March 2, 2014

6 Untuk Apa @PDRMsia Longgar Syarat Untuk Tarik Kaum Cina Sertai Polis? cc. Tan Sri @KBAB51 DS @NajibRazak
Agak terkejut dan kecewa apabila membaca laporan BERNAMA bertajuk 'Galak Penyertaan Kaum Cina: PDRM Longgar Syarat' di mana Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini melonggarkan beberapa syarat pengambilan selain mengkaji aspek penambahbaikan perkhidmatan bagi menarik penyertaan lebih ramai kaum Cina dalam pasukan keselamatan itu. Ini termasuklah kemungkinan mengkaji semula aspek gaji, peluang kenaikan pangkat dan sebagainya bagi menarik penyertaan kaum itu. 

Agak mengecewakan bagi anggota-anggota PDRM berbangsa Melayu, India, Kadazan, Murut, Iban dan sebagainya apabila mereka dianaktirikan berbanding bangsa Cina. Apabila anggota-anggota PDRM yang sedia ada ingin meminta kenaikan gaji, macam-macam alasan diberikan. Tiada bajet la, belum tiba masanya la. Apabila untuk menarik bangsa Cina menyertai PDRM, pelbagai ganjaran  dan keistimewaan hendak diberikan kepada mereka termasuk gaji dan elaun yang lebih tinggi. Bangsa Cina yang menjual mahal kerana mementingkan bidang perniagaan kerana ingin cepat kaya dan tiada perasaan bangga untuk mempertahankan negera sebagai anggota PDRM, ditatang seperti minyak yang penuh.

Lagi satu yang amat menyedihkan CTS apabila kaum-kaum Cina yang hendak menganggotai anggota PDRM diberi kelonggaran yang agak melampau. Syarat bagi kaum Cina adalah hanya perlu lulus Bahasa Malaysia di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lulus keputusan V/6/9 dalam ujian penglihatan mata atau dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap. Kenapa kaum Cina tidak perlu mendapatkan kepujian dalam Bahasa Malaysia di peringkat SPM? Kenapa begitu istimewa mereka sehingga mereka tidak perlu mahir di dalam Bahasa Kebangsaan? Kalau bodoh dan baghal tidak boleh berbahasa kebangsaan, salah Kerajaan jugak ka? Apa yang cuba pihak pengurusan PDRM lakukan sebenarnya dengan memberi keistimewaan kepada kaum Cina sehingga menguris hati kaum-kaum lain di Malaysia. Kata 1Malaysia? Kenapa Cina diberikan keistimewaan?

6 comments:

Anonymous said...

Ini menujukan kebodohan org melayu dari zamam bahari lagi hingga sekarang. Tak pandai2.

Anonymous said...

Ini semua Ah Jib Gor punya pasal.

Anonymous said...

MELAYU ASYIK MENGALAH MAKA INILAH JADINYA.......SAMPAI NEGARA TERGADAI KESELURUHANNYA DAN ANAK CUCU MEREMPAT DI NEGARA SEDIRI

Anonymous said...

Samdol said,
Semua dok cawangan tertentu yg ada kepentingan...boleh kaya.....pakai unifom malu tak standard..kaum meka dalam pdrm akan tolong bangsa meka juga..caya lah..tanya la pesara pdrm..atau cabel meka di luar akan push meka ke cawangan tertentu..terdesak atau nak raih undi PRK kajang..

Anonymous said...

Najib can get lost. Melayu bengap yang dah tak boleh di tolerate lagi.

labkamarul said...

Bukan pasal gaji rendah dan tak dapat kepujian dalam BM. Dah memang tak patriotik! Bangsa ni kat Hong Kong and Singapore boleh pulak kerja jadi polis. Sebab depa patrotik yang sebenarnya.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates