May 24, 2014

9 Merujuk Kepada Kenyataan 'Gincu', Menteri @mpkotabelud Tidak Mahu Meminta Maaf - Tahniah Datuk!!!

Kenyataan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahalan,  semalam bahawa pengundi tidak harus memilih calon berdasarkan soal remeh-temeh, seperti memakai gincu, pandai senyum dan berhias lawa mengundang kemarahan Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng. Dalam sidang media media yang dipetik portal Malaysiakini, Lim Guan Eng, menuntut Datuk Rahman memohon maaf kepada kesemua wanita di Malaysia dan Teluk Intan.

Agak kelakar kenyataan Lim Guan Eng mendesak Datuk Rahman meminta maaf. Beliau lupa bahawa beliau pernah menghina wanita semasa sidang DUN Pulau Pinang dengan menggelarkan Ketua Pembangkang Pulau Pinang dan ADUN Telok Air Tawar, Datuk Jahara Hamid, sebagai 'nenek rasis'. Kami menyokong penuh kenyataan Datuk Abdul Rahman Dahalan yang 'jantan', di dalam laman sosial Twitter, yang tidak akan tunduk kepada desakan Lim Guan Eng. Syabas Datuk. You're the man!2 Malaysia Bela Panda Kos RM25 Juta Salah, Kerajaan PR Selangor Bela Babi RM100 Juta Okay Pulak?

Puak PR berkokok lagi sejak dua tiga hari lepas gara-gara isu dua ekor panda, Fu Wa dan Feng Yi, yang dipinjamkan dari negara China kepada Kerajaan Malaysia sebagai tanda persahabatan dua negara. Paling kuat menyalak adalah puak PAS. Kita maafkan mereka. Sebab mereka ini memang bodoh kalau tidak baghal.

Juak ortdok mana tahu makna perhubungan diplomatik antarabangsa antara dua negara. Mereka hanya pernah dan sedang mentadbir negeri saja. Panda ini adalah hadiah daripada kerajaan China kepada negara kita sebagai tanda hubungan diplomatik yang erat.

Hanya beberapa negara sahaja di dunia yang mendapat penghormatan tersebut sejak ianya dimulakan pada tahun 1950an. Adakah kita hendak tolak pemberian kerajaan China kepada kita bagi mengeratkan lagi hubungan Malaysia-China? 
Banyak zoo-zoo di Amerika Syarikat telah menghabiskan jutaan dollar untuk melobi mendapatkan panda-panda berkenaan untuk mendapat keuntungan lumayan, Zoo Negara yang dapat panda-panda berkenaaan dengan mudah, hendak ditolak?

Kita tengok kos apa yang terlibat:

a) Conservaation Fee USD1 juta selama 10 tahun.
b) Bangunan RM25 juta dibiayai kerajaan RM10 juta dan RM15 juta dibiayai oleh badan lain.
c) Tanaman pokok buluh RM530,000.
d) Food and Veterinary Service RM144,000 setahun dibiayai oleh Zoo Negara.
e) Geran Kerajaan kepada Zoo Negara sebanyak RM5 juta (one off).

Itu kos yang ditanggung untuk panda-panda berkenaan. Mari kita lihat pua apa pentingnya negara China kepada Malaysia dan Rakyat Malaysia?

Perdagangan Malaysia-China pada tahun 2013 bernilai RM203 billion dan pelaburan dua hala RM5.02 billion. Beberapa tahun lalu Amerika Syarikat dan Eropah menjadi rakan dagang terbesar Malaysia. Sekarang China menjadi rakan dagang terbesar kita. Jika kita masih bergantung pada Amerika Syarikat dan Eropah, dengan kejatuhan ekonomi Amerika Syarikat dan Eropah yang di alami sejak tahun 2008, negara kita akan turut mengalami kejatuhan ekonomi.

Apa kesannya macai-macai PR? Penguncupan ekonomi, penutupan kilang, pembuangan pekerja, kehilangan gaji, pendapatan isirumah merosot sehingga tak mampu menghadapi kos kehidupan yang semakin tinggi, kerajaan terpaksa mengadakan bajet tambahan untuk bantuan kebajikan yang akan mengeringkan tabung kerajaan, kutipan cukai oleh kerajaan berkurangan.

Nasib baik rakan dagang terbesar Malaysia adalah negara China. Justeru ekonomi kita terus berkembang sehingga memperolehi pertumbuhan 6.2% antara tertinggi sejak tahun-tahun kebelakangan ini. Cuba bayangkan apa akan terjadi kalau kita tolak simbol persahabatan dengan Negara China dan Negara China menarik balik untuk membuat hubungan dagangan dengan Malaysia. Bokeh macai-macai jawab.

Kesimpulannya, kalau Kerajaan PR Selangor boleh bercita-cita mewujudkan ladang babi terbesar di Asia Tenggara bernilai RM100 juta untuk meraikan kemenangan mereka merampas Selangor, apa salahnya kita berbelanja sedikit untuk mengekalkan hubungan dagang dengan China? Tak gitu? Ekonomi negara kukuh bukankah Rakyat akan mendapat manfaatnya juga bukan?

May 22, 2014

1 MySPAD - Applikasi Android Untuk Kemudahan Pengangkutan Awam Di Hujung Jari Anda @SPADchannel


Kita berehat sebentar dari cerita-cerita politik pagi ini. CTS ingin berkongsi satu applikasi di telefon bimbit pintar (smartphone) yang akan memudahkan pengguna-pengguna pengangkutan awam di negara ini. Applikasi yang diberi nama MySPAD ini telah dibangunkan oleh MAMPU bertujuan untuk memberikan maklumat pantas dan berguna kepada pengguna pengangkutan awam. Caranya mudah, bagi pengguna 'smartphone' android, anda boleh memuat turun applikasi di 'Play Store' atau 'Google Play' seperti di bawah:


Applikasi ini sangat berguna untuk pengguna teksi, Go KL City Bus, Monorail, LRT, KLIA Transit dan juga KLIA Ekspress. Pengguna applikasi MySPAD boleh mencari jadual perjalananan, tambang yang dikenakan, peta dan petunjuk arah hentian bas dan juga terdapat 17 nombor telefon syarikat teksi di dalam applikasi berkenaan. Selain daripada itu, ia juga dilengkapi dengan kemudahan untuk memberi maklum balas atau aduan terhadap pengangkutan awam yang semudah ABC. Bagi pengguna istem pengangkutan awam, applikasi ini wajib berada di dalam smartphone android anda. Selamat mencuba!May 21, 2014

12 Panas!!! Melayu Penang Mengamuk Di DUN Apabila ADUN DAP Panggil Melayu Celaka

Kita sering lupa bahawa perkataan 'amuk' adalah perkataan Melayu yang tidak dialih bahasakan walaupun dalam kamus Oxford Dictionary. Hari ini orang-orang Melayu Pulau Pinang sudah hilang sabar. Mereka sudah lama ditindas dan dihina. Mereka sudah lama ditekan dan diperas. Orang-orang Melayu bangkit melanggar DUN Pulau Pinang petang tadi. Ini berikutan keceluparan ADUN Delima, RSN Rayer, yang mencerca Melayu sebagai CELAKA dalam sidang DUN semalam.

Hari ini Wakil Rakyat DAP India berkulit hitam legam seperti buntut kuali ini terpaksa lari lintang pukang, meninggalkan Sidang DUN dengan sebuah kereta dalam keadaan menggigil, apabila DUN Pulau Pinang tidak lagi dapat memberinya kekebalan dari menjadi mangsa amukan orang-orang Melayu Pulau Pinang yang menceroboh DUN berkenaan sebentar tadi. Mujurlah ada anggota keselamatan berbangsa Melayu yang masih lagi mahu menjaga keselamatannya atas dasar tugas dan tanggungjawab kepada Negara.

6 Video @anwaribrahim Merayu Pendemo Bantah Blackout JPP PKR Semalam TersebarAgak kelakar juga menonton video Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim, yang terpaksa turun ke Ibu Pejabat PKR di Tropikana semalam untuk menghentikan demontrasi membantah 'Blackout JPP PKR'. Anwar Ibrahim terpaksa berhadapan dengan pendemo-pendemo yang protes mengenai pemilihan PKR yang dikatan tidak adil, tidak telus dan penuh penipuan. Beliau memberitahu kepada pendemo-pendemo agar menghentikan protes kerana PKR sedang berusaha melakukan siasatan terhadap semua aduan-aduan yang timbul. 

Lebih melucukan, walaupun ini masalah pemilihan parti sendiri, nama UMNO turut terbabit di dalam kecaman beliau. Baru hang tau Anwar Ibrahim. Allah bayar tunai. Selama ini hangpa dok asyik fitnah PKR tak habis-habis. 400K Bangla la ... Penipuan dakwat kekal la ... Pengundi hantu la ... Blckout la, bila kena batang hidung sendiri baru hang tau nooo langit tinggi rendah.


May 20, 2014

5 Apabila Calon DAP #PRKTelukIntan Gagal Jawab Soalan, Lim Kit Siang Rampas Microphone - Sah Boneka DAP!!!


Calon DAP yang bertanding pada PRK Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya boleh diibaratkan hanya boneka kepada penasihat parti, Lim Kit Siang untuk memancing undi selepas beliau gagal menjawab soalan yang ditujukan oleh wartawan kepada beliau. Kejadian berlaku apabila Dyana Sofya telah diajukan soalan daripada wartawan Astro Awani mengenai berkemungkinan akan diperalatkan oleh DAP pada pilihan raya di Teluk Intan dan adakah beliau boleh menjelaskan tentang tindakan pemimpin Melayu DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim yang bertindak keluar parti sebelum ini. 

Secara tiba-tiba Lim Kit Siang mengambil 'microphone' tersebut dan terus menjawab soalan berkenaan. Kit Siang kemudiannya dilihat cuba untuk menamatkan sessi sidang media berkenaan dengan menawarkan soalan terakhir kepada wartawan. Sampai habis sidang media berkenaan, tiada jawapan lagi yang keluar dari mulut Dyana. Bukan itu sahaja, persoalan yang dikemukakan oleh wartawan gagal dijawab oleh pimpinan DAP

Sementara itu, Dyana kelihatan tersenyum bagi melindungi kegelisahan akibat gagal untuk menjawab soalan sekaligus kelihatan seperti boneka atau 'puppet' dipermainkan oleh pimpinan DAP. Yang nyata, calon PRK Teluk Intan tidak bebas bersuara sebagai seorang bakal Wakil Rakyat. Sebaliknya, jawapannya kepada wartawan sentiasa dipantau dan diperhati bagi mengelakkan Dyana dari mencemarkan imej parti. 

0 Panas!!! Cerita Hindustan Di Penang - Calon Bebas #PKRBukitGelugor 'Dilanggar' Kereta Lim Guan Eng (9 Gambar)

Pada pukul 1.00 petang sebentar tadi, Calon Bebas PRK Bukit Gelugor, Abu Backer Sidek, dikatakan telah dilanggar oleh kereta Ketua Menteri, Lim Guan Eng. Kejadian berlaku apabila calon bebas berkenaan dikatakan bertindak menghalang kenderaan rasmi Ketua Menteri dari keluar dari Sidang DUN Pulau Pinang. Tindakan tersebut mengundang kekecohan apabila Abu Backer Sidek enggan berganjak dan menyebabkan pihak keselamatan bertindak dan menghalang Abu Backer. 

Abu Backer kemudiannya melompat ke atas kenderaan rasmi ketua Menteri dan terjatuh di atas jalanraya. Beliau mendakwa mengalami kecederaan. Lebih kurang pukul 1.30 petang tadi, beliau telah dibawa ke hospital Pulau Pinang melalui ambulan. Macam drama hindustan pula keadaan di Pulau Pinang yer?

May 19, 2014

5 Adakah DAP Sengaja Menghina Umat Islam Dengan Mengadakan Ceramah #PRKTelukIntan Waktu Maghrib?


Satu permulaan yang baik baik DAP, yang kononnya mahu memecah tembok perkauman dengan meletakkan calon Melayu di PRK Teluk Intan. Ceramah Umum mereka yang pertama hari ini diadakan pada pukul 7.30 malam, waktu Umat Islam sibuk mengerjakan sembahyang Maghrib. Apakah Cina-Cina kafir laknatullah ini tidak sensitif dengan waktu sembahyang umat Islam atau mereka sengaja mempersendakannya? 

Adakah perjuangan DAP benar-benar mewakili rakyat Malaysia atau mereka hanya gunakan calon Melayu sebagai boneka DAP semata-mata? Adakah DAP pernah belajar jam 7.30 malam waktu rakyat Malaysia yang beragama Islam sedang melakukan apa?Adakah DAP tidak sentitif perasaan rakyat Malaysia yang lain? Kita bersangka baik mungkin Dyana Sofya uzur syarie dan Mat Sabu pula kalau mengikut Mazhab Syiah, dibolehkan bermusafir 365 hari setahun tetapi sekurang-kurangnya hormatlah waktu Maghrib bagi penduduk tempatan yang beragama Islam.

3 Jangan Terperangkap Helah Jahat RBA Sebarkan Gambar Sofya Dyana Pegang Gambar Anjing #PRKTelukIntan


Ini gambar calon DAP Teluk Intan yang disebarkan beberapa hari lepas melalui medium media sosial 'whatsapps'. Tujuannya cukup jelas agar cytro BN menggunakan gambar 'superimpose' dan palsu ini untuk memberi persepsi buruk kepada Sofya Diana. Gambar anjing digunakan disebabkan masyrakat Melayu amat sensisitif apabila orang-orang Melayu Islam memegang anjing. Gambar disebarkan dengan harapan dapat memerangkap cyro dan bloggers yang ghairah mengemaskinikan posting untuk tujuan mengejar populariti dan ranking.

Hasil carian susur galur gambar tersebut didapati bermula dengan media sosial penyokong kuat DAP dan PR. Nampak gayanya strategi Red Bean Army (RBA) untuk memerangkap cytro BN gagal kerana sumber pemfitnah telah berjaya didedahkan dan gambar-gambar asal sebelum edit telah berjaya diperolehi seperti di bawah. RBA gagal untuk melaksanakan niat jahat mereka memberitahu masyarakat pengundi Melayu Teluk Intan bahawa UMNO dan BN gemar memainkan isu fitnah.


May 18, 2014

10 Kenapa Pihak @PDRMsia Tidak Menahan Samseng Jalanraya Calon DAP #PRKTelukIntan Dyana Sofya?


Sebelum ini, CTS ada membuat posting calon DAP Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh yang berkempen ke sana ke sini dengan menaiki jeep yang cukai jalannya telah tamat. Baca di sini. Semakan juga dibuat terhadap calon DAP Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud. Nyata, calon DAP ini juga hebat melanggar peraturan jalanraya. Sebanyak 7 kesalahan jalanraya yang dikesan. Memandu dengan laju, menghalang trafik dan cukai jalan tamat tempohpun ada.

Kesemua kesalahan memandu laju mempunyai foto dan tidak mungkin beliau boleh menafikannya. Mungkinkah salah satu kriteri untuk menjadi calon DAP adalah berani melanggar undang-undang jalanraya? Inilah wajah sebenar hipokrik si Dyana, boleh merubah wajah di mana sahaja beliau diperlukan. Tak Percaya? Lihat foto di bawah. Depan Roket Buka, Depan Bulan Tutup. Depan Roket Bantah Hudud, Depan Bulan?

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates