December 9, 2013

18 Video & Gambar-Gambar Rusuhan Di Little India, Singapura 08/12/2013 #littleindiariot

video

Amat jarang kedengaran rusuhan berlaku di Singapura. Apa yang berlaku malam semalam 08/12/2013 mungkin telah lama terpendam sebagai bom jangka. Video di atas mengambarkan kejadian awal yang dipercayai berlaku apabila sebuah bas telah melanggar seorang lelaki India sehingga menyebabkan penduduk di Little India bangun merusuh dengan merosakkan bas berkenaan.

Video 'close-up' berkenaan dirakam oleh Berlinda dan pertama kali disiarkan oleh sebuah laman Facebook, theonlinecitizen, di sini. Video di bawah pula adalah kejadian di mana kereta polis diterbalikkan.

video

Berikut adalah gambar-gambar rusuhan di tempat berkenaan.









18 comments:

Anonymous said...

bukan penduduk little india tetapi pekerja2 asing dari india..harap maklum.

Mohd

Anonymous said...

Alaa xkisah le yg penting Singapork Govt of Cinabeng mmg Racist.. one day diorng akan musnah dgn perkauman!! Dgn Melayu xpela sbb Melayu ramai BODOH dan LEMBIK.. dgn India lu mampos le CinaBeng..

SingporkDamn said...

Damn Singapork government.. too racist like those DAPigs in Penang.. shame on them laa DAP-PAP ruling like dictator.. now Indian will teach u!!

Since they like to spy Malaysia.. intip sana sini.. flying their fighters jet into Malaysia air space.. now this Singapork Chinese Chauvinist Govt will get damaged by outsiders.. hopefully more riots will coming soon to them!! ask their 'brother' in Penang-DAP Lim Sial and Lim Engok see this tragedy!!

Anonymous said...

u get wat u give

trlalu sgt mnganiaya jiran akhirnya bala kembali pada diri sendiri....

Anonymous said...

aku suka sgt bila ada berita mcm ni berlaku di spore......

selama ni spore suka ranjau negara jiran2...kali ni negara sendiri pula huru hara

Anonymous said...

Melayu singapore je yg lembik n bodoh ok..not malay in msia. But in msia india looks stupid n lembik. But congrate tu singapore indians...I like..padan muka singaporegovernment.

Anonymous said...

Negara paling aman didunia.

Anonymous said...

La...korang semua tak tau ke, melayu singapore memang lembik,`telur ada tapi kecut`. Harap geng2 india ajelah nak sedarkan pemerintah BACUL PAP. Melayu sana lama dah takut dengan cina, tapi bila turun Johor berlagak nak mampus.Aku nak tengok kebangkitan2 lain kat singapore...MAMPOSLAH SINGAPURA

Anonymous said...

i hope malay just stand by je .let the indian n chnese fight untl die.haha

Anonymous said...

Tak baik cakap melayu sgpore lembik sebagainya..kalau melayu Malaysia hebat sangat..takkan la sampai penang jatuh ke DAP and sekarang melayu di penang diperhambakan..tak mahu gaduh la melayu sama melayu..musuh kita hanya satu kan..kita kena bersatu seperti mana cina penang sanngup bersatu dgn cina Singapore...kita melayu akan kuat bila bersatu..peace.

amir ali said...

Apa yang kita nak kecoh-kecoh pasal Melayu Singpura lembik ke , Keras Ke kita apa peduli. Cuba tanya orang Melayu sinapura yang datang ke Malaysia. Mereka amat banga jadi orang Singgapure. Kita orang ade lah negara modenlah tulah, sering perkecilkan negara Malaysia. Apa nak jadi diorang jawab ler same.

Anonymous said...

Hi En Amir Ali

Tak semua melayu sgpura begitu. Mungkin awak sering kali jumpa yg bongkak sebegitu. Seperti apa melayu Malaysia selalu katakana bahawa melayu sgpura tak brani bersuara dan sebagainya;memang betul..kita da terlalu minority di sini dan suara kita pun tak didengar lagi,

Tapi saya harap melayu Malaysia selalu lah jadikaan melayu sgpura sebagai contoh. Bersatu lah my fellow malays in Malaysia, jgn bergaduh dan berpecah belah.

DAP dah nak hampir tu dgn agenda mereka. Bila DAP da mampu pecahbelahkan melayu di Malaysia, dengan sekejap sahaj melayu di Malaysia akan jadi seperti di Sgpura. Peace

Anonymous said...

Selamat sejahtera semua.ampun beribu2 ampn smbah sy hrap dampn..bukan smua malay bodoh n lemah,..kita jgn angkuh dgn kelebihan kta,ia hanya pinjaman dr tuhan yg satu..kta manusia asal dari manusia yg sama(Adam/Adem)..ingat every bad or good thing we're doing kta akan dpat BALASAN!this is karma,no religion Islam,Buddhist,christian n Hindu teach aniaya orang.ok.the GOD power is UNLIMITED kita kna ingat tu.sy malay kedah cma nak ingatkan jgn sesekali pndng rendah kt bangsa kmi,tercatat byak kisah2 Keagungan bangsa nie dlm kitab2 lama..ada org malay half dewa,and half geruda sakti n ada juga keturunan naga emas n Hanuman...ingat 10 ribu org hancur dgn jurus angin kerana 3saudaranya di filipina dtembak,1:10000 cuma 1Malay man hancurkan 10000 org dlm 7 hari aje..ingatlah ada org lebih kuat drp kta,,,salam aman untuk semua.kita be friendla.sama2 cr makan.'Hutang Emas Boleh Dibayar,Hutang Budi Sampai Ke Mati'

Anonymous said...

berani buek kono berani tanggong, lu buek hal kek nogori org lu terimo lah balo eeee.. nk cri makan buek la nak cari makan....

Anonymous said...

'Selamat sejahtera semua,I harap we all jangan berdengki sesama kta. 'TERLAJAK PERAHU BOLEH DIUNDUR,TERLAJAK LIDAH BURUK PADAHNYA'...PULAU PANDAN JAUH KETENGAH,GUNUNG DAIK BERCABANG TIGA,HANCUR BADAN DKANDUNG TANAH,BUDI YG BAIK DKENANG JUA'I hope we all,bbuat baik lar with each others,okey! n jaga budi bahasa kita..Malay Kedah(GERUDA MAHABIRU KATAHA)

Anonymous said...

aku ni Melayu tapi aku sendiri dianiaya Melayu... bukan saja dari segi duit tapi juga bila minta pertolongan selesaikan kerja terutama staff Melayu aku di pejabat yg sygnya si lelaki2 yg malas bekerja... setakat mana kita rasa teraniaya sgt bila diminta kerja keras, kerja bersungguh2, kerja ikut peraturan, kerja ikut waktu, kalau semua tu utk kebaikan diri... Melayu yg xdpt layanan baik tu kerana sifat layu yg ditunjukkan tu... bila nak jadi Melayu yg berani dan jd lbh baik dari mereka dari segi usaha keras dan committed... bangun dan berdiri dgn lantangnya utk kebaikan bangsa... kita ada undang2 dunia yg boleh mengadili hak manusia jika undang2 negara salah mengadili... Melayu di Malaysia ada yg hny tau melantangkan suara semua kerana mau dilihat hebat di mata ketuanya dan akhirnya akan dpt habuan.. semuanya sebab wang... nak kaya tanpa byk usaha... ubah mentality kita.. itu yg sepatutnya... mesti tau menilai suatu sebab tu ke arah kebaikan atau keburukan... yg tau nak pertahan bangsa tapi kualiti bangsa masih di tahap rendah...

salva rajan said...

Dahlah semua orang ni.sebenarnya masalah di little india ni berkenaan dgn warga asing india bukan penduduk tempatan india.di negara india dia orang bukan hidup berbilang kaum macam malaysia singapura.dia orang punya peraturan longgar sebab itu dia orang bakar bas kereta lori.sikap biadap mereka dibawa ke singapura.anjing anjing macam ni perlu stop dibawa ke singapura.hantar balik dia orang balik ke negara asal!!!

salva rajan said...

Dahlah semua orang ni.sebenarnya masalah di little india ni berkenaan dgn warga asing india bukan penduduk tempatan india.di negara india dia orang bukan hidup berbilang kaum macam malaysia singapura.dia orang punya peraturan longgar sebab itu dia orang bakar bas kereta lori.sikap biadap mereka dibawa ke singapura.anjing anjing macam ni perlu stop dibawa ke singapura.hantar balik dia orang balik ke negara asal!!!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates