December 13, 2014

33 UMNO Selangor Perlukan 'Team' Baru - Ini Adalah 8 Pemimpin Selangor Yang Boleh Memikul Cabaran

Suka CTS melihat gambar Ketua Umno Bahagian Shah Alam, Datuk Azhari Shaari dan penduduk Seksyen 17, Umno Kelompok Jaya membantu membaik pulih sebuah rumah warga emas. Inilah contoh Ketua Bahagian yang kita mahu di dalam UMNO Selangor. Ketua Bahagian yang rajin bekerja dan rapat dengan Rakyat bawahan. 

Kita tidak mahu Ketua Perhubungan UMNO Selangor, Dato Seri Noh Omar bergerak dan bekerja secara keseorangan tanpa sokongan daripada pemimpin di peringkat bahagian dan juga Cawangan. Apa yang CTS nampak adalah kebanyakan pemimpin Bahagian dan Cawangan di Selangor lebih kepada menjaga kepentingan sendiri daripada menjaga kepentingan parti.

Sudah sampai masanya Badan Perhubungan UMNO di Selangor membuat rombakan secara besar-besaran. UMNO Selangor perlukan 'team' baru. Dato Seri Noh Omar perlu bertindak tegas memandangkan beliau telah diberi kepercayaan oleh Perdana Menteri untuk memastikan UMNO Selangor bertindak lebih teratur dan memperolehi kerusi yang lebih di dalam Pilihanraya Umum ke 14 yang akan datang.

Ini pula lagi seorang pemimpin muda yang amat rajin bekerja dan dekat dengan Rakyat. Beliau difahamkan mempunyai masa depan yang cerah di dalam bidang politik. Beliau adalah YB Budiman Mohd Zohdi, ADUN Sungai Panjang. Seorang yang 'down to earth' dan bijak berbahas di dalam Sidang DUN.

UMNO Selangor tidak dapat tidak perlukan satu 'team' baru yang lebih berpengalaman dan 'muda' yang terdiri daripada muka-muka baru untuk membantu Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor menjalankan kerja yang diamanahkan, tanpa ada 'cah keting' di kalangan mereka.

'Team' yang sedia ada perlu dibubarkan dan diberi nafas baru. Walaupun CTS telah mengemukakan 8 nama yang CTS rasa boleh bekerja dan membawa Selangor ke satu arah yang lebih baik, CTS perlukan maklumbalas daripada orang-orang Selangor sendiri, siapakah yang paling layak untuk dinaikkan. Ciri utamanya mestilah orang yang kuat bekerja dan mesra dengan Rakyat. Ini adalah senarai pemimpin pilihan CTS yang boleh memaju UMNO Selangor dalam misi untuk merampas Selangor dari PR:

1. Datuk Seri Noh Omar (Tanjung Karang)
2. Dato Zein Isma (Subang)
3. Dato Nasaruddin (Klang)
4. Dato Kamaruzzaman Johari (Kota Raja)
5. Dato Leman Karli (Kuala Langat)
6. Dato Azhari Shaari (Shah Alam)
7. Dato Yusoff Haniff (Kelana Jaya)
8. YB Budiman Mohd Zohdi (Sungai Panjang)

22 Ali Abdul Jalil Dan Adlin Abdul Jalil Menganjing Kerajaan Malaysia Dari Sweden


Dari posting yang disiarkan di laman-laman sosial Facebook seolah-olah mereka sudah ditahan oleh pihak Polis Antarabangsa (Interpol) dan akan dihantar ke Malaysia hari ini.

Sebenarnya, Ratu Murtad Adlin Abdul Jalil dan penghina Institusi Di Raja Ali Abdul Jalil sekadar mempersendakan atau dalam bahasa moden dipanggil menganjing Kerajaan Malaysia yang gagal menangkap mereka walaupun mereka berposing di hadapan kenderaan polis.

CTS pun tak tahu nak komen macam mana lagi. Pesalah Kes Liwat yang sedang menunggu keputusan Mahkamah di peringkat terakhirpun bebas ke sini ke sana hingga ke luar negara tanpa rasa ragu dan bimbang. Oh Malaysiaku.


December 12, 2014

38 Uber Adakan 'Charity Drive With Stars' Untuk Menutup Permasalahan Yang Ada?


Uber Malaysia bijak penutup permasalahan syarikat mereka dengan mengadakan majlis 'Drive Charity With Stars'. Acara satu hari, hari ini, adalah untuk mengumpul dana bagi 32 badan-badan kebajikan semasa musim perayaan ini. Lima puluh personaliti Malaysia telah menawarkan diri untuk memandu di platform Uber dan akan memandu kereta pilihan mereka daripada pengeluar automobil Jerman, Volkswagen. Antara selebriti tempatan yang mengambil bahagian adalah Reshmonu, Sazzy Falak, Jinnyboy, Kavin Jayaram, Vince Chong dan Hunny Madu.

Uber merupakan syarikat antarabangsa yang menawarkan perkhidmatan tempahan pengangkutan menerusi aplikasi telefon pintar. Terdahulu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilapor akan melancarkan operasi memburu pemilik kenderaan persendirian yang menawarkan perkhidmatan Uber mulai 1 Oktober.

Perkhidmatan Uber juga bercanggah dengan Seksyen 23 Akta Pengangkutan Jalan (JPJ) 1987 kerana tidak memiliki lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam, yang mana pelakunya boleh didenda tidak melebihi RM10,000, penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya. Uber merupakan sebuah syarikat antarabangsa berpangkalan di San Francisco, Amerika Syarikat yang menawarkan perkhidmatan pengangkutan menerusi aplikasi telefon pintar. Ditubuhkan pada 2009, ia menawarkan perkhidmatan di lebih 200 bandar raya di serata dunia.

Menurut Lakshmi Patmarajah, Ketua Pemasaran Uber Malaysia, pemandu selebriti akan berada di jalan raya untuk purata empat hingga lima jam setiap, bermula 9.30 pagi sehingga 4.30 petang, dan mereka akan memandu salah satu model VW: Scirocco, Tiguan, Touareg, Beetle, Polo, Passat, Golf , Jetta dan Cross Touran. Mereka juga telah diberikan beberapa hari untuk membiasakan diri dengan kenderaan mereka menggunakan sebelum acara hari ini, lengkap dengan latihan oleh Uber dan VW. Menurut beliau lagi, kedua-dua pemandu dan kenderaan juga dilindungi oleh insurans yang diperlukan untuk hari tersebut, jadi menunggang tanpa kebimbangan.

SPAD dalam kenyataan media berkata, Suruhanjaya berkenaan memuji niat murni penganjur mengadakan aktiviti amal bersama selebriti tetapi mengingatkan penganjur agar mematuhi undang-undang sepertimana termaktub di dalam Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Berikut adalah kenyataan penuh media yang dikeluarkan oleh pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengenai acara berkenaan:

'CHARITY DRIVE WITH THE STARS' ANJURAN UBER DAN VOLKSWAGEN MALAYSIA
12 Disember - Merujuk kepada acara 'Charity Drive with the Stars' anjuran Uber dan Volkswagen Malaysia pada hari ini, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ('SPAD' atau 'Suruhanjaya') ingin mengeluarkan kenyataan dibawah bagi kepentingan orang awam:
Walaupun SPAD memuji niat murni penganjur di dalam aktiviti amal bersama selebriti, Suruhanjaya ingin menasihatkan orang awam, selebriti, semua yang terlibat termasuk Uber dan Volkswagen Malaysia, bahawa sebarang kenderaan yang digunakan sebagai teksi dan mengambil tambang daripada penumpang, mesti mematuhi undang-undang sepertimana termaktub di dalam Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010.
Ini bermaksud pemandu kenderaan diwajibkan mempunyai Lesen Perkhidmatan Awam (PSV) dan kenderaan yang digunakan mesti didaftarkan dengan SPAD lengkap dengan perlindungan insurans yang sesuai bagi perlindungan penumpang yang membayar tambang.
SPAD juga memuji niat murni semua pihak yang terlibat; tetapi Suruhanjaya juga ingin menasihatkan agar mereka mendapatkan pengesahan daripada SPAD bagi menentukan pematuhan undang-undang yang berkaitan pengangkutan awam darat ketika menjalan program-program sedemikian.

December 11, 2014

26 Melampau! Risalah Politik Roket Turut Disebarkan Kepada Kanak-Kanak


Agak melampau agenda politik kepartian rasis hendak disebarkan kepada kanak-kanak yang masih suci dan tidak mengetahui apa-apa. Cukuplah sekadar hendak menyebarkan dakyah kepartian kepada orang ramai. Kenapa perlu melibatkan kanak-kanak? Hari ini Ahli Parlimen DAP Senai, Wong Shu Qi, menyebarkan kira-kira 500 helai surat khabar Roket dalam versi Bahasa Malaysia kepada orang ramai yang lalu lalang. 

DAP telah mengadakan pejabat bergerak bulan Disember 2014 di Pasar Malam Taman Aman. Walaupun kelihatan orang ramai senantiasa membuang akhbar Roket merata-rata selepas diberikan oleh Ahli Parliemen Senai itu, pemberian akhbar politik kepada kanak-kanak amat tidak boleh diterima akal. Apa Wong Shu Qi ingat ini komik Dragon Ball ka?


21 Wahai Mahasiswa UM, Daripada 'Occupy' Padang Lebih Baik 'Occupy' Perpustakaan

Kemaskini 4.30 PM:

Pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan kerjasama Polis Di Raja Malaysia (PDRM) telah merobohkan khemah-khemah mahasiswa 'Occupy' Padang ini.

Posting Asal:Majoriti mahasiswa Melayu Universiti Malaya (UM) buat hal lagi. Sedang mahasiswa kaum lain bergelut mengejar ilmu, beberapa mahasiswa Universiti Malaya dilihat mula 'berkhemah' atau bahasa 'trendy'nya dipanggil 'occupy' di kampus itu sejak petang tadi bagi menunjukkan perasaan tidak setuju mereka terhadap hukuman yang diberi kepada lapan pelajar yang terlibat dalam penganjuran perhimpunan haram pada Oktober lepas.

Antara yang menerima hukuman itu adalah Presiden Persatuan Mahasiswa UM (PMUM) Fahmi Zainol yang digantung pengajian dua semester. Fahmi turut dikenakan denda RM600.00 bagi empat pertuduhan ke atasnya. Mungkin pihak Universiti perlu juga mengenakan tindakan yang tegas ke atas mahasiswa-mahasiswa geng 'occupy' yang tidak berminat untuk belajar ini.

Untuk rekod, CTS tidak bersetuju dengan hukuman ringan yang dikenakan ke atas Fahmi Zainol. Hukuman digantung dua semester dan denda RM600.00 terlalu rendah jika dibandingkan dengan kesalahan merempuh pagar universiti, mengadakan demonstrasi haram dan melanggar peraturan universiti dan AUKU. Mungkin selepas ini mana-mana pelajar yang ingin 'release tension' belajar, bolehlah merobohkan pagar UM tersebut kerana denda dan tindakan yang dikenakan adalah sangat ringan.

December 10, 2014

19 BN Bagus!!! Parlimen Kota Tinggi Sumbang 500 Kelengkapan Sekolah - Kerajaan DAP & PKR Ada? Kerajaan PAS Lagilah ...

Inilah Kerajaan yang dekat dengan Rakyat. Kerajaan Barisan Nasional (BN). Sumbagan dan bantuan sentiasa diberikan kepada Rakyat, baik dari peringkat pusat, Kerajaan Negeri yang diperintah oleh BN mahupun daripada Parlimen dan DUN yang dimenangi BN. Ini ditambah dengan sokongan daripada yayasan yang mesra Rakyat dan badan-badan korporat yang ada. 

Kita tidak perlukan muka tak tahu malu seperti Wakil Rakyat DAP yang menjaja bantuan BR1M dan mengambil peluang untuk mendaftar untuk totok totok Cina DAP. Di mulut cina-cina DAP totok ini mengatakan Kerajaan rasuah dengan pemberian yang diberikan sedangkan kalau ada peluang, mereka terlebih dahulu yang terhegeh-hegeh.


Hari ini, berlansungnya majlis penyampaian bantuan kelengkapan persekolahan Parlimen Kota Tinggi dengan kerjasama Pusat Khidmat Parlimen Kota Tinggi, JPMM DUN Sedeli dan DUN Kota Lama, Yayasan Mesra dan PLUS. Lebih daripada 500 orang pelajar terlibat dalam penerimaan bantuan ini. Menurut YB Datuk Haji Nor Ehsanuddin, Ahli Parlimen Kota Tinggi, pendidikan adalah pelaburan yang terbaik untuk masa depan dan di dalam Belanjawan 2015, peruntukan pendidikan adalah merupakan yang terbesar daripada lain-lain peruntukan. 

Datuk Haji Nor Ehsanuddin turut merasmikan majlis dan menyampaikan bantuan kepada pelajar-pelajar. Tahniah Kerajaan BN! Err ... Kerajaan DAP Pulau Pinang dah buat ke? Kerajaan PKR Selangor jangan dok masuk parit saja sambil bergambar. Kerajaan PAS Kelantan? Sonyap jer ... jangan haraplah.


25 Bodohnya Lim Kit Siang Kata Imigresen Tiada Kuasa Batalkan Passport


Bodohnya seorang Penasihat DAP ini apabila beliau bersetuju dengan artikel yang memaparkan pendapat peguam bahawa Jabatan Imigresen Malaysia tidak mempunyai hak untuk membatalkan passport seseorang warganegara Malaysia. Lim Kit Siang telah menyiarkan pendapat tersebut dalam laman sosial Twitter beliau semalam. Pendapat ini dikemukakan apabila pihak pembangkang mempertikaikan keputusan Jabatan Imigresen yang membatalkan passport milik Ali bin Abdul Jalil dan Alvin Tan yang melarikan diri ke luar negara setelah dihadapkan ke mahkamah atas Akta Hasutan 1948.

Mungkin Lim Kit Siang dan para peguam yang memberi pendapat berkenaan tidak pernah melihat ke dalam passport berkenaan syarat-syarat yang dikenakan oleh Jabatan Imigresen. Di muka surat belakang passport Malaysia ada tercatit "Pasport ini adalah "Hak Milik Kerajaan Malaysia" dan boleh ditarik balik pada bila-bila masa. Pasport ini tidak boleh dipinda atau dipindah milik kepada orang lain" (This passport is the property of the Government of Malaysia and may be withdrawn at any time. This passport shall not be amended and is not transferable or given to any other party). Apek Lim Kit Siang tak ada baca ka?

December 9, 2014

43 Haniza Talha Sudah Panas Bontot Bila Disoal @PDRMsia Kes Fitnah PERMATA

Naib Ketua Wanita PKR, Haniza Talha, mula panas buntut apabila pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) memulakan siasatan kes fitnah PERMATA. Haniza yang dipetik oleh The Malaysian Insiders berkata,
"Menjadi tugas saya sebagai ADUN untuk bertanya kerajaan mengenai penggunaan wang atau peruntukan bajet. Sekiranya saya sebagai seorang ADUN boleh disoal siasat, boleh dituduh memfitnah, ini menunjukkan rakyat tidak boleh bertanya apa-apa. Ia soalan yang wajar, kerana saya terpaksa melayari Internet bagi mendapatkan butiran isu ini, tetapi tiada jawapan ditemui. Sebab itu saya tanya soalan itu."
Kenapa beliau membuat 'flip flop' dan membuat 'u-turn' sebanyak 180 darjah? Kenapa tiba-tiba beliau berkata beliau hanya bertanya. Mari kita lihat kenyataan beliau sebelum ini.


Cuba baca perenggan pertama dan kedua, adakah ianya berbentuk soalan atau kenyataan berbau hasutan? Kenapa perlu mengheret Rakyat bersama-sama dengan fitnah dan hasutan beliau dengan berkata, "Rakyat tidak boleh bertanya apa-apa?". Oleh itu, tindakan PERMATA, sebuah agensi kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri, membuat laporan polis berhubung artikel sebuah portal yang didakwa menjejaskan imej dan kredibiliti agensi itu adalah tepat dan Haniza Talha harus bertanggungjawab di atas dakwaan dan fitnah beliau. CTS juga berpandangan agar DS Rosmah Mansor harus menyaman Ketua Wanita PKR ini atas kapasiti Penaung PERMATA maupun atas kapasiti individu.

December 8, 2014

1 SPAD Tegas Jalankan Ops Ulat Teksi Dan Prebet Sapu Di KLIA Dan KLIA2


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah menjalankan operasi ke atas prebet sapu di KLIA dan KLIA2 setelah menerima aduan mengenai prebet sapu dan ulat teksi. Di dalam operasi "Ops Ulat" selama 3 jam yang telah dijalankan pada 5 Disember, SPAD telah menahan 6 prebet sapu dan 9 ulat teksi. Operasi berkenaan diketuai oleh Ketua Bahagian Penguatkuasaan SPAD, Datuk Che Hasni Che Ahmad.

Sekiranya tersabit kesalahan, pengendali teksi sapu (prebet sapu) akan dikenakan hukuman dibawah Seksyen 16, Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010, iaitu denda sehingga RM10,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-dua sekali. 

Ulat-ulat tiket pula boleh dikenakan hukuman dibawah Seksyen 205 Akta yang sama dan boleh didenda sebanyak RM50,000, atau dipenjara sehingga lima tahun atau kedua-dua sekali. Ulat tiket yang beroperasi bersendirian boleh disabitkan dibawah kedua-dua Seksyen.

Adalah difahamkan sasaran ulat teksi bukanlah orang tempatan, sebaliknya pelancong asing, terutamanya dari Indonesia dan China. Ulat teksi tidak berminat menawarkan perkhidmatan kepada warga tempatan, kerana bimbang tersilap membawa anggota penguatkuasa yang menyamar sebagai penumpang.

Modus operandi mereka adalah mendekati mangsa dan menawarkan perkhidmatan teksi dengan mengenakan bayaran tertentu. Bagi pelancong asing yang pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia, disebabkan tidak jelas dengan lokasi sebenar tempat menunggu teksi, jadi mereka lebih mudah terpedaya dengan pujuk rayu ulat teksi yang sememangnya bijak memainkan peranan untuk memerangkap mangsa.

Tindakan berterusan SPAD secara berterusan ke atas ulat teksi dan prebet sapu harus dipuji bagi menjamin keselamatan pelancong-pelancong asing dan juga tempatan. Ia juga bagi menjaga nama baik negara dari tercemar dengan kerenah pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab ini.


December 7, 2014

65 Panas!!! Gambar-Gambar Anwar Ibrahim Bagi Bantuan Kepada Melayu Dalam Gereja


Apa sudah jadi dengan KETUM Anwar Ibrahim dan Dato Menteri Besar Azmin Ali, memperlekehkan maruah dan harga diri umat Islam dengan mengadakan penyerahan sumbangan di dalam sebuah dewan Gereja Holy Family di Kajang. Kita tidak mempertikaikan sekiranya bantuan berkenaan diberikan kepada penganut-penganut Agama Kristian.

Kenapa membabitkan umat Islam di dalam majlis penyerahan sumbangan ini? Apa yang cuba hendak disampaikan kepada masyarakat? Sudah tidak adakah masjid dan surau di sekitar Kajang untuk upacara penyerahan bantuan kepada keluarga Islam ini hendak diberikan?

Ini pula gambar KETUM Anwar Ibrahim bersama Paderi Besar Malaysia (Arch Bishop). Mungkin KETUM minta doa Arch Bishop agar Hakim Mahkamah Persekutuan menyebelahi dalam sabitan liwat kes beliau kot?


Gambar dibawah pula adalah Saudara Nazree Yunus diberi peluang untuk membaca doa di dalam gereja. 40 tahun juga CTS hidup, inilah kali pertama CTS mendengar orang Islam Muslim membaca doa di dalam majlis yang mana 95% adalah penganut Agama Kristian. Apa nak jadi dengan puak-puak ni.


Antara orang-orang Islam yang bangga berucap di gereja. Calon-calonnya adalah:11 Berani Kerana Benar - Dato Dr Mashitah Memberi Kenyataan Di Balai Polis Dang Wangi


Berani kerana benar, takut kerana salah. Petang tadi, penceramah Wanita Kedah yang menjadi kontroversi di Persidangan Agong UMNO, Dato Dr Mashitah Ibrahim hari ini hadir ke Balai Polis Dang Wangi untuk memberikan keterangan. Ini berikutan soal siasat mengenai laporan polis yang dibuat oleh Lim Kit Siang berkenaan isu kejadian Al Quran dibakar di Kedah. 

Walaupun Menteri Besar Kedah sudahpun membuat kenyataan rasmi bahawa pembakar Al Quran berkenaan adalah seorang lelaki Melayu yang kurang siuman, pihak polis masih lagi menjalankan siasatan rapi mengenai perkara tersebut. Tempoh hri pembangkang bising-bising kenapa pihak polis tidak menjalankan siasatan terhadap Dato Dr Mashitah. Hari ini terbukti Dato Dr Mashitah sendiri memberikan kerjasama. 

Akta 505B menyatakan jika kes berkenaan benar-benar berlaku, tiada tindakan yang boleh diambil terhadap Dato Dr Mashitah. Keterangan Dato Dr Mashitah diambil oleh ASP Wan Eidil daripada Unit Siasatan Jenayah Bukit Aman. Dato Dr Mashitah telah meminta agar pihak polis agar meneruskan sisatan lanjut mengenai kejadian membakar Al Quran itu kerana beliau yakin kejadian tersebut memang terjadi seperti yang didakwanya. Kadangkala CTS musykil juga dengan kes ini. Bagaimana orang kurang siuman boleh memperolehi Al Quran dan beliau tahu di mana hendak membakar Al Quran iaitu di tong pembakar sampah. Pelik tapi benar.

37 Apa Motif Cina PR Demo Anti GST Dan Pada Masa Sama Anjur Seminar?

Merekalah johan mengadakan demo GST. Merekalah yang sering menganggu perjalanan Sidang Parlimen untuk membuat protes anti GST. Tapi pelik kan Cina Bukit PR yang sama yang menganjurkan seminar pemahaman GST. Apa Cina Bukit PR ni mahu sebenarnya? Gambar billboard ini diambil di Pulau Pinang dan seminar ini dianjurkan oleh salah seorang Ahli Parlimen PKR Bayan Bary, Sim Tze Tzin. Nampak sangat pengikut-pengikut PKR mewarisi ciri-ciri KETUM 'cameleon' lidah bercabang.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates