February 12, 2015

1 Pengerusi SPAD, TS @syedhamidalbar Melancarkan Corak Baru Yang Digunakan Di Badan ERL - Cheetah


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ( SPAD ) berharap orang ramai akan terus menggunakan pengangkutan awam, walaupun negara sedang mengalami penurunan harga minyak. Pengerusi SPAD Tan Sri Dr Syed Hamid Albar berkata menggunakan pengangkutan awam adalah sebahagian daripada menjaga alam sekitar dengan mengawal tahap pencemaran yang dikeluarkan oleh kenderaan.

TS Syed Hamid berkata di majlis pelancaran KLIA Express dan corak baru kereta api KLIA Transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). TS Syed Hamid juga menggesa penyedia pengangkutan awam untuk membuat inovasi dan meningkatkan perkhidmatan supaya lebih ramai orang akan tertarik untuk menggunakan pengangkutan awam.

Antara inisiatif yang dicadangkan telah meningkatkan standard keselamatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan dan muncul dengan produk pelancongan yang menarik dan mudah. Dalam majlis berkenaan juga Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) telah melancarkan corak baru yang akan digunakan pada badan ERL. 

Corak gambar hidup haiwan Cheetah yang merupakan haiwan terpantas di dunia di atas tanah, bakal menggambarkan kelajuan kereta api dan kebolehpercayaan dari pengguna. Gambar Cheetah juga akan menggantikan motif batik berkonsep flora dan fauna yang digunakan sejak ia mula beroperasi pada tahun 2002.
1 comments:

Anonymous said...

Aku heran betillah, isu yg. lebih kritikal ini seolah tak diPEDULIKAN!

Tengok di mana lori-lori dan bas-bas INDUSTRI-TAMAK boleh bebas "zig-zag" kat lorong-lorong laju terutamanya di lebuhraya, melebihi had laju sampai disyaki punca utama penyebab kemalangan jlnraya yg. amat BUAS, yg. disyaki asyik MENGORBANkan majoriti mangsa disyaki dari umat Islam/Melayu; hampir harian!

Kerana Kem-amat-BANGANG yg. diterajui si MCAcing-KEPARAT tu tak dak buat undg-undg amat KETAT utk. memastikan lori/bas INDUSTRI hanya di lorong perlahan - kerana disyaki takut mengurangkan KEUNTUNGAN pd. PEMILIK/PENGUSAHA INDUSTRI-TAMAK bas-bas/lori-lori - yg. di- MONOPOLI siapa? Kita boleh agak! Biaq rakyat terutamanya umat Islam/Melayu, terus MERANA akibat KEBUASAN lori-lori/bas-bas-INDUSTRI-LAJU-amat BUAS yg. seolah mengamalkan "laws of the jungle"!

Nek Tempoyak.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates