutan mereka di mahkamah. Jadi bagaimana pula SPR dikata mghina mahkamah? BERSIH 2.0 cuma berniat menangguk di air keruh untuk membohongi orang awam dan cuba membangkitkan persepsi negatif terhadap SPR. BERSIH 2.0 sepatutnya tidak bercakap banyak tentang perkara ini kerana proses penghakiman seterusnya masih ada.

Keempat, SPR telah melakukan proses siasatan tempatan terakhir pada 13 Mei 2015. Mahkamah mengeluarkan arahan penghakiman mereka pada 15 Mei 2015. Jadi di mana pula dikatakan SPR menghina mahkamah dengan melanggar arahan mahkamah? BERSIH 2.0 ini bodoh ke atau bangang agaknya? SPR sepatutnya telah menyiapkan laporan akhir mereka untuk dibentangkan ke Parlimen nanti.

Kelima, proses persempadanan Sarawak kali ini menerima 86 bantahan dari seluruh kawasan termasuk dari ceruk-ceruk kawasan pendalaman seperti Baram, Sarikei, Kapit, Mukah dan sebagainya. Ini bukti bahawa notis yang dikeluarkan diketahui dan difahami pengundi. Hampir 20 ribu pembantah terlibat di dalam proses ini. Ini sangat berbeza dengan pencapaian persempadan sebelum-sebelum ini yang hanya menerima sedikit sahaja bantahan.

Keenam, apa sahaja yang dibuat oleh SPR, BERSIH 2.0 dan PR akan cuba mengalangnya. Bukan sahaja persempadanan tetapi juga pengundian. Mereka tahu membuat bantahan demi bantahan tetapi bila mereka sendiri buat proses pilihanraya parti, semuanya melibatkan penipuan dan dipertikaikan oleh ahli mereka sendiri. SPR tidak perlu tunduk kepada tekanan BERSIH 2.0 dan parti politik. SPR perlu merayu sehingga ke peringkat tertinggi untuk membuktikan kebenaran.

Ketujuh, cuma satu sahaja isu yang bermain di fikiran CTS. Begitu mudah pula BERSIH 2.0 dan PR menerima keputusan mahkamah yang memihak kepada mereka. Cuba bayangkan jika keputusan memihak kepada SPR, pastinya dituduh mahkamah telah dipengaruhi atau hakim ditekan dan pastinya mereka juga akan turut merayu bukan?

Kelapan, tidak dapat bayangkan bagaimana jika SPR hendak paparkan sejuta nama dalam notis mereka di akhbar seperti kehendak keputusan Mahkamah Tinggi Sarawak. Berapa banyak muka surat dan wang diperlukan untuk menanggung kos berkenaan?

I rest my case.

May 26, 2015

16 Isu Adi Putra Dan PERMATA - Ini Penjelasan Daripada Pengarah PERMATA Sendiri


Berita Adi Putra Abd Ghani, seorang anak muda genius matematik yang dikatakan tersisih hangat diperkatakan semenjak dua tiga hari yang lalu. PERMATA secara tidak langsung pula menerima tempiasnya. Untuk mendapatkan pandangan yang adil dan tidak berat sebelah, bacalah tulisan Pengarah PERMATA sendiri, Professor Noriah Mohd Ishak mengenai perkara ini:
Kerajaan memang telah menubuhkan program untuk anak-anak genius bermula tahun 2009. Kerajaan juga melalui Bahagian PERMATA di Jabatan Perdana Menteri telah memberi dana kepada UKM untuk menubuhkan sebuah sekolah yang kini diberi taraf Institusi Pendidikan Bantuan Kerajaan untuk menyediakan pendidikan yang sesuai bagi pelajar-pelajar pintar dan berbakat seperti Adi.
YABhg Datin Paduka Seti Rosmah Mansor adalah insan yang telah memperjuangkan hak pembelajaran pelajar pintar dan berbakat. Beliau tanpa jemu telah merancang bersama UKM untuk menyediakan program pendidikan yang untuk pelajar seperti Adi.
YABhg Datin Paduka Seri juga adalah orang yang bertanggungjawab meminta disediakan satu program untuk Adi tetapi setelah dibentangkan kepada ibu bapa Adi, bapanya menolak kerana memikirkan Adi perlu memberi tumpuan kepada sekolah sedangkan masa itu Adi sibuk dengan pengurusan syarikatnya.
Bermula dari situ, YABhg Datin Paduka Seri Rosmah telah meminta agar pihak UKM di bawah bimbingan Tan Sri Sharifah Hapsah yang menjadi Naib Canselor waktu itu untuk meneroka kemungkinan mencari lebih ramai Adi Putra diseluruh negara. Datin Seri menekankan bahawa dalam proses pencarian tersebut, UKM perlu teliti dan mencari secara komprehensif tanpa meninggalkan mana-mana pelajar.
Maka lahirlah Ujian UKM1 dan UKM 2 yang dibina oleh sekumpulan pakar dari UKM diketui oleh Prof Datuk Dr Noriah Ishak, Prof Datin Dr Siti Rahayah Ariffin, Prof Madya Dr Rosadah Abdul Majid dan Dr Siti Fatimah Mohd. Yassin. Pihak UKM telah bekerjasama dengan Johns Hopkins University untuk menjalankan program pengayaan untuk pelajar pintar dan berbakat pada tahun 2009. Progam tersebut telah dijalankan dengan jayanya. Seterusnya Kolej PERMATApintar Negara, UKM telah dibina untuk menampung proses pembelajaran pelajar-pelajar pintar dan berbakat tersebut.
Sehingga kini seramai 374 orang pelajar telah berjaya menamatkan pengajian mereka diKolej PERMATApintar, dan seramai 240 orang sedang menyambung pengajian mereka di perkngkat Sarjanamuda di universiti terkemuka di Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, New Zealand, Jepun, Korea, German, Rusia, Jordan dan Mesir. Sebenarnya kerajaan melalui Bahagian PERMATA di Jabatan Perdana Menteri telah berjaya mengurangkan isu 'brain drain' dengan memberi pendidikan khusus untuk pelajar pintar dan berbakat.
Program PERMATApintar ini bukan program elitis seperti tanggapan oang ramai atau program yang ditujukan khas untuk anak-anak orang kaya. Kemasukan ke program ini ialah mengikut kelayakan. Sehingga kini, didapati hampir setengah dari pelajar yang mendapat tawaran adalah dari mereka yang berpendapatan rendah dan tinggal di luar bandar. Mereka diterima bukan kerana mereka darinliar bandar, tetapi mereka benar-benar layak.
YABhg Datin Paduka Seri Rosmah adalah sangat instrumental dalam menjayakan program ini bersama UKM. Sekian.
Di dalam posting Professor Noriah Mohd Ishak seterusnya, beliau menambah:
Saya rasa Adi perlu bercerita perkara yang benar berlaku dan bagaimana kerajaan dan lebih khusus YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor cuba membantu beliau dan kenapa bapanya menolak bantuan tersebut. Jika Adi terima bantuan yang kita cadangkan dulu pada tahun 2008, saya pasti Adi sekarang sudah berada di Universiti bertaraf Ivy League.

4 Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Dakwa BN Hendak Laksanakan Projek IC 2 Melalui Kemasukan RohingyaDAP hanya pandai bercakap mengenai hak-hak kemanusiaan atau 'human right'. Apabila tiba masanya untuk mereka mempraktikkan apa yang mereka cakap, lidah mereka mula berbelit-belit. Tindakan Timbalan Ketau Menteri Pulau Pinang, Dr P Ramasamy menuduh Kerajaan Persekutuan cuba untuk mewujudkan 'Projek IC 2' di Pulau Pinang dengan penempatan pelarian-pelarian Rohingya adalah amat keterlaluan. Adakah tuduhan ini merupakan pendirian rasmi Kerajaan DAP Pulau Pinang?

Apabila Kerajaan Persekutuan agak terlambat sedikit menghulurkan bantuan, mereka dituduh tidak berperikemanusiaan. Apabila Kerajaan Persekutuan ingin membantu, mereka pula dituduh cuba untuk mewujudkan projek pengundi hantu. Mana satu yang betul ni Ramasamy? Bukankah Kerajaan Persekutuan memberi peluang untuk Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mengotakan apa yang dikota (walk the talk) mengenai krisis kemanusian? Kenapa banyak sangat berdalih? Mungkin Ramasamy terlupa bahawa dialah antara yang termasuk dalam Projek IC 1?

May 25, 2015

2 ASEAN Tidak Boleh Pandang Remeh Isu Pelarian Rohingya - Syed Hamid Albar


Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, ASEAN sepatutnya mengetuai dalam perkara ini (isu pelarian Rohingya) dan jangan melakukan tindakan yang berasas perbezaan agama, kaum dan budaya. ASEAN katanya tidak boleh pandang remeh isu pelarian Rohingya ini. ASEAN katanya kena berfikir atas dasar kemanusiaan dan perlu melihat hingga ke 'akar' mengapa perkara ini boleh berlaku. 

Dua elemen yang paling penting di dalam melihat perkara ini satu mengenai isu pelarian dan kedua adalah pemerdagangan manusia. TS Syed Hamid berkata ASEAN mesti menanggap isu ini sebagai penting dan sekiranya tidak diatasi, ASEAN akan berhadapan dengan pelbagai masalah.

TS Syed Hamid mengulas isu Rohingya di majlis pelancaran pakaian seragam baharu kakitangan kaunter Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sempena ulangtahun ulangtahun pertama pejabat SPAD Kelana Jaya. 

Di dalam usaha meningkatkan identiti korporat, profesionalisme dan mutu perkhidmatan kepada pelanggan, SPAD telah melakukan pelbagai penambahbaikkan di pejabat Kelana Jaya. Ini termasuk pengenalan sistem rating dan maklumbalas daripada pelanggan dan sistem pengurusan 'queue'.

Majlis perasmian akan disempurnakan oleh Pengerusi SPAD, Tan Sri Dr. Syed Hamid Syed Jaafar Albar dan akan turut disertai oleh Ketua Pegawai Eksekutif, En. Mohd. Nur Ismal Mohamed Kamal, Ketua Pegawai Pembangunan, Dr. Prodyut Dutt dan Ketua Bahagian Operasi, En. Halim Husain.

4 Untuk Apa Pengasas Revolusi Payung Joshua Wong Dibawa Masuk Ke Malaysia Oleh Pembangkang? cc. @PDRMsia


Adakah pihak-pihak pembangkang di Malaysia sudah mula mengerakkan gerakan terancang untuk mengulingkan Kerajaan melalui revolusi setelah mereka gagal mengulingkan Kerajaan melalui pilihan raya dan demonstrasi jalanan? DuBook Press, sebuah syarikat penerbitan yang berhaluan kiri yang didalangi oleh Rahmat Hussin dan Hishamuddin Rais, telah berusaha untuk membawa masuk ikon revolusi Joshua Wong ke Malaysia.

Joshua Wong adalah pengasas 'Umbrella Revolution' yang baru berumur 18 tahun dan merupakan 'Top 50 The Most Influential Leader by Time Magazine'. Beliau akan hadir pada 30hb Mei ini bersama aktivis Singapura, Han Hui Hui dan dijangkakan akan berjumpa dengan Demonstran Muda Malaysia di Bangi.

Adalah diharapkan Wisma Putra, Kementerian Dalam Negeri dan Polis Di Raja Malaysia akan mengambil perhatian serius mengenai perkara ini. Jangan biarkan budaya dan pengaruh asing menular dalam negara kita.May 24, 2015

37 Untuk Apa Poster Fitnah Ketua Audit Negara Disebarkan? cc. @PDRMsia @SKMM_MCMC


Poster yang kononnya memetik Kenyataan Tan Sri Ambrin Buang, Ketua Audit Negara ternyata palsu dan sengaja dibuat-buat untuk memburukkan kredibiliti Jabatan Audit Negara dan juga 1MDB. Carian oleh Dr Google ternyata gagal untuk mencari 'link' kepada kenyataan tersebut. Semakan dengan rakan media dan wartawan juga tidak mendapati sebarang Kenyataan Media dikeluarkan oleh beliau.

Kalau diikutkan poster berkenaan dibuat oleh Transformasi Terengganu Baharu. Terengganu lagi. Tempat 'penyu' membuat fitnah. Cubalah bawa-bawa bersabar. Bukankah siasatan audit sedang dilakukan sekarang oleh Jabatan Audit Negara. Jangan jadi seperti Pengerusi Jabatan Kira-Kira Wang Awam Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohammad. Beliau amat tidak beretika dan profesional ketika membincangkan fakta 1MDB di laman sosial Twitter.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates