March 4, 2013

6 Penasihat Sultan Sulu? Ini Jawapan Balas Lokman Nor Adam


Gambar di atas tersebar di laman-laman sosial. Seboleh-boleh juak-juak Pakatan Haram hendak mengaitkan pencerobohan penganas-penganas "Sultan Sulu"  dengan UMNO. Biasalah, semua salah UMNO. Isteri mereka mengandungpun salah UMNO! Di bawah adalah jawapan tuan punya diri, Lokman Nor Adam yang dihantar melalui BBM.

Penasihat Sultan Sulu

Saya terpanggil untuk menjawab tuduhan bodoh yang dilemparkan oleh puak pembangkang yang mengatakan saya menasihati Sultan Palsu yang menyerang negara kita hari ini. Tohmahan ini ternyata langkah terdesak Anwar Ibrahim yang gelabah kerana pertemuan beliau dengan Nur Misuari dan pertemuan Jeffry Kitingan dengan Raja Muda Sulu  Palsu terbongkar. Izinkan saya menceritakan serba ringkas tentang hubungan Malaysia dengan Kesultanan Sulu yang sebenar, sebelum kita terus dikelirukan oleh pembangkang.

Sabah atau dulunya dikenali sebagai North Borneo merupakan sekeping tanah yang dimiliki oleh Sultan Brunei. Ianya telah dihadiahkan kepada Sultan Sulu yang telah membantu Brunei dalam perperangan. Peringkat awal, North Borneo telah di panjakkan oleh Sultan Sulu kepada Baron Von Overback. Overback kemudiannya telah berkerjasama dengan Alferd Dent untuk menubuhkan North Borneo Company. Malangnya, bila mereka mengenakan cukai kepala, penduduk North Borneo telah bangkit menentang.  Ketika inilah tentera British telah diundang untuk melindungi mereka.

Sekitar tahun 1959, Tun Datu Mustapa telah ke Sulu untuk menyelamatkan Sultan Julaspi Kiram yang ketika itu diancam bunuh oleh kerabatnya sendiri kerana perebutan tahta. Peringkat awal, Sultan Julaspi telah menetap di Sabah, sebelum kerajaan Malaysia memberikan beliau sebuah rumah di Lorong Maaruf Bangsar. Pada tahun 1963, Sultan Julaspilah orang yang bertanggungjawab membuat kenyataan menyokong Sabah menyertai Malaysia dan ianya terbit di muka depan akhbar Malaysia dengan tajuk "Sultan Sulu Restu Sabah Sertai Malaysia".

Ini bererti Sabah secara automatik menjadi sebahagian dari Malaysia, sebuah negara yang berdaulat dan tidak lagi boleh dituntut oleh mana-mana pihak. Malangnya, setika Sultan Julaspi berada di Malaysia, muncul beberapa orang "imposter" Kiram yang menabalkan diri mereka sebagai Sultan Sulu yang baru. Mereka inilah yang dihasut oleh pihak pembangkang untuk menceroboh Sabah.

Saya akui, saya pernah dilantik oleh Sultan Sulu yang sebenar, iaitu Sultan Roodinood, Anak kepada Sultan Julaspi Kiram sebagai Penasihat beliau sekitar tahun 2005 untuk berurusan dengan Kerajaan Malaysia berhubung kebajikan mereka. Saya juga akui pernah mencetak kad nama jawatan tersebut bagi urusan rasmi dengan Kerajaan Malaysia.  Untuk pengesahan pekara ini, anda boleh merujuk kepada Menteri Luar ketika itu, Tan Sri Syed Hamid Albar.

Ketika pertemuan saya dengan Tan Sri Syed Hamid Albar sekitar tahun 2006 menceritakan tentang kesusahan kerabat Sultan Sulu ketika itu, Tan Sri Syed Hamid Albar telah menasihatkan saya untuk menyertai UMNO semula. Inilah antara punca saya menyertai UMNO pada tahun 2007.  Sejak 2006 saya memang tak pernah jumpa Sultan Roodinood Julaspi Kiram dan saya tak pernah dibayar elaun untuk tugas sukarela yang saya buat untuk beliau.  Sepanjang tempoh saya mengenali beliau, beliau tinggal di Manila dan bukan di Sulu tempat Sultan Palsu yang menyerang negara kita.

Apa yang rakyat perlu tahu hari ini ialah, baik Sultan Sebenar atau Sultan Palsu, semuanya tak berduit untuk menghantar beratus orang penceroboh memasuki Sabah, membeli M16, pelancar roket dan beli bot laju dan sebagainya. Bagaimana secara tiba-tiba menjelang pilihanraya dan selepas pertemuan Anwar Ibrahim dengan Nur Misuari serta pertemuan Jefrry Kitingan dengan Raja Muda Sulu Palsu, pihak Kesultanan Sulu Palsu ini mampu membentuk sebuah pasukan tentera sedangkan dulunya mereka beli uniformpun tidak mampu.

Lokman Noor Bin Adam
4hb Mac, 2013

6 comments:

Anonymous said...

hmm, takda gaya penasihat pun. syok sendiri. nasihat la diri sendiri tu.

Anonymous said...

M-16,Pelancar grened M203,GPMG,SACO M-60,Styer AUG dgn Drum Magezine semua peralatan tentera dari era 80an hingga awal 90an...agak agak saper bagi duit dgn training ....macam stok surplus tentera A*WarS jer.....
El_Taliban

Anonymous said...

nampak sgt anwar ibrahim dah terdesak. dia guna mnlf pimpinan nur misuari pulak. dia tau nur misuari dah xde pengaruh sbb milf pimpinan murad yg skrg berperngaruh dan ada kuasa. kejayaan murad bawa kedamaian dgn bantuan kerajaan malaysia di bwh najib membuatkan mnlf pimpinan nur misuari terus lenyap pengaruh.

pembangkang sekor bernama BABI gunakan misuari. gambar jelas tunjukkan kaitan mnlf dgn serangan di sabah. xde satu pun dari milf yg ada kaitan dgn kejayaan najib bawa pendamaain di selatan filipina baru2 ni.

Anonymous said...

Pengkhianat negara ialah pemberi IC kepada PATI. Saat itu Sabah telah dijual.

Anonymous said...

Cerita panjang lebar pun orang sekarang ni dah tahu mana betul mana palsu... cerita kamu ini pun macam palsu sebahagian juga... siapa bagi buat projek ic, siapa bagi training tentera sulu siapa bagi senapang jangan lah macam buat buat tak tau dah dan baling batu sembunyi tangan pula... penasihat konon... sendiri pun macam tak cukup makan nasihat..cakap saja lebih... menteri mana yang cakap pendatang asing di Sabah tidak mendatangkan ancaman?...sekarang lihat sendiri lah.. kalau tanah di Kg. Tonduo tu di pohon oleh sulu pun kalau tidak dilayan janganlah menceroboh... siapa ketua dia....tanya sama penasihat sulu ?... dia ada jawapannya

Anonymous said...

mula2 baca aku percaya sungguh dah..aku dah yakin artikel ni benar..sehingga lah sampai part yg sebut anwar tu..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates