January 30, 2015

30 Tony Phua Cuba Burukkan Malaysia Di UK - Dia Sedar Tak UK Mempunyai Hutang Isirumah Ke-4 Tertinggi Di Dunia!


Tony Phua sedang dalam sessi lawatan ceramah untuk memburukkan negara Malaysia di universiti-universiti di United Kingdom (UK) dalam minggu pertama bulan Februari. Dengan menggunakan tema ceramah "Debt In Malaysia: A Ticking Time-Bomb", rasanya ahli ekonomi DAP separuh masak (half past six, orang UK panggil) ini mungkin tersalah negara dengan memilih UK untuk memburukkan negara dalam tajuk hutang isi rumah. 

Tahukah Tony Phua bahawa dalam tahun 2013, UK adalah negara keempat di dunia yang mempunyai hutang isi rumah yang tertinggi? Baca sumber di sini


Tahukah Tony Phua bahawa akhbar tabloid utama UK, The Telegraph pernah menyiarkan berita bahawa hutang isirumah di UK ibarat bom jangka? Baca The Telegraph di sini.


Ini data-data hutang di UK berbanding Malaysia kalau macai-macai pembangkang malas hendak membuat carian di Google:


Kita ucapkan selamat jalan kepada Tony Phua ke UK. Semoga beliau dapat mengajar dan mendidik pelajar-pelajar dan orang ramai dari UK bagaimana berbahaya paras hutang UK dan kenapa pelajar dan bakal pelabur dari UK perlu kembali ke Malaysia di mana tahap hutang negara adalah jauh lebih terkawal berbanding UK.

Err ... what up doc?

13 DAP Cuba Tawan Kelantan Pula Dengan "Impian Kelantan"?


DAP kelihatan cuba mengembangkan pengaruhnya ke Kelantan dengan melancarkan "Impian Kelantan". Orang PAS Kelantan jangan jadi bodoh. Inilah misi yang DAP jalankan dalam proses untuk menawan Sabah dan Sarawak dalam misi mereka "Impian Sabah" dan "Impian Sarawak" sebelum ini. Kesungguhan mereka nyata kelihatan apabila Lim Kit Siang, Loke Siew Fook, Teressa Kok dan Ambiga S adalah orang yang wajib berada di majlis pelancaran berkenaan. Mana Menteri Besar Kelantan dan Timbalannya? Kenapa hanya Husam Musa yang mewakili Kelantan?

Apakah terdapat percubaan DAP untuk mengulingkan kepimpinan yang ada dan mengantikan kepimpinan boneka di Kelantan? Pemimpin-pemimpin PAS jangan jadi bodoh. Adakah ini lanjutan daripada kritikan Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agong DAP yang membuat kenyataan di dalam akhbar cina, di sini yang mengatakan "Menteri Besar tidak tahu buat kerja"? Waima, Ahli Parlimen Pasir Mas yang juga anak Mursyidul Am PAS, Nik Mohamad Abduh agak terkilan dengan kenyataan ini. Apakah DAP sekarang sudah menjadi tamak di dalam gabungan PR?

11 BERSIH Sudah Panas Bontot - Usaha Untuk Sabataj SPR Dalam Persempadanan Semula Semakin Gagal


BERSIH sudah panas bontot dan mengelupur. Mereka hanya tinggal 7 hari lagi untuk menghasut Rakyat Sarawak terutama yang tinggal di kawasan persempadanan semula untuk membuat bantahan bagi membolehkan sabotaj yang mereka hendak lakukan terhadap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) berjaya. BERSIH tahu mereka sendiri tidak dapat mensabotaj SPR tanpa sokongan daripada penduduk Sarawak. Baca rengekan BERSIH di FMT, di sini.

BERSIH tidak punya 'locus standi' untuk menghantar bantahan kepada SPR. SPR juga telah menolak sebarang kerjasama dengan mereka. Untuk rekod, tandatangan 100 orang pengundi yang berdaftar di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah persempadanan semula diperlukan untuk sesuatu bantahan dibuat. Tarikh 4hb Februari adalah tarikh terakhir bantahan perlu dibuat.

Cukup-cukuplah BERSIH membuat kerosakan di bumi Malaysia terutama di Semenanjung. Janganlah menghuru-harakan Sarawak dengan agenda memecahbelahkan perpaduan Rakyat Sarawak. Cukuplah Marina Chin Abdullah, Ambiga S dan suku sakat mereka menjalankan peranan mereka dengan licik. Siapa tak kenal BERSIH? Mereka cekap dalam hal mengambil kesempatan, memanipulasikan fakta serta memainkan emosi dan juga sentimen Rakyat, ini kepakaran mereka. Ini kita dapat lihat pada perhimpunan yang didalangi oleh mereka sebelum ini seperti BERSIH 1.0, BERSIH 2.0 dan BERSIH 3.0, Blackout dan sebagainya.

Ternyata segala apa yang mereka dakwa itu ternyata tidak benar. Mereka adakan perhimpunan BERSIH kerana mendakwa SPR menipu, tetapi sehingga sekarang mereka gagal mendakwa SPR di mahkamah atas tuduhan menipu. Mereka menuduh Kerajaan membawa masuk 40 ribu bangla untuk memenangi pilihanraya, ternyata mereka yang menipu. Mereka hanya berjaya menjumpai Bangla yang bekerja sebagai tukang sapu. Begitu juga himpunan Blackout yang jelas satu pembohongan. Satu demi satu pembohongan mereka dilondehkan. Namun disebabkan Rakyat tidak tahu hal sebenar, maka ada di antara mereka akhirnya terpengaruh.

Kini mereka mengugut SPR dan Kerajaan. Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah berkata, sekiranya SPR masih meneruskan rancangan persempadanan semula dan penambahan kerusi dengan tidak mengikut undang-undang dan perlembagaan, Bersih akan membuat mobilisasi besar-besar dan turun ke jalan raya. CTS ketawa kecil. Pertama, CTS telah mengikuti kesemua perhimpunan BERSIH dari nombor satu ke nombor tiga serta perhimpunan Balckout. Momentum kehadiran Rakyat dari satu perhimpunan hingga ke satu perhimpunan semakin merudum. Apakah Marina yakin perhimpunan akan datang akan mendapat sokongan Rakyat?

Kedua, dakwaan SPR melakukan persempadana semula tidak mengikut undang-undang? Buktikanlah Marina. Ini bukan kali pertama SPR diseret ke mahkamah. SPR adalah sebuah Suruhanjaya yang mendapat pengiktirafan dunia. Kredibiliti SPR tidak pernah dipertikaikan oleh pemerhati-pemerhati antarabangsa. Mereka hanya dikritik oleh dalang-dalang dan barua-barua di Malaysia yang tamak kuasa tetapi gagal memperolehinya secara proses demokrasi berpelembagaan.

January 29, 2015

34 Pemimpin Berjiwa Besar - DS @NajibRazak Melawat Datuk Nik Aziz Di HUSMKatalah apa sahaja kepada beliau. Apa yang beliau tidak pernah terima. Maki hamun, kata nista dan fitnah sudah jadi makanan setiap hari. Politik beliau letakkan ke tepi. Buang segala ego untuk datang melawat Datuk Bentara Nik Aziz Nik Mat di Hospital USM, Kubang Krian, sebentar tadi. Inilah seorang pemimpin berjiwa besar.


5 @cmlimguaneng Tak Patut Meroyan Desak Pilihanraya PBT, Beliau Telah Kalah Ditangan SPR Di Mahkamah Persekutuan


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dengan disokong oleh bapanya, Lim Kit Siang, sekali lagi mencetuskan polemik apabila mencadangkan semula rancangan untuk mengadakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang pernah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang pada 2012. Anak-beranak ini agaknya sudah lupa kepada keputusan dibuat panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Tan Sri Raus Sharif, pada 14 Ogos tahun lalu.

Untuk makluman, Mahkamah Persekutuan adalah mahkamah tertinggi di Malaysia, yang mana tidak ada lagi mahkamah lain yang lebih tinggi yang boleh mengubah keputusannya. Kita meminta semua pihak menghormati keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan. Isu ini tidak sepatutnya dipanaskan kembali, terutama oleh anak-beranak ini.

Dalam tahun 2013, Kerajaan negeri Pulau Pinang telah membawa Kerajaan Pusat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ke Mahkamah Persekutuan untuk mendesak pemulihan undi ketiga dan pilihanraya kerajaan tempatan untuk Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP). 

Pada 14 Ogos 2014, ketika menolak permohonan kerajaan Pulau Pinang untuk mengadakan pilihan raya PBT di negeri itu, panel lima hakim sebulat suara tidak memberi kebenaran kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan dasar negara. Ketika membacakan keputusan itu, Tan Sri Raus Sahriff berkata, enakmen yang diluluskan badan perundangan Pulau Pinang pada 2012 untuk mengadakan pilihan raya PBT juga terbatal dan tidak sah. Rujuk keputusan yang dibacakan oleh Tan Sri Raus Sharif, di sini.

Persoalannya, kenapakah Lim Guan Eng anak beranak masih berterusan memainkan 'resipi cauvinis' bagi menyakitkan hati bangsa Melayu dan umat Islam?

12 Batu Asas Tok Guru Di Tumpat Tumbang


Akibat terlalu lama batu asas Tok Guru didirikan tanpa ada tindakan susulan, akhirnya batu asas berkenaan tumbang juga akhirnya. Batu asas berkenaan adalah tanda untuk mendirikan Jambatan Tok Guru Nik Aziz di Telok Benjuna, Tumpat, namun jambatan berkenaan sehingga ke hari ini tidak dibina. Nasib baiklah batu asas berkenaan dibuat daripada batu marmar yang cantik. Kalau dibuat daripada kayu, sudah pasti telah reput. Bayangkanlah batu asas berkenaan didirikan dalam bulan Jun 2006. Selepas ini mungkin Menteri Besar baru boleh membuat usaha untuk mendirikan batu asas baru di tempat yang sama. Tak gitu?

January 28, 2015

0 Projek Mewah Datum Jelatek Memperlihatkan Kegagalan PKNS Membantu Rakyat MarhaenBeratus penduduk sekitar Taman Keramat, Selangor berarak ke tapak projek mewah kontroversi Datum Jelataek beberapa hari lepas dan bertindak memecahkan tembok zink, manakala sesetengah mereka meluru masuk ke dalam tapak projek berkenaan. Keadaan sebelum itu dalam suasana aman bertukar menjadi agresif.

Bagaimanapun, situasi tegang berjaya dikawal selepas pegawai polis yang berada di tempat kejadian meleraikan kumpulan tersebut yang rata-ratanya penduduk tempatan. Dua buah trak polis juga dilihat tiba mengawal situasi daripada menjadi lebih buruk.

Projek Datum Jelatek sebelum ini dibantah penduduk tempatan yang mengatakan ianya bertujuan ‎menukar kawasan majoriti Melayu itu menjadi Wilayah Cina atau "Chinese District" apabila projek kondominium itu hanya mampu dimiliki kaum Cina dan warga asing dari China. Peserta himpunan juga memakai lilitan di kepala tertulis "Anak Keramat" sebagai simbol penduduk berasal dari kawasan tersebut.

Projek RM1.2 bilion Datum Jelatek yang dimulakan pada 2008 di atas 2.4 hektar tanah bersebelahan dengan Stesen LRT Jelatek melibatkan 4 blok kondominium mewah, hotel, pejabat dan pusat membeli belah. Kondominium akan dibina di atas 4 blok pangsapuri PKNS yang dimiliki majoriti Melayu yang diruntuhkan pada akhir 2010. Projek Datum Jelatek mendapat kebenaran merancang sejak November 2011 daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), namun tertangguh kerana beberapa isu.

Projek mewah Datum Jelatek memperlihatkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sebagai gagal melaksanakan projek perumahan untuk rakyat berpendapatan rendah dan sederhana apatah lagi untuk golongan muda. PKNS seperti sudah lari dari matlamat asal, hanya memenuhi keperluan perumahan kelompok bangsawan berbanding golongan marhaen yang amat memerlukan tempat berlindung. Pengurusan tertinggi PKNS sepatutnya melihat agenda keuntungan mesti dibawa bersama dengan tanggungjawab sosial.

PKNS suatu masa dahulu cukup terkenal dalam pembangunan hartanah, pembangunan perdagangan, pembangunan perindustrian dan pelaburan. Jenama PKNS cukup berjaya dalam membina perumahan mampu milik kepada pasangan muda untuk memiliki rumah. Rumah murah PKNS yang berharga RM25,000 hingga RM35,000 cukup tinggi budinya kepada rakyat yang baru membina kehidupan. Rakyat Selangor menilai polisi kerajaan negeri sedia ada tidak mendahulukan rakyat. PKNS akan kembali ke matlamat asal sekiranya mereka bersama kerajaan negeri yang mendahulukan rakyat dan menepati janji.

January 27, 2015

31 Inikah Cara Pakatan Dengan @cmlimguaneng Tikam Kerajaan PAS Kelantan Dalam Akhbar Cina?


Ini cara pemimpin DAP menegur rakan sebantalnya di dalam Pakatan. Dengan membuat kenyataan di dalam akhbar Cina yang tidak difahami oleh rakan sebantalnya. Agak sukar difahami apa tujuan Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng mengkritik Kerajaan PAS Kelantan di dalam akhbar-akhbar Cina. Semakan yang CTS buat hanya China Press dan Sin Chew Jit Poh sahaja yang melaporkan kenyataan seperti di bawah. Kenapa Joseph Lim tidak berani menegur secara berdepan? Susah sangatkah hendak angkat telefon untuk menghubungi Menteri Besar Kelantan?
China Press; 27 Januari 2015
Lim Guan Eng mengkritik kerajaan PAS Kelantan sebagai sebuah kerajaan negeri yang lemah dan gagal melaksanakan tanggungjawabnya semasa bencana banjir melanda Kelantan pada penghujung tahun lalu.
"Semasa banjir besar, keadaan yang berlaku seolah-olah tiada kerajaan negeri yang ujud di Kelantan. Kerajaan yang ada hanya lepas tangan dan tidak tahu melakukan apa-apa untuk menyelamatkan mangsa-mangsa banjir," kata Guan Eng.
Menurut Lim lagi, walaupun kerajaan PAS Kelantan selama ini terkenal dengan pentadbiran yang bersih (tidak korup) tetapi mereka juga harus menjadi kerajaan yang boleh memberi khidmat kepada rakyat.
"Sekiranya PAS Kelantan tidak tahu menjalankan tanggungjawabnya sebagai sebuah kerajaan negeri, adalah lebih baik mereka tidak menjadi kerajaan negeri di Kelantan," tambah Guan Eng.

0 Langkah SPAD Rancang Kad Tunggal Untuk Tren, Bas pada 2017 Amat Praktikal


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) merancang memperkenalkan sistem pembayaran tanpa tunai bersepadu (ICPS) pada 1 Januari 2017 untuk perkhidmatan tren dan bas di Lembah Klang. Bernama melaporkan Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata SPAD bekerjasama dengan pelbagai pihak untuk menghasilkan penyelesaian terbaik bagi pelaksanaan sistem baharu itu.

Kad transit baharu itu akan membolehkan penumpang termasuk pelancong melakukan perjalanan di mana-mana sahaja menaiki tren dan bas di Lembah Klang menggunakan kad tunggal, katanya pada taklimat media mengenai perkhidmatan rel bersepadu. Beliau berkata SPAD percaya pelaksanaan ICPS akan menjadi tarikan kepada pelancong kerana ia memudahkan mereka untuk melakukan perjalanan di sekitar Lembah Klang.

Akhbar The Star pula melaporkan, Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Nur Ismal Kamal berkata adalah sukar untuk pengguna pengangkutan awam di Lembah Klang merancang perjalanan memandangkan kebanyakan penumpang membayar tunai untuk tiket mereka. Beliau berkata di negara-negara lain penggunaan kad tanpa tunai untuk sistem pengangkutan awam mencecah 90%, berbanding dengan hanya 10% di Malaysia.

CTS melihat Langkah SPAD ingin menseragamkan penggunaan satu kad menggunakan kad tunggal untuk bas dan tren dilihat sebagai praktikal dan menyenangkan pengguna. Langkah tersebut dapat mengurangkan pengguna dari membawa tunai secara berlebihan yang mungkin mendedahkan mereka kepada risiko kecurian dan dapat mengelakkan penyediaan wang kecil untuk menaiki bas atau tren.

Walaupun pihak SPAD tidak menamakan jenama bagi sistem kad tunggal berkenaan, namun kita dapat mengagak bahawa sistem yang bakal mendapat tempat pastinya Touch & Go. Sistem ini telah digunakan secara meluas di komuter, LRT, Monorel selain daripada tol-tol di seluruh negara. Tambahan pula sistem berkenaan telahpun dimuatkan ke dalam cip pintar yang terdapat pada kad pengenalan bermutu tinggi. Semoga cadangan SPAD ini akan mendapat sokongan daripada orang ramai untuk keselesaan bersama.

19 @RafiziRamli Menipu Lagi - Tuduh Pemaju China Beli Tanah Johor Bernilai RM2.4 Billion Dari Kerajaan


YB Pondan ... Maaf YB Pandan, Rafizi Ramli ditangkap menipu lagi. Semalam di dalam laman sosial Facebook beliau, beliau telah mempertikaikan kenapa Kerajaan Malaysia menjual tanah di Iskandar kepada syarikat hartanah dari negara China. Ini adalah penipuan terbesar Setiausaha Agong PKR. Tanah bernilai RM2.4 billion yang dikatakan dibeli dari Kerajaan sebenarnya dibeli dari Iskandar Waterfront City Bhd, sebuah syarikat pembinaan tempatan milik Rakyat Malaysia. Walaupun nama syarikat tempatan berkenaan ada Iskandar, tidak bermakna ianya milik Kerajaan.

Syarikat berkenaan dimiliki oleh seorang taikun Cina tempatan, 'billionaire' Lim Kang Hoo. Kesemua tanah ini telah dibelinya pada harga murah semasa Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997. Beliau mengambil alih RM200 juta hutang dalam agensi pelaburan negeri Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ) dan menerima hak tebus guna tanah berkenaan sebagai pertukaran. Pembelian berkenaan berlaku pada masa kemelesetan ekonomi iaitu 9 tahun sebelum projek Iskandar dilancarkan pada tahun 2006. Kalau nak tahu cerita penuh, baca di sini.

Syarikat hartanah dari negara China membeli dari syarikat Malaysia yang memiliki tanah berkenaan secara sah, apa kaitannya dengan Kerajaan, wahai Rafizi Ramli? Rafizi Ramli mungkin cuba untuk mengalihkan isu penjualan tanah berkenaan untuk menutup isu Datum Jelatek di Selangor. Mungkin Kerajaan Johor boleh memikirkan untuk menyaman Setiausaha Agong PKR ini atas fitnah yang dilakukan olehnya.

11 Forget BRICs! Malaysia Is The New "Lucky Seven" Best Emerging Markets For Business - Fortune Magazine


Fortune magazine has named Malaysia as one of the new "Lucky Seven" emerging countries which will boom in the next 5 years. Malaysia is among seven countries which will replace Brazil, Russia, India, and China summed up with a simple acronym: BRIC, as an emerging market worth putting your money in. Read details in the Fortune Magazine, here.

Malaysia was chosen as where should worldwide companies turn for their strategic investments to. According to the research and votes, in Malaysia, an incumbent government is offering credible pledges for smarter economic management. 

Well, that has everything to do with what investors should look for: stability and resilience. In short, Malaysia among seven countries where it would seem good governance and sustainable growth are likely to go hand in hand. The following is the excerpt of the magazine why Malaysia is the chosen one:
In Malaysia, the incumbent government is trying to stay ahead of increased demand for change. Prime Minister Najib Razak scrapped fuel subsidies and will enact a 6% goods and services tax in April to improve his government’s fiscal position. Najib will likely accelerate his Economic Transformation Program by introducing further tax incentives for foreign investors. Further liberalization of the manufacturing and financial services sectors is likely as well. It’s a fair bet that as growth tapers in China (and the impact of that slowdown is felt in Malaysia), Najib’s government will feel pressure to boost public spending on infrastructure, education, and health care. That’s a good thing—particularly if authorities, as expected, continue to advance a broad fiscal reform agenda, with support from the middle class, to balance the nation’s budget by 2020.

January 26, 2015

0 SPAD Nafi Tut Tut Akan Digunakan Di Malaysia


Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Dr Syed Hamid Albar menafikan pernah mengeluarkan kenyataan untuk memperkenalkan kenderaan beroda tiga atau dikenali tuk-tuk di negara ini. Katanya SPAD tidak mempunyai kuasa sewenang-wenangnya untuk bercakap mengenai kenderaan awam baru untuk diperkenalkan. Bagaimanapun beliau mengakui cadangan penggunaan kenderaan itu adalah menarik kerana ia turut digunakan negara Asia lain.

SPAD sebelum ini dipetik oleh Astro Awani, di sini, berkata ura-ura untuk memperkenalkan kenderaan roda tiga tuk tuk adalah sekadar idea serta cadangan sahaja dan suruhanjaya itu belum lagi membuat sebarang keputusan mengenai penggunaannya. SPAD berkata, cadangan awal adalah bagi memperkenalkan tuk tuk sebagai pengangkutan pengantara atau 'feeder' di luar kawasan pusat bandar dan bukan untuk kegunaan di dalam pusat bandar. 

SPAD tidak membuat keputusan bagi memperkenalkan tuk tuk dalam masa terdekat. Ia hanya cadangan awal bagi kegunaan dalam jarak pendek iaitu dari stesen LRT, KTM atau MRT pada masa hadapan ke kawasan berdekatan. Idea berkenaan bagaimanapun telah mendapat reaksi positif dan negatif di media sosial dan juga laporan akhbar The Sun Daily, di sini.


Dalam pada itu, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pula berpendapat kenderaan tuk tuk yang digunakan di Thailand, khususnya di Bangkok tidak dilihat bersesuaian untuk digunakan di Kuala Lumpur. Bagaimanapun, katanya, SPAD yang mencadangkan perkara itu sebagai anternatif pengangkutan awam yang lebih murah, belum berbincang dengan pihaknya.

31 RM4,375 Harga Uruskan Pengkebumian Orang Islam Di Pulau Pinang!!!


Resit Pengurusan Pengkebumian Kematian Masjid Lama Sungai Bakap menjadi viral di media sosial. Begitu tinggi sekali harga kematian seorang mukmin pada masa sekarang. Betullah dialog yang dituturkan oleh pelakon Alias Congo di dalam filem P Ramlee, Madu Tiga, "Mati pun susah, hidup pun susah, baik pegang bendera."

Bukankah hukum menguruskan jenazah fardhu kifayah? Atau menguruskan jenazah sudah jadi bidang perniagaan? Terdapat beberapa item perbelanjaan di dalam resit tersebut yang tidak masuk akal. Pertama, sedekah sembahyang jenazah (RM4 x 250 orang) - sembahyangpun kena upah? Kedua, Sedekah sembahyang hadiah berjumlah RM25 untuk 5 orang (mungkin untuk imam kot?).

Ketiga, upah baca Al Quran di rumah sampai RM100.00? Siapa yang baca? Dan keempat, upah baca Al Quran di tanah perkuburan (mungkin talqin kot?) sampai RM1,900?!!! Beli stall burger baru RM1,500.

Terbayang apabila Allahyarham Raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdul Aziz yang mangkat beberapa hari lepas dan dikebumikan secara ringkas mengikut syariat dan sunnah Rasulullah SAW. Kubur Allahyarhampun tidak bertanda. Kenapa kita pula hendak menyusahkan keluarga yang meninggal dunia dalam kes di atas?

9 Isu Merotan Satu Jenayah - Baca Dulu Kenyataan Media Kementerian Sebelum Melatah


Sejak semalam, warga media sosial mengamuk serta memaki hamun Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, DS Rohani Abdul Karim, di atas laporan akhbar yang kononnya mengatakan merotan anak bakal jadi kesalahan jenayah. Masyarakat Malaysia ni bab melompat nombor satu. Tidak pasti siapakah yang bersalah sama ada Menteri tersalah cakap atau media tersalah lapor.

Baca dulu penjelasan Kenyataan Media daripada Kementerian berkenaan. Yang pasti ada yang kena minta maaf dengan Menteri kerana maki berbakul-bakul. Tidak pasal-pasal beliau dapat pahala percuma. Yang dimaksudkan oleh DS Rohani tersebut bukanlah rotan mendidik, tapi rotan yang mendera dan meninggalkan trauma fizikal dan mental kepada kanak-kanak tersebut.

Jadi, pengajaran yang boleh kita pelajari, untuk masa hadapan, rasanya tidak perlulah Menteri membuat kenyataan kepada media mengenai perkara yang belum dibentangkan/diluluskan Dewan Rakyat. Ini kerana Malaysia mempunyai jumlah pengguna media sosial mudah melatah paling ramai di dunia 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates