March 28, 2015

24 Beza Domino Pizza Dan Old Town White Coffee Yang Manipulasi GST


Tahniah kepada Domino Pizza yang bakal turunkan harga bermula 1 April ini dan pulangkan manfaat Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) kepada rakyat. Peniaga lain kenapa tidak boleh buat? Kalau barangan bukan keperluan harian seperti Domino Pizza yang dikenakan GST 6% pun boleh bagi harga lebih murah, apatah lagi barangan keperluan harian yang lain sepatutnya lebih murah atau tidak naik harga.

Kenapa perniagaan barangan sukan Al Ehsanboleh turunkan harga selepas GST tetapi ada peniaga yang menaikkan harga? GST bukan cukai baru tambahan, tetapi cukai gantian penambahbaikan. Sebab itu harga barangan sepatutnya tidak naik.


Harga kereta dan motorsikal sememangnya patut memberikan harga yang lebih murah selepas perlaksanaan GST selepas 1 April. Ini disebabkan cukai jualan dulu pun sudah mencecah 10%, sekarang hanya 6%. Tambahan pula sekarang tiada lagi alasan untuk naikkan harga stok lama bila laksana GST, disebabkan peniaga boleh tuntut kembali cukai Cukai Jualan Dan Perkhidmatan (SST) yang telah dikenakan ke atas stok dalam tangan. Sepatutnya penjual kereta dan motorsikal sudahpun membuat hebahan untuk menurunkan harga kenderaan selepas 1 April.

Tuala Wanita KOTEX atau sebarang jenama yang sewaktu dengannya sepatutnya lebih murah. Sebabnya, di bawah SST yang dikenakan selama ini tuala wanita dikenakan cukai jualan 10%, GST hanya 6%. Ahli Parlimen Pokok Sena pasti tidak tahu pasal ini. Itu yang dia asyik melalak dengan berkata wanita datang bulan pun kena cukai. Beliau tidak tahukah selama ini anak isteri dia pakai tuala wanita kena cukai?

Berlainan dengan Old Town White Coffee, di dalam 'fanpage' mereka, syarikat ini cuba mengelirukan pengguna dengan iklan mereka yang ternyata tidak tepat dan cuba membuatkan pengguna marah kepada sistem percukaian GST. Cuba lihat iklan mereka di bawah. Sejak bila GST dikenakan ke atas caj perkhidmatan (service charge)? Tambahan pula, selama ini Old Town White Coffee sudahpun melaksanakan SST. Oleh itu, harga di kedai ini tidak terkesan dengan perlaksanaan GST. Sama ada harga semakin turun atau tidak berubah.

March 27, 2015

17 DAP Sarawak Sudah Tinggalkan PR, DAP Selangor Bila Lagi?Tahniah kepada DAP Sarawak yang ada telor untuk meninggalkan pakatan pembangkang PR di Sarawak. Ini baru cakap serupa bikin. Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen mengumumkan keluar daripada PR berkuat kuasa serta merta berikutan perbezaan ideologi terutamanya berkaitan dengan perlaksanaan hukum Hudud oleh PAS. Bukan macam Joseph Lim Guan Eng. Bising-bisingpun hanya berani memutuskan hubungan dengan Presiden PAS sahaja. Masalahnya kenapa ini hanya terjadi di Sarawak? Kenapa perkara yang sama tidak berlaku di Perak, Kedah, Pulau Pinang dan terutamanya di Selangor?

Adakah ini bermakna DAP masih memperkudakan dan membabikan PAS di negeri-negeri lain tetapi tetapi PAS tidak berguna dan dianggap sampah di Sarawak kerana tidak mempunyai satupun kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)? Mungkin juga PKR di Sarawak juga tidak berguna? Adakah DAP di Selangor memerlukan PAS untuk diperkuda dan dibabikan supaya mereka boleh terus memegang majoriti EXCO dan Speaker negeri dan boleh terus menikmati elaun-elaun dan peruntukan sebagai EXCO? Tindakan berpilih (selective action) apakah ini? Mengapa begitu hipokrit?

21 Haji Hadi Gelar Dr Wan Azizah Sebagai BURUNG KAKAK TUA Dan BINATANG TANPA AKAL


19/03/2015:

PKR melalui presidennya Dr Wan Azizah serta beberapa lagi pemimpin utama mereka mengeluarkan kenyataan rasmi menolak Rang Undang-Undang Hudud yang dibentangkan oleh PAS. Untuk menghalalkan penolakan tersebut Dr Wan Azizah menggunakan beberapa perkataan Arab dalam kenyataannya itu seperti Fiqh Al-Awlawiyyat, Maslahat Ummah dan Maqasid Syariah. Baca di sini sebagai bukti.


26/03/2015:

Presiden PAS, DS Haji Hadi Awang membidas balik kenyataan Presiden PKR yang menggunakan bahasa-bahasa Arab itu dengan berkata "tidak manis sekiranya kita menjadi laksana BURUNG KAKAK TUA yang pandai hanya menyebut kalimah yang diajar oleh tuannya namun tetap berstatus BINATANG TANPA AKAL tanpa memahami hakikat atau tasawwur daripada perkataan yang diucap". Baca di sini sebagai bukti.


Dulu bila blogger mengelarkan Dr Wan Azizah sebagai burung kakak tua yang diajar oleh KETUM Anwar Ibrahim, pemimpin-pemimpin PR kata orang memfitnah Dr Wan Azizah. Mereka kata Dr Wan Azizah orang baik, orang alim, wanita beriman dan wanita warak . Hari ini apabila Presiden PAS menyamakan wanita warak itu dengan binatang seperti burung kakak tua, apa komen macai-macai sekalian?

March 26, 2015

16 Biadap Dan Kurang Ajar Lembu-Lembu #KitaLawan Mahu Ganggu Majlis Kahwin Anak @NajibRazak Di KLCC, Sabtu IniAgak biadap, kurang ajar dan keterlaluan bagi penganjur #KitaLawan merancang untuk merosakkan majlis perkahwinan anak Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak, Sabtu ini. Perbezaan politik tidak bermakna kita dihalalkan untuk merosakkan majlis orang. Ini bukan lagi perhimpunan awam. Ini adalah perhimpunan dengan niat untuk merosakkan majlis pihak tertentu, menceroboh tempat persendirian KLCC di mana KLCC sebagai pemilik majlis dan tuan tanah berhak untuk menyaman pihak penganjur, dan juga perhimpunan dengan bertujuan membuat kekacauan dan kerosakan awam. Pihak Polis Di Raja Malaysia sewajarnya mengambil tindakan tegas menahan reman pihak yang cuba membuat kekacauan ini atas nama perhimpunan awam.

Dalam pada itu, komen-komen yang terdapat di dalam Malaysiakini, ada di antaranya datang dari Rakyat Kazakhstan mengutuk keras tindakan penganjur #KitaLawan untuk membuat huru hara dan kacau bilau di majlis perkahwinan anak Perdana Menteri Malaysia bersama anak kenamaan dari negara mereka. Malaysiakini pula membuat berita secara provokasi untuk mendapatkan sokongan seberapa banyak lembu-lembu yang boleh dibawa ke KLCC. Dijangkakan pihak pengajur #KitaLawan akan terus menabur duit sebagai elaun makan dan perjalanan bagi menarik lebih banyak lembu-lembu untuk hadir. Ini memandangkan kedatangan secara sukarela setiap minggu tidak begitu memberangsangkan.
7 Takut Selangor Jatuh, DAP Hanya Berani Mufakarah Dengan Presiden PAS Sahaja


Agak pelik apabila Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP mengumumkan bahawa parti itu kini memutuskan hubungan dengan DS Abdul Hadi Awang kerana tidak lagi dapat dapat bekerjasama dengan presiden PAS yang disifatkan "tidak jujur dan tidak bermaruah". Setiauasaha agung DAP, Lim Guan Eng berkata, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat CEC DAP dua hari lepas.

Keputusan DAP itu adalah sesuatu yang janggal kerana parti itu tidak boleh memutuskan hubungan dengan Presiden seorang dn meneruskan "hubungan luar nikah" dengan parti PAS di dalam PR. Sebaliknya, keputusan itu satu isyarat DAP mahu memutuskan hubungan dengan salah satu parti di dalam Pakatan itu, walaupun pada zahirnya mereka kecut telor untuk berbuat demikian.

Bukan menjadi satu rahsia DAP amat takut sekiranya PAS memutuskan hubungan politik mereka. Dalam pada masa yang sama, DAP mahu menjaga undi kaum Cina dengan menolak hudud yang dibawa parti PAS, kerana pegangan DAP selama ini. CTS lihat sebab utama kebimbangan DAP berkenaan ada asasnya. DAP bakal kehilangan Selangor sekiranya mereka meneruskan hasrat untuk mufakarah dengan PAS.

Bayangkan situasi ini. Buat masa sekarang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk PR di Selangor tanpa PAS adalah DAP = 14, PKR = 13, Jumlah = 27. Sekiranya PAS memutuskan hubungan dengan PR dan dalam masa yang sama menubuhkan Kerajaan Campuran bersama UMNO, kedudukan kerusi DUN akan menjadi seperti berikut - UMNO = 12, PAS = 15, Bebas (TS Khalid Ibrahim) = 1 maka jumlahnya adalah 28. Secara automatiknya Kerajaan Selangor yang ada sekarang akan tumbang.

Bagi mengelakkan ini semua berlaku DAP akan "membela" ADUN-ADUN PASMA dan menjilat ludah mereka dengan meneruskan kerjasama dengan PAS. Ini adalah salah satu perang psikologi untuk menghancurkan 'team' Haji Hadi. Ini adalah bentuk "tahalluf siyasi" yang dapat dilihat di dalam PR buat masa sekarang.

March 25, 2015

10 Apa Agenda Jahat The Malaysian Insiders Memfitnah Majlis Raja-Rja Menolak Hudud?


Pagi tadi, artikel The Malaysian Insider (TMI) mendakwa Majlis Raja-Raja Melayu menolak pindaan Perlembagaan bagi membolehkan Hudud dilaksanakan di Kelantan. Artikel berkenaan adalah bersandarkan "maklumat dari sumber". Laporan TMI sememangnya fitnah jahat ke atas Institusi Raja-Raja. Nak hambur fitnah pun agak-agaklah. Mesyuarat Majlis Raja-Raja tidak pernah membincangkan mengenai sebarang pindaan perlembagaan sebagaimana yang dilaporkan TMI.

Di bawah adalah kenyataan akhbar berkenaan Mesyuarat Majlis Raja-Raja bertarikh 12 Mac 2015. Apakah agenda tersurat dan tersirat editorial TMI cuba membuat fitnah ke atas Majlis Raja-Raja Melayu mengenai isu Hudud yang hangat diperkatakan sekarang dengan hanya bersandarkan kepada "maklumat dari sumber"?

Diharapkan pihak Polis Di Raja Malaysia dapat memanggil pihak TMI untuk memberikan penjelasan. Kalau sampai ke tahap Majlis Raja-Raja Melayu pun boleh dipermainkan (buat spekulasi liar), apa lagi yang ada atau tinggal pada maruah bangsa dan tanahair ini? TMI bukan lagi sekadar bebas melaporkan berita palsu dan separuh benar tetapi sudah ke tahap memfitnah Raja-raja Melayu dan Perdana Menteri. Lesen portal berkenaan wajib ditarik balik oleh pihak yang bertanggungjawab.

March 24, 2015

21 Jasa Tertinggi @AnwarIbrahim Kepada Negara - Perkenalkan GST

Sejarah tidak pernah menipu walaupun kita cuba untuk menipu sejarah. Cuba baca balik apa yang diperkatakan oleh Mantan Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim pada 30 Oktober 1992 di Dewan Rakyat. Hansard Parlimen sentiasa tersedia untuk dirujuk.

Oleh yang demikian, macai-macai KETUM Anwar Ibrahim tidak perlulah berdemonstrasi, merosakkan harta awam dan membuat huru hara semata-mata untuk menunjukkan protes mereka terhadap Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST).

Bukankah mereka patut berbangga bahawa Ketua Umum merekalah orang pertama yang mengusulkan di Dewan Rakyat? Seharusnya mereka menyokong Kerajaan yang sedia ada. Mana tahu nama Anwar Ibrahim akan diletakkan di dalam buku teks sejarah pada masa depan.

35 Nizar Jamaluddin Tolak Hudud? Dia Ni Ahli PAS Atau DAP?Pakatan Rakyat Perak tolak Hudud Kelantan. Serupalah juga seperti mana PAS Perak tolak Hudud PAS Kelantan. Tambahan lagi Pesuruhjaya PAS Perak turut sama dalam sidang media. DS Nizar Jamaludin ini ahli PAS ke DAP? Itulah banyak sangat terhutang budi dengan kafir harbi sehinggakan hukum Islam ditolak ke tepi. 

Sudah berzaman UMNO digelar kafir kerana difitnah menolak hukum Hudud. Ahli PAS dan PKR yang tidak mahu menerima hukum Hudud yang diluluskan di Kelantan kita hendak panggil apa? Dulu beriya-iya cakap pasal hukum Allah, tiba bila bersongkol dgn DAP, buang Islam. Di manalah letaknya pendirian orang-orang Islam yang mudah sangat di beli.

Nizar Jamaluddin macamana tidak tolak Hudud. Ketika beliau menjadi Menteri Besar Perak dalam masa yang singkat, DAP yang berkuasa. Melayu PAS berkopiah putih yang berada dalam gambar tu sepatutnya dibuang dari PAS kerana melawan parti. Datuk Dr Hassan Ali dulu pun dibuang begitu saja walaupun beliau begitu istiqomah dengan PAS. Inilah muka-muka yang tidak malu pada Allah. Ketika atas pentas PAS, berdegar-degar cakap fasal agama. Elok juga akhirnya dapat juga tahu siapa yang bertopengkan Islam yang patut di singkirkan.

March 23, 2015

29 Sejak Bila Pula Sardin Kena GST Wahai Rara @sepuraothman ?Ini gambar-gambar Sepura atau Rara Othman, seorang aktivis PR dari Sekolah Demokrasi DAP. Gambar yang diambil adalah sebelum dan selepas beliau ditangkap PDRM kerana membuat kacau di Jabatan Kastam Wilayah Persekutuan di Kelana Jaya pagi tadi. Kononnya mereka datang untuk bertanyakan soalan kepada Pengarah Kastam, tetapi niat mereka yang sebenar adalah untuk membuat kacau bilau di pejabat Kerajaan. Antara soalan bodoh yang ingin ditanyakan adalah seperti berikut yang beliau letak di laman sosial Twitter:


Sejak bila sardin bakal dikenakan GST wahai Rara Othman? Lain kali kalau bodoh, datang saja ke kursus dan seminar GST anjuran Kementerian Kewangan. Jangan asyik dengar cakap Rafizi Ramli dan Tony Pua. Sampai tua jadi bodoh! Cuba lihat rajah di bawah. Ini adalah jenis pembohongan oleh DAP untuk memainkan emosi. Rara Othman ternyata berbohong. Sardin adalah dalam kod 'zero rated'. Malah hampir kesemua ikan, makanan laut, sayur-sayuran dan ayam adalah kod 'zero rate'. Maknanya tiada GST! Malang sekali jadi tenaga pengajar dan ikon di Sekolah Demokrasi DAP tetapi bodoh.

9 Apa Tujuan Aktivis PR Buat Kecoh Di Pejabat Kastam Hari Ini?

Satu tindakan bodoh dan biadap apabila 100 aktivis-aktivis PR membuat membuat kekecohan di pejabat Kastam Wilayah Persekutuan di Kelana Jaya, sebentar tadi. Pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) terpaksa dipanggil untuk mengawal keadaan. Adalah diharapkan pihak PDRM dapat mengambil tindakan mengheret pihak penganjur untuk diambil kenyataan memandangkan tindakan ini boleh disifatkan sebagai menceroboh premis Kerajaan untuk melakukan kekacauan.

Golongan lembu-lembu PR ini sentiasa ligat mengadakan adengan drama sebegini bagi memastikan mereka sentiasa relevan di mata Rakyat Malaysia. Golongan-golongan ini adalah insan terpilih yang kurang kasih sayang. Dengar kata mereka hadir untuk bertanyakan soalan-soalan tentang GST. Kalau nak tanya soalan, tidak perlu berperangai serupa beruk. Apa kejadahnya bawa pembesar suara kalau sekadar hendak bertanyakan soalan?

1 PETEKMA Berdiri Teguh Di Belakang SPAD, Mohon Kerajaan Jangan Tangguhkan Kenaikan Tambang Teksi


"Kami pemandu teksi bukan ada EPF atau SOCSO. Hidup kami kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Dahlah kena bayar sewa harian RM45 sehari, belum campur duit minyak dan maintenence. So bila kami keluar pergi kerja kami kena fikir nak cari duit utk cover ini semua dulu." Begitulah luahan Presiden Pertubuhan Pemandu Dan Pengusaha Teksi / Limosin Dan Kereta Sewa Malaysia (PETEKMA), Mohd Syahrir Haji Abdul Aziz, ketika sidang media pagi ini, berhubung penangguhan kenaikan tambang teksi.

Beliau berkata PETEKMA juga memohon agar kenaikan tambang teksi jangan ditangguhkan sebab sudah hampir 6 tahun ahli-ahlinya bersabar. PETEKMA menzahirkan sokongan akan berdiri teguh di belakang Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang banyak membantu dan menolong pemandu-pemandu teksi. PETEKMA tidak menyalahkan SPAD tetapi meminta agar SPAD dapat merayu kepada Perdana Menteri supaya jangan ditangguhkan kenaikan tambang teksi ini.

PETEKMA juga meminta supaya isu kenaikan tambang ini jangan dipolitikkan demi 'political mileage' ahli-ahli politik tertentu. PETEKMA juga berjanji tidak akan menyertai apa-apa mogok bantah tambang ditangguhkan walaupun persatuan lain akan bertindak melakukan perkara berkenaan. Malah Presiden PETEKMA turut menegaskan agar memecat mana-mana ahli yang menyertai mogok. Untuk rekod, PETEKMA yang merupakan persatuan teksi terbesar yang mempunyai 23 ribu ahli di seluruh Malaysia. Daripada jumlah itu, 3 ribu ahli sudah menukar meter baru sebaik sahaja kenaikan tambang diumumkan.


0 Kerjasama KUIN Dan Minat Dari 3 Universiti Tempatan Bakal Mertabatkan Pembangunan Sekolah Pondok


Memorandum persefahaman antara Kolej Universiti Insaniah (Kuin) dan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) yang dimeterai di Alor Setar, Kedah pada pertengahan bulan lalu bukan sahaja satu lembaran baharu kepada kedua-dua belah pihak, malah membawa impak besar terhadap institusi dan perkembangan pengajian pondok di Malaysia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 14 Mac yang lalu telah merasmikan Pusat Kajian Pondok (PKP), Kolej Universiti Insaniah (KUIN) dan menyaksikan majlis menandatangani MoU KUIN dan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM). Turut hadir di dalam majlis bersejarah itu adalah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir, barisan Exco Kedah, Setiausaha Kerajaan Negeri, lembaga pengarah dan mustasyar YPPM. Posting dan gambar-gambar majlis berkenaan boleh dibaca di sini.

Pengerusi Eksekutif YPPM yang juga Pengarah PKP yang pertama, Datuk Dr Mashitah Ibrahim di dalam kolumnisnya di Sinar Harian, baca di sini, berkata MoU ini adalah yang pertama ditandatangani YPPM dengan institusi pengajian tinggi. Skop kerjasama ini meliputi bidang penyelidikan, perkongsian sumber teknikal dan kepakaran, penerbitan, kemudahan untuk kajian akademik dan penganjuran wacana ilmu seperti forum, seminar dan persidangan serta program yang membabitkan masyarakat (community engagement). 

Ia membuka ruang kepada kegiatan penyelidikan lebih luas terhadap institusi pondok dan penganjuran program, bukan sahaja di Malaysia malah Asia, Afrika, Timur Tengah dan Eropah bagi menambahkan lagi khazanah ilmu dan pengetahuan mengenainya. Selain KUIN,  Universiti Utara Malaysia, Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Universiti Sains Islam Malaysia menaruh minat khusus terhadap kajian pondok.

Minat  daripada ketiga-tiga universiti awam utama di negara ini amat penting pada masa hadapan. Universiti Utara Malaysia, contohnya, sedang menerbitkan sebuah dokumentari mengenai tokoh-tokoh Islam negeri Kedah dan bakal diterbitkan tidak lama lagi. Dokumentari berjudul Tokoh Islam Kedah itu, bertujuan mengumpul serta menyatukan sejarah silam dan peristiwa maknawi perjalanan riwayat tokoh Islam negeri Kedah yang telah banyak berjasa sejak awal abad ke-10 hingga ke hari ini.

UUM turut akan menawarkan kepakaran tenaga penyelidik untuk membuat kajian lanjutan ke atas 13 tokoh Islam terpilih. Antara tokoh tersebut termasuklah guru sekolah pondok seperti Syeikh Abdullah al-Qumairi, Haji Ishak Muhammad Hashim, Ustaz Niamat Yusoff dan Wan Sulaiman Wan Sidek. Adalah diharapkan minat khusus yang ditunjukkan oleh 3 universiti awam ini dan kerjasama sedia ada yang terjalin dengan KUIN akan memperkasakan institusi dan sistem pendidikan pondok di Malaysia.

March 22, 2015

23 Hadiah Paling Bermakna Buat DS @NajibRazak Malam Ini 2 - 1 #LIVMANU

Hadiah paling bermakna buat Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak apabila Manchester United telah menewaskan musuh tradisi Liverpool malam ini 2 - 1. Perdana Menteri merupakan peminat 'The Red Devils'. Perdana Menteri meluangkan masa untuk menonton perlawanan bolasepak berkenaan di Restoran Singgah Selalu di Johor Bahru ketika program 'walkabout'nya. Liverpool fans will walk alone tonight Dato Seri. LOL!!! GGMU.

10 Bolehkah Sejuta Tandatangan Bebaskan Papa Dari Kesalahan Meliwat Nurul Izzah?Entah apa-apa sahaja Ahli Parlimen berstatus janda ini hendak lakukan. Kesian Parlimen Lembah Pantai yang terbiar kerana Nurul Izzah sibuk menguruskan kes papanya yang telah selamat menghuni di Penjara Sungai Buloh kerana meliwat. Inilah jadinya bila tanggungjawab dan tugas tidak dapat diasingkan dengan masalah peribadi. Beliau lebih sibuk hal keluarga dari menguruskan masalah pengundi. Siapa lelaki di sebelah tu? Calon suami baru ke? Sudah-sudahlah Nurul Izzah. Rumahtangga tak terurus hingga bercerai berai. Anak-anak terbiar tanpa perhatian. Tanggungjawab Ahli Parlimen kepada Rakyat tak ada apa yang dibawa. Sentiasa utamakan politik keluarga.

Terbaru, janda terlajak laris ini telah mengumumkan satu lagi projek untuk papanya - "Sejuta Tandatangan Bebaskan Anwar". Persoalannya, kalau dapat 100 juta tandatnagn sekalipun, bolehkah mengubah keputusan Hakim Mahkamah Persekutuan membebaskan Anwar Ibrahim dari tuduhan meliwat? Mungkin beliau pun tahu sejuta tandatangan tidak dapat mengubah apa-apa. Apa yang beliu mahu adalah negara menjadi kucar kacir dengan tindakan yang telah dan akan beliau ambil sehingga pelabur takut untuk datang ke Malaysia.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates