April 25, 2015

2 Gambar-Gambar Menarik Abang Mat Sabu - Kak Wan Azizah Di Penamaan Calon #PRKPermatangPauh

1. Amboih ... syok no? Sejuk Bang Mat kena kipaih.2. Oit! Baju Joseph LimGuan Eng dengan Bang Mat Sabu serupa no? Cuma tak ada logo DAP sahaja. DAP sponsor kot?


3. Suka anak beranak ni Mama jadi calon Wakil Rakyat sekali lagi. Esok Papa keluar penjara, Mama letak jawatan, Papa ganti jadi calon pulak no.


4. Apapun Abang Mat Sabu kantoi menipu semata-mata hendak dapatkan sokongan pengikut-pengikut PAS untuk Kak Wan Azizah.

2 Presiden PAS Kotakan Janji Boikot Calon #PKRPermatangPauh


Presiden PAS, DS Haji Hadi Awang mengotakan janjinya untuk memboikot calon PKR Pilihan Raya Kecil Pematang Pauh. Pendirian beliau itu jelas terpancar apabila beliau mengiktiraf tindakan PAS Permatang Pauh untuk memboikot PRK di situ. Tindakan calon "recycle" nenek kipas, Dr Wan Azizah Wan Ismail, meminta maaf kepada PAS pada saat akhir semalam ternyata tidak dapat menipu Presiden PAS.

Tindakan Timbalan Presiden PAS, hadir ke majlis pengumuman calon PKR semalam tidak membawa makna apa-apa memandangkan beliau adalah poksi atau lebih tepat balaci kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng. Kehadiran Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustapha Ali juga tidak menunjukkan sokongan bakal hadir dari penyokong-penyokong PAS. Selain terpalit dengan isu skandal yang tiada penutup, malah arahan beliau juga tidak pernah diperdulikan oleh ahli-ahli PAS, Stopa Ali sekadar membawa sokongan dirinya.

Apakah pecahan PAS iaitu PASMA akan bertungkus lumus membantu calon 'recycle' PKR? Presiden PAS sendiri tidak pernah mengiktiraf PASMA (tonton video di bawah). Masa akan menetukan sama ada penyokong-penyokong PAS mempunyai harga diri dengan memboikot PRK ini atau mereka sekadar badut-badut sarkas yang boleh ditolak dan diinjak sesuka hati.2 Pertandingan 4 Penjuru Di #PRKPermatangPauh - PKR Hantar 2 Calon Untuk Apa?


Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Permatang Pauh menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Rakyat Malaysia (PRM) dan seorang calon Bebas/PKR. Calon BN, Suhaimi Sabudin akan ditentang Presiden PKR, Nenek Kipas DS Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan ahli PRM, Azman Shah Othman manakala calon Bebas/PKR ialah Salleh Isahak.

Pergolakan bukan setakat berlaku di dalam PR malah turut berjangkit ke dalam PKR sendiri. Calon Bebas yang bertanding, Haji Salleh Ishak (berbaju hijau muda) bukanlah "bebas" seperti mana disangkakan. Beliau merupakan seorang ahli PKR yang memegang jawatan sebagai Setiausaha Cabang Permatang Pauh dari 2008 hingga 2013. Terkini, beliau masih lagi memegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) di Cabang yang sama sejak 2014. Apa sudah terjadi? PKR lawan PKR?


5 Mat Sabu Kata Bayar RM400 GST Sejak 1 April, Bayangkan Pendapatannya Berapa ...


Timbalan Presiden PAS, Mohammed Sabu memberitahu portal The Rakyat Post, di sini, beliau menghabiskan RM400 untuk membayar GST sejak dilaksakan pada 1 April. CTS telah mengambil "slide" yang disediakan oleh Kementerian Kewangan (MOF) seperti di bawah berkaitan jumlah perbelanjaan berbanding GST yang dikenakan. Bayangkan untuk GST yang dikenakan sebanyak RM329.07, seseorang itu perlu berbelanja RM7,179.78 barangan atau perkhidmatan yang dikenakan GST. Bayangkan Mat Sabu mendakwa sudah membayar RM400 untuk GST sejak 1 April. Berapa Mat Sabu telah belanjakan? Pastinya amaun berkenaan lebih dari RM7,179.78. Besar perbelanjaan, besar jugalah jumlah pendapatan beliau. Tak gitu? 

Kalau untuk perbelanjaan untuk barangan GST pun sudah RM7 ribu lebih, apakah lagi perbelanjaan bukan GST, bayar ansuran kereta, ansuran rumah, nafkah isteri-isteri dan anak-anak dan lain-lain. Berapa gaji Mat Sabu sebulan? Selain dari elaun menjadi Ahli Lembaga Pengarah Pembekalan Air Pulau Pinang, apakah lagi pendapatan Mat Sabu. CTS tidak mempertikaikan pendapatan Mat Sabu. Lebih tinggi pendapatan, lebih tinggi perbelanjaan, lebih tinggi GST dikenakan. Bukankah itu keadilan?

0 'Ops Teksi Tak Guna Meter' SPAD Berjaya Sita 19 Teksi

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dengan kerjasama Polis Di Raja Malaysia (PDRM) telah menjalankan satu operasi yang dikenali sebagai 'Ops Teksi Tak Guna Meter' semalam. Operasi berkenaan dijalankan bermula jam 5.00 petang hingga 8.00 malam. Oerasi berkenaan membabitkan 112 pegawai penguatkuasa SPAD dan 4 anggota PDRM. Ianya dijalankan di 23 kawasan di Lembah Kelang termasuklah kawasan tumpuan pelancong seperti Bukit Bintang, KLCC, KL Sentral, Bangsar, Pudu Sentral, Times Square, Brickfields, KLIA, Sogo dan Pasar Seni.

19 kes berjaya diperolehi dan ianya melibatkan 15 kes teksi tidak menggunakan meter, 3 kes tiada kad pemandu dan 1 kes kereta sapu. 19 buah kereta yang berjaya disita dan dihantar ke Tpak Sitaan di Sepang. Antara kenderaan yang disita adalah 18 buah teksi bajet dan 1 buah Proton Exora.

April 24, 2015

9 Sudah Terang Lagi Bersuluh - Nenek Kipas Wan Azizah Calon "Recycle" PKR Permatang Pauh


Calon PKR bagi Parlimen Permatang Pauh adalah Dr Wan Azizah Wan Ismail atau Nenek Kipas. Orang Penang kata "latu pi latu mai" muka tu jugak. Pemimpin "recycle" di Permatang Pauh yang meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada suaminya bertanding di situ, kembali untuk menjadi calon di Permatang Pauh. Kali ini Wan Azizah pasti telah lupa alasan pengundurannya dulu iaitu hendak menjaga cucu.

Hari ini dalam sejarah bagi PR. Pengumuman calon dibuat selepas pukul 11.00 malam di mana esok adalah Hari Penamaan Calon, 9 jam dari sekarang. Retak menanti belah. Tiada kesepakatan jelas terpancar. Kronisme keluarga Anwar Ibrahim amat tebal dalam PKR. Apabila Timbalan Presiden naik ke pentas membuat pengumuman dan bukannya Presiden, umum sudah tahu siapa bakal calonnya bukan?

11 Nenek Kipas Di Mana? Penduduk Kajang Buat Aduan Projek The Louvre


Nenek kipas di mana? Awak di mana? Penduduk Kajang sedang mencari ADUN Kajang, Dr Wan Azizah yang menghilangkan diri sejak meroyan hendak bertanding menjadi Ahli Parlimen Pematang Pauh. Menteri Besar jangan dicari. Hari ini beliau sibuk berada di Permatang Pauh berkempen. Kononnya ingin memberi sumbangan, namun tiada orang kampung yang hadir di dalam majlis berkenaan. Yang ada hanyalah penerima sumbangan dan wartawan sahaja.


Beginilah nasib Rakyat Kajang. Dua hari lepas mengadu disebabkan Kajang mengalami banjir sekali lagi. Ini pula pihak sekolah pula yang mengadu projek mewah yang mengancam pelajar-pelajar sekolah. Rayuan tinggal rayuan. ADUN Kajang dan Menteri Besar sibuk berkempen di Permatang Pauh. Jangan ganggu mereka.

11 DS @NajibRazak Boleh Menipu 1MDB, Dengan Syarat 'External Auditors' Turut Menipu Macam Kes 'Arthur Andersen-Enron Corp'


Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir pernah mendakwa 1MDB melesapkan RM42 bilion wang Rakyat dan mahukan Perdana Menteri, DS Mohd Najib Razak bertanggungjawab.
2. I am not asking anybody to support me. But I am going to ask all those who support Najib to declare they all support his 1MDB, 1MDB borrowing 42 billion Ringgit and his inability to answer where the money is when asked.
 10. I asked Najib simple questions but instead of answering the questions he asked people to support him. I would like to ask the supporters whether their support means the disappearance of 42 billion Ringgit is okay, that there is no necessity to at least explain where the money is. If you do, go tell Daim, Tengku Razaleigh, Shahrir Samad and Khairy Jamaluddin to shut up.
Semalam, Tun Dr Mahathir mengubah fikiran dan membentangkan kiraanya terhadap pembelian 1MDB melalui pinjaman RM42 billion dan mendakwa RM27 billion pula tidak dapat dikesan. Jumlah yang hilang sudah berubah dalam masa tidak sampai dua minggu daripada RM42 billion kini tinggal RM27 billion. Tun Dr Mahathir juga tidak lagi menyebut bahawa wang hutang 1MDB tersebut sebagai wang Rakyat. Baca sepenuhnya di sini.
23. These are all the purchases that are known. They all add up to RM14.7 billion. So there is approximately 27 billion Ringgit left.
24. More than 1billion US Dollars were said to be paid to Petro Saudi without verification as to the value of this company or its assets.
25. Where is the rest of the money?
Sekiranya dakwaan Tun Dr Mahathir itu ada asasnya, satu laporan polis harus dibuat ke atas KPMG dan Deloitte. Ini kerana sebagai sebuah firma audit antarabangsa yang professional, kedua-dua firma ini gagal dan tidak cekap untuk mengenal pasti ke manakah hilangnya wang RM27 billion seperti yang didakwa oleh Tun Dr Mahathir.

Agak mengejutkan apabila kehilangan wang RM27 billion ini tidak disedari oleh kedua-dua firma audit ini. Ajaib kan? Jika betullah wang RM27 bilion hilang dari akaun 1MDB dan kedua-dua firma juruaudit antarabangsa berkenaan gagal mengenalpastinya, maka ia bermakna ini adalah skandal terbesar selepas Enron Corporation yang telah membawa kepada kejatuhan dan penutupan firma audit Arthur Andersen, salah satu daripada firma perakaunan terbesar di dunia pada masa itu.

CTS telah memperolehi perakaunan lengkap selama 3 tahun untuk syarikat 1MDB. Sebahagian 'screen shot' CTS letakkan di posting ini. Mungkin CTS akan cuba melakukan 'forensic accounting' ke atas maklumat yang ada, sekiranya ada masa. Buat masa sekarang biarlah sahaja wang RM27 billion yang dikatakan hilang oleh Tun Dr Mahathir itu disahkan oleh Datuk Nur Jazlan Mohamed dan 'Public Accounts Committee (PAC)' serta Jabatan Audit Negara yang dipertanggung jawabkan untuk membuat siasatan terperinci ke atas 1MDB. 

Persoalan yang harus dijawab adalah sekiranya DS Najib Tun Razak terlibat dengan kehilangan wang RM27 billion seperti yang didakwa, beliau memerlukan kerjasama daripada kedua-dua firma audit antarabangsa KPMG dan Deliotte untuk membuat 'bogus' akaun. Dalam erti kata lain penipuan akaun 1MDB tidak mungkin dilakukan tanpa kerjasama KPMG dan Deloitte. Adakah syarikat bereputasi tinggi seperti KPMG dan Deloitte yang merupakan "Big Four" firma juruaudit di dunia mahu bersubahat membuat penyelewengan untuk menghilangkan RM27 billion berkenaan?

Nota Kaki:

Sedikit maklumat mengenai firma-firma Juruadit Luar yang mengaudit akaun 1MDB:

Deloitte:

Deloitte Touche Tohmatsu Limited, biasanya dirujuk sebagai Deloitte, adalah salah satu daripada "Big Four" firma juruaudit luar profesional bersama-sama dengan Ernst & Young (EY), Price Waterhouse Coopers (PwC) dan KPMG. Ibu pejabat globalnya terletak di Amerika Syarikat.

Keuntungan: USD 34.2 billion (2014)
Bilangan pekerja: 210,400 (2014)

KPMG:

KPMG adalah salah satu yang terbesar syarikat perkhidmatan profesional di dunia dan juga merupakan salah satu daripada "Big Four" firma juruaudit luar professional, bersama-sama dengan Deloitte, Ernst & Young dan Price Waterhouse Coopers (PwC). Ibu pejabat globalnya terletak di Amstelveen, Belanda.

Peningkatan Keuntungan: USD 26.5 bilion (2015)
Bilangan pekerja: 162,000 (2014)


3 Surat Stopa Ali Dipandang Sepi Oleh PAS Pulau Pinang #PRKPermatangPauh


Empat hari yang lepas, 20/04/2015, PAS Pusat telah mengeluarkan surat arahan utk PAS Pulau Pinang membantu PKR dan menyokong siapa juga calon yg diputuskan di dalam PRK Permatang Pauh. Tugas ini mesti dipikul oleh Pesuruhjaya PAS yang juga Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. Malangnya PAS Permatang Pauh enggan tunduk kepada Timbalan Presiden Pas yang merupakan boneka Ketua Menteri Pulau Pinang, dan Timbalan Pesuruhjaya, Dr Mujahid Yusuf. Mereka hanya akur dengan arahan Presiden PAS, Ketua Pemuda dan Ketua Muslimat PAS Pulau Pinang sahaja.

Surat dari Dato Mustapa Ali tidak memberi makna apa-apa. Setiausaha Agong PAS sendiri  pernah terpalit dengan skandal dan kontroversi yang sehingga sekarang tiada jawapan. Di dalam PAS mesti ada surat arahan dari Presiden. Kalau tak, tak akan jadi apa-apa. Surat Presiden sekalipun mungkin akan ditolak oleh golongan PASMA dan Anwarinas di dalam PAS. Cuba lihat di dalam kes Pilihan Raya Umum (PRU) di DUN Kota Damansara. Mustapa Ali turun padang suruh calon PAS tarik diri dari bertandingpun langsung tak diendahakan. Sampai sekarang tidak dikenakan apa-apa tindakan oleh parti calon berkenaan. Siap sekarang dilantik menjadi ketua kawasan lagi tu.

April 23, 2015

13 Fitnah @RafiziRamli Terhadap Iris-GST Kantoi Lagi - Bukti Beliau MP Bebal


Ahli Parlimen Pondan, Rafizi Ramli semalam menunjukkan kebodohan beliau sekali kali. Apa sahaja isu yang beliau keluarkan pastinya akan memakan diri. Dengan muka yang tidak malu, beliau akan teruskan dengan lain-lain pembohongan hari demi hari. Apa susuk yang beliau pakai pun tak tahu sehingga pembohongan beliau mendapat kepercayaan ramai, yang turut boleh dikategorikan sebagai  golongan yang bodoh dan bahlol.

Semalam, beliau meneruskan pembohongan dan fitnah yang menjadi sebahagian daripada darah dagingnya. Beliau menuduh syarikat yang mengendalikan pemulangan semula cukai GST kepada barangan yang dibeli oleh pelancong luar di terminal kapal terbang di Malaysia iaitu Iris Corporation Berhad sebagai syarikat kroni Kerajaan. Inilah Ahli Parlimen yang bercakap tidak buat penyelidikan. Cakap guna kepala lutut.

Iris Corporation Berhad adalah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Segala maklumat mengenai syarikat senaraian awam mudah didapati di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau paling mudah dengan hanya perlu mendapatkan laporan tahunan syarikat berkenaan. Saham Iris Corporation Berhad majoritinya dimiliki oleh FELDA Investment Corporation Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh FELDA Berhad sebanyak 25.8%. Adakah FELDA juga syarikat kroni Kerajaan Rafizi?

Rafizi mempertikaikan bayaran 15% kepada kononnya "syarikat kroni". Tahukah Rafizi, untuk mendapatkan tender seperti syarikat Iris Corporation Berhad ini, syarikat-syarikat swasta perlu melabur untuk menubuhkan sistem komputer, menyediakan kakitangan terlatih, menyewa premis di terminal lapangan terbang utama dan juga menyediakan pendahuluan tunai bagi bayaran balik? Pendapatan syarikat ini adalah "Yuran Pengendalian" yang mereka kenakan ke atas pelancong, hasil dari pemulangan cukai GST berkenaan. Sekarang Rafizi tidak menyukainya dan berkata kerajaan harus menjalankan sistem ini dan membuat wang sendiri.

Mungkin Rafizi mahukan Kerajaan untuk menjalankan semua perniagaan di Malaysia dan langsung tidak memberikan peluang kepada syarikat-syarikat swasta berkembang. Mungkin juga beliau tidak mahu Kerajaan memanfaatkan kecekapan dan kepakaran sedia ada dan sistem yang dimiliki syarikat swasta ini? Rafizi pusing terbalik macam mana sekalipun, tidak ada fakta yang beliau berikan adalah tepat.

Syarikat tempatan yang ditugaskan untuk melakukan pemulangan cukai GST kepada pelancong luar di Malaysia adalah merupakan satu usaha sama antara Global Blue yang berpangkalan di Switzerland (juga merupakan syarikat agensi untuk pulangan cukai GST untuk Singapura) dan syarikat senaraian awam tempatan Iris Corporation Berhad. Manakala pemegang saham terbesar Iris Corporation Berhad setakat ini adalah anak syarikat FELDA Berhad. Adakah Rafizi hendak menagatakan bahawa FELDA dan Global Blue yang berpangkalan di Switzerland adalah kroni Kerajaan?

0 Jangan Lupa Datang Ke Pameran "Malaysia International Cafe Show 2015" 23 - 26 April Di PWTC

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Wee Ka Siong, pagi ini telah merasmikan "Malaysia International Cafe Show 2015" bertempat di PWTC. Pameran berkenaan akan diadakan di Dewan 2, PWTC dari hari ini sehingga 26/04/2015. 

Sementara itu, Dr Wee dalam sidang medianya selepas itu berkata, bermula 2 Mei, majikan yang memperbaharui permit pekerja asing tidak perlu membayar RM35 untuk perkhidmatan MyEG. Beliau berkata Kabinet telah membuat keputusan itu dua hari lepas.

Menurut beliau, kerajaan akan menanggung kos itu dengan membayar yuran perkhidmatan MyEG mereka daripada levi RM125 yang dikenakan terhadap majikan. Dr Wee juga berkata pembaharuan yang dilakukan melalui kaunter di Jabatan Imigresen akan diteruskan. Ini katanya akan menyelesaikan seluruh masalah yang dihadapi oleh industri.


April 22, 2015

4 Kajang Banjir Lagi Petang Ini - Nenek Kipas Mana?

Sementara Rakyat Kajang sedang mengharungi banjir petang ini, ADUN Kajang, DS Dr Wan Azizah Wan Ismail sedang berkira-kira hendak mencalonkan dirinya untuk menjadi calon Ahli Parlimen Permatang Pauh. Dr Wan Azizah yang mesra dengan panggilan Nenek Kipas tidak ada masa untuk melayan Rakyat Kajang kerana hari penamaan calon adalah esok petang jam 3.00.

Mana mungkin beliau ada masa untuk melawat dan bergambar dengan mangsa banjir. Lebih baik beliau tumpukan kepada bakal pengundi-pengundi baru beliau di Permatang Pauh. Padan muka kamu semua wahai pengundi DUN Kajang. Pengundi-pengundi Kajang jangan lupa ke Permatang Pauh untuk berkempen untuk Nenek Kipas. Ceritakan bagaimana kasih dan sayang kamu semua dengan Wakil Rakyat kamu. Kita Ubah!!! Hidup Anwar Ibrahim. Reformasi!0 Tiada Calon Bebas - BN Lawan PAS Di #PRKRompin

Tiada calon Bebas kacau daun dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen 091 Rompin. Calon Barisan Nasional (BN), Datuk Hasan Arifin akan berentap satu lawan satu dengan calon PAS, Nazri Ahmad. Pengundian awal akan diadakan pada 30 April manakala Hari Mengundi adalah pada 05 Mei.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates