February 26, 2015

2 Janda Nurul Izzah Terkhilaf Fakta Persempadanan Semula Sarawak Akibat Sibuk Demo Kes Liwat Bapanya

MP Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar meroyan tak sudah hari ini. Beliau mendakwa, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak seperti sebuah parti komponen BN kerana berdegil untuk meneruskan pendengaran awam berhubung persempadanan semula di Sarawak. Menurutnya, SPR sepatutnya menghentikan pendengaran ke atas 64 bantahan tersebut bagi memberi laluan kepada semakan kehakiman yang difailkan ke atas proses persempadanan semula itu. Baca Malaysiakini, di sini.

Mungkin Nurul Izzah terkhilaf atau beliau terlupa membuat rujukan dengan sekutunya PKR di Sarawak. Beliau pastinya tidak mengetahui iaitu pada dua hari lepas, See Chee How, ADUN PKR Batu Lintang, merangkap Naib Pengerusi PKR Sarawak, dan juga merupakan plantiff yang memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman bagi mengisytiharkan notis SPR bagi cadangan untuk persempadanan semula batal dan tidak sah, telah bertemu dengan Pengerusi SPR,  Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof. Baca The Borneo Post, di sini.

Di dalam pertemuan itu, kedua-dua pihak telah mencapai satu persetujuan. See Chee How menyatakan persediaan untuk menarik balik permohonan bagi semakan kehakiman jika SPR bersetuju untuk memberikan butiran mengenai cadangan yang dicadangkan bagi kawasan persempadanan semula. Pengerusi SPR tidak ada masalah dengan cadangan-cadangan yang dikemukakan memandangkan perkara yang dibangkitkan telahpun, sedang dan akan dilakukan oleh SPR.

Mengenai dakwaan SPR bertindak seperti parti komponen BN, sekali lagi beliau terkhilaf. Kalau betullah SPR bertindak sedemikian, kenapakah SPR membiarkan gabungan DAP-PKR-PAS memperolehi jumlah undi sebanyak 5,623,984 (atau 49.96%), melebihi 386,285 undi (atau 3.43%) berbanding BN (yang memperolehi 5,237,699 atau 46.53%). 

Bukankah mereka sendiri yang mendakwa gabungan mereka memperolehi undi popular? Tidak pernahkah mereka menang di dalam mana-mana Pilihanraya Kecil (PRK) sebelum ini? Apakah BN juga masih memerintah negeri seperti di Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor? Jadi di mana logiknya jika SPR bertindak sebagai parti komponen BN membiarkan ini semua berlaku?


2 comments:

Anonymous said...

tak dapat KULUM aiskrim lagi tu....sel otak belum dapat berhubong....

Anonymous said...

Kasi dia banana split

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates