December 5, 2015

1 Boikot McDonald's - Mitos Israel Dan Fakta


McDonalds bukanlah satu jenama asing di Malaysia. McDonalds merupakan rangkaian restoren makanan segera yang terkenal dan disukai ramai lebih 30 tahun di Malaysia. Dengan 'trademark' terkenal seperti 'I'm lovin' it' dan 'Mc Value Meal', McDonald's pastinya mengamit pelanggannya untuk kembali menikmati kelazatan dan kesegaran makanan segeranya di 270 buah restoren di Malaysia.

Malangnya, sejak beberapa tahun kebelakangan ini setiap kali berlaku konflik di Palestin seperti serangan tentera Israel ke atas Gaza, boikot akan dilakukan ke atas McDonalds oleh segelintir Rakyat Malaysia. McDonald's pula sudah seakan-akan sinonim dengan regim Israel setiap kali timbulnya krisis konflik berkenaan. 

Masih jelas bagi kita kejadian bilamana McDonald's Malaysia di'kambing hitam'kan oleh individu-individu tertentu yang memboikot McDonald's kerana dikatakan mempunyai hubungan dengan Israel.

Kejadian pada bulan Ogos 2014 seharusnya tidak berlaku lagi. Protes ganas telah dijalankan di dua cawangan McDonald's di Kerteh dan Dungun, telah mengakibatkan kira-kira 80% kerugian di kedua-dua restoran tersebut.

Beberapa francais McDonald's di seluruh negara juga telah terdedah kepada vandalisme, sementara pekerja-pekerja mereka diganggu berikutan tuduhan bahawa mereka telah menyalurkan dana dan membantu Israel di atas kekejaman rejim Zionis terhadap Gaza.

Apa yang sebenarnya berlaku adalah semua pekerja McDonald's adalah merupakan warganegara Malaysia dan realitinya, pekerja-pekerja dan francais McDonald's tidak bersalah dan tindakan ini secara dasarnya tidak adil untuk mereka dipersalahkan. 

Rangkaian restoran makanan segera ini tidak pernah menyalurkan hasil jualan, keuntungan atau yuran francais daripada mereka kepada mana-mana aktiviti politik atau konflik di seluruh dunia.

Senarai nama-nama produk dan syarikat, termasuk McDonald's, dikatakan telah 'menyalurkan' wang kepada rejim Zionis di Israel telah tersebar meluas di media sosial sebagai gerakan untuk memboikot barangan yang dihasillkan oleh Amerika Syarikat dan Israel.

Mengapa McDonald's perlu diboikot? Apakah McDonalds mempunyai hubungan dengan Israel seperti yang dikatakan? Setakat apa yang dikumpulkan terutama dari website yang kuat menyokong pemboikotan McDonald's seperti Inminds, tuduhan-tuduhan berkaitan McDonalds mempunyai hubungan dengan Israrl adalah seperti berikut:
1. McDonald's Corp adalah penyumbang dana kepada Jewish United Fund yang berpengkalan di Chicago melalui 'Matching Gift Program'.
2. Bekas CEO (dan Chairman) McDonald's Jack Greenberg seorang yahudi dan penyokong kuat Israel melalui beberapa badan komuniti Yahudi di Chicago.
3. McDonald's mempunyai 180 buah restoran di Israel dan memberi peluang pekerjaan kepada 3,000 warga Israel.
Bagi menjawab soalan pertama, biarlah kita semua faham apa yang dimaksudkan dengan 'Jewish United Fund (JUF)' dan 'Matching Fund Program'.

Bagi merungkai persoalan sumbangan dana kepada Israel seeloknya kita mengupas bagaimana McDonald's menyalurkan dana kepada JUF ini. Adakah McDonald's membayar sejumlah wang mengikut peratusan keuntungan mereka kepada JUF? Ataupun ada jumlah tetap dibayar kepada JUF? 

Berdasarkan laporan tahunan kewangan McDonald's yang telah diaudit daripada tahun 2000 sehingga 2014, tiada bukti jelas menunjukkan sumbangan kewangan McDonald's kepada JUF apatah lagi kepada Israel. 

Apa yang ditemui di laman web JUF hanyalah MGP iaitu satu program sumbangan atau derma kepada badan-badan yang mempromosi program pendidikan, kebudayaan, sivil, anak muda dan kesihatan. 

Sila rujuk JUF: Where Your Money Goes? sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana JUF menyalurkan wang sumbangan, untuk tujuan apa sumbangan itu disalurkan dan siapa yang menerima sumbangan tersebut.


Tiada siapa boleh menafikan sumbangan JUF kepada Israel dan kaum Yahudi di Amerika Syarikat kerana ianya jelas dan disenaraikan di dalam laman web JUF. 

Cumanya, dalam banyak-banyak penerima bantuan kewangan yang disenaraikan, tiada langsung wang berkenaan sampai kepada Israel Defence Forces (IDF) atau puak Zionis untuk tujuan peperangan dan penaklukan ke atas Palestin.

Apa yang hendak disampaikan di sini adalah adalah mustahil untuk mengaitkan sumbangan McDonald's kepada JUF secara langsung dan adalah tidqk logik untuk mengatakan bahawa sumbangan berkenaan sampai kepada mereka yang melakukan kezaliman di atas bumi Palestin tidak kira di Gaza ataupun di Tebing Barat. 

Tambahan lagi, sumbangan korporat kepada JUF dibuat mengikut program-program khusus untuk pendidikan, sosial, budaya dan tiada langsung untuk program ketenteraan.

Berbalik pula kepada bagaimana pula program pemberian sepadan atau MGP berfungsi. Jika pekerja sebuah syarikat ingin menyumbang kepada badan-badan seperti yang dinyatakan di atas, syarikat di mana pekerja itu bekerja akan turut menyumbang kepada badan tersebut dengan jumlah sumbangan yang sama dibuat oleh pekerja itu. 

Contohnya, seorang pekerja McDonald's berhasrat menderma RM100 kepada JUF, McDonald's iaitu majikan pekerja itu akan turut menyumbang jumlah yang sama iaitu RM100 kepada JUF. Berikut adalah Polisi Program Employee Matching Gifts oleh McDonald's Malaysia:Program MFP ini tidak terhad kepada JUF sahaja. Mana-mana badan yang berdaftar di bawah undang-undang US [Kod Hasil Pendapatan Seksyen 501 (c) (3)] boleh menerima sumbangan melalui program MFP daripada McDonalds. 

MFP ini bukanlah perkara baru. Banyak lagi syarikat korporat besar yang menjalankan program seperti ini sebagai salah satu daripada tanggungjawab sosial korporat atau 'Corporate Social Responsibilty (CSR)' dan juga salah satu cara mengurangkan bayaran cukai pendapatan kepada kerajaan Amerika Syarikat.

Antaranya termasuklah Apple Inc, Google Inc, Yum Brands (pemilik KFC, Pizza Hut dan Taco Bell), Toyota Motor Corp dan banyak lagi. Anda boleh menyemak syarikat yang mempunyai program MFP dan membenarkan pekerja mereka menyumbang kepada JUF. Ironinya, tidak ada satupun syarikat-syarikat tersebut di atas yang telah dikaitkan dengan Israel apabila timbulnya isu Palestin di Gaza dan Tebing Barat.

Daripada tahun 2013 sehinggalah bulan Julai 2014, terdapat hampir 3,000 sumbangan pekerja-pekerja McDonald's di seluruh dunia untuk MFP. Dari jumlah itu hanya 5 sahaja sumbangan kepada JUF.

Cukuplah dengan penjelasan awal mitos McDonalds dengan Israel. Dua persoalan lagi akan dijawab di dalam posting akan datang. Tunggu ...

1 comments:

Zakaria Ali said...

Boiket Najib....itu yg betul,najib pun guna penasihat apco dan zionis.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates