September 24, 2014

4 Kerajaan DAP Pulau Pinang Halau Penduduk Siam Pulau Tikus - Penduduk Siam #PengkalanKubor Jadikan Sebagai Pengajaran


Satu lagi Kampung Warisan di Pulau Pinang akan lenyap di telan kerakusan pembangunan Kerajaan DAP. Kali ini di Kampung Siam, Pulau Tikus. Kampung Warisan ini telah wujud sejak kurun ke 19. Kampung Warisan ini merupakan penempatan masyarakat Siam dan Burma sejak zaman British lagi. Kerajaan DAP Pulau Pinang dengan kerjasama pemaju telah menghambat orang-orang Siam keluar dari Kampung Warisan mereka. 

Isu ini timbul sejak April tahun ini. Penduduk-penduduk telah meminta tolong daripada ADUN DAP Pulau Tikus, YB Yap Soo Huey namun beliau cuba untuk mengelak dari membawa isu berkenaan kepada Kerajaan Negeri. Isu pentig di sini, bagaimana tanah di bawah 'Trustees' boleh dipecah kepada lot baru dan dijual/dipindah milik kepada pemaju? 

Isu tambah meragukan apabila tanah ditukar syarat kegunaan ke komersial dan hotel. Inilah nilai masyarakat Siam kepada Kerajaan PR. Oleh itu, penduduk-penduduk Siam di DUN Pengkalan Kubor, janganlah memperjudikan nasib anda di tangan pemerintah PR, baik DAP, PKR atau PAS!


4 comments:

Anonymous said...

Padan muka lu orang.Uni lagi DAP dan Pakatan Rakyat.

Anonymous said...

BARU DEPA TAU PENANGAN CINA KOMUNIS. UNDILAH LAGI....

Anonymous said...

Sequel daripada tragedi Kampung Buah Pala.Kalau tak sedar lagi tak tahu la nak kata camna~ 3rd Brother

Anonymous said...

tak lama lagi habis semua tanah kampung dijadikan hotel dan rumah mewah macam kat singapore.. tunggulah! tengok otak cina main peranan...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates