August 29, 2014

5 Majlis Ramah Mesra Pimpinan PAS Kelantan Bersama Bloggers Dan Facebookers Malam Ini Hambar


Bertempat di Kelab Tasik Putrajaya, Pimpinan PAS Kelantan malam ini cuba untuk mengumpulkan sejumlah bloggers dan facebookers bersama-sama di dalam satu majlis yang diberi nama 'Majlis Ramah Mesra Pimpinan Kerajaan Kelanan Bersama Bloggers Dan Facebookers'.

Mungkin majlis ini sebagai persediaan PAS untuk mengumpul aktivis media sosial bagi menghadapi Pilihanraya Kecil N01 Pengkalan Kubor. Bukan menjadi rahsia lagi PAS ingin merampas kembali kerusi berkenaan dari PKR yang kalah dalam dua Pilihanraya Umum yang lepas.

Tidak tahu di mana silapnya. Majlis malam ini tidak mendapat sambutan yang hangat walaupun hebahan mengenai majlis ini sudah berlegar di media-media sosial sejak beberapa hari yang lalu. Tambahan lagi, majlis makan malam ini adalah percuma. Daripada 15 meja yang disediakan hanya 8 sahaja yang diisi. Itupun termasuk kaum kerabat CTS yang menyelinap masuk ke dalam majlis berkenaan.

1 Video Lim Guan Eng Cabar Ketua Polis Negara TS @KBAB51 Ambil Tindakan Isu PPS cc. @PDRMsia

Di Selangor, DAP dan PKR menjadi samseng dengan bertindak melawan titah Baginda Sultan Selangor. Mereka berkeras untuk menjadikan 'Nenek Kipas' isteri Ketua Umum (KETUM) sebagai satu-satunya calon Menteri Besar. Di Pulau Pinang tidak kurang samsengnya. Mana ada seorang Ketua Menteri yang berani mencabar Ketua Polis Negara untuk mengambil tindakan ke atas Kerajaan Negeri pimpinannya kerana menubuhkan pertubuhan haram, Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang. 

Mungkin hubungan baik dan akrab dengan seseorang yang pernah memegang portfolio Menteri Kehakiman, menyebabkan Ketua Menteri Pulau Pinang ini menjadi bongkak dan berani mencabar dan mempersendakan Ketua Polis Negara di khayalak ramai? Golongan chauvinist sudah berani secara terang-terangan menubuhkan pasukan sukarelawan bersenjata dan mencabar Polis Di Raja Malaysia. Mereka sudah tidak perlu melakukan secara senyap-senyap. Mungkin kerana mereka tahu tiada siapa berani mengambil tindakan ke atas mereka? Tonton video di bawah dan saksikan sendiri betapa bongkaknya Ketua Menteri Pulau Pinang ini. 3 Anda Mencari Dana Untuk Aktiviti Sukarelawan? 'DRe1M Fund' Adalah Jawapannya!!!


DRe1M FUND 

Apakah yang dimaksudkan dengan 'DReAM Fund'? 'DRE1M Fund' atau Dana Sukarelawan 1Malaysia (DRe1M) membekalkan bantuan kewangan untuk belia menjalankan aktiviti-aktiviti sukarelawan dengan matlamat untuk membantu komuniti dan kumpulan sosial yang disasarkan. 

Bantuan kewangan yang diberikan merangkumi aktiviti-aktiviti seperti pembangunan belia, kesejahteraan komuniti, sukan, budaya, dan perusahaan sosial. 

Langkah-langkah untuk memohon 'DREAM Fund':

1. Memohon melalui laman sesawang www.im4u.com.my < Dre1m Fund < Apply for funding. 


2. Daftar/log masuk dengan Facebook dan lengkapkan borang-borang yang diberi. 


3. Sebaik-baik sahaja borang-borang dilengkapkan, semua maklumat akan die-melkan ke pasukan 1M4U DRE1m secara automatik.


4. Permohonan akan dicetak dan dihantar ke jawatankuasa 1M4U untuk diteliti dan disenarai pendek. Kebiasaannya proses ini akan mengambil masa lebih kurang seminggu. 

5. Bagi pemohon-pemohon yang memenuhi kriteria, pemberitahuan akan dihantar melalui e-mel untuk meminta cadangan rasmi, latar belakang, dan bajet yang diperlukan untuk menjalankan projek. 


6. Berikut merupakan contoh tindak balas dari pemohon yang telah disenarai pendek dengan maklumat yang berkaitan. 


7. Setelah lengkap semua formal, bajet, cadangan, dan latarbelakang, jawatankuasa iM4U akan mengadakan kajian terakhir dan meluluskan cadangan tersebut. Cek akan dikeluarkan sebaik sahaja kelulusan diterima. Keseluruhan proses mengambil masa sekurang-kurangnya 1-1.5 bulan. 


8. Semua permohonan yang berjaya perlu menyiapkan projek-projek dan menyediakan laporan mengenai projek tersebut berserta dengan bil, gambar, video dan bahan-bahan lain yang diperlukan. 

KELAYAKAN PERMOHONAN 

· Mestilah berwarganegara Malaysia 

· Individu yang berumur 18-40 tahun atau badan organisasi 

· Badan organisasi yang tidak berorientasikan keuntungan 

· Entiti undang-undang Malaysia yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan atau Pendaftar Belia 

· Lokasi projek di Malaysia 

· Permohonan maksimum adalah sebanyak 2 kali secara kolektif bagi setiap individu 


SOROTAN UTAMA 'Dre1m Fund'

1. Stop The Hunger – Kesejahteraan Komuniti/Sukan. Aktiviti ini dijalankan untuk menghasilkan kesedaran kepada para belia terhadap kepentingan melakukan amal dan kerja-kerja sosial. 

2. G.R.O.W (Go Recycle Organis Waste)- Perusahaan Sosial. Para belia mengitar semula sisa organik untuk menghasilkan baja bio-organik. 

3. Mengelakkan kegiatan keganasan dan samseng di sekolah-sekolah Tamil – Kesejahteraan Komuniti. Sukarelawan yang menjadi ‘Abang Besar atau Kakak Besar’ bertindak sebagai model peranan dan membantu dalam memudahkan sesi-sesi dan aktiviti-aktiviti sukan. 

4. Kem Inovasi Sosial – Pembangunan Belia. Tujuannya adalah untuk menggalakkan para belia untuk menjadi lebih berani dalam menginovasikan teknologi baru untuk masa depan. 

5. Play It Forward – Budaya/ Seni. Persembahan Play It Forward muzik dan amal seni telah mengumpulkan penyanyi-penyanyi tempatan, artis-artis dan penari-penari untuk mengekspresikan seni mereka dan mengumpul dana untuk komuniti, khususnya memberi keuntungan kepada Mercy Malaysia dan projek keusahawanan sosial. 

6. 72 Hours Swimming For Miracles – Kesejahteraan komuniti/Sukan. Ia bertujuan untuk meningkatkan kesedaran diri terhadap kepentingan menolong orang yang memerlukan. 

7. iM4U Health Walk 2013. Program ini dijalankan untuk meningkatkan semangat kesukarelawan di kalangan belia di Perlis dengan kolaborasi Jabatan Kesihatan Perlis. 

8. “Are you in the PINK of Health” Karnival Kesedaran Barah Payudara – Kesejahteraan Komuniti. Menjalankan pemeriksaan kesihatan dan meningkatkan kesedaran terhadap barah payudara. 

9. SPARTFEST! – Pembangunan Belia. Tujuannya adalah untuk menggalakkan para belia untuk lebih berani dalam mengekspresikan kreativiti dan mempamerkan bakat-bakat mereka. 

10. Holi 2013 – Budaya. Mempromosikan warisan masyarakat India Utara di Malaysia yang berwarna-warni. 

HANYA PERLU KLIK PADA IKLAN 1M4U YANG TERLETAK DI RUANG SEBELAH POSTING BLOG INI ATAU ANDA BOLEH KLIK DI SINI.

August 28, 2014

0 Uber Tidak Lebih Daripada "Kereta Sapu" - Apa Beza Dengan Cetak Rompak?


Hangat perbincangan di media sosial apabila Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Hamid Albar, mengeluarkan kenyataan bahawa perkhidmatan kenderaan sewa yang menggunakan teknologi applikasi telefon pintar adalah melanggar undang-undang di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Berita berkenaan telah disiarkan secara meluas oleh akhbar dan portal tempatan seperti, The Malaysian Insider, The Sun Daily, BERNAMA dan lain-lain.

Sebelum pengguna dan peminat Kereta Sapu Haram Uber, melalut dan melatah dengan lebih lanjut, mereka sepatutnya melihat apakah kebimbangan pihak SPAD mengenai sistem kereta sapu yang dikatakan menggunakan sistem canggih dan mesra pengguna.

Pertama, hasil penyiasatan SPAD mendapati Uber menggunakan kenderaan persendirian dan juga kenderaan yang berdaftar di bawah perkhidmatan limosin "Sewa dan Pandu". Persoalannya, adakah kenderaan persendirian telah dipantau dan diluluskan oleh pihak berwajib seperti PUSPAKOM, untuk memastikan kenderaan berkenaan selamat untuk digunakan membawa penumpang?

Kedua, penggunaan kenderaan persendirian untuk membawa penumpang yang membayar tambang adalah satu kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Perkhidmatan seumpama ini lazimnya dikenali sebagai "kereta sapu". Apakah wajar kita sebagai pengguna menutup periuk nasi pemandu-pemandu teksi yang berdaftar, ada permit dan mengikut lunas undang-undang? Kita mengecam tindakan cetak rompak karyawan seni tanahair, dalam masa yang sama kita menggunakan perkhidmatan ciplak dan tidak berdaftar seperti Teksi Sapu Uber. Wajarkah?

Ketiga, kenderaan yang didaftarkan di bawah perkhidmatan "Sewa dan Pandu" di bawah SPAD tidak dibenarkan untuk digunakan sebagai perkhidmatan teksi atau limosin. Sekiranya betul syarikat yang bertapak di luar negara ini ingin memulakan perniagaan di Malaysia, mereka seharusnya mendaftarkan perniagaan secara sempurna dan mendapatkan permit seperti mana pemandu-pemandu Rakyat Malaysia yang lain.

Keempat, siasatan SPAD mendapati ada antara pemandu UBER tidak memiliki lesen Perkhidmatan Pengangkutan Awam (PSV). Ini adalah satu kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Awam1987. Sekiranya terjadi sesuatu perkara yang tidak diingini sepeti pelanggan dirogol, diculik dan dibunuh, bagaimana pihak berkuasa akan menangani perkara ini. Sudah pastinya pihak berkuasa dan Kerajaan akan dipersalahkan kerana membenarkan syarikat haram beroperasi.

Kelima, kenderaan yang sedang digunakan oleh UBER sekarang tidak dilindungi insurans kenderaan komersil dan mungkin juga tidak melalui pemeriksaan tahunan PUSPAKOM. Persoalan yang sama akan timbul, berbaloikah wang tambang yang sedikit murah berbanding teksi Malaysia yang berdaftar berbanding dengan keselamatan yang terjamin dan dilindungi?

Kelima-lima perkara di atas adalah kebimbangan pihak berkuasa seperti SPAD. Untuk makluman pencinta Teksi Sapu Uber, SPAD belum mengharamkan syarikat dan perkhidmatan ini. Bagaimanapun SPAD mengingatkan perkhidmatan yang disediakan oleh UBER mesti mematuhi undang-undang.

Malah menurut BERNAMA, SPAD telah berusaha untuk mendekati dan memastikan Uber mematuhi undang-undang Malaysia. SPAD telah cuba untuk menghubungi Uber melalui telefon dan melalui e-mel tetapi setakat ini, Uber tidak memberi sebarang maklum balas. SPAD menambah dengan perkhidmatan yang disediakan oleh Uber agak terkini dan canggih, SPAD telah mengambil pendekatan yang lebih pragmatik dan bersedia untuk membenarkan perkhidmatan Uber asalkan perkhidmatan yang disediakan mempunyai kenderaan dan pemandu yang berlesen.

August 27, 2014

3 3 September 2014 Tarikh Akhir PKR, DAP Dan PAS Menghantar Nama Calon-Calon Menteri Besar

Setiausaha Sulit kepada Baginda Sultan Selangor, Dato Lela Bakti hari ini menghantar surat bertajuk 'Calon Menteri Besar Selangor' kepada Presiden PKR, Dr Wan Azizah. Baginda Sultan Selangor menitahkan agar Dr Wan Azizah selaku Presiden PKR mencadangkan lebih dari dua nama Calon Menteri Besar Selangor agar memudahkan Baginda untuk menentukan siapa yang layak dipilih, memberi perkenan dan seterusnya melantik mana-mana calon yang layak untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Antara syarat lain yang ditetapkan dalam surat berkenaan adalah Calon mestilah berbangsa Melayu serta beragama Islam. Tidak dapat dipastikan sama ada Bangsa K-Pop boleh atau tidak? Surat berkenaan juga meletakkan tarikh akhir serahan nama Calon Menteri Besar adalah sebelum atau pada 03 September 2014. Persoalannya, adakah Dr Wan Azizah akan derhaka dengan titah perintah Sultan demi mengikut titah perintah Ketua Umum (KETUM)?

4 Bukti Surat Setiausaha Sulit Sultan Selangor Meminta 4 Calon Untuk Dipertimbangkan Jawatan MB Selepas PRU13Baginda Sultan Selangor secara amnya tidak menerima hanya seorang calon untuk dicadangkan untuk jawatan Menteri Besar Selangor. Sebagai bukti sokongan (precedent case), surat di atas bertarikh 07 Mei 2013 daripada Pejabat Setiausaha Sulit Sultan Selangor, iaitu selepas PRU13 yang lalu kepada ketiga-tiga pemimpin PKR, DAP dan PAS, telah meminta 4 nama untuk Baginda Sultan Selangor pertimbangkan untuk jawatan Menteri Besar.

Kenyataan daripada pemimpin-pemimpin PR semalam bahawa PR telah mencalonkan hanya satu nama pada masa itu iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim, mungkin tidak menimbulkan sebarang masalah memandangkan situasi pada masa itu adalah kesinambungan perkhidmatan TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar dari PRU12. 

Kini, Baginda Sultan Selangor berhak untuk meminta sebanyak mana bilangan calon dari PAS, PKR dan DAP disebabkan berlakunya ketidaksefahaman di dalam pakatan tidak berdaftar itu. Namun, PR sedang mencari masalah jika mereka terus berkeras dengan SATU calon. Baginda Sultan Selangor tidak mempunyai sebarang masalah sekiranya PR masih berkeras.

Selangor akan tetap dipimpin oleh Menteri Besar yang sedia ada sehingga PRU14, kalau permintaan Baginda Sultan Selangor tidak dipenuhi. Walau bagaimanapun, Anwar Ibrahim mungkin akan berubah pendirian dan mencalonkan 3 nama daripada parti PKR - Dr Wan Azizah, Bini Anwar Ibrahim dan Ibu Nurul Izzah.

5 KWSP Tidak Peka - Masih Menggunakan Tema Dan Logo Merdeka Tahun Lepas @ibrahman @shaberyc


Ini gambar yang diambil pagi tadi. Sebagai sebuah badan berkanun Kerajaan, tindakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggunakan logo dan tema Merdeka tahun lepas, amatlah mengecewakan. KWSP sepatutnya lebih peka dan prihatin dan bukannya ketinggalan bas terutama yang melibatkan perkara-perkara sensitif seperti sambutan Hari Kemerdekaan. Tidak banyak mana pun kos untuk menukarkan banner di pintu masuk Cawangan Utama, Jalan Raja Laut ini. Kalau KWSP tak peka, ini logo dan tema tahun ini:

August 26, 2014

7 Besarnya Markaz PAS Di Pengkalan Kubor - Apakah PKR Bakal Dikuburkan Sekali Lagi Di Sana?Melihatkan persiapan parti PAS mendirikan 'Markaz Besar' Pilihanraya Kecil (PRK) N01 Pengkalan Kubor, memberikan isyarat yang jelas bahawa parti berkenaan akan bertanding di DUN berkenaan. Sayugia diingatkan bahawa kerusi DUN berkenaan adalah 'milik' PKR sejak 2008. PKR telah meletakkan Hassan Ibrahim bertanding pada tahun 2008, kalah dengan majoriti 100 undi. Tahun 2013 pula, PKR telah meletakkan Professor Saharun Ibrahim, juga kalah dengan majoriti 1,736 undi. Kedua-dua calon PKR berkenaan kalah dengan Mantan ADUN Pengkalan Kubor, Allahyarham YB Datuk Haji Noor Zahidi Omar.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata PKR belum membuat keputusan sama ada mahu mempertahankan kerusi DUN Pengkalan Kubor atau menyerahkannya kembali kepada PAS dalam PRK akan datang. PKR tidak ada pilihan lain selain menyerahkan kerusi berkenaan kembali kepada PAS. PKR di Kelantan dan Terengganu hanya seperti melukut di tepi gantang. Mereka tidak mempunyai jentera di sana. Jentera yang ada hanya dari ehsan PAS. Kalau PKR berkeras mahu meletakkan calon mereka di sana, seperti mana Anwar Ibrahim berkeras mahu meletakkan Wan Azizah, isterinya sebagai Menteri Besar Selangor, maka sudah pasti tindakan sabotaj dari akar umbi PAS akan berlaku sekali lagi.

1 @PDRMsia Klasifikasi Pasukan Peronda Sukarela Penang Pertubuhan Yang Menyalahi Undang-Undang @KBAB51


Pasukan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) telah mengklasifikasikan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang yang ditubuhkan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng sebagai pertubuhan yang tidak berdaftar dan pertubuhan yang menyalahi undang-undang. CTS ada membuat Edisi Bongkar untuk pertubuhan ini semalam, di sini. Dalam erti kata lain, Ketua Menteri telah menubuhkan pertubuhan haram yang diiktiraf sebagai agensi Kerajaan Negeri?

PDRM mengeluarkan kenyataan tersebut dalam satu Kenyataan Media lewat petang tadi. Tahniah kepada PDRM kerana pantas menjawab aduan orang ramai terutama yang melibatkan keselamatan umum dan pihak yang cuba mengatasi undang-undang melalui cara mereka sendiri. Syabas PDRM. PPS yang bergerak ala kumpulan kongsi gelap Ngee Hin dan Hai San bagi menjaga kepentingan taikonya wajar dihapuskan.

Gelabah dengan pendedahan ini, EXCO Pulau Pinang, Phee (hahaha) Boon Poh, telah mengeluarkan kenyataan bahawa PPS adalah satu agensi di bawah Kerajaan Pulau Pinang. Persoalan yang tidak dijawab oleh Phee adalah adakah ada satu enakmen yang telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk meletakkan PPS sebagai satu agensi Kerajaan Negeri? Lim Guan Eng juga harus menjawab kenapa sejumlah RM1.5 juta telah dibelanjakan sejak 2011 untuk PPS, sebuah pertubuhan haram! Enough said, I wanna go to pee.


1 Kenyataan Akhbar Istana Kayangan Dan Pejabat SUK Selangor Berhubung Menteri Besar Selangor

Hasrat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk meletakan jawatan sebagai Menteri Besar telah ditangguhkan penerimaannya oleh Baginda Sultan Selangor sehingga Menteri Besar yang baru ditentukan. Dalam Kenyataan Akhbar Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani, hasrat tersebut telah dipersembahkan TS Khalid kepada baginda ketika menghadap baginda pada pukul 2.30 petang tadi di Istana Kayangan, Shah Alam. Baginda Sultan Selangor juga meminta pemimpin parti PKR, DAP dan PAS mengemukakan lebih dari dua nama dari parti masing-masing untuk Baginda memilih calon Menteri Besar yang baru. Berikut adalah Kenyataan Akhbar dari Setiausaha Sulit Sultan Selangor:


Berikut adalah Kenyataan Media dari TS Khalid Ibrahim dan sedutan video Sidang Akhbar beliau:August 25, 2014

11 Edisi Bongkar : 'Pasukan Peronda Sukarela Penang', Adakah Ini Militia DAP Yang Mahu Ditubuhkan? @PDRMsia @KBAB51Mereka tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan. Kewujudan mereka mendapat restu daripada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng. Apakah sebenarnya tugas mereka? Mengantikan tugas Polis Di Raja Malaysia (PDRM) di Penang atau sebagai sebuah kumpulan militia yang memastikan keselamatan Ketua Menteri dan kuncu-kuncunya? Adakah Kerajaan Negeri Pulau Pinang menaja pertubuhan haram?Mereka dipanggil 'Penang Voluntary Patrol Squad' atau 'Pasukan Peronda Sukarela Penang'. PPSP ini baru-baru ini menjadi kontroversi apabila aduan polis dibuat oleh orang awam kononnya mereka dipukul oleh pasukan peronda ini. Jika dilihat daripada gambar di bawah, kayu rotan besar merupakan senjata yang sentiasa dibawa oleh golongan peronda ini. Untuk apa?Mereka membuat pusat hentian bertugas di merata-rata tempat. Apakah ini tidak bersalahan dengan undang-undang Majlis Perbandaran Pulau Pinang?


Siapakah yang menaja kumpulan ini? Adakah duit Kerajaan Negeri (baca duit Rakyat) digunakan? Kalau ya, adakah patut PPSP yang dibiyai Kerajaan Negeri digunakan oleh DAP untuk menjalankan tugas parti mereka. Duit Rakyat digunakan untuk menjalankan tugas parti untuk memasang bendera parti dan sebagainya?
6 13 ADUN PAS Tidak Tandatangan Akuan Sokong @drwanazizah - PAS Buat 'Roundabout'Menjelang Menteri Besar Selangor, TS Khalid Ibrahim menghadiri majlis mengadap Tuanku Sultan Sharafuddin Idris Shah pada pukul 2.00 petang esok di Istana Kayangan, Shah Alam, PAS hari ini bertindak 'play safe' dengan membuat Sidang Media. PAS sebulat suara membuat 'u-turn' sekali lagi dengan sekutu mereka di dalam PR iaitu PKR dan DAP bahawa parti itu menyerahkan keputusan berhubung pelantikan Menteri Besar (MB) Selangor yang baharu kepada Sultan Selangor. Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali berkata, keputusan itu dibuat selepas ahli Jawatankuasa PAS pusat mengadakan mesyuarat kali kedua bagi membincangkan perkara tersebut hari ini. 

Berhubung isu 13 ADUN PAS Selangor yang tidak menandatangani surat akuan menyokong Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon MB yang baru, Mustafa menegaskan perkara itu tidak berbangkit dan tidak dibincangkan dalam mesyuarat itu tadi. Nampak gayanya cakap-cakap PKR bahawa mereka mempunyai sokongan majoriti daripada ADUN Selangor boleh dipertikaikan. PAS bukan sahaja membuat 'u-turn' malah parti berkenaan turut membuat pusingan 'roundabout' dalam masa tidak sampai sebulan.

30 Gambar & Video Pengantin Separuh Bogel Tersebar - Kegilaan Apakah Ini?


Warga media sosial hari ini digemparkan dengan gambar sepasang lelaki dan perempuan yang separuh bogel yang sedang menunggu untuk melintas jalan, kira-kira 9.00 pagi tadi. Gambar ini dikhabarkan diambil berhampiran CIMB dan HSBC di Jalan Sultan Yussuf, Ipoh, Perak. Nampak seperti pasangan ini akan atau telah melangsungkan majlis perkahwinan atau sekumpulan pekerja sedang mengadakan sessi fotografi.

Apa nak jadi dengan Masyarakat Malaysia. Belumpun reda isu sukan bogel di Taman Negara Pulau Pinang, timbul pula kisah pasangan separuh bogel ini. Mungkin agaknya cuaca di Malaysia sudah terlalu panas menyebabkan semua orang leboh suka berbogel. Apakah ini satu bentuk provokasi? Berikut pula adalah video rakaman amatur (sebelum) 'Naked Wedding in Malaysia'. Ipoh mali ma! Talak sombong.

0 Program Latihan Khidmat Negara - Apakah Ianya Masih Relevan?


Program Latihan Khidmat Negara atau lebih dikenali sebagai PLKN dilaksanakan bermula tahun 2004 dengan matlamat utamanya adalah meningkatkan semangat patriotisme, memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional juga membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni. Selama lebih 10 tahun perlaksanaan PLKN, jutaan anak-anak muda Malaysia telah berjaya mendapat manfaat menyemai jati diri dan semangat cintakan negara.

Malaysia sebagai sebuah negara yang pesat membangun dan berwawasan untuk menjadi negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020 amat memerlukan sumber modal insan yang berkualiti tinggi. PLKN memupuk dan menyemai ciri-ciri tersebut kepada anak-anak muda negara. Merekalah bakal penyambung legasi negara. PLKN membina anak-anak muda negara menjadi pemimpin masa hadapan.

15 Ogos yang lalu, seramai lebih kurang 14,000 pelatih Kumpulan 3 Siri Ke 11 Program Latihan Khidmat Negara (PLKN 2015) memulakan latihan di 81 buah kem latihan seluruh negara. Setelah hampir 10 tahun PLKN dijalankan, persoalan yang timbul adalah adakah program berkenaan telah berjaya mencapai objektifnya. Apakah PKLN masih relevan dan perlu diteruskan?

Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN), YB Datuk Noor Ehsanuddin bin Haji Mohd Harun Narrashid, yang juga merupakan Ahli Parlimen Kota Tinggi, berkata, transformasi menyeluruh PLKN akan dilakukan pada tahun 2015. Datuk Ehsan berkata perlaksanaan PLKN kini diteliti semula bagi membolehkan semua pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dapat mengikuti latihan itu mulai tahun hadapan. Datuk Ehsan berhasrat mahu melihat lebih ramai lepasan SPM terlibat di dalam program berkenaan. Buat masa sekarang, hanya 90,000 pelatih dapat mengikuti program berkenaan sedangkan lepasan SPM adalah melebihi 500,000 setiap tahun.

Datuk Ehsan juga tidak menolak kemungkinan tempoh latihan PLKN dikurangkan bagi membolehkan semua pelajar lepasan SPM dapat mengikuti kursus berkenaan. Buat masa sekarang, pelatih PLKN dikehendaki menjalani latihan selama 12 minggu. Beliau menambah, sukatan pelajaran program mungkin akan disemak semula, dengan tumpuan diberikan kepada aspek perpaduan kaum. Walaubagaimanapun, penambahbaikan ini perlu mengambilkira faktor kos. Kerajaan buat masa sekarang menanggung RM8,000 bagi setiap pelatih PLKN.

August 24, 2014

18 Ahli PKR Mabuk Ketum Kot? Dulu Kata Lahad Datu Sandiwara, Kini Di Kongres PKR Bersimpati Pulak!Laksamana (B) Imran Abdul Hamid semalam, ketika menyampaikan ucapan dasar Presiden mempertikaikan penggunaan anggota tentera untuk istiadat penghormatan jenazah mangsa pesawat MH17. Katanya, tentera yang gugur mempertahankan negara dalam insiden pencerobohan Lahad Datu tidak pula diberikan penghormatan yang sebegitu gah. Imran yang juga MP Lumut juga berkata, pihak tentera digunakan secara "berlebih-lebih" dalam upacara perkabungan seluruh negara semalam.

Apa yang Imran terlupa adalah beliau pernah menghina anggota-anggota tentera yang gugur di Lahad Datu dengan mengatakan tragedi di Lahad Datu adalah sandiwara Kerajaan. Hakikat yang sebenar, setiap perwira Negara yang terkorban di dalam tragedi Lahad Datu telah diberikan penghormatan tentera ketika pengurusan jenazah-jenazah mereka dahulu. Malah balu-balu anggota tentera yang terkorban di Lahad Datu telah dijaga kebajikan mereka dan diberi pampasan yang setimpal. Imran mungkin terlupa dulu beliau berkata Lahad Datu hanya sandiwara, sekarang pertikai istiadat mangsa MH17 lebih dari Lahad Datu. Agaknya, semalam beliau mabuk ketum kot?

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates